Η Μεγάλη των Μπάτσων Βουλή

Ομολογώ ότι τελευταία έχω κολλήσει λίγο με το tvxs.gr και δεν παύω να ασχολούμαι μαζί του. Μαθαίνω ενδιαφέροντα πράγματα εκεί, όπως για παράδειγμα την ιστορία μιας τάξης μαθητών γυμνασίου, που πήγαν επίσκεψη στη Βουλή και τους ζητήθηκε στο τέλος να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Εκτός από τους καθηγητές τους, οι μαθητές συνοδεύονταν από γυναίκα αστυνομικό…

ekd1

Φωτογραφία από τη "Βουλή των Εφήβων"

Ι. Η Είδηση

Μερικά από τα σχόλια δεν ήταν και τόσο τιμητικά, για την αστυνομικό, για τη Βουλή ούτε και για το πολιτικό μας σύστημα. Και ενώ κανονικά τα φύλλα αξιολόγησης θα έπρεπε να δώσουν τροφή για σκέψη στους ιθύνοντες, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. 

Η αστυνομικός το πήρε προσωπικά, επισκέφθηκε το σχολείο και απαίτησε από τη διευθύντρια να μάθει ποια παιδιά έγραψαν σχόλια εις βάρος της. Έγινε και προσπάθεια μέσω της Βουλής να αποσταλούν πίσω στο σχολείο τα επίμαχα φύλλα αξιολόγησης και να γίνει γραφολογική εξέταση (!) για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαθητών που παρεκτράπηκαν. 

Υπήρξαν μάλιστα και απειλές στο 15μελές του σχολείου ότι αν δε δοθούν τα ονόματα θα κοπούν όλες οι εκδρομές. Μετά από παρεμβάσεις της τοπικής Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και του βουλευτή Τάσου Κουράκη, και υπό την πίεση της δημοσιοποίησής του μετά τις σχετικές καταγγελίες ο σύλλογος καθηγητών έλαβε απόφαση να μη δεχτεί την επιστροφή των γραπτών και πολύ περισσότερο την γραφολογική τους εξέταση. 

Υπάρχει και βίντεο με συνέντευξη δύο γονιών.

ΙΙ. Οι πρώτες σκέψεις

Ως συνήθως, άρχισα να φλυαρώ στα σχόλια. Ούτε αυτή τη φορά ήμουν μόνος… Μέσα στο γενικό κράξιμο, ξύπνησε ο Πλεύρης μέσα μου:

Να επαναφέρουμε τις σχολικές ποδιές και να ράψουμε και χρωματιστά αστεράκια πάνω τους για να ξεχωρίζουμε τους νομιμόφρονες μαθητές από τους ταραξίες. 

Όποιος μαθητής χρησιμοποιήσει τη λέξη «μπάτσος» να αποβάλλεται. 

Όποιος μαθητής πετάξει νεράντζι σε αστυνομικό τμήμα να συλλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του τρομονόμου. 

Όποιος μαθητής διαμαρτυρηθεί δημόσια για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του να εκτελείται. 

Οι γονείς που ανέθρεψαν τέτοια μπουμπούκια να στειρώνονται. 

Και η Βουλή να κλείσει τις πόρτες της σε μαθητές, φοιτητές, βουλευτές και κάθε λογής αλήτες. Να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αστυνομικούς που διορίστηκαν στην περίοδο της χούντας ή που έχουν ορκιστεί στο Ευαγγέλιο να παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους κάθε μορφής δημοκρατίας. 

Ζιγκ Χάιλ. 

Το ξεπέρασα όμως, και αναρωτήθηκα μαζί με τους υπόλοιπους σχολιαστές μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση. Γιατί για άλλη μια φορά δεν πρόκειται απλά για κάποιο «συνηθισμένο» επεισόδιο κατάχρησης εξουσίας ή κρυπτοφασίζουσας συμπεριφοράς, και αυτή τη φορά μιλάμε για τη Βουλή των Ελλήνων. Ταρατατζούμ, γαλανόλευκη και το χέρι στο στήθος… 

ΙΙΙ. Και οι επόμενες..

Μια στιγμή ρε παιδιά, τι δουλειά έχει η μπατσίνα να συνοδεύει επισκέπτες; Έχει εκπαίδευση ξεναγού; Κι αν δεν έχει, δεν θα έπρεπε απλά να βρίσκεται στο πόστο της όπως όλοι οι υπάλληλοι ασφαλείας σε αντίστοιχους χώρους; (π.χ. μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι). Και για ποιον λόγο να κληθούν να την αξιολογήσουν οι μαθητές; Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε στην Ακρόπολη και να σας ζητήσουν να ρουφιανέψετε τον φύλακα; Απλά αν σας κάνει τσαμπουκάδες μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε. That’s all.

Πάμε τώρα στα περί ελευθερίας έκφρασης και κόσμιας συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι ότι οι 14χρονοι είναι επιρρεπείς στις καφρίλες. Όλοι ήμασταν. Και όσον αφορά τη Βουλή και τους 300, είμαστε ακόμα… Οπότε, ποιο είναι ακριβώς το έγκλημα; Το να φάει κάποιο παιδί αποβολή επειδή έβρισε, πέταξε δυναμιτάκι ή κατούρησε την προτομή του Εθνάρχη είναι συζητήσιμο. Το να γράψει ένα ανώνυμο σχόλιο όμως σε ερωτηματολόγιο που διαφυλάσσει εκ των προτέρων την ανωνυμία του; Ένας τρόπος να ψηφίσει δεν είναι κι αυτός;

Σε μια δημοκρατία, δεν υπάρχει πιο ιερό πράγμα από αυτό ακριβώς το δικαίωμα. Όποιος θέλει μπορεί να γράψει «γαμιέστε» σε ένα ψηφοδέλτιο και να μη μπορεί (ούτε να πρέπει φυσικά) να τον πιάσει κανένας. Αλλιώς, παύει να είναι δημοκρατία. Η μπατσίνα όφειλε να το ξέρει αυτό, καθώς έχει ορκιστεί σε ένα γαμημένο Σύνταγμα που υποτίθεται ότι μας εκφράζει και μας δεσμεύει ΟΛΟΥΣ. Αυτοί που όφειλαν ακόμα περισσότερο να γνωρίζουν το Σύνταγμα και να το τηρούν όμως, είναι όσοι εργάζονται μέσα στη Βουλή. Από τον Σιούφα μέχρι την τηλεφωνήτρια. Εάν και εφόσον όντως ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου να αποσταλούν τα ερωτηματολόγια πίσω και να γίνει συγκριτική γραφολογική εξέταση με τα γραπτά των μαθητών, πρέπει άμεσα να βρεθεί και να παραιτηθεί αυτός που το ζήτησε. Γιατί έχει προβεί σε συνταγματική εκτροπή, εκπροσωπώντας μάλιστα το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις τώρα. Με ποιο τρόπο απειλήθηκαν οι μαθητές, από ποιους, τι αρμοδιότητες είχαν. Το δε δεκαπενταμελές θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσει κι αυτό το δρόμο της παραίτησης, χωρίς ωστόσο να του αναζητηθούν περαιτέρω ευθύνες. Δικά μας παιδιά είναι, εμείς τα μεγαλώσαμε έτσι. Σαν τα μούτρα μας κι αυτούς που τόσα χρόνια ψηφίζουμε…

Και κάτι τελευταίο. Αν έχουμε δικτατορία, τουλάχιστον να βγει να μας το πει κάποιος επίσημα παρακαλώ.

mpatsoi_gourooinia

Φωτογραφία από athens.indymedia.org

 

Advertisements
This entry was posted in griots, υπεροψιες, ψυχοτραυματικα, αγριαδες. Bookmark the permalink.

13 Responses to Η Μεγάλη των Μπάτσων Βουλή

 1. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό το περιστατικό είναι το σοβαρότερο από όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο.
  Ναι, οκ, ακούγεται κάπως αυτό που λέω, όταν έχεις νεκρό μαθητή, βιτριολιασμένη συνδικαλίστρια, ξυλοκοπημένο κόσμο κλπ.
  Αλλά αυτό πλέον δείχνει χουντική νοοτροπία, πέρα ως πέρα, μέσα από την ίδια τη Βουλή και απέναντι σε μαθητές. Δεν έχει καν το προπέτασμε καπνού του μεμονωμένου περιστατικού, της ποινικής συμπεριφοράς, των επεισοδίων, της «τρομοκρατίας».
  Δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά τα πράγματα λέμε…

 2. Ο/Η worldcity λέει:

  Ασύλληπτο.

  Καλά θα κάνουν να περάσουν και την αστυνομικό της Βουλής από τα περίφημα ψυχολογικά τεστ.

  Και αυτήν και αρκετούς άλλους…

  worldcity

 3. Ο/Η Elikas λέει:

  antidrasi+sex

  Δεν έχεις άδικο, παρά το γεγονός ότι όντως ακούγεται υπερβολικό σε σχέση με τα εγκλήματα που έχουν συμβεί τελευταία. Δε μπορούμε να εξισώσουμε τους μπράβους (που έριξαν βιτριόλι) και τους μπάτσους (που – κακώς – έχουν προσληφθεί κι εκπαιδευτεί για να δέρνουν) με τη Βουλή (τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό της χώρας). Αν η Βουλή παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος τόσο απροκάλυπτα, τότε κάθε υφιστάμενος (από τον Υπουργό και τον Στρατηγό μέχρι τον κλητήρα) δικαιολογείται να κάνει ό,τι γουστάρει.

  worldcity

  Καλωσήρθες. Για μένα η μπατσίνα είναι το λιγότερο, αν και σαφώς είναι απαράδεκτη η στάση της. Το θέμα είναι ποιοι της ανέθεσαν να συνοδεύει παιδιά και – κυρίως – ποιοι ζήτησαν την άρση του απορρήτου για να εντοπιστούν οι «παραβατικοί» μαθητές. Στη μόνη περίπτωση που θα υπήρχε δικαιολογία θα ήταν να έχει γράψει κάποιος «εγώ έβαλα τη βόμβα» και λίγα λεπτά μετά να κάνει μπουμ. Και πάλι όμως, θα έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος με ευλάβεια γιατί έχουμε να κάνουμε με ανήλικους.

  Απ’ ό,τι διάβασα, το ειδεχθές έγκλημα των μαθητών ήταν ότι κάποιος έγραψε «μας έχει πρήξει η αστυνομικός» και κάποιος άλλος «είστε μαλάκες όλοι». Άντε να έπεσε και κανένα «γαλλικό» παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Βουλή να ξεφτιλίσει το Σύνταγμα για δυο-τρία μπινελίκια.

 4. Ο/Η Elikas λέει:

  Να διευκρινίσω ότι η φράση του post «το δε δεκαπενταμελές θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσει κι αυτό το δρόμο της παραίτησης, χωρίς ωστόσο να του αναζητηθούν περαιτέρω ευθύνες» έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δεκαπενταμελές των μαθητών μάσησε στις απειλές και πίεσε κι αυτό με τη σειρά του να «δώσουν» τα παιδιά αυτούς που έγραψαν προσβλητικά σχόλια. Για να μη γίνει καμιά στραβή με τις εκδρομές…

  Φυσικά, άλλο το συλλογικό όργανο 14χρονων κι άλλο το ελληνικό κυνοβούλιο (όχι, δεν το έγραψα λάθος).

 5. Ο/Η athinovio λέει:

  για να μη τη μεταθέσουνε! Για να κάνει τέτοια μανούβρα η λεγάμενη, θα έχει γερές πλάτες πίσω της , σα δε ντρέπεται!
  άντε και τα βρίσκανε τα παιδιά. Τί θα τους έκαναν? Θα τα φυλάκιζαν ή θα τα απέβαλαν? Θα τους έδειχναν τι σημαίνει Δημοκρατία?

 6. Ο/Η Кроткая λέει:

  ξέρει κανείς αν μπορεί να γίνει μήνυση κατά αυτού που ζήτησε τη γραφολογική εξέταση;

  επίσης, τα στοιχεία για την γραφολογική τα ζήτησαν από ποιον; από τον γυμνασιάρχη;
  αν είναι έτσι, το αίτημα ήταν γραπτό; κι αν ήταν γραπτό, ήταν βασισμένο σε κάποιο νόμο, άρθρο του συντάγματος, κάτι που να στέκει τέλοσπάντων; αν όχι μπορούσε ο γυμνασιάρχης -ή όποιος άλλος- απλά να τους το επιστρέψει βασιζόμενος στην αρχή περί προσωπικών δεδομένων, και μάλιστα ανηλίκων.

  νομίζω πως για τέτοια θέματα, μια διαμαρτυρία προς το συνήγορο του πολίτη, θα ήταν μια καλή αρχή.
  παράλληλα με τις καταγγελίες και τις κάθε λογής διαμαρτυρίες βέβαια…

 7. Ο/Η Καναλιώτης λέει:

  Προφανώς η αξιολόγηση είναι απόφαση του προέδρου της βουλής κ. Σιούφα ή του γενικού γραμματέα κ. Στεφάνου.

  Αυτοί είναι και οι μόνοι αρμόδιοι που κίνησαν την διαδικασία να πάνε τα έγγραφα στο σχολείο κλπ.

  Η μπατσίνα σαν εκτελεστικό όργανο δεν μπορούσε να κάνει εκ των πραγμάτων κάτι τέτοιο.

  Στην περίπτωσή μας η απάντηση πρέπει να δοθεί (ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΠΟΛΥ, ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΡΕΘΕΙΤΕ) απο τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Στεφάνου ή τον πρόεδρο της βουλής κ. Σιούφα.

  Αν απάντηση δεν λάβουμε αξιολογούμε ανάλογα τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά και αισθήματα.

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  athinovio,

  «Θα τους έδειχναν τι σημαίνει δημοκρατία;» Με μία φράση τα συνόψισες όλα. Επιβαλλόμενη δια της βίας (έστω και ψυχολογικής) δημοκρατία αποτελεί παράδοξο.

  Κροτ,

  Παραμένει λίγο ασαφές ποιος και με τι τρόπο ζήτησε να επιστραφούν τα ερωτηματολόγια και να γίνει γραφολογική εξέταση. Επισήμως, η Βουλή το διαψεύδει πάντως, χωρίς αυτό να σημαίνει και πολλά. Ο δε διευθυντής του σχολείου κάνει τώρα την πάπια για προφανείς λόγους. Στο τέλος θα τα ρίξουν όλα στη μπατσίνα και τον εξοστρακισμό της μέχρι το σχολείο…

  Καναλιώτης

  Έχεις δίκιο σ’ αυτά που λες, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι τόσο υψηλά ιστάμενοι ήταν ενήμεροι της κατάστασης. Ακόμα κι αν ζητήθηκε από κάποια γραμματέα της Βουλής να επιστραφούν τα ερωτηματολόγια όμως, πάλι θα πρέπει να απαντήσει ο Σιούφας και ο Στεφάνου.

  Το πότε θα το κάνουν είναι άλλο θέμα βέβαια…

 9. τα ίδια έλεγα κι εγώ χτες. Ξέρεις τι μου έκανε όμως εντύπωση; Πως εκτός από το 15μελές, τσίμπησαν και κάποια ακόμα παιδιά σ’αυτή τη τρομοκρατία. Είδα προχτές ένα σχόλιο κάτω από την ιστορία στο TVXS (που τώρα ψάχνω αλλά δε το βρίσκω) από ένα παιδί του σχολείου που έλεγε πως με την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, έγιναν χειρότερα τα πράγματα! Ότι μεγαλοποιούμε ένα θέμα που δεν του χρειάζεται τόση δημοσιότητα. Θα μου πεις «δεν ξέρουμε αν είναι όντως παιδί του σχολείου» οκ, ναι δεν το ξέρουμε αλλά για φαντάσου να είναι αυθεντικό το σχόλιο;
  Κατά τα άλλα, η «επιστολή Πλεύρη» που έγραψες τα σπάει!
  😉

 10. Ο/Η Elikas λέει:

  κόκκινο μπαλόνι

  Τα παιδιά έχουν βρει σίγουρα το μπελά τους και οι καθηγητές θα συνεχίσουν να τα πρήζουν ακόμα κι όταν όλοι εμείς θα το έχουμε ξεχάσει. Το αποτέλεσμα; Κατά πάσα πιθανότητα ακόμα περισσότεροι «ταραξίες» στους δρόμους, οργισμένοι έφηβοι δηλαδή που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το ελεεινό αυτό σύστημα με οτιδήποτε άλλο πέρα από πέτρες και φωτιά.

  Υ.Γ. Ήθελα να βάλω και την «επιστολή Πλεύρη» στο post, αλλά είναι ολόκληρη αλληλογραφία με τον χρήστη ggs και θα πάει μακριά η βαλίτσα. Αν μου το ζητήσετε ευγενικά, ίσως την παραθέσω στα σχόλια…

 11. στο ζητάω ευγενικά λοιπόν…:)
  νομίζω πως στέκει και μόνη της η επιστολή, χωρίς την υπόλοιπη αλληλογραφία!

 12. Ο/Η Elikas λέει:

  OK, αφιερωμένο εξαιρετικά λοιπόν…

  Μετά το σχόλιο μου για ποδιές, αποβολές, εκτελέσεις, κλπ, ακολούθησε η εξής αλληλογραφία με τον χρήστη ggs στα σχόλια του tvxs:

  ggs [ID σχολίου: 31337]:

  Αγαπητέ πολίτη ,

  Οι τόσο ουσιαστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις σας θα ληφθούν σοβαρά υπ όψη και θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου (παπάς , χωροφύλακας, Μιχαλος)

  Σας Ευχαριστώ

  Άρης (Ρούλης) Σπηλιοτόπουλος

  Υπουργός παιδείας & θρησκευμάτων & playmobil

  ——-

  Elikas [ID σχολίου: 31356]:

  Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

  Με δάκρυα στα μάτια διάβασα την απάντηση σας εις τας προτάσεις ημών δια την παραδειγματικήν τιμωρίαν των απείθαρχων τεντιμπόιδων. Η ΕΛ-ληνική κοινωνία θα σας ευγνωμονεί εάν εφαρμόσετε άμεσα αυστηράς διατάξεις δια την αντιμετώπισην ανάλογων παρεκτροπών από το δικτατορικόν μας πολίτευμα.

  Ημείς οι αγανακτισμένοι και νομοταγείς πολίται είμεθα εις την διάθεσιν σας όποτε επιθυμήσετε την ενεργή και δυναμική αρωγήν μας εις το θεάρεστον έργον της ΕΛ-ληνικής Αστυνομίας. Διαθέτομεν σε αφθονίαν ρόπαλα, σιδερογροθιαί κε λοιπά όργανα σωφρονισμού της νεολαίος.

  Μετά τιμής,

  Κωνσταντίνος Πλεύρης

  Γραφολόγος-Ιεροεξεταστής
  Πρόεδρος Συλλόγου Εθνικοφρόνων Γονέων και Κηδεμόνων

 13. Ο/Η thalassastovouno λέει:

  Καλά, τί γίνεται ρε παιδιά;;;;
  Μήπως να ξαναφύγω όπως ήρθα;;;
  ΔΕΝ υπάρχει αυτό το πράγμα που μας έχουν φορέσει σαν λουρί και το λένε δημοκρατία και δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα μπας και την προσβάλλουμε, όλοι εμείς οι υπόλοιποι! Βιδώνομαι κιόλας που σφετερίζονται τη «νομιμότητα» και της «δημοκρατικοτητα» κάποιο τύποι – τύπισσες που καταπατούν από νόμους μέχρι αξιοπρέπειες (και πρώτα και κύρια τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αξιοπρέπειες).
  Welcome back to hell…
  😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s