FREEBLOGGERS – Δελτίο Τύπου (Update 1)

Update 1 (3-3-08, 14:50):

Η λίστα με τις ηλεκτρονικές υπογραφές συμπληρώνεται (107 blogs έχουν προσυπογράψει το κείμενο μέχρι στιγμής).

———————————————————– 

Σήμερα το μεσημέρι, ξεκίνησε η αποστολή του Δελτίου Τύπου που ακολουθεί σε ΜΜΕ και φορείς της χώρας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.

 • Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,

 • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
 • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
 • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,

  και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο

  Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

  Περισσότερες πληροφορίες

  • Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
  • Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)

  Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

  ————————————————

  Συμπληρωματικές παρατηρήσεις:

  Θεωρώ προφανές (αν και αναγκαίο να επισημάνω) ότι η παραπάνω πρωτοβουλία ΔΕΝ επιχειρεί ούτε στοχεύει να εκπροσωπήσει την ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα (πόσο μάλλον την ελληνόφωνη διαδικτυακή κοινότητα γενικότερα). Απλά έρχεται να δώσει μία σοβαρή και συλλογική απάντηση στα όσα ακούγονται τελευταία και απειλούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου στη χώρα μας. Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο δεν έχει παρά να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση μαζί με τις υπόλοιπες.

  Advertisement
  This entry was posted in συνοδοιποροι, ψυχοτραυματικα, αγριαδες, δικτυολογιες, ελπιδες. Bookmark the permalink.

  7 Responses to FREEBLOGGERS – Δελτίο Τύπου (Update 1)

  1. Ο/Η Elikas λέει:

   @cynical

   Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά. Χωρίς αυτό να σημαίνει επιδίωξη κάποιας φανταστικής πλειοψηφικής συναίνεσης φυσικά.

  2. Ο/Η neoinileias λέει:

   Από την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην εποχή των παγετώνων;

   http://neoinileias.blogspot.com

  3. Ο/Η parafonos λέει:

   Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει…
   http://parafoniades.wordpress.com/2008/03/03/freebloggers/

  4. Ο/Η island λέει:

   Αν και με κάποια ερωτήματα που ίσως να μην είναι του παρόντος υπογράφω και αναδημοσιεύω. Καλή συνέχεια

  5. Ο/Η Freelancer λέει:

   Είναι θέμα χρόνου να απομακρυνθεί ο κόσμος από την σαβούρα και την κατευθυνόμενη πληροφορία των δελτίων ειδήσεων και να ψάξει εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης. Ήδη πάνω από το 50% των αμερικάνων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως κύρια πηγή πληροφόρησης και όχι τα δελτία ειδήσεων. Τα ΜΜΕ φοβούνται το blogging και δίνουν ένα απίστευτα άδικο αγώνα με χτυπήματα κάτω από τη μέση εκμεταλλευόμενα την τωρινή τους δύναμη. Όμως ακόμα και οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες κάποτε πέφτουν.

  6. Ο/Η Elikas λέει:

   Έτσι ακριβώς παιδιά, ας είμαστε σ’ αυτό ενωμένοι (χαλαρά) κι ας διατηρεί ο καθένας μας επιμέρους διαφωνίες. Αυτό που μετράει είναι ότι δεχόμαστε ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης, με σκοπό να διατηρήσουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ την απόλυτη κυριαρχία τους στη χειραγώγηση του κόσμου. Με κατευθυνόμενες και παραποιημένες πληροφορίες, συναλλαγές με την εξουσία κάτω από το τραπέζι, εκβιασμούς, κιτρινισμούς και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

   Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Αν όλη αυτή η ιστορία για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) καταλήξει απλά στο να έχουμε τον ίδιο βόθρο σε άλλο μέσο, προφανώς δεν έχει νόημα.

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s