Αποκριάτικη Διαδήλωση FAQ (updated)

Update (1/3/08, 17:33) 

Επισκεφτείτε το blog

http://maskarades.blogspot.com/

 και δηλώστε συμμετοχή για να οργανώσουμε την πιο παλαβή πορεία διαμαρτυρίας που έγινε ποτέ.

maskarades-banner-1.jpg

Πρόταση για banner. Όποιος έχει καλύτερη ιδέα, ας το ανεβάσει κι ας ενημερώσει με link στα σχόλια.

Στο προηγούμενο post που ανέβασα, διατύπωσα την πρόταση να οργανώσουμε μία αποκριάτικη διαδήλωση. Οι αντιδράσεις ήταν στην πλειοψηφία τους θετικές, αν και υπήρξαν κάποιοι που απαξίωσαν την εν λόγω πρωτοβουλία ως «απολιτίκ» ή ακόμα και ύποπτη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων λοιπόν και για να ξεκαθαρίσω εντελώς τι είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου, ανακεφαλαιώνω:

Τι πράγμα;
Αποκριάτικη διαδήλωση. Δηλαδή, συνδυασμός καρναβαλιού (μεταμφιεσμένοι, χορός, κλπ) με διαμαρτυρία (πλακάτ και συνθήματα). Τρελός χαβαλές, αλλά ιδιαίτερα αιχμηρός και γεμάτος συμβολισμούς. Η φαντασία στους δρόμους.

Πότε;
9 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (της Τυρινής).

Πού;
Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή και πάρτυ στην πλατεία Συντάγματος. Όταν διαλυθούμε θα κάνουμε ντου στα μπαρ της περιοχής.

Ποιοί;
Ελεύθεροι πολίτες με ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ. Άνθρωποι που νιώθουν ότι δικαιούνται να γελοιοποιήσουν όλους όσους τους εκμεταλλεύονται, τους καταπιέζουν και τους κοροϊδεύουν. Bloggers, κοινότητες του διαδικτύου, φοιτητές, εργαζόμενοι, μετανάστες, παρέες και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να εκφράσουν την αντίδραση τους με έναν δυναμικό αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο.

Γιατί;
Επειδή η απαξίωση των πολιτών από την εξουσία έχει χτυπήσει κόκκινα. Κι όταν μιλάω για εξουσία εννοώ την κυβέρνηση, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, τους αχόρταγους ιεράρχες και τους πατριδοκάπηλους λαϊκιστές, τη σήψη και τη διαφθορά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ζωής μας. Με όλες τις σχετικές επιπτώσεις που μας αφορούν άμεσα (ακρίβεια, ανεργία, πολιτική και πολιτιστική έκπτωση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, κλπ). Μπορεί όλα αυτά σε κάποιους να ακούγονται αόριστα, έχουν όμως να κάνουν με ένα γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης του κόσμου, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει. Ίσως το να εκτονωθούμε απλά σε μία φιέστα να αποδειχτεί ανώδυνο, τα προβλήματα όμως θα συνεχιστούν και ο μόνος τρόπος να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα λυθούν προς όφελός μας είναι να κάνουμε διαρκώς αισθητή την παρουσία μας.

Και το μήνυμα λοιπόν είναι…
«Σας πήραμε χαμπάρι ότι μας δουλεύετε και σας κοροϊδεύουμε κατάμουτρα. Κανονίστε την πορεία σας μη σας πάρει ο διάολος». Αυτό άλλωστε υποτίθεται πως είναι και το νόημα του καρναβαλιού. Μια φιέστα με δόντια, που ίσως αφήσει το στίγμα της στην επικαιρότητα. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται… Αν αυτό σε κάποιους ακούγεται «απολιτίκ», δικαίωμα τους. Προσωπικά πάντως, δεν έχω καμία όρεξη να ξεκινήσω την επανάσταση ντυμένος «Μπομπ Βουλγαράκης» ή «αυτοκτονικός ιδεασμός». Άλλωστε, για να υπάρξει «ατζέντα» απαιτείται ακριβής πολιτική τοποθέτηση, ευρεία κοινωνική συναίνεση και τα ρέστα. Δεν υφίσταται λοιπόν προσπάθεια ανατροπής των μασκαράδων που νέμονται την εξουσια, ούτε απόπειρα κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών. Μόνο λίγο ξεβράκωμα θα τους κάνουμε – κι ας αναλάβουν μετά άλλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μία συνεύρεση ανέμελων καρναβαλιστών, ως είθισται στις «επίσημες» αποκριάτικες παρελάσεις που οργανώνουν δημοτικές αρχές και άλλοι φορείς. Αν και ακόμα κι εκεί συναντά κανείς ξεκάθαρες αιχμές και ευφάνταστη σάτιρα.

Ποιός το οργανώνει;
Προς το παρόν, εγώ και μερικοί φίλοι από το διαδίκτυο που δήλωσαν ότι γουστάρουν να συμμετάσχουν. Έτσι απλά. Δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα από πίσω, δεν υπάρχουν χορηγοί και άλλα συμφέροντα, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από ένα γαμώτο που με έπιασε και θέλω να το εκτονώσω παρέα με όλους όσους αισθάνονται κάτι ανάλογο. Αυτό δε σημαίνει όμως πως πρόκειται για προσωπική υπόθεση και όποιος θέλει ακολουθεί. Τις επόμενες ημέρες θα στηθεί ένα ουδέτερο και συλλογικό blog, στο οποίο θα προτείνονται ιδέες και θα συντονίζεται η όλη δράση. Ελεύθερη και συλλογική έκφραση χωρίς καπέλωμα, σας λέει τίποτα;

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κανείς;
Πρώτα απ’ όλα, να είναι μεταμφιεσμένος – ακόμα και με μία απλή μάσκα. Αν και σαφώς θα προτιμούσα να δω πολύχρωμα και ευφάνταστα κοστούμια, κατασκευές και πρωτότυπους τρόπους διαμαρτυρίας, σερπαντίνες, αφρούς και κονφετί. Προσοχή στα ρόπαλα μόνο. Το ιδανικό πάντως θα είναι να δηλώσουν συμμετοχή αρκετοί (μεμονωμένα άτομα, παρέες ή ακόμα και οργανώσεις), ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μουσική και χαβαλές. Θα γίνουμε θέαμα, δεν το συζητάω, η πλάκα όμως είναι ότι θα είμαστε μασκαρεμένοι – όπως ακριβώς κι εκείνοι που κουμαντάρουν την καθημερινότητά μας. Άσε που δεν θα έχουμε να ανησυχούμε για τις κάμερες…

Ψήνομαι. Τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;
Πέρα από το συλλογικό blog για την οργάνωση της όλης προσπάθειας, τα κυριότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να έχουμε μία επιτυχημένη αποκριάτικη διαδήλωση είναι κατά τη γνώμη μου τα εξής:
α) Διάλογος για πιο ξεκάθαρους στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην υποταγή σε συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο. Καρναβάλι κάνουμε, όχι συνέδριο.
β) Banner και αφίσες. Αναζητούνται γραφίστες. Οι δικές μου προσπάθειες είναι μάλλον ανεπαρκείς και το επικοινωνιακό κομμάτι δεν μπορεί να αφεθεί σε ενθουσιώδεις ερασιτέχνες.
γ) Διάδωση της είδησης μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο. Blogs, e-mails, MSN, SMS, αφίσες και flyers, κι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Μέχρι και δελτίο τύπου μπορούμε να στείλουμε. Ας οργανωθούμε όμως πρώτα.
δ) Προτάσεις για happenings, μεταμφιέσεις και συνθήματα. Εδώ έχει να γίνει χαμός. Όσο πιο παλαβό, τόσο πιο καλό.
ε) Ανακοινώσεις συμμετοχών και σχετικός συντονισμός, έτσι ώστε να μπορούμε να οργανώσουμε κάπως το χάος. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ζωντανή μουσική και ομάδες που θα αναλάβουν να φτιάξουν πανό ή κατασκευές (π.χ. καρνάβαλος), ενώ καλό θα ήταν να καταφέρουμε να τοποθετηθούμε σε υποτυπώδη θεματικά μπλοκ (ή «σχολές» σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους). Από ένα σημείο και μετά, οι ενδιαφερόμενοι ας συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Επιμύθιο:
Στο εξωτερικό συναντά κανείς συχνά παρόμοια υβρίδια, στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουμε συνηθίσει να ανακατεύουμε την πολιτική με τη σάτιρα πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια των θεατρικών επιθεώρησεων και των τηλεοπτικών σόου. Ή αν κάποτε το κάναμε (ρωτήστε στα χωριά και θα σας πουν), ίσως ήρθε ο καιρός να το ξαναθυμηθούμε.

This entry was posted in ...και πολλα αλλα, υπεροψιες, αγριαδες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

8 Responses to Αποκριάτικη Διαδήλωση FAQ (updated)

 1. Ο/Η dentnews λέει:

  Τέλεια ιδέα. Και νομίζω πως μπορεί να οργανωθει και κάτι αντίστοιχο σε άλλες πόλεις. Στο λέω γιατί μπορεί να οργανωθεί και κάτι για την Θεσσαλονίκη που βρίσκομαι.

  Το site για αυτόν τον σκοπό ανέβηκε ή ακόμα;

  Έχω ιδέα και για banner.

  Θα τα πούμε συντόμως. 🙂

 2. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Το μπανερακι αυτο μου αρεσει πολυ περισσοτερο!

  Η ιδεα για να πετυχει πρεπει να εχει συμμετοχη. Δεν θελω να μας το χαλασω, απλα θεωρω οτι αν κατεβουμε 20 ατομα, δεν θα εχει νοημα, ενω 200 κατι θα κανουμε!

 3. Ο/Η Elikas λέει:

  @dentnews

  Καθόλου άσχημη ιδέα το να γίνει κάτι ανάλογο και σε άλλες πόλεις. Αρκεί φυσικά να βρεθούν κάποιοι που θα αναλάβουν να το οργανώσουν. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν έχει ανέβει ακόμα το blog για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας. Δεν έχω χρόνο να το τρέξω μόνος μου, κι ούτε έχει νόημα να μετατρέψω μια συλλογική αντίδραση σε ατομική πρωτοβουλία.

  Στείλε mail τις ιδέες σου για το banner.

  @Butterfly

  Η συμμετοχή θα έρθει εφόσον ασχοληθούν αρκετά άτομα για τη διοργάνωση και την προώθηση της ιδέας. Αν μαθευτεί, θα είμαστε πολύ παραπάνω από 200.

  Όσο για το μπανεράκι, προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε από αυτό ούτε από τα προηγούμενα.

  Το «σλόγκαν» στο τέλος θα μπορούσε να είναι «ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ» (αντί για το «οι μάσκες της εξουσίας έπεσαν…»)

 4. Ο/Η Κυνερώτεια λέει:

  Ειναι το ενδιαφερον, το λιγοτερο, οτι το κειμενο εναι tagged και ως «υπεροψιες» η απλως τυχαιο?:)

 5. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Δεν ειν’κακο! Και πιο αμεσο μαλιστα! Και να σου πω την αληθεια σκεφτηκα οτι ισως θα ηταν καλυτερα τελικα να γινει 8 μη σου πω και 7, για να υπαρξει μεγαλυτερη συμμετοχη και απο γονεις που ειτε θελουν να φερουν τα παιδια τους ειτε θα τα αφησουν σε παππυδες-γιαγιαδες κτλ. Το μονο κακο ειναι οτι πολλοι θα λειπουν ρε γαμωτο (πιθανως κι εγω), ειναι το τριημερο της Καθ. Δευτερας…

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  @Κυνερώτεια

  Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή. Ο όρος «υπεροψίες» έχει να κάνει με το παλιό μου μπλογκ (τον Yperoptix) και τον ακτιβιστικό χαρακτήρα που απέκτησε στο τέλος του, καθώς επίσης και με το γεγονός ότι η επικαιρότητα επιβάλλει να δούμε τα πράγματα από ψηλά (αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν «the big picture»). Σε κάποιους ίσως να ακούγεται αλαζονικό κι αντιπαθές όλο αυτό, δεν έχει όμως να κάνει τόσο πολύ με την όποια μεγαλομανία μου όσο με το πόσο ευρύ είναι το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν τα μπλογκς.

  @Butterfly

  Αρκετοί θα λείπουν, αυτό είναι αλήθεια. Όμως δε γίνεται να κάνουμε αποκριάτικη διαδήλωση κάποια ξεκάρφωτη καθημερινή μέρα. Για την ώρα (9 αντί 8 ή 7 που προτείνεις) νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα (είναι αργία η επόμενη μέρα άλλωστε), περιμένω ωστόσο να ακούσω και τη γνώμη των υπολοίπων.

 7. Παράθεμα: metablogging.gr » Blog Archive » Για μια Καθαρή Δευτέρα

 8. Ο/Η xgiannis λέει:

  Μέσα και εγώ, δεν έχω ακόμα τουλάχιστον blog, αλλά δεν τρέχει και τίποτα. Ο φόρτος εργασίας μου δεν επιτρέπει πολλά, αλλά θα το κυνηγήσω. Elikas, έχεις και το mail μου, στείλε για να σου απαντήσω με περισσότερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s