Ο μύθος του Ασωπού

Έχεις αναρωτηθεί άραγε τι πάει να πει να μην έχεις πρόσβαση σε καθαρό νερό; Να μη μπορείς να πιείς, να μη μπορείς να πλυθείς, να μη μπορείς να ποτίσεις; Έχεις αντιληφθεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στη ζωή σου; Έχεις συνειδητοποιήσει ότι ήδη συμβαίνει έξω από την πόρτα σου; Ή ότι ίσως και να συμβαίνει ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι;

Εντάξει, μην πανικοβάλλεσαι. Χαλάρωσε κι άκου μια ιστορία. Έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου. Ούτως ή άλλως, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είσαι ήδη νεκρός και να μην το ξέρεις…

potami-01.jpg

Προχθές είχα την τύχη να συναντήσω τον πατέρα Ιωάννη από τα Οινόφυτα. Κάπου θα τον έχει πάρει το μάτι σου σε καμιά τηλεόραση ή σε καμιά εφημερίδα, είμαι σίγουρος. Νέος άνθρωπος, με καθαρό βλέμμα και ευγενική φυσιογνωμία. Σεμνός, χαμηλόφωνος και μονίμως συνοφρυωμένος. Ένας ιερέας μαχητικός και οραματιστής, όπως κάθε πνευματικός ηγέτης οφείλει να είναι. Όμως ο πατέρας Ιωάννης δεν φαίνεται να θέλει να είναι ηγέτης. Ούτε καν ήρωας. Ένας απλός παπάς είναι ο άνθρωπος, με την οικογένεια του και την ενορία του. Ξέρω, έχω σούρει κατά καιρούς διάφορα στον Ορθόδοξο κλήρο και τώρα ίσως σε ξενίζει που μιλάω θετικά για έναν ιερωμένο. Το πρόβλημα μου όμως ποτέ δεν ήταν η επιλογή κάποιου να ακολουθήσει το δρόμο της Πίστης του, ούτε το να επιθυμεί να συνδιαλέγεται με τις ψυχές των ανθρώπων. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας φίλος, αν ήταν όλοι οι παπάδες έτσι θα είμασταν κι εμείς θρήσκοι.

Ο πατέρας Ιωάννης κρατάει στην αγκαλιά του ένα από τα τρία παιδιά του. Το μικρότερο αν δεν κάνω λάθος. Μου μιλάει για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά. Για τον Ασωπό. Για το χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα μέσα στο νερό. Το νερό που πλένονται οι κάτοικοι. Το νερό που πίνουν και πίνουμε κι εμείς στο λεκανοπέδιο της Αττικής μαζί τους. Το δηλητηριασμένο νερό που προκαλεί καρκίνο κι ένα σωρό άλλες παθήσεις. Μολυσμένο από βιομηχανίες που συναλλάσσονται με το κράτος προκειμένου να προασπίσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο. Σε μία περιοχή με τοπικούς άρχοντες και κάθε λογής παράγοντες που αδιαφορούν για το αν αυτό που συμβαίνει είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για το αν ερημώνει το περιβάλλον. Για το αν σκοτώνει.

Ο πατέρας Ιωάννης σε κοιτάζει στα μάτια και σου λέει ότι ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για αυτόν λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι έχω απέναντί μου έναν “νεκρό που περπατάει” όπως λένε στις αμερικάνικες ταινίες, έναν θανατοποινίτη που ποτέ του δεν εγκλημάτισε, έναν άνθρωπο που κανένα δικαστήριο δε μπήκε στον κόπο να τον καταδικάσει σε θάνατο. Δε χαμηλώνει το βλέμμα κι ας ξέρει ότι θα φύγει νωρίς, ότι το κορμί του έχει δηλητηριαστεί σε τέτοιο βαθμό που κανένα θαύμα δεν τον γλιτώνει. Ή ίσως και να ελπίζει σε κάποιο θαύμα. Δεν ξέρω, δεν τόλμησα να τον ρωτήσω.

Σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, που κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι σ’ αυτούς που ξεκληρίζουν το ποίμνιό του, ο πατέρας Ιωάννης αγωνίζεται με πείσμα, έχοντας σχηματίσει μια ομάδα μαζί με κάποιους από τους κατοίκους της Βοιωτίας. Συλλέγουν στοιχεία, στέλνουν υπομνήματα, προσπαθούν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, πιέζουν βουλευτές να κάνουν επερωτήσεις, απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τα ΜΜΕ. «Για τα παιδιά, όχι για μένα». Αυτό είναι το μόνο που μου λέει ότι τον νοιάζει. Όπως και οι υπόλοιποι που τον συνοδεύουν από την επιτροπή, ο πατέρας Ιωάννης εννοεί όλα τα παιδιά. Όχι μόνο τα δικά του.

Κατά τ’ άλλα, ο καθένας και οι προτεραιότητες του φίλε. Εσένα ποιές είπαμε ότι είναι οι δικές σου;

 

 

asopos-01.jpg

Η πρωτοβουλία και η οργάνωση της συνάντησης ανήκει στα μέλη του Οικολογίου, μιας ανεξάρτητης και δυναμικής παρέας πολιτών για το περιβάλλον. Μια παρέας που σας χρειάζεται και σας περιμένει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στον Ασωπό και το πώς μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Αsopos SOS.

Advertisement
This entry was posted in παραμυθακια, ψυχοτραυματικα, ελπιδες. Bookmark the permalink.

10 Responses to Ο μύθος του Ασωπού

 1. Ο/Η asopossos λέει:

  Ευχαριστούμε για το σχόλιο και τον σύνδεσμο.

  Πράγματι, ο παπαΓιάννης Οικονομίδης μαζί με τον Θανάση Παντελόγλου και τον Παναγόπουλο της ομοσπονδίας συλλόγων Ωρωπού είναι οι 3 άνθρωποι που έβλεπαν μακριά, φώναζαν για το πρόβλημα εδώ και χρόνια και μας ξύπνησαν όλους.

  Αξίζουν όλοι τους συγχαρητήρια…

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  @asopossos

  Παιδιά, είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε. Ελπίζω να βρω χρόνο σύντομα για να σας βοηθήσω ακόμα περισσότερο. Εννοείται ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κείμενο μου με οποιονδήποτε τρόπο έχετε το ελεύθερο.

  Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους σας.

 3. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Μία κοινωνία όπου βασιλεύει ο σταρχιδισμός είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει. Ο μπαγάσας που ρίχνει εξασθενές χρώμιο στον Χ ποταμό, θα βρει μπροστά την μαλακία του πρώτα στο νερό που θα πιει κάποια στιγμή.
  Δεν μπορεί να την βγάζει μόνο με εμφιαλωμένα, έστω Περιέ με βενζόλιο (χα χα).

  Άσε που άλλος μπαγάσας θα του πουλάει εμφιαλωμένα με φυτοφάρμακα, εξασθενημένο ουράνιο από το Κόσοβο ΚΑΙ εξασθενές χρώμιο.

  Άσε τι θα πάθει αυτός και οι δικοί του από άλλους μπαγάσες αδίστακτους που θα παίξουν με την ζωή αυτού και των δικών του, για μερικές πενταροδεκάρες παραπάνω και κάνα αναψυκτήριο με Πακιστανούς σερβιτόρους.

  Άμα δεν αλλάξει η νοοτροπία ΟΛΩΝ των ανθρώπων η κατάσταση δεν σώζεται δυστυχώς.

 4. Ο/Η Elikas λέει:

  @pølsemannen

  Χτύπησες απανωτά και καίρια σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα. Όμως δεν πρόκειται να σε κυνηγάω σε κάθε post για να απαντήσω.

  Το μόνο που έχω να πω λοιπόν, είναι ότι όσο «εκκεντρική» και να δείχνει ώρες-ώρες η διαδικτυακή σου ταυτότητα (για να μην πω θεόμουρλη και παρεξηγηθώ), τόσο πιο πολύ αποδεικνύει η ουσία των λόγων σου ότι το παλιό ρητό δεν έχει πάψει ποτέ να ισχύει:

  «Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε». Μπαρδόν, αυτό ήταν από άλλη ταινία… «Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Ναι, αυτό πρέπει να ‘ναι το σωστό. Στάνταρ.

  Πόσων χρονών είπαμε ότι είσαι;

 5. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Μπραβο ρε Νεφελικα που το θιγεις- τα λες κι ωραια ρε γαμωτο!
  Ο φιλος απο πανω εχει δικιο σε ολα. Λυσε μου ομως εμενα τωρα μια απορια. Ο μπαγασας Χ που μολυνει τον καθε ποταμο να τα βρει ολα μπροστα του ειναι και σψστο και δικαιο. Να το βρω εγω που δεν εχω κανει κατι να τον εμποδισω ειναι ΟΚ. Να το βρει το καθε παιδακι που ερχεται σε αυτον τον κοσμο εχοντας ηδη τη μολυνση τσο αιμα του απο το DNA και απο τη διατροφη της μητερας του, πως να το χαρακτηρισω και πως να το αντεξω;

 6. Παράθεμα: Συζήτηση για το θέμα του Ασωπού στην ολομέλεια του Οικολογίου « Asopos SOS

 7. Παράθεμα: Συζήτηση για το θέμα του Ασωπού στην ολομέλεια του Οικολογίου « Asopos SOS

 8. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Αγαπητέ ΝεφΕΛικα, απδέητ:

  «Από μικρό και Πυροβολημένο Χανούμη μαθαίνεις την αλήθεια».

  Ε, τώρα ηλικιακώς δεν είμαι και συγκλονιστικά μικρότερός σας, απλά πολύ πιο πυροβολημένος!

  Α! Μία μπάλα κατευθείαν από το Superbowl με όλες τις υπογραφές των παικτών των NY Giants σας περιμένει στο παρακάτω λίνκιο:

  http://polsemannen.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  @Butterfly

  Τα παιδάκια κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν και θα θυμώσουν πάρα πολύ άσχημα με όλους όσους τους κληρονόμησαν έναν τέτοιο κόσμο. Το κακό είναι ότι ίσως να μην προλάβουν καν να αντιδράσουν. Από εμάς εξαρτάται το αν θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα υποφερτό μέλλον πάνω στα ερείπια του σύγχρονου πολιτισμού.

  @pølsemannen

  Αγαπητέ συνάδελφε, αποδέχομαι μετά χαράς την πρόσκλησή σας. Κάντε μόνο υπομονή λίγες ημέρες.

 10. Ο/Η Elikas λέει:

  Θα βρίσκομαι εκτός Αθηνών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε μην με παρεξηγήσετε αν καθυστερήσω να απαντήσω στα σχόλια σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s