Η Δευτέρα Απουσία (πασχαλιάτικο αφήγημα)

Στην αρχή οι υπεύθυνοι του μουσείου πίστεψαν πως πρόκειται για φάρσα. Γρήγορα όμως πανικοβλήθηκαν, κι επιστράτευσαν όλα τους τα μικροσκόπια και τους φασματογράφους για να δουν τι φταίει. Μέχρι και λέιζερ έφεραν. Στάθηκε αδύνατο να βγάλουν άκρη, και σύντομα άρχισαν να κυκλοφορούν θεωρίες για κάποιο εξωτικό μικρόβιο που δε μπορούσε να ανιχνευτεί, για σαμποτάζ αλλόθρησκων, ακόμα και για χρήση εξωγήινης τεχνολογίας. Το μυστικό δεν άργησε να διαρρεύσει στα αδηφάγα μέσα, που έσπευσαν να αναμεταδώσουν την είδηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Η εικόνα Του συνέχιζε να ξεθωριάζει από τον πίνακα του Ντα Βίντσι σταθερά μέχρι που εξαφανίστηκε. Σύντομα άρχισε να συμβαίνει το ίδιο και με άλλους πίνακες που Τον απεικόνιζαν, καθώς επίσης και με τοιχογραφίες, βιτρό, ακόμα και με γλυπτά. Σε μερικές περιπτώσεις η μορφή Του έμοιαζε να λιώνει, να την απορροφάει ο καμβάς, το ξύλο ή η πέτρα. Κάποιοι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φαινόμενο επιδημία, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμεναν σκεπτικιστές, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβαινε. Οι πιστοί ανά τον κόσμο άρχισαν να προσεύχονται, σίγουροι πως είχαν να κάνουν με θεϊκό σημάδι. Η αλήθεια είναι πως κι οι θρησκευτικοί ηγέτες τους τα χρειάστηκαν, το ίδιο όμως και όσοι τόσα χρόνια τολμούσαν να αμφισβητήσουν την ύπαρξή Του. Δεν είναι και λίγο να σε εγκαταλείπει ο Κύριος σου. Ιδίως όταν εξαφανίζεται ακόμα και από τον σταυρό που έχεις περασμένο στο λαιμό σου…

Όταν έσβησε και το τελευταίο ίχνος Tου από την Ιερά Σινδόνη του Τορίνου, κανείς πλέον δεν είχε αμφιβολία ότι πλησιάζει το τέλος. Τα γραφεία στοιχημάτων έπαιζαν 3 προς 1 την πιθανότητα να επέλθει η Δευτέρα Παρουσία σε λιγότερο από μία βδομάδα. Σε αρκετές μεγάλες πόλεις ξέσπασαν ταραχές που η αστυνομία αρνήθηκε να ελέγξει, ενώ το κραχ στην παγκόσμια οικονομία ήταν πια οριστικό και αμετάκλητο. Δεν είχε πια νόημα να πάει κανείς στη δουλειά του, ούτε να υπομείνει τίποτα πέρα από τις απολύτως προσωπικές του επιθυμίες. Όλα τα απωθημένα βγήκαν στη φόρα, αφού πολλοί σκέφτηκαν ότι αν είναι να τιμωρηθούμε από τον Θεό τουλάχιστον να προλάβουμε να το γλεντήσουμε. Οι φυλακισμένοι δραπέτευσαν λοιπόν κι οι καταπιεσμένοι όλου του κόσμου ξεσάλωσαν, με αποτέλεσμα οι βιασμοί διασημοτήτων και οι δολοφονίες πολιτικών να αυξηθούν κατακόρυφα. Αν και δεν υπήρχε πλέον κανείς για να μετρήσει στατιστικές. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένα άναρχο και βρώμικο χάος.

Ο σώζων εαυτώ σωθήτω. Εκείνος δεν το είχε πει άλλωστε; Δεν ήταν λίγοι οι πρώην πιστοί Του που διατύπωναν θεωρίες ότι δεν υπήρξε ποτέ. Γι’ αυτό εξαφανίστηκε έλεγαν, κι ας αποτελούσε παράδοξο το γεγονός ότι Τον διατηρούσαν αναλλοίωτο στη μνήμη τους. Οι ταπεινοί βεβαίως απέρριπταν τέτοιες βλασφημίες, και πέρναγαν τις ημέρες τους γονατισμένοι απέναντι σε άδειους τοίχους, κλαίγοντας και ικετεύοντας για άφεση αμαρτιών πριν τους καταπιεί η κόλαση.

Πέρασαν μπόλικες ημέρες χωρίς να εμφανίζεται από πουθενά κανένα θεϊκό σημάδι. Ούτε σεισμοί, ούτε κατακλυσμοί, ούτε ουράνιο πυρ και χερουβείμ με φωτόσπαθα. Μόνο οι συνηθισμένες για την εποχή κακοκαιρίες, καμιά τοπική κατολίσθηση και το πολύ-πολύ μια άσχημη επιδημία γρίπης. Οι νεκροί εξακολουθούσαν να αναπαύονται ήρεμα στους τάφους τους, ενώ παρατηρήθηκε ότι μέχρι και οι πάγοι σταμάτησαν να λιώνουν. Πέρασε μήνας. Τρεις. Έξι. Χωρίς να συμβεί απολύτως τίποτα το μεταφυσικό ή εσχατολογικό. Με τεράστια δυσκολία, κάποια στοιχειώδης τάξη άρχισε πάλι να επιβάλλεται σε μερικές από τις πιο καλά οργανωμένες χώρες. Σε τελείως άλλες βάσεις αυτή τη φορά, με νόμους περίεργους και κοινωνικές συμπεριφορές τελείως απρόβλεπτες. Παραδόξως, κανείς δεν είχε πια ιδιαίτερη όρεξη να σκοτώσει κανέναν.

Το περίεργο ήταν ότι τα βιβλία εξακολουθούσαν να Τον αναφέρουν με όλες τις λεπτομέρειες. Αν και ούτε εκεί μπορούσε πια κανείς να δει φωτογραφίες. Τα ευαγγέλια παρέμεναν σχεδόν ανέπαφα, το ίδιο και όλα τα κείμενα που αφορούσαν τη ζωή Του και το έργο Του. Ακόμα και τα ανέκδοτα. Μιλούσαν για την ιστορία της γέννησης Του, για τις παραβολές Του, για τον ερχομό Του στην Ιερουσαλήμ. Και όλα σταματούσαν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ούτε Ιούδας, ούτε Ρωμαίοι, ούτε τίποτα. Και καθόλου εικόνες. Ακόμα και στο ίντερνετ, τα αρχεία που κάποτε απεικόνιζαν τη μαρτυρική πορεία Του μέχρι την Ανάσταση δεν άνοιγαν με καμία δύναμη. Μας είχε αφήσει για τα καλά λοιπόν κι αυτό ήταν όλο;

Σ’ αυτό τον μπερδεμένο και βαθύτατα προσβεβλημένο από τον Δημιουργό του κόσμο ανακοίνωσε ένας καθηγητής από τη Φλωρεντία τη λύση του αινίγματος. Με μια θεωρία που ολοένα και κέρδιζε έδαφος στις τάξεις των πιο ψύχραιμων, ο Αλγερινός στην καταγωγή καθηγητής ισχυριζόταν ότι κάτι τέτοιο είχε προβλεφθεί από τα κρυπτικά κείμενα του Λεονάρντο και τις προφητείες του Νοστράδαμου, ενώ υπήρχε και σύντομη αναφορά στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Καθώς οι επιστημονικές τους γνώσεις εκείνη την εποχή ήταν ανεπαρκείς, οι κάθε λογής φωτισμένοι και προφήτες αδυνατούσαν να περιγράψουν καλύτερα αυτό που τελικά θα έπρεπε να είναι σε όλους μας αυτονόητο. Ο Χριστός υπήρξε, ήταν αναμφίβολα γιος του Θεού ή ακόμα και Θεός ο ίδιος, μόνο που δεν σταυρώθηκε. Κάτι συνέβη και άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. Λάκισε. Ο καθηγητής τοποθετούσε την κρίσιμη απόφαση στη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου – στην κορυφαία απεικόνιση του οποίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το ακατανόητο φαινόμενο.

Στη συνέχεια έλεγε κάτι σχετικά με την αντιστροφή προβολής του Θεανθρώπου που οφειλόταν σε ρήξη του χωροχρονικού συνεχούς, και με μαθηματικούς υπολογισμούς αποδείκνυε ότι η μόνη περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι το ταξίδι κάποιου ή κάποιων πίσω στο χρόνο. Τολμώντας να κάνει εικασίες, ένας άλλος διακεκριμένος διανοητής από την Αυστραλία υπέθεσε ότι ο παρολίγον Σωτήρας μας πληροφορήθηκε με κάποιο τρόπο την εξέλιξη της ανθρωπότητας μετά τη σταύρωση και ανάστασή Του, και απογοητεύτηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφασίσει ότι δεν αξίζει τον κόπο να μαρτυρήσει για κανέναν. Αν είναι έτσι ας βγάλουν άκρη μόνοι τους πρέπει να είπε. Ή κάτι παρόμοιο.

Παράτησε σύξυλους τους μαθητές Του λοιπόν κι έφυγε, έτσι απλά όπως είχε έρθει. Μπορεί να ξανάγινε ξυλουργός σε κάποιο χωριό της Ιουδαίας, ίσως να πήγε ένα μακρινό ταξίδι κάπου που δεν τον γνώριζαν, μπορεί ακόμα και να παντρεύτηκε. Μια ομάδα ερευνητών από τη Νορβηγία έφερε στο φως μια επιγραφή θαμμένη στα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού των Μάγια, που μιλούσε για έναν περίεργο γέρο που περπατούσε πάνω στο ποτάμι και μετέτρεπε το καυτό νερό σε σοκολάτα. Μπορεί να ήταν Εκείνος. Ποιός ξέρει; Μετά από τέτοιο σοκ οι άνθρωποι ήταν διατεθειμένοι να πιστέψουν πλέον οτιδήποτε.

Κανείς δεν έμαθε αν όντως υπήρξε κάποιος που κατάφερε να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο για να συναντήσει τον Ιησού από τη Ναζαρέτ και να Τον αποτρέψει από το να θυσιαστεί για τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει τι Του είπε. Ή τι Του έδειξε. Αν και όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε.

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια. Bookmark the permalink.

16 Responses to Η Δευτέρα Απουσία (πασχαλιάτικο αφήγημα)

 1. Ο/Η Elikas λέει:

  Ευχές για καλή Ανάσταση σε όλους και όλες.

  Καλή επιστροφή όσοι φύγετε.

 2. Ο/Η antidrasex λέει:

  Ωραία έμπνευση!
  Καλή Ανάσταση! (γενικώς)

 3. Ο/Η Кроткая λέει:

  είσαι βλάσφημος και εικονοκλάστης!
  οπότε, πώς να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα?
  🙂

 4. Ο/Η Καραμούζα λέει:

  Σπουδαία έμπνευση… αλλά θα σέ «παραλάβω» απόπασχα.
  «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα…»
  Ένας ύμνος είναι κι αυτός… Ας τόν κάνουμε, αυτόν τουλάχιστον, πράξη.

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  antidrasex

  Καλή χώνεψη, καλή επιστροφή και καλή (επ)Ανάσταση.

  Кроткая

  Είμαι εικονοκλάστης σίγουρα, έως και εικονομάχος. Αλλά βλάσφημος καθόλου. Μάλλον είναι το πιο χριστιανικό κείμενο (όσον αφορά το πνεύμα του) που έχω γράψει ποτέ. Καλή μαγειρίτσα (με την προϋπόθεση ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα στη βαρβαρική χώρα που κατοικοεδρεύεις). Και καλή Αναγέννηση.

  Καραμούζα

  «και αλλήλους περιπτυξώμεθα»; Ό,τι κάτσει δηλαδή; Και μετά απορούμε γιατί μας εγκατέλειψε… Καλή ξεκούραση (μετά από τόσες περιπτύξεις θα χρειαστεί).

 6. Ο/Η DPurpler λέει:

  Έλικα, από τα καλύτερά σου!

  Διηγηματάρα!

 7. Ο/Η kleine wolke λέει:

  Υπέροχο! Πραγματικά.
  Καλά να περάσεις στις πασχαλιάτικες διακοπές.
  🙂

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  DPurpler & kleine wolke

  Ευχαριστώ παιδιά. Ευτυχισμένος ο καινούργιος Πάσχας 🙂

 9. Ο/Η doctor λέει:

  Βγήκε το πόρισμα της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής σχετικά με τις περσινές φωτιές.
  Το πόρισμα αποδεικνύει ότι τα περί ασύμμετρης απειλής υπήρχαν μόνο στην φαντασία των κυβερνώντων.
  Έχω ανοίξει σχετικό ποστ:

  http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2008/04/blog-post_28.html

  doctor

  Y.Γ. Φίλε Nefelikas, αν θέλεις, ανέβασε κάποιο σχετικό ποστ στο οικολόγιο ή στο anadasosi.
  Πρέπει να τους τρίψουμε στην μούρη αυτό το πόρισμα. Αυτοί δεν θα το πούνε καθόλου στις ειδήσεις (τι να πούνε δηλαδή, να παραδεχτούνε ότι δουλεύανε τον κόσμο το καλοκαίρι;)

 10. Ο/Η Βάσκες λέει:

  Όμορφη ιστορία. Να είσαι καλά.

 11. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Θα μας αξιζε παντως, ετσι δεν ειναι;;;

 12. Ο/Η Elikas λέει:

  doctor

  Μπορεί ο μυστηριώδης χρονοταξιδευτής που άλλαξε γνώμη στον Ιησού απλά να του έδειξε φωτογραφίες του Πολύδωρα και του Καρατζαφέρη.

  Θα κοιτάξω να γράψω κάτι σχετικό με την ασύμμετρη απειλή των κυβερνώντων. Όχι ότι θα αλλάξει τίποτα. Πάλι θα καούμε φέτος απ’ ό,τι φαίνεται.

  Βάσκες

  Ευχαριστώ. Καλά να περνάς κι εσύ.

  Butterfly

  Αν θα μας άξιζε λέει; Ξέρεις τι σημαίνει να διδάσκεις την αγάπη, να σταυρώνεσαι για να αποτελέσεις παράδειγμα ταπεινότητας και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια να καταλήγεις στον Άνθιμο;

 13. Ρε Έλικα τώρα το διάβασα! Πανέμορφο! Τα συγχαρητήρια μου φίλε!

 14. Ο/Η Elikas λέει:

  Ευχαριστώ Γιώργο. Τώρα που έγινες και μεταπτυχιούχος οι έπαινοι σου αποκτούν μεγαλύτερη αξία :-Ρ

 15. Ο/Η mayaishere λέει:

  Εγώ γαμώτο γιατί εμφανίζομαι πάντα με καθυστέρηση??? (μην απαντήσετε…)
  Τέλειο κείμενο Νεφέλικά μου! Χρόνια Πολλά και καλά!!!

 16. Παράθεμα: Jesus Christ confirmed you as a friend on Facebook « ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s