Εμείς δεν παραμένουμε απλοί θεατές. Εσείς;

oikologio-logo.jpg

Οι πυρκαγιές πέρασαν, οι πλημμύρες έρχονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει. Οι περισσότεροι από τους «ενεργούς» και «συνειδητοποιημένους» πολίτες (του διαδικτύου και όχι μόνο) έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα τους, περιμένοντας μοιρολατρικά την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να αναζητήσουν τρόπους μαζικής αντίδρασης. Μερικοί απογοητεύτηκαν με τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα και αποφάσισαν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτως ή άλλως. Κάποιοι άλλοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν, αλλά παραμένουν δικαιολογημένα καχύποπτοι απέναντι στις ΜΚΟ και τις πολιτικές παρατάξεις που ευαγγελίζονται την οικολογία για ψηφοθηρικούς λόγους. Αρκετοί έχουν διασκορπιστεί σε τοπικές κινήσεις πολιτών ή ιδρύουν τις δικές τους οικολογικές ομάδες. Παραμένουν όμως απομονωμένοι και με περιορισμένες δυνατότητες.

Ξεκινώντας από το διάσημο πλέον blog της αναδάσωσης (http://anadasosi.blogspot.com), μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Φτιάξαμε ένα portal και το ονομάσαμε www.oikologio.gr. Τι είναι όμως αυτή η ομάδα και τι προσπαθεί να κάνει; Αντιγράφω από το κείμενο με τίτλο «Αντί Διακήρυξης»:

Το ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ είναι μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών. Γεννήθηκε στο διαδίκτυο, με αφορμή τις καταστροφικές και πολύνεκρες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο έγκυρης ενημέρωσης και ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τα μικρά και μεγάλα οικολογικά ζητήματα, καθώς και να συμβάλλει δυναμικά στη δραστηριοποίηση όλων των ενεργών πολιτών που επιμένουν να διεκδικούν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Το ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ είναι και θα παραμείνει μακριά από οικονομικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν έχει πόρους και διοικητικά συμβούλια. Στηρίζει τη δύναμή του αποκλειστικά στη συλλογικότητα των μελών του, που αγωνίζονται ισότιμα και δημοκρατικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους και η συνεργασία με οργανώσεις, ιδρύματα και φορείς είναι ευπρόσδεκτη.

Για να γίνω πιο σαφής, παραθέτω ένα απόσπασμα από το υπό επεξεργασία FAQ του Οικολογίου:

Η προστασία του περιβάλλοντος ακούγεται κάπως αόριστη σαν στόχος. Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνετε;

Στηριζόμαστε στο τρίπτυχο «πληροφόρηση, δράση, πίεση». Συγκεκριμένα:

Πληροφόρηση: Μας ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση για τα οικολογικά ζητήματα και τις πιθανές λύσεις τους, καθώς και η διάδοση αυτών των πληροφοριών εντός και εκτός διαδικτύου. Είτε μιλάμε για την δασοπροστασία είτε για την ανακύκλωση, πιστεύουμε ότι η ρίζες των προβλημάτων μας έχουν να κάνουν με την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και κατάλληλης παιδείας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας των συμπολιτών μας με όποιους τρόπους μπορούμε.

Δράση: Η θεωρία δεν αρκεί. Σκοπός μας είναι να λερώσουμε κι εμείς τα χέρια μας, συμμετέχοντας σε αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμούς δασών ή ακτών, περίθαλψη άγριων ζώων, κλπ. Επειδή κάποιες από αυτές τις εργασίες απαιτούν ειδικές γνώσεις ή άδειες, οργανώνουμε τις εθελοντικές μας δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς ή κρατικούς φορείς, ιδρύματα, οικολογικές ομάδες και οργανώσεις. Δεν μας ενδιαφέρει η αποκλειστικότητα, μας νοιάζει μόνο να συνεισφέρουμε ενεργά και αποτελεσματικά.

Πίεση: Η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων προϋποθέτει πολιτική βούληση. Χωρίς να επιδιώκουμε στείρα αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση ή τοπική αυτοδιοίκηση, επιμένουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα και να καταπολεμούμε κάθε συμφέρον που βλάπτει το οικοσύστημα. Οργανώνουμε διαμαρτυρίες, μαζεύουμε υπογραφές, καταγγέλουμε παραβάσεις σε αρμόδιους φορείς, δημοσιοποιούμε τα προβλήματα στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, προχωράμε ακόμα και σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το καταστρέφει προκειμένου να επωφεληθεί.

Αυτή τη στιγμή, η κοινότητα μας αριθμεί 296 μέλη. Δεν απαιτείται συνδρομή, ούτε καταγραφή προσωπικών δεδομένων. Ήδη έχουμε καταφέρει να μοιράσουμε τις αρμοδιότητες σε ομάδες εργασίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις και τις ικανότητες που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας στον ελεύθερο χρόνο του. Ακολουθούμε μία ευέλικτη και οριζόντια δομή – χωρίς ιεραρχία, αρχηγούς και γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουμε ενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήρια περιβαλλοντικής συνείδησης για παιδιά, επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και επαφές με τοπικές ομάδες, διαμαρτυρίες και καταγγελίες κάθε είδους, εθελοντικές παρεμβάσεις πολιτών και πολλά άλλα. Οργανωνόμαστε, και στην πορεία γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας. Και συνεχίζουμε. Δεν θα καταφέρουμε τίποτα ιδιαίτερο όμως χωρίς εσάς. Θα έρθετε μαζί μας;

Advertisements
This entry was posted in ελπιδες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

4 Responses to Εμείς δεν παραμένουμε απλοί θεατές. Εσείς;

 1. Ο/Η Ηπιόνη λέει:

  Οποιος λοιπόν θέλει να φρεσκάρει λίγο τη μνήμη του για το τι έχει συμβεί και ίσως να εμπεδώσει την αναγκαιότητα της αντίστασης μια εκτεταμένη περίληψή του άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στο athens.indymedia.org, βρίσκεται στο http://voria-tis-athinas.blogspot.com/.

 2. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Ηπιόνη
  Σ’ ευχαριστώ για το link. Ίσως και να το έχουν ήδη ανακαλύψει οι υπόλοιποι και να το έχουν συμπεριλάβει στο Οικολόγιο. Αν και χρειαζόμαστε βοήθεια ακριβώς για τέτοια θέματα. Να συγκεντρωθούν και να ταξινομηθούν άρθρα, σύνδεσμοι, πληροφορίες, ειδήσεις.

 3. Ο/Η Antiplimirikes Spores λέει:

  Πολύ θα ήθελα να συγχαρώ για την ξαφνική μεταστροφή του υπέρ των αναδασωτικών σπορών, έστω εν μέσω περιαυτολογιών, λιβανωτών και πυροτεχνημάτων, τον «ημίθεό» σας που αυτοαποκλήθηκε χθες «ειδικός επιστήμονας οικολόγος» και σας κατηγόρησε για το όνομα του ιστοχώρου σας, επειδή δεν έχει ούτε ένα μεταπτυχιακό τουλάχιστον… (Θα προβάλεις, Νεφελίκα, δημόσια και αλογόκριτα την ταινία όπου τον «απαθανάτισες»;)
  Όμως, δυστυχώς αποδείχτηκε ότι αυτή η όψιμη υποστήριξη της αναδασωτικής, ενισχυτικής σποράς («Με τα είκοσι πέντε χρόνια της εμπειρίας που έχω σ’ αυτόν τον τομέα, με κάθε ευθύνη των λόγων μου, διαβεβαιώνω την Κύπρο, ότι καμία επέμβαση δεν χρειάζεται να γίνει από κανένα στα καμένα δάση. Να προστατευτεί η φύση να κάνει τη δουλειά της» http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=733062&-V=archivearticles), ήταν, όπως θα φανεί παρακάτω, υποκριτική, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί, τώρα που έγινε πανελληνίως γνωστή η αλαζονική στάση του ιερατείου, για τη μοιρολατρική παρεμπόδιση των σπορών, (όχι μόνο τις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά και στο διάστημα από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα) και των αναμενόμενων καταστροφικών, ερημοποιητικών πλημμυρών…
  1. Γιατί άραγε δεν ανέφερε από πότε έχει προτείνει συλλογή σπόρων από δασικούς, σχολεία, συλλόγους, όταν μετά μανίας τη συκοφαντούσε;
  2. Γιατί άραγε αποσιώπησε τις επίσημες σπορές σε Κύπρο http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309626
  και ΗΠΑ http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm, χώρες που χρησιμοποίησε για παράδειγμα πυροπροστασίας;
  3. Γιατί άραγε δεν είπε ούτε μια λέξη για το τι πρότεινε τόσα χρόνια για τη συγκράτηση του πολύτιμου χώματος;Μήπως πήγε σε πυρόπληκτους σε Πελοπόννησο ή Εύβοια να πει τα αφυψηλού του; Ή μήπως ανήγγειλε ότι θα πάει να κλάψει όπου ξεπλυθεί το χώμα;
  Ελπίζω οι μη οπαδοί αυτού του τύπου στον ιστοχώρο σας και οπουδήποτε αλλού να ασχολούνται στο εξής μαζί του όπως του αξίζει: να του προτείνουν να θεραπεύσει πρώτα την ανασφάλειά του και μετά να προσπαθήσει να βοηθήσει όσους πλήττονται από αυτή.
  Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.

 4. Ο/Η nefelikas λέει:

  @antiplimirikes spores
  Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σε πληροφορήσω ότι το σχόλιο σου δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση γιατί το παρακράτησε αυτόματα το σύστημα της wordpress (θεωρώντας το πιθανό spam). Μην κατηγορηθώ για λογοκρισία κι από πάνω…

  Δεύτερον, αναφέρεσαι προφανώς στη χθεσινή (19/10) ομιλία του Δρ. Παύλου Κωνσταντινίδη (ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Την ομιλία συνδιοργάνωσε το Οικολόγιο.

  Τρίτον, στο προσωπικό μου blog, ελάχιστο αντίκτυπο έχουν οι αντιρρήσεις σου, οι οποίες εκφράζονται με ειρωνικό (έως κακόβουλο) τρόπο. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Μπορώ ωστόσο να παρατηρήσω ότι το ύφος του σχολίου σου υπονομεύει τα επιχειρήματα σου. Τα περί «ιερατείου» προσβάλλουν έναν επιστήμονα που – αν μη τι άλλο – έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των δασικών οικοσυστημάτων.

  Τέταρτον, πιστεύω ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό να τοποθετηθείς δημόσια και ανοιχτά στη χθεσινή συζήτηση που επακολούθησε, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον καθ’ ύλην αρμόδιο να σου απαντήσει. Κατόπιν εορτής, μπορείς να ισχυρίζεσαι ό,τι θέλεις χωρίς αντίλογο.

  Πέμπτον, προσωπικά (και υπογραμμίζοντας ξανά ότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις επί του θέματος) πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο-μαύρο. Η μέθοδος Φουκουόκα (σπορά με σβώλους) έχει φέρει αποτελέσματα, ενδεχομένως όμως δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων σπόρων και τη σύσταση απαραίτητων υποδομών. Σε περιοχές που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς (π.χ. έχουν επιβιώσει σπόροι που θα επιτρέψουν τη φυσική αναγέννηση του δάσους), αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση, ιδίως αν δεν είναι αποτέλεσμα έγκυρης επιστημονικής μελέτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s