Ενημέρωση με και χωρίς σύνορα

Αν υπάρχει κάποιος που να ωφελήθηκε περισσότερο από τους τζαμάδες τον τελευταίο ενάμιση μήνα είναι ο Στέλιος Κούλογλου. Κι αυτό γιατί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2008, ελάχιστοι είχαν πάρει χαμπάρι την ύπαρξη του tvxs.gr, του διαδικτυακού ενημερωτικού καναλιού που ξεκίνησε πρόσφατα με δική του πρωτοβουλία, χρήματα και προσωπικό ρίσκο.

 

logo

Ι.  Τηλεόραση χωρίς σύνορα;

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της εξέγερσης, το tvxs.gr αναδείχτηκε σε πόλο νηφάλιας και ανεξάρτητης ενημέρωσης για όλους μας. Ή τουλάχιστον για όσους έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και δεν αντέχουν να τους ταΐζουν  άλλα ψέματα… Εκεί είδαμε τη γιαγιά της Ασκληπιού να σέρνεται στην κλούβα, εκεί μάθαμε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα και στη ΓΑΔΑ, εκεί διαβάσαμε ψύχραιμες αναλύσεις για ένα σωρό θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας που τα κυρίαρχα μέσα επιμένουν να αποσιωπούν. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να σχολιάσουμε ελεύθερα τόσο τις ίδιες τις ειδήσεις όσο και την οπτική γωνία από την οποία παρουσιάζονταν.

Μέχρι προχθες, όπου ένα μάλλον ακούσιο φάουλ κλόνισε την εμπιστοσύνη πολλών χρηστών του καναλιού. Με τίτλο “Επεισοδιακή η διαδήλωση μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου”, το πρώτο άρθρο που αφορούσε την πορεία του Σαββάτου δεν ήταν παρά ένα στρογγυλεμένο copy-paste της γνωστής καθεστωτικής προπαγάνδας. Αντιγράφω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Ομάδες νεαρών προκάλεσαν φθορές σε ΑΤΜ τραπεζών και αποδοκίμασαν αστυνομικούς επί της οδού Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια. Εκείνοι προέβησαν σε χρήση χημικών.”

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, πολλοί από τους χρήστες που είτε είχαν συμμετάσχει στην πορεία είτε είχαν πληροφορηθεί από το Indymedia και φιλικά τους πρόσωπα τι συνέβη έγιναν έξαλλοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πάρα πολλές μαρτυρίες, η βία ξέσπασε από απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, που ξυλοκόπησαν και ψέκασαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με απίστευτη αγριότητα. Το μόνο «έγκλημα» που είχε προηγηθεί ήταν το ξήλωμα μιας κάμερας ασφαλείας από μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στα οργισμένα (και συχνά κατάφωρα συκοφαντικά) σχόλια που επακολούθησαν δεν βρέθηκε κανένας από τη δημοσιογραφική ομάδα του καναλιού για να απαντήσει υπεύθυνα. Λίγες ώρες αργότερα ανέβηκε ένα καινούργιο άρθρο που επιχειρούσε να κρατήσει “ίσες” αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μόνο που σε τέτοια γεγονότα δε νοείται μέσος όρος. Η γκρίνια στα σχόλια συνεχίστηκε, φτάνοντας κάποιες φορές στα άκρα.

Η εκνευρισμένη απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Κούλογλου δεν έπεισε και πάρα πολλούς, καθώς ο ισχυρισμός του ότι πήγε ρεπόρτερ του tvxs.gr στη διαδήλωση και τον έδιωξαν επειδή είχε μαζί του κάμερα ναι μεν ευσταθεί αλλά δεν δικαιολογεί τη διαστρέβλωση της πληροφορίας προς όφελος των δυνάμεων καταστολής. Επιπλέον, οι απαξιωτικοί του χαρακτηρισμοί προς τους επισκέπτες/χρήστες του καναλιού δείχνουν μια αλαζονεία που δεν ταιριάζει στο διαδικτυακό τοπίο. Εκεί που συμφωνώ απόλυτα μαζί του είναι στο ότι η δημοσιογραφία των πολιτών απαιτεί κάτι περισσότερο από κριτική (και ενίοτε καχύποπτη) στάση.

Κάποιοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απάντηση, άλλοι ενοχλήθηκαν σε βαθμό που απείλησαν να αποχωρήσουν, μερικοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν το δικό τους κανάλι ενημέρωσης (προφανώς αγνοώντας το κόστος και τις δυσκολίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα), ενώ οι περισσότεροι απλά εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το μέλλον. 

Συνοψίζοντας τη δική μου άποψη για το περιστατικό, άφησα στα σχόλια του tvxs.gr το παρακάτω “σεντόνι”:

Τελικά αυτή η ιστορία αποδείχτηκε ένα κρίσιμο τεστ για όλους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε το TVXS πέρασε το τεστ αλλά ούτε και οι χρήστες του (τουλάχιστον η πλειοψηφία των χρηστών που σχολίασε στα δύο άρθρα για τη χθεσινή πορεία). Το TVXS δεν πέρασε το τεστ γιατί: α) Αναδημοσίευσε απερίσκεπτα μια αδιασταύρωτη είδηση (προερχόμενη από τα παραδοσιακά ΜΜΕ που κατ’ επανάληψη έχουν διαστρεβλώσει παρόμοια γεγονότα υπέρ της αστυνομίας). 


β) Επέδειξε καθυστερημένα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της κατακραυγής που ακολούθησε, κι όταν δημοσίευσε καινούργιο άρθρο προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρατήσει «ίσες αποστάσεις». γ) Επιτέθηκε (με σχόλιο του ίδιου του Στέλιου Κούλογλου) με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον όσων άσκησαν κριτική (κι ας δικαιολογείται ο εκνευρισμός του στο ότι κάποιοι από αυτούς επέδειξαν προσβλητικότατη συμπεριφορά). δ) Διατείνεται ότι προάγει τη δημοσιογραφία των πολιτών χωρίς να έχει καθορίσει επαρκώς τους όρους μιας τέτοιας συνεργασίας (και απ’ ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι χρήστες χωρίς να απαντάει καν σε μηνύματα με ειδησεογραφικό υλικό που του στέλνουν). ε) Προσπέρασε χωρίς να σχολιάσει ένα σωρό νηφάλιες και χρήσιμες παρατηρήσεις που προέκυψαν από αυτόν τον διάλογο (και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ακόμα εντυπωσιακότερη πορεία από αυτή που έχει ήδη διανύσει). Οι χρήστες (οι πιο επικριτικοί ιδίως) δεν πέρασαν το τεστ γιατί: α) Αντέδρασαν οργισμένα και ανώριμα, κατηγορώντας ανθρώπους που έχουν επιδείξει μακροχρόνιο δημοσιογραφικό ήθος ότι είναι πράκτορες, λακέδες και άλλα γραφικά. β) Θεώρησαν ότι ο προοδευτικός χαρακτήρας του TVXS αυτομάτως συνεπάγεται υποταγή στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις και δέσμευση δημοσιογραφικής κάλυψης των δικών τους δράσεων. γ) Εξακολουθούν να νομίζουν ότι ο ρόλος της αμφίδρομης επικοινωνίας είναι να προσφέρει στον παθητικό θεατή τη δυνατότητα να κάνει κριτική, αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι η υποδομή του καναλιού δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει αυτή που εκείνοι απαιτούν χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους. 


δ) Δυσκολεύονται να διαχωρίσουν την τεκμηριωμένη και έγκυρη ενημέρωση (που αυτά τα δύο άρθρα σαφώς και δεν παρείχαν) από την υποκειμενική και στρατευμένη προπαγάνδα (υπέρ δικαίων ή αδίκων). Λυπάμαι, αλλά χωρίς επώνυμες πηγές και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, η πληροφορία μετατρέπεται σε φήμη. ε) Προτιμούν να πέσουν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ της εν κρυπτώ ελευθερίας τους από το να πολεμήσουν την προπαγάνδα με τα ίδια της τα όπλα. Όπως και να το κάνουμε, δεν γίνεται να διώχνεις τον οπερατέρ του TVXS από την πορεία και μετά να διαμαρτύρεσαι που όλοι απέκρυψαν τις αστυνομικές βιαιότητες. Είναι προφανές ότι ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε όλοι να γίνουμε ρεπόρτερ. Είναι επίσης προφανές ότι αν γίνουμε ρεπόρτερ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας του μέσου και να αμειβόμαστε ανάλογα. Και θα έπρεπε να είναι οφθαλμοφανές (αλλά δυστυχώς δεν είναι) ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μία πλατφόρμα διαδραστικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης δε μπορεί να είναι το μαγαζί κανενός. Ούτε καν εκείνων που επένδυσαν κόπο και χρήματα για να το στήσουν. Από τα γεγονότα του Δεκέμβρη και μετά, το TVXS κατάφερε να γίνει η ελεύθερη φωνή ενός ολόκληρου κινήματος, απαντώντας με αδιάσειστα πειστήρια στις άναρθρες κραυγές κάθε μορφής προπαγάνδας. Ειλικρινά ελπίζω να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη κάποιων από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του.”

ΙΙ.  Πόλεμος στον πόλεμο της παραπληροφόρησης

Ο λόγος που σας διηγούμαι αυτή την ιστορία είναι ότι τη θεωρώ χαρακτηριστική σε σχέση με την εξέλιξη της αμφίδρομης και οριζόντιας ενημέρωσης που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Γιατί ας μη γελιόμαστε άλλο, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε πόλεμο. Μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν διεξάγεται με πέτρες, μολότοφ, χημικά και σφαίρες. Διεξάγεται με λέξεις και εικόνες, με δημοσκοπήσεις και επιχειρήματα, με διασταυρωμένες πληροφορίες και με ανυπόστατες φήμες. Είναι ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στην εκάστοτε καθεστωτική προπαγάνδα και την αντικειμενική ενημέρωση, στοχεύοντας στην επιρροή της κοινής γνώμης με σκοπό να διαμορφώσει τις πολιτικές αποφάσεις της. Εξεγείροντας πλήθη, αποσπώντας ψήφους, διασφαλίζοντας τη μαζική και παθητική απαξίωση του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Ή προκαλώντας την ενεργή αντίδραση των πολιτών στην κατάχρηση εξουσίας που ένα τέτοιο σύστημα πρεσβεύει.

Όπως κάθε πόλεμος, είναι βρώμικος. Μέχρι πρότινος όμως, δεν ήταν καν πόλεμος. Ήταν σφαγή. Η εξουσία είχε τον απόλυτο έλεγχο της πληροφορίας, είτε επειδή τα κρατικά μέσα μετατρέπονταν αυτομάτως σε φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και εκδοτικών συγκροτημάτων διατηρούσαν σχέσεις οικονομικής διαπλοκής με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ανεξάρτητες φωνές πνίγονταν στο πέλαγος της παραπληροφόρησης και οι μισοσκισμένες αφίσες στους τοίχους των Εξαρχείων αναμασούσαν χιλιοειπωμένα ξύλινα μανιφέστα που δεν έμοιαζαν να αφορούν πια κανέναν.

Μέχρι που η εξέλιξη της τεχνολογίας επέτρεψε να εμφανιστούμε εμείς. Μπλόγκερς και μη που εκφράζουν δημόσια την άποψη τους, social media που αναμεταδίδουν εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης και – προσφάτως – διαδικτυακά τηλεοπτικά κανάλια που μετρούν δεκάδες χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες. Με ένα απλό κινητό, κάθε πολίτης μπορεί πια να καταγράψει ένα ντοκουμέντο και να το μοιραστεί ελεύθερα με όλους τους υπόλοιπους. Με ένα απλό σχόλιο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στο διάλογο και να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής του. Η γλώσσα των μέσων άλλαξε. Η φιλοσοφία της ενημέρωσης το ίδιο. Και για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, η νίκη μοιάζει εφικτή.

Εσύ, εγώ και όλοι εμείς είμαστε η ασύμμετρη απειλή που μια ζωή φοβόταν η εξουσία ότι θα την ανατρέψει. Αρνούμενοι να παριστάνουμε άλλο τους βουβούς και χειραγωγούμενους θεατές των εξελίξεων, ορθώνουμε ανάστημα και αμφισβητούμε στα ίσα τα θέσφατα των ιερατείων της πανίσχυρης προπαγάνδας. Απαντάμε στις συκοφαντίες με επιχειρήματα, αποδεικνύουμε τους ισχυρισμούς μας με βίντεο και φωτογραφίες, διαδίδουμε τη δική μας αλήθεια σε πολλούς περισσότερους από όσους οι ίδιοι μπορούμε να φανταστούμε. Ο ένας με τον άλλον, στόμα με στόμα, κινητό με κινητό και υπολογιστή με υπολογιστή. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι μας ότι δεν περισσεύει ούτε ένας σ’ αυτό τον αγώνα.

Το tvxs.gr είναι ένα καινούργιο κανάλι που μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα μας πιο μακριά από όσο μπορεί ο καθένας μας μόνος του. Αν αρνηθεί να το μεταφέρει ή επιχειρήσει να το παραποιήσει θα χάσει την εμπιστοσύνη μας. Αν δεχτεί, θα πρέπει να καθορίσει μαζί μας το κατά πόσο αποτελεί ένα ελεύθερο πεδίο έκφρασης και σε ποιο βαθμό μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει φερέφωνο ούτε της εξουσίας ούτε κανενός άλλου. Συμπεριλαμβανομένων των μελών του…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εποχή που ήμασταν σκέτοι θεατές έχει περάσει ανεπιτρεπτί.

 

Υ.Γ. Οφείλω να επισημάνω ότι είχα την τιμή να συμμετάσχω στην αρχική ομάδα του tvxs.gr (με την επαγγελματική μου ιδιότητα), δυστυχώς όμως η συνεργασία μας δεν μπόρεσε να προχωρήσει για λόγους που δεν σχετίζονται με το θέμα αυτού του ποστ. Ούτως ή άλλως, θεωρώ ότι η συμβολή μου στη δημιουργία και τη διαμόρφωση του καναλιού υπήρξε μηδαμινή.

Advertisements
This entry was posted in ...και πολλα αλλα, griots, ελπιδες, μεταδικτυακα. Bookmark the permalink.

28 Responses to Ενημέρωση με και χωρίς σύνορα

 1. Ο/Η Кроткая λέει:

  δεν παρακολούθησα την ιστορία, την πληροφορήθηκα από σένα.
  δεν έχω κανένα λόγο να κανω το δικηγόρο του Κούλογλου (είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βρει άλλους, καλύτερους από μένα).

  από αυτά που διάβασα πάντως, η (έστω εκνευρισμένη) απάντησή του με καλύπτει, ως προς την ουσία.

  Βέβαια, είναι φάουλ το πρώτο αρθράκι (και δεν καταλαβαίνω γιατι ανέβηκε, μαρτυρά προχειρότητα στην οποία το κανάλι δεν μας έχει συνηθίσει), το δεύτερο αρθράκι, όμως είναι λόγικο. Προφανέστατα έχει μια διάθεση «εκδικητικότητας»: μας διώξατε κακήν κακώς, ε, κι εμείς θα παίξουμε αυτά που παίζει το Μέγκα.
  Αλλά με βάση τους κανόνες, είναι καλυμμένη αυτή η «παρουσιαση και των δύο πλευρών».

  Στην τελική όμως, αυτή η μυστικοπάθεια και ο μηδενισμός που χαρακτηρίζει τον χώρο που έκανε την πορεία είναι λογικό να οδηγεί σε τέτοιες συνέπειες.

 2. Ο/Η denyal λέει:

  μπράβο, ζυγισμένα τα γεγονότα, ωραία γραφή και κυρίως μια εποικοδομητική άποψη

  αν και περίμενα αυτό το α,β,γ,δ,ε έστω εδώ για όσους περνάμε τα τέστ 🙂

  καλή συνέχεια

 3. Παράθεμα: Ενημέρωση χωρίς σύνορα — ροη σταχυολόγων

 4. Ο/Η ioannis64 λέει:

  δεν συμφωνώ μαζί σου φίλε elika. Το λάθος ήταν του καναλιού και όχι των σχολίων που ακολούθησαν τα οποία στην συτντιπτική τους πλειοψηφία ήταν ήπια. Το κανάλι και ο Στέλιος έπρεπε να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Άν έχουμε πόλεμο όπως λές πρέπει κανείς να ξέρει ποιός είναι ο εχθρός και ποιός ο φίλος. Εδώ έχουμε άγρια στοχοποίηση και κυνήγι μαγισσών. Όποιος κατεβαίνει σε μια πορεία βαφτίζεται τρομοκράτης και χτυπιέται αλύπητα. Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος ούτε αλαζόνας. Και η ευθύνη κάποιου που στέλνει ένα μήνυμα δεν ισοσταθμίζεται με κάποιον που έχει ένα κανάλι. Λυπάμαι που πρέπει να χύνουμε τόσο μελάνι και να σπαταλάμε τόσο χρόνο για τα αυτονόητα.

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  Κροτ,

  Φάουλ αλλά όχι για κόκκινη. Στο κάτω-κάτω, κανείς δεν μας υποχρέωσε να παρακολουθούμε το συγκεκριμένο κανάλι. Αν μπορούμε να βρούμε κάπου αλλού καλύτερα έχουμε κάθε δικαίωμα να πάμε. Όπως όλοι ξέρουμε όμως, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοιαν κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή. Το Indymedia δεν είναι ό,τι πιο αξιόπιστο και αντικειμενικό όπως επίσης ξέρουμε. Τα υπόλοιπα είναι για κλωτσιές, εκτός αν αρχίσουμε να μετράμε μπλογκς και ιστοσελίδες που ποτέ δεν θα φτάσουν τέτοια νούμερα.

  Από τη στιγμή που το tvxs.gr είναι διαδραστικό και μπορείς να ανεβάσεις την ιστορία ή το βίντεο σου, αξίζει να το στηρίξουμε. Χωρίς όμως να νομίσουμε ότι μας ανήκει κιόλας…

  φίλε denyal

  Για σένα που νομίζεις ότι πέρασες το τεστ και για μένα που ελπίζω ότι κατάφερα και έπιασα βάση:

  α) Παίρνεις μια κάμερα
  β) μαθαίνεις να τη χρησιμοποιείς
  γ) βγαίνεις στους δρόμους
  δ) τραβάς τη δική σου οπτική για τα γεγονότα
  ε) μοντάρεις στα γρήγορα
  στ) και το ανεβάζεις να το δουν όλοι

  Κι αν δεν έχεις λεφτά για κάμερα, κάτσε και γράψε. Κι αν δεν γράφεις και τόσο καλά, τράβα φωτογραφίες, μίλα στο μικρόφωνο ή βγες για καφέ με φίλους που δεν ήταν εκεί και πες τους τα. Αρκεί να μην καθόμαστε να ρουφάμε τη φράπα μας και να το συζητάμε. Ή να περιμένουμε πότε θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να πάμε να φάμε ξύλο και δακρυγόνα στα κρυφά…

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  ioannis64

  Κοίτα, φοβάμαι ότι περνάς στο ντούκου ένα σωρό χοντράδες που ειπώθηκαν από μεγάλη μερίδα σχολιαστών. Για τον Στέλιο και τα παιδιά της ομάδας του (πολλά από τα οποία γνωρίζω και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι αξιόλογοι άνθρωποι που κοντεύουν να πεθάνουν από το ξενύχτι), το να τους αποκαλούν ρουφιάνους, παπαγαλάκια, τσιράκια, κλπ, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να τους πεις. Σα να πάω στον Γλέζο και να τον αποκαλέσω κότα ένα πράγμα.

  Στην τηλεόραση ο Στέλιος είχε συνηθίσει σε κάποιο σεβασμό, αν και συχνά γινόταν δέκτης λυσσαλέων επιθέσεων από διάφορους χώρους. Μέχρι και πράκτορα της CIA τον έχουν αποκαλέσει…

  Δεν επιτρέπω να με βρίζουν στο χώρο μου. Κι ακόμα κι αν τον ανοίξω σε εκατοντάδες συνεργάτες και φτάσει μια μέρα την αστρονομική επισκεψιμότητα του tvxs.gr, πάλι χώρο μου θα τον θεωρώ. Κι όποιον έρθει και με πει χαφιέ, θα του απαντήσω ανάλογα. Το ίδιο θα έκανες κι εσύ πιστεύω.

  Είναι σε πίεση και τους τη λένε κι από πάνω. Το ξέρω ότι πια έχουμε γίνει καχύποπτοι, αλλά ας δεχτούμε μια φορά ότι μπορεί να πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Δεν έγινε και Πρετεντέρης ο άνθρωπος (κι όμως κάποιος θυμάμαι ότι τον είχε παρομοιάσει στη διάρκεια μιας κρίσης υστερίας).

 7. Βασικά, φάινεται να διατηρείς σημαντικό ποσοστό δικαίου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές παράμετροι που σου ξεφεύγουν κρίνοντας τον Κούλογλου. Πρωτίστως, το μέσο που επελέγει από το δημοσιογράφο είναι νέο και τούτο επιββάλλει σωρεία καινοτομιών που πρέπει να κάνει διατηρώντας δημοσιογραφική δεοντολογία. Τα λάθη δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση, όπως και οι εσφαλμένες κριτικές στάσεις.

  Πέραν τούτων, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Κούλογλου -και επί της ουσίας όλη η ομάδα- γράφει επώνυμα και τούτο ξέρουμε πολύ καλά ότι απαιτέι άλλη δεοντολογία, από εκέινη που συχνά ορισμένοι εξ ημών χρησιμοποιούμε στην πολυποίκιλλη και πουλθεματική κριτική σε ιστολόγια.

  Στον πόλεμο της παραπληροφόρησης, πραγματικά κάνεις ένα μεγάλο βήμα διαλόγου. Ο πόλεμος καλά κρατεί και χαιρόμαστε που έχουμε στο πλευρό μας σύμμαχο έναν έμπειρο κριτή και τόσες χιλιάδες καθημερινών αναμεταδοτών ειδήσεων-ιστολόγων. Ίσως έτσι κάτι πετύχουμε.

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  δείμο,

  ο πόλεμος της πληροφόρησης θέλει ισχυρά όπλα. Δεν γίνεται να τραβάς μαχαίρι όταν ο άλλος κατεβάζει τανκς. Ούτε μπορείς να κατασκευάζεις αντιαρματικά με ερασιτεχνικά μέσα.

  Στηρίζω το tvxs.gr ακριβώς γιατί είναι ένα από τα οχυρά της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης, μαζικό ως προς την απήχηση του αλλά και ως προς την ενεργή συμμετοχή των χρηστών του.

  Το ότι θα γίνουν λάθη, θα υπάρξουν κόντρες κλπ εξυπακούεται. Το θέμα είναι ότι πρέπει να πάψουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας εν ονόματι κάποιας φανταστικής ιδεολογικής καθαρότητας, τη στιγμή που η προπαγάνδα των ΜΜΕ μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο για πλάκα. Και διαμορφώνει συνειδήσεις εκατομμυρίων…

 9. Ο/Η thalassastovouno λέει:

  Χαίρομαι τόσο πολύ για το «μπλοκάκι» σου έλικα καθώς και για τον τρόπο που γράφεις.
  Συμμετρικά, χωρίς επιχειρήματα που ξεφωνίζουν αλλά που συνδιαλέγονται… ότι πρέπει για «ταραγμένα μυαλά» όπως το δικό μου που δεν παρακολούθησαν το θέμα και δεν έχουν την ικανότητα συστηματικής και επιμελούς γραφής και ενασχόλησης.
  Πάντως, το να στήνουμε το εκτελεστικό απόσπασμα και να υποτιμούμε, να ξεφτιλίζουμε την προσπάθεια που τόσο σκληρά γίνεται μέσα σ»ενα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο μου θμίζει χαμένο στους παγετώνες που επειδή τρύπησε λίγο η ακρούλα του παπουτσιού το πετάει βρίζοντας, χωρίς να προσπαθεί να το μπαλώσει, χωρίς να μπορεί να το αντικαταστήσει κι ας μείνει ξυπόλητος.
  Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό που λέω, είμαι στις δυσκολίες μου αυτόν τον καιρό στα «γραπτά» αλλά είπα να μην τους κάνω το χατήρι της σιωπής…

 10. Ο/Η Elikas λέει:

  Θάλασσα στο βουνό

  Ξυπόλητοι, ξεβράκωτοι κι ό,τι άλλο θέλεις πορευόμαστε τόσο καιρό. Συχνά από επιλογή μας, λες και το ζήτημα είναι το να απομονωθούμε από όλα όσα μας ενοχλούν αντί να κάνουμε την προσπάθεια να τα αλλάξουμε.

  Είναι μάταιος κόπος να ασκήσει κανείς κριτική στο MEGA για τον τρόπο που πλαστογραφεί αληθοφανή ψέμματα. Στο tvxs.gr όμως είναι αλλιώς, αφού μπορούν και θέλουν να βελτιωθούν. Απλά χρειάζονται λίγη βοήθεια. Και το να καταγράψει ο καθένας μας αυτά που συμβαίνουν γύρω του για να τα μοιραστεί με τους υπόλοιπους είναι ανάγκη, όχι χατίρι προς οποιοδήποτε (συμμετοχικό ή μη) μέσο.

 11. Ο/Η ioannis64 λέει:

  υπήρξαν όντως κάποιοι που έβρισαν, εγώ όμως όχι μόνο δεν έβρισα, αλλά πρότεινα και τρόπους για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια λάθη, με καλή πίστη. Η απάντηση αφορούσε μόνο όσους έβρισαν. Εμείς που ασκήσαμε εποικοδομητική κριτική αγνοηθήκαμε παντελώς! Επίσης αυτό που έχει σημασία στον «πόλεμο» αυτή τη στιγμή είναι να μην στοχοποιηθεί παραπέρα ο αναρχικός χώρος ΄σαν συνώνυμο του μπάχαλου ή της τρομοκρατίας. Είναι βασικής σημασίας ζήτημα και το λέω εγώ που δεν είμαι αναρχικός. Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο το έστω αθέλητο λάθος μπορεί και να σου αλλάξει πλευρά στον «πόλεμο» χωρίς να το καταλάβεις. Το tvxs είναι χρήσιμο, αλλά πιο χρήσιμο είναι οι άνθρωποι που αντιστέκονται να βρίσκονται έξω απο τα κελιά.

 12. Ο/Η thalassastovouno λέει:

  Μα ακριβώς γι’αυτό, καλέ μου έλικα, λέω πως χωρίς ούτε καν να προσπαθήσουμε να μπαλώσουμε το παπούτσι, το πετάμε.
  Ανεφερόμουν στην κριτική που δεν είναι εποικοδομητική αλλά αφοριστική και «καταργητική». Το θέμα, όπως λέει κι ο Ιωάννης, με καλή πίστη να βρεθούν τρόποι βελτίωσης και εφαρμοσμένης δημοκρατίας σ’αυτό το τόσο καλό μέσο. Γιατί όντως, όποιος περιμένει από το Μέγκα ή τα αντίστοιχα μέσα, ας συνεχίσει να κοιμάται στον εφιάλτη του!
  Καλημέρα!

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  ioannis64

  Δεν είπα ότι έβρισες εσύ, απλά αιτιολόγησα την αντίδραση Κούλογλου (για την οποία ήδη έχω εκφράσει αντιρρήσεις). Συμφωνώ μαζί σου στο ότι παρακάμφθηκαν σοβαρές παρατηρήσεις που γράφτηκαν στα σχόλια, καθώς και στο ότι τα ΜΜΕ ταυτίζουν τον αναρχικό χώρο με τρομοκράτες. Σ’ αυτό βέβαια έχει ένα μερίδιο ευθύνης κι ο ίδιος ο χώρος, καθώς ναι μεν δεν είναι όλοι οι αναρχικοί μπάχαλα, δεν είναι όμως και όλα τα μπάχαλα παρακρατικοί προβοκάτορες. Κι αν δώσεις στον Πρετεντέρη την εικόνα που θα του επιτρέψει να σε συκοφαντήσει, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

  Δεν αλλάζει κανείς τόσο εύκολα πλευρά πάντως. Θέλει προσοχή σίγουρα, αλλά θέλει να δείχνουμε και υπομονή απέναντι σε όσους φαίνεται να στηρίζουν τους αγώνες και τα κινήματα. Γιατί το να τα λέμε και να διαφωνούμε ή συμφωνούμε μεταξύ μας είναι δευτερεύον μπροστά σ’ αυτό που διακυβεύεται. Δηλαδή την πληροφόρηση και αφύπνιση της κοινής γνώμης. Μαζικά.

 14. Ο/Η Elikas λέει:

  Θάλασσα στο βουνό

  Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έγραψα αυτό το ποστ. Γιατί είναι καιρός πια να αντεπιτεθούμε και να ρίξουμε το άγαλμα της παραπληροφόρησης από το βάθρο του. Όλοι μαζί, ακόμα κι αν ο καθένας μας έχει μόνο 10 ή 100 αναγνώστες.

  Όπως είχα γράψει και σε κάποιο παλιότερο σχόλιο στο tvxs.gr, πάρτε τη μαμά σας από το χέρι και φέρτε την μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή να δει τι πραγματικά συμβαίνει. Στείλτε τις ειδήσεις με mail σε φίλους και ξαδέλφια. Μην επαναπαύεστε ότι θα το κάνει για σας ο Κούλογλου ή οποιοσδήποτε άλλος.

 15. Ο/Η Abraxas λέει:

  Αγαπητέ Έλικα επέτρεψε μου ένα σχόλιο πάνω στο κομμάτι:

  «Αν υπάρχει κάποιος που να ωφελήθηκε περισσότερο από τους τζαμάδες τον τελευταίο ενάμιση μήνα είναι ο Στέλιος Κούλογλου. Κι αυτό γιατί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2008, ελάχιστοι είχαν πάρει χαμπάρι την ύπαρξη του tvxs.gr, του διαδικτυακού ενημερωτικού καναλιού που ξεκίνησε πρόσφατα με δική του πρωτοβουλία, χρήματα και προσωπικό ρίσκο.»

  αφού πρώτα πω ότι συμφωνώ με πολλά από όσα έγραψες – ήσουν ίσως πιο εύστοχος στο κομμάτι που αφορούσε το γιατί δεν πέρασαν το τεστ οι χρήστες, αλλά γενικότερα συμφωνώ με το άρθρο και τα σχόλια σου.

  Δε συμφωνώ με το παραπάνω απόσπασμα σε bold για δύο λόγους:

  α) Πρώτον, γιατί το TVXS δε νομίζω ότι οφείλει ευγνωμοσύνη σε κάποιον ‘τζαμά’. Το ότι η δημοτικότητα του ανέβηκε με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη δε σημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταδικαστεί στην αφάνεια ή ότι δε θα είχε προσεγγίσει ήδη τα ίδια επίπεδα (απίθανο αλλά όχι αδύνατο). Ακόμα και έτσι να ήταν, η ευπρέπεια -και όχι η ευγνωμοσύνη- από την πλευρά τους δεν θα έπρεπε να γίνεται για λόγους ‘ανταποδοτικότητας’ αλλά για λόγους στοιχειώδους ηθικής. Για να κριθεί αν την διαθέτουν, είμαι της άποψης ότι κανείς οφείλει να έχει μια γενική εικόνα και όχι αποσπασματική.

  Στα σχόλια τύπου «κατεβάστε ρε άσχετοι την είδηση! Ακούτε ρε;» -λίγο μετά κιόλας από την αρχική ανάρτηση- ο Κούλογλου απάντησε εν θερμώ. Το γεγονός αυτό ίσως και να σημαίνει και ότι τα σχόλια χρηστών για τον ίδιον δεν είναι ‘φωνή εν τη ερήμω’, αλλά τα λαμβάνει υπ’ όψιν του και αντιδρά σε αυτά. Πολλούς πιθανούς λόγους μπορώ να σκεφτώ που θα δικαιολογούσαν ένα e-mail στο info@tvxs.gr ή κάποιο ευπρεπές σχόλιο. Αλλά φαίνεται είναι ευκολότερη η απαξίωση βάση του ενός συμβάντος παρά η ευπρεπής αλλά και σαφής κριτική πάνω στη βάση του εκτενούς παρελθόντος (και του συμβάντος).

  Ταυτόχρονα, αποσιωπήσεις που θα έρχονταν προς το συμφέρον του tvxs μπορώ να σκεφτώ αρκετές ωστόσο δεν τις έχω δει. Νομίζω ότι αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι οι βουλευτές του Σύριζα κατέβηκαν (στην Κύπρο) από το καράβι που πήγαινε στην Παλαιστίνη… Οι κακόπιστοι (ή ‘ορθολογικοί’)στο σημείο αυτό θα έπρεπε να είχαν προβληματιστεί από την αντίφαση («τελικά είναι έξω κι απ’τον Σύριζα το tvxs;») ωστόσο δεν υπήρξε κάποια τέτοια αντίδραση!

  β) Δεύτερον, με την ίδια λογική, αν υπάρχουν κάποιοι που ωφελούνται από το tvxs αυτοί είναι οι bloggers οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να διαφημίζουν το blog τους -και καλά κάνουν, ενώ οι σχολιαστές… τον εαυτό τους. Αν ο Κούλογλου οφείλει σεβασμό στους Τζαμάδες, με την ίδια λογική και τα ίδια στάνταρ οι bloggers-σχολιαστές οφείλουν σεβασμό στον Κούλογλου.
  Διαφορετικά τα μεγέθη αλλά ίδια η ουσία και η αξία του επιχειρήματος.

  Με εκτίμηση για την σωστή κατά βάση κριτική,

  Φιλικά

 16. Ο/Η DPurpler λέει:

  Έλικα στην οπτική σου γενικά συμφωνώ, για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην «αληθινή» ζωή μας. Αλλά θεωρώ ότι τα μειονεκτήματα του indy που ανάφερες, τα μαζεύει και το tvxs μόνο που υπερασπίζονται άλλον χώρο και τις δικές του ιδεοληψίες. Παράδειγμα το άρθρο για τα επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα που μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Για να χρησιμοποιήσω κόσμιους όρους, ήταν μονόπλευρο το σχόλιο του δημοσιογράφου.

  Και ο διάλογος παρασύρεται πάντα στις ίδιες γραμμές που ταιριάζουν γάντι σε έναν συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό χώρο. Με τα ακατανόητα κατ΄εμέ «κολήματά» του.

  Δες:
  http://www.tvxs.gr/v3592
  19 σελίδες σχόλια, και για το πρόβλημα τίποτε.

 17. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Αγαπητέ φίλε, elika

  Λυπήθηκα όταν διάβασα πως έφυγες για προσωπικούς λόγους από το TVXS.
  Επιλογή σου σεβαστή.

  Αισθάνομαι όμως ευτυχής που επικοινωνώ μαζύ σου, γιατί συμπεραίνω (και διαισθάνομαι), ότι έχεις τη θέληση αλλά και ότι μπορείς να προσφέρεις πολλά στον πόλεμο της παραπληροφόρησης.

  Από την έκβαση του οποίου εξαρτάται, κατά την προσωπική μου άποψη, αν θα αλλάξει ή όχι (προς θετική κατεύθυνση), η πορεία της κοινωνίας μας.

  Γιατί θεωρώ , ότι δυστυχώς, η επίδραση της πληροφορίας και της διαχείρισης της είναι καταλυτική.

  Σημειώνω τέλος, ότι είχα πολύ καιρό να διαβάσω τέτοια εύστοχη, σοβαρή και περιεκτική ανάλυση , που με βρίσκει απολύτως σύμφωνω και με υποχρεώνει αφού σε συγχαρώ θερμά, να σου ευχηθώ καλή και σύντομη (σχετικά) επιτυχία του έργου σου (μας).

  Μπας και δουν άσπρη μέρα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αφού τουλάχιστον εγώ, στα εξήντα και χρόνια μου, δεν τρέφω και πολλά όνειρα και ελπίδες.

 18. Ο/Η Elikas λέει:

  Ντιπέρπλερ,

  Το καλό που έχει (προς το παρόν) το tvxs.gr σε σχέση με το Indymedia (άλλο πράγμα το Indy.gr, μην τα μπλέκουμε), είναι ότι δεν λογοκρίνεται ο σχολιασμός, και – κυρίως – ότι αρκετά (όχι όλα) από τα άρθρα που ανεβαίνουν τα έχουν γράψει ή επιμεληθεί επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Άρα είναι κομματάκι πιο αξιόπιστο.

  Κανείς δεν διαθέτει το αλάθητο βέβαια, άλλωστε ένα φάουλ του tvxs.gr στάθηκε αφορμή γι’ αυτό το ποστ. Το θέμα είναι ότι εφόσον παραμείνει σε κάποιο βαθμό ανοικτό, ναι μεν θα ακουστούν πολλές απόψεις αλλά πάλι οι περισσότερες από αυτές θα είναι στρατευμένες.

  Από την άλλη μεριά, όταν κάτι σε καίει, στρατεύεσαι. Πάρε τον Ασωπό για παράδειγμα…

 19. Ο/Η Elikas λέει:

  Φίλε Δημήτρη,

  Οι ελπίδες και τα όνειρα χρόνια δεν κοιτούν. Το ίδιο και η στέρηση τους. Τόσο στη δική μου τη γενιά όσο και στις επόμενες, είδαμε πολλές ελπίδες και πολλά όνειρα να διαψεύδονται. Κάποιοι από εμάς συμβιβάστηκαν, και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γιατί μέχρι ενός σημείου έχω κι εγώ συμβιβαστεί. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Ούτε εσύ το βάζεις κάτω, από τη στιγμή που μπαίνεις έστω να γράψεις ένα σχόλιο. Να συμμετάσχεις στο δημόσιο διάλογο. Γιατί εκεί είναι το μεδούλι κάθε αγώνα. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται. Κι ο σκελετός του είναι τα σχέδια που αντιπροτείνονται για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

  Καλή η γκρίνια, αλλά ακόμα καλύτερη η διεκδίκηση – πόσο μάλλον η δυνατότητα εκ βάθρων αναδόμησης του συστήματος εξουσίας (ή ακόμα και η ενδεχόμενη κατάργηση του). Όλα χρειάζονται διάλογο για να διαμορφωθούν. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος πολλών από εμάς εδώ μέσα…

  Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και στα ανταποδίδω.

 20. Ο/Η Elikas λέει:

  Abraxas

  Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη δημοσίευση του σχολίου σου, το σύστημα της WordPress το είχε θεωρήσει spam και άργησα να το πάρω χαμπάρι.

  Όσον αφορά τα περί «τζαμάδων», τα λέω με χιουμοριστική διάθεση και όχι για να υποστηρίξω ότι ο Κούλογλου οφείλει να ανταποδώσει οτιδήποτε προς οποιονδήποτε. Ωστόσο, η συγκυρία τον ευνόησε, καθώς ήταν τόσο καθολική και οφθαλμοφανής η παραποίηση της αλήθειας από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, που πάρα πολύς κόσμος στράφηκε απεγνωσμένα προς ένα καινούργιο ενημερωτικό φορέα. Ο συγκεκριμένος φορέας βέβαια δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταγωνιστεί τα μεγάλα κανάλια και εκδοτικά συγκροτήματα όσον αφορά τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται την υποστήριξη των επισκεπτών-χρηστών του. Η κριτική (ακόμα και καλοπροαίρετη) δεν αρκεί.

 21. Ο/Η Karatani chauke λέει:

  Filoi kai files;

  Gia osous exoun stoixeiwdh kai apo ta mesa antilipsi gia to pws paragetai «enallaktikh» dimosioggrafia, i periptosi Kouloglou kai «tvxs» den einai para mia akomi tyxodioktiki apopeira pou proekypse mono kai afou o en logo dimosiografos apolythike apo ti legomeni kratiki tileorasi…fysika, o k. Kouloglou tha epithymouse na parei syntaxi apo tin kratiki tileorasi, alla ti na kanoume, i zoi afti einai toso ma toso adiki gia tapeinous ergates tis pliroforisis! Gia to eidos douleias pou ekane o Kouloglou stin kratiki mporoume na syzitisoume epi makron kapoia alli stigmi…to mono vevaio einai pws yphrxe yper to deon pliromeni kai malista me elaxisto kostos paragogis kai ws epi to pleiston mh prototypi ereyna…oso gia to txvs, einai safes oti apotelei aplws kai mono mia kairoskopiki apopeira dimiourgias «enallaktikou»profil apo mia palia karavana pou exase to etoimo fagito tis kratikis kai xafnika eprepe na vrei ereismata ston agrio kosmo ths eleytheris agoras «enimerosis»…gia tous ypoloipous apo emas pou anagazomaste na poulame tin ergatiki mas dynami stin agora ergasias gia na epiviwsoume…isxyei to palio, kalo «the revolution is not gonna be televised», opws kai to «an den sou aresoun ta nea, vges ston dromo kai dimiourgise ta dika sou…» Afta ta oliga pros to paron…

 22. Ο/Η Elikas λέει:

  Karatani chauke

  Απλά διαφωνούμε σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει καν νόημα να μπω σε αντιπαράθεση μαζί σου. Ούτως ή άλλως, απλά λασπολογείς εναντίον κάποιου που δεν είναι παρών για να σου απαντήσει, και μάλιστα χωρίς να μπεις στον κόπο να υποστηρίξεις τη θέση σου.

 23. Ο/Η Karatani chauke λέει:

  O,ti Peis…

 24. Ο/Η Abraxas λέει:

  Karatani, αν ήξερες πόσους λίγους πείθεις μ’όλες τις παραπάνω εμπαθείς λασπολογίες κι ανακρίβειες δε θα έμπαινες καν στον κόπο να αναρτήσεις σχόλιο.

  Τα ‘επιχειρήματα’ αυτά έχουν αποδομηθεί (λάθος λέξη γιατί για να αποδομήσεις κάτι πρέπει πρώτα να υπάρξει δομή, όχι βάλτος) από τη στιγμή της γέννησης τους πριν μήνες.

  Elika, ελπίζω να μη θεωρηθεί κι αυτό spam. Με έχουν καλύψει τα παραπάνω σχόλια σου. Ευχαριστώ για το βήμα και καλή συνέχεια!

 25. Ο/Η coolplatanos λέει:

  elika έτυχε να παρακολουθήσω την πρώτη συνέλευση κατάληψης της ΕΣΗΕΑ όπου για αρκετή ώρα ήταν παρών και ο Στ. Κούλογλου. Στη συνέχεια κάποια στιγμή έφυγε, δεν έμεινε ως το τέλος. Οταν πια η συνέλευση είχε πάρει μπρος και μιλούσαν αρκετοί η αντιμετώπιση του tvxs ήταν περίπου ανάλογη με αυτή του Karatani chauke. Ο Κούλογλου κατηγορείται ότι έχει κάνει μία τυχοδιωκτική κίνηση και ότι έχει πάρα πολλούς εθελοντές που δουλεύουν χωρίς ανταμοιβή και θεωρείται ότι λειτουργεί σε βάρος τους. Μη σου φαίνεται παράξενη, λοιπόν, η άποψη του Karatani chauke. Είναι μάλλον η κυρίαρχη αντίληψη, διότι κανείς στη συνέλευση δεν όρθωσε αντίλογο σε αυτή την άποψη. Ούτε κι εγώ. Όχι γιατί για μένα τα πράγματα γίνονται αντιληπτά με τον ίδιο τρόπο, αλλά γιατί ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα νέα φαινόμενα και ακόμα δεν έχω ομολογώ ξεκάθαρη άποψη. Ρώτησα ένα από τα μέλη της κατάληψης αν μπορούσα να πάρω στιγμιότυπο από τη συνέλευση με βιντεάκι διότι έχω blog και μου είπαν ότι δεν επιτρέπεται και το σεβάστηκα, αλλά ομολογώ ότι ένιωσα κάπως περίεργα. Στη συνέχεια έγινε και πιο «επίσημη» ανακοίνωση προς όλους τους παριστάμενους στη συνέλευση ότι «δεν επιτρέπεται φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση και μόνο η επιτροπή κατάληψης θα δώσει τέτοιο υλικό από το blog» που είχε φτιάξει και σε εμένα είπα να γράψω αν θέλω ότι θα θυμάμαι. Είτε έπαιρνα στιγμιότυπα με βίντεο, είτε έγραφα τις εντυπώσεις μου κάποιος κάλλιστα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον τρόπο που τα είδα, διότι καμία οπτική δεν νομίζω ότι είναι απόλυτα αντικειμενική. Αναγκαστικά περιέχει την μοναδική οπτική του καθενός. Ενα στιγμιότυπο μάλιστα σε βίντεο μπορεί να αδικεί αρκετά το σύνολο μίας διαδικασίας αν δεν την έχεις βιντεοσκοπήσει ολόκληρη και να την αναμεταδώσεις χωρίς μοντάζ. Αν κάνεις μοντάζ πάλι θα λειτρουργήσει αναγκαστικά η προσωπική οπτική στα πράγματα και θα επιλέξεις στιγμιότυπα που εσύ θα θεωρείς χαρακτηριστικά.
  Σεβάστηκα το ότι ζήτησαν να μην πάρω βίντεο ή φωτογραφίες διότι δεν μπορούσα να ξέρω τι ρίσκαρε ο καθένας προσωπικά συμμετέχοντας σε αυτή την κατάληψη και τη συνέλευση. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να έχω μπέρδεμα για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να κρύβεται κάποιος που συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες. Είναι το ανάλογο για μένα με την ανωνυμία ή όχι στα blog. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται και είναι αναγκαία, σε άλλες ίσως όχι. Ειλικρινά δεν έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου τι θα έπρεπε να γίνεται με δεδομένη την όξυνση της καταστολής το τελευταίο διάστημα και το «αγριέμα» της όλης κατάστασης.
  Σίγουρα πάντως ο καθένας λειτουργεί μέσα από τη δική του οπτική όταν κάνει ρεπορτάζ και κρίνεται ανάλογα όσο και καλοπροαίρετος ή καλόπιστος να είναι. Θυμάμαι ότι κάποτε που είχα πάει να παρακολουθήσω πορεία μοτοσικλετιστών γύρω στο ’90 κόντεψαν να με πετάξουν έξω διότι δεν θα παρουσίαζα λέει αντικειμενικά τα πράγματα αφού δεν είχα μηχανή. Στο τέλος βέβαια όχι απλά με δέχθηκαν, αλλά και με διευκόλυναν με μηχανή που με κουβαλούσε και με το να με ανεβάζουν σε μάντρες για να έχω καλύτερη οπτική. Αλλά αυτό αφού παρενέβησαν κάποιοι πιο ψύχραιμοι… Εντέλει δεν είχα και παράπονα για την παρουσίαση του ρεπορτάζ (στο ραδιόφωνο ήταν), αλλά μέχρι να πεισθούν να με δεχθούν με «παιδέψανε» κάμποσο.

 26. Ο/Η coolplatanos λέει:

  Σημείωση: Η «απαγόρευση» οποιουδήποτε στιγμιότυπου από τη συνέλευση ήταν στη λογική αφενός της προστασίας των συμμετεχόντων, αλλά και στη λογική «αν θέλετε να είσαστε εδώ να είσαστε ως συμμετέχοντες και όχι για να κάνετε ρεπορτάζ»

 27. Ο/Η Elikas λέει:

  coolplatanos

  Πάσχουμε ακόμα από παιδικές ασθένειες. Από τη μία θέλουμε να γκρεμίσουμε το τέρας της παραπληροφόρησης από το βάθρο του, από την άλλη θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με το «δικό μας» τέρας. Από τη μία απαιτούμε να αρθρωθεί ξεκάθαρος και αντικειμενικός δημοσιογραφικός λόγος, από την άλλη γυρίζουμε την πλάτη σε όσους αδυνατούν να μας πληρώσουν για τη συμμετοχή μας σε μια τέτοια προσπάθεια.

  Καιρός να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζουμε. Δε λέω να διαιωνιστεί η δουλεία με τη μορφή του εθελοντισμού, όμως αν δεν σηκώσουμε λίγο τα μανίκια δεν θα αλλάξει τίποτα. Μη γελιόμαστε ότι με ατομικά μπλογκς και μανιφέστα καταλήψεων θα ανατραπεί το status quo της ενημέρωσης. Για να ασκηθεί μαζική επιρροή στους συμπολίτες μας χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο.

  Το tvxs.gr έχει κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει αντιρρήσεις μπορεί κάλλιστα να αποπειραθεί να φτιάξει κάτι εξίσου δυνατό ή και ακόμα δυνατότερο. Θα ανακαλύψει στην πορεία όμως ότι τα έξοδα είναι τέτοια που χωρίς την αφιλοκερδή και συλλογική προσφορά η μόνη λύση είναι ο φτηνός και κατευθυνόμενος λαϊκισμός του κίτρινου (ηλεκτρονικού και μη) τύπου.

 28. Ο/Η coolplatanos λέει:

  elika νομίζω ότι υπάρχει ακόμα πολύ σύγχυση για το τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε και αυτός είναι, κατ’ εμέ, ο ουσιαστικός λόγος της μόνιμης γκρίνιας και της μη εποικοδομητικής κριτικής και της ουσιαστικής δράσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s