Τέρμα τα ψέματα…

UPDATE (28/8, 12:20): Το κείμενο που ακολουθεί απηχεί καθαρά και μόνο τις προσωπικές μου απόψεις. Μετά από σύντομη συζήτηση που έγινε στα σχόλια, πείστηκα ότι θα ήταν λάθος να καπελωθούν οι αυθόρμητες και ακομμάτιστες αυριανες συγκεντρώσεις με ψηφίσματα που πιθανότατα να μην εκφράζουν τις θέσεις όλων μας. Αυτό που προέχει είναι να αντιδράσουμε ενωμένοι και μαζικά ενάντια στο πρωτοφανές έγκλημα που ακόμα και τώρα εξακολουθεί να συντελείται στον τόπο μας. Ας μην διασπαστούμε και ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποθαρρύνει από το δικαίωμα μας να εκφράσουμε δημόσια και συλλογικά την οδύνη και την αγανάκτηση μας για την καταστροφή. 

Κι αν κάποιοι θεωρήσουν πως το να υποχωρώ στις θέσεις μου και να παραδέχομαι ότι έκανα λάθος κάνει κακό στην εικόνα μου, τους πληροφορώ ότι δεν είμαι επαγγελματίας (ούτε καν ερασιτέχνης) πολιτικός για να με νοιάζει η εικόνα μου. Πολίτης αυτής της χώρας είμαι, όπως όλοι μας, και δεν εξυπηρετώ τα συμφέροντα κανενός κόμματος ή άλλου φορέα.

…………………………………………………………………………………. 

…τώρα θα παίξουμε τις 20 ερωτήσεις. Και καλά θα κάνετε να τις απαντήσετε όλες σωστά αν θέλετε να δείτε έστω και μία ψήφο.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η πρότασή μου για ένα είδος ψηφίσματος που θα πρέπει να επιδοθεί στη Βουλή των Ελλήνων το απόγευμα της Τετάρτης που θα γίνει η συγκέντρωση. Το ανεβάζω πρώτα εδώ για να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις και διορθώσεις προτού αναρτηθεί στην Αναδάσωση:

Είμαστε Έλληνες πολίτες και είμαστε σοκαρισμένοι από την αδιανόητη καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας, εξοργισμένοι για την εγκληματική ανεπάρκεια ενός κρατικού μηχανισμού που κατέρρευσε την πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, αηδιασμένοι από τα επικοινωνιακά τρικ των κομμάτων και τους επικίνδυνους συνομωσιολογικούς ελιγμούς της κυβέρνησης μας. Απαιτούμε από όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους υποψήφιους βουλευτές που σε λίγες ημέρες θα ζητήσουν να αποφασίσουμε για την τύχη τους στις κάλπες, άμεσες και πειστικές εξηγήσεις για τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:

 1. Γιατί αγνοήθηκαν όλες οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών φέτος λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας;
 2. Γιατί δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα δασοπροστασίας και δεν σχηματίστηκαν εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες;
 3. Γιατί δεν καθαρίστηκαν οι χώροι γύρω από τους πυλώνες της ΔΕΗ και ποιός φέρει την ευθύνη;
 4. Γιατί εγκαταλείφθηκε η δορυφορική παρακολούθηση των δασικών εκτάσεων μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;
 5. Γιατί δεν απορροφήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των ελληνικών δασών;
 6. Γιατί δεν καλύφθηκαν οι 4.000 κενές θέσεις του πυροσβεστικού σώματος και ποιός έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαίες οι προσλήψεις;
 7. Γιατί δεν αγοράστηκαν καινούργια εναέρια μέσα πυρόσβεσης ή δεν συντηρήθηκαν αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα;
 8. Γιατί υπήρξαν ελλείψεις στα επίγεια πυροσβεστικά μέσα και αστοχία υλικού;
 9. Ποιοί έχουν την επιχειρησιακή αλλά και την πολιτική ευθύνη για τον άνευ προηγουμένου κακό συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης;
 10. Γιατί δεν ενισχύθηκε και δεν ενημερώθηκε εγκαίρως η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
 11. Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει δασολόγιο;
 12. Γιατί η κυβέρνηση θέλησε να διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων με το άρθρο 24 και τι είδους συμφέροντα εξυπηρετεί κάτι τέτοιο;
 13. Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και γιατί δεν έχει γκρεμίσει τα ήδη υπάρχοντα;
 14. Ποιοί έχουν οικονομικό όφελος από τις συνέπειες της τεράστιας καταστροφής και γιατί δεν κατονομάζονται;
 15. Ποιοί είναι οι αόρατοι εχθροί που καίνε την πατρίδα μας και γιατί δεν ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για την ταυτότητα τους εφόσον υπάρχουν στοιχεία;
 16. Πότε επιτέλους θα δούμε έστω και έναν ηθικό αυτουργό των εμπρησμών να οδηγείται στη δικαιοσύνη;
 17. Με ποιόν τρόπο πρόκειται να επιχειρηθεί η αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και ποιοί θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν;
 18. Τι είδους μέτρα θα παρθούν ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά και ούτε στο ελάχιστο παρόμοια καταστροφή;
 19. Πότε επιτέλους θα αναπτυχθούν υποδομές για να στηρίξουν και να αναγνωρίσουν την εθελοντική προσφορά των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα;
 20. Γιατί οι πυροπαθείς συμπολίτες μας εισπράτουν αφειδώς υποσχέσεις για μετεκλογικές αποζημιώσεις και το ελληνικό κράτος πιστεύει ότι δεν τους οφείλει ούτε μία συγνώμη;
Advertisements
This entry was posted in αγριαδες. Bookmark the permalink.

21 Responses to Τέρμα τα ψέματα…

 1. Ο/Η nefelikas λέει:

  Μπορεί να μου έχουν ξεφύγει ακόμα και ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Βοηθήστε με σας παρακαλώ με τα στοιχεία ώστε να μην υπάρξουν ανακρίβειες που θα επιτρέψουν να απαξιωθεί μια τέτοια κίνηση.

  Προς όλους τους δύσπιστους, επαναλαμβάνω ότι πίσω από αυτό το μπλογκ δεν κρύβεται καμία απολύτως προεκλογική σκοπιμότητα προς όφελος κανενός κόμματος ή άλλου φορέα.

 2. Ο/Η Mirage λέει:

  Καλημέρα, μπορεί να μην κρύβεται τίποτε το δόλιο πίσω απο την προσπάθειά σου και οι περισσότεροι το πιστεύουμε αλλά είσαι σε λάθος δρόμο …

  Έχεις αντιγράψει αυτά που λέγονται στα κανάλια και τα ερωτήματα που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Καμία φαντασία! Τίποτε το καινούργιο. Ακόμη και η συγκέντρωση είναι αντιγραφή της πετυχημένης συγκέντρωσης για την Πάρνηθα. Ξέρεις κάθε περίσταση ίσως απαιτεί τον δικό της τρόπο δράσης.

  Ο πολύς κόσμος θα ζαλιστεί με το μήνυμά σου.

  Προσωπικά δεν θα κατέβω. Όταν έριξες την ιδέα για ΒΟΥΒΗ ΜΟΝΟ συγκέντρωση είχα βρει ένα έρισμα. Φανταζόμουνα τους πάντες με μαύρα μακό μπλουζάκια ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΚΑΤ αμίλητους – χωρίς φωνές, χωρίς συνθήματα χωρίς καμία διαμαρτυρία. Απλά να πενθούν!

  ΜΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ, μια λαίλαπα πένθους θα ένωνε όλους τους Αθηναίους (ακόμη και τους 300) ενάντια στον βασικό τους εχθρό: Τον κομματισμό, την ασυνενωησία και την μετριότητα!

  Αντ΄αυτού μέρα με τη μέρα, κατρακυλάτε. Μόνοι σας κάνετε το πένθος σας οργή για τον ΑΛΛΟ και στείρα συνθηματολογία και ανούσιες συγκεντρώσεις. Αντί να συνεχίζετε τον εθνικό διχασμό θα έπρεπε να τον ξεπεράσετε.

  Αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις κάτι σημαντικό προσπάθησε ο κόσμος του ANADASOSI να περάσει ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ μήνυμα σε όλη την Ελλάδα:

  ΗΤΤΑ του Κομματισμού και της Εθνικής Ασυνενωησίας. Μάυρο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΧΑΣΕΙ και συνεχίζουν το βιολί τους τα τελευταία 50 χρόνια.

  Δεν έχει σημασία ποιό κόμμα θα ψηφίσουν αρκεί να ψηφίσουν κάποιο ΑΛΛΟ κόμμα. Ο στόχος είναι απλός: ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ τα 2 μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν!

 3. Ο/Η nefelikas λέει:

  Mirage,

  δεν έχω αντιγράψει κανένα ΠΑΣΟΚ και δε δέχομαι ότι μετά από τέτοια καταστροφή ο κόσμος πρέπει να μείνει βουβός για να μην απειληθεί η εθνική ενότητα. Δε δέχομαι να μετατραπεί η ανοιχτή πληγή σε ζήτημα προεκλογικής σπέκουλας. Όπως και δε δέχομαι κάποια από αυτά που γράφεις στο μπλογκ σου, ότι δηλαδή πρέπει να αποφασιστεί η «κατάργηση της διαδικασίας των επερχόμενων εκλογών» και η «παύση για 10 χρόνια της εκλογικής διαδικασίας».

  Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο είναι να πάψουμε να έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα.

 4. Ο/Η Πάνος λέει:

  Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ψήφισμα, στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης. Δεν είναι δυνατόν μια αυθόρμητη, συμβολική αλλά και ουσιαστική «δήλωση παρουσίας» να χωρέσει στο κείμενο που προτείνεις ή οποιοδήποτε άλλο.

  Το συγκεκριμένο κείμενο άλλους μπορεί να τους εκφράζει και άλλους όχι (εγώ δεν θα το «υπέγραφα» σε καμία περίπτωση). Είναι κρίμα να υπονομευθεί (και να συκοφαντηθεί από τους καλοθελητές που ήδη γράφουν τα μύρια όσο) η προσπάθεια που γίνεται – και που φαίνεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση.

  Προτείνω να το αποσύρεις.

 5. Ο/Η nefelikas λέει:

  Πάνο, σεβαστή η άποψη σου και αν συμφωνούν και αρκετοί από τους υπόλοιπους το κείμενο θα αποσυρθεί και δε θα επιδοθεί κανένα ψήφισμα. Το ζήτημα είναι ότι για άλλη μια φορά, ενώ όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι συντρέχει λόγος να αντιδράσουμε αρχίζουμε να διχαζόμαστε για τα περαιτέρω: ο ένας σε λέει απολιτίκ κι ο άλλος κομματόσκυλο, ο τρίτος δεν κατεβαίνει χωρίς ψήφισμα κι ο τέταρτος δε δέχεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Έλεος δηλαδή. Λες και είμαστε κόμμα που κατεβαίνει σε εκλογές ρε παιδιά…

  Το γεγονός όμως είναι ότι η Ελλάδα ακόμα καίγεται και κανείς δε μας έχει δώσει τις απαντήσεις που δικαιούμαστε. Αν διαφωνείς με κάποια ερωτήματα ή την διατύπωση τους, πρότεινε μου τι μορφή θα έπρεπε να έχουν.

  Αν κάποιοι άλλοι διαφωνούν με το να ΜΗΝ επιδοθεί ψήφισμα από τη συγκέντρωση, ας το πουν. Ο σκοπός είναι να είμαστε ενωμένοι κι όχι να καταλήξουμε με δέκα διαφορετικές πορείες των 100 ατόμων.

 6. Ο/Η Πάνος λέει:

  Δεν είναι ότι διαφωνώ με κάποια ερωτήματα το σημαντικό – αν ήταν αυτό, θα είχα ήδη προτείνει αλλαγές.

  «Ψήφισμα» σημαίνει κατασταλαγμένες θέσεις και απόψεις. Αυτό είναι απολύτως ουτοπικό / ανεδαφικό για τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για αυτούς που σκέφτονται να πάρουν μέρος, να βρεθούν ξαφνικά υποστηριχτές ενός «ψηφίσματος» από το πουθενά – με το οποίο ενδέχεται να συμφωνούν ή να διαφωνούν.

  Ούτε κόμμα, ούτε φορέας, ούτε σύλλογος διοργανώνει τις συγκεντρώσεις, ώστε να μην υπάρχει θέμα. Για την Τετάρτη, ο κοινός παρονομαστής είναι η παρουσία μας και ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει.

 7. Νεφέλικα,
  νομίζω πως θα συμφωνήσω με τον Πάνο.

  Σκέψου πως μπορεί να χαρακτηριστούμε σαν «ΠΑΣΟΚοι under cover», αφού ουσιαστικά ένα τέτοιο κείμενο μοιάζει πολύ με τις ερωτήσεις που έχει κάνει πρόσφατα ο ΓΑΠ στην κυβέρνηση (ξέρω πως δεν έχεις καμία σχέση ή πρόθεση, απλά σκέψου πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Για παράδειγμα, μπορεί και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί το κίνημα για να κάνει ισχυρότερη αντιπολίτευση, λέγοντας π.χ. πως οι πολίτες είναι με το μέρος του και ουσιαστικά ο ίδιος εκφράζει τις ανησυχίες τους. Σκέψου λίγο τι έγινε με τη Πάρνηθα και την Greenpeace, το καπέλωμα της κίνησης. Φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί παρόμοιο σκηνικό καπήλευσης του κινήματος από κάποιον κακοπροαίρετο).

  Νομίζω πως δεν πρέπει να τους δώσουμε πατήματα.

  Οργισμένοι, ανώνυμοι και αχρωμάτιστοι.
  Ενάντια στα μεγάλα κόμματα. Και αυτό νομίζω πως πρέπει να τονισθεί: πρέπει να γίνει προσπάθεια, και ίσως να είναι μία καλή περίπτωση η συγκέντρωση, να δοθεί το μήνυμα της αποδυνάμωσης των μεγάλων κομμάτων.

 8. Ο/Η nefelikas λέει:

  ΟΚ παιδιά, με πείσατε. Αν και το αίτημα της αποδυνάμωσης του δικομματισμού (με το οποίο προσωπικά συμφωνώ) δεν θα ήθελα να συνδεθεί με την αυριανή συγκέντρωση και να αποκλείσει ανθρώπους με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω.

  Κάνω update τώρα.

 9. Ο/Η ange-ta λέει:

  Εμένα το κείμενο με εκφράζει, αλλά αφού υπάρχουν τόσο κάθετες αρνήσεις, ας είναι.
  Μπορώ, υποθέτω να το αναρτήσω και στο δικο μου ιστολόγιο, μαζί με τα αιτήματα που έχει διατυπώσει.
  την καλημέρα μου και καλή επιτυχία για αύριο

 10. Ο/Η Κώστας λέει:

  Νεφέλικα έχουμε συζητήσει και από κοντά για την περιορισμένη δυνατότητα που έχουν αυτές οι συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να αρθρώσουν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Νομίζω πως η δικαιολογημένη οργή σου σε έκανε να ξεχάσεις ή να αλλάξεις δικά σου συμπεράσματα, και χαίρομαι που το αναγνώρισες γρήγορα.
  Σε αυτή τη βάση δε βρίσκω λόγο να σχολιάσω επί μέρους σημεία του κειμένου. Όπως κι ο Πάνος, σε κάποια σημεία συμφωνώ, σε κάποια όχι.
  Θα τα πούμε και από κοντά, όπως και στη συγκέντρωση.

 11. Ο/Η Κώστας λέει:

  Διάβασα γρήγορα τα σχόλια και παρερμήνευσα αυτό του Πάνου. Πουθενά δε γράφει ότι σε κάποια σημεία συμφωνεί και σε άλλα όχι, αλλά ότι δε θα μπει στη διαδικασία.

 12. Δεν είναι θέμα να καπελωθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά η απογοήτευση σε ενδεχόμενη απογοήτευση. Οι9 ερωτήεις-ψήφισμα είναι σωστό, αλλά μην ξεχνάς ότι διάσπαση δεν μπορέι να επέλθει όταν δεν υπάρχει ένωση. Ποιοι είναι οι ενωμένοι που θα αντιδράσουν; Οι ιστολόγοι -που κινούνται όπως ακριβώς η ίδια η κοινωνία;

 13. Ο/Η arammos λέει:

  Τα γιατί είναι πολλά και υπάρχουν και άλλα πολλά περισσότερα. Δεν νομίζω ότι θα μας δώσει κανένας απαντήσεις.
  Το 18 ας μας προβληματίσει περισσότερο όλους.

 14. Ο/Η nefelikas λέει:

  Σαφώς και δε θα μας δώσει κανείς ποτέ πειστικές απαντήσεις, εκτός αν θεωρήσουμε απαντήσεις τις προεκλογικές εξαγελίες οποιουδήποτε κόμματος (ιδίως των κομμάτων εξουσίας). Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να τεθούν ευθέως τα ερωτήματα ή πως δεν πρέπει να διαδηλώσουμε (ειρηνικά εννοείται) γιατί έτσι χαλάμε την εθνική ομοψυχία.

  Ούτως ή άλλως, αυτό που προέχει είναι να συσπειρωθούμε σαν Έλληνες πολίτες προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς που επλήγησαν αλλά και να διασφαλίσουμε με κάθε κόστος ότι ποτέ δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο.

  Οι φημολογίες και η κινδυνολογία περί καπελώματος των συλλογικών κινητοποιήσεων αποσκοπούν σε ενίσχυση του κλίματος καχυποψίας και τρόμου που ζούμε αυτές τις ημέρες και ωφελούν μόνο τους πραγματικούς ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκλήματος.

 15. Ο/Η Παράφωνος λέει:

  Λυπάμαι αλλά αντί να συναντηθούμε στο σύνταγμα καλύτερα να κάνουμε περιπολίες στα βουνά …

 16. Ο/Η Alexandros λέει:

  Nefelika, συμφωνώ με όσα λες αλλά και οι προλαλήσαντες έχουν κάποιο δίκιο.

  Τι θέμα είναι ότι αν συνεχίσουμε να είμαστε ανοργάνωτοι, η βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Αν οργανωθούμε, καπελωνόμαστε πιο εύκολα, προβάλουν «ηγέτες», μας κολάνε ταμπέλες κλπ.

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα φίλε μου.

 17. Ο/Η nefelikas λέει:

  Αλέξανδρε, αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα. Από τη μία σνομπάρουμε οτιδήποτε δεν έχει από πίσω κάποια κομματική οργάνωση, από την άλλη απαξιώνουμε οτιδήποτε έχει από πίσω κάποια κομματική οργάνωση. Λες και το να είμαστε πολίτες αυτής της χώρας σημαίνει κατ’ ανάγκην να έχουμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ή συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.

  Παιδιά, πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι για να υπάρξει ανταπόκριση στις αυριανές συγκεντρώσεις πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στο να διαδωθεί το κάλεσμα μας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που πιστεύουν ότι συντρέχει λόγος να διαμαρτυρηθούν για τη σημερινή κατάσταση.

  Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για οποιαδήποτε προσφορά εθελοντικής εργασίας ή αποστολή βοήθειας προς τους πληγέντες. Μην περιμένουμε από τους άλλους να μας οργανώσουν, είτε αυτοί λέγονται κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, κόμματα ή ΜΚΟ. Καιρός να αντιδράσουμε και να οργανωθούμε μόνοι μας. Ψύχραιμα και αποτελεσματικά.

 18. Ο/Η indictos λέει:

  Έλιξ έχεις μέηλ.

 19. Ο/Η ange-ta λέει:

  http://doncat.blogspot.com/2007/08/blog-post_28.html
  Ο Δήμου κάνει δηλώσεις ο κακομοίρης

 20. Ο/Η Freelancer λέει:

  Γιατί η Ελλάδα είναι μπουρδέλο και την διοικούν καθυστερημένοι πίθηκοι. Αυτή είναι η απάντηση και στις 20 ερωτήσεις.

 21. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Freelancer

  Συγχαρητήρια, κερδίσατε ένα μπιτόνι βενζίνης και μία άδεια από την αστυνομία για να αυτοπυρποληθείτε ανενόχλητος σε κεντρική πλατεία της αρεσκείας σας.

  Ίσως έρθω να σας κάνω παρέα κι εγώ έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s