Έλα μωρέ, θα πίνουμε εμφιαλωμένο…

Κυριακή μεσημέρι στον Ωρωπό. Κάτω στο λιμάνι είχε στηθεί μια εξέδρα με μαύρα μπαλόνια να στολίζουν τα ηχεία, ενώ μαύρες σημαίες ξεφύτρωναν ανάμεσα στον λιγοστό κόσμο που παρακολουθούσε από κάτω. Τις ομιλίες των μελών της επιτροπής αγώνα διαδέχθηκαν οι σκληροί ήχοι μιας ροκ μπάντας, που συμμετείχε κι αυτή με τον τρόπο της στη διαμαρτυρία. Λίγο πιο πέρα, τα κορίτσια από την ομάδα του Οικολογίου είχαν απλώσει ένα μεγάλο ρολό χαρτί για να ζωγραφίσουν τα παιδιά το δικό τους ποτάμι. Τον δικό τους Ασωπό.

Αν και ο μολυσμένος με εξασθενές χρώμιο υδροφόρος ορίζοντας εκτείνεται μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επέλεξε να αγνοήσει την εκδήλωση. Προτίμησαν να αράξουν στις καφετέριες ή να μείνουν στα σπίτια τους. Όχι γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, ούτε επειδή δεν τους νοιάζει αν θα πάθουν καρκίνο. Αλλά επειδή έτσι νομίζουν ότι τους συμφέρει. Επειδή θεωρούν ότι αυτό που προέχει είναι να μην τρομάξουν οι τουρίστες. Επειδή δεν θέλουν να μείνουν τα αγροτικά προϊόντα τους χωρίς καταναλωτές. Επειδή φοβούνται ότι αν κλείσουν τα εργοστάσια που ρυπαίνουν θα χάσουν μεροκάματα και πελάτες. Ή ίσως επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι ζούμε στην Ελλάδα, και στην Ελλάδα ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις είναι να έχεις καλά κονέ και μπόλικα φράγκα στην τσέπη. Έτσι ώστε να μπορείς να πίνεις μόνο εμφιαλωμένο. Ενδεχομένως και να κάνεις μπάνιο μ’ αυτό.

Μόνο που οι κάτοικοι του Ωρωπού, των Οινοφύτων, της Αυλίδας και τόσων άλλων περιοχών που πλήττονται από τις εξωπραγματικές ποσότητες μόλυνσης, δεν είναι και τόσο καλά ενημερωμένοι όσο νομίζουν. Οι περισσότεροι έχουν ήδη καταναλώσει μπόλικο εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να παρουσιαστούν στην υγεία τους επιπτώσεις ανάλογες με εκείνες που υπέστησαν οι κάτοικοι της Μιναμάτα πριν από πενήντα χρόνια και κάτι. Τερατογεννέσεις στη μία περίπτωση, καρκίνος στην άλλη. Κάποιος θα έπρεπε να αποζημιώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους για το κακό που τους περιμένει. Κάποιος θα έπρεπε να πάρει μέτρα για να τους προστατεύσει. Όταν όμως ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ονομάζεται ελληνικό κράτος, είναι απολύτως βέβαιο ότι για να δικαιωθούν έστω και στο ελάχιστο, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τον Ασωπό πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα. Ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του ή θα ξεχαστεί.

Φτωχοί λοβοτομημένοι ηλίθιοι…

Πόσο τραγικό είναι να περιμένετε να αρχίσουν να πεθαίνουν τα παιδιά σας για να αποφασίσετε ότι ήρθε ο καιρός για να αντιδράσετε;

Asopos 18-5-08

Δεν πρόλαβα να το ανεβάσω όταν έπρεπε, οπότε το ανέβασα απόψε, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος (που σε ελάχιστα λεπτά τελειώνει). Το παραπάνω βίντεο και ποστ αναφέρονται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στη Σκάλα Ωρωπού στις 18 Μαΐου του 2008. Για τη μόλυνση του Ασωπού, που εξακολουθεί να είναι τίγκα στο εξασθενές χρώμιο δυστυχώς…

Το βίντεο περιέχει απόσπασμα ομιλίας του πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη (ιερέα Οινοφύτων), καθώς και απόσπασμα από τη συναυλία του συγκροτήματος Damaged Goods. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ και εδώ, ενώ για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη μόλυνση του Ασωπού και τις τρέχουσες εξελίξεις, θα ενημερωθείτε στο Asopossos.wordpress.com.

This entry was posted in ...και πολλα αλλα, ψυχοτραυματικα, αγριαδες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

13 Responses to Έλα μωρέ, θα πίνουμε εμφιαλωμένο…

 1. Παράθεμα: Κάποιοι από εμάς ΔΕΝ θέλουμε να πίνουμε εμφιαλωμένο! « Asopos SOS

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  Εγώ σ’ ευχαριστώ φίλε. Και σένα, και τον Παπα-Γιάννη, και τον Θανάση και όλους όσους συμμετέχουν στις επιτροπές αγώνα και στις συνελεύσεις. Και φυσικά τα παιδιά του Οικολογίου, που επιμένουν να σπάνε τα μούτρα τους και να ξανασηκώνονται. Κάθε φορά και πιο τσαμπουκαλεμένα.

  Θα πάρει καιρό και πολλή ενέργεια, αλλά μια μέρα ο Ασωπός θα γίνει και πάλι ποτάμι. Ακριβώς όπως τον ζωγράφισαν τα παιδιά…

 3. Ο/Η Elikas λέει:

  Προς όλους:

  Εννοείται ότι επιτρέπεται η ελεύθερη και δωρεάν αναδημοσίευση στο διαδίκτυο. Με link στο asopossos.wordpress.com παρακαλώ. Και στο oikologio.gr αν γίνεται…

 4. Ο/Η Кроткая λέει:

  «Φτωχοί λοβοτομημένοι ηλίθιοι…»
  πες το ψέμματα…

 5. Παράθεμα: Χτες ήταν ήδη αργά « Кроткая

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  Κροτ,

  ευχαριστώ για το pingback. Ωραίο το post σου, με βρίσκει σύμφωνο.

 7. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Φοβερός ο ιερέας, έπαθα πλάκα, δύσκολα συναντάς τέτοιους ανθρώπους στον κλήρο.

  Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σε παγκόσμια κλίμακα κάνουμε πολύ λίγα και αργοπορημένα για το θέμα. μολαταύτα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε αδρανείς.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα βλακείας στο θέμα περιβάλλον και μάλιστα από την Σουηδία που είναι τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο «θεοποιημένη»:

  Πλάνο ειδήσεων 1:
  Αποφασίζεται να ελαττωθεί ο αριθμός των πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφασίζεται επίσης ότι εάν δεν μπορέσει να αναπληρωθεί η απώλεια ενέργειας με άλλους τρόπους (π.χ. επιπλέον υδροηλεκτρικοί σταθμοί) θα γίνουν εισαγωγές ρεύματος.

  Πλάνο ειδήσεων 2:

  Φινλανδός αξιωματούχος με χαμόγελο μέχρι τα αυτιά δηλώνει ότι οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί που χτίζονται στην Φινλανδία θα είναι κερδοφόροι διότι θα πωλούν ρεύμα στους… Σουηδούς! :-ο

  Ατυχώς ο άνθρωπος είναι αρκετά αλαζών ώστε να πιστεύει ότι όλο το σύμπαν υπάρχει για την αφεντιά του και δεν αντιλαμβάνεται ότι οτιδήποτε συνέβη σε παλαιότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη μπορεί να συμβεί και σε αυτόν.
  (Από διάλεξη του Nτάγκλας Άνταμς).

 8. Ο/Η kleine wolke λέει:

  Καλημέρα. Νομίζω οτι σε 2 προτάσεις τα είπες όλα (σχετικά με τη μη συμμετοχή των κατοίκων του Ωρωπού) : «επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα. Ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του ή θα ξεχαστεί.» και είναι τόσο τρομακτικά αληθινή αντίδραση αυτή που πώς να τα βάλει κανείς μαζί της; ποιά λογική μπορεί κανείς να αντιπροτείνει στην αναλγησία που προκύπτει απ’αυτό; κρίμα…κρίμα στα παιδιά που εξακολουθούν να φέρνουν στον κόσμο, που στο μπιμπερό τους ανακατεύουν μολυσμένο νερό με πανάκριβη και ιατρικά ελεγμένη και σούπερ εξελιγμένη σκόνη γάλακτος, νοιώθοντας ασφάλεια επειδή τη χρυσοπλήρωσαν.
  Με κάτι τέτοια αναρωτιέμαι πότε θα ωριμάσουμε όλοι αρκετά για να αντιδράσουμε;γιατί φαίνεται οτι προς το παρόν η περιβαλλοντική μας συνείδηση βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία.

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  Polse,

  για τον Παπα-Γιάννη είχα γράψει και παλιότερα, στο μύθο του Ασωπού. Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, ακέραιο και μαχητή. Κρίμα που δεν υπάρχουν αρκετοί σαν κι αυτόν γύρω μας.

  Κατά τ’ άλλα, με κάλυψε ο Ντάγκλας Άνταμς.

  kleine wolke

  Η περιβαλλοντική μας συνείδηση βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα όμως έχουν φέρει τον πλανήτη με το ένα πόδι στον τάφο. Είναι πολυτέλεια να σνομπάρουμε αυτούς που αγωνίζονται για την οικολογία, ανακυκλώνοντας το μύθο του γραφικού φυσιολάτρη που ασχολείται με επουσιώδη ζητήματα. Αν δεν πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας τώρα, πολύ σύντομα δεν θα μας έχει μείνει ζωή για να την κάνουμε οτιδήποτε. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για να μετανιώσουμε…

 10. Ο/Η kleine wolke λέει:

  Η πολυτέλεια είναι πολύ light λέξη γιαυτό, έλικα. Συμφωνώ πάντως.
  Καλό σου απόγευμα.

 11. Ο/Η Elikas λέει:

  kleine wolke

  Εγκληματική αμέλεια ίσως; κι αυτό light είναι αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής.

  Αν και αυτό που είναι πραγματικά τραγικό, είναι η απραξία όσων συμφωνούν με τους οικολόγους και απλά περιμένουν να βγάλει κάποιος άλλος το φίδι από την τρύπα για να του πουν μπράβο στο τέλος. Περίμενε να αρχίσουν οι φετινές πυρκαγιές και θα καταλάβεις τι εννοώ…

 12. Είδα το σχετικό βίντεο του Κούλογλου. Η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ειδικά όταν η κυβέρνηση και η Νομαρχία δε λαμβάνουν καμία μέριμνα σχετικά με την υγεία των κατοίκων.

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  Δείμο,

  όχι μόνο δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα σχετικά με την υγεία των κατοίκων, αλλά τσαμπουκαλεύονται κιόλας. Δες το καινούργιο post που ανέβασα και θα καταλάβεις μέχρι πού φτάνει ο κρατικός τραμπουκισμός…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s