Προ των πυλών

christodoulos.jpg

Μόνος. Πολιορκημένος. Ανυπεράσπιστος. Προσεύχεται. Προσεύχονται άλλοι γι’ αυτόν. Να γίνει το θαύμα. Να βάλει ο Θεός το χέρι του. Να σωθεί το σώμα. Η ψυχή θεωρείται δεδομένη. Ή μήπως όχι; Μόνο ο ίδιος μπορεί να ξέρει. Και συνεχίζει να προσεύχεται.

Οι πιστοί κλαίνε. Οι πολιτικοί συμπαραστέκονται. Οι διάδοχοι καραδοκούν. Οι πανελίστες ξεσπαθώνουν. Οι καταναλωτές ενημερώνονται. Ένας άνθρωπος πεθαίνει σε ζωντανή μετάδοση.

Το τσίρκο που τον ανέδειξε σε αστέρα πρώτου μεγέθους πουλάει ήδη τα κομμάτια του σε δημοπρασία. Είναι η μοίρα των αγίων φαίνεται να γίνονται κειμήλια. Ακόμα κι όταν δεν είναι πραγματικοί άγιοι, παρά μόνον πρόσκαιρα είδωλα. Τα είδωλα γκρεμίζονται όμως. Θρυμματίζονται και χορταριάζουν. Είναι θέλημα Θεού. Και τον Θεό κανείς δε μπορεί να τον αμφισβητήσει. Ούτε καν οι επίγειοι εκπρόσωποι του.

Τι νόημα έχουν πια οι υπογραφές και τα υψωμένα λάβαρα; Γιατί σιωπούν οι εικόνες και δεν δακρύζουν; Γιατί δεν πιάνουν τα ευχέλαια; Εκείνος ξέρει καλύτερα. Μπορεί να θέλει να τιμωρήσει τους ασεβείς που τον επικαλούνται επί ματαίω. Μπορεί να θέλει παρέα εκεί πάνω. Κάποιον να του λέει ανέκδοτα. Μπορεί και να μην τον νοιάζει ιδιαίτερα τι θα απογίνει ο δούλος του. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι παρά άλλος ένας άνθρωπος. Και οι άνθρωποι είναι θνητοί. Αυτή ήταν από την αρχή η συμφωνία. Και τηρείται χωρίς εξαιρέσεις. Ανελέητα.

Ένα αστέρι πέφτει. Κλείσε την τηλεόραση. Κλείσε τα μάτια. Κάνε μια ευχή. Πες μια προσευχή. Μπορεί να πιάσει. Κι αν όχι για εκείνον, τουλάχιστον για όλους τους άλλους που πεθαίνουν. Κάπου αλλού. Χωρίς να τους περικυκλώνουν προβολείς και μικρόφωνα. Χωρίς να προσεύχονται πλήθη για την σωτηρία τους. Χωρίς να έχουν εξασφαλίσει μετά θάνατον προνόμια. Απλά πεθαίνουν. Όπως όλοι μας. Μόνοι.

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

16 Responses to Προ των πυλών

 1. Ο/Η Έφη λέει:

  Αν με είχε πιάσει το αρχαιοελληνικό μου θα θυμόμουν γιαυτόν τον τύπο λέξεις όπως «ύβρις» και «κάθαρσις». Αλλά επειδή αν ίσχυαν αυτά θα ‘πρεπε να μας έχει ήδη αποχαιρετήσει πολύς κόσμος ας το αφήσω στην άκρη.
  Ας κρατήσουμε μόνο το σημαντικό που είπες και συ: για όλους εκείνους που φεύγουν χωρίς έναν άνθρωπο δίπλα τους για το ύστατο άγγιγμα. Ή τους άλλους των μαζικών δολοφονιών: αλήθεια πόσοι πέθαναν σήμερα στο Ιράκ, 14, 60 ή 300;

 2. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Έφη
  Πόσοι πεθαίνουν καθημερινά χωρίς κανένας να νοιάζεται για το αν θα βρουν μόσχευμα, αίμα, γιατρό, φάρμακα, δικαιοσύνη… Φαίνεται ότι η ζωή των ανωνύμων δεν έχει και τόση μεγάλη αξία σε σχέση με τη ζωή ενός θρησκευτικού ηγέτη. Τελικά όμως, ακόμα και αν έχεις το υπέρτατο βύσμα, ο Μέγας Θεριστής δεν κάνει ρουσφέτια. «Κι αν είσαι και παπάς…»

 3. Ο/Η aristofanis λέει:

  Καλά τα λες, αλλά δεν φτάνει να τα ρίχνουμε μόνο στο τσίρκο των παππάδων, δημοσιογράφων κτλ, όπως λες. Φταίμε και εμείς. Δες πιο αναλυτικά την άποψη μου εδώ.

 4. Ο/Η nefelikas λέει:

  @aristofanis
  Δεν τα ρίχνω σε κανέναν, ούτε με νοιάζει να βρω κάποιον φταίχτη. Το τσίρκο κάνει τη δουλειά του, το ίδιο όμως κάνει και ο καρκίνος. Μόνον ο Θεός (όπως τον αντιλαμβάνεται η εκκλησία) δε βλέπω τι δουλειά έχει στην όλη εξίσωση. Πέρα από το να μας βάζει σε υποψίες για το κατά πόσο οι τύποι με τα ράσα έχουν νόμιμη εξουσιοδότηση να μιλάνε εξ ονόματός Του…

 5. Ο/Η aristofanis λέει:

  «Νόμιμη εξουσιοδότηση», ωραίο αστείο κι αυτό. Όμως πώς ζητάμε από τους ιεράρχες να είναι κάτι που η ίδια η κοινωνία δεν πρεσβεύει; Είναι τελικά αυτοί οι κακοί ή όλοι εμείς (ως κοινωνία) που ορίζουμε τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι; Εξουσία, δύναμη, ματαιοδοξία.

 6. Άψογος. Συμφωνώ απολύτως σε κάθε λέξη. Δεν αλλάζω ούτε οξεία (και τούτες τις επιμελήθηκες).

 7. Ο/Η nefelikas λέει:

  @aristofanis
  Δε νομίζω ότι μπορούμε να δούμε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα μέσα από το πρίσμα «καλού-κακού». Ο επικείμενος θάνατος (έστω και ενός δημόσιου προσώπου) είναι φυσική νομοτέλεια και όχι ηθική αξία υπό αμφισβήτηση. Η στάση μας απέναντι στον θάνατο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θρησκευτική πίστη μας (εφόσον διαθέτουμε), άρα και από τις πράξεις και τα λεγόμενα των επίσημων εκφραστών αυτή της πίστης. Ωστόσο, ούτε εκείνοι μπορούν να ξεφύγουν. Το αν θα κερδίσουν την αθανασία της υστεροφημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και όχι μόνο από τους κανόνες του παιχνιδιού της επίγειας εξουσίας. Η δε «βασιλεία των ουρανών» προϋποθέτει την άκρα ταπείνωση του τάφου και της μετατροπής του ανθρώπινου σώματος σε λίπασμα. Όσο για τα χρυσά μπιχλιμπίδια και τις υπερφυσικές τους ιδιότητες, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά παντελώς άχρηστα στη μάχη με τον καρκίνο.

  Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η κοινωνία μας διδάσκεται τίποτα από όλη αυτή την ιστορία, απλά καταναλώνει άβουλα τη συναρπαστική μυθοπλασία της εκκλησιαστικής ίντριγκας και των ιατρικών διαξιφισμών. Μέχρι το επόμενο σόου. Φαίνεται πως οι κανόνες του θεάματος είναι πιο σκληροί κι από αυτούς της φύσης…

  @δείμος του πολίτη
  Σ’ ευχαριστώ. Τι άλλο να γράψω;

 8. Ο/Η Vicky Mar λέει:

  «Φαίνεται ότι η ζωή των ανωνύμων δεν έχει και τόση μεγάλη αξία σε σχέση με τη ζωή ενός θρησκευτικού ηγέτη»….

  Ανώνυμοι ειναι και οι κάτοικοι της Ζαχάρως που είτε το θέλουμε είτε όχι έχουν τον δικό τους γολγοθά και δεν μιλάμε για 1 προσωπική τραγωδία… μιλάμε για χωριά ολόκληρα. Γίνεται μια έκκληση – όποιος μπορεί ας βοηθήσει.

  Το έβαλα στο anadasosi. Οσο για τον Αρχιεπίσκοπο, μακάρι να μην ήταν σε αυτή την κατάσταση αλλά υπάρχουν και χειρότερα που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ επειδή δε «λάμπουν» τόσο ευλαβικά..

  MFX

 9. Ο/Η mafioza λέει:

  Να ευχηθούμε όλοι για την ανάρρωση του Χριστόδουλου.
  Τίποτα περισσότερο.

 10. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Vicky Mar
  Μπράβο κορίτσι μου! Βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Στο Οικολόγιο το ανέβασες το κείμενο; Πρέπει να μπει στην πρώτη σελίδα, όχι απλά στο φόρουμ.

  @mafioza
  Οι ευχές και οι προσευχές καλό κάνουν, κυρίως όμως στη συνείδηση εκείνου που (προσ)εύχεται. Προφανώς θέλω κι εγώ να αναρρώσει ο Χριστόδουλος, αν και αυτό που με νοιάζει περισσότερο είναι να αρχίσουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπίζουμε την αδυσώπητη αλήθεια της ζωής και του θανάτου με άλλο μάτι. Χωρίς ξόρκια, σταυρουδάκια και άλλες παγανιστικές μπούρδες. Να αποδεχτούμε ότι όσο ψηλά κι αν βρεθούμε, κάποτε θα πέσουμε. Και τότε μπορεί και να καταφέρουμε να δούμε τα πράγματα όπως η Vicky. Και να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας (όχι μόνο προσευχές) σ’ αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Και έχουν ακόμα ελπίδα να γλιτώσουν…

 11. Ο/Η Vicky Mar λέει:

  Είμαι άσχετη με τα τόσο εξειδικευμένα και τρέχω να απαντάω emails κλπ… αν μπορεί κάποιος να το κάνει θα ήταν θεικο γιατί πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβήμα είναι να βρούμε υλικα…

  ΜΦΧ

 12. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Παιδιά μη στεναχωριέστε. Έτσι και αλλιώς ο Χριστόδουλας θα ανακηρυχθεί άγιος και θα τον διδάσκουν στα παιδιά μας ως έναν άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε δύσκολες για τον χριστιανισμό εποχές.

  Κατά τα άλλα μπροστά στο θάνατο είναι όλοι ίσοι, όπως και στη θλίψη μας για κάθε συνάνθρωπο που πεθαίνει, ακόμη και αν αυτός είναι ο Χριστόδουλος.

 13. Ο/Η doctor λέει:

  Ο άνθρωπος που πολέμησε την Λογική, τον Ορθό Λόγο, και την Επιστήμη όσο τίποτα άλλο, ο άνθρωπος που μίλαγε για θαυματουργά κρανία, κόκκαλα, και σκηνώματα, ο ίδιος άνθρωπος σήμερα αποδεικνύει ότι αυτά που έλεγε δεν τα πίστευε ούτε ο ίδιος, αλλιώς θα ήταν τώρα δίπλα στο σκήνωμα του Βησσαρίωνος, και στα θαυματουργά οστά και όχι στην χώρα που γέννησε την σύγχρονη επιστήμη, παραδομένος στην Λογική, τον νόμο των πιθανοτήτων, και στην ταξιθετημένη γνώση.

  Όταν ήταν ετοιμοθάνατος ο Σεραφείμ, ο κ. Παρασκευαϊδης ήδη δήλωνε διάδοχος (ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου για την «Χρυσοπηγή) και στην κηδεία του Σεραφείμ γελούσε και μόνο που δεν χόρευε.

  Και σήμερα…. ΝΕΜΕΣΙΣ.

  doctor

  Υ.Γ. Μακάρι να γίνει καλά και να ζήσει πολλά χρόνια ακόμη. Ίσως θα έπρεπε να παραιτηθεί από το αξίωμά του αποδεικνύοντας έστω και στην έσχατη ώρα ότι έχει μεγαλοψυχία και ότι η αρχηγομανία του έχει ημερομηνία λήξης.

 14. Ο/Η nefelikas λέει:

  @Vicky Mar
  Όλα καλά. Δυστυχώς δε θα μπορέσω να κατέβω και αυτό το ΣΚ στην Ηλεία. Καλή επιτυχία.

  @inlovewithlife
  Όταν βγει ξανά σχολικό βιβλίο για τη νεότερη ελληνική ιστορία, δεν αποκλείεται καθόλου να συμπεριλαμβάνει τον άγιο Χριστόδουλα. Ακόμα κι έτσι όμως, όταν τα παιδάκια αναρωτηθούν «γιατί δεν τον έσωσαν τα χαϊμαλιά που φορούσε», η δασκάλα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τα βάλει τιμωρία…

  @doctor
  Τραγική ειρωνεία. Ο Χριστόδουλος ξανάφερε στο προσκήνιο όλο αυτό το καρναβάλι των κομπογιαννιτών και των παραθρησκευτικών οργανώσεων, και τώρα που έχει ανάγκη τα θαυματουργά σκευάσματα και τις πάσης φύσεως μαγγανείες προτιμάει τη χημειοθεραπεία. Αν υπάρχει Θεός (όπως τον εννοούν οι οπαδοί του αρχιεπισκόπου), το μοναδικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι τον τιμωρεί.

  Ο αληθινός Θεός βέβαια (ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάζουμε τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος) δεν έχει ούτε συνείδηση ούτε όρεξη να ασχολείται με τα προσωπικά προβλήματα του καθένα μας. Οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα του, αλλά το ίδιο ισχύει και με τα καρκινικά κύτταρα.

 15. Ο/Η Rodia λέει:

  Πάλι καλά που τα χώρεσες όόόλα σε ένα ποστ!:-) Α-ΨΟ-ΓΟ.
  Εμένα με επιρρέασε τόσο πολύ η τιβι που ποστάριζα διαρκώς -μέχρι να τη κλείσω!:-Ρ

 16. Ο/Η μμμ λέει:

  αλλο ενα θυμα του ειτζ. ο αρχιεπισκατος πληρωσε το γεγονος της μη χρησιμοποιησης καποτας.ετσι,κολλησε ηπατιτιδα και αφροδισια και ειτζ. και μετα απο το ειτζ ηρθε και ο καρκινος.

  αν δεν ισχυει αυτη η εκδοχη,τοτε ο πουστοδουλος επαθε κιρρωση απ οτο αλκοολ.δηλαδη πουστης και μπεκρακιας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s