Η ουτοπία της διπλανής πόρτας

Πριν από δέκα μήνες, το Οικολόγιο δεν υπήρχε σα σκέψη. Ούτε καν σαν λέξη*.

Με αφορμή τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, βρέθηκα μαζί με μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων να συμμετέχουμε σε ένα blog που ονομάστηκε Αναδάσωση. Δημοσιεύσαμε κείμενα που τα διάβασαν χιλιάδες, κατεβάσαμε ακόμα περισσότερους στους δρόμους και στις πλατείες, ανοίξαμε μία λίστα ανταλλαγής ομαδικών mail για να σχεδιάσουμε τη συνέχεια. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετό για να ελπίζουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε πραγματικά κάτι.

Τότε, μερικοί από εμάς τολμήσαμε να ονειρευτούμε μια κοινότητα που στηρίζει την επιβίωση της αποκλειστικά στην ανιδιοτελή προσφορά ισότιμων μελών, ανθρώπων που νοιάζονται για τον τόπο τους και δεν αρκούνται να παραμείνουν απλοί θεατές των ζοφερών εξελίξεων. Μέσα από μια διαδικασία ανοιχτού διαλόγου, βάλαμε στα σκαριά ένα πείραμα που όμοιο του δεν είχε υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα: Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και πολυσυλλεκτικού κόμβου έγκυρης ενημέρωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και την παράλληλη διαμόρφωση μιας οικολογικής οργάνωσης διαφορετικής από τις άλλες. Μιας οργάνωσης χωρίς γραφεία, καταστατικά, διοικητικά συμβούλια, χρηματοδότες και πολιτικούς προστάτες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ουτοπία. Υπήρξαν στιγμές που ακόμα κι εμείς κοντέψαμε να συμφωνήσουμε μαζί τους.

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες μιας χούφτας αποφασισμένων ιδεαλιστών, το portal www.oikologio.gr άρχισε να μορφοποιείται από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ενώ γρήγορα ο διάλογος στο forum μετασχηματίστηκε σε πρωτοβουλίες για δράση: ενημερωτικά δελτία, αποστολή βοήθειας σε πυρόπληκτες περιοχές, συμμετοχή σε ημερίδες και εκδηλώσεις για την οικολογία, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά, συλλογές υπογραφών και πολλά άλλα. Το κυριότερο ίσως είναι η επιμονή μας να συνεργαστούμε με όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάδειξη των οικολογικών προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα μας, καθώς και για την ανεύρεση εφικτών λύσεων στα προβλήματα αυτά. Χωρίς φυσικά να προσδοκούμε οικονομικό ή άλλο όφελος.

Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ήρωες ούτε να κάνουμε καριέρα, αλλά να λειτουργήσουμε σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους επίσημους φορείς και τους πολίτες, να στηρίξουμε τις ολιγομελείς τοπικές ομάδες και τις μεγάλες ΜΚΟ, να φέρουμε στην επιφάνεια τις έρευνες πανεπιστημιακών και άλλων ιδρυμάτων που το κράτος αγνοεί επιδεικτικά, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αντιδράσει και να διεκδικήσει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι τέτοιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να φτάσουμε να δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ στην πορεία θα συναντήσουμε πάρα πολλά εμπόδια. Κάποια από αυτά θα μοιάζουν ανυπέρβλητα. Δεν θα καταφέρουν να ακυρώσουν την προσπάθεια μας όμως, επειδή ξέρουμε ότι σ’ αυτόν τον πόλεμο δεν πρόκειται να είμαστε μόνοι μας.

Η μόνη μας ελπίδα να τα καταφέρουμε είναι να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας. Χωρίς τη βοήθεια σας το Οικολόγιο δεν είναι τίποτα παραπάνω από άλλη μία άψυχη ιστοσελίδα ή μια παρέα ρομαντικών που κάποτε θα εξαντληθούν και θα τα παρατήσουν. Ελάτε να γραφτείτε μέλη λοιπόν και αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας για να διεκδικήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Μοιραστείτε μαζί μας την ενέργεια σας, τις ιδέες σας, τις γνώσεις σας, τον ενθουσιασμό σας. Ακόμα και τις αντιρρήσεις σας. Δεν ζητάμε χρήματα ούτε ψήφους. Το μόνο που ζητάμε είναι ένα περιβάλλον όπου θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Ένα περιβάλλον για το οποίο δεν θα μας κατηγορούν τα παιδιά μας.

Δυστυχώς χρειάστηκε μία τεράστια καταστροφή για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Φτιάχνοντας και κρατώντας ζωντανό το Οικολόγιο αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνει. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι είχε νόημα που έγινε.

*Σήμερα η αναζήτηση στο Google βγάζει 116.500 αποτελέσματα (34.800 για το “Oικολόγιο” και 81.700 για το “Oikologio”), ενώ εκατοντάδες είναι τα δημοσιεύματα στον τύπο και οι εισερχόμενοι σύνδεσμοι που αφορούν τις δραστηριότητες μας. Με 533 μέλη, ένα forum με 13.820 μηνύματα σε 1.225 θέματα, καθώς και πληθώρα δημοσιευμένων άρθρων και συνδέσμων, το Οικολόγιο είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις του ελληνόφωνου διαδικτύου, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει και η μεγαλύτερη οικολογική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Και να φανταστείτε πως ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή…

Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί το 3ο ενημερωτικό δελτίο του Οικολογίου. Πιστεύω πως αξίζει να το διαβάσετε. Στείλτε mail στο info@oikologio.gr για να σας ενημερώνουμε τακτικά.

Το παραπάνω κείμενο απηχεί αυστηρά τις προσωπικές μου απόψεις και δεν εκφράζει το σύνολο της κοινότητας του Οικολογίου. Σε αντίθεση με μένα, τα παιδιά που έχουν αφιερώσει άπειρο χρόνο και ενέργεια για να στήσουν και να διαχειριστούν το Οικολόγιο, είναι σοβαροί άνθρωποι που δεν θέλουν να διατυμπανίζουν τα επιτεύγματά τους.

Advertisements
This entry was posted in ελπιδες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

17 Responses to Η ουτοπία της διπλανής πόρτας

 1. Ο/Η Elikas λέει:

  Αλέξανδρε, Αντριάνα, Αντώνη, Βέρα, Γιάννη, Θανάση, Καλλιόπη, Στάθη, Τάσο, Φίλιππε, Φώτη, Χριστίνα (-ες) και υπόλοιποι, είναι τιμή μου που σας γνώρισα και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί σας. Είσαστε το υλικό από το οποίο χτίζονται οι ουτοπίες.

  Αυγερινέ, χωρίς εσένα η συγκεκριμένη ουτοπία δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Εκ μέρους όλων των μελών και φίλων του Οικολογίου, σε ευχαριστώ.

 2. Ο/Η giannis λέει:

  Οποιοσδήποτε φίλος θέλει να λαμβάνει τα ενημερωτικά δελτία του οικολογίου μπορεί να εγγράφετε ως συνδρομητής εδώ: http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_acajoom&act=subone&listid=1&Itemid=99

  Elika, θα συνεχίζουμε να χτίζουμε!!!

 3. Ο/Η Kwstas λέει:

  otidhpote ginete pros thn katey8ynsh sto na protatey8ei to perivalon einai kalodexoumenh. Synexiste!!

 4. Ο/Η kalliopi λέει:

  Φίλε Νίκο, προσωπικά το υλικό μου είναι από αυτό που είναι και όλων των ανθρώπων.. από αυτό που χτίζει ουτοπίες αλλά και φυλακές, δόγματα… αλλά και πραγματικότητες.

  Και ελπίζω τα προσωπικά σου συμπεράσματα…. να μη «χρωματίζουν» τις διαφορετικές αντιλήψεις και φιλοσοφίες που εκφράζει ο καθένας για τον εαυτό του σ’ αυτό το ετερόκλητο σύνολο ανθρώπων.

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  Kwstas

  Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα; Αυτό το «συνεχίστε» που γράφεις. Αυτό το δεύτερο πληθυντικό που συναντάμε λίγο-πολύ παντού. Όλοι μας λένε «μπράβο παιδιά», «είσαστε σπουδαίοι», «να κάνετε κι αυτό», «να καταπιαστείτε και με το άλλο» και διάφορα παρόμοια. Πράγμα που μεταφράζεται σε «δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με το περιβάλλον, γι’ αυτό βγάλτε το φίδι από την τρύπα μόνοι σας». Όμως το φίδι παραείναι μεγάλο για να του κάνουμε οτιδήποτε μόνοι μας. Είναι αδύνατον μια παρέα δέκα ή είκοσι ατόμων να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, έστω και σε μικρή κλίμακα. Αν λοιπόν πραγματικά πιστεύεις ότι πρέπει να συνεχίσουμε, έλα μαζί μας. Όχι μόνο εσύ φυσικά (που όντως μπορεί να μην προλαβαίνεις ή να έχεις άλλα σοβαρά προβλήματα), αλλά οποιοσδήποτε συμφωνεί με αυτό που κάνουμε.

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  kalliopi

  Όπως είπες, πρόκειται για τα προσωπικά μου συμπεράσματα, οπότε δε βλέπω πώς μπορούν να «χρωματίσουν» τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζεται οποιοσδήποτε. Όσο για τις ουτοπίες και τα υλικά, μιλάω σε συμβολικό επίπεδο Καλλιόπη μου. Δεν υποννοώ ότι εσύ, εγώ ή κάποιος άλλος που συμμετέχει στο Οικολόγιο είμαστε ανώτερη ράτσα ανθρώπων ή τίποτα παρόμοιο. Μακριά από μένα τέτοιες φιλοσοφίες.

  Το γεγονός βέβαια παραμένει ότι ενώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να αφήσουμε τους κρατικούς θεσμούς και τις επιχειρήσεις να «σώσουν» το περιβάλλον, προτιμάμε να ανακατευτούμε κι εμείς στο όλο ζήτημα, και μάλιστα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μόνο που ίσως κάποτε κερδίσουμε θα είναι το απολύτως αυτονόητο και (υποτίθεται) κεκτημένο δικαίωμα κάθε ζωντανού πλάσματος στον πλανήτη: καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον. Τίποτα παραπάνω.

 7. Ο/Η kalliopi λέει:

  Και γω σε συμβολικό επίπεδο μιλάω…

  Αυτονόητο δε δεν είναι τίποτε… και ειδικά η παιδεία και δη η περιβαλλοντική. Οι κρατικοί θεσμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά δίχως τους ενεργούς πολίτες. Οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις.

  Θεωρώ ίδιο αδίκημα το να αδιαφορεί ένας πολίτης του κόσμου για το περιβάλλον που ζει, όσο και το να προωθεί προς οικονομικά συμφέροντα την περιβαλλοντική έννοια ένας κρατικός θεσμός.

  Η δημοκρατία είναι σύνθεση δύο λέξεων: δήμος + κράτος, είναι το κράτος του δήμου, κάτι άγνωστο σχεδόν για τα σημερινά δεδομένα, όπου οι πολίτες περιμένουν από ένα «κράτος» να κάνει οτιδήποτε εφόσον «είναι εκεί πάνω», ώστε αυτοί να τα βρουν έτοιμα χωρίς να κουνήσουν το δακτυλάκι τους. Νομίζοντας μάλιστα ότι ό,τι κάνει εκείνο το «κράτος» είναι «για το καλό τους».

  Όσο ο πολίτης θα κοιμάται λοιπόν ή δε θα νοιάζεται για το συμφέρον του συνόλου, άλλο τόσο το υποτιθέμενο κράτος θα υπονομεύει το περιβάλλον που όλοι ζούμε.

 8. Ο/Η antidrasex λέει:

  Ποτέ τίποτα δεν πήγε μπροστά χωρίς Δον Κιχώτες…. Προχωράτε, προχωράμε, σε διάφορα (αλλά όχι παράλληλα) μετερίζια. Και όποτε χρειάζεται θα συναντιόμαστε.

 9. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Ειναι ομορφος ο τροπος που παρουσιαζεις το Οικολογιο. Κι οσοι ειμαστε μεσα ξερουμε οτι ειναι πιο δυσκολο απο οσο ακουγεται-διαβαζεται. Ειμαστε μια χουφτα ανθρωποι τοσο διαφορετικοι, μα και τοσο ιδιοι. Πως να κρατησεις ισορροπια αναμεσα σε δουλεια, προσωπικη ζωη, οικολογιο; Πως να κρατησεις τις ισορροπιες αναμεσα σε ατομα με διαφορετικο παρελθον, αλλες εμπειριες, αλλη ιδιοσυγκρασια; Μεσα απο πολλη αγαπη, συγκρουσεις αλλοτε, συγκινησεις αλλοτε, μα ποολη πολλη αγαπη, αυτο το βρεφος που λεγεται Οικολογιο, περναει σιγα σιγα απο το κλαμα στις πρωτες λεξουλες και τα πρωτα βηματα. Απλωνει τα χερια του και απαιτει καθαρο ουρανο! Μακαρι να απαντησουν πολλοι στο καλεσμα σου/ μας, γιατι χρειαζομαστε οσο το δυνατον περισσοτερη ενεργεια, δυναμη, υποστηριξη και την επιβεβαιωση οτι δεν ειμαστε μονοι, τρελλοι και ονειροπαρμενοι.
  Να’ σαι καλα Νικολα!

 10. Ο/Η ange-ta λέει:

  Συμπαράσταση στον Κούλογλου!
  Μας κόβουν την πιο ωραία εκπομπή της τιβι.

 11. Ο/Η Elikas λέει:

  kalliopi

  Συμφωνούμε. Το θέμα είναι πώς διατηρούνται οι ισορροπίες όμως. Ή μάλλον, πώς ανατρέπονται.

  Τελευταία (και με αφορμή κυρίως την ακρίβεια ) ακούμε όλο και πιο συχνά πολιτικούς και δημοσιογράφους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση να πετάνε το μπαλάκι στους πολίτες και να μιλάνε για αυτο-οργάνωση, κινήματα καταναλωτών, κλπ. Κλασική μπλόφα, που αποσκοπεί στην αποποίηση ευθυνών από τη μεριά της πολιτείας. Αναρωτιέμαι όμως τι θα κάνουν έτσι και όντως δημιουργηθούν ισχυρά και αυτο-οργανωμένα κινήματα πολιτών. Ποιός θα χρειάζεται τα μούτρα τους πλέον;

  antidrasex

  Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του Δον Κιχώτη. Τουλάχιστον δεν παλεύουμε με ανεμόμυλους αλλά με υπαρκτά και γιγάντια προβλήματα. Και ξέρεις τι; Όταν είμαστε πολλοί δε φαίνονται πια και τόσο τρομακτικοί αυτοί που τα προξενούν.

  ange-ta

  Η ξεφτίλα της κρατικής ασυδοσίας δεν έχει όρια. Σε λίγο θα επαναφέρουν τις ποδιές στα σχολεία και θα βάλουν να λέει τις ειδήσεις ο Μαστοράκης. Και μετά μου λέτε ότι δεν έχουμε χούντα…

 12. Ο/Η DPurpler λέει:

  Λοιπόν, Οικολόγιο κύριοι. Τραβάει στην ανηφόρα, δίνει διπλάσια σοδειά, έχει ωραίο χρώμα, χαρίζει φρεσκάδα,κι αν ποτέ το άλλαζα, πάλι οικολόγιο θα έπαιρνα.

  Λοιπόν, χωρίς πλάκα τώρα, φιλαράκο που μας διαβάζεις, για το περιβάλλον έχεις 2 επιλογές. Ή θα ασχοληθείς τώρα, ή θα σε «ασχολήσουνε» στο μέλλον. Να φτιάξει η κατάσταση από μόνη της αποκλείεται. Τα μπικικίνια, το μαρούλι, το ρευστόν, είναι πολλά τα λεφτά Άρη, κλπ κλπ, το πιάνεις το υπονοούμενο έτσι;;;;

  Οπότε για να μην σου φορέσουν στο κεφάλι ότι λύση γουστάρουν, για να μην χειροτερεύουν κάθε μέρα την ζωή σου για να μην σκέφτονται αυτοί πριν από σένα για σένα, έλα ενημερώσου κι αν μπορείς κάνε και κάτι.

  Αν δεν μπορεσεις, θα βλέπεις σε λίγο καιρό τα δάση στην εκπαιδευτική τηλεόραση, θα πίνεις νερό που γυαλίζει και θα πηγαίνεις για μπανάκια το καλοκαίρι στις γραφικές παραλίες της Σουηδίας και της εξωτικής Ισλανδίας.

  Μην έρθεις στο οικολόγιο καλύτερα. Πάρε μία τσάπα και καθάρισε το οικόπεδό σου από τα ξερόχορτα.

  Ή πιάσε έναν καραγκιόζη που πετάει αναμένο τσιγάρο και κάνε τον τουλούμι στο ξύλο. Πραγματικά πιο χρήσιμο είναι αυτό από οπιαδήποτε συμβουλή διαβάσεις στο οικολόγιο.

  Αλλά δεν το κάνεις φιλαράκο, γιατί είσαι και αισθάνεσαι μόνος. Έ, έλα μαζί μας να δούμε πέρα από το ξύλο και το καθάρισμα των χόρτων τι άλλο μπορούμε να κάνουμε τώρα που γίνόμαστε πολλές.

  Ένα μόνο πρέπει να δεχθείς – όπως προσπαθούμε κι εμείς να το πετύχουμε:

  Το οικολόγιο πάνω από τον καθένα μας.

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  DPurpler

  Μαχητικός όπως πάντα 😉 Και απολύτως σωστός.

  Παιδιά, ελάτε στο Οικολόγιο και θα δείτε ότι ο άνθρωπος έχει σοβαρούς λόγους που ακούγεται τόσο αγριεμένος. Μη φοβάστε, εσάς δε θα σας δαγκώσει (εκτός αν του πείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό στον Ασωπό).

 14. Ο/Η antidrasex λέει:

  Βασικά, με τους Δον Κιχώτες, εννοούσα αυτούς που ξεκινάνε εκεί που οι άλλοι βλέπουν ανεμόμυλους. Όσο για το όταν είμαστε πολλοί, το ξέρω, το πιστεύω και βγάζω τα συκώτια μου να το περάσω στους δίπλα μου. Στο οικολόγιο δεν έχω έρθει, γιατί όπως έγραψα, τρέχω σε άλλα μετερίζια, αναλόγως σημαντικά και θα ήμουν ασυνεπής (πρακτικά, όχι ιδεολογικά). Όμως, οι δρόμοι δεν είναι παράλληλοι, τέμνονται και μπλέκονται διαρκώς. Στους δρόμους και τις γειτονιές, στις πλατείες και στις παρέες, λοιπόν, σύντροφοι. Και στα -όχι και τόσο- μικρά καθημερινά μας.

 15. Ο/Η giannis λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται λόγω της έντονης επικαιρότητας βγάλαμε (ζεστό ζεστό…) και ένα έκτακτο ενημερωτικό δελτίο το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_acajoom&act=mailing&task=view&listid=1&mailingid=7&Itemid=99

 16. Ο/Η Elikas λέει:

  antidrasex

  Οι δρόμοι τέμνονται όπως είπες, και οι κινήσεις πολιτών που ξεκουνιούνται από τον καναπέ τους και διεκδικούν πολλαπλασιάζονται. Επιμονή, υπομονή και επαγρύπνηση χρειαζόμαστε όλοι. Η εποχή των άβουλων υπηκόων πλησιάζει στο τέλος της.

  giannis

  Ζεστό και εξαιρετικό το νέο ενημερωτικό δελτίο. Μπράβο παιδιά.

 17. Ο/Η panosjee λέει:

  Υπήρχαν και αυτοι που πρότειναν και έταζαν και δεν έκανα τίποτα. Και σύμφωνα με έγκυρες πηγές ένας είναι ο υπογραφών αλλά όταν στήνεις μια επιχείρησης και μπαίνεις και στρατό δύσκολα τα πράγματα. Ελπίζω να κάνω κάτι κάποτε… Sorry

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s