…and nothing but the truth (updated)

Υπάρχει Θεός. Έφτιαξε τον κόσμο σε έξι ημέρες και τη γυναίκα από το πλευρό του άνδρα – μόλις πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε ο εκλεκτός λαός Του. Το γεγονός ότι ο Υιός του Θεού και Σωτήρας ημών Ιησούς Χριστός γεννήθηκε Εβραίος είναι εντελώς συμπτωματικό. Αυτό που μετράει είναι ότι οι Εβραίοι τον σταυρώσανε. Μαζί με τους Ρωμαίους. Με τους οποίους δεν έχουμε καμία σχέση, κι ας κουβαλούσαμε για μερικούς αιώνες το παρατσούκλι «Ρωμιοί». Για πλάκα μας το λέγανε. Αφού όλοι ξέρουν ότι το ανόθευτο από επιμειξίες αίμα μας περιέχει συμπυκνωμένο το γενετικό υλικό του Αχιλλέα, του Λεωνίδα, του Περικλή και του Μεγαλέξανδρου. Οι οποίοι προέρχονταν από το ίδιο γένος και μοιράζονταν την ίδια κουλτούρα. Επιπλέον, όλοι τους πολέμησαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους – ιδίως ο Μεγαλέξανδρος. Εμείς είμαστε οι μοναδικοί γνήσιοι απόγονοι τους και άξιοι συνεχιστές της παράδοσής τους, κι όποιος λέει το αντίθετο απλά μας ζηλεύει.

Το γεγονός ότι τα δικά μας κατορθώματα δε μπορούν να συγκριθούν με αυτά των προγόνων μας οφείλεται σε παγκόσμια συνομωσία και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ανόητος ήταν ο Δαρβίνος όταν μιλούσε για εξέλιξη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για κάθε ξένο, που σε σχέση με εμάς ήταν, είναι και θα παραμένει βάρβαρος. Πάρτε τους Οθωμανούς για παράδειγμα, που κατάφεραν να μας πάρουν την Κωνσταντινούπολη μπαμπέσικα και μετά μας τυραννούσαν για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια. Οι άνθρωποι ήταν αιμοβόροι μπουνταλάδες, ενώ εμείς μια ζωή είμασταν ειρηνόφιλοι και πολιτισμένοι. Ρωτήστε και τον Βουλγαροκτόνο αν δε με πιστεύετε. Ευτυχώς που ο Ορθόδοξος Κλήρος αντιστάθηκε στον κατακτητή και ίδρυσε το Κρυφό Σχολειό, πρωτοστατώντας έτσι στην οργάνωση της Επανάστασης. Μόνοι μας εξεγερθήκαμε εναντίον των Οθωμανών, τους πολεμήσαμε με ήθος και εθνική ομοψυχία, κι όταν επιτέλους τους ξεφορτωθήκαμε αποκτήσαμε έναν γνήσιο Έλληνα Βασιλιά και άξιους πολιτικούς ηγέτες.

Πολεμήσαμε δίκαιους αγώνες (πάντα αμυνόμενοι), φερθήκαμε παντού όπου πήγαμε με ανωτερότητα και ανθρωπιά, κι όταν στα καλά καθούμενα άρχισαν να μας σφάζουν οι Τούρκοι και αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Μικρά Ασία, τα αδέλφια μας εδώ στην Ελλάδα μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Απόδειξη, τα Ποντιακά ανέκδοτα, που σκοπό είχαν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το σοκ του ξεριζωμού με λίγο χιούμορ.

Όταν μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί, ο Μεταξάς τους είπε ένα βροντερό όχι. Σιχαινόταν τους φασίστες άλλωστε ο άνθρωπος. Όπως και όλοι οι εθνικόφρονες πατριώτες, που πολέμησαν σθεναρά τους Γερμανούς κατακτητές στα βουνά, σε αντίθεση με τους κομμουνιστές που συμμάχησαν μαζί τους ή αυτοεξορίστηκαν στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αιγύπτου. Γι’ αυτό και όταν τελείωσε ο πόλεμος ο ελληνικός λαός τους τιμώρησε για την προδοσία τους. Παρά τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις που έκαναν οι αριστεροί στα ξερονήσια, είναι υπερβολή να λέμε ότι υπήρξε ποτέ εμφύλιος πόλεμος – μόνο κάτι σποραδικές διαμάχες με συμμορίτες. Ευτυχώς κερδίσαμε γιατί είχαμε τον Θεό και το δίκιο με το μέρος μας – κι ας μη μας υποστήριξαν οι δυτικοί σύμμαχοί μας όσο θα ‘πρεπε.

Τα πράγματα κύλησαν ομαλά και γρήγορα επήλθε εθνική συμφιλίωση και αυτοτέλεια, επιτρέποντας σε πολλούς ομογενείς να επαναπατριστούν για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση του «ελληνικού θαύματος». Μέχρι που οι ανθέλληνες προδότες απείλησαν και πάλι την ακεραιότητα του έθνους μας, αναγκάζοντας μερικούς γενναίους Συνταγματάρχες να επαναστατήσουν. Στη διάρκεια της επταετούς θητείας τους η χώρα μας γνώρισε μία οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άνθηση. Δυστυχώς ο Κλήρος και η αμερικανική κυβέρνηση κράτησαν ουδέτερη στάση, με αποτέλεσμα να κλονιστεί το καθεστώς όταν μια δράκα μαλλιάδες έγιναν ήρωες μετά την κατά λάθος πρόσκρουση ενός άρματος μάχης στο εκπαιδευτικό τους ίδρυμα. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, οι σατανικοί Τούρκοι κατέλαβαν τη μισή Κύπρο – παρά τα δρακόντεια μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης και την αυταπάρνηση των υψηλόβαθμων αξιωματικών της. Μέσα στην αναμπουμπούλα, χάσαμε και τον τιμημένο Βασιλέα μας και εγκαθιδρύθηκε η δημοκρατία ξανά στη χώρα μας. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεστε ότι τα δημοψηφίσματα είναι επιζήμια;

Πάλι καλά που όσοι ανέλαβαν την εξουσία στη συνέχεια υπήρξαν καλοί και τίμιοι, φροντίζοντας πάντα να προασπίζονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού ενάντια στα συμφέροντα της φιλεύσπλαχνης πλουτοκρατίας. Σε κλίμα σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας, οι κυβερνώντες έχτισαν μια ισχυρή Ελλάδα χωρίς ποτέ να απαιτήσουν ή να αποδεχτούν το παραμικρό αντάλλαγμα για τον εαυτό τους. Αρίστευσαν τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε μείζονα ζητήματα όπως η οικονομία, η κοινωνική πρόνοια, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η παιδεία, ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Ουδέποτε επέτρεψαν σε σκοτεινά συμφέροντα και ξένους δάκτυλους να βλάψουν τους πολίτες, με τους οποίους κράτησαν ίσες αποστάσεις ανεξάρτητα από το αν τους ψήφισαν ή όχι. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι Έλληνες είναι ο εντιμότερος κι ευγενέστερος λαός του κόσμου: η ακλόνητη άρνησή τους να συναλλαχθούν με την εξουσία προκειμένου να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους όφελος σε βάρος του συνόλου. Γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδέκαστη και εμπεριστατωμένη τηλεοπτική τους ενημέρωση.

Σήμερα, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή χτίζει μια νέα Ελλάδα, έχοντας σαν όπλο τις ιδιοφυείς μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν οι ικανοί και αδιάφθοροι υπουργοί της. Αγκαλιάζει όλους τους πολίτες με φροντίδα και σεβασμό, ακόμα κι αν είναι μετανάστες. Δεν χαρίζει κάστανα σε κανένα νταβατζή και δε διστάζει να πάει κόντρα στους πανίσχυρους συμμάχους μας προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή του έθνους μας ή να διασφαλίσει το απόρρητο των προσωπικών μας δεδομένων. Νοιάζεται εξίσου για τον φοιτητή και τον συνταξιούχο, παρέχοντας στους πολίτες δωρεάν παιδεία, υγεία και ασφάλεια υψηλότατου επιπέδου. Κι όλα αυτά, χωρίς να τη βαραίνει η παραμικρή υποψία παράνομης – ή έστω παράτυπης – δραστηριότητας. Με σταθερά βήματα και τολμηρές λύσεις, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας μας οδηγεί μπροστά, σε ένα λαμπρό μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας για όλους μας, έναν χρυσό αιώνα που θα αποδειχτεί εφάμιλλος του ένδοξου παρελθόντος μας.

Αμήν.

Update (2/4/08): Και για όσους δεν κατάλαβαν, ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!!!

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

36 Responses to …and nothing but the truth (updated)

 1. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Μ’ αρεσει που ηθελες να γραψεις κατι πιστευτο!!!
  Καλο μηνα!

  Υ.Γ. Σαφως δεν ειμαστε ο καλυτερος λαος, απεχουμε πολυ απο αυτο. Ομως η ιστορια μας ειναι ενδοξη σε πολλα σημεια και ναι, εχουμε αδικηθει σε πολλα σημεια και εχουμε αδικησει επισης. Το κειμενο σου, αποπνεει μια ειρωνια απεναντι στην ιστορια μας…αλλα δε βαριεσαι, Πρωταπριλια ειναι, πιθανως αστειευεσαι!

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  butterfly

  Ειρωνία απέναντι στην Ιστορία μας; Ποιά Ιστορία μας; Την αληθινή ή την παραχαραγμένη; Όλα όσα γράφω στο κείμενο αποτελούν αυταπόδεικτες αλήθειες για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Θέσφατα και αξιώματα που ποτέ δε χρειάστηκε να αμφισβητήσουμε.

  Όσο για το αν η Ιστορία μας υπήρξε ένδοξη, ελάχιστη σημασία έχει. Ο ρόλος της Ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε, κι όχι να κρύβουμε τη δική μας ανεπάρκεια κάτω από τις χλαμύδες και τις φουστανέλλες των προγόνων μας μπας και νιώσουμε σημαντικοί. Άλλο το να μη μπορείς να προστατέψεις τα μνημεία σου από την πυρκαγιά κι άλλο το να εμπορεύεσαι την πολιτιστική σου κληρονομιά με φασιστικής έμπνευσης καρικατούρες.

  Όποιος ονειρεύεται μεγαλεία, δεν έχει παρά να σηκώσει τα μανίκια του και να προσπαθήσει να τα χτίσει. Διαφορετικά, δεν διαφέρει καθόλου από τους βόρειους γείτονες μας, που επιλέγουν να ονομάζονται «Μακεδόνες» για να αποκτήσουν μία πλαστή εθνική συνείδηση.

 3. Ο/Η Stratos λέει:

  «Όποιος ονειρεύεται μεγαλεία, δεν έχει παρά να σηκώσει τα μανίκια του και να προσπαθήσει να τα χτίσει»…
  Κρατάω αυτό, είναι ίσως η μεγαλύτερη αλήθεια που διάβασα σήμερα! Αυτό το έθνος όμως δε θα αλλάξει ποτέ…

 4. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Δε διαφωνω μαζι σου. Ξερω οτι οι Ελληνες σαν λαος εχει πολλα ελαττωματα και απο αρχαιοτατων χρονων, οχι μονο ο νεοελληνας.
  Ομως, τουλαχιστον απο οσο γνωριζω, δεν καπηλευομαστε την ιστορια αλλων. Σαφως, σε οποια χωρα κι αν πας Νεφελικα μου, η ιστορια της παρουσιαζεται στους πολιτες της φουσκωμενη, παρουσιαζονται παντα ως οι καλοι και ολοι οι αλλοι κακοι και σκαρτοι. Ειναι παντα παγια τακτικη…αλλα δεν νομιζω οτι ειναι ακριβως παραχαραξη, ειναι μαλλον μια ανοητη προσπαθεια να κτισουν την εθνικη τους υπερηφανεια και να την περασουν σε καθε γενια.
  Αν εμεις εχουμε αλλαξει την ιστορια προς οφελος μας, παραβλεποντας τα κακα στοιχεια του χαρακτηρα μας, τι να πουμε για οσα διδασκονται τα τουρκοπουλα σε βαρος μας και τα παιδακια στα Σκοπια.
  Θα συμφωνησω απολυτα με την τελευταια σου εκφραση. Ολοι ειμαστε υπευθυνοι για τη χωρα μας και για τον κοσμο μας συνολικα, αλλα και για τη ζωη μας ειδικοτερα.
  Απο τη στιγμη ομως που τα συνορα δεν καταργουνται και τα συμφεροντα επικρατουν ολων, δεν βλαπτει να εχουμε εθνικη υπερηφανεια ουτε να τιμουμε (πραγμα που δυστυχως δεν συμβαινει) τα ιδιανικα για τα οποια καποιοι θυσιαστηκαν.

 5. Ο/Η sxolio.gr λέει:

  η συγχυση που επικρατει περι καταγωγης και ιστοριας στην Ελλάδα(και οχι μονο) ειναι απίστευτη. Το κειμενο την επισημαινει με τον καλυτερο τρόπο. δεν ειναι δυστυχώς καθολου πρωταπριλιατικο και δεν ειρωνευεται την ιστορια μας αλλά τον τρόπο που τη διδασκόμαστε και την χρησιμοποιούμε σαν άλλοθι και σαν παραμυθία. Ποσες φορές εχει γραφει σαν σοβαρο επιχειρημα το περιφημο οταν κτιζαμε Παρθενωνες οι άλλοι δεν ειχαν κατεβει απο τα δεντρα??? Ηλιθιοτητες για εσωτερική κατανάλωση σε μια χώρα σχεδον τριτοκοσμική μεχρι πριν εικοσι χρόνια που αρνειται να ενσωματωθει με το δυτικό κοσμο, αρνειται να παραδεχθει τις διαστασεις της και τους σημερινους συσχετισμους, που δυσκολευεται να αποφασισει τι θέλει και τι επιδιωκει για το μέλλον της και μολις ζοριστει καταφευγει στον Περικλη και το Μεγαλέξανδρο!! Ουτε καν στον καραισκάκη

 6. Ο/Η Raniula λέει:

  Κούνα το παιδί μη τύχει και ξυπνήσει. Άστο να πιστεύει πως ανήκουμε στη δύση……….

 7. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Μα αυτά είναι η αληθής ιστορία του ευλογημένου τούτου τόπου! (Λησμονήσατε βέβαια να αναφέρετε τις 5 κοσμοκρατορίες μας και την επερχόμενη 6η, καθώς και την κουφάλα γη και τους Νεφελίμ, αλλά κατανοώ ότι υπήρχε έλλειψις χώρου).

  Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ποστάρετε σε άλλη ημερομηνία, διότι τώρα εκδέχεται να προκύψουν παρεξηγήσεις, προς μεγάλη τέρψη των θολοκουλτουριαραίων!

 8. Αποκωδικοποίηση….: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,….
  Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,….
  Γεια……
  URL : http://www.siopi.gr

 9. Ο/Η Vagelford λέει:

  Ξέχασες να γράψεις ότι προωθεί την Παιδεία, τις Επιστήμες και την Επιστημονική έρευνα και στηρίζει τα Πανεπιστήμια με μεταρρυθμίσεις που διαπνέονται από φαντασία και όραμα (…μην είναι το πανόραμα;;;) για το μέλλον.

 10. Ο/Η Elikas λέει:

  butterfly,

  μιλάς για εθνική υπερηφάνεια λες και αποτελούμε μία ενιαία φυσική συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όμως ούτε φυλετικά, ούτε θρησκευτικά, ούτε καν πολιτισμικά δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Λες επίσης ότι «δεν καπηλευομαστε την ιστορια αλλων» καθώς κι ότι δεν νομιζεις «οτι ειναι ακριβως παραχαραξη» όλη αυτή η πάγια τακτική να παρουσιάζεται η Ιστορία φουσκωμένη στους πολίτες μιας χώρας.

  Παραχάραξη όμως είναι όταν διεκδικούμε κατ’ αποκλειστικότητα την πνευματική κληρονομιά ανθρώπων που ούτε εθνική συνείδηση είχαν στην εποχή τους, ούτε τις ίδιες φυλετικές ρίζες και παραδόσεις μοιράζονταν, ούτε καν στους ίδιους θεούς πίστευαν.

  Παραχάραξη είναι όταν οι Ορθόδοξοι ιεράρχες (που κάποτε έδιναν εντολή στους εξαγριωμένους πιστούς τους να γκρεμίσουν τους αρχαιοελληνικούς ναούς και να σπάσουν τα ειδωλολατρικά αγάλματα) τώρα υπερασπίζονται τα ίδια (βαρβαρικά κατά τους υπόλοιπους Αρχαίους Έλληνες) σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας.

  Παραχάραξη είναι όταν ονομάζουμε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες Έλληνες (βλ. Μέγας Κωνσταντίνος) επειδή ασπάστηκαν για καθαρά πολιτικούς λόγους το (ιουδαϊκό) χριστιανικό δόγμα.

  Παραχάραξη είναι όταν αποκρύπτουμε το γεγονός ότι τόσο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όσο και πολλοί άλλοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν κατά το ήμισυ (και παραπάνω μερικές φορές) Σερβικής ή άλλης σλαβικής καταγωγης, ενώ η αυτοκρατορία τους (όσο ακόμα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις έτσι) ήταν πολυφυλετική και πολυπολιτισμική. Όπως και των Οθωμανών άλλωστε, τους οποίους άδικα και ανιστόρητα ταυτίζουμε με τους Τούρκους.

  Παραχάραξη είναι όταν θεωρούμε Αλβανό μόνο τον Αλή Πασά (τον οποίο νοσταλγούν πολλοί Ηπειρώτες, καθώς στα χρόνια του η περιοχή τους είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της), τη στιγμή που οι μισοί από τους ηρωικούς οπλαρχηγούς που απελευθέρωσαν την Ελλάδα από την οθωμανική κυριαρχία ήταν ομοεθνείς του. Το ίδιο και οι Σουλιώτες.

  Παραχάραξη είναι όταν ξεχνάμε ότι στις φλέβες μας δε ρέει μόνο αίμα Ελλήνων, αλλά και Τούρκων, Αλβανών, Σλάβων, Αράβων, Αιγύπτιων, Εβραίων, Φράγκων, Ιταλών, Ρώσων, Βουλγάρων, Άγγλων, Γερμανών, καθώς και πάρα πολλών άλλων (προσεχώς και Πακιστανών, Κινέζων και Νιγηριανών). Η χώρα μας υπήρξε πάντοτε σταυροδρόμι και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών (στους οποίους χρωστάει τη διαρκή ανανέωσή της). Διαφορετικά, τα Ελληνικά θα ήταν νεκρή γλώσσα σήμερα – όπως τόσες και τόσες άλλες γλώσσες της αρχαιότητας.

  Όλα αυτά (και υπάρχουν άπειρα άλλα παραδείγματα) δεν είναι καθόλου πρωταπριλιάτικα. Διάβασε τα βιβλία Ιστορίας (όχι τα σχολικά, αλλά τα πανεπιστημιακά – κατά προτίμηση τα διεθνή) και θα ανακαλύψεις ότι όλα όσα ως τώρα θεωρούσες δεδομένα είναι κατάφωρα ψέματα. Ή στην καλύτερη περίπτωση διαστρεβλωμένες ιστορικές αλήθειες, με μόνο σκοπό τη χειραγώγηση ενός τρομοκρατημένου λαού γύρω από πλασματικά εθνικιστικά ιδεώδη.

  Στο μεταξύ, το ασφαλιστικό ψηφίστηκε και τα μέτρα που παίρνει η πολιτεία για να μην ξανακαούν φέτος τα δάση είναι ανύπαρκτα. Τι πιο βολικό από το να συσπειρωνόμαστε όλοι γύρω από μία χαμένη ιστορία που οφείλεται 100% σε διπλωματική αποτυχία πατριδοκάπηλων ηλιθίων; (με πρώτο και καλύτερο τον ανεκδιήγητο Σαμαρά).

 11. Ο/Η Elikas λέει:

  sxolio.gr

  Είπαμε, όσοι πνίγονται στα σκατά ονειρεύονται παλάτια.

  Raniula

  Κάνει και ρίμα το σχόλιό σου, θυμίζοντας μου το απόφθεγμα που καταλήγει με τη φράση «επιστροφή στη φύση»…

  pølsemannen

  Σας την έσκασα αγαπητέ εν θολοκουλτούρα χανούμη αδελφέ μου! Το πρωταπριλιάτικο είναι στα ανθελληνικά και μιαρά μου σχόλια. Το post περιέχει αποκλειστικά αλήθειες. Τα περί κοσμοκρατορίας, κλπ δεν τα συμπεριέλαβα για να μην παρεξηγηθώ, καθώς αρκετοί άπιστοι Θωμάδες ακόμα τα αμφισβητούν (αν είναι ποτέ δυνατόν).

  vangelford

  Κύριε Ρουσσόπουλε σας καταλάβαμε :-Ρ

 12. Ο/Η sxolio.gr λέει:

  dear elikas i like you!!!
  να συμπληρώσω μ΄νο στο ωραιοτατο σου κειμενο πως αυτό που συστηματικά «ξεχναμε» ειναι πως ακομα και φυλετικα- αλλα κυριως γλωσσικά και πολιτισμικά, η κοιτιδα του νεου ελληνισμού, να το πω αλλιως ο Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμος, ή και αλλιως η παράδοση των νεοελληνων, αυτό που τελικά ειμαστε σημερα απο όλες τις απόψεις, διαμορφωθηκε στο υστερο βυζαντιο και στην εποχη της οθωμανικης αυτοκρατορίας . Ειμαστε απόγονοι των Βυζαντινων και των Ελληνορθοδοξων κοινοτητων της τουρκοκρατιας. Η αρχαιολατρια εφευρεθηκε -μεταξυ άλλων – για να καλυψει αυτή την κάπως αβολη και οχι και πολυ γκλαμουρατη πραγματικότητα. Ο εθνικος μυθος της αδιαταρακτης συνεχειας του ελληνισμού, με σαφεις φυλετικές-ρατσιστικές αναφορές, μπορει και να ηταν απαραιτητος μετα την απελευθερωση και οσο το κρατος βρισκοταν υπο συγκροτηση εν μέσω ασταθειας και ενος εθνολογικού μπουρδελου στα Βαλκάνια. Ειναι όμως μυθος και δεν νομιζω πως χρησιμευει πια.

 13. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Καταρχην, οταν μιλαω για ιστορια, δεν αναφερομαι στη θρησκεια. Θεωρω μεγα λαθος το οτι η πολιτεια με τη θρησκεια θεωρουνται συνυφασμενες. Σαφως και η προσφορα της Εκκλησιας σε καποια ζητηματα ειναι μεγαλη αλλα δεν θα πρεπει να συγχεεται η θρησκευτικη ιστορια με την εθνικη μας ιστορια.
  Και σαφως δεν διεκδικουμε κατ’ αποκλειστικοτητα την πνευματικη αναπτυξη ολου του κοσμου, οταν υπαρχουν εξισου υπεροχοι αρχαιοι πολιτισμοι, οπως της Αιγυπτου, της Κινας και της Ιαπωνιας.
  Και σαφως δεν υπαρχει συνεχεια ουτε φυλετικη ουτε πολιτισμικη με τους προγονους μας, γιατι αν υπηρχε θα ημασταν πολυ διαφορετικοι.
  Και σαφως δεν ειμαι υπερ ολης αυτης της αρχαιολατρειας, οτι εμεις ειμαστε οι τελειοι!
  Ομως, θεωρω πολυ σημαντικο να εχουμε μια εθνικη ταυτοτητα, ουσιαστικη και οχι στα λογια η στα χαρτια.

 14. Ο/Η Elikas λέει:

  sxolio.gr

  Όλα τα έθνη έχουν ανάγκη από ταυτότητα – πάρε για παράδειγμα τους Αμερικάνους, που παρά τη διαφορετικότητά τους έχουν καταφέρει να ενωθούν κάτω από μία σημαία, μία διακήρυξη και μπόλικα ιδεώδη (αμερικάνικο όνειρο π.χ.). Ουσιαστικά, πρόκειται περί απάτης, καθώς οικειοποιούνται ό,τι τους βολεύει (π.χ. αρχαιοελληνική δημοκρατία, Pax Romana, κλπ). Ωστόσο, η απάτη δουλεύει…

  Όσο για μας, αν είναι το όποιο παρελθόν του τόπου μας να λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξή μας, καλύτερα να το απεμπολίσουμε. Αν και φυσικά προτιμώ να σεβόμαστε την Ιστορία μας (όχι να την διαστρεβλώνουμε όμως) και να διδασκόμαστε από αυτήν προκειμένου να φανούμε αντάξιοι. Τι νόημα έχει να μιλάμε για Μεγαλέξανδρους όταν δεν είμαστε ικανοί να χειριστούμε ένα διπλωματικό ζήτημα με μία μικρή και εξαρτημένη από εμάς χώρα; Τι νόημα έχει να παριστάνουμε τους συνεχιστές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας όταν επιστρατεύουμε κάμερες για να φακελώσουμε διαδηλωτές και ΜΑΤ για να δείρουν συνταξιούχους; Καλύτερα να λέγαμε «δεν τους ξέρουμε τους κυρίους, εμείς τώρα ήρθαμε» παρά να ρεζιλευόμαστε συγκρίνοντας τη μιζέρια μας με αυτοκρατορίες και μεγαλεία.

  butterfly

  Ουσιαστική εθνική ταυτότητα θα αποκτήσουμε όταν επιτέλους θα έχουμε κάνει (εμείς, όχι οι προπαππούδες μας) κάτι χρήσιμο για το οποίο θα νιώθουν περήφανα τα παιδιά μας (στα οποία δεν πρέπει ποτέ να στερήσουμε το δικαίωμα να μας αμφισβητήσουν). Αυτό δε συνεπάγεται φυσικά ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κατακτήσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα αποτελέσει πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Απέχουμε αρκετά από κάτι τέτοιο όμως φοβάμαι…

  Η θρησκεία πάντοτε ήταν συνυφασμένη με την πολιτεία. Το Βυζάντιο ήταν πρώτα χριστιανικό και μετά οτιδήποτε άλλο. Αποκλειστικότητα όχι μόνο δεν έχουμε για τα «φώτα» ενός πολιτισμού που έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε κρίση, αλλά ούτε καν για τα παράγωγά του. Το έργο του Πλάτωνα και του Σοφοκλή ανήκει σε όλον τον κόσμο, δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Άλλο πράγμα η ακίνητη περιουσία της Ακρόπολης κι άλλο η τέχνη της αρχιτεκτονικής.

 15. Ο/Η Кроткая λέει:

  «δεν καπηλευομαστε την ιστορια αλλων»

  δεν χρειάζεται. έχουμε μπόλικη «δική» μας, την οποία άλλωστε διαφυλάττουμε παραδειγματικά, αφήνοντάς την να γίνει παρανάλωμα του πυρός ή παραχώνοντάς την σε αποθήκες, επειδή δεν δίνουμε αρκετά κονδύλια στο ΥΠΠΟ για να φροντίσει τα απομεινάρια της.
  και την υπερασπιζόμαστε με μεγαλοστομίες, ακόμα και όταν δεν έχουμε καν μπει στον κόπο να πάμε μία φορά τα παιδιά μας να δουν τι στο διάολο κατασκεύασαν ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης σε κείνο το ρημαδοβράχο.

  Νεφελίκα, εξαιρετικό το αληθινό σου κείμενο -όσο και τα πρωταπριλιάτικα σχόλια.

 16. Παράθεμα: Mephisto for ever « Кроткая

 17. Ο/Η freelancer λέει:

  Προφανώς είσαι διαβασμένος φίλε Elika. Αυτό φαίνεται και από το κείμενο και από τις απαντήσεις σου. Έχεις κατασταλαγμένες απόψεις τις οποίες μπορείς να στηρίξεις με επιχειρήματα. Οφείλω να το ομολογήσω αυτό αν και διαφωνώ με τον τόνο ειρωνείας που χρησιμοποιείς. Έπιασες στιγμές από την ιστορία μας και τις ένωσες μεταξύ τους με ειρωνικά σχόλια. Αν δεν είχα διαβάσει άλλα κείμενά σου στο παρελθόν θα έλεγα ότι το έγραψε κάποιος ανθέλληνας το παραπάνω.

 18. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Τωρα συμφωνουμε απολυτα!!!!!

 19. Ο/Η αλεπού λέει:

  Μπράβο, εξαιρετικό κείμενο! Λυπάμαι για το ότι αν πέσει στα χέρια των πολλών, θα το πιστέψουν κιόλας, όπως γίνεται χρόνια τώρα. Τελικά, εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός ε;

  @krotkaya
  Να συμπληρώσω απλώς πώς δυστυχώς το ανέκδοτο με το κτήνος τον Καλλικράτη, είναι πιο γνωστό απ’ το δημιούργημα των Ικτίνου και Καλλικράτη…

 20. Ο/Η sxolio.gr λέει:

  οι ελληνες κατοχυρωσαν το διακαιωμα της διαφωνιας, της αλλης αποψης το ονομασαν μαλιστα δημοκρατια. Απο αυτη τη σκοπια Ανθ-ελληνες θα επρεπε να ονομαζονται αυτοι που δεν ανεχονται διαφωνιες.
  Αμαν πια με αυτη την καραμελα!!!! Βασιλοχουντικα καταλοιπα εθνικοφροσυνης. Ειμαστε ΟΛΟΙ Συν-Ελληνες και δεν ειναι απαραιτητο, δεν ειναι καν φυσιολογικο να συμφωνουμε

 21. Ο/Η Elikas λέει:

  Кроткая

  Αυτή η υποκρισία είναι που με ενοχλεί περισσότερο. Δηλαδή το γεγονός ότι οι πλέον εθνικιστές ξέρουν μόνο να εκφέρουν μεγαλοστομίες και να κουνάνε λάβαρα (συνήθως για το μικροκομματικό τους όφελος) αλλά στην ουσία δεν κάνουν τίποτα. Δε γίνεται να προσβάλλεσαι από τη Ρεπούση και να αφήνεις την Ολυμπία να καεί, ούτε να θίγεσαι από τους Σκοπιανούς που καπηλεύονται την ιστορία μας και παράλληλα να τη διαστρεβλώνεις με το χειρότερο τρόπο εσύ ο ίδιος.

  Είναι γεγονός άλλωστε ότι όσο πιο «πατριώτης» καυχιέται ότι είναι κάποιος, τόσο πιο προδότης αποδεικνύεται. Οι γερμανοτσολιάδες της κατοχής και οι χουντικοί αξιωματικοί που εγκατέλειψαν τους φαντάρους τους στην Κύπρο το ’74 ήταν εθνικιστές μέχρι το κόκαλο υποτίθεται. Οι απόγονοι τους σήμερα ξέρουν να τραγουδάνε το «Μακεδονία ξακουστή» και να διαμαρτύρονται παριστάνοντας τους τριακόσιους του Λεωνίδα, αλλά αν εισβάλλουν στα Σκόπια θα είναι μόνο για να ψωνίσουν φτηνά παντελονάκια και κυλότες.

 22. Ο/Η Elikas λέει:

  freelancer

  Ο όρος «ανθέλληνας» είναι κατά τη γνώμη μου αδόκιμος, εκτός κι αν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που ισχυρίζεται ότι ο Αριστοτέλης ήταν χαζός κι ο Φειδίας ατάλαντος (όπου και πάλι έχουμε να κάνουμε απλά με ηλίθιο). Μίση και πάθη μεταξύ λαών πάντα υπήρχαν, και αν το πάμε έτσι πολλοί από εμάς είναι «αντίτουρκοι», «αντιαλβανοί» και πάει λέγοντας.

  Ουσιαστικά, ανθέλληνες είμαστε εμείς οι ίδιοι, που επιτρέπουμε στον κάθε καραγκιόζη να μας κυβερνάει μ’ αυτόν τον τρόπο, στον κάθε εργολάβο να χτίζει πάνω σε αρχαία ερείπια και καμμένες δασικές εκτάσεις, στο κάθε λαμόγιο να αγοράζει Καγιέν με τα δικά μας λεφτά και στον κάθε νεοναζί να οικειοποιείται το παρελθόν του τόπου μας για να έχει δικαιολογία να σακατεύει μετανάστες.

  αλεπού

  Καλωσήρθες πρώτα απ’ όλα. Αν θα το πιστέψουν οι πολλοί το συγκεκριμένο κείμενο δεν ξέρω, καθώς θέλω να πιστεύω ότι η ειρωνία του είναι ορατή ακόμα και για κάποιον που έχει πέσει θύμα λοβοτομής. Το πρόβλημα όμως είναι ότι την ουσία του κειμένου την πιστεύει πάρα μα πάρα πολύς κόσμος, είτε γιατί αυτό έχει διδαχθεί είτε γιατί αυτό τον συμφέρει. Αποτέλεσμα; Η Ιστορία σε ρόλο θρησκευτικού δόγματος: «πίστευε και μη ερεύνα», άγιοι και διάβολοι, προσκυνητές και κομπογιαννίτες…

  sxolio.gr

  Όπως είδες, μόλις απάντησα επί του θέματος 🙂

 23. Ο/Η freelancer λέει:

  Elika συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την ετυμολογία του ανθέλληνας. Διαφωνώ ως προς την ειρωνεία όχι ως προς την ουσία αυτών που γράφεις. Μη με παρεξηγήσεις. Λόγω περιορισμένου χρόνου πριν (είμαι στην δουλειά) δεν το έθεσα σωστά. Ατυχέστατη λοιπόν η λέξη που επέλεξα.

  @Sxolio.gr

  “Αμαν πια με αυτη την καραμελα!!!! Βασιλοχουντικα καταλοιπα εθνικοφροσυνης.”

  Πέφτεις στο ίδιο λάθος που κρίνεις φίλε. Διαφωνείς με την λέξη ανθέλληνας που ανέφερα και με αποκαλείς με την άλλη καραμέλα του βασιλοχουντικού. Όπως είπα, ατυχέστατη η λέξη που επέλεξα.

  Είναι ιδέα μου ή ο κόσμος έχει «καραμελοποιήσει» λέξεις και φράσεις που όποιος της αναφέρει κατηγοριοποιείται αυτόματα; Τι βλακεία είναι αυτή;

 24. Ο/Η roidis λέει:

  Εγώ σε πίστεψα!
  Λέω μέρες που είναι… Σαρακοστή γαρ.

 25. Ο/Η Arkin λέει:

  «Το βασίλειό μου για μια αλήθεια!»

  (Ωραία η συζήτηση στα σχόλια, έχω ορισμένες μικρές διαφωνίες αλλά δεν προλαβαίνω να τις γράψω τώρα. Άλλωστε δεν αλλάζουν την ουσία της συζήτησης.)

 26. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Οσο κι αν ειναι απολαυστικα τα κειμενα σου, οφειλω να ομολογησω οτι οι συζητηζσιες στα σχολια ειναι για μενα το καλυτερο κομματι!

 27. Ο/Η Elikas λέει:

  freelancer

  Θα συμφωνήσω μαζί σου στα περί «καραμέλας», χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι θέλω να μαλώσω τον/την sxolio.gr που μιλάει για «βασιλοχουντικα καταλοιπα εθνικοφροσυνης.” Δυστυχώς, η νοοτροπία του ότι είμαστε «έθνος ανάδελφον», «μας επιβουλεύονται ξένες δυνάμεις» (μόνο εμάς, τους άλλους όχι) και τα δικά μας εθνικά σύμβολα είναι ιερά (ενώ των ξένων είναι για τα μπάζα), πηγάζει από την εποχή του διχασμού και των ακροτήτων που τόσο μας ταλαιπώρησαν.

  roidis

  Νήστευε και μη ερεύνα

  Arkin

  Η αλήθεια είναι κάτι πολύ σχετικό μεν, αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις δε. Είναι ενδεχομένως υποκειμενική η γενικευμένη μου εκτίμηση ότι οι θρησκευτικοί μας ηγέτες τα είχαν κάνει πλακάκια με τους Οθωμανούς και ήταν οι τελευταίοι που ήθελαν να χάσουν τα προνόμια τους με μία επανάσταση (αν και σίγουρα υπάρχουν επαρκή στοιχεία που στηρίζουν την άποψη μου), είναι αντικειμενική και πλήρως τεκμηριωμένη αλήθεια όμως το γεγονός ότι το Κρυφό Σχολειό υπήρξε μύθος (ρωτήστε οποιονδήποτε σοβαρό και διεθνώς καταξιωμένο ιστορικό θέλετε και αναζητείστε τις πηγές).

  Από κει και πέρα, καλό είναι να είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε οποιονδήποτε διατείνεται ότι κατέχει τη μία και μοναδική αλήθεια.

  butterfly

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που απολαμβάνεις τη φιλοξενία μου. Ας είναι καλά οι επισκέπτες που ζωντανεύουν τον χώρο 🙂

 28. Ο/Η Arkin λέει:

  Εχμ, το σχόλιό μου πήγαινε στο αρχικό σου κείμενο και ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση στο overdose ψεύδους.
  Από την άλλη, οι μικρές διαφωνίες μου εστιάζονται στην παράγραφο:
  «Παραχάραξη όμως είναι όταν διεκδικούμε κατ’ αποκλειστικότητα την πνευματική κληρονομιά ανθρώπων που ούτε εθνική συνείδηση είχαν στην εποχή τους, ούτε τις ίδιες φυλετικές ρίζες και παραδόσεις μοιράζονταν, ούτε καν στους ίδιους θεούς πίστευαν.»
  (Και δεν αναφέρομαι στην παραχάραξη.)
  Σε αυτά που γράφεις περί συνεργασίας με τους Οθωμανούς και το κρυφό σχολειό με βρίσκεις σύμφωνο.

 29. Ο/Η Elikas λέει:

  Arkin

  Αν αναφέρεσαι στην αποκλειστικότητα, να ξεκαθαρίσω ότι είμαι ο τελευταίος που θα αποδεχτεί τις παπαριές των υπερεθνικιστών Σκοπιανών, καθώς θεωρώ ότι ουδεμία σχέση έχουν οι άνθρωποι με τους αρχαίους Μακεδόνες (πέρα από το ότι πατάνε στο ίδιο κομμάτι γης που κάποτε πάτησαν κι εκείνοι). Από την άλλη μεριά, το παρελθόν ανήκει σε όσους το έζησαν και το διαμόρφωσαν (άντε και στα παιδιά τους), ενώ η Ιστορία (καθώς επίσης η θρησκεία, η τέχνη και η επιστήμη) είναι κτήμα όλων μας. Με τη λογική του Άνθιμου π.χ., ο ίδιος σφετερίζεται τη θρησκευτική παράδοση του Ισραήλ και οικειοποιείται τον Θεό τους. Με τη λογική του Μεγάλου Αλεξάνδρου όμως, οι αυτοκρατορίες χτίζονται όταν οι κατακτηθέντες λαοί γίνονται κοινωνοί (και άρα συμμέτοχοι) της ίδιας κουλτούρας. Οι αποκλειστικότητες το μόνο που επιφέρουν είναι η συρρίκνωση.

  Αν τώρα οι διαφωνίες σου εστιάζονται στο υπόλοιπο μέρος της παραγράφου που παραθέτεις, υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν την (κάπως αφοριστική είναι η αλήθεια) θέση μου. Βασικά εννοώ ότι άλλο πράγμα οι Πελασγοί, άλλο οι Αχαιοί, άλλο οι Δωριείς, άλλο οι Μακεδόνες και σίγουρα άλλο οι Βυζαντινοί. Μην τσουβαλιάζουμε ό,τι μας συμφέρει κάτω από μία ταμπέλα που γράφει «Έλληνες».

 30. Ο/Η sxolio.gr λέει:

  περι καραμελας
  1. δεν πηγαινε στον Freelancer ο χαρακτηρισμος Βασιλοχουντικο καταλοιπο αλλα στη συνηθεια να «ποινικοποιουμε» την αντιθετη αποψη με χαρακτηρισμους που υπαινισονται σκοτεινα κινητρα. Συμφωνησαμε ολοι νομιζω οτι ο ορος ειν αι αδοκιμος ειδικά οταν χαρακτηριζει Ελληνες.
  2. Ελικας , Σχολιο αρ 27:ακριβως αυτο εννοουσα
  3. Μπορεις να με μαλωσεις αντεχω. αρκει να γραφεις κειμενα σαν αυτο.

 31. Αν και πρωτοπριλιάτικο (άσχετα που γράφω μετά) εξαίρετο ψέμα. Τόσο καλό που θα έλεγα ότι εκφράζεις όλα τα ψέματα με τα οποία γενιές ακι γενιές Ελλήνων ανατράφηκαν και μάλιστα είχα ακι την υπόνοια ότι τα σατιρίζεις. Λες να είναι η ιδέα μου;

 32. Ο/Η fight back λέει:

  παγκοσμια ημερα κομεντς σημερα

 33. Ο/Η fight back λέει:

  το νιωθω στον αερα αυτο το διαχυτο ενθουσιασμο αυτη την εγερση του κινηματος μπλογκερτς, αυτην τη διττη χαρα για την χαμενη παιδικοτητα και την ταση για την αυτοματη γραφη

 34. Ο/Η fight back λέει:

  οπωσδηποτε καποιοι αλλοι την ιδια στιγμη πετανε σακουλες με πτωματα στην ακτη ελεφαντοστου και στην ναμιμπια και κρυβονται απ τους λαθρεμπορους πετρελαιου και τα ημιαυτοματα οπλα τους ,αλλα δεν ειμαστε ολοι τοσο τυχεροι

 35. Ο/Η Elikas λέει:

  sxolio.gr

  Μη με κακομαθαίνεις γιατί μερικές φορές το καβαλάω το καλάμι μου και άντε να με πιάσεις μετά…

  δείμος του πολίτη

  Το παραπάνω σχόλιο ισχύει και για σένα. Το αν ειρωνεύομαι ή όχι το ξεκαθαρίζω και με το update που έβαλα περί καλής πρωταπριλιάς.

  fight back

  Χρόνια πολλά. Τα σπας άγρια. Όπως πάντα. Λέμε.

 36. Ο/Η Freelancer λέει:

  @sxolio.gr

  Sorry, για την αργοπορία στην απάντηση. Είχα πήξει στην δουλειά και δεν είδα το update που έκανες. Εγώ το κατάλαβα λάθος από ότι φαίνεται. Συμφωνώ σε αυτό που γράφεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s