Blog Action Day: Τρία δεδομένα και τρία σενάρια για το περιβάλλον

Δεδομένα:

1. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που ενδεχομένως μας επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι κάτι που συντελείται ήδη. Εδώ. Παντού. Τώρα. Δεν χρειάζεται να κατανοούμε τις επιστημονικές θεωρίες ή να συμφωνούμε μαζί τους για να το διαπιστώσουμε. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρό μας.

2. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το λιώσιμο των πάγων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις πολικές αρκούδες και τους πιγκουίνους. Αφορά την αποσταθεροποίηση των οικοσυστημάτων που συντηρούν το σύνολο της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Κατά συνέπεια, αφορά και το ανθρώπινο είδος.

3. Η έκταση που παίρνει το οικολογικό ζήτημα δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και συμβιβασμούς. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο έχει συντελέσει η ανθρώπινη παρέμβαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, είναι αδύνατον να ακυρώσουμε τις συνέπειες της βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνολογικής εξέλιξης.

topio-parakmis.JPG

Σενάρια:

1. Το εσχατολογικό

Μέσα σε ελάχιστες δεκαετίες, ολόκληρες χώρες θα καταποντιστούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Η ξηρασία, οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι πλημμύρες θα πλήξουν το σύνολο σχεδόν του πλανήτη με πρωτοφανή σφοδρότητα. Εκατοντάδες εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες και ζημιές ανυπολόγιστης έκτασης θα οδηγήσουν σταδιακά την παγκόσμια οικονομία σε πλήρη κατάρρευση. Στην Ελλάδα, οι παραλίες μας θα εξαφανιστούν με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική βιομηχανία, τα λιγοστά δάση που μας έχουν απομείνει θα αποτεφρωθούν και θα ερημοποιηθούν, ενώ η μόλυνση του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα θα προκαλέσει ραγδαία εξάπλωση του καρκίνου στον πληθυσμό της χώρας. Η έλλειψη αγροτικών και κτηνοτροφικών αγαθών, σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική απορρύθμιση του κρατικού μηχανισμού θα προκαλέσει το απόλυτο χάος στον πολιτικοκοινωνικό ιστό. Η κατάρα των παππούδων μας «α, ρε κατοχή που σας χρειάζεται» θα γίνει πραγματικότητα, καθώς η αύξηση της φτώχειας και η έξαρση της βίας θα επιφέρουν περισσότερα ανθρώπινα θύματα από όσα μπορούν να προκαλέσουν οι άμεσες συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Μέσα στους επόμενους αιώνες, δεν θα έχει πια καμία σημασία αν οι πρόγονοι μας έχτιζαν κάποτε Παρθενώνες, καθώς όσοι από τους απογόνους μας θα έχουν απομείνει ζωντανοί θα έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στις σπηλιές και να τρώνε ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν.

2. Το οπορτουνιστικό

Τίποτα ιδιαίτερο δεν θα συμβεί, πέρα από τα συνηθισμένα προβλήματα που καταδυναστεύουν κάτι τριτοκοσμικές χώρες και τη μονίμως υποανάπτυκτη επαρχία. «Όπου φτωχός κι η μοίρα του» που λένε, οπότε ας κοιτάξουμε να φροντίσουμε καλύτερα την πάρτη μας μη μας βρει κανένα κακό. Εμείς να ‘μαστε καλά, να ‘χουμε το αυτοκινητάκι μας, το αυθαιρετάκι μας στην εξοχή και κάνα φουσκωτό να πηγαίνουμε στη θάλασσα να δροσιζόμαστε. Κι αν ακριβύνει κι άλλο το πετρέλαιο, θα αγοράσουμε ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες. Κι αν μολυνθεί το νερό με χρώμιο, θα πίνουμε εμφιαλωμένο. Κι αν ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία το καλοκαίρι, θα βάλουμε πιο δυνατό αιρκοντίσιον. Σε περίπτωση που η διαβίωση στην Ελλάδα γίνει ανυπόφορη, το πολύ-πολύ να μεταναστεύσουμε σε κάποιον κλιματικό και φορολογικό παράδεισο. Για να έχουμε αρκετά φράγκα ώστε να τα πετύχουμε όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να επωφεληθούμε από τη μόδα της οικολογικής ευαισθητοποίησης, επενδύοντας σε βιολογικά προϊόντα, υβριδικά αμάξια και άλλες ανοησίες. Ή σε κατασκευαστικές εταιρείες, που πάντα ήταν και θα είναι σίγουρο χαρτί. Και δεν πάει να καεί το σύμπαν μετά… Όσοι από εμάς μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό εισόδημα, θα καταφέρουμε να οχυρωθούμε και να ανταπεξέλθουμε σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία. Κι οι άλλοι ας βγάλουν άκρη μόνοι τους.

3. Το ουμανιστικό

Οι τρεις σωματοφύλακες έδιναν όρκο πίστης με το σλόγκαν «ένας για όλους και όλοι για έναν». Όμως οι σημερινές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια να ασχολούμαστε όλοι με έναν, ούτε να περιμένουμε από έναν να έρθει να μας σώσει όλους. Όλοι για όλους λοιπόν, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνη μας ελπίδα για ένα μέλλον που δεν θα αποδειχτεί εφιάλτης είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό σκοπό. Χωρίς σκοπιμότητες, συμφέροντα και εγωισμούς. Είμαστε πάνω από έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη, κι αν θέλουμε να τον αποτρέψουμε από το να μας ξεφορτωθεί πρέπει να βρούμε άμεσα ριζοσπαστικές κι αποτελεσματικές λύσεις στο τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που απειλεί την επιβίωση μας. Όλοι για όλους. Όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα θρησκευτικά δόγματα, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες, όλοι οι πολιτιστικοί και παιδαγωγικοί φορείς, όλη η επιστημονική κοινότητα, όλο το εργατικό δυναμικό, όλα τα τεχνολογικά μέσα, όλα τα χρήματα. Κανένας και τίποτα δεν περισσεύει σ’ αυτή την τιτάνια και συλλογική προσπάθεια ολόκληρης της ανθρωπότητας να αντισταθεί στο φαινομενικά αναπόφευκτο τέλος της. Εάν υπάρχει έστω και μία ελάχιστη πιθανότητα να πετύχουμε το θαύμα και να αντιστρέψουμε μια διαδικασία που μας υπερβαίνει σε τέτοιο βαθμό, αξίζει τον κόπο. Αρκεί να καταλάβουμε εγκαίρως τι ακριβώς είναι αυτό που διακυβεύεται και να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία. Όλοι μας. Πώς είπατε; Ουτοπία; Διαλέξτε τότε ένα από τα δύο πρώτα σενάρια.

koukounari_1.jpg

Σύνδεσμοι:

Newscientist/climate change
Greenpeace international/climate change/impacts

Wikipedia/climate change
European Commission/environment/climate change
U.S. Environmental Protection Agency/climate change

American Meteorological Society/climate change

και φυσικά,

www.oikologio.gr

Εικόνα 1: «Τοπίο Παρακμής», έργο της Τζούλιας Ανδρειάδου
Εικόνα 2: Φωτογραφία που τράβηξα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις καμμένες εκτάσεις του Νομού Ηλείας

Advertisements
This entry was posted in υπεροψιες, αγριαδες, ελπιδες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

8 Responses to Blog Action Day: Τρία δεδομένα και τρία σενάρια για το περιβάλλον

 1. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Τα επικρατέστερο σενάριο συμπεριφοράς για χώρες κακομαθημένων (με διαφορετικό τρόπο βέβαια), όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι το (2).

  Το (1) φαντάζει συνέπεια του (2), ενώ το (3) κάνει μόνο για Σκανδιανβούς.

  Δύσκολα τα πράγματα.

  Α! Σύμφωνα με το (2) για τον Ελληνικό χώρο, για όλα φταίει η κουφάλα η ΚουκονάΓα η πυΓομανής που εικονίζεται στην δεύτερη φωτογραφία

 2. Ο/Η nefelikas λέει:

  @pølsemannen
  Οι περισσότεροι (ακόμα και οι Σκανδιναβοί) θα προτιμούσαν το (3) με την προϋπόθεση να διαθέτουν ένα γερό πακέτο μετοχών της κοινοπραξίας που θα διαχειριστεί το μεγάλο έργο της περιβαλλοντικής αναδιάρθρωσης του πλανήτη, ώστε αν πάει κάτι στραβά να καταφύγουν στο (2). Το γεγονός ότι θα μείνουμε στην ιστορία ως υπαίτιοι του (1) είναι απλά κάτι που αρνούμαστε να το πιστέψουμε.

 3. Ο/Η kitsosmitsos λέει:

  Η ύπαρξη του προβλήματος είναι δεδομένη. Η καταστροφολογία είναι που με προβληματίζει. Φοβίζει και πολύ κόσμο αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Περισσότερο προς την άρνηση του προβλήματος λειτουργεί. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε.

 4. Ο/Η nefelikas λέει:

  @kitsosmitsos
  Η καταστροφολογεία χρειάζεται πού και πού, καθώς πολύ κόσμος έχει ακόμα την εντύπωση ότι η οικολογία είναι κάποιου είδους χόμπι για βολεμένους αστούς που βαριούνται τη ζωή τους και νιώθουν ενοχές για τα καημένα τα ελαφάκια. Όχι ότι τα ελαφάκια δεν αξίζουν της προσοχής μας, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι όντως τερατώδες και απειλεί τη διαιώνιση του είδους μας (και όλων των άλλων επίσης).

  Σημειωτέον, ότι αν μπει κανείς στον κόπο και ψάξει λίγο τις επιστημονικές πηγές που παραθέτω στο τέλος του post, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις (σε μερικές περιπτώσεις εσκεμμένα αισιόδοξες για να εξυπηρετηθούν διεθνή οικονομικοπολιτικά συμφέροντα). Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη…

 5. Ο/Η doctor λέει:

  Τα πράγματα είναι σοβαρά, όμως δυστυχώς το σενάριο 1 (όπως σωστά γράφει ο kitsosmitsos) πουλάει στα κανάλια, αλλά απογοητεύει τόσο τον κόσμο που τον κάνει και αδιαφορεί!

  Ο μεγάλος εχθρός είναι ένας: το πετρέλαιο.
  Όσο γρήγορα αντικατασταθεί (η σωθεί) τόσο το καλύτερο για όλους μας.

  Σχετικά με την σημερινή πραγματικότητα:
  http://www.medium.gr/articles/119243951692791.shtml

 6. Ο/Η nefelikas λέει:

  @doctor
  Έχεις δίκιο για το πετρέλαιο, αλλά μην ξεχνάμε και τον λιγνίτη, την υλοτόμηση τροπικών δασών, τη μόλυνση από βιομηχανικούς ρύπους κάθε λογής, τα σκουπίδια, τα μεταλλαγμένα, την τσιμεντοποίηση, κλπ.

  Ο μεγάλος εχθρός είναι η νοοτροπία του ανθρώπου, που πιστεύει ότι η φύση εφευρέθηκε για να του παρέχει πόρους και ιδιοκτησία. Κι αυτό πάει πολύ πιο πίσω από καπιταλισμούς, σοσιαλισμούς και τα ρέστα. Για να αλλάξει, χρειάζονται κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια κοινωνία – και ο μόνος τρόπος για να επέλθουν είναι δυστυχώς ο τρόμος της ολικής καταστροφής.

 7. Ο/Η fwtiesproject λέει:

  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

  Η ΙΔΕΑ
  Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά.

  ΤΟ ΘΕΜΑ
  Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

  ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
  Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
  Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
  (σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
  Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
  Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
  Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk

  Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα

 8. Παράθεμα: blog action day: πρόοδος « Που είναι η πανοπλία μου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s