Το Απολιθωμένο Λάθος

apolithomeno_2.jpg

Πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια υπήρχαν γιγάντιες σεγκόγιες στο νησί που σήμερα ονομάζουμε Λέσβο. Μπορεί και να μην ήταν καν νησί τότε. Ελάχιστη σημασία έχει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχαν άνθρωποι. Ούτε καν πίθηκοι που να μπορούν κάποτε να εξελιχθούν σε ανθρώπους. Δεν υπήρχαν έθνη, κράτη, κυβερνήσεις, αντιπολιτεύσεις και θρησκευτικά δόγματα. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε καν Θεός. Κι αν υπήρχε, δεν το ήξερε ακόμα ότι τον λένε έτσι. Ούτε χρήματα υπήρχαν, ούτε είχαν εφευρεθεί οι λόγοι για να θέλει να τα αποκτήσει κανείς. Πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια δεν υπήρχαν σκοτεινά συμφέροντα και εμπρηστές. Δεν υπήρχαν τηλεοπτικά πάνελ για να ασχοληθούν μαζί τους. Ούτε ίντερνετ.

Υπήρχαν όμως σεγκόγιες. Τεράστια δέντρα που ο κύκλος ζωής τους μετριέται σε χιλιετίες. Πιθανόν οι σεγκόγιες να είναι το μεγαλύτερο ζωντανό πλάσμα που εμφανίστηκε ποτέ στη γη. Βαρύτερες κι από την πιο ογκώδη φάλαινα, ψηλότερες κι από τον πιο τρομερό δεινόσαυρο. Πανάρχαιες, ακίνητες και σιωπηλές. Σήμερα φυσικά οι σεγκόγιες δεν ευδοκιμούν στο κλίμα που υπάρχει στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, σήμερα δεν ευδοκιμεί τίποτα χωρίς να κινδυνεύει να καεί και να γίνει τσιμέντο. Τότε όμως ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Οι περήφανες σεγκόγιες ήταν κυρίαρχες στο περιβάλλον τους και αψηφούσαν κάθε πιθανό εχθρό. Μέχρι που μία έκρηξη ηφαιστείου κατέκαψε τα πάντα και έθαψε τα δάση σε τόνους λάβας και στάχτης. Με το πέρασμα του χρόνου μερικές σεγκόγιες απολιθώθηκαν. Μετατράπηκαν δηλαδή σε πέτρωμα, παράλληλα διατηρώντας το σχήμα τους λες και είχαν μπει σε καλούπι. Είναι νεκρές πια, δε χωράει καμία αμφιβολία γι’αυτό. Ωστόσο, παραμένουν εκεί – κάποιες από αυτές ακόμα όρθιες – και μας υπενθυμίζουν ότι σε είκοσι εκατομμύρια χρόνια ούτε εμείς θα είμαστε πια εδώ. Τα προβλήματά μας θα έχουν ξεχαστεί και τα επιτεύγματα μας θα έχουν θαφτεί στη λάσπη και τα βράχια. Μπορεί να έχουν ξαναφυτρώσει και σεγκόγιες πάνω στα ερείπια των πόλεων που με τόσο κόπο χτίσαμε. Δεν παίζει και πολύ ρόλο όμως αυτό αφού δε θα είναι κανείς μας εκεί για να το δει να συμβαίνει.

Σε είκοσι εκατομμύρια χρόνια από τώρα η φύση θα έχει βρει τον τρόπο να ανακάμψει. Τα πλαστικά θα έχουν αποσυντεθεί, η ραδιενέργεια θα έχει εξασθενήσει, η μόλυνση θα έχει απορροφηθεί, το κλίμα θα έχει ισορροπήσει. Τα ζώα και τα φυτά που εξαφάνισε η παρουσία του ανθρώπου θα έχουν αντικατασταθεί από νέα είδη και η ζωή θα συνεχίζεται χωρίς τίποτα να θυμίζει το καταστροφικό πέρασμά μας από αυτόν τον πλανήτη. Εκτός κι αν μερικοί από εμάς σταθούν τυχεροί και απολιθωθούν. Θα στέκονται τότε όρθιοι σαν τρομακτικά αγάλματα, περιμένοντας τη φύση να κάνει πάλι το θαύμα της και να αφήσει να εξελιχθούν μορφές ζωής που θα δημιουργήσουν πολιτισμούς και θα αντιμετωπίζουν τα απολιθωμένα μας κορμιά σαν θεούς ή σαν αξιοθέατα. Αν και υποψιάζομαι ότι αυτή τη φορά η φύση θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις επιλογές που θα κάνει.

Ο πλανήτης δεν κινδυνεύει λοιπόν. Εμείς κινδυνεύουμε, καθώς και το οικοσύστημα που μας ανέθρεψε και στηρίζει την επιβίωσή μας. Σε είκοσι εκατομμύρια χρόνια δε θα υπάρχει κανείς για να στενοχωρηθεί για την πρόωρη και άδοξη εξαφάνιση του είδους μας. Μέχρι τότε όμως, τι είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να κάνουμε για να καθυστερήσουμε την επικείμενη καταστροφή; Πέρα από το να ψηφίσουμε τον Α ή τον Β πίθηκο που υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο μέσα σε μία τετραετία. Όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται μια σεγκόγια για να πετάξει ένα καινούργιο κλαδί…

Advertisements
This entry was posted in υπεροψιες, ψυχοτραυματικα, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

28 Responses to Το Απολιθωμένο Λάθος

 1. Ο/Η keimgreek λέει:

  θέλω να γίνω σεγκόγια!

 2. Ο/Η nefelikas λέει:

  @keimgreek

  Τα πρώτα χίλια χρόνια είναι λίγο ζόρικα. Αν επέλθει απολίθωση μην ανησυχείς για τίποτα. Δε βλέπεις πόσο καλά διατηρούνται οι πολιτικοί μας;

 3. Ο/Η Freelancer λέει:

  Πολύ καλογραμμένο κείμενο με ωραίο νόημα. Δεν κινδυνεύει ο πλανήτης. Εμείς κινδυνεύουμε. Η φύση θα βρει το δρόμο της.

 4. Ο/Η Freelancer λέει:

  Δεν ήξερα ότι είχαμε σεγκόγιες στη Λέσβο.

 5. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Είσθε ένας ελεεινός πράκτωρ του Βελζεβουλέως!

  Όλοι γνωρίζουν ότι το σύμπαν έχει ηλικία 6.000 ετών και ότι η γη με τα σέα και τα μέα της, μας εδόθη υπό του Μεγάλου Αγγειοπλάστου δια να την σοδομίζομεν κατά το δοκούν.

  Τι 20 εκατομμύρια χρόνια μας τσαμβουνείτε λοιπόν;

  Σοβαρά τώρα, αν μπορούσαμε όλοι να δούμε τα πράγματα με την χρονική κλίμακα των εκατομμυρίων χρόνων θα είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις…

  Πάντως το είδος μας θα εκλείψει αρκετά νωρίτερα από 20 εκ. χρόνια. Εγώ δεν μας δίνω πάνω από μερικές χιλιάδες έτσι όπως πάμε…

 6. Ο/Η nefelikas λέει:

  @freelancer

  Και σεγκόγιες είχαμε, και μαμούθ είχαμε και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαμε και δεινόσαυρους (στις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων). Τώρα δεν έχουμε ούτε καν αυτούς…

  @pølsemannen

  Χιλιάδες χρόνια απομένουν για το είδος μας; Είσαστε εξαιρετικά αισιόδοξος φίλε μου (ή απαισιόδοξος, εξαρτάται από ποιά πλευρά το βλέπει κανείς).

 7. Ο/Η Freelancer λέει:

  Δεινόσαυρους μπορεί να μην έχουμε πλέον αλλά αν κάνεις μια βόλτα στα υπουργεία θα δεις διάφορες ράτσες πιθηκάνθρωπων να περιφέρονται ασκόπως στους διαδρόμους. Καινούργιες ράτσες πιθηκάνθρωπων. Επικίνδυνες ράτσες. Αντί το πρωτόγονο μυαλό τους να γεμίζει με θολές σκέψεις περί ανακάλυψης του τροχού και τις φωτιάς γεμίζει με σκέψεις φιλαργυρίας, κομπίνας, εξαπάτησης, καταστροφής κλπ. Ζούμε στη νέα εποχή των σπηλαίων.

 8. Ο/Η isisveiled λέει:

  Απ τα καλύτερα σου 😉

 9. Ο/Η keimgreek λέει:

  οι πολιτικοί μετά τα 65 πρέπει να αποσύρονται!

 10. Ο/Η nefelikas λέει:

  @freelancer

  Δυστυχώς δε συναντάει κανείς πιθηκανθρώπους μόνο σε διαδρόμους υπουργείων. Ζούμε ανάμεσα τους…

  @isisveiled

  Ευχαριστώ πολύ. Για τη φωτογραφία δε μου είπες τίποτα όμως 🙂

  @keimgreek

  …και μέχρι τα 35 πρέπει να μαστιγώνονται για να στρώσουν χαρακτήρα

 11. Ο/Η Πάνος λέει:

  nef,

  εγώ πήρα μερικές φωτογραφίες, εσύ το φιλοσόφισες! 🙂

 12. Ο/Η Ηπιόνη λέει:

  Τυχερούλη!!! Εσένα καμμία δασκάλα δεν θα σου είπε ποτέ «φτωχή η έκθέσή σου, χρειαζόταν περισσότερη ανάλυση.» (!!!!!)

 13. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Πάνος

  Στο δικό σου post έχεις αναρτήσει φωτογραφίες από τις «πινακίδες της ματαιοδοξίας». Είναι τραγικό και γελοίο ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολιτικοί που νομίζουν ότι μπορούν να καπελώσουν κάτι που τους υπερβαίνει σε τέτοιο βαθμό. Χεστήκαμε ποιός ήταν υπουργός όταν εγκαινιάστηκε το μουσείο του απολιθωμένου δάσους. Τα εκθέματά του θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι ο ήλιος να γίνει κόκκινος και ο πλανήτης μας να εξαερωθεί (σε κάτι δισεκατομμύρια χρόνια δηλαδή).

  @Ηπιόνη

  Μπα, μην το λες. Πάντα υπάρχει περιθώριο για περισσότερη ανάλυση και κριτική σκέψη 🙂

 14. Ο/Η zaphod λέει:

  Σωστός!
  Πολύ καλό ποστ.
  Μετάφρασε όμως την λέξη σεγκόγια στα αγγλικά για να την καταλάβει και ο μικρός Γιωργάκης! 🙂

 15. Ο/Η Θεραπευτής λέει:

  Γι’αυτο λοιπον ας μην κατηγορουμε τους απανταχου «ασυνειδητους»! Το μονο που κανουν ειναι να επιταχυνουν τις διαδικασιες προς ενα προδιαγεγραμμενο τελος!

  Στο κατω κατω, ο θανατος των «πυροπληκτων» (νεα sic λεξη…) δεν ειναι τιποτα μπροστα στην αιωνιοτητα…

  Ματαιοτητες…

 16. Ο/Η kitsosmitsos λέει:

  Η σύγκριση της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου μπροστά σε αρκετά δέντρα είναι συντριπτική… Πόσα έχουνε δει και έχουν περάσει. Και χρόνια μετά, θα είναι εκεί, αν όχι αυτά λόγω ανθρώπινης παρέμβασης, τουλάχιστον τα παιδιά του.

 17. Ο/Η nefelikas λέει:

  @zaphod

  «Big fucking tree»

  @θεραπευτής

  Ο θάνατος των πυρόπληκτων είναι η ζωή των τηλεορασόπληκτων. Η δε ματαιότητα είναι σχετική. Εάν δεν είσαι σεγκόγια, το τι θα συμβεί στην επόμενη δεκαετία μπορεί να σε αφορά πολύ περισσότερο από το τι θα συμβεί μετά από χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια.

  @kitsosmitsos

  Βρε δίκιο έχεις. Απλά πήγαινε να το πεις στα υπεραιωνόβια πεύκα του Κρόνιου και τις υπερχιλιετείς ελιές της υπόλοιπης Ηλείας…

 18. Ο/Η ange-ta λέει:

  nefelika,
  πολύ αισιόδοξος είσαι.
  Αν η κατάρευση του κλίματος έχει φτάσει σε σημείο μη ανατρέψιμο, όλη η ζωή θα εξαφανιστεί.
  Οι ωκεανοί θα βράσουν και θα εξατμιστούν.
  Η ατμόσφαιρα θα ζεσταθεί και θα διαφύγει στο διάστημα.
  Ο πλανήτης σε καλές συνθήκες μπορεί να συντηρήσει ζωή άλλα 300 εκατομμύρια χρόνια μόνο. Οι πριμάτες (τα πιθηκοειδή εμφανίστηκαν πριν από 55 εκατομμύρια. Η ζωή πριν από 3,8 δισ. Η εξέλιξη είναι απίστευτα αργή. Αν καταρεύσει ΔΕΝ ξαναφτιάχνεται πια. Η γη μας έχει ήδη γεράσει.
  Οι αρχικές οργειώδεις συνθήκες εξέλιξης δεν ξαναγυρνάνε. Τα μόνα που θα μείνουν θα είναι οι πέτρες.

 19. Ο/Η ange-ta λέει:

  αναστρέψιμο όχι ανατρέψιμο

 20. Ο/Η arammos λέει:

  Δεν μας αφήνεις καμία επιλογή nefelica… δώσε κάτι. Πολύ καλό το post. Είναι λίγο αργά μόνο και δεν λειτουργώ πλήρως, καθόλου μάλλον.

 21. Ο/Η nefelikas λέει:

  @ange-ta

  Πιθανότατα έχεις δίκιο. Ομολογώ ότι δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις για να επιβεβαιώσω αυτό που λες. Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί λύση το να μοιρολατρούμε, αφού ό,τι και να συμβεί σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια δεν πρόκειται να επηρρεάσει την καταστροφή που θα έχει ήδη συντελεστεί όσον αφορά το ανθρώπινο είδος και το παρόν οικοσύστημα.

  @arammos

  Παζάρια μου κάνεις; :-Ρ Λες και το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τα καπρίτσια μου και το τι επιλογές θα αφήσω.

  Μια κάποια λύση βεβαίως θα ήταν να διατεθούν όλα τα κονδύλια που ξοδεύονται παγκοσμίως σε εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες βάρβαρες αηδίες προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα τεράστιο και μακρόπνοο prοject ανατροπής της επερχόμενης κλιματικής και οικολογικής καταστροφής του πλανήτη. Αν καταφέρεις να πείσεις τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες όλων των χωρών της γης να γίνει κάτι τέτοιο υπόσχομαι να σε προτείνω για βραβείο Νόμπελ.

 22. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Θα ζήσουμε όλοι μαζί όσο και οι σεκοιες.

  Υπάρχει κάτι που λέγεται ανθρώπινο ένστικτο επιβίωσης, το οποίο αρχίζει σιγά σιγά και ενεργοποιείται. Εκεί να δεις πως αλλάζουν όλα σε χρόνο ντε-τε. Και οι πολιτικοί και οι πολιτικές και το σύστημα και η πραγματικότητα. Άλλωστε η ζωή ποτέ δεν ήταν μία ίσια γραμμή, η επ’ άπειρον επέκταση του παρόντος στο μέλλον, και η πραγματικότητα πάντα ξεπερνά την φαντασία.

  Το ζήτημα είναι γιατι πρέπει να καταστραφούν τόσες ομορφιές και να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, για να ξυπνήσουμε.

 23. Τέλειο κείμενο. Με όλο το πολιτικό βάρος της οικολογικής καταστροφής μοιράζοντας απλόχερα γνώσεις βιολογίας με έντονη ειρωνική διάθεση. Ελπίζω, όμως, να μην είσαι ενάντια στην ίδια τη φύση.

 24. Ο/Η nefelikas λέει:

  @inlovewithlife

  Δυστυχώς το ένστικτο επιβίωσης συνδέεται και με τον πανικό. Η εύκολη λύση όταν νίωσεις ότι κινδυνεύεις είναι να ψάξεις να βρεις κάποιον που πιστεύεις ότι φταίει και να τους φας το λαρύγγι. Πράγμα καθόλου εποικοδομητικό όσον αφορά την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής…

  @δείμος του πολίτη

  Είναι στη φύση μου να μην είμαι ενάντια στη φύση. Το θέμα είναι ότι η φύση έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς να προστατεύεται από την ανθρώπινη φύση και τα επακόλουθα της.

 25. Ο/Η Dr.Φλάντζας λέει:

  Αγαπητέ Υπουργέ Παλλαϊκών Συγκεντρώσεων:

  Παρακαλώ πέρασθε απο το εκλογικόν μου κέντρο να παραλάβατε το ψηφοδελτιον σας.

  Dr.Φλαντζας

 26. Ο/Η Ηπιόνη λέει:

  Καλά!! Χαλάρωσες βλέπω!!! Ακόμα να μας ενημερώσεις για τα περί της χθεσινής συνάντησης!!! Ου γαρ έρχεται μόνο……

 27. Ο/Η άμμος λέει:

  Σου τα έχω πει κι από κοντά ότι αυτά τα κείμενα είναι τα καλύτερά σου (όχι αναγκαστικά τα πιο πειστικά ή χρήσιμα, τα καλύτερα). [Επίσης επέστρεψα στη μπλογκόσφαιαρα.]

 28. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Ηπιόνη

  Δεν χαλάρωσα ακριβώς, απλά ο υπολογιστής μου τα φτυσε (δέχτηκα ασύμμετρη απειλή από την υπολοχαγό Μάδερμπορντ), με αποτέλεσμα η μοναδική μου πρόσβαση στο internet αυτή τη στιγμή να είναι ένα φορητό καβουρντιστήρι που τρέχει σε windows 98 (συνομήλικο απολιθωμένης σεγκόγιας κοινώς).

  Τα νέα της συνάντησης κυκλοφορούν στην «αναδάσωση» και στο «οικολόγιο».

  @άμμος

  Flattery will get you nowhere. Καλώς επέστρεψες και να μου φιλήσεις τη Λίτσα 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s