Αγαπητό μου οικολόγιο…

Πέρασα κι εγώ από την προχθεσινή συναυλία στο Σύνταγμα. Αρκετός κόσμος, (σημαντικά λιγότερος από την αυθόρμητη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής), ευχάριστο κλίμα, μπόλικη μουσική, πολυάριθμες αριστερές οργανώσεις και κομματίδια που μοίραζαν φυλλάδια, εναλλακτικοί πιτσιρικάδες και όχι μόνο, κάτι σκόρπιοι μπλόγκερς που μάζευαν υπογραφές, αρκετοί φίλοι και γνωστοί από τα παλιά που συνάντησα τυχαία και μερικοί αδέσποτοι σκύλοι που βρήκαν ευκαιρία να τεμπελιάσουν άφοβα πάνω στην άσφαλτο. Και πολλά σκουπίδια, τα οποία άφησαν πίσω τους οι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι παρευρισκόμενοι. Ελπίζω να τα μάζεψαν οι διοργανωτές όταν τελείωσε η συναυλία…

 

Κάποια στιγμή πήγα να πετάξω το πλαστικό μπουκαλάκι που κρατούσα σε έναν κάδο, περήφανος που εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους να παρατάω τα σκουπίδια μου όπου να’ ναι. Με το που το πετάω, εμφανίζεται από το πουθενά ένας δωδεκάχρονος και μου κάνει παρατήρηση κουνώντας το δάχτυλο. «Όχι εδώ» μου λέει και πριν προλάβω να καταλάβω τι εννοούσε αρπάζει το άδειο μπουκαλάκι από τον κάδο και το πηγαίνει στο κουβούκλιο της ανακύκλωσης που υπήρχε λίγα μέτρα πιο πέρα. Τόσο απλό ήταν. Ένιωσα μαλάκας. Εγώ, ο τάχα μου συνειδητοποιημένος μπλόγκερ, ο υποτιθέμενος ακτιβιστής του διαδικτύου, ο δήθεν ρήτορας της αμφισβήτησης βρέθηκα να με μαλώνει ένα θρασύτατο πιτσιρίκι – το οποίο είχε και δίκιο από πάνω. Να’ σαι καλά φιλαράκο, μου έδωσες ένα καλό μάθημα. Χρειαζόμαστε κι άλλους σαν εσένα. Πολλούς. Σου εύχομαι μόνο να μην αλλάξεις καθώς θα μεγαλώνεις και να συνεχίσεις να βάζεις χέρι κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που καμώνονται τους εναλλακτικούς και τους ευαισθητοποιημένους χωρίς να γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι μερικές φορές να μεταμορφώνουν τα λόγια τους σε πράξεις.

 

 

tree-1.jpg

Στο μεταξύ, η πολυπληθής ομάδα (777 άτομα) που ξεκίνησε από το blog anadasosi.blogspot.com συνεχίζει ακάθεκτη. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός portal οικολογικού περιεχομένου, το οποίο θα παραπέμπει σε έγκυρα άρθρα και ιστοσελίδες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, θα ενημερώνει σχετικά με πιθανές λύσεις, θα προτρέπει σε δράσεις και κινητοποιήσεις, θα διαθέτει forum για πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα παρέχει βήμα σε μικρές κι ανεξάρτητες ομάδες που αγωνίζονται για τοπικά προβλήματα, ενώ δε θα παραλείπει να ασκεί σκληρή κριτική και πίεση προς την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας επιμένει να προστατεύει εργολάβους και άλλα συμφέροντα σε βάρος όλων μας.

Έχω την τιμή να είμαι ο «νονός» αυτού του portal, που με την ονομασία “oikologio” (κατόπιν ψηφοφορίας) φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και διαδικτυακό στέκι για όλους όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το oikologio θα είναι μία πύλη πληροφοριών ανοιχτή σε όλους (είτε θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαχείριση του είτε απλά θέλουν να το επισκέπτονται σποραδικά για να ενημερώνονται) και δεν σκοπεύει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση ή σωματείο, ούτε να επιδοτηθεί από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα και αξίζει να το στηρίξουμε όσο μπορούμε. Μόλις «ανέβει» θα σας ενημερώσω για να το επισκεφτείτε και να γίνετε μέλη.

Advertisements
This entry was posted in ...και πολλα αλλα, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

15 Responses to Αγαπητό μου οικολόγιο…

 1. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Ώστε έτσι λοιπόν σύντροφε και συναγωνιστή Νεφελίκα…

  Αγνοείτε την ανακύκλωσιν…

  Πάρτε λοιπόν εν μπαλάκιον εκ ανακυκλωμένου πλαστικού ινα πορεύεσθε…

  http://polsemannen.blogspot.com/2007/07/blog-post_15.html

 2. Ο/Η cropper λέει:

  Πού βρίσκεις όλο αυτό το κουράγιο ρε Νεφελεύθερε Δικτυογράφε; Πόσος καιρός πέρασε από τότε που δήλωσες ότι δεν θα ξαναπάρεις μέρος σε συλλογικές μπλογκοκινήσεις; Μπράβο σου. Πολλές φορές ζηλεύω αυτόν τον ενθουσιασμό σου. Ενθουσιασμός μετά γνώσεως.

  Επί της ουσίας, το περιβάλλον δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούμε. Πιστεύω ότι αυτό εννοείς και ‘συ, αλλά όλο αυτό το πανηγύρι με την προστασία του περιβάλλοντος, εμένα, ως πολύ παλιό οικολόγο, μου την έχει δώσει. Αν η Οικολογία δεν ξεφύγει από τον σχεδόν φυσιολατρικό – περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αν δεν μετατραπεί σε καθαρά πολιτικό κίνημα (και δεν εννοώ τις παπαριές της συμμετοχής σε εκλογές, βέβαια), τότε μια ζωή θα τρέχουμε να φυτεύουμε δεντράκια και να καθαρίζουμε παραλίες.

  Μακάρι, λοιπόν το Οικολόγιο να διαμορφώσει πολιτική συνείδηση στα μέλη και στους αναγνώστες. Μακάρι να υπάρξει ένα κίνημα «Οικολογιστών» που ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε.

 3. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Αγαπητέ συνιστολογιούχε,

  Σίγουρα είναι άκρως εκνευριστικό, ότναν ένα παλιόπαιδο την λέει σε σοφούς γέροντες όπως εμάς, δείχνοντας την άγνοια μας αναφορικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης πλαστικών.

  Βέβαια δεν είναι τόσο εκνευριστικό όσο το μπαλάκι που σας πετάω, http://polsemannen.blogspot.com/2007/07/blog-post_15.html
  άλλα σίγουρα σαν εμπειρία είναι δυσάρεστος.

 4. Ο/Η nefelikas λέει:

  @cropper

  Το περιβάλλον αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία φυσικά και μπορεί να ξεπεράσει από μόνο του σε βάθος χρόνου (χιλιετηρίδων). Το ζήτημα είναι ότι στο μεταξύ μπορεί να πάψει να είναι βιώσιμο για το ανθρώπινο είδος (ή έστω να υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής μας).

  Η οικολογική συνείδηση είναι ένας αγώνας δρόμου που επιβάλλεται να κερδίσουμε. Θέλουμε σωστή ενημέρωση, εφικτές λύσεις, συλλογικές και άλλες δράσεις και πολλά άλλα – τα οποία χρειάζονται έναν πληροφοριακό κόμβο ανοιχτό σε όλους (και ελεύθερο από σκοπιμότητες). Αυτό ελπίζω να γίνει με το oikologio, και θα απαιτηθεί η ενεργή συμμετοχή όλων μας (καθώς και μπόλικη υπομονή).

 5. Ο/Η tulipa nera λέει:

  Το οικολόγιο ήταν κάτι που περιμέναμε εδώ και καιρό. Ευελπιστώ να ενώσει όλους όσους έχουν τη διάθεση να προσθέσουν μια ψηφίδα σε ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον…

 6. Ο/Η elafini λέει:

  βλέποντας τον Υμηττό να καίγεται σήμερα, δεν ξέρω γιατί μου ήρθε στο μυαλό ο Guy Fawkes..και η αναδάσωση μου φαντάζει ανέκδοτο σήμερα..το γιοφύρι της Άρτας..
  (και να ενημερώσω πως και σε αναδασώσεις έχω πάρει μέρος και σε διάφορες άλλες οικολογικές εκστρατείες)

  σήμερα όμως νιώθω κάπως

  V (σε παραπέμπω σε προηγούμενη απάντησή σου)

 7. Ο/Η nefelikas λέει:

  @tulipa nera

  Από (και) εσένα εξαρτάται αν το οικολόγιο θα επιβιώσει από τις αναπόφευκτες παιδικές αρρώστιες και θα μεγαλώσει. Από όλους μας εξαρτάται αν θα συνεχίσουμε να είμαστε θεατές σε ένα φλεγόμενο τσίρκο ή θα ενωθούμε σε μια γραμμή κάνοντας πάσα τους κουβάδες (όπως στα παλιά γουέστερν).

  @elafini

  Βεντέτα, ε; Όχι, δεν πρέπει να τους κάψουμε (κι ας τους αξίζει). Ήρθε όμως ο καιρός να τους σβήσουμε…

 8. Ο/Η exitmusician λέει:

  Ενημέρωσέ μας Νεφέλικα για να γραφτούμε κι εμείς. Εγώ πάλι δεν τα κατάφερα να έρθω στη συναυλία της Παρασκευής και να σας συναντήσω. Anyway, είμαι εδώ και διαθέσιμος πάντως.

 9. Ο/Η nefelikas λέει:

  Αγαπητέ μου Πολετσμάνε,

  τώρα μόλις πήρα είδηση ότι ο σκύλος μου ο Ακισμέτ είχε δαγκάσει το μπαλάκι σας και το είχε κρύψει στο σκυλόσπιτό του. Μετά κόπων και βασάνων το ανέκτησα. Θα επανέλθω Δημήτριος.

  ……………..

  Αγαπητέ εξοδούχε μουσικέ,

  Θα σας κρατάω ενήμερους για τις εξελίξεις, αν και μπορείτε να τις μαθαίνετε μόνος σας αν επισκέπτεστε το anadasosi.blogspot.com.

 10. Ο/Η elafini λέει:

  τι ζώδιο είναι το «οικολόγιο»;
  το ρίξαμε στην παραψυχολογία τελευταία μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι μας …χαχα

  καλημέρα 😉

 11. Ο/Η nefelikas λέει:

  @elafini

  Υποθέτω ότι θα εξαρτηθεί από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του. Για Καρκίνο το κόβω πάντως. Συναισθηματικό και απρόβλεπτο 😉

 12. Ο/Η Niemandsrose λέει:

  Για να δούμε τι άλλο μέσο θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε για να μάθει ο μέσος έλληνας τα αυτονόητα.
  Καλώς σε βρήκα!

 13. Ο/Η άμμος λέει:

  Έχεις πάσα για παιχνίδι.

 14. Ο/Η nefelikas λέει:

  @niemandsrose

  Καλωσόρισες 🙂

  @άμμος (& pølsemannen επίσης)

  Άργησα αλλά έπαιξα. Δεν κάνω πάσα όμως γιατί δεν υπάρχει κανείς πια (νομίζω δηλαδή).

 15. Ο/Η coolplatanos λέει:

  μου άρεσε αυτή η λεπτομέρεια με το πιτσιρίκι. από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια που λέει και ο λαός…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s