Τηλεοκρατία Γιαλαντζί

Υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα. Υποτίθεται ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα οι ελεύθεροι πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθούν όλα τα μείζονα ζητήματα σχετικά με την πορεία της χώρας και θα παρθούν αποφάσεις για το καλό του λαού και του έθνους. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι εντελώς έτσι…

Η πραγματικότητα είναι ότι αντί για πολίτες έχουμε υπηκόους. Ραγιάδες που έχουν συνηθίσει να κοψομεσιάζονται και να φιλάνε το χέρι του εκάστοτε πασά για να εξασφαλίσουν ένα ρουσφέτι. Το θεωρούν αδιανόητο να τον εξαπατήσουν – ενώ εκείνος όχι φυσικά. Φοβούνται στο κάτω-κάτω οι άνθρωποι ότι μπορεί να είναι και κανένας βεληγκέκας μαζί τους πίσω από το παραβάν. Κάποτε ήταν. Και από τότε έχουν μάθει να ζούνε με τον φόβο. Μην έρθουν οι οχτροί και τους κλέψουν τα κόκαλα των προγόνων τους. Μην εξεγερθούν οι δούλοι που ήρθαν από την αραπιά. Μην έρθουν οι αρματολοί και τους κάψουν τ’ αμάξι. Στην τηλεόραση είπαν ότι κάψανε τον Μωριά κι έρχονται προς τα δω. Θέλουν ασφάλεια οι ραγιάδες. Προστασία. Φοβούνται ότι αν δεν βγει ο δικός τους θα έρθει ο άλλος. Κι αν έρθει ο άλλος δεν πρόκειται να τους κάνει κανένα χατίρι. Ούτε συντάξεις, ούτε μισθούς, ούτε επιδόματα, ούτε τίποτα. Λες και ζητάνε μπαξίσι. Περήφανος λαός σου λέει μετά…

Μόνο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις έχουν οι υπήκοοι το σθένος να φωνάξουν. Δανεικά συνθήματα. Μεταμορφώνονται σε μαινόμενους χειροκροτητές και αντιδρούν στην εκλογική διαδικασία με την ψυχολογία του οπαδού. Ποντάρουν την ψήφο τους σ’ αυτόν που οι ντελάληδες λένε ότι θα είναι ο νικητής. Θέλουν να είναι με το μέρος του. Τους συμφέρει να είναι με το μέρος του. Αν κερδίσει ο δικός τους πασάς βγαίνουν στους δρόμους και πανηγυρίζουν. Κλαίνε. Αν κερδίσει ο άλλος πασάς επιστρέφουν ταπεινωμένοι σπίτια τους. Πάλι κλαίνε. Μετά από λίγες μέρες τα ξεχνάνε όλα και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν όπως πριν. Με σκυμμένο το κεφάλι. Μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές και να τους κανακέψουν και πάλι με παχιά λόγια. Κυρίαρχος λαός. Προχωράμε μπροστά. Κοινωνία των πολιτών. Χάντρες και καθρεφτάκια για τους εξαθλιωμένους κι αμόρφωτους ραγιάδες, που όσο παραμένουν σε τηλεοπτική καταστολή είναι ακίνδυνοι για τον πασά και τους αυλοκόλακες του. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ας μουντζώνουν όσο θέλουν. Αναλαμβάνουν πια οι γενίτσαροι…

Στην άλλη άκρη του μπερντέ, έχουμε το σεράι της εξουσίας. Φεουδαρχικό μέχρι το κόκαλο, φροντίζει να διατηρεί στη θέση του σουλτάνου ένα ένδοξο όνομα, εύκολα αναγνωρίσιμο από το συλλογικό υποσυνείδητο. Ο θρόνος συνήθως μεταβιβάζεται με ένα δαχτυλίδι ή καταλαμβάνεται με τηλεοπτικό πραξικόπημα μετά από την εκλογική ήττα. Οι βεζίρηδες προσέχουν ώστε να τηρηθούν οι τύποι που θα διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Με το αζημίωτο εννοείται. Από κοντά κι οι προύχοντες. Πίσω από το μπερντέ, κουνάνε τα καραγκιοζάκια και τα κάνουν να χορεύουν. Δίνουν στον πασά το μερτικό του και απαιτούν. Κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Ελαστικό ωράριο. Ανταγωνιστικότητα. Περισσότερη γη. Έστω και καμένη. Απειλούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα πάρουν τους παράδες τους και θα πάνε σε άλλο Βιλαέτι. Το σεράι συμμορφώνεται. Πού και πού βγαίνει και τους αποκαλεί νταβατζήδες για να ρίξει στάχτες στα μάτια. Βγάζει φιρμάνια ότι όποιος πιαστεί να κλέβει θα του πάρουν το κεφάλι. Αρκεί να πιαστεί όμως. Ποτέ δεν πιάνεται. Μόνο κανένας μελαψός φουκαράς μπορεί να την πληρώσει. Αφού τον ραβδίσουν για παραδειγματισμό τον αφήνουν να επιστρέψει πίσω στη σκλαβιά. Με αλυσίδες στα πόδια. Το λένε και οι δεσποτάδες άλλωστε. Είναι θέλημα Θεού. Να ζήσει ο πολυχρονεμένος μας σουλτάνος – και να μη μας ξεχάσει στη μοιρασιά γιατί θα ξεσηκώσουμε το λαό και θα τον στείλουμε στην κόλαση. Ο σουλτάνος δεν θέλει φασαρίες. Βάζει τη τζίφρα του και τους χτίζει και μια εκκλησιά πεσκέσι.

Όταν έρχεται το ραμαζάνι μαζεύονται όλοι παρέα και ντερλικώνουν. Βαράνε το ντέφι οι αρκουδιάρηδες και λικνίζουν τους γοφούς τους τα ουρί του παραδείσου. Οι πασάδες, οι βεζύρηδες, οι προύχοντες κι οι δεσποτάδες χαζεύουν τα φλουριά να κουνιούνται πάνω στη γυμνή σάρκα. Η λάμψη τους τυφλώνει. Και γελάνε, γιατί ξέρουν ότι οι ραγιάδες παρακολουθούν απ’ έξω και λιγουρεύονται να γίνουν μια μέρα κι εκείνοι πασάδες. Ή έστω γιουσουφάκια…

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια, υπεροψιες, ψυχοτραυματικα. Bookmark the permalink.

10 Responses to Τηλεοκρατία Γιαλαντζί

 1. Ο/Η Allu Fun Marx λέει:

  Ο τίτλος που έβαλες έρχεται σε αντίθεση με το πολύ καλό κείμενό σου.
  Δεν είναι γιαλαντζί τηλεοκρατία.
  Η δημοκρατία είναι γιαλατζί (ψευτο-δημοκρατία) μια και η δύναμη αντί να βρίσκεται στα χέρια του λαού, βρίσκεται στα χέρια των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
  Η τηλεοκρατία είναι πραγματική… Η δημοκρατία είναι γιαλαντζί

 2. Ο/Η Ηπιόνη λέει:

  Το ψωμάκι πως το βγάζεις και έχεις τόσο χρόνο να γράφεις? Οικογένεια, παιδιά? Δεν σε προλαβαίνω πια!!!!

 3. Ο/Η padrazo λέει:

  Και εμεις πιστοί τηλεοπτικοί υπήκοοι.
  Έστησες πολύ όμορφα το πολιτικό «σκηνικό»

 4. Ο/Η doctor λέει:

  ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

  Καθαρισμός του άλσους Βεϊκου από ξερόχορτα και σκουπίδια
  Την Κυριακή 23/9/2007, στο άλσος Βεϊκου θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε (και δεν θα σταματήσουμε ποτέ).

  Θα συνεχίσουμε διότι η πρώτη μας κίνηση δεν ήταν μια σπασμωδική αντίδραση απέναντι στις εικόνες των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

  Θα συνεχίσουμε διότι αυτές οι φωτιές ήταν απλά η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

  Η ώρα είναι κάπως ελεύθερη, νομίζω όμως ότι όσο πιο πρωί πάμε, τόσο πιο πολύ θα αποδώσουμε.

  Από τις 8 και μετά είναι καλά.

  Βασικά ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και κάθεται όσο θέλει.

  Σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και τα υλικά/εργαλεία που μπορεί να φέρει κανείς, στα προηγούμενα ποστ υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

  Θα έχουμε σίγουρα ένα χορτοκοπτικό, αυτό του φίλου μου του Μίλτου, το οποίο το Σάββατο τα πήγε περίφημα αν και είχε να αντιμετωπίσει πολύ πυκνά και πολύ ψηλά χόρτα.

  doctor

  http://galatsi.blogspot.com/2007/09/23-2007.html

 5. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Allu Fun Marx

  Δεν βαριέσαι ποτέ να έχεις συνέχεια δίκιο; Όντως είναι γιαλαντζί η δημοκρατία μας, ενώ η τηλεοκρατία μας μάλλον προς το τουρλού φέρνει. Δεν τον αλλάζω τον τίτλο όμως – είναι πιασάρικος :-Ρ

  @Ηπιόνη

  Είμαι τζάνκι της δικτυογραφίας. Όταν μεγαλώσω και αποκτήσω απογόνους, θα γίνω «τζάκι» 🙂

  @padrazo

  Αφερίμ εφέντη ‘μ…

  @doctor

  Την άλλη φορά δεν τα κατάφερα. Ελπίζω να μπορέσω την Κυριακή. Θα φέρω και τσάπα αν είναι (για δρεπάνι απευθύνσου στον AFM).

 6. Ο/Η 2Σx2 λέει:

  Πρέπει να δείς τι γίνεται στα χωριά.
  Τα όσα λες για βεληγκέκες, πασάδες, γενίτσαρους, γιαουρτλού, ισμιρ κεμπάπ ζουν και βασιλεύουν.
  Μεταφέρω τα δικαιώματά μου στην Αθήνα. Μου γ*μ*σ*ν την ψυχολογία. Τέτοια πίεση από το πουθενά δε θυμάμαι να έχω ξαναπεράσει. Από παντού και με πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης.
  Ρίξε μια ματιά να δεις πως ψήφισε η επαρχία. Φαντάσου σε κάθε απομακρυσμένο χωριό πως είναι τα πράγματα – ακόμα χειρότερα.

  Τσάπα εσύ, δρεπάνι ο AFM. Δεν έρχεστε να φυτέψουμε τίποτα δενδρύλια; 🙂

 7. Ο/Η Кроткая λέει:

  ξέχασες και τα κοινωνικά συμβόλαια.
  πολύ καλό -δυστυχώς.

 8. Ο/Η Tsouknida λέει:

  Χμ, σαν παλιός (ως έφηβος) καραγκιοζοπάιχτης θέλω να πω ότι ο Καραγκιόζης μέσα στην κομπίνα του έχει αξίες, πράγμα που δεν έχει ο σημερινός τηλε-θίασος.

 9. Ο/Η nefelikas λέει:

  @2Σx2

  Αν φυτέψεις αρκετά δενδρύλια θα γίνεις τοπικός παράγοντας, οπότε θα είσαι εσύ πια αυτός που ασκεί πίεση στους συγχωριανούς του. Αν ανοίξεις και μαγαζί με Ρωσίδες, ακόμα καλύτερα. Μπορεί να βάλεις μετά και υποψηφιότητα για μπέης :-Ρ

  @Кроткая

  Μόνο τα κοινωνικά συμβόλαια; Τη νέα αλλαγή πού την πας; Την επανίδρυση του κράτους; Την προοπτική και την ανάπτυξη; Τη συμμετοχική δημοκρατία; Ζήτω το καλό και κάτω το κακό! Γενικώς και αορίστως…

  @Τσουκνίδα

  Ο Καραγκιόζης έχει καταντήσει τιμητική προσφώνηση για την πλειοψηφία των σημερινών πολιτικών. Που σίγουρα δε μένουν σε καλύβες, δε φοράνε κουρέλια και δεν τρώνε φασολάδα.

 10. Για το θέμα έχω τοποθετηθεί και εγώ στο ίδιο πνεύμα (http://chldimos.blogspot.com/2007/09/blog-post_16.html). Κατ’ ουσίαν συμφωνύμε απολύτως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s