Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους (updated)

Το κείμενο που ακολουθεί έχει στόχο να αντικρούσει 10 από τα πλέον δημοφιλή επιχειρήματα υπέρ της αποχής από την εκλογική διαδικασία. Θεωρώντας ότι στις 7 Ιουνίου διακυβεύεται ένα μεγάλο στοίχημα, σας παροτρύνω να το αναδημοσιεύσετε ελεύθερα, όπως και να αναρτήσετε το σχετικό banner (αντιγράφοντας τον κώδικα που το συνοδεύει). Θα σας παρακαλούσα μόνο να μην αλλοιώσετε το περιεχόμενο και να μην ξεχάσετε να αναφέρετε την πηγή. Καλό βόλι.

 

http://www.flickr.com/photos/9357183@N07/3561295554/sizes/o/

<a href="https://nefelikas.wordpress.com/2009/05/25/to-vote-or-not-to-vote/" title="sharks banner small by nefelikas, on Flickr"><img src="http://farm4.static.flickr.com/3415/3561295554_27431473f8_o.jpg" width="150" height="283" alt="sharks banner small" /></a>

Update (25/5/09, 19:13)

Μόλις διόρθωσα τον κώδικα του banner, καθώς η προηγούμενη εκδοχή του οδηγούσε στο flickr κι όχι στο άρθρο. Αν έχετε ήδη αναρτήσει το banner και δεν σας κάνει κόπο, διορθώστε το κι εσείς. Ευχαριστώ όλες και όλους για την αναδημοσίευση.

Update no 2 (27/5/09, 16:50)

Παρέλειψα να αναφέρω ότι το σύνθημα «χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους» το δανείστηκα από τη διαδικτυακή φίλη Κόκκινο Μπαλόνι. Της ζητώ συγγνώμη που αρκέστηκα να το αναφέρω στα σχόλια και επανορθώνω. 


Δεν απέχω, συμμετέχω: 10 επιχειρήματα κατά της αποχής

 

1.  Όλοι ίδιοι είναι και σιγά μην αλλάξει τίποτα.

Άρα ας ακολουθήσουμε το δρόμο της μοιρολατρίας κι ας ανεχθούμε τη διαφθορά, την ασυδοσία και την κοινωνική αδικία που μας ταλαιπωρούν τόσες δεκαετίες. Ας μην τολμήσουμε να κάνουμε τίποτα, γιατί είμαστε αδύναμοι, φοβισμένοι και απογοητευμένοι. Ας περιμένουμε παθητικά το επόμενο σκάνδαλο, το επόμενο ξεπούλημα, το επόμενο θύμα. Κι ας αρκεστούμε στο να γκρινιάζουμε μεταξύ μας, κατηγορώντας όλους τους άλλους που σκέφτονται ακριβώς όπως εμείς. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον θα είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ποτέ.

2.  Δεν θέλω να στηρίξω αυτό το πολιτικό σύστημα.

Η δυνατότητα ψήφου δεν στηρίζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, εκτός κι αν σκοπεύεις να επιλέξεις ένα από τα δύο κόμματα που παραδοσιακά εναλλάσσονται στην εξουσία. Αντιθέτως, η αποχή συντηρεί τις μέχρι τώρα ισορροπίες και ευνοεί τις παρατάξεις που έχουν χτίσει τη δύναμη τους στην πελατειακή λογική και την οπαδική νοοτροπία. Αν θέλεις λοιπόν να δεις τον δικομματισμό να θριαμβεύει για άλλη μια φορά, πήγαινε για μπάνιο. Διαφορετικά, κάνε την παρουσία σου αισθητή με την ψήφο σου και άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Με λίγη καλή τύχη, ίσως καταφέρουμε να δούμε κάποια στιγμή και απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές. Η ευκαιρία υπάρχει, στο χέρι μας είναι αν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.

3.  Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα.

Υπάρχουν δεκάδες πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος ιδεολογίας και μεθοδολογίας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο που να θεωρείς ιδανικό, σίγουρα υπάρχει κάποιο με το οποίο συμφωνείς περισσότερο. Μπες στον κόπο να ψάξεις τις θέσεις τους αναλυτικά, ιδίως αυτές που αναφέρονται σε θέματα που σε αφορούν άμεσα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να επιλέξεις να ανήκεις κάπου, ούτε ότι θα πρέπει να εμπιστευτείς τα πάντα σε πρόσωπα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Συμμετέχοντας σε εσωκομματικές διαδικασίες ή απλά ασκώντας πιέσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, έχεις τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσεις το κόμμα της επιλογής σου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Και φυσικά, έχεις κάθε δικαίωμα να το απορρίψεις στις επόμενες εκλογές και να προτιμήσεις κάποιο άλλο.

4.  Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συμμετέχεις πέρα από το να επισκέπτεσαι την κάλπη κάθε τέσσερα χρόνια.

Και ποιος είπε ότι το ένα αναιρεί το άλλο; Από πού κι ως πού η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποκλείει τη συμμετοχή σε άλλου είδους δράσεις; Ή μήπως αν κάποιος πάει και ψηφίσει γίνεται αυτομάτως κομματικό στρατιωτάκι και του απαγορεύεται να στηρίζει δραστηριότητες που δεν εγκρίνει η ηγεσία της παράταξης του; Αυτά είναι αστεία πράγματα, όπως αστείο είναι και να νομίζει κανείς ότι όλες οι πορείες, όλες οι συνελεύσεις και όλες οι συλλογικές διεκδικήσεις μαζί μπορούν να υποκαταστήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Το να αφιερώνει κάποιος χρόνο και ενέργεια από τη ζωή του για να ασχοληθεί με την πολιτική και μετά να φοβάται να πάει στις εκλογές να ψηφίσει ισοδυναμεί με κλωτσιά σε μία καρδάρα γεμάτη γάλα.  

5.  Η συνειδητή αποχή είναι πολιτική θέση.

Αόριστη και αόρατη, στο ίδιο ακριβώς τσουβάλι με την αποχή της άγνοιας και της αδιαφορίας. Χωρίς δυνατότητα να εκφράσει δημόσιο λόγο στο ευρύ κοινό. Χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση να προβεί σε αποτελεσματικές κοινωνικές δράσεις. Χωρίς εκπροσώπηση στη Βουλή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα μέσα και στα θεσμικά όργανα. Και χωρίς πιθανότητα να παρέμβει στο εσωτερικό των πολιτικών παρατάξεων για να αλλάξει τις δομές και τη νοοτροπία τους. Ουσιαστικά, η “συνειδητή” αποχή το μόνο που κάνει είναι να φιμώνει την ιδεολογία από την οποία προέρχεται, επιτρέποντας να διαιωνίζονται τα αρνητικά στερεότυπα που προσάπτουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο όλοι όσοι έχουν συμφέρον από τη δαιμονοποίηση του.

6.  Είμαι οπαδός της αμεσοδημοκρατίας και δεν πιστεύω σε εκπροσώπους.

Ωραία, και πώς ακριβώς θα φτάσουμε κάποια στιγμή στην ουτοπία της αμεσοδημοκρατίας; Με επανάσταση; Ας είμαστε σοβαροί… Μέχρι να το επιτρέψουν οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις θα είμαστε αναγκασμένοι να συμβιβαζόμαστε σε εκδοχές του σημερινού μοντέλου. Με εκπροσώπους που – σε έναν ιδανικό κόσμο – θα έχουν τις ικανότητες και το ήθος να διαχειριστούν περίπλοκα ζητήματα που καμία μαζική συνέλευση δεν μπορεί να λύσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε την κλίμακα για την οποία συζητάμε. Η Ελλάδα έχει κάπου έντεκα εκατομμύρια πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση μισό δισεκατομμύριο. Χωρίς εκπροσώπους και φορείς δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει το σύστημα. Και για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό είναι απαραίτητες οι εκλογές. Η προοπτική να μην υπάρχει καθόλου σύστημα είναι απλά αφελής, εκτός αν κάποιος ονειρεύεται μία Ευρώπη που θα αποτελείται από εκατομμύρια ολιγομελή και αυτόνομα κοινόβια. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο πάντως ήταν λίγο μετά την εποχή των παγετώνων.

7.  Καλύτερα να κάνουμε εκλογική απεργία για να ρίξουμε το σύστημα.

Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά, κι ούτε πρόκειται. Μάλιστα, όσες φορές επιχειρήθηκε συντονισμένα είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως και να ‘χει, είτε το ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές φτάσει το 30% είτε το ξεπεράσει, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσει στο σημείο να ακυρώσει την όλη διαδικασία. Ακόμα κι αν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον όμως, το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν να εκλείψει ο κοινοβουλευτισμός, ανοίγοντας το δρόμο σε αυτόκλητους “σωτήρες” να αντικαταστήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα με τη δικτατορία της αρεσκείας τους. Θέλεις να συμβάλλεις σε μία τέτοια προοπτική;

8.  Αν υπήρχε ενωμένη και ισχυρή αριστερά θα πήγαινα να ψηφίσω.

Και πώς ακριβώς περιμένεις να υπάρξει όσο δεν ψηφίζεις; Σα να μην έφτανε το ανοιχτό τραύμα της μακρόχρονης διάσπασης, από τη στιγμή που αποφασίζεις να απέχεις συντηρείς τα μικροπολιτικά παιχνίδια, την ηττοπάθεια, την οπισθοδρόμηση, την πόλωση, τον παλαιοκομματισμό και τη μίζερη καθαρολογία των ευκαιριακών μικρομάγαζων. Το χειρότερο όμως είναι ότι άθελα σου ενισχύεις όλα τα κόμματα που βρίσκονται στον ιδεολογικό αντίποδα όσων πιστεύεις. Αν θέλεις μια καλύτερη και ενωμένη αριστερά λοιπόν, δεν έχεις παρά να ψηφίσεις το κομμάτι που θεωρείς περισσότερο υγιές και να βοηθήσεις να αναδειχτούν τα πρόσωπα που εμπιστεύεσαι περισσότερο. Κι αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ποια αριστερά θέλεις, τουλάχιστον ψήφισε κάποιο μικρό και ανώδυνο κομμάτι της ώστε να αυξήσεις τη συνολική δυναμική της.

9.  Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες.

Κι αν η αποχή μπορούσε να απειλήσει το κατεστημένο δεν θα την συνιστούσαν τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης. Από την Αυριανή μέχρι τον Πρετεντέρη, κι από τον Παπαχελά μέχρι το Άλτερ, η καθεστωτική προπαγάνδα επιμένει να προωθεί την αποχή ως μορφή διαμαρτυρίας κατά του πολιτικού συστήματος. “Πηγαίνετε για μπάνιο”, “εκμεταλλευτείτε το τριήμερο”, “μαυρίστε τους κάνοντας ηλιοθεραπεία”. Οι στυλοβάτες της διαπλοκής γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε χαμένη ψήφος συντηρεί τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων. Θα τους κάνεις τη χάρη;

10.  Δεν πιστεύω στην δημοκρατία.

Το μόνο σύστημα στο οποίο δεν έχουν οι πολίτες δικαίωμα ψήφου είναι η δικτατορία – του χουντικού, του μονάρχη ή του προλεταριάτου. Ακόμα και στην αναρχία, η έννοια της αμεσοδημοκρατίας στηρίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις ενός συνόλου. Λυπάμαι που σου το λέω λοιπόν, αλλά αν δεν πιστεύεις στη δημοκρατία, όποια λέξη και να χρησιμοποιείς για να περιγράψεις τον εαυτό σου, είναι καιρός να παραδεχτείς ότι είσαι απλά άλλος ένας φασίστας. 

 

 

Ε, αφού το λέει κι η Αυριανή...

Ε, αφού το λέει κι η Αυριανή...

Advertisement
This entry was posted in ...και πολλα αλλα, υπεροψιες, αγριαδες, ελπιδες. Bookmark the permalink.

340 Responses to Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους (updated)

 1. Γεια σου βρε Έλικα με τα ωραία σου!!!!

 2. Ο/Η renata λέει:

  Αναρτάται αμέσως! 🙂

 3. Ο/Η Φλύαρος λέει:

  Αναρτήθηκε κι από μένα. Μαζί με ένα φρέσκο δικό μου post για τα παπαγαλάκια.

 4. Ο/Η tsimitakis λέει:

  Εξαιρετικό. Το αναπαράγω πάραυτα

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την αναδημοσίευση και την ανάρτηση του banner. Το σύνθημα «χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους» είναι δανεισμένο από το κόκκινο μπαλόνι.

  Buzz it, tweet it και facebook it:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=104704583973&ref=mf

 6. Ο/Η Rodia λέει:

  Συγχαρητήρια Ελικα!:))) Αναμεταδίδω αμέσως.
  Μια παρατηρησούλα προς επίρρωσιν των γραφομένων σου: και στις μεταπολεμικες εκλογες το περίφημο «λευκό» (που λογαριάζεται ως αποχή επειδή δεν επηρρεάζει το αποτέλεσμα) ήταν προτροπή και ακολουθήθηκε από πάάάρα πολλούς «παρεξηγημενους ήρωες» οδήγησε όμως στην κατάληψη της εξουσίας από τη δεξιά, που ακόμα δεν λέει να ξεκολλήσει από το θρόνο της.

 7. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Rodia

  Έχεις απόλυτο δίκιο για το «λευκό», το οποίο δυστυχώς προσμετράται μαζί με το άκυρο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των κομμάτων να προκύπτουν επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό βέβαια, όπως και ένα σωρό άλλα κουσούρια της ιδιότυπης δημοκρατίας που έχουν εγκαθιδρύσει τα κόμματα εξουσίας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

  Ουσιαστικά, το «λευκό» είναι αποχή χωρίς παραλία και τίποτα παραπάνω.

 8. Ο/Η iriasu λέει:

  Σύμφωνοι με όλα αυτά που λες. Τώρα το θέμα είναι για έμενα είναι κάτι ακόμα πιο σημαντικό αφού θα πάω να ψηφίσω, τι θα ψηφισω?
  Προφανώς και δεν θέλω να μου πει κάποιος ότι αυτό το κόμμα είναι καλό κτλ. Απλά θέλω να μου πεις , υπάρχει κάπου σε κάποια ιστοσελίδα η λίστα με τους υποψηφίους τι θέσεις υποστηρίζει ο καθένας ώστε να συγκρίνω από μόνος μου? Η κάποιες λέξεις κλειδιά που θα με διευκολύνουν στην ερευνά μου.
  Γιατί με μια γρήγορη ματιά στο Google δεν είναι και τόσο εύκολο όσο νόμιζα.

 9. Ο/Η cpil λέει:

  Κάνε τα μαθηματικά. Τι λευκό, τι άκυρο, τι αποχή είναι το ίδιο πράγμα.

 10. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Μετα την εφημεριδα

 11. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Μετα την εφημεριδα

 12. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Μετα την εφημεριδα

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  @ iriasou

  27 συνδυασμοί κατεβαίνουν σ’ αυτές τις ευρωεκλογές. Δεν ξέρω αν έχουν όλα τα κόμματα δικιά τους ιστοσελίδα, με λίγο ψάξιμο θα το ανακαλύψεις. Καλή έρευνα:

  1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής)

  2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου)

  3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα)

  4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Αλαβάνος)

  5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης)

  6) Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής)

  7) Δράση (Σ. Μάνος, Α. Αβραντίνης, Α. Αϊβαλιώτης, Α. Καρίπογλου. Ι. Κτιστάκης, Ι. Μπουτάρης)

  8 ) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)

  9) Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)

  10) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός)

  11) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης)

  12) Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)

  13) Οικολόγοι Ελλάδας – Κ. Παπανικόλας – Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας)

  14) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης, Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης, Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος)

  15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς)

  16) Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης)

  17) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ)

  18) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας)

  19) Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός)

  20) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης)

  21) Λευκό (Κ. Ντάλιος)

  22) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης)

  23) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων)

  24) Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.) (Γ. Δόντας)

  25) Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου)

  26) Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας)

  27) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας)

 14. Ο/Η Rodia λέει:

  Ελικα, ο κώδικας σε στέλνει κατευθείαν στο flickr.com και οχι στο ποστ… Στο δικο μου το έσιαξα, αλλα δεν ξερουν ολοι στοιχειωδη html..

 15. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Rodia

  χμμμ… έχεις την καλοσύνη να μου πεις πώς το έκανες; Αν και η αλήθεια είναι ότι δε με νοιάζει και τόσο να αυξήσω την επισκεψιμότητα του μπλογκ (εντάξει, με νοιάζει λίγο). Το κυριότερο είναι να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την προώθηση της αποχής.

  Ευχαριστώ.

  @ cpil

  Η πλάκα είναι ότι ανάμεσα στα υποψήφια κόμματα υπάρχει κι ένας φιδέμπορας που έχει ονομάσει το δικό του «Λευκό». Κι όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε…

 16. Ο/Η Rodia λέει:

  Ωραια, το βρήκες μόνος σου!
  Εγραψα και’γω το κάτις μου… χαχα 🙂

 17. Ο/Η grsail λέει:

  (a) Μου είναι αδύνατον να καταλάβω το νόημα αυτής της «εκστρατείας ψήφου» … δεν είναι δημοκρατικό, ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου το αν θα ψηφίσει και τι ;

  (b) Όλοι αυτοί οι ‘ πειθαναγκαστές της ψήφου’ δεν αντιλαμβάνονται ότι στην χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες χώρες απλά : η Δημοκρατία δεν λειτουργεί ! (και αυτό δεν λύνεται με ψήφους …)

  (c) Αυτοί οι ‘πειθαναγκαστές της ψήφου’ μου θυμίζουν τους εθελοντές της Αγγελοπούλου : βαθιά ηλιθιότητα και απόλυτη υποταγή στα συστημικά ειωθότα …

  (d) Δεν θα ψηφίσω διότι σέβομαι την Δημοκρατία, σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι την χώρα μου !

 18. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Black Cat ★ Red Cat

 19. Ο/Η Elikas λέει:

  @ grsail

  a) Φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου το αν θα ψηφίσει και τι, καλό είναι να έχει υπόψη του όμως ποιους εξυπηρετεί το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει.

  b) Η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά, ακριβώς γιατί πολλοί που βλέπουν τα χάλια της επιμένουν να μην ψηφίζουν, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να τους καπελώνουν με τις αποφάσεις τους. Κι αν όπως λες δεν λύνεται με ψήφους αυτό, πώς λύνεται; Με γύψο ή με φυσεκλίκια;

  c) Εδώ γίνεσαι άδικος. Το να συγκρίνεις τη δημοκρατία (καλή ή κακή) με το σόου του «Athens 2004» δεν έχει καμία βάση. Επιπλέον, όσον αφορά την «απόλυτη υποταγή στα συστημικά ειωθότα» το κείμενο παραθέτει κάποια επιχειρήματα. Εσύ επιλέγεις να τα χαρακτηρίσεις όλα «βαθιά ηλιθιότητα» και να καθαρίσεις με έναν αστήρικτο αφορισμό.

  d) Αυτό μόνο εσύ και όσοι σκέφτονται σαν εσένα το καταλαβαίνουν. Πώς γίνεται να σέβεσαι τη δημοκρατία και να μην συμμετέχεις; Πώς γίνεται να σέβεσαι τον εαυτό σου και να μη σέβεσαι το δικαίωμα σου να ψηφίζεις; Πώς γίνεται να σέβεσαι τη χώρα σου και να την αφήνεις να την κατασπαράζουν όλοι εκείνοι που δεν σέβονται τίποτα πέρα από το οικονομικό/μικροπολιτικό τους συμφέρον;

  Το ξέρω ότι δεν θα σε πείσω, αλλά σκέψου σοβαρά κατά πόσο φέρεις κι εσύ ευθύνη για το χάος που έχουμε περιέλθει λόγω της αποχής σου.

 20. Ο/Η Rodia λέει:

  Στις ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες πρόεδρο έβγαζε το 20% των αμερικανών, οι άλλοι «πήγαιναν για μπάνιο»! Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε…
  Τώρα, αυξήθηκε των ποσοστό των αμερικανών πολιτών που ψήφισαν και θα δούμε τι θα γίνει, πώς αυτή η μεγάλη συμμετοχή θα επιδράσει στις αποφάσεις…

 21. Ο/Η Elikas λέει:

  Ροδιά μου, και μόνο που αναφέρεις τις ΗΠΑ αρκεί για να πειστούν οι «συνειδητοποιημένοι» οπαδοί της αποχής ότι έχουν δίκιο. Βλέπεις, οι Αμερικάνοι είναι καπιταλιστές/ιμπεριαλιστές, άρα κακοί, άρα η δημοκρατία είναι κακό πράγμα (λογικό άλμα), άρα χρειάζεται επανάσταση από τις λαϊκές μάζες, άρα πρέπει να μας κυβερνάει ο κάθε ισόβιος «πατερούλης» ή να μη μας κυβερνάει κανένας και να τσακωνόμαστε με τις ώρες μεταξύ μας για να αποφασίσουμε μέχρι και το ποιος θα πάει για τσιγάρα.

  Η πλάκα είναι ότι αν μελετήσει κανείς τον τρόπο που αναπτύχθηκε η δυναμική του Ομπάμα και έφτασε να γίνει μαζικό κίνημα (με την πρωτοποριακή συμβολή των νέων μέσων), είναι ό,τι κοντινότερο στην αμεσοδημοκρατία έχει υπάρξει ποτέ (σε μεγάλη κλίμακα εννοείται). Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι ο Ομπάμα είναι καλός ή κακός, κι ότι θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις του ή όχι…

 22. Ο/Η pølsemannen λέει:

  ξαιρετική ανάρτησις!

  Το τραγικό είναι ότι είδα σε και καλά «ψαγμένα» ιστολόγια προτροπές για παραλία κλπ.

  Κάποιος να φωνάξει τον ‘Αχόρταγο» παιδιά!

  Καλύτερα άδεια καύκαλα, παρά γεμάτα σκατά.

 23. Ο/Η Rodia λέει:

  Πιάσανε πάτο, φαινεται, με αποκορύφωμα την (ο θεος να την κανει!) πολιτική Μπους και στην απελπισία τους ξύπνησαν για τα καλά, διαλεγοντας κατι καινουργιο και αδοκιμαστο!
  Τελικά, δεν είναι τόσο «αμερικανάκια» όπως τους θελουν μερικοι μερικοι…
  Στα άλματα είμαστε πρωταθλητές, δεν το ξερεις; Στα λογικά πάμε καλά, αλλά στα παράλογα σκίζουμε! 🙂
  Ειδικότης μας η *αντίφαση* λέμε κι αυτός ο ιός (περι ιού πρόκειται, δεν εξηγείται αλλιώς) πλήττει όλα τα κοινωνικοπολιτικά *στρώματα* (βαρυγδουπο, ε) -κάτι σαν το αιμοβορο έντομο, τον κοριό. Καιρός να τινάξουμε τα στρωσίδια μας και να ξυπνήσουμε.. να μην αλλάξουμε πλευρό και συνεχίσουμε τον ύπνο!!!

 24. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  Να συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι, λοιπόν. Αλλά να ξέρουμε τους κανόνες του, σωστά; Αλλιώς δεν είναι συμμετοχή, είναι οπαδηλίκι, ενίοτε και χουλιγκανισμός.

  Εφόσον υποστηρίζεις τη συμμετοχή, θα ήμουν υπόχρεως αν μου εξηγούσες τους κανόνες αυτούς, απαντώντας στα ερωτήματα που θέτω -αλλά με τις επίσημες αρχές, τους διαχειριστές του παιχνιδιού, δεν έχω βρει άκρη- εδώ:

  Το τεστ του ενημερωμένου ψηφοφόρου

  Εννοείται πως ο όρος «παιχνίδι» χρησιμοποιείται μεταφορικά. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρότερο, η γνώση των κανόνων είναι ακόμη πιο επιτακτική.

 25. Ο/Η Rodia λέει:

  Αν περιμένουμε να μας δώσουν τους κανόνες και να μη προσπαθησουμε να τους διαμορφωσουμε συμφωνα με τις δικες μας επιθυμιες, ζήτω που καήκαμε! 🙂
  Μια ευκαιρία κάθε τόσο έχουμε και το να μη την εκμεταλλευόμαστε είναι λάθος -δεν «νομίζω» αυτή τη φορά, είμαι σίγουρη.
  Η αναστροφή μπορεί να γίνει, φτάνει να συμμετέχουμε.. και το διαδίκτυο φαίνεται να είναι μια καλή περίπτωση…

 26. Ο/Η ZlatkoGR λέει:

  Elika, καλώς σε βρήκα, ήταν ένα post που χρειαζόταν. Κατά καιρούς έχω πει τα περισσότερα από αυτά, αλλά ένα mashup είναι πάντα καλό! 🙂

  Θα φροντίσω να το αναπαράγω, να ‘σαι καλά…

 27. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @Rodia: «τα ψεύτικα τα λόγια τα μέγαλα…».

  Θα μου επιτρέψεις να μην δεχτώ την απάντησή σου ως σοβαρή. Μπούγιο για το μπούγιο είναι η άποψη σου;

  Μόνο αν γνωρίζεις τους κανόνες, μπορείς να αποφασίσεις πώς να συμμετέχεις. Αλλιώς δεν διαφέρεις σε τίποτα από μια τηλεφωνική ψηφοφορία για το ποιος μένει ή αποχωρεί από το ριάλιτι…

  Υποτίθεται ότι ψηφίζουμε για κάτι σοβαρότερο.

 28. Ο/Η Rodia λέει:

  «Υποτίθεται ότι ψηφίζουμε για κάτι σοβαρότερο.»
  Οταν ψηφίζουμε, όμως.

  Ισως εννοείς πως δεν ειναι σοβαρό και μη ψηφίζοντας αμφισβητούμε τη σοβαρότητά του. Μάλιστα. Και πώς θα γίνει σοβαρό; Εχεις καμιά ιδέα; Θα περιμένουμε την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος να φωτίσει τα μυαλά των εξουσιαστών, ώστε να σκεφτούν υπέρ ημών; Θα ξεκινήσουμε κλεφτοπόλεμο; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη Των Περιουσιών σε Ευρώπη Των Πολιτών; Μενοντας απέξω;
  ..εκτός αν το ζητούμενο είναι η διάλυση της ΕΕ και σε αυτο δεν συμφωνώ καθόλου -μέρες πού ‘ναι..

 29. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @Rodia: Η ανάρτηση του elika, που έχει αναπαραχθεί από μεγάλο μέρος της «μπλογκόσφαιρας» αναφέρεται σε μία ψηφοφορία πολύ σοβαρότερη ενός τιλεριάλιτι, έτσι δεν είναι;

  Δεν ενοοώ καθόλου το αντίθετο. Ίσα-ίσα που θεωρώ ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ σοβαρή επιβάλεται να έχω στη διάθεσή μου ως πολίτης τους ακριβείς κανόνες.

  Και αυτούς ζητώ από όλους εσάς, εφόσον η ανάρτηση και η αναπαραγωγή της επιχειρηματολογεί για τη σοβαρότητα της συμμετοχής.

  Πέστε μου τους κανόνες, να συμμετέχω. Μόνο για τα πανηγύρια, νοιάζεται κανείς λιγότερο ή καθόλου για τους κανόνες.

 30. Παράθεμα: Ανοιχτή επιστολή σε «απέχοντες με άποψη» « Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών για το Τ.Ε.Ε

 31. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Πρόκανα να το αναρτήσω κι εγώ, παρά τις πενιχρές τεχνοκρατικές μου γνώσεις.

  Ας μην ξανακάνουμε το ιστορικό λάθος του… ’46. Ψήφο λοιπόν στις 7 του Ιούνη και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, διακοπές στο… βουνό, με παράλληλο σχηματισμό επαναστατικής κυβέρνησης στα Τουρκοβούνια (σχέδιο κοσοβοποίησης). Μέχρι το Σεπτέμβρη που θα γυρίσει ο λαός από τα μπάνια και οι βουλευτές από τα κότερα και τις βίλες προλαβαίνουμε να περάσουμε αρκετά φιλολαϊκά μέτρα. Το Plan B είναι σύμβολική ανατίναξη του κοινοβουλίου στις 5 Νοέμβρη (α λα V for Vendetta).

  Η ιστορία θα… μας δικαιώσει!

 32. Ο/Η grsail λέει:

  (a) … αλήθεια ποιους εξυπηρετεί το ενδεχόμενο να μην ψηφίσω; τι σόι _υποβολιμαίος_ μύθος είναι αυτός;
  (b) … ενώ όταν ψηφίζουμε όλοι … τρέμουν από τον φόβο τους … δεν ξέρω πως λύνεται, ειλικρινά …
  (c) Δεν είναι αστήρικτος αφορισμός είναι η πικρή πραγματικότητα !
  (d) Να συμμετέχω σε τι; στα καραγκιοζιλίκια των Βουλγαράκηδων και των Τσουκάτων; στις ίντριγκες του ΣΥΝ; στην ανθελληνικότητα των απολίτιστων του ΚΚΕ; Στην Γελοιώδη Συναγερμική Απόφυση του καρατζαφιόρη; στο ανεύθυνο και ασύνδετο των Ο-Π; Σε τι;

  … φυσικά και δεν θα με πείσεις φίλε μου, απλούστατα διότι στην πραγματικότητα δεν έχεις επιχειρήματα … έχω βέβαια ευθύνη διότι δεν έχω βρει ακόμη (μαζί πολλούς άλλους) τους σωστούς τρόπους δράσης !

 33. Ο/Η Liakada λέει:

  Aρνούμαι να χάσω το μπανιο μου! Δεν θα τους κάνω όμως τη χάρη να μην χάσουν τον υπνο τους! Θα πάω να ψηφίσω πρωι πρωί και μετά πλουτς μπανάκι! χεεχε

 34. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas
  Φίλε μου, αν νομίζεις ότι «η δυναμική του Ομπάμα έφτασε να γίνει μαζικό κίνημα» (!?) είσαι εντελώς ανυποψίαστος, οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε. Κράτα την παιδική σου αντίληψη για τον κόσμο και … όνειρα γλυκά !

 35. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Put some fun between your legs… ride a mountain bike

 36. Ο/Η Elikas λέει:

  @ pølsemannen

  Όσο έξυπνοι κι αν νομίζουμε ότι είμαστε, οι άρχοντες της προπαγάνδας το έχουν σπουδάσει το αντικείμενο. Η αποχή πλασάρεται πια ως μόδα – λαϊκίστικα για τον «κοσμάκη», στο πιο σοφιστικέ της για τον ελιτιστή, ως ιερό θέσφατο για τον «επαναστάτη».

  Το γεγονός όμως παραμένει: όλοι όσοι πάνε να βουτήξουν, θα έχουν τσιμπήσει το δόλωμα που τους πέταξαν τα σκυλόψαρα. Το κακό είναι ότι δεν θα γίνουν μόνον αυτοί γεύμα τους, αλλά και οι υπόλοιποι που έβλεπαν το φτερό να ξεπροβάλλει από μακριά και φώναζαν «καρχαρίας!»

  @ Ροδιά

  Όσο λειτουργούμε με στερεότυπα, τα αμερικανάκια πάντα θα τα κοροϊδεύουμε για την αφέλεια τους, τους μαύρους πάντα θα τους θεωρούμε ανθρωποφάγους και τους Έλληνες πάντα θα τους βλέπουμε σαν ωχαδερφιστές ραγιάδες. Το τελευταίο είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία…

 37. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Stazybo Horn

  Σου απάντησα στο ποστ σου και θα μου επιτρέψεις να κάνω ένα copy-paste από το δεύτερο σκέλος του εκεί σχολίου μου:

  Η τυπολατρία ως επιχείρημα υπέρ της αποχής είναι ευφυολόγημα. Το ίδιο και το να συγκρίνεις το ανώδυνο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για κάποιο ριάλιτι με το εκλογικό αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που νομιμοποιεί τερατώδη άσκηση εξουσίας στις ζωές όλων μας. Δεν είναι το ίδιο και το ξέρεις. Αν είναι δίκαιος ο τρόπος διεξαγωγής ή όχι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιοι ψηφίζονται. Όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το γράμμα του νόμου, όσο με το πνεύμα της πολιτικής βούλησης που τον προσδιορίζει. Απέχοντας με το σκεπτικό ότι δεν μας αρέσει το παιχνίδι, αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε όσους πείθουν την πλειοψηφία να τους εμπιστευτεί τη διαμόρφωση των κανόνων. Ή ακόμα και την ανατροπή τους.

  Είμαστε όλοι σ’ αυτό το καράβι φίλε μου, συνεπώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αδιαφορήσουμε για το πού πηγαίνει. Συμμετέχοντας, μπορεί να πείσουμε και τους υπόλοιπους να απαιτήσουν αλλαγή πορείας. Αν όμως κλειστούμε στην καμπίνα μας θυμωμένοι που δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς γράφουν οι ναυτικοί χάρτες, απλά θα ξυπνήσουμε όταν τα νερά βρέξουν το στρώμα που κοιμόμαστε.

  Κι όσον αφορά τα διαδικαστικά ερωτήματα που θέτεις, εσύ θέλεις να μάθεις τους κανόνες, εσύ είσαι αυτός που πρέπει να ψάξει να τους βρει. Δεν γίνεται να απαιτείς να έρθει ο «ευρωσυνταγματολόγος» στο μπλογκ σου και να σου απαντήσει για να πειστείς να ψηφίσεις. Ακόμα κι αν οι απορίες σου έχουν όντως κάποια βάση…

 38. Ο/Η Elikas λέει:

  @ ZlatkoGR & DPurpler

  Ευχαριστώ και καλό βόλι!

  @ tsalapeteinos

  Το ’46 φαίνεται να το έχουν ξεχάσει πολλοί. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται να το θυμούνται και να μην έχουν καταλάβει πόσο ολέθριο λάθος αποδείχτηκε. Ίσως γιατί μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο εμφύλιος συνεχίζεται και όπου να ‘ναι θα τον κερδίσουν, ή ίσως γιατί οι παρωπίδες τους δεν τους επιτρέπουν να δουν ότι υπήρξαν ευθύνες της (ενωμένης τότε) αριστεράς.

  @ grsail

  Με κατηγορείς ότι δεν έχω επιχειρήματα και δεν έχεις γράψει ούτε μισό. Μου είναι απίστευτα εύκολο να σου απαντήσω κι εγώ με διάφορες χοντράδες, ισοπεδώνοντας τους πάντες και τα πάντα με χαρακτηρισμούς της πλάκας. Δεν έχει νόημα να το κάνω όμως, αφού καταφέρνεις να ακυρώσεις την πολιτική σου στάση από μόνος σου. Γράφεις:

  «έχω βέβαια ευθύνη διότι δεν έχω βρει ακόμη (μαζί πολλούς άλλους) τους σωστούς τρόπους δράσης!»

  Δεν ξέρω πόσων χρονών είσαι, ενδεχομένως να μην έχεις κλείσει ακόμα τα 20 και να νιώθεις ότι έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου για να βρεις τη μαγική συνταγή που θα αλλάξει τον κόσμο. Εγώ όμως μπαίνω στα 40 σε δύο μήνες φίλε μου, και δεν έχω καμία απολύτως όρεξη να περιμένω πότε θα έρθει σε σένα και την παρέα σου η Θεία Επιφοίτηση.

  Η κάλπη μπορεί να είναι σημαδεμένη, αλλά είναι το πιο ισχυρό μου όπλο απέναντι στους κοινούς εχθρούς μας. Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω.

  Όσο για το πόσο ανυποψίαστος είμαι όταν κάνω την «ιεροσυλία» να συνδέσω τον Ομπάμα με τη λέξη «κίνημα» (που προφανώς θεωρείς ότι ανήκει στη δική σου ιδεολογία με copyright), πέρασε και δεν ακούμπησε. Ένα κίνημα δεν είναι καλό ή κακό, αριστερό ή όχι. Αν μεθαύριο όλοι οι ακροδεξιοί στην Ελλάδα καταφέρουν να γίνουν ποτάμι που θα πνίξει τους μετανάστες, κίνημα θα είναι. Κι ας μην συμφωνώ ούτε εγώ ούτε εσύ μαζί τους.

  Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα για να αναρριχηθεί στην εξουσία είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μαζικότατου, σύγχρονου και φοβερά παθιασμένου κινήματος. Το οποίο ήδη γράφει τη δική του ιστορία, την ώρα που κάποιοι άλλοι πίνουν μπάφους και ονειρεύονται επαναστάσεις των τριάντα ατόμων.

 39. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Liakada

  Γιατί, εγώ τι νομίζεις ότι θα κάνω;

 40. Ο/Η grsail λέει:

  Αγαπητέ,

  Όταν είχα χτυποκάρδια (από φόβο) μέσα στο Πολυτεχνείο, λίγο πριν εισβάλλουν οι πιθηκάνθρωποι του Ιωαννίδη εσύ ήσουν τεσσάρων ετών !

  Να μην μπλέξουμε σε κουβέντες και αναλύσεις, αλλά η αντίληψη που έχεις για το «μαζικότατο, σύγχρονο και φοβερά παθιασμένο κινήμα» είναι πολύ έξω από αυτό που πραγματικά συμβαίνει, παρακαλώ ξανασκέψου το !

  καλό βράδυ !

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ grsail

   Αν ήσουν μέσα στο Πολυτεχνείο το ’73 και 36 χρόνια μετά εξακολουθείς να ψάχνεις (ανεπιτυχώς) την εναλλακτική που θα αντικαταστήσει το (αναμφίβολα ελαττωματικό) δημοκρατικό μας πολίτευμα, μήπως ήρθε ο καιρός να παραδεχθείς ότι βρίσκεσαι σε λάθος δρόμο;

   Για τον Ομπάμα (που πραγματικά είναι εκτός θέματος) επιμένω ότι ο όρος «μαζικό κίνημα» δεν είναι αξιολογικός. Μπορεί να στηρίχτηκε στην προσωπολατρεία και το έξυπνο μάρκετινγκ η ανάδειξη του, αλλά τόσα εκατομμύρια Αμερικάνους να βγαίνουν στο δρόμο για να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύουν είχαμε να δούμε από την εποχή του Βιετνάμ.

 41. Ο/Η grsail λέει:

  Αγαπητέ,

  Το πρόβλημα δεν είναι η αντικατάσταση αλλά η επαναφορά της Δημοκρατίας .
  Αν προσέξεις καλύτερα θα δεις ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί πιά, χρησιμοποιείται μόνο ως άλλοθι και εδώ αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη ! (δεν μιλώ για τις ΗΠΑ, εκεί έχουν αποβλακώσει 300 εκατομ ανθρώπους !).
  Το πρόβλημα είναι κάπως πιό περίπλοκο από ότι νομίζεις !
  Έχεις δύο επιλογές:

  (a) μπαίνεις βαθύτερα στην ουσία των πολιτικών προβλημάτων
  (b) παραμένεις ‘ανυποψίαστος’ και ζεις περισσότερο ευτυχισμένα

  Διαλέγεις και παίρνεις !

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ grsail

   Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «η δημοκρατία δεν λειτουργει πια» και στο «η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά». Εκτός αν ορίζουμε τη δημοκρατία με τελείως διαφορετικό τρόπο. Τελευταία φορά που κοίταξα στο λεξικό, είχε να κάνει με κάτι τύπους που ψήφιζαν και όχι με κάτι τύπους που κάθονταν σπίτια τους (ή πήγαιναν στην παραλία, στο βουνό ή οπουδήποτε αλλού).

   Οι δε επιλογές που παρουσιάζεις είναι γενικόλογες και εντέλει πλασματικές.

   α) Τι πάει να πει «μπαίνεις βαθύτερα στην ουσία των πολιτικών προβλημάτων»; Το συζητάς εξαντλητικά σε ένα στενό κύκλο ομοϊδεατών; Ή μήπως παλεύεις να μπουν κι άλλοι σ’ αυτή την «βαθύτερη ουσία»; Και πώς θα μπουν αν δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει; Και ποια είναι η βαθύτερη ουσία στο κάτω-κάτω; Το ότι χάσαμε στον εμφύλιο και η χούντα έπεσε αλλά τελικά κέρδισε; Το ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναμόρφωση; Χαίρω πολύ. Προς ποια ακριβώς κατεύθυνση όμως; Πρακτικά φίλε μου, όχι μόνο θεωρητικά.

   β) «Παραμένεις ‘ανυποψίαστος’… Πόσο αφοριστικό ακούγεται αυτό νομίζεις; Να σου πω εγώ: πολύ. Τόσο, όσο και το στερεότυπο ότι οι κομμουνιστές σφάζουν με κονσερβοκούτια, οι μουσουλμάνοι είναι όλοι τρομοκράτες και οι αναρχικοί θα εκλείψουν αυτομάτως από τον πλανήτη έτσι και καταργηθούν τα ΜΑΤ. Η ίδια λογική είναι, μόνο που αυτή τη φορά στρέφεται ενάντια στους χαζοχαρούμενους ψηφοφόρους που δεν καταλαβαίνουν ότι η ουσία των πολιτικών προβλημάτων κρύβεται «βαθύτερα» από τον πάτο της κάλπης. Πού όμως; Η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχεις ιδέα…

 42. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Μέχρι τα 30 ήμουν στη λογική της αποχής για να μη νομιμοποιώ με τη συμμετοχή μου την επίφαση της δημοκρατικής διαδικασίας.
  Δύο πράγματα με έκαναν να αλλάξω γνώμη:
  -Η συνειδητοποίηση ότι με την αποχή άφηνα άλλες φωνές να ακούγονται και όχι τη δική μου
  -Η φράση μιας μεγαλύτερης απο εμένα κυρίας σε μια πολύ πολιτισμένη συζήτηση: «Ξέρεις τι ξύλο φάγαμε εμείς για να έχουμε δικαίωμα να ψηφίζουμε?»

  Αλήθεια, grsail, για ποιον λόγο ήσουν μέσα στο Πολυτεχνείο αν όχι για το δικαίωμα να ψηφίζεις?

 43. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Εξαιρετικός, Έλικα!! Ανήρτησα το μπάνερ.

 44. Ο/Η grsail λέει:

  Όχι, η δημοκρατία δεν αφορά «κάποιους που ψηφίζουν», αφορά κάποιους που έχουν κοινωνικό βάρος και μπορούν να επιδρούν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στα πράγματα. Αυτό εξασφαλίζεται με την λειτουργία των λεγόμενων δημοκρατικών θεσμών ΕΝΑΣ (ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ!) εκ’ των οποίων είναι και η ψήφος.

  Το να ψηφίζουμε ως πρόβατα μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων δεν πρόκειται να μας ρωτήσει ΚΑΝΕΙΣ και για ΤΙΠΟΤΑ σε ικανοποιεί;

  Επίσης κατά την διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών ο πολίτης είναι ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ και δεν έχει ΦΩΝΗ ! Μπορεί να υποστεί τα πάντα, να δεί κλεψιές, φωτιές, προδοσίες και κάθε είδους καταστροφές της χώρας του χωρίς να μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ.

  Αυτή την ‘δημοκρατία’ σου την χαρίζω και να την χαίρεσαι ! Αρμόζει όπως σου είπα και πριν σε ανυποψίαστους !

 45. @grsail
  Κανένας δεν νομίζω να υποστηρίζει πως το χρέος μας τελειώνει σε αυτή και μόνο τη μέρα.
  Άλλωστε όπως μας έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία, οι πολίτες ενωμένοι μπορούν να κάνουν πολλά ανάμεσα στα 4 χρόνια…μέσα σε αυτή την μίζερη δημοκρατία και τους υπνωτισμένους θεσμούς, χρησιμοποιώντας τους. Δες ένα παράδειγμα εδώ.
  Απλά πρέπει να θέλουμε να τα βλέπουμε αυτά για να τα δούμε!
  Και να δίνουμε όλες τις μάχες…ούτε τις εκλογές ως μάχη δεν τους χαρίζω! Και σ’ αυτές θα τους κάνω να με τρέμουν, αν είναι έτσι να με σεβαστούν!

 46. Ο/Η Σκύλος της Β. Κ. λέει:

  Το έκανα κόπι+πέιστ. Πώς το αναρτώ στο blogspot.com
  Βοηθείστε ένα σκύλο με άποψη επί της ψήφου αλλά και με άγνοια επί των μπάνερζ…

 47. θα στα πω από μέιλ!
  καλά σκυλούκο;

 48. Ο/Η Σκύλος της Β. Κ. λέει:

  Καλά. Το ξέρεις το μέιλ;

 49. Ο/Η grsail λέει:

  @κόκκινο μπαλόνι

  Αγαπητέ φίλε,

  Την ώρα που εσείς παίζετε με τον ελαιώνα ώστε να έχετε ένα άλλοθι περί «λειτουργίας της δημοκρατίας» οι άλλοι αποφασίζουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ για :

  Τα 28 δις στις τράπεζες
  Τα κονδύλια για την παιδεία
  Τα κονδύλια για την υγεία
  Το πρόβλημα των βορείων συνόρων, της Θράκης, του Αιγαίου κλπ
  Τις εκατοντάδες χιλιάδες ‘προσλήψεις’ του παραθύρου
  Την πολιτική των συντάξεων
  Το τρόπο εκλογής των δικαστών
  Τις κάμερες
  Τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων από τις ‘αρχές’
  Τις άγονες γραμμές
  Το βατοπέδι
  Τον εκλογικό νόμο


  Το εργατικό δίκαιο
  Τον μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας
  Τις συλλογικές συμβάσεις
  Τους μισθούς
  Την υπόδουλη στους υπερατλαντικούς πάτρωνες πολιτική του ΥπΕξ


  Την κατακύρωση (και που) των έργων ανανεώσιμων πηγών
  Την χάραξη νέων δρόμων, τις εταιρείες και τα κόστη

  … εμείς παίζουμε με το κουβαδάκι μας και τον ελαιώνα … οπότε όλα μέλι γάλα

 50. άρα; τι προτείνεις; δεν καταλαβαίνω από αυτά που λες τι προτείνεις:
  1. να το κλείσουμε το μαγαζί (κράτος) και να πάμε σπίτι μας;
  2. να το σπασουμε και να πάμε σπίτι μας;
  3. τίποτα από τα παραπάνω, απλά ας πάμε σπίτι μας;
  4. ΔΓ/ΔΑ;

  και για όλα τα υπόλοιπα μπορώ να σου φέρω παραδείγματα αντιστάσεων αλλά μάλλον θα είναι μασημένη τροφή πια! Ερεύνησε και λίγο αγαπητέ…

  υ.γ. και είμαι η Κόκκινο Μπαλόνι (το καλλιτεχνικό μου είναι Κοκκινομπαλόνη προς αποφυγή της χρήσης αρσενικού που με ενοχλεί τα μάλα)

 51. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Επιτρέψτε μου να αναρτήσω σύνδεσμο με την παρούσα ανάρτησή σας και στο δικό μου χώρο, καθότι είναι σημαντικό να μάθει πολύς κόσμος, όσοι, τουλάχιστον, κάνουν τον κόπο να ταξιδέψουν στη σφαίρα του ιστολογείν, ποια πλεονεκτήματα έχει η ψήφος μας. Και, κυρίως, είναι ευκαιρία να μπουν κάποια αναχώματα στο φουσκωμένο ποτάμι της αδιαφορίας μας.

 52. Ο/Η Kwstas λέει:

  Πολυ καλό και απλο post, αμαν πια με οσους βρισκουν δικαιολογιες για να μην ασχολουνται με τα κοινα (και μετα γκρινιαζουν για τα παντα γυρω τους)

  Ευγε νεε μου!

 53. Ο/Η Σκύλος της Β. Κ. λέει:

  Φχαρ’στώ, τόβαλα κι εγώ!

 54. Ο/Η grsail λέει:

  @κόκκινο μπαλόνι
  Αγαπητή,

  Προτείνω:

  (a) να αντιληφθούμε επί τέλους ότι πετώντας ένα χαρτάκι σε μιά τρύπα δεν κάνουμε δημοκρατία
  (b) να υποστηριχθούν μηχανισμοί, ομάδες, κόμματα κλπ που έχουν το ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά και την διάθεση (για πραγματικούς αγώνες, για μάχες, για θυσίες) να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την συμμετοχική Δημοκρατία.(*) (**)

  (*) τέτοιος μηχανισμός την στιγμή αυτή δεν υπάρχει
  (**) μια τέτοια κίνηση δεν αρχίζει μεμονωμένα από επίπεδο χώρας, πρέπει να λειτουργήσει Πανευρωπαϊκά

  Δεν μπορώ λοιπόν να ψηφίσω κανέναν από τους 27 καραγκιόζηδες, θα αισθανόμουν γελοίος να υποστηρίξω κάποιον που δεν με εκφράζει !

 55. Ο/Η Elikas λέει:

  Hello everybody.

  @ antidrasi+sex

  Η δική σου εκδοχή για banner είναι σκέτη κινδυνολογία. Αλλά μ’ αρέσει 🙂

  @ Σκύλος της Β.Κ

  Βλέπω τα κατάφερες με τα τεχνικά ζητήματα. Ας όψεται η ηρωίδα Κοκκινομπαλόνη…

  @ κόκκινο μπαλόνι

  Σ’ ευχαριστώ για όλα, και ιδίως για το πολύ ωραίο σύνθημα «χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους».

  @ grsail

  Έχω την αίσθηση ότι δεν διάβασες το post. Στο επιχείρημα «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συμμετέχεις πέρα από το να επισκέπτεσαι την κάλπη κάθε τέσσερα χρόνια» απαντάει το νούμερο 4.

  Πέρα από αυτό όμως, είναι παράλογο το ότι αναφέρεις ένα σωρό προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή (και Σημίτη) για να μας πείσεις ότι πρέπει να απέχουμε από μια ελαττωματική δημοκρατία.

  Πώς βρέθηκαν όμως όλοι αυτοί να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας; Μήπως επειδή κάποιοι πήγαν και τους ψήφισαν; Μήπως επειδή πολλοί από αυτούς που διαφωνούν με την πολιτική τους επέλεξαν να μην πάνε να ψηφίσουν και τους χάρισαν την αυτοδυναμία; Ό,τι και να λέμε, με πραξικόπημα δεν ανέβηκε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ στην εξουσία. Εμείς τους βάλαμε εκεί πάνω κι εμείς τους αφήσαμε να κατσικωθούνε και να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

  @ Αγησίας

  Ευχαριστώ και καλό βόλι.

 56. Ο/Η Rodia λέει:

  κι άλλα eurobanners!–>> http://rodiat7.blogspot.com/2009/05/eurobanners-7.html

  Διαλιέχτε κόσμε! :))

 57. Ο/Η Elikas λέει:

  @ περιούσιος

  Φυσικά και να το αναρτήσεις. Καλή δύναμη.

  @ Kwstas

  Να ‘σαι καλά φίλε μου.

  @ Ροδιά

  Σε οργασμό δραστηριότητας βλέπω κι εσύ. Αχ, μου θυμίζει παλιές καλές εποχές αυτή η φάση…

  @ grsail

  Και μόνο που λες ότι η ψήφος είναι ένα χαρτάκι στην τρύπα και ότι πρέπει να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ τη «συμμετοχική δημοκρατία» δείχνει πόσο λάθος είσαι. Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται αγαπητέ, διαφορετικά είναι δημοκρατία αλά δόγμα Μπους. Για να μην πω τίποτα χειρότερο…

  Κρίμα, ήσουν και μέσα στο Πολυτεχνείο και λες τέτοια πράγματα.

 58. @grsail
  αγαπητέ,
  θα σε λυπήσω και πραγματικά δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένεις πάρα πολύ αν θεωρείς πως αυτά γίνονται από μόνα τους και με παρθενογένεση και μετά θα σε καλέσουν να τα στηρίξεις.

  Προτείνω λοιπόν:
  α)να βρείς κάτι που είναι ιδεολογικά ή έστω πολιτικά πιο κοντά σου…προγράμματα υπάρχουν, δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα βρει κανείς και σχεδόν όλα είναι σε Ευρωπαϊκή δικτύωση με άλλους σχηματισμούς. Βέβαια μη φανταστείς πως θα βρεις κάτι που να σε εκφράζει απόλυτα…αυτό φαντάζει αστείο.
  β)να δραστηριοποιηθείς σε αυτό προκειμένου να το φέρεις στα μέτρα σου ή έστω να έχεις εξίσου την ευθύνη για το ότι δεν καταφέρνει να εκφράσει αυτά που θέλεις εσύ.

  Δεν ισχυρίζομαι πως είναι εύκολο…ουδόλως εύκολο μάλιστα!
  Αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ».

  υ.γ. Όλα αυτά βέβαια, αν και εφόσον έχεις όρεξη…αλλιώς αυτή η συζήτηση είναι εντελώς θεωρητική και άσκηση επί χάρτου! Και φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να μην έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα από τα παραπάνω και τελικά να μη στηρίζεις κανένα. Αλλά αυτό μου δίνει και μένα το δικαίωμα να κρίνω τη στάση σου!

 59. Ο/Η Mojo Stream λέει:

  «να αντιληφθούμε επί τέλους ότι πετώντας ένα χαρτάκι σε μιά τρύπα δεν κάνουμε δημοκρατία»

  @grsail
  respect.

  Όσοι και όσες δεν θα ψηφίσουμε, ξέρουμε πολύ καλά γιατί.

  • Ο/Η Кроткая λέει:

   επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω ότι όλοι όσοι δεν ψηφίζουν, ξέρουν το γιατί. Ξέρω πολλούς που δεν ψηφίζουν και που απλά βαριούνται ή αδιαφορούν.
   Υπάρχουν κι άλλοι που ψηφίζουν, χωρίς να ξέρουν γιατί ψηφίζουν αυτό που ψηφίζουν βέβαια, αλλά τουλάχιστον παίρνουν τα ποδαράκια τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί μετά.

 60. Ο/Η Rodia λέει:

  @Mojo Stream, υποθέτω ότι ψηφίζεις μονάχα με SMS 😉

 61. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Ευρωεκλογές 2009

 62. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas, @κοκκινο μπαλόνι

  Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να απέχουμε από καμία Δημοκρατία.
  Προσπαθώ να εξηγήσω ότι η τετραετής ψήφος έχει υπερεκτιμηθεί και λειτουργεί ως εκμαυλιστικό άλλοθι !

  Από το τέλος του Β πολέμου και μέχρι σήμερα οι πρωθυπουργοί της χώρας λέγονταν Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Παπανδρέηδες.

  Ένα μέγιστο ποσοστό Ελλήνων είναι πελατειακά δεσμευμένο από επαγγελματίες πολιτικάντηδες μαυρογιαλούρους.

  Η ‘πολιτική ηγεσία’ είναι στο απυρόβλητο και το ατιμώρητο για δεκαετίες !

  Το κωμικό κακέκτυπο της ‘ελληνικής αστικής τάξης’ στρεβλή από την καταγωγή και την εξέλιξή της, ετοιμόρροπη σαν την Μαντάμ Σουσού φρόντησε από την λήξη του πολέμου να καταλήσει κάθε ένοια πραγματικής δημοκρατίας στην χώρα.

  Οι αποφάσεις που αφορούν την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία λαμβάνονται εκτός βουλής από σκοτεινούς κύκλους πολιτικής και οικονομικής ισχύος που δρούν εντελώς έξω από οποιουσδήποτε δημοκρατικούς θεσμούς.

  Η δικαστική εξουσία διαπλέκεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πολιτικής εξουσίας και της εσωτερικής και διεθνούς πλουτοκρατίας.

  Ο μέσος πολίτης είναι θύμα δεσμεύσεων, ανασφάλειας και ύπουλης καθημερινής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, τις ‘μετρήσεις’, την ανάπηρη παιδεία την κρατική καταστολή. Ψηφίζει ότι του υποβάλλουν έχοντάς του αφήσει συγκεκριμένα περιθώρια επιλογών ανάμεσα σε μηχανισμούς που αποτελούν στην ουσία δύο όψεις του ισίου νομίσματος.

  Μέσα σε αυτό το τοπίο αναπτύσσονται φασιστικά πολιτικά μορφώματα που ίσως χρησιμοποιηθούν ως ‘εφεδρείες’ των ισχυρών.
  Η αριστερά άρχισε ήδη κρύβεται στα μισόλογα και τους κρυμμένους συσχετισμούς.
  Στο ότι κανένας δεν βγήκε να πει ότι ο τάδε δεν μας κάνει για αυτούς και αυτούς τους λόγους αλλά μας κάνει ο δείνα για τους άλλους λόγους ! Όμορφα και αντρίκεια ! Ήσυχα και απλά ! (μιλώ για την πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ).
  Κρύβεται στους σκοτεινούς ‘κομματικούς συσχετισμούς’ και την λογική της κρυμμένης από τον λαό ‘πολιτικής σκοπιμότητας’ που ζουν και βασιλεύουν !

  Η παραδοσιακή (sic) αριστερά από επιλογές όπως :
  – να είσαι κατάφορα _εναντίον_ της προσπάθειας του λαού να σώσει τις εστίες του των τριάντα πέντε αιώνων (εκστρατεία της Μικρασίας)
  – να υποστηρίζεις από το 1924 την ανεξαρτησία της Θράκης (!)
  – να υποστηρίζεις από το 1925 την ανεξαρτησία της Μακεδονίας (!)
  – να σέρνεις – συνειδητά – την χώρα σε εμφύλιο
  – να χτυπάς με κάθε τρόπο την οικονομική ανάπτυξη
  – να συνεργάζεσαι με την δεξιά
  – να ψηφίζεις τα ίδια με το ΛΑΟΣ στην ΕΕ

  Τι άλλο χρειάζεται για να λέγεται ένα κόμμα ΞΕΦΤΙΛΑ !

  Κι εσύ κόκκινο μπαλόνι μου προτείνεις «να βρείς κάτι που είναι ιδεολογικά ή έστω πολιτικά πιο κοντά σου» ως και η πολιτική επιλογή είναι διαλογή στυλ σαλοτραπεζαρίας … έλεος !

  Επίσης κόκκινο μπαλόνι, το τι _πράττει_ ο κάθε ένας από εμάς για να είναι συνεπής με τις ιδέες του είναι βέβαια προσωπικό θέμα και δεν αποτελεί αντικείμενο απολογίας ή διαφήμισης ! Το χαρτάκι στην τρύπα μου φαίνεται μικρό και ανεπαρκές άλλοθι !

 63. Ο/Η Elikas λέει:

  @ mojo stream

  «Όσοι και όσες δεν θα ψηφίσουμε, ξέρουμε πολύ καλά γιατί.»

  Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, απείχαν γύρω στα 2.000.000 άτομα. Θέλεις να μας πείσεις ότι όλοι αυτοί ήταν συνειδητοποιημένοι αντιεξουσιαστές; Προφανώς και δεν ήταν. Γι’ αυτό λέω ότι η αποχή είναι αόριστη και αόρατη πολιτική θέση. Είτε συμμετέχεις ενεργά σε κοινωνικές δράσεις είτε απλά αδιαφορείς γιατί είσαι καβατζωμένος και απολιτικός, στην ίδια κατηγορία ανήκεις.

  @ grsail

  Και πώς είπαμε ότι βρέθηκαν όλοι αυτοί να κάνουν κουμάντο; Ποιος νομιμοποίησε την εξουσία τους; Μήπως ο λαός που τους ψήφισε κι ο λαός που ΔΕΝ πήγε να ψηφίσει;

  Και πες ότι σε μία κατ’ επίφαση δημοκρατία, το καλύτερο είναι να απέχεις από την ψηφοφορία. Πώς θα αλλάξεις τα πράγματα; Με μία ντουντούκα, δύο πέτρες κι ένα σύνθημα σε τοίχο; Με ατέλειωτες ώρες θεωρητικών συζητήσεων σε καφενεία; Με το τηλεκοντρόλ σου που έχει και off; Με κάποιο άλλο σύστημα, που ακόμα δεν ξέρουμε πώς λέγεται, πώς θα μορφοποιηθεί και πώς θα λειτουργήσει;

  Καλά κρασιά και όνειρα γλυκά…

  • Ο/Η Mojo Stream λέει:

   Elika, μια πρόταση έγραψα (υπαινικτική, ΟΚ) και σπεύσατε κι εσύ κι η Rodia να συμπληρώσετε τη συνέχειά της κατά το δοκούν.

   Το αυτό πιστεύω ότι έχεις κάνει σε ολόκληρο το post σου, έναν αυθαίρετο σολοϊκισμό πυο περιλαμβάνει όσους δεν ψήφισαν/ψηφίζουν/θα ψηφίσουν.
   Ωστόσο παρακολουθώ τη συζήτηση με ενδιαφέρον κι ας διαφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφεις!
   Δοκιμάστε να σεβαστείτε το δικαίωμα των άλλων στη διαφορά!

   φιλικά

   Mojo Stream

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @ Mojo Stream

    Συγγνώμη αν σε έθιξα, απλά αυτό που εννοούσα (τόσο στο ποστ όσο και στο σχόλιο) είναι ότι η αποχή είναι μία σφραγισμένη κάλπη. Δεν ξέρεις τι έχει μέσα, κι άρα κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει ποσοστά. Κάποιοι απέχουν λόγω συγκεκριμένης ιδεολογίας, κάποιοι λόγω αδιαφορίας, κάποιοι λόγω σκέτης βλακείας. Άντε βγάλε άκρη…

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάλπη αυτή δεν θα ανοιχτεί και δεν θα μετρήσει στο συνολικό αποτέλεσμα. Και είναι μια μεγάαααλη κάλπη 🙂

 64. Ο/Η Rodia λέει:

  Οι νέοι σουηδοί πάντως, βρήκαν κόμμα που τους εκφράζει και αν μπορούσα θα το ψήφιζα: Το «Πειρατικό Κόμμα»
  http://www.skai.gr/articles/news/views/%CE%9C%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE/
  …τουλάχιστον έχει ένα συγκεκριμμένο στόχο. Την ελεύθερη διάδοση στο διαδίκτυο και την απαλλαγή από την τρομοκρατορία των εταιρειών διανομής και «προστασίας» των πνευματικων δικαιωματων.
  Εδώ, κανένα κόμμα δεν υποσχέθηκε με ζέση κάτι τι παρόμοιο. Ακόμα ψαχνόμαστε -με ολίγες εξαιρέσεις.

 65. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas

  (α) Πώς είπαμε ότι βρέθηκαν όλοι αυτοί να κάνουν κουμάντο;
  (β) Ποιος νομιμοποίησε την εξουσία τους;

  Μήπως ο λαός που τους ψήφισε … ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !

  Όπως ίσως θυμάσαι η επιβολή του μεταπολεμικού κατεστημένου έγινε με την δύναμη των Αγγλικών όπλων !
  Αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι η οικονομική ολιγαρχία και το πολιτικό κατεστημένο (που κινείται σε συγκεκριμένα και περιορισμένα ‘τζάκια’) είναι απολύτως ετερόφωτα και ξενόδουλα. Αυτό ισχύει και στις τρεις μεταπολεμικές περιόδους:

  (1) Απελευθέρωση μέχρι χούντα
  (2) Χούντα
  (3) Μεταπολίτευση έως σήμερα

  Πρωταγωνιστές και στις τρεις περιόδους οι ίδιοι κύκλοι και οι ίδιες ‘οικογένειες’.
  Τι σχέση έχει η ‘ψήφος του λαού’ με όλα αυτά;
  Εξήγησα πριν ότι η λαϊκή ψήφος είναι εξαιρετικά εύκολο να προκαθοριστεί αν χρησιμοποιηθεί ένα «συστημικά ασφαλές» πολιτικό δίπολο !

  Προσπάθησε να απαντήσεις μόνος σου στα ερωτήματα (α) και (β) … έχει ενδιαφέρον !

  Ευχαριστώ για τα κρασιά και για τα γλυκά :-))

 66. Ο/Η grsail λέει:

  @Rodia

  Το ‘πειρατικό κόμμα’ έχει ενδιαφέρον διότι είναι φρέσκο, ειλικρινές και ΓΝΗΣΙΟ ! Και εγώ θα τους ψήφιζα …

  Επίσης – για τους ίδιους λόγους – θα ψηφιζα (αν υπήρχε) το κόμμα των παιδιών που μοιράζουν πράγματα από τα σουπερμάρκετ …

  Θα ψήφιζα επίσης τους συμπολίτες μας που προσπαθούν να κάνουν κατανοητό στον μέσο Έλληνα τον ρόλο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

  Οι γνήσιοι μηχανισμοί που πραγματικά εκφράζουν κάτι καινούργιο δεν ξεπετάγονται ξαφνικά σαν τα μανιτάρια … περνάμε έναν Ευρωπαϊκό πολιτισικό και πολιτικό μεσαίωνα και ακόμη δεν φάνηκε το φως …

 67. Ο/Η Rodia λέει:

  @grsail, έτσι όπως τα γράφεις είναι και με πολλά από όσα γράφεις σε προηγούμενο σχόλιο συμφωνώ. Δεν βλέπω όμως λύση να έρχεται από την αποχή. Ισα ίσα φοβούμαι μήπως… ξεσυνηθίσει ο κόσμος να ψηφίζει και στις εκλογές κανονίζει να πηγαίνει διακοπές!
  Το φαινόμενο της «άμεσης δημοκρατίας» των δημοψηφισμάτων το είδαμε στην Ελβετία, όπου εκτονώνονται ψηφίζοντας π.χ. για το χρώμα των κάδων απορριμάτων.
  Οπότε; Οπότε, ας μην αποθαρρύνουμε τον κόσμο σχετικά με το νόημα της ψήφου, ελπίζοντας ότι κάτι καινούργιο θα ξεπεταχτεί και στη χώρα μας!

  ..σκέψου μονάχα να είχαν βουλιάξει οι σουηδοί σε ένα τέλμα απογοήτευσης..
  Κανείς δεν θά’σκαγε να δημιουργήσει ένα πειρατικό κόμμα για να διεκδικήσει την ανατίναξη του συστήματος από μέσα, με τους δικούς του όρους. Αλλωστε και ο Σωκράτης το ίδιο έκανε, σε έπειθε με τα δικά σου επιχειρήματα. Κι όλοι αυτοί που λαϊκίζουν, το λαό προσπαθούν να πλησιάσουν. Το ευτυχημα είναι πως νομίζουν ότι ο λαός αποτελείται από βλάκες!!!

 68. Παράθεμα: arkoudos.com » Χάσε ένα μπάνιο, για να χάσουν τον ύπνο τους (by nefelikas)

 69. Ο/Η arkoudos λέει:

  Μπράβο για την δουλειά, μπράβο και για την σκέψη. Και στο δικό μου blog, δική σου η σελίδα… 🙂

 70. Ο/Η Elikas λέει:

  @ arkoudos

  Σ’ ευχαριστώ πολύ, και για την αναδημοσίευση αλλά και για το link που παρέθεσες για όσους θέλουν να μπουν στις ιστοσελίδες των υποψήφιων κομμάτων. Το ξαναβάζω:

  http://www.in.gr/news/europeanelections/Article.aspx?lngEntityID=1014953

  @ grsail

  Μιλάς για τους Άγγλους στον εμφύλιο, για τα τζάκια των πολιτικών και πολλά άλλα, καταλήγοντας ότι «η λαϊκή ψήφος είναι εξαιρετικά εύκολο να προκαθοριστεί αν χρησιμοποιηθεί ένα «συστημικά ασφαλές» πολιτικό δίπολο».

  Ωραία. Κι εγώ επιμένω ότι αν όλοι όσοι αισθάνονται προδωμένοι, δυσαρεστημένοι ή απλά απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα και την πολιτική που ακολουθούν πάνε να ψηφίσουν κάτι άλλο, ο δικομματισμός θα πάψει επιτέλους να υφίσταται. Αν όμως μία μεγάλη μερίδα πολιτών απέχει από τις εκλογές, οι ισορροπίες θα παραμείνουν ως έχουν και δεν θα αλλάξει τίποτα.

  Αυτό απαντάει και στα περί νομιμοποίησης της εξουσίας. Με άλλοθι μία πλαστή πλειοψηφία (πλαστή με την έννοια ότι προσμετρώνται μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια), το ασκέρι του κάθε Γιωργάκη και κάθε Κωστάκη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και σ’ αυτό θα τους έχεις βοηθήσει κι εσύ, που έκανες το χατήρι των (ξένων ή εγχώριων) συμφερόντων που τους στηρίζουν (με το αζημίωτο φυσικά). Και που προωθούν την αποχή με κάθε τρόπο γιατί φοβούνται το κόστος ενός πραξικοπήματος.

  @ Ροδιά

  Οι Σουηδοί «πειρατές» μπορεί να αποδειχτούν ρομαντικοί, επαναστάτες ή απλά μια ακόμα συντεχνία που θέλει να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα (αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα θέματα). Δεν τους ξέρω και δεν ψηφίζω στη Σουηδία για να μπω στον κόπο να τους ψάξω.

  Εμείς εδώ τι κάνουμε είναι το θέμα. Γκρινιάζουμε που δεν το σκεφτήκαμε πρώτοι; (αν και δεν θα είχε καμία πιθανότητα εκλογής ευρωβουλευτή ένα τέτοιο κόμμα στην Ελλάδα).

 71. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @Elikas:

  Ισοδύναμο με ψηφοφορία σε ριάλιτι ή όποιο άλλο χαβαλέ το κάνεις εσύ, όταν εξομοιώνεις του κανόνες με «τυπολατρία» και «διαδικαστικά».

  Ναι έχεις δίκιο· προφανώς είναι μάταιο να περιμένω από σένα να ξέρεις τους κανόνες.

  Και τζάμπα χάνει τον χρόνο του κι ο grsail. Είσαι αποφασισμένος να μπεις σε μια γραμμή όπου δεν ξέρεις που σε πάνε… σαν το πρόβατο.

 72. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Stazybo Horn

  Έστω ότι οι κανόνες είναι σικέ ή απλά αδιαφανείς. Ποιος θα τους αλλάξει; Ποια πλειοψηφία θα του δώσει το δικαίωμα να το πράξει; Θα περιμένουμε το ίδιο το κατεστημένο να «μετανοήσει» ή μήπως θα μαζευτούμε να σπάσουμε ασφαλισμένες βιτρίνες και αυτοκίνητα για να πείσουμε τα εκατομμύρια συμπολιτών μας ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία και κανόνες;

  Κι επειδή αναφέρθηκες σε πρόβατα (που ψηφίζουν), εγώ θα αναφερθώ σε κατσίκια (που δεν ψηφίζουν). Σκαρφαλώνουν σε απόκρημνα βράχια, δεν καταδέχονται να μπουν σε μαντρί, κουτουλάνε το τσομπανόσκυλο έτσι και τους γαβγίσει, αλλά όταν έρθει η ώρα τους σφάζονται και γδέρνονται με χαρακτηριστική ευκολία. Και είναι και πιο νόστιμα…

 73. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas

  – Στις προσεχείς εκλογές το πρώτο κόμμα θα πάρει ΣΑΡΑΝΤΑ (40) έδρες δώρο επειδή έτσι ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ

  – Στις μεθεπόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα θα πάρει ΠΕΝΗΝΤΑ (50) ! έδρες δώρο επειδή έτσι ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ

  Αυτά είναι ψηφισμένοι (από τα 300 ζώα όχι από εμάς) νόμοι του Ελληνικού Κράτους. Έτσι εξασφαλίζεται το ‘συστημικά ασφαλές δίπολο» – ξυπνάτε αδέλφια !

  Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα φίλε μου !

  ( αν αυτό είναι Δημοκρατία τότε στείλε μου εκείνα τα καλά κρασιά που είπες να γίνουμε όλοι λιώμα )

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Δεν έχεις άδικο σ’ αυτό, μόνο που ξεχνάς ότι αν το πρώτο κόμμα πάρει λιγότερο από 37% (περίπου, εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών), ΔΕΝ θα αποκτήσει αυτοδυναμία ούτε με 50 έδρες δώρο! Απέχοντας, το βοηθάς να μην πάθει τίποτα και να το παίζει «πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

   Για να αλλάξει ο (απαράδεκτος) εκλογικός νόμος των βουλευτικών εκλογών δε, χρειάζεται θεσμική αλλαγή – άρα κόμματα που θα χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά τη δύναμη τους για να πείσουν τα μεγάλα να υποχωρήσουν.

   Ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν είναι έτσι όμως, πες μου σε παρακαλώ πώς θα γίνουν οι αλλαγές που ονειρεύεσαι. Με προσευχές και τάματα; Με «εκλογική απεργία» που θα φτάσει να δίνει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα που εκφράζει το 15-20% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων; Με τα όπλα (σφεντόνες και γκαζάκια ενάντια σε πολυβόλα και τανκς); Ή μήπως με κάτι άλλο που δεν το έχεις σκεφτεί ακόμα αλλά μας ζητάς πίστωση χρόνου μέχρι να το σκεφτείς και να το προτείνεις;

 74. Ο/Η alepou λέει:

  Μια ακόμα ανάρτηση. Τουλάχιστον η κίνησή σου προκάλεσε έντονες και σοβαρές συζητήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που λείπει…

 75. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  Λοιπόν, για να λήξει αυτή η πλύση εγκεφάλου που καταντά προσβλητική:

  elika, μας προτρέπεις να μην απέχουμε.

  Ερώτημα 1ον: Να μην απέχουμε ποιοι;

  1. Αυτοί που πιστεύουμε στα προγράμματα, την ιδεολογία, τα πρόσωπα ενός εκ των 27 συνδυασμών; Η προτροπή σου περιττεύει, τότε, εκτός αν κάνεις τη δουλειά ενός εκ των 27. Άσε τους 27 να μας πείσουν, ή πες μας ποιος από τους 27 είσαι… dead simple.

  2. Αυτοί που δεν πιστεύουμε /δυσπιστούμε στα προγράμματα, την ιδεολογία, τα πρόσωπα και των 27 συνδυασμών; Τι να κάνουμε τότε; Να διαλέξουμε το «πιο κοντινό»; δε βρήκα σε μπιζάκι, ας πάρω ένα σε εκρού; Περιττεύει να το συζητήσω καν. Αν εσύ έτσι διαλέγεις ιδεολογία, δικό σου καπέλο. Αλλά πάλι ξεκαθάρισε τη θέση σου

  3. Αυτοί που δεν πιστεύουμε /δυσπιστούμε στα προγράμματα, την ιδεολογία, τα πρόσωπα και των 27 συνδυασμών; Αλλά πρέπει να ψηφίσουμε για «να τιμωρήσουμε τα μεγάλα κόμματα»; Να «συμμετέχουμε στη γιορτή της δημοκρατίας»; «στη λήψη των αποφάσεων»; Όπως λέω κι αλλού, κάνε εσύ τα δικά σου μαθηματικά, κι άσε σε μας τα δικά μας.

  Προφανώς, σου θυμίζει άλλες εποχές ο ενθουσιασμός. Τότε που σώζαμε τα δάση, βελτιώναμε το ΕΣΥ, βγάζαμε από την ταλαιπωρία τον Τσιπρόπουλο, και άλλες φοβερές επιτυχίες!

  Το κουμάντο σας και το κουμάντο μας. Άλλωστε, θα το ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας καλύτερα μετά την τέλεση του καθήκοντος.

  Νηφαλίως, και χωρίς διάθεση προσβολής.

 76. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas

  Ας αρχίσουμε με την διαπίστωση ότι η κομματικά δομημένη κοινωνία δημιουργεί ένα σκοτεινό πολιτικό αδιέξοδο.

  Δεν ξέρω ποιά είναι η λύση

  Ξέρω ότι δεν είναι αυτή που προτείνεις

  Ξέρω ότι χρειάζεται (πολύς ίσως) χρόνος

  Ξέρω ότι η όποια λύση θα πρέπει να ξεπερνά τα Εθνικά πλαίσια

  Μέχρι τότε προσπαθώ να παραμείνω πολιτισμικά, ηθικά αλλά και πολιτικά ζωντανός …

 77. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αλήθεια ξέρει κανένας από εδώ την ένωση κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη…? Και όταν λέω αν ξέρει εννοώ την ιστορία του, τις θέσεις του, τις γνώσεις του, τις αποκαλύψεις που κάνει και που δεν του δίνει κάνεις σημασία, γιατί αν του δώσει μαύρο φίδι που τον έφαγε(πολιτικοί,δημοσιογράφοι,καναλάρχες,εκδότες,
  επιχειρηματίες…). Έχετε δει ποτέ καμιά εκπομπή του? Και μην μου πείτε για την περίφημη παλιά εκπομπή που βρίζει( δικαιολογημένα αγανακτισμένος, αν και το παράκανε).
  20 χρόνια αγωνίζεται μόνος του χωρίς να γλείφει κατουρημένες ποδιές. 20 χρόνια τον κοροιδεύουνε,τον ξεφτιλίζουν(δείτε π.χ. την παλιά εκπομπή του Παναγιοτόπουλου του σημερινού βουλευτή της ν.δ…..), μέχρι και ξύλο έχει φάει. Και όμως δεν τον νοιάζει και συνεχίζει. Έχει δεχτεί 2-3 φόρες πρόταση από κόμμα που είναι στην βουλή και όμως δεν πήγε. Επειδή δεν συμβιβάζεται. Επειδή δεν θέλει να αρπάξει χρήμα. Το μόνο που θέλει είναι το καλό της χώρας.
  Δεν είμαι κομματόσκυλο του Λεβέντη. Ούτε συμφωνώ σε όλα όσα λέει. Συμφωνώ σε πολλά, διαφωνώ σε ελάχιστα. Όμως βλέπω ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ήθος. Βλέπω ότι αυτός ο άνθρωπος ζει για την πολιτική. Βλέπω ότι νοιάζεται για το καλό της χώρας. Το δείχνει η ιστορία του. Είναι ο μοναδικός που αξίζει μια ευκαιρία. Είναι ο μοναδικός που έχει κάτι ουσιώδες να προσφέρει αντίθετα με τα υπόλοιπα <> κόμματα που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βγαίνουν στα κανάλια (ΚΚΕ, συριζα, λαος,μέχρι και τους οικολόγους βγάζουν στα κανάλια τα λαμόγια…). Η ψήφος στην Ένωση Κεντρώων δεν ειναι άλλη μια ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος πραγματικής αλλαγής. Τέλος πάντων δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Απλά πιστεύω ότι η Ε.Κ. και ο Λεβέντης αξίζουν μια ευκαιρία.

 78. Ο/Η george λέει:

  Δεν θα ψηφίσω στις εκλογές ή θα ψηφίσω άκυρο, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Παρ’ όλα αυτά το θεωρώ ιδιαίτερα προσβλητικό να με εξομοιόνουν κάποιοι με ηλίθια ξανθιά χαζογκόμενα που θα προτιμήσει την ηλιοθεραπεία από την κάλπη και θέλω να εκφράσω ποιές είναι οι προσωπικές μου απόψεις που με οδηγούν σε αυτή την πράξη.
  Η αστική δημοκρατία ως δημιούργημα της Γαλλικής επανάστασης σκοπό έχει το πέρασμα της εξουσίας από την παλιά άρχουσα τάξη των αριστοκρατών που ειχαν την εξουσία χάρειν γεννεολογικού δένδρου στην νέα άρχουσα τάξη, την αστική όπου κριτήριο της συμμετοχής στην εξουσία είναι η οικονομική ευρωστία. Οι εκλογές είναι η διαδικασία η οποία δίνει σε όλους όσους πληρούν το κριτήριο συμμετοχής στην εξουσία, τον πλούτο, να ανταγωνίζονται για την εξουσία επί ίσους όρους (όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα και πολιτική ικανότητα κερδίζει).
  Δεν υπάρχει καλή ή κακή εφαρμογή της αστικής δημοκρατίας. Όπως δεν κρίνουμε αν το πολιτικό σύστημα της δικτατορίας είναι καλό ή κακό ανάλογα με το αν ο δικτάτορας είναι φιλολαϊκός ή όχι, έτσι δεν μπορούμε να λέμε ότι η αστική δημοκρατία είναι γενικά καλή, απλώς τα τελευταία χρόνια μας έκατσε λίγο στραβά η ζαριά. Τα προβλήματα της αστικής δημοκρατίας είναι συστημικά.
  Δεν είναι τυχαίο ότι παντού στον κόσμο η ιστορική εξέλιξη των δημοκρατιών ήταν προς τη συγκέντρωση της εξουσίας σε μικρότερους κύκλους, η ροπή προς όλο και περισσότερο φιλοκαπιταλιστικές πολιτικές, και απαξίωση των πολιτικών ελευθεριών. Μερικά παραδείγματα.
  Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο κράτος που θέπσισε σύνταγμα (magna carta). Η Γαλλία είναι γενέτειρα της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Οι Η.Π.Α. μετά την απόσχιση από την βρετανική αυτοκρατορία είχε πάρα πολλούς διανοητές υπέρμαχους της ελευθερίας όπως ο Τόμας Τζέφερσον που ήταν οι προπάτορες του δημοκρατικού τους πολιτεύματος.
  Μετά από δύο αιώνες η Αγγλία είναι το πιο αστυνομοκρατούμενο δυτικό κράτος, η Γαλλία είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει νόμο αποκοπής από το διαδίκτυο με βάση μόνο την κατηγορία μίας εταιρίας της οποίας τα οικονομικά συμφέροντα θίγονται, οι ΗΠΑ είναι η μόνη δυτική χώρα που δεν έχει εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ είναι η μεγαλλύτερη οικονομία του κόσμου.
  Δεν δέχομαι ότι όλα αυτά είναι τυχαία. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη ή ότι η εκλογή πιο αριστερών κυβερνήσεων θα είχε αποτρέψει αυτές τις εξελίξεις. Ίσως να είχε καθυστερήσει την εξέλιξη αλλά όχι να την αποτρέψει. Η άποψή μου δεν βασίζεται σε αυτές τις απλές παρατηρήσεις. Είναι όμως περιορισμένος ο χώρος για να αναλύσω τον μηχανισμό που πιστεύω ότι οδηγεί σε αυτή την εξέλιξη.
  Πιστεύοντας αυτά δεν μπορώ να ψηφίσω οποιοδήποτε κόμμα σε οποιεσδήποτε εκλογές και να είμαι ικανοποιημένος με τη συνείδησή μου.
  Όσον αφορά τα διάφορα επιχειρήματα εναντίον της αποχής / άκυρου /λευκού.
  Αν δεν ψηφίσεις ευνοείς τους κακούς / δεξιούς / σοσιαλιστές / ακροδεξιούς του συστήματος που θα πάνε και θα ψηφίσουν εναντίον σου. Αυτή είναι η λογική του πόσο βαθιά μέσα στα σκατά είμαστε. Αν είσαι μέχρι τη μέση είναι εντάξει, αν φτάσεις ως το λαιμό έχεις πρόβλημα. Υπάρχουν και μερικοί που θέλουν να βγουν εντελώς από το λάκο.
  Με αυτή τη λογική, του ότι είναι σκατά το σύστημα αλλά υπάρχουν και χειρότερα, μπορούμε να υποστηρίξουμε χίλιες δυο συντηρητικές θέσεις. Ψήφισε κόμμα εξουσίας ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί το σύστημα, να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση. Ψήφισε το κόμμα που είναι ήδη στην εξουσία γιατί δημιουργείται πρόβλημα στον δημόσιο τομέα όταν άλλάζει το κόμμα της κυβέρνησης με όλες τις μεταθέσεις που γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι. Να μην γίνονται εκλογές πριν την 4ετία γιατί έτσι αποσταθεροποιείται το σύστημα. wtf γιατί να ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια ψήφιζε μία φορά στα 18 και μετά η ψήφος να μένει για πάντα. Αυτό θα εγκυηθεί 100% τη σταθερότητα του συστήματος.
  Το άλλο δίλλημα αν δεν ψηφίσεις συνειδητά το μόνο άλλο ουσιαστικό που μπορείς να πράξεις είναι να βγεις στο βουνό με το τουφέκι είναι εντελώς κοντόφθαλμο και λανθασμένο. Αυτή είναι λογική ανάλογη του φοβικού «Καραμανλής ή τανκς» που οδήγησε την δεξιά στην εξουσία το ’74. Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι δράσης που δεν συνεπάγονται τη χρήση βίας. Άλλη η κατάσταση στην Ελλάδα του ’46 μετά από τον πόλεμο όπου υπήρχε μία οργανωμένη ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση από τη μία και από την άλλη ένας εθνικιστικός στρατός και ένας κατοχικός στρατός Βρετανών, και άλλη η Ελλάδα του ’09 όπου το διαδίκτυο έχει κάνει την πένα, ή μάλλον το πληκτρολόγιο, πολύ ισχυρότερο του ξίφους.

  • Ο/Η Кроткая λέει:

   «Παρ’ όλα αυτά το θεωρώ ιδιαίτερα προσβλητικό να με εξομοιόνουν κάποιοι με ηλίθια ξανθιά χαζογκόμενα που θα προτιμήσει την ηλιοθεραπεία από την κάλπη και θέλω να εκφράσω ποιές είναι οι προσωπικές μου απόψεις που με οδηγούν σε αυτή την πράξη.»

   και πώς ακριβώς διαφοροποιείσαι; εκτός από σένα που το ξέρεις, με ποια επιχειρήματα θα πειστούν οι αλλοι περί αυτού;

 79. Ο/Η Elikas λέει:

  @ alepou

  Όπως βλέπεις, κάποιοι αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία μας (δεν είναι αποκλειστικά δική μου, κι ας έγραψα μόνος μου το κείμενο) με καχυποψία. Όμως δεν είδα πουθενά να γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της αποχής, παρά μόνο σε μεμονωμένα blogs όπως το δικό μου. Αν αφήνουμε να επηρεάσουν την ψήφο μας (ή τη μη ψήφο μας, κι αυτό πολιτική στάση είναι) τα παραδοσιακά ΜΜΕ και οι παρατάξεις, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τουλάχιστον ας επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά της αποχής, ώστε η όποια απόφαση μας να είναι συνειδητή κι όχι «ελαφρά τη καρδία».

  @ Stazybo Horn

  Όπως πας, θα με βγάλεις και παπαγαλάκι του συστήματος σε λίγο. Του ίδιου συστήματος που προτρέπει τους δυσαρεστημένους πολίτες να πάνε για μπάνιο προκειμένου να μην πληγεί ο δικομματισμός.

  Όσον αφορά τα ερωτήματα σου:

  1) Πολλοί που υποστηρίζουν χαλαρά κάποιον από τους 27 συνδυασμούς παρασύρονται από την προπαγάνδα της Αυριανής και των καναλιών. Όσο περνάει απ’ το χέρι μου, θέλω να αποτρέψω αυτού του είδους την αποχή – ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με το κόμμα που θα επιλέξει να ψηφίσει ο καθένας. Σημειωτέον, αυτού του είδους οι ψηφοφόροι (αναποφάσιστους τους λένε τα παπαγκάλοπ) αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι όσων δεν θα πάνε τελικά να ψηφίσουν. Η λογική τους είναι το ισοπεδωτικό «ωχ αδερφέ, δε βαριέσαι, σιγά μην κάθομαι να ψάχνω τι λέει ο καθένας, κι αν πάω για μπάνιο δεν έγινε και τίποτα».

  2) Πάντα διαλέγεις το πιο κοντινό, ακόμα κι αν δεν ψηφίζεις. Εάν είσαι ενταγμένος σε συλλογικότητα κάποιου είδους θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό. Ή μήπως καλή συλλογικότητα είναι μόνο αυτή που εσύ είσαι αρχηγός και μοναδικό μέλος;

  Επιπλέον, με καλείς να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, λες και υποχρεούμαι να υποβάλλω δήλωση κοινωνικών φρονημάτων. Επειδή δεν φαίνεται να τα πηγαίνεις πολύ καλά με τη δημοκρατία ως έννοια, σε ενημερώνω ότι η ψήφος είναι μυστική. Όχι ότι ντρέπομαι να πω τι ψηφίζω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του ποστ. Αν θέλεις βέβαια να πιστεύεις ότι προσπαθώ να αποσπάσω ψήφους υπέρ συγκεκριμένου κόμματος, δικαίωμα σου. Αλλά δεν νομίζω ότι προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.

  3) Βλέπε 2. Τα δε μαθηματικά, άστα καλύτερα, αφού δεν καταλαβαίνεις ποιοι ωφελούνται από την αποχή, αυξάνοντας ή έστω διατηρώντας τα ποσοστά τους. Αλλά είπαμε, το λέει και ο Πρετεντέρης ότι αν θέλουμε να «μαυρίσουμε» τον δικομματισμό, καλύτερα να πάμε για μπάνιο.

  Ούτε τα δάση σώσαμε φίλε, ούτε το ΕΣΥ βελτιώσαμε, ούτε τίποτα. Αλλά κάποιοι από εμάς ήμασταν εκεί και το παλέψαμε. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να κάθονται στον καναπέ τους και να κάνουν υψηλή κριτική χωρίς να αντιπροτείνουν λύσεις. Η πλάκα είναι ότι αυτή την απόλυτα παθητική και αναποτελεσματική στάση την θεωρούν «κουμάντο»…

  @ grsail

  Αφού δεν ξέρεις τι, πότε, πώς και από ποιους, τότε γιατί μπαίνεις στον κόπο να χτυπάς τα πλήκτρα τζάμπα; Για να μας πείσεις κι εμάς να έρθουμε να μαστιγώσουμε τη θάλασσα παρέα; Άστο, πιο ζωντανός νιώθω συμμετέχοντας (όχι μόνο με την ψήφο μου, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους), παρά απέχοντας γιατί φοβάμαι μην τύχει και μολυνθώ από τον ιό του κοινοβουλευτισμού.

 80. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ανώνυμος

  Σεβαστή η άποψη σου, αν και δεν τη συμμερίζομαι. Το θέμα όμως του διαλόγου που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ πέρα δεν είναι ΤΙ θα ψηφίσουμε αλλά ΑΝ θα ψηφίσουμε. Δεν θέλω να φιμώσω κανέναν, αλλά αν αρχίσει ο καθένας μας να κάνει καμπάνια υπέρ ή κατά του άλλου κόμματος δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη.

  @ George

  Σε ευχαριστώ για τη μακροσκελή ιστορική αναδρομή. Στο δια ταύτα όμως, τι προτείνεις; Να έρθει η καλή νεράιδα να μας ανοίξει τα μάτια και να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν δίκαιο και όμορφο κόσμο; Προφανώς όχι.

  Αυτή τη δημοκρατία έχουμε, εμείς (και οι πρόγονοι μας) την κάναμε έτσι όπως την κάναμε. Για να τη βελτιώσουμε θα πρέπει να στηριχτούμε στη δυνατότητα που μας δίνει να ψηφίσουμε. Διαφορετικά, καλύτερα να είμαστε χαζές ξανθιές χωρίς πολιτική άποψη, αφού τότε δεν θα μας νοιάζει όποιος και να κυβερνήσει κι ό,τι και να κάνει.

  Υ.Γ. (προς όλες και όλους)
  Πρέπει να λείψω για λίγες ώρες, καλή συνέχεια και σας παρακαλώ κρατήστε το επίπεδο του διαλόγου όσο πιο ψηλά μπορείτε. Ευχαριστώ.

 81. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas
  Από ότι κατάλαβα έχεις όλες τις απαντήσεις και δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα … οπότε καταλήγουμε στην αρχική μου εκτίμηση (παραφράζοντας τον ποιητή):

  … ανυποψίαστοι και γι αυτό προνομιούχοι !

  … εύχομαι καλή ψήφο και με μία καλή θέση από το κόμμα σου (που το κρατάς κρυφό). Δούλεψες και την αξίζεις :-))

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Με κίνδυνο να σε σοκάρω, σε πληροφορώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν χωρίς να υπολογίζουν σε προσωπικά ανταλλάγματα. Κουφό, ε;

   Όσο για το ποιος είναι ο πραγματικά ανυποψίαστος εδώ μέσα, οι αναγνώστες έχουν μάτια και βλέπουν…

 82. Ο/Η Rodia λέει:

  @grsail, δεν ειναι σωστο αυτο… Θα μπορούσε καθενας να ισχυριστεί και για σενα το ιδιο ακριβώς.
  Α! τώρα πρόσεξα το χαμογελάκι!!! Τρέχα λοιπόν να δώσεις κι εσύ αναφορά στον… κομματάρχη σου λέμε! 😀

 83. Ανάρτησα το κείμενο σας, συντομευμένο. Φυσικά αναφέρω την πηγή του και καλώ όσουσ το θέλουν ν ατο διαβάσουν ολόκληρο ΕΔΩ.

 84. Ο/Η grsail λέει:

  @Rodia
  Για τον κομματάρχη μου πήγαινα και με γύρισες από την πόρτα :-))

 85. Ο/Η Odyssey λέει:

  Δεν θα ψηφίσω.
  Είναι όλοι ενταγμένοι στο ίδιο παιχνίδι.
  Θα δώσω ένα παράδειγμα κι αν βρεθεί ένας από αυτούς τους 27 να έχει πάρει θέση, θα τον ψηφίσω:
  Η Ελλάδα που έδωσε 28 δις άτοκα στις τράπεζες, δανείστηκε από αυτές 20-25 δις ως τον περασμένο μήνα, με επιτόκιο γύρω στο 3,65% (Στοιχεί εφημ.Ημερησία και Οικονομία).
  Η Ελλάδα χρεώθηκε, για να λάβει ποσό ίσο σχεδόν με αυτό που έδωσε. Την ίδια ώρα, οι Τράπεζες δεν είχαν αυτό που «δάνεισαν» και το δανείστηκαν από την Ε.Κ.Τ. με επιτόκιο 1,25% (σήμερα είναι 1%). Γιατί μια χώρα να δανειστεί με 3,65 από ιδιώτες, αντί με 1,25 από την ΕΚΤ;
  Αυτή την απάτη ποιο από τα 27 κόμματα έχει καταγγείλει ή αποκαλύψει, για να το ψηφίσω;
  Είναι μία από τις πρωτογενείς απάτες του καπιταλισμού. Χρεώνονται οι χώρες της Ευρώπης, από ιδιώτες, με υψηλά επιτόκια, γιατί απαγορεύεται να δανείζονται ή να παίρνουν χρήμα από την ΕΚΤ και καλούνται οι λαοί να εφαρμόσουν «προγράμματα σταθεροποίησης», με περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, θέσεων εργασίας και τις εφτά πληγές του Φαραώ.
  Λιτότητα, γιατί είμαστε χρεωμένοι, εξ αιτίας μιας απάτης;
  Ποιο κόμμα έχει μιλήσει γι’ αυτό για να το ψηφίσω;
  Και για να την αλλάξω λίγο την ερώτηση:
  Πόσα παίρνουν τα κόμματα, ώστε να αποφεύγουν να μιλούν για την απάτη;
  Περιμένω, για να δω τι θα ψηφίσω.

  • Ο/Η @lbist λέει:

   […] Και την ίδια στιγμή αρνούνται να εκδώσουν ευρωομόλογα, αρνούνται να δανείσουν τις χώρες που έχουν πρόβλημα, ενώ δανείζουν τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, δανείζουν τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και οι ίδιες τράπεζες δανείζουν τις χώρες και τη χώρα μας με επιτόκιο 5,5%. Αυτός είναι ένας σκανδαλώδης μηχανισμός αδικίας, που δημιουργεί και γιγαντώνει το δημόσιο χρέος. […]

   Από http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=14850

   Όποιος ψάχνει, βρίσκει…

 86. Ο/Η ximeio λέει:

  Να κανω μια αφελη ερωτηση?

  Τι ακριβως ψηφιζουμε στις ευροεκλογες? Νομοθετική εξουσια?

  Και τοτε τι ακριβως κανει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή? Γιατι, αν δεν κανω λαθος, μεχρι τωρα ολες τις αποφασεις – νομους – οδηγιες τις αποφασίζει η Ευρωπαϊκη Επιτροπη και η ευρωβουλη απλώς τις επικυρωνει (εκδιδει και κανα ψηφισμα για να περναει η ωρα) και συνηθως τις επικυρωνει με απολυτη πλειοψηφια – υπερ: το Λαϊκο κομμα, οι Σοσιαλιστες (ταχα μου), ενιοτε και οι υπολοιποι. Εχει δε, δικαιωμα να απορριψει καποια αποφαση της Ευρωπαϊκης Επιτροπης μονο την πρωτη φορα που θα ερθει σε ψηφοφορια. Οπότε μαλλον τυπικος ο ρολος τους.

  Την δε Ευρωπαϊκη Επιτροπη την απαρτίζουν μελη που προτεινονται απο – μαντεψτε ποιους – ναι βρε, τις κυβερνησεις των χωρων-μελων.

  Δηλαδη θα προτεινει ο μπουλουκος το μελος της Ευρωπαϊκης Επιτροπης, ο οποιος θα νομοθετησει και εγω θα πρεπει να ψηφισω ενα σκασμο ευροβουλευτες για τυπικους λογους. Βρε δε μας γ@#&#@%& λεω γω.
  Να μου πουν να ψηφισω τον αντιπροσωπο στην Ευρωπαϊκη Επιτροπη μαλιστα. Να το σκεφτω και μπορει να παω να τον ψηφισω.
  Αλλα οχι και να χαραμισω το τριημερο για «τυπικους λογους»

  Αν εχω λαθος διορθωστε με (αν και τοσο καιρο που παρακολουθω την ευρωπαϊκη νομοθεσια, ολα η Ευρωπαϊκη Επιτροπη τα εχει συνταξει με γενικη κατευθυνση την «λειτουργια της αγορας» !!!).

  • Ο/Η arkin λέει:

   Οι Επίτροποι είναι κάτι αντίστοιχο των υπουργών κάθε χώρας. Όπως δεν ψηφίζουμε για τους υπουργούς (και τον πρωθυπουργό) στις εθνικές εκλογές, έτσι δεν ψηφίζουμε και για τους Επιτρόπους στις ευρωεκλογές.
   Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ψηφίζουμε για όλους. Καλώς κάνεις και θες να ψηφίσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κακώς δεν διαμαρτυρόμαστε σε εθνικό επίπεδο για την μη-εκλογή των υπουργών μας.
   Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η ψήφος για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο (πιστεύω εγώ).

 87. Ο/Η grsail λέει:

  @ximeio
  Είναι ακριβώς όπως τα λες !

  Η Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών είναι το άπαν !

  Ειδικά η Επιτροπή αποτελεί ένα αυταρχικό και σουπερφιλελεύθερο διευθυντήριο που δρα ανεξέλεγκτα και προφανώς εις βάρος του Ευρωπαϊκού λαού !

  • Ο/Η Кроткая λέει:

   ΤΟ Ευρωκοινοβούλιο στα περισσότερα θέματα ΣΥΝαποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών. Επίσης, έχει και δικαίωμα να κάνει τροπολογίες στα προτεινόμενα νομοσχέδια.
   Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εγκρίνει την Επιτροπή και έχει δικαίωμα και να την παύσει (έχει συμβεί αυτό). Μέχρι το 1992, το ΕΚ είχε πολύ μικρές αρμοδιότητες, πλέον έχει πολύ περισσότερες (και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό).

 88. @Odyssey
  επειδή το είχα δει πολύ πρόσφατα και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και μένα, αν και δηλώνω πλήρη ασχετίλα σε σχέση με τα οικονομικά, έψαξα και στο βρήκα
  δες εδώ και αν δεν βαριέσαι δες και εδώ.

 89. Ο/Η arkin λέει:

  Ρε παιδιά, τότε γιατί το συζητάμε, ας εκμεταλλευτούμε το τριήμερο και να πάμε όλοι στις Βρυξέλλες να το κάψουμε το ρημάδι! Και στην επιστροφή καίμε και το δικό μας και αν προλάβουμε πάμε και για κανένα μπάνιο!

  Σοβαρά τώρα:
  Η ψήφος δεν είναι απλά δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας, όχι επειδή το λέει ο νόμος, αλλά επειδή αυτή τη συμφωνία κάναμε οι πολίτες μεταξύ μας για να ζούμε σε μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία.
  Οι εκλογές είναι ένα εργαλείο. Και ως συνήθως, το πρόβλημα δεν είναι στο εργαλείο, αλλά στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Και στον τρόπο που έχουμε δεχτεί να το χρησιμοποιούμε.
  Αν η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά, αν το παιχνίδι είναι στημένο, αν 2-3 οικογένειες κυβερνούν εναλλάξ, αν τα νήματα κινούν 5-6 καπιταλιστές, φταίμε εμείς που δεν φανήκαμε αρκετά υπεύθυνοι στο ρόλο που αναλάβαμε. Ό,τι στραβό συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, συμβαίνει με την ανοχή μας. Με την έλλειψη αντίδρασής μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας ΚΑΙ κατά τις εκλογές.
  Θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος που έχει διάθεση να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο (για το δικό του καλό πρωτίστως) να μην μπορεί να βρει ένα κόμμα που να τον εκφράζει έστω και στο ελάχιστο. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά μου ακούγεται πολύ ελιτίστικο. Αν όμως συμβαίνει, η δημοκρατία σε υποχρεώνει να πράξεις το εξής απλό:
  Φτιάξε το δικό σου σχηματισμό και κόντραρε αυτούς που πιστεύεις ότι την υποβαθμίζουν. Και πείσε τους υπόλοιπους να σε ακολουθήσουν. Ξεκίνα από το τοπικό επίπεδο, την πολυκατοικία σου, τη γειτονιά σου, το δήμο σου. Οργανώσου με τους συμπολίτες σου, αγωνιστείτε από κοινού και διεκδικείστε κάτι παραπάνω. Κάποιοι ήδη το κάνουν. Δύσκολο; Αυτή είναι η δημοκρατία.
  Το μόνο που καταφέρνει όποιος απέχει είναι να συνεισφέρει στο να βγάζουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις οι 2 που εναλλάσσονται στην εξουσία όλα αυτά τα χρόνια.

  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ξέρω τι άλλο κάνει ο καθένας από σας πέρα από τις εκλογές. Μπορεί να συμμετέχετε σε άπειρες δράσεις, να κατεβαίνετε σε πορείες, να ενημερώνεστε και να ενημερώνετε διαρκώς φίλους και γνωστούς για όσα δεν μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ κλπ. Η στάση σας όμως απέναντι στις εκλογές φοβάμαι ότι ακυρώνει κάπως τις όποιες σας προσπάθειες. Η αποχή είναι η ανώδυνη αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος. Η δημοκρατία προϋποθέτει ενεργό συμμετοχή από όλους σε όλες τις βασικές της λειτουργίες.

  Υ.Γ. Η συζήτηση που γίνεται σε αυτό το blog (ενδεχομένως και σε μερικά ακόμη) είναι ό,τι πιο ουσιαστικό συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Μακάρι να είχα το χρόνο να σχολιάσω κι άλλα που διατυπώθηκαν παραπάνω.

 90. Ο/Η jamavous λέει:

  θα το βάλω κι εγώ κοπι πειστ
  jamavous

 91. Παράθεμα: ΧΑΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ αναδημοσίευση από νεφελίκα « Jamavous’s Weblog

 92. Αγαπητέ Έλικα,

  θα συμφωνήσω με τον grsail. Ωστόσο θα συμφωνήσω και μαζί σου ότι θα πρέπει να ξέρουμε καλά τι αντιπροσωπεύει το κάθε κόμμα (βέβαια όχι για να το ψηφίσω, αλλά για να γελάω με τις αντιφάσεις του μετά…)

  Δεν θα αναλύσω την θέση μου γιατί απλούστατα δεν θα μπορούσα να το κάνω τόσο καλά όσο το κάνει ο George Carlin στο παρακάτω χιουμοριστικό βιντεάκι:

  Απλώς για αυτούς που δεν κατέχουν τόσο καλά τα αγγλικά δύο-τρία σημεία που χρίζουν προσοχής:
  1. Αν έχεις εγωιστές, αμόρφωτους και ανίδεους πολίτες, η ψήφος τους θα αναδείξει εγωιστές, αμόρφωτους και ανίδεους πολιτικούς.
  2. Είναι χωρίς νόημα η ψήφος μου γιατί η χώρα μας έχει πουληθεί και αγοραστεί ήδη πολλές φορές ως τώρα. Αυτοί αλλάζουν κάθε 4-8 χρόνια αλλά άλλοι κάνουν πραγματικό κουμάντο…
  3. Αν ψηφίσεις τότε δεν έχεις το δικαίωμα μετά να γκρινιάζεις. Βλέπεις εσύ που ψηφίζεις ευθύνεσαι γιαυτό το χάλι που υπάρχει ακόμα και αν δεν ψηφίζεις το κυβερνών κόμμα. Εγώ από την άλλη δεν φέρω καμμία ευθύνη όσο κιαν προσπαθείς να μου την φορτώσεις διαμαρτυρόμενος και γκρινιάζοντας για την κατάσταση.

  Δέστε το, είναι μικρό (3′), πολύ διαφωτιστικό και προπάντων με χιούμορ. Δεν αξίζει να χαλάμε καρδιές για παλιοτόμαρα. Ας γελάμε καλύτερα με τα χάλια τους, αλλά και τα δικά μας χάλια…

  • Ο/Η arkin λέει:

   Καλημέρα, το είδα σήμερα. Λοιπόν:

   1. Έχει δίκιο.
   2. Το παιχνίδι είναι όντως στημένο. Πώς όμως με το να κάθεσαι σπίτι σου λύνεις το πρόβλημα;
   3. Διαφωνώ απολύτως.
   Αν δεν ψήφισες το κυβερνών κόμμα, είναι δεδομένο ότι θα γκρινιάξεις και θα διαμαρτυρηθείς όταν κάτι πάει στραβά, και είναι δημοκρατική σου υποχρέωση να το κάνεις.
   Αν ψήφισες το κυβερνών κόμμα, δεν σε παίρνει να γκρινίαζεις, αλλά θα έπρεπε να είσαι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί γιατί εν τέλει τα δικά σου όνειρα προδόθηκαν.
   Αν δεν ψήφισες, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να γκρινιάζεις. Εσύ επέλεξες να μην συμμετέχεις, οπότε τώρα δεν σου πέφτει λόγος. Κάτσε στη γωνιά σου και βούλωστο.

   Αναρωτιέμαι, αν κάποιος πιστεύει ότι η κοινωνία «sucks» και κατά συνέπεια όλο το σύστημα είναι σάπιο, τι δουλειά έχει μέσα σε αυτήν; Γιατί δεν έχει φύγει (με όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις) να ιδρύσει μια δική του κοινότητα μακριά από μας;
   Μήπως γιατί ενώ δεν μας αρέσει ο τσομπάνης, δεν έχουμε τα κότσια να φύγουμε από το μαντρί;

 93. Ο/Η bioannis λέει:

  Μπράβο @έλικα … σαν απλός ενεργός πολίτης σε ευχαριστώ ειλικρινά !!

  «…. μέχρι και τους οικολόγους βγάζουν στα κανάλια τα λαμόγια …. » τι λες βρε παιδί μου !! τέτοιο έγκλημα ;;; Φτού τους … τα λαμόγια.

 94. Ο/Η εικονολόγος λέει:

  Λοιπόν… εγώ λέω να πάω να ψηφίσω!
  Κατανοώ απόλυτα αυτόν που δεν θέλει να πάει για όποιον λόγο κι αν έχει. Είτε επειδή παίζει μπάλα κάθε Κυριακή με τους κολλητούς του, είτε επειδή έχει σιχαθεί το σύστημα.
  Λέω να ψηφίσω λευκό (.. κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα μαύρο ψηφοδέλτιο, έτσι για να το φχαριστιόμαστε).
  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί θα πρέπει να έχω ενοχές αν το κάνω αυτό;
  Αδιαφορώ για το που προσμετράται η ψήφος μου…
  Το μεγαλείο των εκλογών έχει να κάνει με την απόλυτη ελευθερία συνείδησης του πολίτη απέναντι στον εαυτό του πρώτα, και μετά απέναντι στους συνανθρώπους του.
  Και σου λέω ότι έχω ψάξει τι πρεσβεύει κάθε κόμμα και δεν έχω βρει κανέναν που να με καλύπτει.
  Με ποιο λογικό επιχείρημα μπορείς να με πείσεις ότι το να ψηφίσω «κάποιους» που έχουν «κάποια» στοιχεία που με βρίσκουν σύμφωνο, είναι σοβαρή πολιτική στάση.
  Γιατί εγώ σαν άνθρωπος σκεπτόμενος και πολύ, μα πολύ (…πολύ λέμε !) ενσυνείδητος, δεν θα το συγχωρήσω ποτέ αυτό στον εαυτό μου.
  Πως το λένε βρε αδερφέ… δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ το βράδυ.
  Όσο ισχυρός και ενεργός αισθάνεσαι εσύ όταν ρίχνεις την ψήφο σου σε «κάποιους», άλλο τόσο αισθάνομαι κι εγώ λέγοντας ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ ότι είστε ΟΛΟΙ για τα μπάζα.
  (…Αϊ σιχτίρ όλοι σας και βρείτε να προτείνετε κάτι που με αντιπροσωπεύει)
  Ως τότε θα μου επιτρέψεις να οραματίζομαι και να επιδιώκω (…με την ψήφο μου, αλλά και χωρίς αυτήν στην καθημερινότητά μου), μια πραγματικότητα όπως εγώ θα την ήθελα… και πίστεψέ με δεν ζητάω πολλά!

 95. Ο/Η murplejane λέει:

  Να ΜΗΝ πας να ψηφίσεις!!!

  Αν καθημερινά παλεύεις μαζί με τα παιδιά σου για καλύτερο σχολείο…
  Αν κάθε μέρα ανακυκλώνεις τα σκουπίδια σου…
  Αν έχεις πάψει να καταναλώνεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι…
  Αν έχεις καταφέρει να μην είσαι «δούλος» καμιάς τράπεζας…
  Αν κάθε μέρα ποτίζεις το δεντράκι μπροστά από το σπίτι σου…
  Αν δεν κλείνεις τις διαβάσεις και τα πεζοδρόμια με το αυτοκίνητό σου…
  Αν έχεις κλείσει οριστικά την τηλεόρασή σου…
  Αν προσφέρεις έστω κι ένα τόσο δα λιθαράκι στον πολιτισμό της χώρας σου…
  Αν διαβάζεις πάνω από 20 βιβλία, βλέπεις πάνω από 10 θεατρικές παραστάσεις και πάνω από 50 ταινίας, το χρόνο…
  Αν συμμετέχεις στις απεργίες και στους αγώνες για καλύτερες συνθήκες στη δουλειά σου…
  Αν συμμετέχεις στη ζωή της πόλης σου ή της γειτονιάς σου…
  Αν έχεις προσλάβει μετανάστη, πρώην κατάδικο, πρώην ναρκομανή στη δουλειά σου…
  Αν πιστεύεις και κάνεις πράξη πως ο άνθρωπος είναι πάνω από τα κέρδη…
  Αν είσαι εθελοντής στη Λωρίδα της Γάζα ή στο Νταρφούρ…
  Αν όλα τα παιδιά του κόσμου τα θεωρείς παιδιά σου…

  Να ΜΗΝ πας να ψηφίσεις!!!
  Ψηφίζεις κάθε μέρα!!!
  Αποφασίζεις κάθε μέρα!!!

  Αν όμως κάτι από όλα αυτά ΔΕΝ το κάνεις, έχεις υποχρέωση να πας!

  …και η θάλασσα ουκ έστιν έτι

 96. Ο/Η το φελέκι λέει:

  Παιδιά ψηφίζουμε όλοι στις 7 Ιούνη. Αν δεν ψηφίσουμε κάποιοι άλλοι θα το κάνουν και θα αποφασίζουν για μας. Όποιος λοιπόν, δεν ψηφίσει να μην παραπονιέται μετά. Όποιος ακόμα το σκέφτεται ας επισκεφθεί το blog μας.
  Βασίλης, εκ μέρους του Φελεκίου.

 97. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Nai bioanni είναι έγκλημα. Αν ήσουν δημοκράτης αυτό θα έλεγες. ‘Ενα κόμμα που εμφανίστηκε τώρα λόγω των πυρκαγιών και το ψήφισε ο έξυπνος λαός σαν αντίδραση στα μεγάλα κόμματα και από τότε προωθείται από τα κανάλια. Ξέρεις γιατί προωθείται? Γιατί είναι ακίνδυνο για τους μεγάλους. Γιατί τα κανάλια δεν βγάζουν όλα τα κόμματα να πουν τις απόψεις τους? Γιατί βγάζουν ότι τους συμφέρει? Θα μου πεις τώρα εσύ, βγάζουν τους οικολόγους επειδή στα γκάλοπ παίρνουν 2,3,4% ή όσο παίρνουν, άρα πρέπει να έχουν λόγο. Γιατί στα γκάλοπ όμως όταν γίνεται η έρευνα ΔΕΝ αναφέρουν όλα τα κόμματα? ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ? ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. Και όχι να έχουν την κατηγορία άλλο κόμμα. Όταν σε αναφέρει στην έρευνα με το όνομα σου και είσαι και μικρό κόμμα ο ξύπνιος λαός(λέμε τώρα) εσένα θα πει ότι ψηφίζει για να δείξει δυσαρέσκεια. Στις προηγούμενες εκλογές λίγο καιρό πριν γίνουν είχε καλέσει ο παπαδάκης τον λεβέντη. Δεν μίλησε ούτε 10 λεπτά. Ξέρεις γιατί? Αναφέρθηκε σε καναλάρχες και εκδότες και αμέσως πήγαν σε διαφημίσεις. Μετά τις διαφημίσεις ως δια μαγείας ο Λεβέντης έλειπε και ο παπαδάκης προχωρούσε σε άλλο θέμα…..Αγαπητέ bioanni οικολόγε ξέρεις άραγε ότι το πρώτο κόμμα που είχε ΚΑΙ την οικολογία σαν θέμα του ήταν η ένωση κεντρώων? Στις αρχές της δεκαετίας του 90 το κόμμα λεγόταν ένωση κεντρώων και οικολόγων με σήμα ένα ουράνιο τόξο. Μετά από λίγο καιρό ο Σαμαράς από το πουθενά με την πολιτική άνοιξη είχε σαν σήμα το ουράνιο τόξο και συγχρόνως βγήκαν στο προσκήνιο διάφορα κόμματα με την ονομασία οικολόγοι….Περίεργο ε??? Δεν λέω να μην βγαίνουν οι οικολόγοι στα κανάλια, αλλά πρέπει να έχουν όλοι λόγο. Δεν σας προκαλει εντύπωση που βγαίνουν στα κανάλια όλοι οι τυχάρπαστοι και ο λεβέντης εδώ και 20 χρόνια έχει βγει μόνο 4-5 φορές? Και δεν είναι κανάς χθεσινός έτσι? Ιδρυτικό μέλος του πασοκ και όμως αποχώρησε μετα απο 2, 3 χρόνια….Τότε που το πασόκ ήταν η μεγάλη δύναμη, η μεγάλη αλλαγή (λέμε τώρα), τότε με τον μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου…και όμως έφυγε!!!! Αντί να κάτσει να είναι τώρα ότι είναι ο πάγκαλος, ο βενιζέλος, ο σημίτης κτλ και να έχει βολευτεί. Καλά τρελός ήταν??? Όχι απλώς είχε δει και είχε προβλέψει την σαπίλα από ΤΟΤΕ και δεν ήθελε να αποτελεί μέρος της. Και κάτι τελευταίο για τον φίλο μου τον bioanni. Oι οικολόγοι χρηματοδοτούνται από τον Αλαφούζο…που ήταν ένας από τους κλέφτες του μεγάλου σκανδάλου του χρηματιστηρίου…Αυτά. Και ξαναλέω δεν είμαι κανα κομματόσκυλο ούτε σας προτρέπω να ψηφίσετε Λεβέντη. Απλά σας λέω ότι υπάρχει και αυτός και αν θέλετε δώστε του λίγη προσοχή και κρίνετε ανάλογα.

 98. Ο/Η εικονολόγος λέει:

  A! και για να μην παρεξηγούμαι…
  Το ότι κατανοώ αυτούς που δεν ψηφίζουν, δεν σημαίνει ότι τους επικροτώ.
  Είμαι της άποψης ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ζει με τις επιλογές του… δεν είμαι εγώ αυτός που θα πείσει κάποιον που δεν ενδιαφέρεται, να πάει να ψηφίσει.
  Άντε και με το πες πες… τον έστειλα με το ζόρι στην κάλπη να ψηφίσει , έτσι για να μην είναι αμέτοχος. Τότε δυστυχώς αυτόματα γίνεται επικίνδυνος, γιατί είναι ένας ψηφοφόρος χωρίς ταυτότητα και κοσμοθεωρία…
  Τι κέρδισα λοιπόν από το όλο ζήτημα, απλά έριξα το ποσοστό της αποχής….
  Κατά τα άλλα, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι, για να κατανοήσουν ότι η κοινωνία εκτός από αυτούς… έχει και άλλα μέλη (…ναι αλήθεια, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω μας, ΓΟΥΑΟΥ!), τότε φίλε μου λυπάμαι αλλά είτε η αποχή είναι 5%, είτε 55% η κατάσταση είναι απλά …the same old shit! που λένε και οι «φίλοι» Αμερικάνοι.

 99. Ο/Η Odyssey λέει:

  @kokkino mpaloni
  Efharistw.
  To leei bebaia, poli halara o Lafazanis kai katholou o Tsipras enw prokeitai gia mia apo tis protogeneis apates tou kapitalismou. An afti einai i thesi tous, hanoun psifous, pou den to kanoun proto thema.
  Kai pali efharistw

 100. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Νίκος Μεντζίνης & jamavous

  Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.

  @ Odyssey, ximeio, grsail (ξανά) και Ιπτάμενος Ολλανδός

  Νομίζω ότι τα επιχειρήματα που παραθέτω στο ποστ αλλά και τα επιχειρήματα που οι υπόλοιποι σχολιαστές κι εγώ παραθέτουμε σ’ αυτόν τον διάλογο επαρκούν για να απαντήσουν στις τοποθετήσεις σας. Δικαίωμα σας φυσικά να τα αγνοήσετε και να μας χαντακώσετε με Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες και λοιπά ζώα του δάσους. Να θυμάστε όμως ότι εξακολουθείτε να είσαστε πολίτες αυτής της χώρας. Ακόμα και να αποφύγετε την κάλπη, δεν θα καταφέρετε να αποφύγετε τις συνέπειες της εξουσίας που τόσο απερίσκεπτα χαρίσατε στους δυνάστες όλων μας.

  Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι ανεξάρτητα από το αν κάποιος θα επιλέξει τελικά να ψηφίσει ή όχι, προσωπικά με ενοχλεί η άγνοια που συνήθως κρύβει η απόφαση του. Η τεμπελιά να ψάξει και να ενημερωθεί, τα εύκολα και δανεικά στερεότυπα που χρησιμοποιεί για να απαξιώσει όσους δεν συμφωνούν μαζί του, η αδιαφορία για νόμους και αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα του. Μπορεί η δημοκρατία που έχουμε σήμερα να μην είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, αλλά η στάση «εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια γιατί κάπου πήρε το αυτί μου ότι είναι έτσι και σιγά μη μπω στη διαδικασία να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες» είναι παρωδία δημοκρατίας και τίποτα παραπάνω.

  Δεν είναι δυνατόν να λέει κάποιος ότι κανένα κόμμα δεν κατήγγειλε δημόσια την κομπίνα των 28 δις, εκτός κι αν είναι τυφλός, κουφός και ζει σε άλλη χώρα.

  @ bioannis

  Συμφωνώ μαζί σου στο ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να εκφέρει δημόσιο λόγο, επισημαίνω όμως ότι το σπρώξιμο των ΜΜΕ προς τους Ο-Π μάλλον κρύβει σκοπιμότητες. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να ανοίξουμε κουβέντα γι’ αυτό το θέμα σ’ αυτό το ποστ. Ίσως σε κάποιο άλλο που θα μου τη βαρέσει και θα τους τα χώσω άσχημα 🙂

 101. Ο/Η Odyssey λέει:

  @elika
  Επειδή η τελευταία αποστροφή σου αναφερόταν σε μένα, μια διευκρίνηση. Τα 28δις που δώσαμε άτοκα, πολλοί τα κατήγγειλλαν. Τα 25 που δανείστηκε η Ελλάδα έντοκα από τους ίδιους, κανείς δεν τα κατήγγειλε.
  Επειδή, όμως, το κοκκινο μπαλόνι με έστειλε σε παλιότερες δηλώσεις Λαφαζάνη, οι οποίες με καλύπτουν πλήρως, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ,γιατί το δήλωσα και θέλω να είμαι εντάξει με όσα δημοσίως γράφω.
  Αν βρεθεί κι άλλο κόμμα, θα αποκτήσω και δίλλημμα.
  Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τέτοια θέση και δεν την έχουν κάνει σημαία; Δεν πάνε καλά τα επιτελεία τους. Ή έχουν αναλάβει υποχρεώσεις, να τα λένε χαμηλόφωνα;
  Ηρέμησες;

  • Ο/Η @lbist λέει:

   @Odyssey

   Όπως σου έγραψα και παραπάνω, αναφέρθηκε και σήμερα στην κεντρική διακαναλική συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (για να μην ψάχνεις, σου ξαναδίνω το λινκ: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=14850 – αν θες το ακριβές απόσπασμα, κοίτα πιο πάνω την απάντηση σε προηγούμενο ποστ σου).

   Τι εννοείς να το κάνει σημαία του; Το είπε ο πρόεδρός του σε πανελλαδική εμβέλεια μέσω της διακαναλικής. Το είδες να πέρασε πουθενά στις ειδήσεις; Το άκουσες σε κανένα ρεπορτάζ; Ποιός φαντάζεσαι ότι θα το παίξει, όσο δυνατά κι αν το πουν τα … επιτελεία τους;

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @lbist

    Μωρέ δίκιο έχεις, αλλά θα αναγκαστώ να σε μαλώσω 🙂 Είπαμε, καλύτερα να κρατήσουμε τα επιχειρήματα μας υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων μακριά από τη συζήτηση. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα μπλέξουμε…

    Σ’ αυτό που λες όμως για το τι πέρασε στις ειδήσεις και τι όχι, θα συμφωνήσω όσο δεν παίρνει άλλο. Ζούμε σε μια χούντα που φιμώνει και συκοφαντεί κατά το δοκούν, και μετά οι απέχοντες μας τη λένε κι από πάνω γιατί δεν την έχουμε ήδη ρίξει από μόνοι μας.

    Όπου το «μας» δεν πάει κατ’ ανάγκην στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε όλους όσους τρώνε πόρτα από τα κανάλια και χάνουν ψήφους από ανθρώπους που αν γνώριζαν θα τους ψήφιζαν.

   • Ο/Η Rodia λέει:

    Ασχετο αλλά… σχετικό: Εδώ και μερικά χρόνια γινόταν χαμός στην ορεινή Χαλκιδική με τα μεταλλεία κι εμείς είχαμε βαθειά μεσάνυχτα…
    Αν δεν έβλεπα το φιλμ που ύρισαν κάτι ντόπιοι νέοι, δεν θα το μαθαίναμε.
    Το τί παίζουν τα ΜΜΕ, άστο καλύτερα.

 102. Ο/Η Elikas λέει:

  @ arkin

  Περιττό να σου πω ότι συμφωνούμε. Καλό βόλι και σε σένα.

  @ εικονολόγος

  Σεβαστή η απόφαση σου, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να ταλαιπωρηθείς στην ουρά με τόση ζέστη για να ρίξεις λευκό. Αφού δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από το να δροσίζεσαι στη θάλασσα.

  Όσο γι’ αυτά που ζητάς, είναι πολλά. Πάρα πολλά. Ξέρεις γιατί; Γιατί αντιμετωπίζεις τη δημοκρατία σαν κακομαθημένος πελάτης, που πληρώνει ένα μικρό ποσό και θέλει το προϊόν του να είναι αυτό ακριβώς που γουστάρει, καθαρισμένο και σερβιρισμένο στο πιάτο. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα όμως. Τα (μικρά ιδίως) κόμματα και οι πολιτικές που ακολουθούν εξαρτώνται από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, κι όχι απλά από το τι άγνωστες απαιτήσεις μπορεί να εκφράζουν απέχοντας. Πρέπει να μπεις στο εστιατόριο, να διαλέξεις, να παραγγείλεις, να τσακωθείς με τον σερβιτόρο και ενδεχομένως να χωθείς και στην κουζίνα να βάλεις ένα χεράκι αν θέλεις να φας. Εκτός βέβαια αν προτιμάς το ετοιματζίδικο και άνοστο φαγητό κάποιας επώνυμης αλυσίδας, το οποίο χρυσοπληρώνεις και τελικά αποδεικνύεται άχυρο και εξαιρετικά βαρύ για το στομάχι. Εκεί να δεις αν θα μπορέσεις να κοιμηθείς το βράδυ…

  @ murplejane

  Κορυφαίο το σχόλιο του ANemos… Βεβαίως, ένας άνθρωπος που είναι τόσο πολύ ενεργός όσο περιγράφει, δύσκολα θα θέλει να ακυρώσει το αποτέλεσμα των αγώνων του αφήνοντας τους αδιάφορους και τους αμέτοχους να αποφασίσουν σε ποιον θα πέσει ο κλήρος της εξουσίας.

  @ το φελέκι

  Σωστός…

  @ Ανώνυμος

  Αν και έχω κι εγώ τις ενστάσεις μου για τους Ο-Π, σε παρακάλεσα σε προηγούμενο σχόλιο μου να μην κάνεις (ούτε εσύ, ούτε κανένας) προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένου κόμματος. Ακόμα κι αν δεν είσαι κομματόσκυλο όπως λες, μας προτρέπεις να ψηφίσουμε Λεβέντη, πράγμα που θεωρώ ότι είναι εκτός θέματος του ποστ. Φαντάζεσαι να έκαναν το ίδιο όσοι σκοπεύουν να ψηφίσουν κάτι άλλο; Θα καθόμασταν να τσακωνόμαστε εδώ μέσα για το ποιο κόμμα είναι καλύτερο και ποιο όχι. Δεν έχει νόημα αυτό. Έχει νόημα να συμμετάσχουμε, άσχετα με το τι θα επιλέξει ο καθένας μας.

  @ εικονολόγος

  Σε πληροφορώ ότι η αποχή στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι από τις μικρότερες σ’ αυτές τις εκλογές. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη, αυτοδυναμία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, παραγκωνισμό της αριστεράς σε μια ανώδυνη μειοψηφία. Το ξέρω ότι ακούγεται κινδυνολογικό σαν επιχείρημα, αλλά μήπως θα έπρεπε επιτέλους να κάνουμε κάτι για να αναχαιτίσουμε μια πορεία που μας οδηγεί στο γκρεμό; Λέω εγώ τώρα…

  @ Odyssey

  Ενημερώσου, εκτίθεσαι 🙂 Καραμέλα το έχει κάνει ο Τσίπρας, και σήμερα που τον άκουγα κάποια στιγμή να μιλάει στο Ζάππειο, πάλι για τα 28 δις έλεγε. Καθόλου χαλαρά. Και δεν είναι μόνον αυτός και η παράταξη του φυσικά που επιμένουν σ’ αυτό το θέμα.

  Τώρα, αν τα ΜΜΕ επιλέγουν να υποβαθμίζουν το σκάνδαλο και να προβάλλουν άσχετα, σ’ αυτό δεν ευθύνονται κόμματα που έχουν μικρή δύναμη και αυτά που λένε λογοκρίνονται από το κατεστημένο. Γι’ αυτό άλλωστε αναφέρω την ενωμένη αριστερά στο ποστ. Αν βοηθούσαμε όλοι να υπάρξει, το τοπίο θα ήταν τελείως διαφορετικό σήμερα. Και τα 28 δις στις τράπεζες θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

  • Ο/Η @lbist λέει:

   @ Elikas

   Σόρυ, δεν το ήξερα… αλλά πώς μπορεί να απαντήσει κανείς σ’ αυτό που έλεγε ο Odyssey χωρίς να παραθέσει κάτι;;

 103. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas
  Το σχόλιό σου «…επαρκούν για να απαντήσουν στις τοποθετήσεις σας …» και «… να μας χαντακώσετε …» και « … να θυμάστε …» και «χαρίσαμε στους δυνάστες» και « … με ενοχλεί η άγνοια που συνήθως κρύβει η απόφαση … Η τεμπελιά να ψάξει …»

  κλπ κλπ

  Το ΑΓΕΝΕΣ και ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ παραλήρημά σου τελειώνει όμως με φράσεις αυτογνωσίας όπως :

  « … χρησιμοποιεί(ς) στερεότυπα για να απαξιώσει(ς) όσους δεν συμφωνούν μαζί σου …»
  « … εσύ κατέχεις την απόλυτη αλήθεια … και σιγά μη μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με τις λεπτομέρειες …»

  Από αυτές διαφαίνεται τόσο η ποιότητα του διαλόγου που αντέχεις όσο και το είδος της δημοκρατίας που πρεσβεύεις … απλώς έχασα τον χρόνο μου εδώ … λυπάμαι !

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ grsail

   Τα μαθήματα δημοκρατίας αλλού.

   Μόλις πέρασα από το μπλογκ σου να δω τι γράφεις κι έμεινα μαλάκας.

   Μπράβο μεγάλε!!!

   Μάζεψες ένα-ένα ΟΛΑ τα σχόλια που έχεις αφήσει στο ποστ μου, αποφεύγοντας να αναφέρεις έστω και μία λέξη από τον αντίλογο – ή τουλάχιστον να δώσεις το link για να έρθουν να σε καμαρώσουν οι αναγνώστες σου. Μετέτρεψες τον μεταξύ μας διάλογο σε έναν αυτάρεσκο μονόλογο και καθάρισες.

   Αν αυτή είναι η αντίληψη σου για τη δημοκρατία, καλά κάνεις και δεν ψηφίζεις. Μήπως ήσουν μέσα στο τανκ το ’73; Γιατί με τέτοια νοοτροπία, μέσα στο Πολυτεχνείο δεν είχες καμία δουλειά.

   Όμως εγώ δεν πρόκειται να σε λογοκρίνω. Θα σε αφήσω να γράφεις ό,τι νομίζεις εδώ μέσα (βρίσε με κιόλας αν θέλεις, πολύ που με νοιάζει). Απλά δεν πρόκειται να μπω ξανά στον κόπο να σου απαντήσω. Τέλος.

   • Ο/Η arkin λέει:

    @elikas

    Εντάξει, νομίζω τώρα υπερβάλλεις λίγο. Καλά έκανε και συγκέντρωσε τις απόψεις του σε ένα post. Μπορεί να του άρεσαν όπως τις διατύπωσε και να ήθελε να τις έχει συγκεντρωμένες κάπου. Δικαίωμά του είναι άλλωστε. Αυτή είναι η άποψή του και δεν είναι υποχρεωμένος να παραθέσει αντίλογο.
    Για αυτό υπάρχουν και τα σχόλια.

 104. Φίλε Έλικα,

  καταρχήν όπως κατάλαβες από το βιντεάκι, τα επιχειρήματα που αναφέρεις είναι αναστρέψιμα. Για παράδειγμα οι καρχαρίες (θα μπορούσα να πω) θέλουν να πας να ψηφίσεις. Δεν θέλω λοιπόν να πω ότι αυτή ή η άλλη όψη είναι σωστή. Γιατί και εγώ όπως και εσύ έχω μια άποψη που πηγάζει από κίνητρα όχι εγωιστικά αλλά κοινωνικά και ηθικά. Και οι δύο θέλουμε (ο καθένας με αντίθετο τρόπο) δικαιοσύνη και ισοτιμία.
  Όμως κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε λίγες μέρες θα αντιμετωπίσεις πάλι την πραγματικότητα όπως είναι και χωρίς ψευδαισθήσεις. Θα μετρήσεις τις ψήφους και θα δεις ότι τιποτα δεν άλλαξε και το χειρότερο (κατά την άποψη μου) είναι ότι αυτό που έκανες και που πάνω του εναπόθεσες όλες σου τις ελπίδες σου, ήταν χωρίς αντίκρισμα.
  Η πείρα μου το έχει διδάξει, αλλά ας περιμένουμε λίγες ακόμα μέρες για να δούμε ποιός τελικά είχε δίκαιο…

  Καλή σου μέρα.

  • Ο/Η Κυριάκος λέει:

   Ιπτάμενε Ολλανδέ, νομίζω πως ο Carlin θέλει απλά να πει στους ανθρώπους «μήν κάνετε μόνο κριτική, κάντε και αυτοκριτική γιατί εσείς τους ψηφίζετε και σαν τα μούτρα σας είναι». Δεν έχει άδικο αλλά δεν είναι και σοβαρή πολιτική άποψη. Δεν είδα το βιντεάκι αλλά τα επιχειρήματα που αναφέρεις στη σύνοψη, αν τα εξετάσω στα σοβαρά, είναι εντελώς ανόητα ή / και επικίνδυνα. Δε θα πιάσω το δεύτερο γιατί είναι πολύπλοκο και έτσι κι αλλιώς τα έχει πει καλύτερα ο έλικας αλλά θα σχολιάσω σύντομα τα άλλα δύο:

   1. Η άποψη οτι οι χαζοί πολίτες επιλέγουν χαζούς πολιτικούς είναι το συνηθισμένο επιχείρημα όσων κατακρίνουν τη δημοκρατία ως πολίτευμα. Το προτεινόμενο αντίδοτο είναι συνήθως η αποδοχή της κυριαρχίας των φωτισμένων / ανώτερων / θεόσταλτων κλπ. Να μου λείπει. Στο κάτω κάτω αν αυτοί είμαστε αυτοί μας αξίζουν. Ο καθένας που νομίζει πως είναι ανώτερος ας το αποδείξει και ας διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει. Η δημοκρατία έχει ιστορικά αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση στέρεων, ειρηνικών, δίκαιων και οικονομικά εύρωστων κοινωνιών. Κι ας ψηφίζουν και οι καθυστερημένοι.

   3. Αυτό είναι εντελώς γελοίο. Ή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή οπότε και βέβαια έχω το δικαίωμα να γκρινιάζω. Και αυτός που λέει οτι δεν ψηφίζω για να μην έχω την ευθύνη και να μπορώ να γκρινιάζω είναι απλά ένας ευθυνόφοβος γκρινιάρης και τίποτα παραπάνω. Προσωπικά θέλω να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί και θα γκρινιάζω όσο θέλω.

   Γενικό σχόλιο για αυτούς που απέχουν συνειδητά: Μην ξεχνάτε οτι η δημοκρατία είναι διαδικασία δοκιμής και λάθους. Το γεγονός οτι μπορεί οι επιλογές μπορεί να μην είναι σπουδαίες ή οτι είναι πιθανό να απογοητευτείς τελικά από την επιλογή σου δεν σημαίνει πως είναι καλύτερο να μην κάνεις καμιά επιλογή ώστε να μη χρεωθείς το λάθος. Μην ξεχνάτε επίσης οτι ποτέ στην ιστορία οι πολίτες δεν ήταν τέλεια ενημερωμένοι τόσο για τους κανόνες όσο και για τις προθέσεις των υποψηφίων. Η δημαγωγία έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με τη δημοκρατία. Αυτό δεν κάνει τη δημοκρατία κακή. Όταν ξέρεις τους κανόνες παίζεις καλύτερα αλλά αν το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό τότε παίζεις κι ας μην είσαι σίγουρος γιατί αν δεν παίξεις έχεις χάσει από χέρι.

 105. Ο/Η εικονολόγος λέει:

  @ Έλικας

  Σεβαστές όλες οι απόψεις φίλε μου, αλλά κανένας δεν έχει το αλάθητο του Πάπα.
  Εδώ ανταλλάσσουμε θέσεις…
  Μιλάς και σχολιάζεις ανθρώπους, κρίνοντας από κάποια σχόλιά τους, μη γνωρίζοντας τίποτα για την προσωπική τους δράση και στάση ζωής.
  ΝΑΙ απαιτώ κάποια πράγματα πολύ απλά γιατί εγώ ζω με αυτές τις αρχές και ξέρω ότι ο καθένας μπορεί να τις τηρήσει.
  Δε σου είπα ότι κάνεις λάθος με τις επιλογές σου, απλά σου λέω ότι δεν μπορείς εσύ να κρίνεις, αν είμαι εγώ σωστός ή λάθος με τις δικές μου επιλογές.
  Δεν μπορείς να ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ το σωστό (.. κατά τη δική σου γνώμη) σε κάποιον χωρίς πρώτα αυτός να το κατανοήσει. Γι αυτό αργά ή γρήγορα όλες οι μαζικές κινητοποιήσεις (… επαναστάσεις ή όπως αλλιώς θες να τις πεις) παρεκλίνουν από τις θέσεις τους και καταλήγουν με εσωτερικές συγκρούσεις γιατί οι άνθρωποι που ξεκινούν μαζί αρχικά, έχουν σαν κοινό παρανομαστή έναν κοινό εχθρό η απειλή και όχι αναγκαστικά κοινή θεώρηση και επιθυμίες.
  Η πρώτη αντίδραση και επανάσταση κάθε ανθρώπου, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι απέναντι στον εαυτό του.
  Αν εσύ τώρα, την έχεις ήδη κάνει και προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο, καν’ το με μικρά βήματα.
  Κάνε λοιπόν αυτό που εσύ νομίζεις σωστό και άσε τους άλλους να κάνουν αυτό που εκείνοι νομίζουν.
  Δε θα αλλάξεις τίποτα αν φέρεις 10000 επιπλέον ηλιοκαμένους μοδάτους στις κάλπες.
  Όσο για το «φαγητό» μου… προτιμώ να μαγειρεύω σπίτι μου από το να μαλώνω με τους εστιάτορες!

 106. Ο/Η dilated λέει:

  Στους τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος; Όχι δεν ταυτίζομαι με καμία παράταξη. Δεν πάω να ψηφίσω ούτε αυτούς που χρόνια τώρα εναλλάσονται στα έδρανα και κληρονομούν τη θέση τους στα παιδιά τους-ανήψια τους, ούτε αυτούς που ασκούν κριτική και αναμασούν μανιφέστα που δε θα χρειαστεί να εφαρμόσουν, ούτε αυτούς που βάζουν μπροστά δήθεν αρχηγούς για να πιάσουν συγκεκριμένα target groups ψηφοφόρων, ούτε τα φρικιά τύπου κατμαν (έλεος!) ούτε δεξιούς, ούτε αριστερούς, ούτε πολύχρωμους ούτε κανέναν.

  Δεν πάω να δω τα ζώα με τα αυτοκόλλητα στο στήθος, δεν πάω να δω όλους αυτούς που πιστεύουν οτι κάτι έκαναν επειδή έριξαν ένα κωλόχαρτο στην κάλπη και μετά «εγώ να είμαι οκ και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούν».

  Από το σχολείο μέχρι το γηροκομείο, παντού παρατάξεις, παντού κόμματα, παντού συμφέροντα. Ποια πολιτική και ποια ενασχόληση με τα κοινά; Δημόσιες σχέσεις και «τζάκια». Τίποτα άλλο. Και το παραμύθι της ύψιστης ελευθερίας-πολιτικής πράξης….η ψήφος.

  Κι αυτοί που θα ψηφίσουν κι αυτοί που θα πάνε στην παραλία το ίδιο θα κάνουν. Μια τρύπα στο νερό..

  Ευχαριστώ δε θα πάρω…

  Η απάντηση είναι στο δρόμο και στην καθημερινότητα. Ο ένας να διορθώσει τον άλλο, να αλλάξει επιτέλους αυτοί η σάπια νοοτροπία της ζωής σε βάρος του διπλανού. Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν και θα τους έχουμε όσο κοιτάμε να «φάμε» τον δίπλα, όσο παρκάρουμε στα πεζοδρόμια, όσο πετάμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο, όσο μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο…θα μπορούσα να συνεχίσω για αιώνες. Μόρφωση, ευγένια, σεβασμός, αλλαγή νοοτροπίας και δρόμος. Χωρίς παρατάξεις και συμφέροντα. Απλά γιατί θες μια καλύτερη ζωή…

  • Ο/Η εικονολόγος λέει:

   Να αγιάσει το στόμα σου φίλε.

   Δε θα απέχω από την ψήφο, αλλά η τελευταία σου παράγραφος συγκεντρώνει όλα όσα έχω στο μυαλό μου τόσα χρόνια.
   Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι κάτω από κομματικές, ιδεολογικές και ταξικές ομπρέλες, έφερε τον κόσμο σ’ αυτήν την κατάσταση.
   Αντί να ζούμε σωστά προσπαθούμε απλά να ακουγόμαστε σωστοί…
   Εύγε !

  • Ο/Η arkin λέει:

   Νομίζω ότι αυτή η τελευταία παράγραφος είναι ο κοινός τόπος όσων συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό θέλουμε και αυτό προσπαθούμε.
   Η διαφορά μας είναι ότι κάποιοι από μας πιστεύουν πως η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας.

  • Ο/Η Φλύαρος λέει:

   Όλα αυτά που λες ως διαπιστώσεις είναι απόλυτα σωστά. Στο δια ταύτα όμως είναι που διαφωνώ μαζί σου, όπως και με τους υπόλοιπους σχολιαστές που επιλέγουν την αποχή ως αντίδραση στην σημερινή σαπίλα του συστήματος.

   «Ο ένας να διορθώσει τον άλλον»

   Και το σύστημα ποιός θα το διορθώσει; Όπως πολύ σωστά λέει ο Έλικας το σύστημα ή ανατρέπεται με επανάσταση ή επανακαθορίζεται εκ των έσω. Τρίτη λύση δυστυχώς δεν υπάρχει, μην έχετε αυταπάτες. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της επανάστασης οπότε για μένα η μόνη λύση είναι η συμμετοχή στις εκλογές και η ενεργή δράση ως πολίτης.

 107. Ο/Η arkin λέει:

  @Ιπτάμενος Ολλανδός
  Δεν νομίζω ότι κανείς από μας εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες σε αυτήν (ή σε οποιαδήποτε) εκλογική αναμέτρηση.
  Προσωπικά, γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα που ανέφερες εσύ, ο grsail και άλλοι, ξέρω ότι ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν. Αυτό που με ενδιαφέρει να αλλάξει είναι η (α)πολιτική συνείδηση των συμπολιτών μου. Η συμμετοχή είναι που έχει σημασία. Ακόμα και η «λάθος» ψήφος σημαίνει ότι μπήκες σε μια διαδικασία σκέψης και επιλογής. Ίσως την επόμενη φορά κρίνεις καλύτερα. (Είναι όπως με την ανακύκλωση. Δεν αρκεί για να σώσει τον πλανήτη, αλλά βοηθάει στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.)
  Ψηφίζω γιατί πιστεύω ότι ακόμα και μια μικρή διαφορά, είναι σημαντική διαφορά.

 108. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas

  Ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα και γιατί ‘έμεινες μαλάκας’ ;
  Έκλεψα μήπως τις ιδέες κάποιου ;

  Η κριτική που σου έκανα παραμένει ! Και ποιός είναι ο λόγος να χάνει κανείς την ψυχραιμία του και να μιλάει περί ‘τανκ του 73’ κλπ ; Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κάνουμε είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο ;

  ΥΓ. … και γιατί να σε βρίσω (!) ;

 109. Φίλε arkin,

  Αυτοί που μιλάνε για καρχαρίες και προσπαθούν να πείσουν ανθρώπους να ψηφίσουν, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εκλογές (εντάξει, το όλες ήταν παρατραβηγμένο…).
  Θα διαφωνήσω ότι ο Έλληνας έχει (α)πολιτική συνείδηση. Ίσα-ίσα είναι ένας από τους λαούς που μιλάει τόσο πολύ για τα πολιτικά (ζω στο εξωτερικό σε μια πολυπολιτισμική χώρα και έχω γνωρίσει αρκετούς λαούς). Η άποψη μου όμως είναι (και εδώ μάλλον συμφωνούμε) ότι είναι επιφανειακά ενημερωμένος, κυρίως γιατί έτσι το θέλουν οι εκάστοτε εξουσίες. Και γιαυτό δεν θα μπορέσεις ποτέ να κρίνεις καλύτερα (μιλάμε για ένα ποσοστό 90% δεν τους βάζω όλους σ’ενα τσουβάλι).
  Όσο για την μικρή-σημαντική διαφορά, γιατί δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω και εγώ το ίδιο επιχείρημα για την αποχή;

  Όσο αναφορά το βίντεο:
  1. Το ότι συμφωνείς είναι πολύ ενθαρρυντικό, αλλά ταυτόχρονα μου κάνει εντύπωση ότι θέλεις να πείσεις άλλους να ψηφίσουν…
  2. αν κάτσεις σπίτι σου, δεν συμμετέχεις στο τσίρκο, αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Επιπλέον θέλω να τονίσω το ΣΠΙΤΙ σε αντιπαραβολή με την ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ εναλλακτική της ΠΑΡΑΛΙΑΣ. Μοιάζει λίγο με το επιχείρημα ότι η ΑΠΟΧΗ είναι ενάντια στην «δημοκρατία», όταν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το δικαίωμα να λες την άποψη σου…
  3. Αυτό μπήκε κυρίως για να δείξει την αντιστρεπτικότητα των επιχειρημάτων και της μίας πλευράς αλλά και της άλλης. Παρόλα αυτά o Carlin δίνει μια απάντηση σ’αυτό: λέει ότι εσύ ψήφισες, εσύ εξέλεξες, εσύ είσαι υπέυθυνος αν αυτοί που θα βγουν τα «κάνουν σαν τα μούτρα τους», ενώ εσύ που δεν ψήφισες, απ’την άλλη, έχεις …κάποια έξτρα δικαιώματα 😉

  • Ο/Η arkin λέει:

   Αναφερόμουν κυρίως στους νέους (18-35) που δεν συμμετέχουν στα κοινά πιο πολύ λόγω άγνοιας και αδιαφορίας, παρά λόγω άποψης. Αυτή η απολιτική στάση είναι και λίγο μόδα. Αυτούς θα ήθελα να δω να συμμετέχουν. Όπως όμως λες κι εσύ, αυτό δεν έχει νόημα χωρίς την αντίστοιχη ενημέρωση, η οποία προϋποθέτει παιδεία. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη παιδείας.
   Αν έστω κι ένας όμως πειστεί να το ψάξει λίγο παραπάνω και εν τέλει να ψηφίσει, νομίζω είναι σημαντικό.
   Εσύ προφανώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο επιχείρημα για την αποχή, αφού αυτή είναι η επιλογή σου. Εγώ απλά θα διαφωνήσω για τους λόγους που έγραψα νωρίτερα.

   Για τα 3 σημεία του βίντεο:
   1. Καταρχάς δεν θέλω να πείσω κανέναν για τίποτα. Κάνουμε διάλογο και παραθέτω την άποψή μου για το τι είναι πιο ωφέλιμο. Υποστηρίζω την ψήφο γιατί α) δεν πιστεύω όλο το κοινωνικό σύνολο είναι σάπιο (στην πλειοψηφία του ναι, αλλά όχι όλο) και β) θέλω κι εγώ να έχω τους πολιτικούς που μου αξίζουν (κι ας είναι κι ένας).
   2. Ακόμα κι αν είναι τσίρκο, που δεν συμφωνώ ότι είναι, το να κάτσω σπίτι δεν μου λέει τίποτα. Προτιμώ να ψηφίσω αυτόν που είναι λιγότερο κλόουν. Μακάρι και λιοντάρι.
   3. Αν και δεν έχω καταλάβει πλήρως τι εννοείς με την αντιστρεπτικότητα, στα υπόλοιπα απαντάω το εξής. Σαφώς και είμαι υπεύθυνος των πολιτικών μου πράξεων, όπως θα έπρεπε να είναι όλοι. Νομίζω όμως ότι αυτός που διάλεξε να μην ψηφίσει είναι πιο υπεύθυνος. Και αντί για έξτρα δικαιώματα, μάλλον αποκτά έξτρα αλυσίδες, τις οποίες οικειοθελώς έδεσε γύρω του.

 110. Καλημέρα.
  Πρέπει να παραδεχτώ πως παλιά δεν ψηφίζα πάντα. Αυτή τη φορά θα ψηφίσω σίγουρα μιας και πολιτικοποιήθηκα στους Οικολόγους Πράσινους και ανέβασα το κείμενο σου στο μπλογκ μας: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους

 111. Ο/Η Elikas λέει:

  Ζητώ συγγνώμη από όλους που έχασα την ψυχραιμία μου και απάντησα με σκληρό τρόπο σε μία προσωπική επίθεση (η φράση «το ΑΓΕΝΕΣ και ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ παραλήρημά σου» ακούγεται αρκετά προσβλητική, ιδίως όταν στηρίζεται σε διαστρέβλωση των επιχειρημάτων του συνομιλητή). Επιπλέον, ενοχλήθηκα υπερβολικά όταν συνειδητοποίησα ότι δημοκρατία για κάποιους σημαίνει να εκφράζουν μόνο αυτοί την άποψη τους, ακόμα κι αν αυτή η άποψη προκύπτει ως απάντηση σε μία «υστερική εκστρατεία ψήφου» (στην οποία δεν καταδέχονται καν να παραπέμψουν τους αναγνώστες τους).

  Αν και οι περισσότεροι δεν φάνηκε να παρεξήγησαν το σχόλιο μου περί τεμπελιάς, άγνοιας και στερεοτύπων, διευκρινίζω ότι όταν βάζω σε εισαγωγικά τη φράση “εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια γιατί κάπου πήρε το αυτί μου ότι είναι έτσι και σιγά μη μπω στη διαδικασία να ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες” δεν αναφέρομαι ούτε στην προσωπική μου στάση ούτε σε κάποιον συγκεκριμένο σχολιαστή εδώ μέσα. Μιλάω για την επιπολαιότητα με την οποία πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν την εκλογική διαδικασία – ΕΙΤΕ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. Ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να στηρίξει ένα κόμμα με το οποίο εγώ συμφωνώ, στεναχωριέμαι όταν συνειδητοποιώ ότι το κάνει για τους λάθος λόγους (π.χ. γιατί του αρέσει το λογότυπο ή το χαμόγελο του υποψήφιου). Οι πολιτικές αποφάσεις όλων μας πρέπει να στηρίζονται σε γνώση του τι πρεσβεύει η κάθε επιλογή, κι όχι στο τι αίσθηση μας αφήνει η εκάστοτε προπαγάνδα.

 112. Ο/Η Dorothea λέει:

  Συμφωνώ σε όσα λες και προσθέτω ότι οι προηγούμενες γενέες έκαναν πολέμους και χύθηκε αίμα για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Ειδικά οι φτωχοί, οι γυναίκες και άλλες μειονότητες πολύ πρόσφατα κέρδισαν αυτό το δικαίωμα. Άρα είναι χαζό τώρα που έχουμε αυτό το δικαίωμα να μην το εκμεταλευόμαστε και να δηλώνουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, με αυτό το τρόπο την άποψη μας.

  Θυμηθείτε ότι λένε πως «κάθε ψήφος μετρά» και είναι αλήθεια.

  Επιπλέον η ευρωβουλή αποφασίζει για μας και το τι μας συμβαίνει στη καθημερινότητα μας. Γίνεται να μη μας αφορά ποιος θα είναι ο απεσταλμένος της χώρας μας;

 113. Ο/Η grsail λέει:

  @Elikas

  Τελικά αυτό είναι συγγνώμη ή όχι ;

  Αν είναι συγγνώμη τότε γίνεται αυτομάτως δεκτή και το ζήτημα έληξε !

  Αν δεν είναι τότε :

  Επαναλαμβάνω ότι το συγκεκριμένο σχόλιο που έγραψες με όλες αυτές τις ‘κοσμητικές περιγραφές’ για τους μη συμφωνούντες αναγνώστες σου ήταν ΑΓΕΝΕΣ και ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ ! Ξαναδιάβασε αυτά που έγραψες !

  Δεν είδα να σε διαστρεβλώνει κανείς, απλώς διαβάζουμε αυτά που γράφεις !

 114. @Ιπτάμενος Ολλανδός
  Είμαι μία από αυτούς που μιλουν για καρχαρίες και προσπαθουν να πείσουν τον κόσμο για την αξία της συμμετοχής. Έφτιαξα και σχετικά μπάνερ με καρχαρίες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν εναποθέτω τις ελπίδες μου στις εκλογές. Αν ήταν έτσι δεν θα συμμετείχα σε τόσα πράγματα ενεργά, όλο τον καιρό ενδιάμεσα των εκλογικών αναμετρήσεων.
  Και να σου πω και κάτι; Αυτοί που εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στις εκλογές (και ουσιαστικά θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους ως πολίτες σταματούν εκεί) μη νομίζουν πως κάνουν και παντιέρα τη συμμετοχή. Όπως και αυτοί που βαριούνται και δεν θέλουν να συμμετέχουν, λόγω αδιαφορίας όμως. Νομίζω πως σ’αυτή τη συζήτηση φαίνεται (γενικά) πως όλες και όλοι που συμμετέχουμε δεν ανήκουμε σε καμία από τις 2 παραπάνω κατηγορίες. Δεν αδιαφορούμε! Και αυτό το σέβομαι!
  Διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Εσύ, ας πούμε, με το βίντεο που έβαλες λες πως όσοι μετέχουν (αδιάφοροι και μη αδιάφοροι) νομιμοποιούν ένα σάπιο σύστημα και ουσιαστικά είναι συνένοχοι. Εγώ, ας πούμε, λέω πως όσοι δεν μετέχουν (αδιάφοροι και μη αδιάφοροι) νομιμοποιούν κυβερνήσεις που «υφαρπάζουν» αυτοδυναμίες που με μεγαλύτερη συμμετοχή δεν θα είχαν (σε εθνικές εκλογές αυτά).
  Θα βάλω όμως μία ακόμα παράμετρο (και προφανώς είναι επιχείρημα υπέρ της συμμετοχής): Επειδή θεωρώ πως η ρήση «όλοι ίδιοι είναι» είναι ισοπεδωτική και άκρως αντιδημοκρατική (θα έλεγα φασιστική αλλά ας κρατηθώ) αναζητώ τι λέει και τι έχει πει κατά καιρούς ο καθένας (και η καθεμία αλλά μη σας ζαλίζω με τον αντισεξιστικό λόγο μου). Και παράλληλα αναζητώ τι έχουν κάνει αυτοί που λένε διάφορα σε σχέση με αυτά που έχουν πει. Επειδή μετέχω σε κινήματα πολιτών «μετράω» και ποιοι από αυτούς ήταν δίπλα μου στηρίζοντας και με τη φυσική τους παρουσία διάφορα πράγματα. Όταν λοιπόν ψηφίζω, ψηφίζω θετικά και αυτούς που έχω δει με τα μάτια μου ότι δεν είναι ίδιοι με τους άλλους. Και αυτό σαν ποσοστό καταγράφεται ενώ το άλλο, αυτό που διαφοροποιεί εσένα από αυτόν που αδιαφορώντας δεν πάει να ψηφίσει, δεν φαίνεται πουθενά.
  Προσοχή! Δεν λέω λοιπόν είναι απολίτικη στάση το να μην πας να ψηφίσεις…κοιτάζω το θέμα εκ του αποτελέσματος και αναρωτιέμαι τελικά: ποια στάση είναι πιο αποτελεσματική;

 115. * «μη νομίζουν πως κάνουν και παντιέρα τη συμμετοχή»
  το ορθό είναι : μη νομίζεις πως κάνουν και παντιέρα τη συμμετοχή

 116. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός

  Κατ’ αρχήν, μου αρέσει πολύ ο George Carlin και κρίμα που τον χάσαμε τον άνθρωπο γιατί έλεγε πολλά και σωστά πράγματα. Στο θέμα της αποχής βέβαια διαφωνώ μαζί του, αν και εκείνος αναφέρεται στο (εντελώς διαφορετικό από το δικό μας) σύστημα των ΗΠΑ, όπου οι εκλέκτορες διασφαλίζουν καθολική επικράτηση της πλειοψηφίας σε κάθε Πολιτεία. Σαν να λέμε δηλαδή ότι αν στη Β’ Αθηνών βγει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, παίρνει όλες τις έδρες και οι υπόλοιποι τίποτα…

  Μη νομίζεις ότι έχω ιδιαίτερες αυταπάτες πως με τις εκλογές λύνονται όλα μας τα προβλήματα. Απλά θεωρώ ότι ψηφίζοντας ελέγχεις την εξουσία. Όσο αφήνεις δύο διεφθαρμένα και αλαζονικά κόμματα να κάνουν παιχνίδι ανενόχλητα, με όποιον τρόπο και να διαμαρτυρηθείς για την ασυδοσία τους φαίνεται σαν να πηγαίνεις κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας. Για ποια πλειοψηφία μιλάμε όμως όταν η αυτοδυναμία ενός κόμματος προκύπτει από το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων; Και πώς ελπίζει κανείς να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους και όλα τα υπόλοιπα «κακώς κείμενα» χωρίς να ψηφίζει;

  @ εικονολόγος

  Σε αντίθεση με την καταιγιστική προπαγάνδα υπέρ της αποχής (ακόμα κι ο Λαζόπουλος δημαγωγεί υπέρ της), δεν προσπαθώ να επιβάλλω τίποτα και σε κανέναν. Είπαμε, η δημοκρατία δεν επιβάλλεται. Απλά αντιδρώ στην κατευθυνόμενη «μόδα» του να πάμε όλοι για μπάνιο και να αφήσουμε τις αποφάσεις στα χέρια των κομματικών μελών, στελεχών και «ημέτερων». Έχει παραγίνει το κακό και ενώ το βλέπουμε όλοι, σηκώνουμε τους ώμους με αδιαφορία.

  Έχεις δίκιο ότι κάθε αλλαγή πρέπει να ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Μόνο που κανένας μας δεν αποτελεί αυτόνομη οντότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Το να λέω «εγώ απέχω γιατί είμαι εντάξει με τον εαυτό μου κι άσε τους άλλους να κουρεύονται» επηρεάζει ΚΑΙ τον εαυτό μου ΚΑΙ τους άλλους. Αύριο θα ψηφίσουν νέα μέτρα για να «σώσουν» την οικονομία, και θα τα λουστούμε παρέα. Ποιος τους νομιμοποιεί να τα περάσουν; Η επίπλαστη πλειοψηφία που απέκτησαν επειδή κάποιοι τους ψήφισαν ΚΑΙ επειδή κάποιοι ΔΕΝ ψήφισαν τίποτα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει επειγόντως να σπάσει.

  @ dilated

  Θα συμφωνούσα μαζί σου αν η Ιστορία σε δικαίωνε. Όμως οι κοινωνικοί αγώνες που εξανάγκασαν την εξουσία να βάλει νερό στο κρασί της στηρίχτηκαν στη μαζικότητα. Και η μαζικότητα είναι ένα είδος ψηφοφορίας, έστω και για πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Μόνο που δεν γίνεται να κατεβαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα στους δρόμους και να χαράζουν πολιτική χωρίς ενιαίο στόχο και ιδεολογικό πλαίσιο. Απόδειξη, το γεγονός ότι ακόμα και οι γενικές απεργίες ενάντια σε μία τόσο καταστροφική κυβέρνηση γίνονται για το συνδικαλιστικό θεαθήναι και συγκεντρώνουν ελάχιστο κόσμο στις πορείες. Χωρίς τις εκλογές δεν θα αλλάξει τίποτα λοιπόν, γιατί ο κόσμος κουράστηκε να συμμετέχει, φοβάται μη χάσει τα κεκτημένα ψίχουλα που του δίνουν, αγνοεί τις αληθινές διαστάσεις των προβλημάτων και βλέπει μόνο την εύκολη ρητορική της συνθηματολογίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι αγωνιστές…

  Όσο για την ισοπεδωτική λογική σου απέναντι σε όλα τα κόμματα, διαφωνώ. Αλλά ακόμα κι αν έχεις δίκιο, πάλι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κόμμα ή ένα κίνημα από τους πολίτες για να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Όσο και να μας αρέσει να φανταζόμαστε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μία μειοψηφία μονίμως διαφωνούντων που τσακώνονται μεταξύ τους συνέχεια και αντί να ενισχύουν τη δύναμη τους καταλήγουν να γίνονται γραφικοί και ακίνδυνοι για την εξουσία.

 117. Ο/Η Anonymos λέει:

  Διαβλεπω μια ταση απο τα γαραφομενα ορισμενων και κυριως του ΕΛΙΚΑ οτι εγω τα ξερω καλα ενω εσεις που δεν ψηφιζετε ειστε μιασματα, αυτο μου είναι φοβερα εκνευριστικό. Οι πλεον ενδιαφερουσες αποψεις ακουστηκαν απο ανθρωπους που δεν θα ψηφισουν αλλα και δεν αδιαφορουν, είναι τυχαιο αραγε αυτο ;

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Με προσβάλλεις ανώνυμε ! 😀

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Ανώνυμε,

   Ποτέ δεν είπα ότι κάποιος που ψηφίζει ή ΔΕΝ ψηφίζει είναι μίασμα ή κάτι παρόμοιο. Το αν εσύ ταυτίζεσαι με τις απόψεις όσων είναι υπέρ της αποχής είναι υποκειμενικό. Εκτός αν εσύ τα ξέρεις όλα κι οι υπόλοιποι τίποτα…

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Ανώνυμε,
   ..πάντως, εδώ που τα λέμε, θα ήθελα να μάθω με ποιο τρόπο ενδιαφέρονται (δεν αδιαφορούν δλδ, όπως γραφεις) όσοι αποφάσισαν να μη ψηφισουν…

 118. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Φλύαρος

  Επειδή αναφέρθηκες στην επανάσταση, θέλω απλά να επισημάνω ότι είναι μεν μια ακραία και γενναία λύση, αλλά καθόλου όμορφη και ηρωική. Επανάσταση σημαίνει εμφύλιο, νεκρούς, εγκλήματα, εξορίες και βασανιστήρια. Σημαίνει διάλυση των υποδομών και της οικονομίας. Αν αύριο έρθει στην εξουσία κάποιος που θα ασκήσει τόση βία ώστε να μην υπάρχει άλλος τρόπος να τον διώξεις, αναγκαστικά θα πάρεις τα όπλα και θα πολεμήσεις μέχρις εσχάτων. Όμως, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την ασυδοσία της εξουσίας με την ψήφο μας. Και να μην καταστρέψουμε τελείως τη χώρα. Δεν γίνεται λοιπόν να ονειρευόμαστε επαναστάσεις όσο έχουμε ακόμα δημοκρατικές εναλλακτικές και δεν τις αξιοποιούμε.

  @ Γιάννης Καραμήτρος

  Κι εγώ δεν ψήφιζα πάντα, και το έχω μετανιώσει για όσες φορές δεν ψήφισα. Η δικαιολογία «κανείς δεν μου φαίνεται ιδανικός» καταλήγει στο να επικρατούν τα ίδια και τα ίδια «μαγαζιά» και στο τέλος να μην υπάρχει όντως κανείς που να αξίζει τον κόπο να ψηφίσεις. Για τους Ο-Π έχω επιφυλάξεις βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία 🙂

  @ Dorothea

  Γράφεις τα αυτονόητα, μόνο που δυστυχώς για κάποιους φαίνονται απλοϊκά. Έτσι όπως πάμε θα φτάσουμε μια μέρα να χάσουμε το δικαίωμα ψήφου και δεν θα αντιδράσει κανένας γιατί «έλα μωρέ, τι άλλαξε». Τζάμπα τόσοι αγώνες και τόσο αίμα που χύθηκε…

  @ Κόκκινο μπαλόνι

  Αυτό ακριβώς. Κάπου μέσα στα τόσα σχόλια που έχουν γραφτεί εδώ μέσα νομίζω ότι συνέκρινα την αποχή με μία σφραγισμένη κάλπη που πέφτει στη θάλασσα. Κανείς δεν ξέρει τι είχε μέσα, με αποτέλεσμα όλοι να βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα και τα ψηφοδέλτια που έκρυβε αυτή η (τεράστια) κάλπη να μην επηρεάσουν καθόλου το αποτέλεσμα. Σαφώς και δεν είναι όλοι οι απέχοντες αδιάφοροι και απολιτικοί. Αν όμως βγει ο Χ καρχαρίας μετά και πει ότι είναι, με ποιο πειστήριο θα τον αντικρούσουν;

 119. Καλή μου φίλη Κόκκινο Μπαλόνι,
  Συμφωνώ ότι όσοι μετέχουμε σ’αυτή την συζήτηση δεν αδιαφορούμε. Θα ήθελα όμως να σου υποδείξω κάποια «σφάλματα» (κατά την ταπεινή μου άποψη) στην επιχειρηματολογία σου.
  1. Η αυτοδυναμία που υποθέτεις ότι βοηθώ να «υφαρπαχθεί» δεν είναι δικό μου αλλά δικό σου κατόρθωμα. Εσύ ψηφίζεις και συντηρείς ένα σύστημα που αυτοαποκαλείται δημοκρατικό όταν οι νόμοι του επιβάλλουν το 30-% μιας εκλογικής δύναμης (ΧΩΡΙΣ τα άκυρα) να έχει αυτοδυναμία 50+% στη βουλή.
  2. ´Οταν λες ότι εννοώ (γιατί δεν το είπα) «όλοι οι ίδιοι είναι» έχεις κάποιο δίκιο αλλά πρέπει για να το καταλάβεις να το δεις από ηθική σκοπιά. Ψάξε και βρες την παραβολή των «τρωγλοδυτών» του Μοντεσκιού (Περσικά Γράμματα) και θα καταλάβεις τι εννοώ.
  3. Όπως ακριβώς σωστά αναφέρεις ότι δεν διαφοροποιούμαι από αυτόν που απέχει λόγω αδιαφορίας, έτσι και εσύ δεν διαφοροποιείσαι από αυτόν που ψήφισε μη κυβερνών κόμμα, ψήφισε λόγω βολέματος, ψήφισε χωρίς να ενδιαφερθεί να μάθει, ψήφισε επειδή έτσι του μάθανε να κάνει κοκ.
  4. Επίσης, όπως και εγώ εξάλλου, δεν αναρωτιέσαι ποια στάση είναι πιό αποτελεσματική, αλλά έχεις ήδη αποφασίσει.

  Φίλε Έλικα,
  Από την μία λές ότι ο Carlin μιλά για άλλο σύστημα (έχοντας κάποιο δίκαιο) και από την άλλη λες ότι το 25% του λαού (στο σύστημα μας) παίρνει 50+% στη βουλή. Βλέπεις μεγάλη διαφορά σ’αυτά τα δύο; Αν δε, το καλοσκεφτείς (μετρώντας και συγκρίνωντας ψήφους και ποσοστά στη βουλή και των δύο συστημάτων) θα δεις ότι το δικό μας σύστημα είναι πιο άδικο!
  Μην ψηφίζοντας απαξιώνεις το σύστημα. Βέβαια άν το υπάρχων σύστημα το βλέπεις σαν δημοκρατία τότε είναι λογικό να βλέπεις ότι στην ουσία απαξιώνεις την δημοκρατία. Αν όμως (και νομίζω από παλαιότερα γραφόμενα σου ότι ανήκεις σ’αυτή την κατηγορία) βλέπεις το υπάρχων σύστημα σαν δημοκρατικοφανές τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα να το απαξιώσεις.
  Τώρα, με την απαξίωση αυτού του συστήματος, θα κάνεις όλα αυτά τα ανθρωπάρια που διψάνε για δόξα, τιμές και πάνω απ’όλα εξουσία και χρήμα, πραγματικά να χάσουν τον ύπνο τους, γιατί πάνω απ’όλα θα τους δείξεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να σε κυβερνάνε. Τους δείχνεις ότι είσαι πραγματικά κύριος του εαυτού σου, δηλ. ελεύθερος άνθρωπος… τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ 😉

  • @Υπτάμενο Ολλανδό
   Ανταποδίδω την φιλοφρόνηση και απαντώ:
   1. Φάουλ δικό σου, δυστυχώς, αυτό το πρώτο σου επιχείρημα. Αυτό που μόλις είπες είναι αυτοαναφορά γιατί αντέστρεψες αυτό που είπα εγω χωρίς προσθήκη επιχειρήματος που θα το γυρνούσε υπερ σου, π.χ.: «το α είναι σωστό γιατί είναι σωστό». Να σου πω μόνο πως ψηφίζω ένα πολιτικό συνδυασμό που υποστηρίζει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Να λοιπόν ένα πρώτο κριτήριο επιλογής για το αν και τι θα ψηφίσει κανείς.
   2. το «όλοι ίδιοι είναι» δεν το λες εσύ αλλά ακούγεται ευρέως γύρω μας, ακόμα και σ’αυτή τη κουβέντα. Και να πω πως ακόμα κι από ηθική σκοπιά να το δεις, δεν συμμετέχουμε όλοι για τους ίδιους (ποταπούς και ειδεχθείς) λόγους στην πολιτική-με όποιον τρόπο κι αν συμμετέχουμε!
   3. Έ, δεν είναι ίδια η ψήφος στη ΝΔ και στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ας πούμε (και λέω δύο συνδυασμούς που δεν ψηφίζω για να μη παρεξηγηθώ). Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Αφεντικά και δούλοι, σκατά γινήκαμ’ ούλοι;
   4. Προφανώς δεν αναρωτιέμαι, ειδικά στις δεδομένες συνθήκες. Μπορείς να διαβάσεις και το αντίστοιχο ποστ μου και θα καταλάβεις.

   Πάντως, τα μαθηματικά δεν σε επιβεβαιώνουν σχετικά με την απαξίωση του συστήματος μέσω της αποχής…εκτός αν εννοείς πως το απαξιώνεις σε ηθικό επίπεδο και προς ικανοποίηση μόνο του δικού σου θυμικού. Οκ δεκτό, αλλά αυτό το κάνεις ήδη, και χωρίς να είχαμε εκλογές! Σωστά;

 120. 1. «παθητική στάση» ειναι το όποιο : «δε θα πάρω» , ή δε σε ψηφίζω ρε λούστρε».. ;;
  «Παθητική» και «μοιρολατρική» ακουγεται αυτή η φωνή ; Και «συνεργάσιμη» ; !!
  1.1 Ποιός τη γαμάει την όποια «Αυριανή» ;
  1.2 Ειναι αλλο πράγμα και η «απάθεια» απο την «παθητικότητα» στα ελληνικά , εχει αντιθετικό νόημα, 2.Δευτερον δε θα πανε ολοι στις παραλίες τις μυκόνου .
  καποιοι μπορει να πάνε στο βουνό , ..
  και κάποιες , .. (ειδικά αν δεν εχουν κάνει αποτρίχωση) , ..
  (θα προσθεσω ευχάριστα:
  αγαμηθειτε , με τις ίδιες γενικότητες και τα ίδια σλογκαν «όλοι» .. ).
  … Ή μπορει κανεις να ασχοληθει με τίποτα αλλο – α ν ε ξ ά ρ τ η τ ο – της πολιτικής ανοησίας και της σχετικής φλυαρίας των ήμερών.
  Ή και με τίποτα.
  & το τίποτα καλύτερο είναι.

 121. Ο/Η zeit λέει:

  @Odyssey

  «Δεν θα ψηφίσω.
  Είναι όλοι ενταγμένοι στο ίδιο παιχνίδι.»
  Σοβαρά τώρα πιστεύεισ οτι το ΜΛ-ΚΚΕ, το ΟΑΚΚΕ, οι Τροτσκιστές, η Χρυσή Αυγή, ο Βεργής είναι ΟΛΟΙ στο ίδιο παιχνίδι;;!!
  Με αυτό θέλω να πω οτι και υπάρχει κόμμα να ψηφίσεις και κυριότερο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!! Αυτό είναι το πρωταρχικό προπαγανδιστικό επιχείρημα του Δικομματισμού για να παραμείνει σε θέση ισχύος, όπως καταλαβαίνω είναι και το κύριο θέμα της ανάρτησης. Και χρόνια τώρα δε χάφτω το οτι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι τα ίδια. Έβγαλες ποτέ το ΚΚΕ ή το ΣΥΡΙΖΑ; Έγινε; Τα άλλα είναι προσωπική Μεταφυσική!!

  @grsail και ΣΙΑ

  Κατανοητή η αντίδραση. Στο ίδιο κοινωνικό καζάνι βράζουμε όλοι. Αλλά φτάνει πια. Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ γνωστό. Να το λέμε ξανά και ξανά και ξανά ΔΕΝ είναι και η λύση. Πόσο μάλλον να διολησθαίνουμε σε προσωπικές επιθέσεις σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε (και για να είμαι δίκαιος αυτό πάει σε όλους). Το Πολυτεχνείο πέρασε και άφησε ότι άφησε. Τώρα τι κάνουμε; Προτάσεις κύριοι, προτάσεις. Δε μπορώ να είμαι 30 και να μην έχω δουλειά! Και αν δε μας εκφράζει κανένας τότε κάνω κάτι δικό μου και πείθω άλλα 3 εκατομ. Αυτό είναι Δημοκρατία.

 122. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός

  Και πώς θα αλλάξει το σύστημα («ενισχυμένη» αναλογική και λοιπές αντιδημοκρατικές κομπίνες) αν απλά το απαξιώνεις και δεν συμμετέχεις; Σ’ αυτό κανένας ως τώρα δεν έχει προβάλλει ένα επιχείρημα.

  Αν μπω στο σπίτι σου και αρχίσω να σε κλέβω επειδή έχω στα χέρια μου ένα χαρτί που λέει ότι μία μειοψηφία της πολυκατοικίας με εξέλεξε διαχειριστή, εσύ δεν θα αντιδράσεις; Κι αν έχω μαζί μου πέντε «φουσκωτούς» κι έναν εισαγγελέα που θα σε δέσει, θα τολμήσεις να σηκώσεις χέρι να με χτυπήσεις; Όχι. Απλά θα βρεθείς σε ένα λεηλατημένο διαμέρισμα και θα κλαις τη μοίρα σου. Ή θα σηκωθείς να φύγεις, αφήνοντας με να κάνω ό,τι θέλω και στους υπόλοιπους. Ενώ αν είχες ψηφίσει κάποιον άλλο (συν)διαχειριστή, δεν θα με έπαιρνε ούτε να σε κλέψω ούτε να σε διώξω. Το να υποθέσουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι διαχειριστές είναι εξίσου τραμπούκοι και κλέφτες σημαίνει ότι κακώς επέλεξες να μένεις σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Μόνο που στο συγκεκριμένο γεννήθηκες και σου ανήκει, άρα δεν είχες άλλη επιλογή.

 123. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Γουλιέλμος Ντελέρθ

  1. Εσύ (και πολλοί άλλοι που σκέφτονται σαν εσένα) μπορεί να μην είσαστε παθητικοί, αλλά από τη στιγμή που δεν καταγράφεται η πολιτική σας στάση, το σύστημα σας μετατρέπει σε αόρατους. Ή μήπως νομίζεις ότι θα βγει ο Πρετεντέρης και θα πει στο ποίμνιο ότι η αποχή δείχνει αύξηση της επιρροής του αντιεξουσιαστικού χώρου;

  1.1. Έλα ντε, πώς γίνεται να βάλεις σε κύκλο το «Α» της Αυριανής και το «Α» του Alter; Κι όμως, οι χειρότεροι εχθροί της ελεύθερης και ανεξάρτητης πολιτικής σκέψης παροτρύνουν τον κόσμο να ακολουθήσει την ίδια στάση που ακολουθούν μια ζωή οι αναρχικοί. Γιατί άραγε;

  1.2. Παθητικότητα είναι η μοιρολατρία του καναπέ, που πηγάζει από την απάθεια που καλλιεργεί το κατεστημένο μέσω της προπαγάνδας του. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλοι όσοι δεν θα ψηφίσουν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

  2. Ποια βουνά ρε φίλε; Δεν έχει μείνει δέντρο για να κρυφτείς, δεν έχει σήμα για το κινητό και δεν πρόκειται να ακολουθήσει κανένας. Στη θεωρία, όλοι ασυμβίβαστοι επαναστάτες είμαστε. Στην πράξη όμως, ακόμα και οι αποφασισμένοι να χύσουν το αίμα τους αγωνιστές, κάποια στιγμή λυγίζουν και το ρίχνουν στην ανάλυση. Το έχεις δει και το έχω δει και ξέρουμε κι οι δύο πως είναι έτσι. Άσε που «αντάρτικο» μιας χούφτας ανθρώπων είναι καταδικασμένο και δεν νομιμοποιείται από κανένα μαζικό κίνημα. Στις μέρες μας εννοείται, που δεν έχουν καμία σχέση με άλλες εποχές.

  @ zeit

  Προτάσεις ακούμε και προτάσεις δεν βλέπουμε. Όταν έγραψα αυτό το άρθρο, περίμενα ότι θα βρεθεί ένας τουλάχιστον να το αντικρούσει με μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική εναλλακτική. Ακόμα περιμένω…

 124. Ο/Η Anonymos λέει:

  @Odyssey
  Ελπίζω να μην υπονοείς ότι είμαι της … ΣΙΑ :-)) [ μου αρκεί ο τίτλος του οδηγού του τανκ που μου απένειμε ο Έλικας ]

  Πρόταση: Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία μας των τελευταίων 150 ετών δείχνει ότι με την ψήφο μας δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε αλλαγές.
  Ας απαγκιστρωθούμε από την υπερεκτίμηση της διαδικασίας ψήφου.
  Το γράφω και πάλι, δεν είμαι υπέρ της αποχής, είμαι εναντίον της υπερεκτίμησης της διαδικασίας ψήφου !
  Η ψήφος δεν φτάνει.
  Η ψήφος δεν αρκεί για να επιδράσει το Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό κοινό στα πράγματα.
  Ας μην χρησιμοποιούμε την ψήφο ως άλλοθι !
  Γνωρίζω ότι την στιγμή αυτή δεν υπάρχει γνήσια πολιτική κίνηση που πραγματικά να εκφράζει τον μέσο άνθρωπο και τα γενικά συμφέροντα της κοινωνίας.
  Μέχρι λοιπόν να φτιαχτεί ο κάθε πολίτης μπορεί μέσα από την καθημερινή του ζωή να επιδράσει θετικά στο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
  Οι ‘ρομπέν’ των σουπερμάρκετ, τα ψόφια ψάρια στα γραφεία των νομαρχών, οι εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στα Εξάρχεια με κολατσιό από το σπίτι συζήτηση και μουσική, οι τρόποι πάλης των Γάλλων φοιτητών εναντίον της εκεί ‘μεταρρύθμισης’ είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία στα χέρια όλων μας.
  Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος.
  Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν δυσκολίες.
  Το ‘παιχνίδι’ σήμερα στην Δύση είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και ‘τα γεράκια’ ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού πολύ καλά εδραιωμένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η πρόοδος, οι προσπάθειες και οι αγώνες.
  Μικρές και μεσαίες χώρες της Νότιας Αμερικής μας δείχνουν πολύ θετικά σημάδια, όμως η τερατογέννεση και το υδροκέφαλο του συστήματος επιβάλλουν – για μία ακόμα φορά – την αναγκαιότητα της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας σε ότι νέο προκύψει.
  Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη – και πάλι – να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
  Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό το ‘χαρτάκι στην τρύπα’ είναι σταγόνα στον Ωκεανό. Ο καυγάς είναι πολύς και για το τίποτα. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ! Χρειάζονται περισσότερα. Πολύ περισσότερα !

 125. Ο/Η Rodia λέει:

  Μήπως να ξεκινάγαμε τώρα που είναι τα πράγματα ζεστά.. λέω.. γιατί στις 8 άντε 10 Ιουνίου θα κρυώσουν πάλι -παρόλη τη ζεστη που θα πλακωσει!- μήπως να βαζαμε καποιο στοχο εφικτό; Ενα κατέβασμα στους δρομους π.χ. με απαιτηση την αλλαγη του εκλογικου συστηματος σε *καθαρη* απλη αναλογικη.. να επιτρεπονται συνεργασιες κομματων, κλπ.. λεω.. μήπως;..

  • Πολύ καλή ιδέα Ροδιά
   προσυπογράφω!
   Αν και έρχονται και οι εθνικές εκλογές οσονούπω οπότε μες στον «καύσωνα» θα είμαστε από κάθε άποψη 😉

   • Ο/Η Rodia λέει:

    Να απαιτησουμε απο τα κομματα να υποσχεθουν οτι θα θεσουν το θεμα και με αυτη τη προϋποθεση να ψηφισουμε στις βουλευτικες..
    Να βαλουμε και μετρο, οπως το περιφημο «Ομπαμόμετρο», να ελεγχουμε κατα ποσο ο εκλεγεις τηρει αυτα που υποσχεθηκε.. κλπ κλπ
    Μεχρι τωρα πηξαμε στα ΘΑ και μετα ΤΙΠΟΘΑ ! 😉

 126. Ο/Η grsail λέει:

  @Rodia
  Για τέτοιο αίτημα εγω κατεβαίνω ακόμη και με τα τέσσερα !
  Πότε ;

  ( … μία σημμετοχή σε τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις αξίζει όσο 10 / 100 / ή και 1000 ψήφοι … σωστά ; )

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Μια συμμετοχη δεν φτάνει! Πώς μπορουν να κινητοποιηθουν τόσοι πολλοι άνθρωποι ωστε να πετυχουν ικανοποιητικο αποτελεσμα; Μπορουν να το κανουν τα μπλογκς; Τα φεισμπουκ, κλπ σοσιαλ μεντια, δεν τα βλεπω ικανα… Ισως το τουίτερ μαζι με τα μπλογκς..
   Καμμια ιδεα κανεις;

   • νομίζω πως καλό είναι να το ρίξουμε σαν ιδέα και στο twitter, που είναι και πιο άμεσο σαν μέσο και να το οργανώσουμε κάπως…το βασικό είναι το πότε και η διατύπωση του αιτήματος της απλής αναλογικής με ένα σύνθημα…η δικτύωση θα φτιαχτεί!

 127. Ο/Η Odyssey λέει:

  Απαντώ από το τέλος.
  @Ανώνυμε των 12,46
  Μη με μπερδεύεις. Δεν είπα τπτ για σένα.
  Όσο για το θέμα της ψήφου, συμφωνώ ό,τι είναι υπερεκτιμημένη. Δεν αλλάζει ο κόσμος δι’ αντιπροσώπων. να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αποφάσεων από τον καθένα για τον καθένα και όλους.
  «Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς. Αυτό λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Και είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, όχι να αλλάξουμε εμείς το λαό, αλλά να αλλάξει ο λαός τη ζωή του, μόνος του κι αν το θέλει.»
  (Το τελευταίο αφορά τους Ρομπέν, οπλοφόρους και μη, που προχωρούν ερήμην και εν ονόματι αυτού που είναι ο λαός. )
  @zeit
  Η απάντηση μου, στο αν είναι όλοι ίδιοι, είναι ΝΑΙ. Όταν καθένας χωριστά και όλοι μαζί δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε την αμφισβήτηση και την αντικατάσταση ενός συστήματος, που έσπασε τα μούτρα του, από μόνο του και ανασυγκροτείται με την ησυχία του, φορτώνοντας τη ζημιά στους πολλούς, είμαστε ίδιοι. Επειδή συμμετέχω κι εγώ σε προσπάθειες «αλλαγής», βάζω κι εμένα στο «όλοι ίδιοι είμαστε» κι ας είμαστε τόσο διαφορετικοί.
  Είμαστε ίδιοι στην αποτελεσματικότητα.
  @Elikas, lbirst
  Mόνο το «κόκκινο μπαλόνι» με κατάλαβε. Δε μιλώ για τα 28 που δώσαμε, άτοκα. Μιλώ για τα 25 που δανειστήκαμε, έντοκα. Και σ΄αυτό ΤΟ ΘΕΜΑ δεν αναφέρθηκε στη διακαναλική ο Τσίπρας. Στα links που έδωσε το «μπαλόνι» έλαβα την απάντηση και είπα τι θα κάνω.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, όμως, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ η άγνωστη στο λαό συμπαιγνία πολιτικών και τραπεζών:
  Υπερχρεωνόμαστε, ενώ τους δώσαμε τσάμπα χρήμα. Κι αυτό γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα κράτη – μέλη να παίρνουν χρήμα απ’ ευθείας από την ΕΚΤ. Και μετά φτιάχνουν και σύμφωνο σταθερότητας ή σύμφωνο βλακείας, όπως το αποκάλεσε ένας νομπελίστας.
  Αυτό το τόσο απλό και απατηλό πράγμα, δεν λέγεται με τον τρόπο, τον τόνο και τις φορές που του πρέπει.
  Και η απόκρυψη ή η υποβάθμιση (συνειδητή ή όχι) τέτοιου θέματος είναι σοβαρό πράγμα.
  Κλείνοντας και ευχαριστώντας όλους για την ενημέρωση, μην τρελλαθούμε:
  Δεν αποκαθίσταται η δημοκρατία, ψηφίζοντας αντιπροσώπους.
  Για μένα το ζητούμενο δεν είναι ο «σοσιαλισμός», αλλά κάτι πολύ πιο απλό και πιο δύσκολο: η δημοκρατία.
  Και αυτό συσπειρώνει, πολύ κόσμο, όταν σ’ αυτόν τον κόσμο εξηγεί κάποιος πώς είναι στημένο και πουλημένο το παιχνίδι.
  «Ελεύθερη αγορά» με υποχρεωτικό δανεισμό του κράτους από ιδιώτες δεν γίνεται. Κι αν αυτό ειπωθεί με την ένταση που του πρέπει, ο πρώτος που θα τους δείρει, θα είναι ο «συντηρητικός» μικρομεσαίος, που πασχίζει μια ζωή, νομίζοντας ότι οι όροι είναι ίσοι και δίκαιοι.
  ευχαριστώ

 128. Ο/Η grsail λέει:

  @Rodia

  – ‘Να απαιτήσουμε από τα κόμματα’ πολύ σωστά αλλά πως ;

  – Όποιος ή όποια έχει blog με μεγάλο ‘τηράζ’ θα μπορούσε νομίζω να ρίξει την ιδέα της στγκέντρωσης.

  «ΑΙΤΗΜΑ: Επαναφορά της Απλής Αναλογικής, Προπύλαια Ημέρα τάδε ώρα τάδε»

  Εκτιμούμε (κατά προσέγγιση) τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενημερώνουμε τις αρχές για την συγκέντρωση (διότι είμαστε ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες και όχι ζώα) και … νάμαστε !

  Μου αρέσει !

  Αν πάλι είμαστε λίγοι πάμε εκεί σε κάποια στοά και στήνουμε ιδεολογικό καυγά με καφέδες και ουίσκια – και αυτό ΚΑΤΙ είναι !

  Εγώ θα φέρω και τους γιούς μου, φοιτητές του Καποδιστριακού 25 και 22 ετών !

  Ας πούμε ότι θα είναι και ένα είδος ‘χαιρετισμού’ στον σύντροφο Μιχάλη που έφυγε …

 129. Φίλε Κυριάκο,
  σ’ευχαριστώ που με χαρακτηρίζεις (έμμεσα) ανόητο και /ή επικύνδινο, γελοίο κτλ. Με γλίτωσες από το να απαντήσω το σχόλιο σου…

  Φίλε Elika,
  Μα αυτό που λες γίνεται ήδη (μου κλέβουν το διαμέρισμα) και έχω ψηφίσει αρκετές φορές ως τώρα. Τώρα αν καταλαβαίνω σωστά εσύ με την ψήφο σου θέλεις (συν) διαχειριστή δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πίστεψε με, τα λαμόγια έχουν ηθικούς κανόνες ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΗΡΟΥΝ. Όχι σαν εμάς που λέμε πχ. ότι είμαστε χριστιανοί και μαχαιρώνουμε πίσω από την πλάτη. Εξάλλου δες τι γίνεται στις χώρες (πχ Ολλανδία) με κυβερνήσεις συνεργασίας και θα βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα και για την Ελλάδα. Τώρα το ότι γεννήθηκα σε πολυκατοικία δεν σημαίνει κατ’ανάγκη ότι έχω / θέλω και διαχειριστή. Ποιός μου το επιβάλλει, αναρωτήθηκες ποτέ; Μήπως είναι όλοι αυτοί που ψηφίζουν και θέλουν διαχειριστή; Είναι κακό να μην θέλω διαχειριστή; Γιατί πως αλλιώς, στο φινάλε, να το πω στις εκλογές αυτό, χωρίς την αποχή; Έχεις κάτι καλύτερο να μου προτείνεις;

  Φίλη Κόκκινο Μπαλόνι,
  1. Φυσικά και αντέστρεψα το επιχείρημα σου και αυτό λέω σε τόσα σχόλια μου μιλώντας για αντιστρεψιμότητα. Όμως γιατί λες ότι δεν το αιτιολόγησα; Νομίζω (με το φτωχό μυαλό μου) ότι ίσα-ίσα το αιτιολόγησα και πολύ καλά. Επιπλέον το γεγονός ότι εσύ ψηφίζεις ένα κόμμα το οποίο στηρίζει την απλή αναλογική δεν αναιρεί το γεγονός ότι θέλεις να σε κυβερνάνε. Γιατί άραγε, αναρωτήθηκες ποτέ; Και αν αναρωτήθηκες τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οποιαδήποτε κιαν είναι Αυτοί, είναι πιο κατάλληλοι από εσένα για να κυβερνάνε τον εαυτό σου; Μήπως δεν είναι άνθρωποι σαν εσένα και μένα; Μήπως όπως λέει και ο Carlin πέρασαν μέσα από μια άλλη σφαίρα πραγματικότητας;
  2 + 3. Από τα συμφραζόμενα σου βγάζω το συμπέρασμα -και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος- ότι συμμετέχεις στην «εξουσία». Επομένως ότι και να σου πω θα έχω άδικο, είναι λογικό να «ευλογείς τα γένια σου».
  Λες ότι δεν συμμετέχεις για αυτούς τους ειδεχθής λόγους, τότε πρέπει να συμμετέχεις γιατί νομίζεις ότι ξέρεις / ξέρουν πιό είναι το καλό για εμένα και για την κοινωνία μας. Έλα όμως που έπεσες σε άνθρωπο που πιστεύει στην ισοτιμία. Δεν υπάρχουν αφεντικά και δούλοι, δεν υπάρχουν καλά και κακά κόμματα, δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Υπάρχουν ΜΟΝΟΝ ελεύθεροι άνθρωποι, αν με καταλαβαίνεις…

  Αυτό με τα μαθηματικά που δεν με επιβεβαιώνουν δεν το έπιασα. Αν μπορούσες να το εξηγήσεις και σε μένα τον αργόστροφο;

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Ολλανδε, παρα πολύ μου αρεσε αυτό που γράφεις! Η δύναμη της Μονάδας, που έχει αναδειχτεί ιδιαίτερα εδώ μέσα, στο διαδικτυακό χώρο. Η δυναμη της Μοναδικής γνώμης, που όταν γίνει Πολλές Μοναδικές γνώμες, μπορεί να σείσει τα θεμέλια και να αλλάξει πράγματα σημαντικά, με σημαντικό τρόπο δλδ, ακόμα και αρχές και ιδέες παγιωμένες επί αιώνες μπορούν να αλλάξουν… Οπως π.χ. τα έθνη/κράτη, τα κράτη/θρησκείες, κλπ κλπ. Μια κοινωνία βασισμένη σε διαρκή αναζήτηση και διαρκή επιβεβαίωση.. Ωραίο πράγμα! Οι παλιές φθαρμένες δομές και εξουσιαστικά συστηματα θα πέσουν σαν τραπουλόχαρτα.. ήδη η προβα έγινε -από αυτά τα ίδια!!!
   Ωραίο σενάριο, μα την αλήθεια, το βλέπω κιόλας στη μικρή οθόνη… του μυαλού μου! ;))

 130. @Flying Dutch (από πριν ήθελα να το γράψω αυτό 🙂 )
  Αρχίσαμε τα λογικά άλματα: «…δεν αναιρεί το γεγονός ότι θέλεις να σε κυβερνάνε.» Το να ψηφίζουμε σκέτο, ναι θα σήμαινε αυτό…αλλά είπα σαφώς πως θεωρώ πως οφείλουμε να συμμετέχουμε σε σειρά πρωτοβουλιών που γίνονται από πολίτες, ισότιμοι με σένα, για διεκδίκηση δημόσιου χώρου! Και λέγοντας «Δημόσιο Χώρο» εννοώ την πολιτική στην καθημερινότητα, όχι μόνο τη δημόσια γη ή τις πλατείες αλλά και συμμετοχικούς προϋπολογισμούς π.χ.
  Όχι μόνο δε θέλω να με κυβερνάνε (μα πόσο ηττοπαθές ακούγεται αυτό) αλλά υποστηρίζω με πάθος ότι η πολιτική πρέπει να γίνεται από «μη ειδικούς».
  Αν με το όρο «εξουσία» εννοείς πως μετέχω σε συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, ναι μετέχω. Και το θεωρώ συνεπή στάση μου απέναντι σε αυτό που είπα παραπάνω. Συζητώ με άλλους και άλλες και συναποφασίζω στάση, δράσεις, πρόγραμμα και όλα αυτά που ορίζουν την αρχική έννοια της Πολιτικής. Ως «μη ειδική»! Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όχι μέσα από αποφάσεις ενός αρχηγού!!! Και όσο κι αν δε θες να το πιστέψεις, λειτουργεί. Μπορείς να περάσεις μια βόλτα για να μη βασίζεσαι απλά στο λόγο μου!
  αυτό με τα μαθηματικά, δεν είναι ζήτημα αργοστροφίασης.
  Δες αυτό εδώ το ποστ που το εξηγεί στον φίλτατο Mind the gap που με τις πράξεις είναι πιο υπομονετικός από μένα και προφανώς κι από σένα 😉 !

 131. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ροδιά, κόκκινο μπαλόνι & grsail

  Εξυπακούεται ότι πρέπει να επαναφέρουμε την απλή αναλογική. Όλη η αριστερά φωνάζει γι’ αυτό χρόνια. Το να οργανωθεί μια καμπάνια μέσω ίντερνετ (blogs, social media, κλπ) ίσως έχει κάποιο μικρό αποτέλεσμα, μόνο αν γίνει συμπληρωματικά με τις συντονισμένες κινήσεις κομμάτων και άλλων φορέων. Δεν το λέω γιατί έχω καμία όρεξη να καπελωθεί μια τέτοια προσπάθεια, αλλά γιατί – κακά τα ψέμματα – η επιρροή του διαδικτύου στην ελληνική κοινωνία είναι μηδαμινή. Και για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος χρειάζονται ισχυρά αριστερά κόμματα και αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

  @ Ανώνυμε (12:59)/grsail

  Όπως γράφω και στο νούμερο 4 του άρθρου, η συμμετοχή σε άλλες δράσεις δεν αναιρεί και δεν υποκαθιστά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Φυσικά και ΔΕΝ είναι καλό να μένουμε άπραγοι και απλά να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως το να παλεύουμε για ένα σωρό θέματα (περιβάλλον, εργασιακά, παιδεία, ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ) σε όλο το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις εκλογές, μόνο και μόνο για να απέχουμε και να αφήνουμε να ξαναβγεί κάποιος Κωστάκης, είναι η απόλυτη κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα. Φτου κι απ’ την αρχή μετά, και άντε να πείσεις τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν, όταν θεωρούν ότι είσαι μία αδύναμη και ασήμαντη μειοψηφία. Έχω άδικο σ’ αυτό;

  @ Odyssey

  Συμφωνώ στα περισσότερα που γράφεις. Διαφωνώ στο «όλοι ίδιοι είμαστε» – όχι επειδή θεωρώ ότι κάποιοι είμαστε «καλύτεροι» από τους άλλους, αλλά επειδή είμαστε διαφορετικοί και πιστεύουμε σε διαφορετικές αξίες. Το «όλοι ίσοι είμαστε» είναι μια άλλη ιστορία, η οποία οδήγησε στην εφεύρεση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από τη στιγμή που απέχει κανείς όμως, κάποιοι από τους «ίσους» γίνονται «πιο ίσοι από τους άλλους» (όπως έλεγε κι ο Όρογυελ), και μετά άντε να τους διώξεις από το σβέρκο σου.

  Για τα 28 δις μπόνους και τα 25 δις δάνειο, έχω ακούσει αρκετές φορές να αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνον). Τώρα, αν εννοεί όσα λέει ή απλά τα λέει για να μαζέψει ψήφους, αυτό ας το κρίνει ο καθένας μας. Ψάχνοντας τις λεπτομέρειες που τα μέσα μαζικής εξαπάτησης αποκρύπτουν.

 132. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός vs. Κυριάκος

  Εντάξει, ήταν ίσως τραβηγμένος ο χαρακτηρισμός «γελοίο», αλλά δεν μου φάνηκε να απευθύνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στα επιχειρήματα του ο Κυριάκος πάντως έχει ένα δίκιο. Τι σόι αποποίηση ευθυνών είναι αυτή που διατρανώνουν κάποιοι από τους απέχοντες; Είναι καθαρός με τη συνείδηση του κάποιος που απλά δεν πήρε θέση; Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πόντιος Πιλάτος είπε «στα παπάρια μου» (αυτό είπε στην πραγματικότητα, τα σχολικά βιβλία το άλλαξαν μετά γιατί δεν ήταν πρέπον), μόνο και μόνο επειδή ήταν αφεντικό και σιγά μην τον ένοιαζε τι θα έκαναν οι Ιουδαίοι μεταξύ τους. Αν όμως δεν είσαι ο τύπος που έχει φράγκα, Ρωμαίους και κάνει κουμάντο, δεν είναι καθόλου στα παπάρια σου το τι θα αποφασίσει ο χειραγωγούμενος όχλος.

  Όσο για το αν πρέπει να υπάρχουν διαχειριστές ή όχι, το γράφω και στο κείμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 500.000.000 πολίτες, και με κανέναν τρόπο δεν γίνεται όλοι αυτοί να αυτοδιαχειριστούν περίπλοκα θέματα όπως το σύστημα υγείας, η αγροτική πολιτική και το μεταναστευτικό ζήτημα. Άλλο όμως διαχειριστής κι άλλο εξουσιαστής. Ο πρώτος μπορεί να είναι υπάλληλος και αιρετός για να εκφράζει την πλειοψηφία, ενώ ο δεύτερος φοράει την προβιά του πρώτου για να μπορεί να τρώει όσο θέλει και να μη δίνει λογαριασμό. Το λογικό άλμα «όσοι ασχολούνται με κόμματα και πολιτική είναι ή θέλουν να γίνουν εξουσιαστές» είναι απλά αφοριστικό. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα και για τον τύπο που θα μπει σε μία συλλογικότητα της γειτονιάς για να φυτέψει ένα δεντράκι. Αν είσαι κακοπροαίρετος, θα σκεφτείς ότι θέλει να κάνει πολιτική καριέρα. Και θα μείνεις χωρίς δεντράκι…

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός vs. Κόκκινο μπαλόνι

  Συντάσσομαι πλήρως με το κόκκινο μπαλόνι. Δεν ψηφίζουμε επειδή έχουμε βίτσιο να θέλουμε να μας κυβερνάνε. Ούτε επειδή έχουμε βλέψεις να γίνουμε κι εμείς σατράπηδες κανενός. Ψηφίζουμε γιατί κάπως πρέπει να βγάλουμε μια άκρη πώς διάολο θα λειτουργήσει το σύστημα. Χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, ένα μικρό αυτοδιαχειριζόμενο στέκι μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά (αν και με ομηρικούς καβγάδες). Εκεί όμως έχεις ζητήματα του στυλ «μας τελείωσε ο καφές και χρειάζεται να τσοντάρουμε όλοι για να βγάλουμε φωτοτυπίες».

  Σε επίπεδο κράτους όμως (πόσο μάλλον συνασπισμού κρατών), χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Συγγνώμη αν ακούγομαι αστός και καθεστωτικός, αλλά αν αρρωστήσω και χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο δεν θα ήθελα να αποφασίσει μία γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων τι θα με κάνουν. Προτιμώ να με δει ένας γιατρός που ξέρει τι του γίνεται. Και αυτός ο γιατρός να έχει διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια σε ένα δημόσιο και σωστά εξοπλισμένο νοσοκομείο, επειδή κάποιοι, κάπου, κάποτε ψήφισαν για κυβέρνηση υπεύθυνους ανθρώπους και όχι λαμόγια που τρώνε μίζες και κάνουν ρουσφέτια.

 133. πάντως να πω κάτι άσχετο φίλτατε Έλικα;
  μ’ αρέσει που το σύνθημα το είχα βάλει πρώτη εγώ και τελικά τον κόσμο και την επισκεψιμότητα τα τσίμπησες εσύ με τίτλο το σύνθημά μου. και μαζί με σένα κι όλοι οι άλλοι και οι άλλες…Και στρίμωξες τη συμβολή μου στα σχόλια!!!! 👿
  Κηδεία με ξένα κόλυβα βρε;;;;

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Αγαπητή μου, όσο και να προσπαθώ να σκεφτώ κάτι έξυπνο για να σε αντικρούσω, φοβάμαι ότι έχεις απόλυτο δίκιο. Η αλήθεια είναι (αν μετράει για ελαφρυντικό αυτό) ότι δεν περίμενα τέτοιο χαμό. Σκέφτηκα απλά ότι κάποιοι θα πουν «α, ωραίο», κάποιοι θα με κράξουν και that’s all. Το ότι γίνεται ένας τόσο ανοιχτός (και ενίοτε παθιασμένος) διάλογος σημαίνει ότι μάλλον χτυπήσαμε φλέβα. Ανεβάζω update για να επανορθώσω.

   Είτε κάποιος επιλέγει να ψηφίσει είτε να απέχει, τελικά πολύς κόσμος θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κουβέντα, κι ας βλέπουν οι περισσότεροι σκυλοκαβγάδες στα παράθυρα για παπαγαλάκια και άλλες ανώδυνες και απολιτικές μπαρούφες.

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Νάτα μας… Νομίζεις ότι η φράση σου μάζεψε τον κόσμο εδώ μέσα; και τι θα πει «φράση μου«;
   ..για να προσεχουμε τα λογια μας.. :ΡΡΡ

   • έλα βρε Ροδιά…πλάκα κάνω! Αμέσως να με αποπάρεις….:PPPP
    Φυσικά και το κείμενό του μάζεψε τον κόσμο, που είναι εξαιρετικό και χτυπάει όντως φλέβα, όπως λέει ο Έλικας!!!

   • Ο/Η Elikas λέει:

    Όχι Ροδιά, έχει δίκιο και το διόρθωσα μόλις. Κατά κάποιον τρόπο, όλη αυτή η «καμπάνια» κατά της αποχής είναι συλλογική υπόθεση – έστω και αυθόρμητη.

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Οκ, Ελικα 🙂 Φάνηκα πολυ αυστηρή; χαχαχα

 134. Ο/Η Rodia λέει:

  «Συγγνώμη αν ακούγομαι αστός και καθεστωτικός, αλλά αν αρρωστήσω και χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο δεν θα ήθελα να αποφασίσει μία γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων τι θα με κάνουν. Προτιμώ να με δει ένας γιατρός που ξέρει τι του γίνεται. Και αυτός ο γιατρός να έχει διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια σε ένα δημόσιο και σωστά εξοπλισμένο νοσοκομείο, επειδή κάποιοι, κάπου, κάποτε ψήφισαν για κυβέρνηση υπεύθυνους ανθρώπους και όχι λαμόγια που τρώνε μίζες και κάνουν ρουσφέτια.»

  Αυτή η πρόταση πρέπει να κορνιζαριστεί! Συνοψίζει μεγάλη φιλοσοφική θέση, τη θέση του Ανθρώπου-Πολίτη. Ισως δεν είναι και πολυ κατανοητή από νεαρά παιδιά που δεν εχουν περάσει ούτε συνάχι, ώστε να ‘συλλάβουν’ τον παραλληλισμό.. αλλά τεσπα.. εμενα μου φάνηκε πολύ όμορφη και ζουμερή! 😀

 135. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Ιπτάμενε Ολλανδέ

  Δεν είσαι δίκαιος. Αν το σύνολο του χαρακτήρα σου και της άποψής σου για τον κόσμο και την πολιτική εκφράζεται επαρκώς στο συγκεκριμένο τρίλεπτο κωμικό μόνόλογο τότε οι χαρακτηρισμοί σε αφορούν. Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο για σένα και δε νομίζω πως το πιστεύεις για τον εαυτό σου οπότε μάλλον δεν σε αφορούν οι χαρακτηρισμοί.

  Η άποψη πως οι πολιτικοί είναι χαζοί γιατί αυτοί που τους ψηφίζουν είναι χαζοί οδηγεί σε αναπόφευκτα συμπεράσματα: ή πρέπει να κάνουμε (ποιοί άραγε;) τους χαζούς πολίτες εξυπνότερους ή πρέπει να τους αρνηθούμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν για να γλυτώσουμε από τους χαζούς πολιτικούς. Φυσικά ο καθένας που σκέφτεται έτσι πιστεύει πως ανήκει στην κατηγορία αυτών που πρέπει να αποφασίζουν. Ο κίνδυνος αυτής της συλλογιστικής είναι προφανής.

  Η άποψη «εσύ τους ψήφισες οπότε δεν μπορείς να γκρινιάζεις, εγώ όχι οπότε μπορώ» δεν είναι σοβαρή. Αυτούς που ψήφισα τους κρίνω συνεχώς και αν με απογοητεύσουν δεν τους ξαναψηφίζω. Τα υπόλοιπα είναι για να γελάμε, όχι για να σχηματίσουμε πολιτική άποψη.

 136. Ο/Η Rodia λέει:

  Κάπου έγραψα, αλλά δε θυμάμαι πού -ως συνήθως!- να σκαρώσουμε το Κομμα Ελληνων Βλακών!!! Η βλακεία είναι αήττητη (βλ. στο Μεγάλο funEL) και πρέπει να συνταχθούμε με αυτή για να νικησουμε!!! Σίγουρο βλέπω να συγκεντρώνουμε το 96% και το υπόλοιπο 4% των ‘ξύπνιων’ να πάει σπίτι του.
  Μας θεωρούν βλάκες, οπότε να δεχτούμε την εικόνα, να το επισημοποιήσουμε πια! 🙂
  ..όλο ιδέες είμαι σήμερα.. τα χάπια μου γιατρέ!..

 137. Ο/Η Κυριάκος λέει:

  Έλικα, Ροδιά, Κοκκινομπαλόνη πράγματι χτυπήσατε φλέβα γιατί το δίλημμα είναι υπαρκτό και βασανιστικό για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τα κοινά. Από τη μία ως σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδικασίες αλλά απ’ την άλλη έχουν απογοητευτεί από μια πολιτική γεμάτη μυστικά και ψέμματα. Το να λες όμως μην πάτε να ψηφίσετε γιατί όλοι ίδιοι είναι και δεν θα αλλάξει τίποτα είναι σα να ξεκινάς εκστρατεία υπέρ της αγαμίας επειδή είσαι μπακούρης.

  Χθες πέθανε ο Παπαγιαννάκης. Η λειψανδρία της ελληνικής πολτικής μεγάλωσε.

 138. Ο/Η grsail λέει:

  – Ειλικρινά δεν είδα κάποιο κόμμα «να φωνάζει» για την Απλή Αναλογική, ούτε και για τις 40 (και αργότερα 50) ΤΖΑΜΠΑ έδρες στον πρώτο !
  «Φωνάζω» για κάποιο ΥΠΕΥΘΥΝΟ κόμμα σημαίνει:

  01 – κάνω απεργία πείνας
  02 – κάνω έντονη και μακρά ενημέρωση του κοινού
  03 – δένομαι με αλυσίδες μπροστά στην Βουλή
  04 – παραιτούμαι από Βουλευτής ως έμπρακτη διαμαρτυρία
  05 – το κόμμα δεν κατεβαίνει στις εκλογές ως διαμαρτυρία
  06 – μαζεύω συνταγματολόγους και κάνω συνεχείς προσφυγές
  07 – κάνω έρανο από τις (παχυλές) βουλευτικές αποζημιώσεις και βγάζω σχετικά σποτάκια στην τηλεόραση ΣΥΝΕΧΩΣ και όχι για μια εβδομάδα
  08 – κάνω συνεχείς επερωτήσεις στην Βουλή
  09 – αυτοπυρπολούμαι στο Σύνταγμα
  10 – αυτοκτονώ ομαδικά
  11 – βάζω τις φωνές
  12 – τρέχω στους δρόμους γυμνός
  13 – οργανώνω σχετικές ομιλίες και συζητήσεις σε ΟΛΕΣ τις πόλεις της Ελλάδας

  Με δυο λόγια ΚΑΝΩ κάτι … είδατε κανένα κόμμα να ΚΑΝΕΙ κάτι ;

  – Ας μην εθελοτυφλούμε, με το παρόν στήσιμο του παιχνιδιού (αναλογικές, πριμ εδρών , ΜΜΕ, εξαρτήσεις, προεκλ. Προσλήψεις κλπ κλπ) ΠΑΝΤΑ κάποιοι ‘σωτήρες’ θα βγαίνουν !

  – «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 500.000.000 πολίτες, και με κανέναν τρόπο δεν γίνεται όλοι αυτοί να αυτοδιαχειριστούν περίπλοκα θέματα όπως το σύστημα υγείας»

  Μα βεβαίως και γίνεται. Η αποκέντρωση και η επίλυση θεμάτων τοπικά είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.

  Αν αυτό δεν το δεχτούμε τότε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε Παγκόσμια Κεντρική Διακυβέρνηση για τα 6.500.000.000 του συνολικού πλθυσμού, αυτό δηλαδή που πρεσβεύουν οι ανά τον κόσμο σκληροπυρηνικοί νεοφιλελεύθεροι …

 139. Ο/Η Elikas λέει:

  @ grsail

  Αυτοπυρπόληση, ομαδική αυτοκτονία, παραίτηση, αποχή. Μιλάμε για σούπερ επιλογές για να αλλάξεις το σύστημα… Στο μεταξύ, έχεις διαλέξει να αντιπαρατεθείς σε ένα ζήτημα που ΚΑΝΕΝΑ μικρό κόμμα δεν έχει συμφέρον από τη διαιώνιση του. Και νομίζεις κιόλας ότι οι μισθοί δέκα-δεκαπέντε βουλευτών φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα μετάδωσης τηλεοπτικού σποτ. Σε ποιον πλανήτη;

  Όσο για την αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, πάλι να ψηφίσεις χρειάζεται – ή κάνω λάθος; Και τι σόι Δημοκρατική Διακυβέρνηση είναι αυτή που θα προκύπτει από την αποχή των πολιτών; Κάπου μου φαίνεται ότι τα έχεις μπλέξει πολύ άσχημα τα πράγματα και πέφτεις σε αντιφάσεις…

  @ όλες και όλους

  Πάλι πρέπει να λείψω, ελπίζω να βρω χρόνο αργά το βράδυ να απαντήσω σε όποια και όσα σχόλια μπορώ (είναι και πολλά τα άτιμα). Καλή συνέχεια σ’ αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που έχει ξεκινήσει.

 140. Ο/Η αναρχοβλαχος λέει:

  Το κειμενο σου μου αρεσε πολυ,εχεις σωστα επιχειρηματα και στηριζεις σωστα το »γιατι να ψηφισω»,μου επιτρεπεις να ποσταρω ενα κειμενο,σαν αντιλιγο στο δικο σου,επειδη ειναι μεγαλο,θα δωσω το λινκ.Εμενα με εκφραζει σε πολλα σημεια http://www.anarkismo.net/article/5689

 141. Ο/Η εικονολόγος λέει:

  Διαβάζοντας όλα αυτά τα ενδιαφέροντα, μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό μια σκέψη με καθαρά σκωπτική διάθεση…
  Τι ελπίδα μπορώ να έχω από την ψήφο μου, όταν όντας κάτοικος Θεσσαλονίκης, βλέπω τους συμπολίτες μου με αυτή την δύναμη της ψήφου τους, να εκλέγουν επί συναπτές τετραετίες ως Νομάρχης μου το Ζορό Ψωμιάδη…
  Μη μου πεις ότι κάπου στην άκρη του μυαλού σου δε θα ήθελες με κάποιο περίεργο τρόπο , να απέχουν όλοι τους έστω και μια φορά…. 🙂

 142. Ο/Η grsail λέει:

  Αγαπητοί φίλοι,

  Το να έχει κανείς ένα blog μπορεί να ακούγεται κάπως ‘χαλαρό’ εμπεριέχει όμως έστω μια στοιχειώδη ευθύνη τόσο για τις θέσεις που ανπτύσει και υποστιρίζει όσο και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται σους επισκέπτες το.

  Σας παραθέτω σχόλιο που έγραψα πρίν από λίγες ώρες, την απάντηση του ‘οικοδεσπότη’ και την ανταπάντησή μου … τα συμπεράσματα δικά σας !

  (Σχόλιο)

  Ειλικρινά δεν είδα κάποιο κόμμα «να φωνάζει» για την Απλή Αναλογική, ούτε και για τις 40 (και αργότερα 50) ΤΖΑΜΠΑ έδρες στον πρώτο !
  «Φωνάζω» για κάποιο ΥΠΕΥΘΥΝΟ κόμμα σημαίνει:
  01 – κάνω απεργία πείνας
  02 – κάνω έντονη και μακρά ενημέρωση του κοινού
  03 – δένομαι με αλυσίδες μπροστά στην Βουλή
  04 – παραιτούμαι από Βουλευτής ως έμπρακτη διαμαρτυρία
  05 – το κόμμα δεν κατεβαίνει στις εκλογές ως διαμαρτυρία
  06 – μαζεύω συνταγματολόγους και κάνω συνεχείς προσφυγές
  07 – κάνω έρανο από τις (παχυλές) βουλευτικές αποζημιώσεις και βγάζω σχετικά σποτάκια στην τηλεόραση ΣΥΝΕΧΩΣ και όχι για μια εβδομάδα
  08 – κάνω συνεχείς επερωτήσεις στην Βουλή
  09 – αυτοπυρπολούμαι στο Σύνταγμα
  10 – αυτοκτονώ ομαδικά
  11 – βάζω τις φωνές
  12 – τρέχω στους δρόμους γυμνός
  13 – οργανώνω σχετικές ομιλίες και συζητήσεις σε ΟΛΕΣ τις πόλεις της Ελλάδας


  Με δυο λόγια ΚΑΝΩ κάτι … είδατε κανένα κόμμα να ΚΑΝΕΙ κάτι ;
  – Ας μην εθελοτυφλούμε, με το παρόν στήσιμο του παιχνιδιού (αναλογικές, πριμ εδρών , ΜΜΕ, εξαρτήσεις, προεκλ. Προσλήψεις κλπ κλπ) ΠΑΝΤΑ κάποιοι ‘σωτήρες’ θα βγαίνουν !
  – «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 500.000.000 πολίτες, και με κανέναν τρόπο δεν γίνεται όλοι αυτοί να αυτοδιαχειριστούν περίπλοκα θέματα όπως το σύστημα υγείας»
  Μα βεβαίως και γίνεται. Η αποκέντρωση και η επίλυση θεμάτων τοπικά είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.
  Αν αυτό δεν το δεχτούμε τότε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε Παγκόσμια Κεντρική Διακυβέρνηση για τα 6.500.000.000 του συνολικού πλθυσμού, αυτό δηλαδή που πρεσβεύουν οι ανά τον κόσμο σκληροπυρηνικοί νεοφιλελεύθεροι …

  (Απάντηση)

  Αυτοπυρπόληση, ομαδική αυτοκτονία, παραίτηση, αποχή. Μιλάμε για σούπερ επιλογές για να αλλάξεις το σύστημα… Στο μεταξύ, έχεις διαλέξει να αντιπαρατεθείς σε ένα ζήτημα που ΚΑΝΕΝΑ μικρό κόμμα δεν έχει συμφέρον από τη διαιώνιση του. Και νομίζεις κιόλας ότι οι μισθοί δέκα-δεκαπέντε βουλευτών φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα μετάδωσης τηλεοπτικού σποτ. Σε ποιον πλανήτη;

  Όσο για την αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση, πάλι να ψηφίσεις χρειάζεται – ή κάνω λάθος; Και τι σόι Δημοκρατική Διακυβέρνηση είναι αυτή που θα προκύπτει από την αποχή των πολιτών; Κάπου μου φαίνεται ότι τα έχεις μπλέξει πολύ άσχημα τα πράγματα και πέφτεις σε αντιφάσεις…

  (Ανταπάντηση)

  Το να απομονώνουμε – επί λέξει – τμήματα κειμένου έτσι ώστε να ‘φτιάξουμε’ μια εντύπωση και να αποκρύπτουμε (γιατί;) την ουσία των γραφομένων σας θυμίζει κάτι;
  – Εμένα δεν μου θυμίζει τίποτα θετικό !

  Η ουσία του επιχειρήματος λοιπόν είναι ότι τα υπάρχοντα ‘μικρά’ κόμματα είναι ράθυμα και βολεμένα στην υπάρχουσα κατάσταση και στην κυριαρχία των ‘μεγάλων’ δίνοντας προτεραιότητα στις εσωτερικές τους ισορροπίες και στα μικροκομματικά παιγνίδια. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου aν η Αριστερά απαγκιστρώνονταν από το παρελθόν της (το ένα κόμμα) και από το κάπως ομιχλώδες και μίζερο παρόν της (το άλλο κόμμα) θα μπορούσαν να παίξουν άνετα με ποσοστά της τάξης του 25% !

  Στο δεύτερο μέρος ανακαλύπτονται φανταστικά επιχειρήματα όπως η ‘αποχή των πολιτών’ (για την οποία δεν μίλησα ποτέ) και αφορισμοί όπως «τα έχεις μπλέξει» και «πέφτεις σε αντιφάσεις»
  – Αυτό πάλι μου θυμίζει ανθρώπους εμπαθείς και μισαλλόδοξους.

  Εσάς ;

  • Ο/Η arkin λέει:

   Εμένα όχι. Δεν μου θυμίζει ανθρώπους εμπαθείς και μισαλλόδοξους.
   Κι εγώ αυτές τις επιλογές θα ήθελα να σχολιάσω (συν το 12) γιατί τα υπόλοιπα είτε γίνονται ήδη από κάποια κόμματα, είτε θα μπορούσαν (ή θα έπρεπε) να έχουν γίνει.

   Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω γιατί εσύ θίχτηκες τόσο.

   Για το δεύτερο κομμάτι έχω ένα σχόλιο αλλά θα το
   παραθέσω ολοκληρωμένα σε λίγο.

  • και μένα δεν μου φάνηκαν ούτε μισαλλόδοξα ούτε εμπαθή. αντιθέτως μάλιστα, συμφωνώ και επαυξάνω.
   Δεν καταλαβαίνω μάλιστα γιατί όλο αυτό το κόπι πέιστ…μια χαρά τα είδαμε όλα τα σχόλια και χωρίς το κόπι πέιστ! Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα προφανώς, οπότε δεν έχει νόημα να το συζητήσω!
   Να δηλώσω δε πως τα 13+ μέτρα που πρότεινες μου φαίνονται εως και φτηνός λαϊκισμός…αλλά θα με πεις εμπαθή και λαϊκίστρια ή ακόμα χειρότερα Πρετεντέρα, δεκτό, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω αλλιώς σε κάτι που μου φαίνεται…παράλογο. Με κάλυψε ο Έλικας

  • χώρια που τα 6., 8. και 13 έχουν γίνει από τουλάχιστον 2 κόμματα πάρα πολλές φορές! αυτά τα εξαιρώ φυσικά από τον λαϊκισμό

  • Ο/Η Rodia λέει:

   @grsail, μην αρπάζεσαι, σε παρακαλώ θερμά 🙂
   Εδώ συζητάμε εν θερμώ, η 7η Ιουνιου είναι πολύ κοντά, το θέμα είναι καυτό, πιθανότατα δεν έχουμε υπομονή για μια ήπια αντιπαράθεση, δεν βρισκόμαστε σε σαλόνι κυριών, στη μπλογκόσφαιρα βρισκόμαστε, μέσα σε ένα μπλογκ που θαυμάζω (μα την αλήθεια λέμε!!!) τον οικοδεσπότη για τη συνέπεια και την αντοχή(!!!) του να απαντάει σε ένα σωρό αντικρουόμενα σχόλια. Ούτε σκάκι σιμουλτανέ να έπαιζε ο έρμος!!! Για έλα στη θέση του και μετά ζήτα του ό,τι θές -που λένε!! χαχαχα
   ..ήρεμα.. γίνεται μια όμορφη συζητηση και μακαρι να φερει καποιο ουσιαστικο αποτελεσμα.. μη δημιουργούμε απαξιωτικές εικόνες στο μυαλό μας.. ε; 😀

  • Ο/Η antidrasi+sex λέει:

   Το να απομονώνεις φράσεις κάπου αλλού είναι προβοκατόρικο.
   Το να επιλέγεις να σχολιάσεις ένα μέρος των λεγομένων κάποιου, κάτω από εκεί που το έχει γράψει, δεν είναι καθόλου κακό. Αυτό θες να σχολιάσεις, αυτό σχολιάζεις, το υπόλοιπο του κειμένου είναι απο πάνω και διαθέσιμο σε όποιον θέλει να κρίνει.
   Αρχίζεις και παραληρείς grsail, ξεμένεις από επιχειρήματα και ο μόνος σου στόχος είναι να βγεις από πάνω.

 143. Παράθεμα: τριήμερο « Οξύ

 144. Ο/Η blog.syriza.eu λέει:

  […] Δεν απέχω, συμμετέχω : 10 επιχειρήματα κατά της αποχής […]

 145. Ο/Η arkin λέει:

  @ όλους

  Στην συζήτηση που προηγήθηκε με κάλυψαν οι απόψεις του κόκκινου μπαλονιού και του Κυριάκου.

  Έχω να προσθέσω 2-3 σχόλια.

  1. Σχετικά με την άποψη του Ιπτάμενου Ολλανδού πως: «Η αυτοδυναμία που υποθέτεις ότι βοηθώ να “υφαρπαχθεί” δεν είναι δικό μου αλλά δικό σου κατόρθωμα.»

  Παραθέτω το παράδειγμα που άφησα νωρίτερα και στον grsail:

  Ας υποθέσουμε ότι το σύστημά μας είναι απλή αναλογική και έχουμε 100 ψηφοφόρους και 100 έδρες.

  Έστω ότι οι 100 ψήφοι μοιράζονται ως εξής:
  46 στο α’ κόμμα, 30 στο β’, 10 στο γ’, 4 στο δ’ και 10 στα υπόλοιπα. Τα ποσοστά τους είναι: α:46%, β:30%, γ:10%, δ:4%, λοιπά:10%.
  Το α’ κόμμα συγκεντρώνει 46 έδρες και κανείς δεν έχει αυτοδυναμία..

  -Έστω τώρα ότι απέχουν οι 10 που ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα. Τότε τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: α:51,1%, β:33,3%, γ:11,1%, δ:4,4%.
  Το πρώτο κόμμα τώρα έχει 51 έδρες, άρα και αυτοδυναμία. Επίσης, παρατήρησε ότι το ποσοστό πριμοδότησης από την αποχή είναι ανάλογο του αρχικού ποσοστού του κόμματος. Άρα τα μεγάλα κόμματα ωφελούνται περισσότερο.

  2. Η άποψη: «Μην ψηφίζοντας απαξιώνεις το σύστημα.» είναι κωμικοτραγική.
  Πρώτον, είμαστε όλοι – είτε το θέλουμε είτε όχι – μέρος του συστήματος. Κανείς μας δεν μπορεί να είναι υπεράνω. Εκτός κι αν αποφασίσει να πάρει τα βουνά.
  Δεύτερον, θα επιμείνω πως η ψήφος δεν είναι απλά δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας. Απέχοντας, όχι μόνο δεν χάνουν τον ύπνο τους οι κυβερνώντες (στην πραγματικότητα χέστηκαν), αντιθέτως τους δίνουμε το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν. (Η ιστορία τουλάχιστον αυτό δείχνει.)
  Από την αρχή αυτής της συζήτησης στριφογυρνάει στο μυαλό μου η παροιμία «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι». Ε, εμείς τον βλέπουμε να πηδάει τη γυναίκα μας και του λέμε «απαξιώ».

  3. Στον διάλογο:

  – «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 500.000.000 πολίτες, και με κανέναν τρόπο δεν γίνεται όλοι αυτοί να αυτοδιαχειριστούν περίπλοκα θέματα όπως το σύστημα υγείας»

  – Μα βεβαίως και γίνεται. Η αποκέντρωση και η επίλυση θεμάτων τοπικά είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.

  Έχω να προσθέσω τα εξής.

  Το πολιτισμικό επίπεδο κάθε ανθρώπινης κοινωνίας εξαρτάται άμεσα από το μέγεθός της και την διοικητική της δομή. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πολυπλοκότερη διοικητική δομή απαιτείται για να αναπτυχθεί (ή ακόμα και να συντηρήσει τους πολίτες της). Και αυτό ισχύει από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες μέχρι σήμερα. Μπορεί λοιπόν κάποια βασικά πράγματα να γίνονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά αν θες πανεπιστήμια, νοσοκομεία, βαριά βιομηχανία κλπ χρειάζεσαι κεντρική διοίκηση. Μικρές κοινωνίες δεν είναι δυνατόν να συντηρήσουν αριθμητικά και ποιοτικά τέτοιους θεσμούς.
  Επομένως, αν σήμερα θέλουμε να διατηρήσουμε το πολιτισμικό μας επίπεδο ως κοινωνία, είναι αδύνατον να αποφύγουμε την κεντρική διοίκηση. Αλλιώς ας ξεχάσουμε την ανώτατη εκπαίδευση, την τεχνολογική πρόοδο, τις ιατρικές ανακαλύψεις, την ποικιλομορφία στην τέχνη και ας αρχίσει ο εκφυλισμός.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η αποκέντρωση και η τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως έγραψε κι ο grsail είναι «βασικό συστατικό της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης».
  Απλά χρειάζονται και τα δυο.

 146. @Φίλε Αναρχόβλαχε,
  καταπληκτικό link !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  @Φίλε grsail,
  Βοήθειααααα!

  @Φίλη Rodia,
  Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

  @Φίλη Κόκκινο μπαλόνι,
  είναι Dutchman 😉
  Τρόμαξα και εγώ ότι θα είναι τίποτα πολύπλοκα μαθηματικά…
  Αυτά τα ξέρω και τα έχω αναλύσει και εγώ και σε ρωτάω λοιπόν:
  Καταρχήν ο «φίλος σου» μας προετίνει να μην πάμε για μπάνιο αλλά να ψηφίσουμε ότι θέλουμε.
  Λάθος, δεν ισχύει, το σωστό είναι να πει να μην ψηφίσει το πρώτο κόμμα γιατί αλλιώς τα μαθηματικά του δεν ισχύουν. Και παρεπιπτόντως δεν πρέπει να ψηφίσει και το δεύτερο γιατί δεν ξέρουμε πριν το αποτέλεσμα ποιός θα βγεί και συνήθως αυτοί οι δύο πάνε στήθος με στήθος… Άρα για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους προτείνει: ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, που η αλήθεια είναι ότι το βρίσκω σωστό. Αλλά δυστυχώς όχι το 80-90% αυτών που έριξαν έγκυρα ψηφοδέλτια στις προηγούμενες εκλογές… Πως λοιπόν περιμένετε με 10, άντε 15% στην καλύτερη των περιπτώσεων να άλλαξετε τα πράγματα; (εκλογικό νόμο κτλ.)
  Μήπως κάποιοι θα χάσουν άδικα το μπάνιο τους τελικά;

  @Κυριάκο,
  συνεχίζεις να με «λούζεις» με χαρακτηρισμούς, να το προσέξεις γιατί δεν θα μπορέσεις ποτέ να κάνεις επικοδομητικό διάλογο. (μην μπεις στον κόπο ν’απαντήσεις)

  @Φίλε Έλικα,
  Το στραβό μου το κεφάλι λέει: αν θέλεις δεντράκι, φύτεψε το, μην περιμένεις από τον άλλο να στο φυτέψει, γιατί οι πιθανότητες είναι να σου κόψει και ένα παραπάνω και να σου κάψει μερικές χιλιάδες. Ο δε γιατρός που θέλεις να σε δει ελπίζω να έχει έγκυρο πτυχίο, (όχι αγοραστέο από πρώην Γιουγκοσλαβία), να μην κάνει εγχειρήσεις για να τα τσεπώνει, να μην παίρνει φακελάκια και να μην είναι αντιπρόσωπος στην ουσία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, με λίγα λόγια να μην κοιτά την βόλεψη του. Όπως κάνεις και εσύ στο σχόλιο σου vs Κυριάκο, vs Κόκκινο μπαλόνι.
  Γιατί την Βόλεψή μας κοιτάμε, όταν ψηφίζουμε και αυτή είναι πολύ κακός σύμβουλος.
  Ελικρεινά απάντησέ μου, μήπως πολιτεύεσαι και εσύ σαν την κόκκινο μπαλόνι 😉

  Και επειδή ωραία η συζήτηση, αλλά μέχρις ενός σημείου και επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε να πείσουμε ο ένας τον άλλο, ούτε να φτάσουμε σε συμπεράσματα μέσω σχολίων σε ιστολόγιο, ας κλείσω με το παρακάτω:
  Είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Πλούταρχος: «Να κρατάτε μακριά τα παιδιά από τις πανηγυρικές φλυαρίες (δοκησίσοφων ρητόρων). Γιατί, αν αρέσει κάτι στους πολλούς, αυτόματα δεν είναι σωστό για τους σοφούς.» Τον καλύπτει απόλυτα ο σοφός ποιητής Ευριπίδης όταν λέει «Δεν είμαι αρεστός όταν μιλώ σε όχλο, σε ομοίους μου όμως και λίγους είμαι πιό σοφός» Και συνεχίζει: «Βλέπω εγώ τουλάχιστον αυτούς που καταφέρνουν να μιλούν αρεστά και κολακευτικά προς τα ανθρώπινα μπουλούκια ότι και στη ζωή τους καταντούν με την μεγαλύτερη συχνότητα άσωτοι και φιλήδονοι. Και, μα τον Δία, εύλογα. Γιατί, αν κάποιοι αμελούν για την αρετή ετοιμάζοντας καλοπέραση για τους άλλους, δύσκολα θα πρόσθεταν το σωστό και το ηθικό πάνω από την προσωπική τους ευχαρίστηση και τρυφηλή ζωή ή θα επιδίωκαν την σύνεση αντί για την απόλαυση.»
  Ο νοών νοείτω.

  • Ο/Η Κυριάκος Μπεχράκης λέει:

   Ωραίος είσαι ρε συ Ιπτάμενε Ολλανδέ. Εγώ δεν σε έλουσα με τίποτα. Αν πιστεύεις οτι οι σαχλαμάρες του Carlin είναι μεγάλες αλήθειες της ζωής (αλήθεια είναι τόσο κακό να αποκαλέσεις γελοίο κάποιον που βγάζει το ψωμί του από τη γελοιότητα;) τότε μόνος σου υπονομεύεις τα δικά σου επιχειρήματα.

   Όταν παριστάνεις τον θιγμένο για να αποφύγεις τη συζήτηση επειδή δεν έχεις άποψη να αντιπαραθέσεις δεν κάνεις εποικοδομητικό διάλογο.

   Θα σου αποδώσω έναν και μοναδικό χαρακτηρισμό όχι με βάση τις απόψεις σου αλλά με βάση τα τσιτάτα που επέλεξες:

   Ελιτιστής.

   Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

  • δίκιο έχεις…μόλις σε αποκάλεσα Ιπτάμενο ολλανδικό (τι άραγες;) αντί για Ολλανδό 😉
   παρόλα αυτά, τα μαθηματικά αυτά, έστω και απλά, δείχνουν πως η αποχή ενισχύει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία. Αυτό δηλαδή που σου έλεγα από την αρχή όταν σου έλεγα πως η αυτοδυναμία υφαρπάζεται λόγω της δικής σου αποχής και όχι της δικής μου συμμετοχής (καταρχήν)
   Τώρα ξαφνικά μου μιλάς για το ότι το 10-15 % που πετυχαίνουν τα μικρότερα κόμματα δεν αρκεί και δεν θα αρκεί ποτέ. Φυσικά – σου ανταπαντώ – και δεν θα φτάνει ποτέ όσο εσύ επιλέγεις να μένεις σπίτι και να με αφήνεις να βγάζω μόνη μου τα κάστανα από τη φωτιά. Πολύ βολική κριτική μου φαίνεται όλο αυτό!
   Για όλο το υπόλοιπο που σου έθεσα….ποιείσαι την νήσσα ή μου φαίνεται; και μου «προσάπτεις» το ότι πολιτεύομαι;
   Και λέγοντας «πολιτεύεσαι» να υποθέσω πως εννοείς το να μετέχω σε πολιτικές κουβέντες και διαδικασίες μέσα σε ένα (έστω κουτσό) δημοκρατικό πολίτευμα; Και μάλιστα για το Βόλεψή μου;;;
   Έστω, να δεχτώ πως εγώ Πολιτεύομαι και όχι ότι απλά ασκώ ως πολίτης τις υποχρεώσεις μου στην κοινωνία. Εσύ, σε αυτή την περίπτωση τι κάνεις; Ιδιωτεύεις;
   Υπάρχει και ανάλογο λινκ για αυτό αλλά ας μην ανεβάσω τους τόνους άλλο.
   υ.γ. γιατί βάζεις το «φίλος σου» μέσα σε εισαγωγικά για τον yX; Είναι πολύ περισσότερο από Φίλος μου, χωρίς εισαγωγικά!

 147. Ο/Η Θεοδότα λέει:

  Ψηφίστε αλλιώς ψοφήστε!
  Αν δεν αποφασίσω γρήγορα, μου φαίνεται πως θα ψοφήσω…

 148. Φίλε arkin,
  μόλις διάβασα το σχόλιο σου…
  Μήπως πολιτεύεσαι και εσύ;

  Καταρχήν στο παράδειγμά σου δεν έχεις υπολογήσει την πριμοδότηση πρώτου κόμματος με 40 έδρες στις 300 δηλ. περίπου 13,33 στο παράδειγμα σου. Πανυγηρική αυτοδυναμία… Και που είσαι, θα γίνει 50… Ακόμα και αν ψηφίσουν όλοι. Ακόμα και αν δεν γίνει η πολυπόθητη για το τρίτο κόμμα σας (όποιο και άν είναι, ποσώς μ’ενδιαφέρει) αυτοδυναμία με το σενάριο ότι δεν έχουμε αποχή, πως θα αλλάξετε έναν εκλογικό νόμο που τον υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα (και άλλα βεβαίως) με ποσοστά 80-90% Αυτό το σκέφτηκες;

  Το λινκ του αναρχόβλαχου το είδες;

  Όσο για το μέρος του συστήματος, φίλε μου σε παροτρύνω να σπάσεις τα δεσμά που σε κρατάνε, και σου λέω ότι δεν χρειάζεται να πάρεις τα βουνά. Απλώς να μην κοιτάς την Βόλεψη σου και να μην τα περιμένεις όλα από τους άλλους φτάνει. Αλλά ξέρω είμαι … κωμικοτραγικός γιατί απαξιώ να πάρω μέρος στο τσίρκο. Τώρα το παράδειγμα σου λίγο «χοντρό» θα το χαρακτήριζα, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος εσύ να πας να ψηφίσεις για να αλλάξει η κυβέρνηση και να πάρει μετάθεση ο γαμιάς της γυναίκας σου, όταν, χτύπα ξύλο σου συμβεί…

  Για την πολιτισμική σου ανάλυση τώρα διάβασε αν θέλεις να καταλάβεις τι είναι πολιτισμός τις δύο τελευταίες μου αναρτήσεις.

  • και μόλις είδα κι αυτό: «να πας να ψηφίσεις για να αλλάξει η κυβέρνηση και να πάρει μετάθεση ο γαμιάς της γυναίκας σου» και νομίζω πως δεν αξίζει άλλο η όποια ανταλλαγή απόψεων. Ο σεξισμός και τα φαλλοκρατικά αστειάκια και επιχειρήματα, ειδικά στις πολιτικές κουβέντες, δείχνουν τον πολιτισμό που έχει ο γράφων-ομιλών…για τον οποίο κόπτεσαι τόσο πολύ…και για μένα είναι κριτήριο συμμετοχής ή μη στην κουβέντα
   Κρίμα!

   • το παίρνω πίσω…ήταν απάντηση σε σχόλιο του arkin που μου είχε ξεφύγει…και ομολογώ πως μέσα σε όλο το κόνσεπτ φαντάζει αλλιώς…αν και συνεχίζουν να είναι και τα δύο και σεξιστικά και φαλλοκρατικά.
    συγνώμη για τον πολύ αυστηρό τόνο αυτού λοιπόν του σχολίου, ανακαλώ σε σχέση με τον πολιτισμό σου!

  • Ο/Η arkin λέει:

   Φίλε Ολλανδέ,

   Όχι, δεν πολιτεύομαι.

   Το παράδειγμα ήταν επίτηδες απλό. Θα μπορούσα να βάλω όλες τις πραγματικές παραμέτρους και να κάνω 3 σελίδες ανάλυση για να καλύψω όλες τις εκδοχές. Ποσοστό 46% έτσι κι αλλιώς δεν συγκεντρώνει κανένα κόμμα. Η ουσία πάντως παραμένει.
   Καταρχάς το πραγματικό ποσοστό δεν είναι 80-90%. Το νούμερο αυτό προκύπτει χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που απέχουν (+ τα λευκά/άκυρα). Η απάντησή μου είναι ότι έπρεπε να είχαμε βγει στους δρόμους πριν καν ψηφιστεί. Και να βγούμε στους δρόμους για να το ανατρέψουμε.

   Το διάβασα το κείμενο. Δικαίωμά του, δικαίωμά σου, δικαίωμά σας να πιστεύετε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος δράσης. Εγώ απλά διαφωνώ.

   Όσο για το σύστημα, μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Δεν έχω χρόνο να σου εξηγήσω, αλλά δεν πειράζει. Όμως ποτέ δεν κοίταξα τη Βόλεψή μου, ποτέ δεν περίμενα και ποτέ δεν απαίτησα από κανέναν να κάνει κάτι το οποίο εγώ δεν κάνω ήδη. Προτιμώ να παλεύω ακόμα και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον μου, παρά να κάθομαι στην άκρη του μαντριού και να το παίζω ελέυθερος.
   Όσο για το «κρεβάτι», ο στόχος φίλε Ολλανδέ είναι να τον εμποδίσεις να ανέβει, όχι εκ των υστέρων να ψάχνεις να βρεις πώς θα τον κατεβάσεις.

   (@κόκκινο μπαλόνι
   Αφετηρία μου ήταν η παροιμία. Ζητώ συγγνώμη αν το σχόλιο ήταν προσβλητικό για κάποιους, δεν ήταν ο σκοπός μου.)

   Την προσωπική σου άποψη για τον πολιτισμό θα την διαβάσω σε πρώτη ευκαιρία, αν και μάλλον βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

 149. Ο/Η poorfox λέει:

  το κείμενο είναι εξαιρετικό.
  η κοινωνία πάσχει από θεσμούς. έχουν κατακερματιστεί και τώρα κουνάν σημαίες για την αποχή…
  η δημοκρατία μπορεί να κατακερματιστεί κι άλλο.
  τι θα απαντούσαν στα παιδιά όσοι θεωρούν την αποχή πολιτική θέση? στα παιδιά…που δεν έχουν επχειρήματα να αντικρούσουν, αλλα δικαιούνται καλήτερες μέρες?
  μην προσπαθούμε μόνο να επιβαιβεώσουμε τις θέσεις μας… για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να είμαστε παρόντες.
  Μετράει η αποχή στην πολιτική διαμόρφωση.
  αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μην απέχει κανείς

  και φυσικά …η δράση είναι στους δρόμους και στην καθημερινότητα (όπως λέει ο/η dilated)

  ευτυχώς που το ένα δεν αναιρεί το άλλο

  καμία ερώτηση τελικά..
  αναδημοσίευση μόνο

 150. ΦΙΛΗ Κόκκινο Μπαλόνι,

  μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, η απάντηση με τα φαλλοκρατικά αστειάκια πήγαινε σε συγκεκριμένο παραλήπτη και ήταν στο ίδιο μήκος κύματος που μου απάντησε και αυτός. Μην επιλέγεις ένα κομματάκι, και μάλιστα τόσο όσο για να διαστρεβλώσεις το περιεχόμενο, που ήταν απάντηση σε κάποιον άλλο που προκάλεσε, για να κρίνεις κάποιον που με εσένα τουλάχιστον έκανε μια πολιτισμένη και ενδιαφέρουσα συζήτηση!!

  Δεν δύναμαι να απαντώ σε όλα όσα μου γράφετε, ένας εναντίον τόσων είναι λογικό να μου ξεφύγει κάτι! Αν μπορείς να επαναλάβεις θα μπω στον κόπο να σου απαντήσω.

  Δεν σου προσάπτω τίποτα, όμως καταλαβαίνω ότι κάποιος που πολιτεύεται δεν μπορεί εξ’όρισμού να πει: «μην πάτε να ψηφίσετε» γιατί αυτό είναι το ψωμί του. Σωστά;

  Η Βόλεψη πάλι σε άλλον πήγαινε (έχει αποστολέα) αλλά πάει γάντι και σε όλους όσους πιστέυουν ότι ψηφίζοντας οποιοδήποτε κόμμα θα τους καλύψει τις οποιαδήποτε ανάγκες…

  Το φίλο σου τον έβαλα σε εισαγωγικά γιατί απλά δεν ήξερα αν είναι, μην είσαι τόσο καχύποπτη 😉

  Εγώ είμαι εργάτης και όχι αυτόκλητος σωτήρας του κοσμάκη. Δεν λέω ότι είσαι εσύ αλλά ξέρω πολλούς πολιτικούς που είναι…

  @ Κυριάκο,
  άστο αγόρι μου, καλύτερα, μην επιμένεις…

  • Ο/Η Κυριάκος λέει:

   Αφού είσαι τόσο υπεράνω γιατί επιμένεις να έχεις την τελευταία λέξη ενώ δεν κάνεις τον κόπο να μου απαντήσεις;

   «Γιατί, αν αρέσει κάτι στους πολλούς, αυτόματα δεν είναι σωστό για τους σοφούς.»

   Εσύ μάλλον τοποθετείς τον εαυτό σου στους τελευταίους. Έχεις δίκιο πάντως, αν κάνουμε αυτό που αρέσει στους πολλούς μπορεί να γλυκαθούν και να θέλουν περισσότερα. Μπορεί να τσιμπήσουν κάποιοι και να του δώσουν κι ένα πιασάρικο όνομα (π.χ. δημοκρατία) και να γράψουν και κανένα παλιόχαρτο που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των πολλών, να φτιάξουν και μια διαδικασία για να διαλέγουν μόνοι τους οι πολλοί (και χαζοί) τους ηγέτες τους και ποιος μας σώζει τότε. Θα βασιλέψει η ανικανότητα και η ανοησία. Ενώ αν πάμε όλοι για μπάνιο αυτοί που κυβερνάνε θα καταλάβουν μόνοι τους κάποια στιγμή τους τα λάθη τους και θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, αφού φυσικά αφήσουν σε μας τους υποψιασμένους (και κομψά μαυρισμένους) εκλεκτούς του πνεύματος τα κλειδιά του μαγαζιού.

   «Για την πολιτισμική σου ανάλυση τώρα διάβασε αν θέλεις να καταλάβεις τι είναι πολιτισμός τις δύο τελευταίες μου αναρτήσεις.»

   Νομίζω πως αυτή σου η ατάκα σε χαρακτηρίζει καλύτερα από όσο θα μπορούσα εγώ. Για να σε βοηθήσω, δε νομίζεις πως υπερτιμάς ελαφρά τον εαυτό σου;

   Απάντηση πάντως σ’ αυτά που είπα δεν πήρα. Ίσως κρίνεις πως εγώ δεν ανήκω στους λίγους και σοφούς που σε καταλαβαίνουν (νομίζεις στ’ αλήθεια πως μια ανισορροπία στον αλγόριθμο του εκλογικού νόμου ακυρώνει την αξία των εκλογών; εξαιρετικά ρηχή ανάλυση). Βέβαια όσο συνεχίζεις να μου απευθύνεσαι δίχως να μου απαντάς επί της ουσίας θεωρώ πως καταλαβαίνεις πως έχεις άδικο και απλά προσπαθείς να το παίξεις άνετος.

   Α, μην ξεχάσω: δεν είμαι το αγόρι σου και θα επιμένω όσο θέλω. Αν δε θέλεις να συζητήσεις μαζί μου μη μου απαντάς.

 151. ΟΚ κόκκινο μπαλόνι τώρα είδα την διόρθωση σου.
  No harm done 😉

 152. Φίλη Κόκ. Μπαλόνι,
  Μάλλον δεν κατάλαβα καλά. Όταν λέω πολιτεύεσαι νόμιζα ότι μου είπες ότι κατεβαίνεις ή συνεργάζεσαι με κάποιο κόμμα…
  Αν δεν ισχύει, τότε γράψε λάθος…

  Το 15% θα γίνει αν κατεβούν και ψηφίσουν οι λουόμενοι αλλιώς ούτε 7% δεν θα είναι. Ούτως ή άλλως δεν γίνεται τίποτα. Μόνο δείχνεις ότι στηρίζεις ένα άχρηστο- όχι άχρηστο έιναι λάθος λέξη- ένα επιβλαβές σύστημα. Αλλά είπαμε αυτή είναι η άποψη μου καλώς ή κακώς. Δεν θέλω να την επιβάλλω σε κανένα, απλώς θεώρησα καλό να ακουστεί και μία παραφωνία στις τόσες συμφωνίες;-)

  Ούφ, αυτά! Καληνυχτώ!

 153. Κι εγώ μια απλή εργαζόμενη είμαι και μη επαγγελματίας πολιτικός, όπως θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μας χωρίς καμία διάθεση να σώσω τον κόσμο. Αξιοπρεπή ζωή ζητάω και έτσι ασχολούμαι με την πολιτική, σε σωματεία, δημοτικές κινήσεις και πρωτοβολίες πολιτών και κατοίκων κυρίως. Αν εκεί πήγαινε το «πολιτεύεσαι» και το «ψωμί μου», πάσο!

 154. Φίλε Αrkin,

  δεν προσβλήθηκα, απλώς προχώρησα (απρεπώς και εγώ) το παράδειγμα σου (μπράβο στο κόκκινο μπαλόνι που μας συνέτισε)
  Εδώ όμως έγκειται και η διαφορά μας. Στην οπτική. Εγώ βλέπω ότι ο εκάστοτε κυβερνών έχει ανέβει στο κρεββάτι μου, ενώ εσύ βλέπεις ότι πάει να ανέβει και θέλεις να τον εμποδίσεις. ΑΝ ξεκινάς από άλλο σημείο αλλού θα καταλήξεις. Τι από τα δύο συμβάινει τελικά;

  Μπορεί να έχεις δίκαιο και να μην κατάλαβα τι έννούσες με το σύστημα, αλλά τουλάχιστον από το βουνό κατέβηκα και πήγα στην άκρη του μαντριού 😉 Πλάκα κάνω, μην με παρεξηγείς, οκ;

  Καλό βράδυ!

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Είναι και βράδυ, βρε παιδί μου from Netherland… Να βλέπουμε εφιαλτες με πολιτικούς στα κρεββάτια μας… απαπαπα φτου φτου φτου 😀

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Προλαβαίνω τη Κόκκινομπαλονίτσα, μη την πιάσει το… φεμινιστικό της λέμε!

  • Ο/Η arkin λέει:

   Μπα, πάνω τον βλέπω κι εγώ. Αλλά είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Πρέπει να τον εμποδίσουμε να ξανα-ανέβει (ή να χωθεί πιο βαθιά στα σκεπάσματα, όπως θες δες το) και σιγά σιγά να τον βγάλουμε κι από την πόρτα.

   Νόμιζω ότι της άλλαξα τα φώτα της παροιμίας…

   Καληνύχτα

  • Ο/Η Rodia λέει:

   Υπάρχει και μια αλλη παροιμία για το «χωριάτη»:
   «το χωριάτη φίλα τον, θα σε δαγκάσει / δάγκα τον, θα σε φιλήσει»
   Καληνύχτα σε όλους 🙂

  • εντάξει παίδες…κρατιέμαι με τα φεμινιστικά μου και πάω για ύπνο…αύριο είναι μια καινούρια μέρα (ελπίζω, αλά Σκάρλετ Ο’ Χαρα). Καληνύχτα σε όλους και τη Ροδιά!

 155. Παράθεμα: Πολιτικόν (ζώ)ον « Кроткая

 156. Ο/Η Elikas λέει:

  Πολλά και ενδιαφέροντα σχόλια μαζεύτηκαν όσο έλειπα. Πώς να απαντήσω ξεχωριστά σε όλους/όλες σας; Νομίζω πως δεν χρειάζεται βέβαια, αφού πολλά σχόλια αφορούν μεταξύ σας αντιπαραθέσεις (κάποιες φορές προσωπικές, αλλά δεν μου πέφτει και λόγος να παίξω τον πυροσβέστη – μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι). Θα μου επιτρέψετε να σας καληνυχτίσω με μία ιστοριούλα λοιπόν, και αύριο βλέπουμε 🙂

  Απόψε η Μπαρτσελόνα σήκωσε την κούπα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, γιατί πέρα από το ότι μου αρέσει ο Μέσι και μου είναι αντιπαθής ο Κριστιάν Ρονάλντο, η Μπάρτσα είναι (και καλά) η ομάδα του φτωχού και του κατατρεγμένου και ποτέ δεν ξεπούλησε τη φανέλα της σε πολυεθνικές αλλά αντιθέτως επέλεξε να πληρώσει κι από πάνω για να βάλει διαφήμιση της Unicef. Από την άλλη, είναι μια καπιταλιστική μηχανή που παράγει χρήμα με το τσουβάλι, με αποτέλεσμα να πληρώνει ποδοσφαιριστές κάτι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο – ενώ εσύ κι εγώ δεν έχουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ. Αλλά έπαιξε και φανταστική μπάλα σήμερα εδώ που τα λέμε… Και εντέλει, θα μπορούσα να είμαι και Μάντσεστερ (άλλη λαϊκή ομάδα/επιχειρηματικός κολοσσός), και να έχω βρει εναλλακτικές δικαιολογίες για να τη στηρίξω. Αν και βασικά δεν είμαι φανατικός οπαδός καμίας, οπότε και η κάργα αστικής καταγωγής Τσέλσι να έφτανε τελικό και να κέρδιζε, πάλι θα γούσταρα και μπορεί να παραμυθιαζόμουν κατόπιν εορτής ότι την υποστήριζα από την αρχή.

  Τι θέλω να πω με αυτή τη μικρή αλληγορία; Ότι φυσικά και ο καθένας μας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει και να παθιάζεται όσο θέλει για να υπερασπιστεί τις ιδέες του/της. Όπως και φυσικά έχει δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη στις εκλογές, τα κόμματα ή/και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια, η έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δεν επηρεάζει τις ζωές όλων μας όσο τις επηρεάζει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, και τα κόμματα δεν προσφέρουν τόσο πλούσιο θέαμα – ακόμα κι όταν τσακώνονται οι εκπρόσωποι τους στα τηλεπαράθυρα.

  Δημοκρατία έχουμε λοιπόν, κι όποιος θέλει μπορεί να πάρει μια ντουντούκα και να βγει στους δρόμους να φωνάζει «ΟΛΟΙ ΑΠΟΧΗ!» Θα συγχυστώ, θα διαφωνήσω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσω να τον εμποδίσω.

  Τα γράφω αυτά γιατί έχει διατυπωθεί με διάφορους τρόπους (και τόνους) η κατηγορία ότι πάω/πάμε να επιβάλλουμε σε όλους να ψηφίσουν. Και ποιοι είμαστε εμείς, και γιατί μας πέφτει λόγος τι θα κάνουν οι άλλοι, και διάφορα τέτοια. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική. Βρισκόμαστε σε έναν δημόσιο χώρο, που ταυτόχρονα είναι και προσωπικός μου χώρος και σας ευχαριστώ που ήρθατε και συζητάμε. Δεν κοστίζει σεντ το μπλογκ μου στον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε καν σε μένα γιατί η πλατφόρμα που χρησιμοποιώ είναι δωρεάν. Τι πλατφόρμα δηλαδή, ένα αναποδογυρισμένο καφάσι λαϊκής είναι…

  Έχουμε μαζευτεί λοιπόν γύρω από το καφάσι που στέκομαι και μιλάω, και κάθε τρεις και λίγο κατεβαίνω για να πάρει τον λόγο κάποιος άλλος και να πει τη γνώμη του. Και μετά κάποιος άλλος, και μετά κάποια άλλη που θα τον αντικρούσει, και πάει λέγοντας. Κανείς δεν φιμώνεται, κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να παρακολουθήσει τη συζήτηση ή να συμφωνήσει με τη μία ή την άλλη άποψη. Άρα τίποτα δεν επιβάλλεται. Επιβολή συνεπάγεται κάποια μορφή βίας, και πέρα από την ακατάσχετη φλυαρία μου σ’ αυτό εδώ το σχόλιο-σεντόνι, δεν βλέπω πουθενά να ασκείται βία εδώ μέσα.

  Πάμε παρακάτω. Εκτός αν έχω καταλάβει κάτι λάθος, όλοι οι σχολιαστές που υποστηρίζουν την αποχή το κάνουν από μία σκοπιά που θα μπορούσε χαλαρά να χαρακτηριστεί «αντιεξουσιαστική-αντιιεραρχική» ή τέλος πάντων από τη σκοπιά ελεύθερων και ανεξάρτητων ανθρώπων και όχι τίποτα βασιλοχουντικών που θέλουν να καταργηθούν οι εκλογές και να γεμίσουν τα ξερονήσια. Σωστά; Σας παρακαλώ, μη μένουμε στις ταμπέλες. Αλλού το πάω…

  Λοιπόν, ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Ότι κάποιοι από αυτούς τους ελεύθερους και ανεξάρτητους ανθρώπους (και δεν ειρωνεύομαι κανέναν, ούτε υπαινίσσομαι ότι δεν είναι τέτοιοι), ενοχλούνται που εκφράζεται δημόσια και δυναμικά μια άποψη που δεν συμφωνεί με τη δική τους, δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι μπορεί η Α, ο Β, η Γ ή εγώ να ΜΗΝ προσβλέπουμε σε προσωπικά ανταλλάγματα και οφίτσια από αυτή την ιστορία, και δείχνουν να επιθυμούν κάποιου είδους ολοκληρωτική επικράτηση ενός (υποθετικού) κόμματος που θα υποστήριζαν (εάν και εφόσον αποδέχονταν την όλη διαδικασία). Δηλαδή, κάπου διακρίνω ένα σκεπτικό του τύπου «αφού δεν πρόκειται να κερδίσει το κόμμα που ψηφίζετε, τι νόημα έχει τόση φασαρία;» (και φυσικά, μπορεί ο καθένας μας να ψηφίζει διαφορετικό κόμμα).

  Όμως εγώ, η Α, ο Β ή η Γ, μπορεί να θέλουμε να είμαστε Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, ΑΕΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Δυναμό Τυφλίδας ή Α.Ο. Βουδαπέστης. Δεν έχουμε ελπίδα να σηκώσουμε την κούπα και το ξέρουμε. Αλλά γουστάρουμε ρε παιδί μου να συμμετέχουμε, είτε σαν οπαδοί είτε σαν παίκτες, είτε σαν βοηθοί μασέρ της ομάδας. Γιατί γουστάρουμε τη μπάλα και πιστεύουμε στον προπονητή μας. Δικαίωμα μας δεν είναι; Όπως δικαίωμα μας δεν θα ήταν να είχαμε γράψει στα μπλογκ μας «μην τυχόν και χάσετε τον τελικό, θα είναι ματσάρα»;

  Προφανώς η αναλογία ποδοσφαίρου-πολιτικής δεν σημαίνει ότι η δεύτερη είναι απλώς μία κοινωνική σύμβαση που σου ζητάει να ενταχθείς και να κουνάς μια σημαιούλα. Η πολιτική είναι και αυτό κάποιες φορές (δυστυχώς) αλλά είναι και πολλά περισσότερα. Οπότε σας παρακαλώ μην σπεύσετε να μου επιτεθείτε επειδή συγκρίνω ανόμοια πράγματα και ευτελίζω τη δημοκρατία.

  Στο κάτω-κάτω, το ποδόσφαιρο είναι πρωταθλητισμός και στο τέλος είναι υποχρεωτικό να υπάρχει μόνο ένας νικητής. Ενώ στη δημοκρατία όχι. Ούτε η αυτοδυναμία είναι αναπόφευκτη, ούτε η υποτιθέμενη ακυβερνησία που θα έρθει να μας φάει έτσι και δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ούτε η επανάσταση που θα ανατρέψει το σύστημα, ούτε τίποτα. Όπως και σε αυτόν εδώ τον διάλογο, μπορεί πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν δίκιο σε επιμέρους ζητήματα και να μην είναι κάποιος αναγκασμένος να συμφωνήσει ντε και καλά με ένα πλήρες πακέτο επιχειρημάτων.

  Στο γήπεδο και στον καναπέ, είμαστε παθητικοί θεατές των κατορθωμάτων 22 μαντράχαλων και των καπρίτσιων μίας μπάλας. Στην πολιτική όμως είμαστε εν δυνάμει παίκτες και μέτοχοι μιας αμφίδρομης διαδικασίας. Η οποία (όπως έχουμε ήδη πει πολλές φορές) δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από την ψήφο μας κάθε τέσσερα χρόνια, όπως δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από εναλλακτικές μορφές κοινωνικών αγώνων/δράσεων.

  Καταλήγοντας, αυτό που μας μένει από έναν καλό αγώνα είναι η ανάμνηση και η γλύκα/πίκρα της νίκης/ήττας. Αυτό που μας μένει από έναν εκλογικό αγώνα είναι συχνά η αίσθηση ότι ήταν στημένο το παιχνίδι. Αλλά αν δεν μπούμε στο γήπεδο και δεν φωνάξουμε, αν δεν δοκιμάσουμε να υποστηρίξουμε μια ομάδα που δείχνει να παίζει καθαρά κι επιθετικά κι αν δεν γιουχάρουμε τους ακριβοπληρωμένους παίκτες που προσποιούνται ότι παίζουν μπάλα και στην πραγματικότητα μας δουλεύουν γιατί έχουν πληρώσει τον διαιτητή, το παιχνίδι θα είναι πάντα στημένο.

  Σημειωτέον, ο μόνος τρόπος να αποχωρήσει κανείς από το γήπεδο της πολιτικής ζωής είναι να πεθάνει. Ή να έχει καταφέρει να του ανήκει το γήπεδο που έχτισε με τα χρήματα από τα δικά μας εισιτήρια…

 157. Παράθεμα: γιατί σκέφτομαι να μη χάσω το μπάνιο μου στις 7 Ιούνη… « Gatouleas

 158. Φίλε ‘Ελικα,

  χθες διαβάζοντας την ανάρτηση σου, η πρώτη μου απορία ήταν, μα πως είναι δυνατόν κάποιος να θέλει τόσο πολύ να κυβερνηθεί. (http://sobaresapopseis.blogspot.com/2008/09/blog-post.html). Βλέπεις μια προτροπή για ψήφο σημαίνει για εμένα ότι ο προτρέπων θέλει να βγάλει μόνος του τα μάτια του. (αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να κάνεις ότι θέλεις, είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, ίσως και λανθασμένη,αλλά τι να κάνουμε αυτή έχω…). Εξάλλου δεν ζω πλέον στην Ελλάδα και δεν ξέρω ποιές είναι οι τάσεις εκεί, αλλά εδώ μέχρι και ειδικό κονδύλι στο MTV έπεσε για να διαφημίσουν (από ποιούς μπορείς να φανταστείς) τις εκλογές στην νεολαία και να πάει να ψηφίσει… (χώρια τις αφίσες, τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις κτλ.)

  Μετά από μια ανταλλαγή απόψεων με εσένα και με τους αναγνώστες σου η απορία αυτή ολοένα και ενισχυόταν αλλά λύση δεν έβρισκε. Όπως ΠΟΛΥ σωστά λες δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορεί να το κάνεις αυτό χωρίς ανταλλάγματα. Ώσπου ήρθε το τελευταίο σου σχόλιο και έριξε φως στο αργόστροφο κεφάλι μου…

  Πριν μέρες αντέγραφα από ένα βιβλίο ανθρωπολογίας, στο ιστολόγιο, το παρακάτω:
  Ένα ωραίο παράδειγμα μας δίνει ο C. Geertz. Στην περιγραφή της κοινωνίας του Μπαλί, χρησιμοποίησε τις κοκορομαχίες -μια πολύ δημοφιλή διασκέδαση στο Μπαλί- σαν μια εικόνα που χαρακτηρίζει πεποιθήσεις και πρακτικές και η οποία επεκτείνεται, από το πως βλέπουν την σεξουαλική τους ικανότητα, ως το τρόπο με τον οποίο η ιεραρχία των κοινωνικών θέσεων οργανώνει ολόκληρη την κοινωνία. Δηλαδή ανόμοια στοιχεία της κουλτούρας δημιουργούν μια «ύφανση απόψης και πεποίθησης» η οποία είναι συνεχής και αμοιβαία ενισχυόμενη. Οι πολιτισμοί, μας λέει ο Geertz, μπορούν να διαβαστούν σαν διήγημα ή ποίημα. Το κόλπο είναι να βρεις τα πολιτιστικά «κείμενα» που οι ίδιοι οι άνθρωποι μιας κοινωνίας θεωρούν υποχρεωτικά (κοκορομαχία) και όχι μόνο να τα καταλάβεις όπως τα βλέπουν αυτοί, αλλά να βλέπεις τους τρόπους με τους οποίους φωτίζουν άλλες όψεις της κοινωνίας.

  Αν δεν το έπιασες το υπονοούμενο ας το κάνω λιανά:
  Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ότι η κοκκορομαχία στο Μπαλί. Και φωτίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ πλευρές της κοινωνίας.
  Για παράδειγμα, στην πολιτική σε κάνει ΟΠΑΔΟ. Είμαι λες του τάδε κόμματος και γεμίζεις περηφάνεια, όπως ακριβώς με την ομάδα σου. Που μπορεί να μην έχει ελπίδες να πάρει πρωτάθλημα, αλλά δώστου εσύ. Και μάλιστα θεωρείς και τον εαυτό σου ανώτερο επειδή «μπορείς» και υποστηρίζεις μια ομάδα που δεν έχει ελπίδες… Βλέπεις την διαφθορά γύρω σου ( βλ. Ολυμπιακός) αλλά δεν τα παρατάς, όχι! φωνάζεις δεν θα αφήσω εγώ την ομάδα μου έτσι. Βέβαια μπορεί να είσαι από την πλευρά του νικητή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) οπότε τότε ΕΧΕΙΣ λόγο να πανηγυρίζεις και να χαίρεσαι.

  Και όλα αυτά, γιατί; για τα αισθήματα της νίκης/ήττας, για να γκρινιάξεις στην κερκίδα, για να φωνάξεις υπάρχω επειδή ανήκω σ’ενα σύνολο, έστω και αν ξέρεις ότι το παιχνίδι είναι ΣΤΗΜΕΝΟ…

  Και δεν ξέρεις ΠΟΣΟ δίκιο έχεις (στο φτωχό μου το μυαλό πάντα) όταν λες ότι ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει κανείς από το γήπεδο της πολιτικής (και ποδοσφαιρικής) ζωής, είναι να πεθάνει.
  Ναι πρέπει να πεθάνει! αλλά όχι κυριολεκτικά όπως το εννοείς (πιθανόν κοροϊδευτικά) εσύ. Να πεθάνει ως προς τις αντιλήψεις που του έχει εμφυτεύσει η χιλιάδων ετών προπαγάνδα της κοινωνίας. Να πεθάνει αυτός ο ψεύτικος εαυτός που χτίστηκε σιγά-σιγά από την ημέρα της γέννησης του. Αυτός που ζητάει ασφάλεια (λόγω δειλίας), αυτός που αποζητά το συμφέρον (λόγω σκοπιμότητας), αυτός που ψάχνει το δημοφιλές (λόγω ματαιοδοξίας). Τότε ίσως γεννηθεί ένας νέος άνθρωπος με ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ που θα ζητάει μόνο το ΣΩΣΤΟ…

  ΥΓ. Φεύγω για δουλειά, οπότε την όποια απάντηση σου θα μπορέσω να την δω αργά το απόγευμα.

 159. Ο/Η amelinia λέει:

  πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε για να τους ανησυχίσουμε δεν το συζητώ! μπάνια θα κάνουμε όλο το χρόνο. ανησυχία όμως τώρα μας δίνεται η ευκαιρία χωρίς καταστροφές, ήμερα και σιωπηλά να τους περάσουμε κάποια ωραία και λαχταριστά μηνυματάκια…

 160. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @Elikas, Μαΐου 28, 2009 στο 2:58 πμ:

  θα είχαν νόημα όσα λες, εφόσον δεν είχες οικειοποιηθεί «δημιουργικά» το σύνθημα της «μπαλονούς», και ερμήνευες αυθαίρετα τη στάση αποχής· ξέρεις… ελευθερία δεν είναι ακριβώς αυτό. Όλα τα υπόλοιπα, ακούγονται βερεσέ.

  • Ο/Η arkin λέει:

   Ας μην υπερβάλλουμε. Το να σε προτρέπει κάποιος να πας να ψηφίσεις, δεν σημαίνει ότι σου επιβάλλει την άποψή του. Και άλλωστε το αρχικό κείμενο δείχνει ακριβώς ποιες 10 απόψεις προσπαθεί να αντικρούσει. Τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει για να είναι ελευθερία;

 161. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @arkin: το «Χάσε ένα μπάνιο» μπορεί να είναι πιασάρικο, αλλά είναι αυθαίρετη και προσβλητική ερμηνεία της αποχής.-

 162. Πάντως το σύνθημα δεν ήταν αποτέλεσμα ερμηνείας που δίνω εγώ στην αποχή…έλεος, φαίνεται νομίζω αυτό από όλη την παραπάνω κουβέντα και τις τοποθετήσεις.
  Το σύνθημα προέκυψε από την αηδία που ένιωσα με τα ρεπορτάζ του «νεανικού δελτίου του STAR» και του έγκυρου ALTER του Χατζηνικολάου. Και ήρθε και έδεσε με την Αυριανή
  θα μπορουσε να ήταν «χάσε ένα ψάρι…» αλλά το ψάρεμα δεν είναι και τόσο διαδεδομένο πια ως χόμπυ 😉

  • Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

   Το σύνθημα και η εικόνα, το banner, είναι αυτά που μένουν. Τα «σεντόνια» είναι για τους λίγους, μην κοροϊδευόμαστε.

   Αυτά που επικρίνουμε, αναπαράγουμε τελικά: σταρ, άλτερ, κι αυριανή.

   Το να επινοήσεις ένα ευφυολόγημα ή ένα μπάνερ είναι το εύκολο. Το να μεταδίδεις μ’ αυτό το ακριβές μήνυμα, χωρίς «αυριανισμούς» είναι το μανίκι.

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @ Stazybo Horn

    Περίεργη ερμηνεία δίνεις στην έννοια της ελευθερίας λόγου. Δεν σε πειράζει όταν σύσσωμη η καθεστωτική προπαγάνδα αναπαράγει ένα μήνυμα το οποίο συμμερίζεσαι, αλλά χαλιέσαι όταν μια χούφτα μπλόγκερς προσπαθούν να επηρεάσουν ελάχιστους να πράξουν διαφορετικά.

    Δικαίωμα σου να θεωρείς ότι το «χάσε ένα μπάνιο» προσβάλλει τα ιδεώδη σου. Προσωπικά, θεωρώ ότι το να σε αποκαλεί η Αυριανή «κοσμάκη που θα πάει για ψάρεμα» ακούγεται χειρότερο.

 163. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός

  Δεν κατάλαβες λέξη. Τζάμπα η ανθρωπολογία κι ο ελιτισμός. Εξακολουθείς να νομίζεις ότι η δημοκρατία (έστω και προβληματική) είναι απλά κάποιο πολιτισμικό φαινόμενο που δημιουργεί οπαδούς και τίποτα παραπάνω. Εξακολουθείς να νομίζεις ότι όποιος πηγαίνει να ψηφίσει θέλει απλά να κυβερνηθεί (ή ενδεχομένως φιλοδοξεί να κυβερνήσει). Κι εξακολουθείς να νομίζεις ότι εσύ βρίσκεσαι έξω από το γήπεδο…

  Φίλε μου, από τη στιγμή που δεν ζεις ερημίτης σε κάποια σπηλιά ή κάποια βραχονησίδα, είσαι αλυσοδεμένος μέσα στο γήπεδο – είτε σ’ αρέσει το ματς είτε όχι. Το τι αποτέλεσμα θα βγάλει η κάλπη επηρεάζει τη ζωή σου άμεσα. Θα κληθείς να πληρώσεις φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να πληρωθείς λίγα ή πολλά για την εργασία σου, να σπουδάσεις ή να μην σπουδάσεις τα παιδιά σου, να εμπιστευτείς την υγεία σου σε κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες, να καταναλώσεις ένα σωρό χρήσιμα ή άχρηστα πράγματα, να αναπνεύσεις καθαρό ή μολυσμένο αέρα, να ζήσεις ελεύθερος ή καταπιεσμένος.

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ (κι ακόμα περισσότερα) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος έχει εκλεγεί από εμάς τους υπόλοιπους να διαχειριστεί την εξουσία. Άλλη πολιτική θα χαράξει ο νεοφιλελεύθερος, άλλη ο κομμουνιστής, άλλη ο νεοναζί, άλλη ο σοσιαλιστής ή ο οικολόγος. Είναι στρουθοκαμηλισμός του χειρίστου είδους να πιστεύεις ότι η καθημερινότητα σου ορίζεται από τον εαυτό σου και μόνο. Και είναι απίστευτα αφελές και άτοπο να μην κάνεις τίποτα και απλά να περιμένεις ότι θα βρεθεί (κάπως, κάποτε) ένας άλλος τρόπος να συμμετέχεις στις αποφάσεις που σε αφορούν.

  Το αν κάποιοι από εμάς που ψηφίζουμε συμπεριφέρονται σαν οπαδοί ή – ακόμα χειρότερα – σαν πελάτες του πολιτικού συστήματος, έχει κι αυτό να κάνει με το ποιοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αποσπάσουν την ψήφο της πλειοψηφίας. Με το αν παρέχουν στην κοινωνία τη δυνατότητα ελέγχου ή επιβάλλουν τις αποφάσεις τους με τη βία και την προπαγάνδα. Η μέθοδος εκλογής τους στηρίζεται τόσο στη συμμετοχή, όσο και στην αποχή των ψηφοφόρων.

  Το ξέρεις ότι σε κάποια από τις πρώην Ανατολικές χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των ανθρώπων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές είναι γύρω στο 16%; Κι όμως, αυτή η ισχνή μειοψηφία θα εκλέξει ευρωβουλευτές που θα (συν)αποφασίσουν για τις τύχες όλων μας (και όχι μόνο των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας). Νόμιμα, αφού κανένας δεν θα έχει σηκώσει κεφάλι να πει «δεν έχετε δικαίωμα κουφάλες». Κι αν βγουν 1.000 ή 10.000 άνθρωποι στους δρόμους και διαμαρτυρηθούν, θα φάνε ξύλο και δακρυγόνα μέχρι να λουφάξουν. Και δεν θα τους στηρίξει κανένας, γιατί τα μέσα θα διατυμπανίζουν ότι αυτοί που διαμαρτύρονται εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους και αρνούνται τη λαϊκή ετυμηγορία.

  Κάτσε λοιπόν στο κάστρο σου να χαζεύεις εμάς τους ανόητους που παθιαζόμαστε με κοκορομαχίες. Ελπίζω να είσαι καλά καβατζωμένος, ώστε ανεξάρτητα από το ποιες πολιτικές θα επικρατήσουν, εσύ πάντα να βρίσκεσαι στο απυρόβλητο και να έχεις επιλογές της αρεσκείας σου. Αν δεν είσαι όμως ένας άνετος εισοδηματίας και μια μέρα σου πουν ότι πρέπει να περικοπεί ο μισθός σου, να κατασχεθεί το σπίτι σου και να πληρώσεις κι από πάνω για να σώσεις το καινούργιο ιδιωτικό τζετ κάποιου τραπεζίτη, σε παρακαλώ μην τολμήσεις να έρθεις να μας ζητήσεις τα ρέστα. Γιατί ΚΑΙ εσύ θα τους έχεις δώσει την επίφαση νομιμότητας να κάνουν ό,τι θέλουν.

 164. Ο/Η arkin λέει:

  Φίλε Ι. Ολλανδέ,

  1. Διάβασα τα κείμενά σου περί πολιτισμού. Τα ξέρω αυτά που γράφεις και δεν διαφωνούμε σε κάτι. Αντιθέτως. Απλά, στο σχετικό χθεσινό μου σχόλιο, για λόγους συντομίας χώρου και χρόνου δεν διευκρίνισα ότι με τη φράση πολιτισμικό επίπεδο εννοούσα το επίπεδο τεχνολογικής προόδου και επιστημονικής γνώσης που χαρακτηρίζει το σύγχρονο πολιτισμό, και που είναι (ξεκάθαρα σχετικό) μέτρο σύγκρισής του με τους υπόλοιπους. Ξέρω ότι είναι λάθος, αλλά συμβαίνει. Σε καμμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο δικός μας πολιτισμός είναι ανώτερος από κάποιον που δεν έφτασε σε αυτό το τεχνολογικό επίπεδο. (Θα ήμουν κακός στην επαγγελματική μου ενασχόληση αν το πίστευα.) Το αντίθετο μάλιστα, θεωρώ ότι σε πολλούς τομείς είναι κατώτερος από πολλούς που προηγήθηκαν. Μεγάλη συζήτηση, άσχετη όμως με το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης.
  Η ουσία του σχολίου μου ήταν πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του δικού μας πολιτισμού, άρα και τις συνήθειές μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κεντρική εξουσία. Αυτή είναι η άποψή μου.

  2. Βρήκα κάποια στατιστικά που είχα υπολογίσει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Λοιπόν, τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι:
  ΝΔ: 41,83%, ΠΑΣΟΚ: 38,10%, ΚΚΕ: 8,15%, ΣΥΡΙΖΑ: 5,04%, ΛΑΟΣ: 3,80%, ΟΙΚ.ΠΡ.: 1,05%, Λοιπά: 2,02%.
  Προσθέτοντας την αποχή και τις λευκές/άκυρες ψήφους, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
  ΝΔ: 30,19%, ΠΑΣΟΚ: 27,49%, ΚΚΕ: 5,88%, ΣΥΡΙΖΑ: 3,64%, ΛΑΟΣ: 2,74%, ΟΙΚ.ΠΡ.: 0,76%, Λοιπά: 1,46%.
  (Για την ακρίβεια, ούτε αυτά τα νούμερα είναι σωστά γιατί στην αποχή συμπεριλαμβάνονται και όσοι νεκροί συμπολίτες μας δεν έχουν σβηστεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Αλλά πήρες την ιδέα.)
  Το ποσοστό 80% των δύο πρώτων κομμάτων λοιπόν, στην πράξη είναι λίγο παραπάνω από 60%. Σημαντική διαφορά.
  Η κατανομή των εδρών τώρα, στις εθνικές εκλογές όντως δεν επηρεάζεται από τα ποσοστά, γιατί στον υπολογισμό της χρησιμοποιούνται μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3% (εντελώς αντιδημοκρατικό μέτρο). Στις ευρωεκλογές όμως χρησιμοποιούνται όλες οι έγκυρες ψήφοι, άρα και οι ψήφοι των κομμάτων που ήταν κάτω του 3% (όπως αποδείχτηκε στη συζήτηση στο blog του Stazybο Hοrn). Εκεί, κάθε ψήφος μετράει και επηρεάζει τόσο τα ποσοστά, όσο και την κατανομή των εδρών.

  3. «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ότι η κοκκορομαχία στο Μπαλί.»
  Όντως. Όμως στην κοινωνία μας υπάρχουν άνθρωποι που είτε είναι απλοί φίλαθλοι, είτε δεν παρακολουθούν καν ποδόσφαιρο.
  Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν πώς έδωσες απάντηση στο ερώτημά σου (το οποίο παρεμπιπτόντως στο απάντησε νομίζω ή η Ροδιά ή το κόκκινο μπαλόνι χθες: «κανείς μας δεν θέλει να κυβερνηθεί»), από τη στιγμή που αρκετοί (αν όχι όλοι) από τους βασικούς συνομιλητές σου δεν είναι ΟΠΑΔΟΙ κανενός κόμματος. Αν αυτό πιστεύεις (ότι είμαστε οπαδοί είτε κόμματος είτε ομάδας), το συμπέρασμά σου είναι εντελώς αυθαίρετο και λάθος.
  Στα υπόλοιπα με κάλυψε το τελευταίο σχόλιο του Έλικα.

 165. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  @Elikas, στο Μαΐου 28, 2009 11:21 πμ:

  είναι σαφές ότι η αυριανή και το σταρ νίκησαν, όταν θεωρείς ότι οφείλεις να τους αντιπαραταχτείς και μάλιστα παραδέχεσαι ότι γι’ αυτό πρέπει να καταφύγεις σε ανάλογα μέσα. Ο αυριανισμός έχει περάσει το δέρμα…

  • Αν και με την τροπή που έχει πάρει η κουβέντα μου φαίνεται πως αυτό που θα πω θα στραφεί εναντίον μου, αγαπητέ Stazybο Hοrn έχω να σας πω: χαίρω πολύ Κλαούντια!

   Προφανώς έχει κερδίσει η Αυριανή και το ΣΤΑΡ, χρόνια τώρα, και γι’ αυτό και οι εκλογές (και γενικώς η πολιτική που θέλουμε να αντιπαλέψουμε) γίνονται με όρους μάρκετινγκ και διαφήμισης.
   Απλά λοιπόν δεν εθελοτυφλούμε…και δεν φτιάχνουμε αφίσες σεντόνια, άλλοι το κάνουν πολύ καλύτερα (βλ. ΟΑΚΚΕ).
   Δεν έχεις ακούσει το «χτύπα τον εχθρό με τα δικά του όπλα»;
   Αλλά ταυτόχρονα δεν μένουμε στο σύνθημα. Το σύνθημα σε μια αφίσα είναι απλά ο κράχτης. Αν μείνει χωρίς περιεχόμενο, τότε ναι…δεν θα είμαστε σε τίποτα διαφορετικές/οι από την Αυριανή και το ΣΤΑΡ. Αλλά αλήθεια πιστεύεις πως μείναμε στο σύνθημα; Οι ότι οι συζητήσεις δεν έχουν σημασία; Τότε γιατί τις κάνουμε και τρώμε και τα λυσσακά μας;

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ Stazybo Horn

   Εντάξει, τώρα έχω την εντύπωση ότι στέρεψες από επιχειρήματα και λες ό,τι να ‘ναι…

   Θέλεις να καταργηθούν όλα τα συνθήματα ή μόνο αυτά που δεν αρέσουν σε σένα; Το «εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι…» ας πούμε είναι αυριανισμός; Το δημαγωγικό, αφοριστικό και προσβλητικό «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»; Κι αυτό εμπίπτει στην κατηγορία STAR channel μήπως; Το αλφάδι της αναρχίας στους τοίχους είναι λαϊκισμός τύπου Θέμου και Μάκη;

   Ας είμαστε σοβαροί σε παρακαλώ…

 166. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Έλειψα 3 μέρες από το νετ και εσείς κάνατε πάρτυ…
  230 σχόλια? και μερικά από αυτά σεντόνια?
  αχ, τα ματάκια θα μου βγάλετε…
  και έχουμε και AC/DC το βράδυ…
  (το debate στο βίντεο)

 167. Παράθεμα: Μέτρα και εμένα μπάρμπα!!!! « Stories of the keyboard…

 168. Ο/Η Elikas λέει:

  @ antidrasi+sex

  Όχι μόνο θα διαβάσεις ΚΑΙ τα 233 σχόλια (δύο φορές το καθένα για να τα εμπεδώσεις), αλλά θα πρέπει να τοποθετηθείς και στο καθένα ξεχωριστά :-ΡΡΡΡ

  Το debate θα το δούμε μόνο εμείς που ούτως ή άλλως έχουμε αποφασίσει να ψηφίσουμε. Οι απέχοντες θα το σνομπάρουν γιατί ξέρουν a priori ότι όλα όσα θα ειπωθούν είναι ψέμματα (και δεν θα αλλάξει τίποτα, όλοι ίδιοι είναι, κακούργα κενωνία, κλπ, κλπ).

 169. Ο/Η ΙΖ λέει:

  παιδάκια το debate…δηλ. τους μονολόγους να το δείτε και να μου το πείτε μετά με δικά σας λόγια…
  προσωπικά θα είμαι στο περίπτερο των Οικ. Πράσινων στη Σανταρόζα…
  περάστε καμιά βόλτα…να δείτε μια άλλη ματιά…

 170. Ο/Η thalassa sto vouno λέει:

  Πω πω συζήτηση!!!
  Πολύ πάθος, βάθος και επιχείρημα.
  Να το χαλάσω λέγοντας ότι εγώ θα ψηφίσω γιατί γουστάρω? Έτσι ρε παιδί μου όπως ο άλλος λέει «δεν -τους- γουστάρω και δεν πάω» έτσι να πω κι εγώ «εγώ – κάποιους τους γουστάρω- και πάω να ψηφίσω»…
  Γιατί καλή μεν η συζήτηση αλλά πολύ στη μαυρίλα. Είτε θα πάμε να ψηφίσουμε γιατί έτσι πρέπει στη Δημοκρατία, είτε για να μην ενδυανμώσουμε με την αποχή μας αυτούς που μας πιέζουν από παντού, είτε δεν θα ψηφίσω γιατί είναι άσκοπο και είναι όλοι ίδιοι… το κλίμα είναι αρνητικό!
  Εγώ θα πάω να ψηφίσω και ξέρω πολύ καλά τι, γιατί είμαι χαρούμενη με συγκεκριμένο κόμμα. Το οποίο σε πολλά πράγματα μπορεί να μου τη σπάει αλλά, είπαμε, μπορεί να μου τη σπάει κι ο ίδιος μου ο εαυτός μερικές φορές.
  Ούτε όλοι ίδιοι είναι, ούτε κανένας είναι τέλειος. Αρκεί, έστω και ένας, να κάνει τη διαφορά. Και η μαγκιά είναι εκτός από την ψήφο σου να «του» δίνεις και τη συμμετοχή σου και τη γνώμη σου και την κατεύθυνση που θες. …
  Συγγνώμη αν το ύφος μοιάζει πιο σπασμένο από ότι χαρούμενο είναι που διάβαζα όλα τα σχόλια μονορούφι και με κάποια νευρίασα.
  Μου φτιάχνει το κέφι το ότι, μαζί με όλα όσα κάνω, την Κυριακή θα ψηφίσω κιόλας. Και μάλιστα η ψήφος μου θα την σπάσει σε κάτι Πρετεντέρηδες και κάτι Θέμηδες που ανακαλύπτουν καινούριες «μόδες» και την ανάγκη για μαύρισμα στην άμμο…
  Αλήθεια, κι άμα χρειαστεί να κάτσω στην ουρά θα πάρω και χωνάκι παγωτό!!!
  Α, έλικα, το ανέβασα κι εγώ το επιχειρηματολόγιό σου (εξηγώντας και γιατί, αν και σε κάτι ελληνικά ψιλοάσχετα αλλά βιαζόμουν στη δουλειά!)

 171. Ο/Η thinker-001 λέει:

  Αυτός ο Νεφέλικας τι είναι ρε παιδιά ????

  Αυτή η απύθμενη αλαζονεία και ο υστερικός ΠΑΟΚ-(ΣΥΝ)? σμός έχει προκύψει από την ηλικία του ή από την μαλακία του ?

  Κι εσείς ΠΡΟΒΑΤΑ κάθεστε και γράφετε περισπούδαστα σχόλια στο ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ περίπτερο του … ‘έτσι’ ?

  Για να τετραγωνίσετε τον κύκλο στα μέτρα των λαμόγιων ?

  Ξυπνάτε χριστιανοί !

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ thinker-001

   Πήγαινε για ψάρεμα να κάνεις χαρούμενο τον Πρετεντέρη και τον Θέμο, κι άσε την ηλικία μου και τη μαλακία μου ήσυχες.

   btw, το ξέρεις ότι η αποχή στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35-40%; Το ξέρεις ότι ακόμα κι αν έφτανε στο 70 ή στο 85% πάλι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα νομιμότητας για να κάνει ό,τι γουστάρει το καταστημένο; Το έχεις συνειδητοποιήσει ότι τα λαμόγια που τόσο αντιπαθείς θα πίνουν στην υγειά σου που δεν πήγες να ψηφίσεις και θα σε αποκαλούν πρόβατο; Γιατί όχι μόνο δεν θα τους έχεις κάνει τα μούτρα κρέας, αλλά θα έχεις ενισχύσει κι από πάνω την εξουσία τους.

   Κοιμήσου Χριστιανέ…

  • Ο/Η tsiou λέει:

   Κρυφτείτε Χριστιανοί…. τον ξαναφορτίζει!!!!
   Sorry thinker-001 αλλά την τραβάει την απάντηση ο οργανισμός σου.
   (και μεταξύ μας δεν θα έπρεπε να λέγεσαι thinker-001, αλλά thinker-000!!!)

 172. Ο/Η thinker-001 λέει:

  @Elikas
  Εσύ δηλαδή είσαι εναντίον του κατεστημένου;

  Ποιού κατεστημένου, αυτού που λύσσαξε να μας πείσει να ψηφίσουμε (οτιδήποτε) ώστε να λάβει το ‘λαϊκό χρίσμα’ ;

  Εγώ κοιμάμαι (το δέχομαι), εσύ νομίζεις ότι είσαι ξύπνιος ;

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ thinker-001

   Χατζηνικολάου, Πρετεντέρης, Αναστασιάδης, Τριανταφυλλόπουλος, Λαζόπουλος, Αυριανή, Star channel και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις έχουν ξεσαλώσει να προπαγανδίζουν την αποχή. Πότε τους είδες να λυσσάνε να μας πείσουν να ψηφίσουμε οτιδήποτε;

   Και γιατί πουλάνε το παραμύθι ότι αν απέχουμε θα τους «μαυρίσουμε»; Ποιους θα μαυρίσουμε; Αυτούς που εναλλάσσονται στην εξουσία ή τους άλλους που την αντιπολιτεύονται;

 173. Ο/Η thinker-001 λέει:

  Δεν αναφέρομαι σε όσους γράφεις, αναφέρομαι στην πρεμούρα που αποπνέεται από τις θέσεις σου στο blog. Είναι πλέον εύλογο το συμπερασμα ότι προπαγανδίζειτε / υποστηρίζετε κάποιο συγκεμριμένο οργανισμό, ποιός είναι αυτός;
  Και τι σας πειράζουν αυτοί που για δικούς τους λόγους δεν ψηφίζουν τίποτα ;

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ thinker-001

   Έχω απαντήσει ήδη σ’ αυτό, αλλά θα κάνω μια επανάληψη.

   Βεβαίως και ψηφίζω ένα συγκεκριμένο κόμμα γιατί πιστεύω στη ρητορική και στις δράσεις του (χωρίς να το θεωρώ τέλειο εννοείται), βεβαίως και δεν κρύβω ποιο είναι αυτό το κόμμα και βεβαίως ΔΕΝ είμαι βαλτός, στέλεχος, μέλος ή οτιδήποτε άλλο, ώστε να προσπαθώ να προπαγανδίσω στον κόσμο να ακολουθήσει τις δικές μου πολιτικές επιλογές. Μετά την απροσδόκητη ανταπόκριση που είχε αυτή η πρωτοβουλία κατά της αποχής, όπως καταλαβαίνεις η θέση μου είναι λεπτή και ειλικρινά δεν σκοπεύω να κάνω πλύση εγκεφάλου σε κανέναν. Ιδίως με ύπουλο τρόπο.

   Και τότε, γιατί με πειράζει αν κάποιοι επιλέξουν την αποχή;

   Με νοιάζει να υπάρξει συμμετοχή και να μην κάνουμε το χατήρι των λαμόγιων, που θέλουν διακαώς να απέχουμε. Με νοιάζει να βελτιωθεί η δημοκρατία μας και να λειτουργεί όπως πρέπει. Με νοιάζει να μην πηδάνε εμένα, εσένα και όλους μας διάφοροι νταβατζήδες, που παριστάνουν ότι διαχειρίζονται τα ζητήματα που μας αφορούν με αξιοκρατία και εντιμότητα. Και με νοιάζει να γίνει έστω κι ένα θετικό βήμα τώρα, κι όχι να περιμένω πότε η επανάσταση του φαντασιακού θα παρασύρει τα πλήθη σε έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο με το μαγικό ραβδί της.

   Αν δεν συμφωνείς, δικαίωμα σου. Αν έχεις επιχειρήματα να αντικρούσεις τις θέσεις μου, πολύ ευχαρίστως να τα ακούσω. Μόνο μην πετάς υποννοούμενα που δεν τιμούν ούτε εσένα, ούτε εμένα, ούτε αυτόν τον διάλογο σε παρακαλώ.

   Κι αν σου αρέσουν τα σενάρια συνωμοσίας, σκέψου γιατί οι καρχαρίες επιμένουν ότι πρέπει να πας να βουτήξεις…

   • Ο/Η εικονολόγος λέει:

    @ Elikas

    «Με νοιάζει να βελτιωθεί η δημοκρατία μας και να λειτουργεί όπως πρέπει. Με νοιάζει να μην πηδάνε εμένα, εσένα και όλους μας διάφοροι νταβατζήδες, που παριστάνουν ότι διαχειρίζονται τα ζητήματα που μας αφορούν με αξιοκρατία και εντιμότητα.»

    Φοβάμαι ότι έχεις υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των πολιτικών αλλά και του ίδιου του κράτους, (… δηλαδή των πολιτικών που κατέχουν και διαχειρίζονται την εξουσία). ΟΙ πολιτικοί δεινόσαυροι, οι νταβατζήδες, οι κουμπάροι και λοιπά καιρικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης αντιστοίχου λογικής και πρακτικής πολιτών που τους ψηφίζουν με απώτερο σκοπό το συμφέρον του εαυτούλη τους.(… είναι ο ίδιος πολίτης που θα χωθεί ύπουλα μπροστά σου στην ουρά ή στο φανάρι), που θα «πετάξει» το τσιγάρο του στο δάσος, που θα συκοφαντήσει συνάδελφό του για να επωφεληθεί ο ίδιος κτλ).
    Στηρίζω απόλυτα την επιλογή σου και την ελπίδα που τρέφεις από αυτήν… δεν μου είπες όμως πως ακριβώς πιστεύεις ότι μπορεί να εξαφανιστεί αυτός ο » μουλωχτός» πολίτης (ας μη γελιόμαστε… είναι χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια) ο οποίος είναι αυτός που στηρίζει το σύστημα και έχει γαλουχηθεί έτσι. Ειλικρινά πιστεύεις ότι το κράτος θα τους εξαφανίσει ή πολύ πιο δύσκολα, θα δημιουργήσει ικανούς, ευνομούμενους και αξιόλογους πολίτες;

 174. Παράθεμα: Χάσε ένα μπάνιο για να χάσουν τον ύπνο τους « Αγησίας

 175. @ Έλικα

  Στο δήλωσα, εγώ είμαι αργόστροφος, στόκος, πως το λένε. Όμως το ύφος σου είναι απαράδεκτο και καθόλου στο ύφος που σου γράφω εγώ. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω στο ίδιο ύφος γιατί είναι αντίθετο με τις αρχές μου. Νόμιζα ότι βρισκόμουν σε σοβαρό μαγαζί αλλά εσύ βρίσκεσαι στο γήπεδο. Αλλά τι να περιμένεις από άνθρωπο(;) που αποκαλεί όποιον παραθέτει Πλούταρχο ελιτιστή ενώ ο ίδιος διαβάζει Αυριανή και βλέπει Θέμο. Έτσι εξηγείται και το ύφος σου τώρα που το σκέφτομαι. Λυπάμαι που έπεσα τόσο έξω στην ιδέα που είχα σχηματίσει για εσένα, αλλά περισσότερο λυπάμαι τους αναγνώστες σου όταν τυχαίνει να μην συμφωνούν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ δικτυογράφο…

  @ Φίλε arkin

  1. Γράφεις: «Η ουσία του σχολίου μου ήταν πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του δικού μας πολιτισμού, άρα και τις συνήθειές μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κεντρική εξουσία. Αυτή είναι η άποψή μου.»
  Είναι ολόσωστος ο συλλογισμός σου. Όμως εγώ διαφωνώ ακριβώς στο ότι ΔΕΝ θέλω να διατηρήσω αυτό το επίπεδο, τις συνήθειες και τις αξίες αυτού του πολιτισμού. Τα θεωρώ απαράδεκτα. Φυσικά σου αναγνωρίζω το δικαίωμα εσύ να θέλεις να τα διατηρήσεις, αλλά ελπίζω και εσύ να μου επιτρέπεις να διαφωνώ…
  2. Ξεχνάς στους κατ’άλλα σωστούς σου υπολογισμούς δύο πράγματα. Πρώτον ότι αν ψηφίσει αυτό το ποσοστό που δεν ψηφίζει (και είναι ακόμα ζωντανό…) κάποιοι θα ψηφίσουν τα 2 μεγάλα κόμματα (άρα μιλάμε για πάνω από 60%). Και δεύτερον πως θα ξεπεράσεις τον σκόπελο του έστω 60% που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ την απλή αναλογική αλλά αντίθετα θέλει να πριμοδοτήσει και με 50 αντί για 40 έδρες το πρώτο κόμμα;
  3. Δεν ξέρω πόσοι από σας είναι οπαδοί αλλά φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι έχουν επιλέξει ήδη το κόμμα που θα ψηφίσουν. Αυτό δεν είναι μια μορφή οπαδισμού; Εκτός αν το αποφασίσετε τελευταία στιγμή που δεν μου μοιάζει για λογικό…

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ Ιπτάμενος Ολλανδός

   Κρίμα, περίμενα μια πιο ουσιαστική απάντηση από σένα. Υπεκφεύγεις ειρωνευόμενος, και θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το κάνεις άγαρμπα και φαίνεται.

   Και πετάς και τελείως άστοχα πράγματα για να αφήσεις εντυπώσεις, συγχέοντας επίτηδες τον οπαδισμό με το δικαίωμα να εκλέξω τον υποψήφιο της αρεσκείας μου. Μήπως η δημοκρατία δεν είναι τελικά τίποτα παραπάνω από ένα γήπεδο για απολίτιστους κάφρους; Μήπως η αριστοκρατία θα ήταν μία κάποια λύση; Και ποιοι θα απαρτίζουν το σώμα των «αρίστων»; Ποιος θα τους επιλέγει; Κι αν δεν έχεις στο μυαλό σου κάτι τέτοιο, τι είναι αυτό που αντιπροτείνεις; Αυτόματο πιλότο; Αναμονή μέχρι να βρεθεί ένα τέλειο σύστημα; Κάτι άλλο;

  • Ο/Η arkin λέει:

   Ξεκινάω ανάποδα:
   3. Ο οπαδισμός είναι μια μορφή φανατισμού. Το γεγονός ότι έχω επιλέξει τι θα ψηφίσω με βάση κάποια κριτήρια και μετά από λογική σκέψη, απέχει πολύ από το φανατισμό. Οπαδός είναι αυτός που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ επειδή τον αρχηγό του κόμματος τον λένε Παπανδρέου ή Καραμανλή. Και αυτός που ψηφίζει ένα κόμμα επειδή το ψήφιζε π.χ. ο πατέρας του. Καμμία σχέση λοιπόν.

   2. Δεν τα ξεχνάω. Τα νούμερα που έγραψα ήταν απλά τα στατιστικά και δείχνουν πόσοι πραγματικά τους ψήφισαν, όχι πόσοι θα τους ψήφιζαν. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω και δεν με απασχολεί. Ας ψηφίσουν όποιον θέλουν. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που για αρκετούς λόγους δεν θα ψήφιζαν τα μεγάλα κόμματα, ενώ αρκετοί δεν θα ψήφιζαν κανένα από τα κόμματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κοινοβούλιο.
   Όσο για το άλλο, από πού κι ως πού το 60% δεν θέλει στο σύνολό του την απλή αναλογική; Δεν έχω αυτήν την αίσθηση. Μπορεί να μην τους απασχολεί, μπορεί να μην αναρωτήθηκαν ποτέ, αλλά νομίζω πολύ λίγοι (μη οπαδοί) δεν θα την ήθελαν συνειδητά.
   1. Ούτε εμένα μου αρέσει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Διαφωνώ απόλυτα με τον υλιστικό/καταναλωτικό τρόπο ζωής που ακολουθούμε ως κοινωνία. Αλλά όπως προείπα το τι πρέπει να γίνει και ποια κοινωνικά μοντέλα είναι εφικτά είναι μεγάλη συζήτηση και δεν ταιριάζει εδώ.

   Υ.Γ. Αυτό που θα μου άρεσε να δω να συμβαίνει, είναι η καταμέτρηση των λευκών στις έγκυρες ψήφους (γιατί είναι έγκυρες) και ακόμα περισσότερο να καταλαμβάνουν και έδρες. Δηλαδή να υπάρχουν έδρες που να μένουν κενές. Εκεί θα φαινόταν πραγματικά η αντίδραση των πολιτών που δεν τους εκφράζει κανένα κόμμα.

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @ arkin

    +1 (και για αυτό το σχόλιο σου αλλά και για όλα τα υπόλοιπα)

    Συμφωνώ επίσης με το υστερόγραφο. Θα ήταν καταπληκτικό να έβγαζαν τα λευκά ψηφοδέλτια κενές έδρες στη Βουλή, αναγκάζοντας έτσι τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν πραγματικό διάλογο για να συναποφασίσουν (αντί να κάνουν μονολόγους και να περνάει όποια μέτρα θέλει η μία και μοναδική παράταξη που θα έχει την πλειοψηφία). Αλλά όπως καταλαβαίνεις, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ψηφίσουμε ανθρώπους που θα προτείνουν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς μια τέτοια κατεύθυνση. Κι όχι κρυπτοφασίστες που πριμοδοτούν το πρώτο κόμμα με 40 και 50 έδρες…

 176. Ο/Η ΙΖ λέει:

  http://environmentfood.blogspot.com/2009/05/debate.html

  για σοβαρά οικολογικά σχόλια!

  και κάτω τα χέρια σας από τον Νεφέλικα!
  οκ?

 177. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @IZ
  Αγοράστε μόνο τρόφιμα και βολβούς [καρότα, κρεμμύδια και πατάτες κλπ.] Θηβών και Οινοφύτων που έχουν Βαρέα Μέταλλα.

  Δοκιμάστε τα, τραβάνε τσίπουρο !

  Κάτω τα χέρια από τα βαρέα μέταλλα !

 178. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @IZ

  σου είπα : Τσίπουρο !

  ( μετά το ντιμπέητ αποφάσισα τι θα ψηφίσω οπότε το έριξα στα τσίπουρα )

 179. Ο/Η ΙΖ λέει:

  @από πάνω ανώνυμος

  και τι λες να ψηφίσεις?

  εγώ ως κατασταλαγμένος και ουχί μεταλλαγμένος …
  το έριξα στα malt…

 180. Ο/Η ΙΖ λέει:

  Το «ακατανίκητο» δεν είναι τίποτε άλλο από μια προκατάληψη, επινοημένη από εκείνους που φοβούνται την ελευθερία.
  Φερνάντο Σαβατέρ

  από εδώ
  http://symparataxi.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html

 181. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @IZ

  τπτ ή ΣΥΝ ή Ο-Π

  «… μπορούμε … να επιλέξουμε να εναντιωθούμε σε αυτό που μας συμβαίνει»
  Φερνάντο Σαβατέρ

 182. Ο/Η Elikas λέει:

  Είδαμε ένα απόλυτα συστημικό και αποστειρωμένο debate να συνεχίζεται με τηλεοπτικές αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις για το πώς κούνησε τα χέρια του ο ένας και μήπως εκνευρίστηκε γιατί έχει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ο άλλος, μέχρι οι παπαγάλοι να καταλήξουν για άλλη μια φορά να εξαφανίσουν την ουσία της πολιτικής και να ισοπεδώσουν τα πάντα σε μία άνοστη επικοινωνιακή σούπα, ώστε να σιχαθεί ο κόσμος και να μην πάει να ψηφίσει. Αφήνοντας τα αφεντικά τους να κάνουν παιχνίδι ανενόχλητοι…

  Το τραγικό είναι ότι άνθρωποι μορφωμένοι, πολιτικά ενεργοί και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι πέφτουν στην παγίδα. Και κλείνουν τα μάτια, κλείνουν τ’ αυτιά και περιμένουν τη στιγμή που θα έρθει κάποιος να τους κλείσει το στόμα.

  Και μετά έχουν άδικο ο ΙΖ και ο ανώνυμος που το ρίξανε στο αλκοόλ και την υψηλή διανόηση… Στην υγειά σας παιδιά!

 183. Ο/Η DPurpler λέει:

  Υιοθέτησε το σύνθημα ο ΣΥΡΙΖΑ;
  Άκουσα ένα ραδιοφωνικό μύνημα.

  Τι σόι καπέλωμα είναι αυτό πάλι;
  😦

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ DPurpler

   Κάτι πήρε κι εμένα το αυτί μου, αν και νομίζω ότι δεν υιοθέτησαν το ίδιο ακριβώς σύνθημα αλλά κάποια παραλλαγή του. Προσωπικά δεν το θεωρώ καπέλωμα πάντως, και σίγουρα δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ αν κάποιοι οικειοποιούνται μία φράση που (όπως αναφέρω και στο τελευταίο update) δανείστηκα και δεν σκέφτηκα μόνος μου. Άλλωστε, τα συνθήματα (σε διαδηλώσεις, πανό, κλπ) είναι «κοινοκτημοσύνη» και κανείς δεν ξέρει από πού ακριβώς προέκυψαν. Δεν έχει copyright π.χ. το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Άλλο πράγμα τα σλόγκαν με διακριτή κομματική ταυτότητα (π.χ. «στις 7 Ιούνη θα κάνουμε ανταρσία»).

   Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε κείμενο copy-paste με αυτό που δημοσιεύεται στο παρόν άρθρο (χωρίς να αναφέρεται η πηγή), τότε θα ήταν όντως φάουλ. Όπως και να ‘χει, νομίζω ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να προπαγανδίζει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Αν εσένα σε ενοχλεί βέβαια, μπορείς να τους στείλεις ένα mail να ζητήσεις διευκρινίσεις. Θα με ενδιέφερε να μάθω τι θα σου απαντήσουν.

   • Ο/Η DPurpler λέει:

    Μα θα μπορούσε να το «υιοθετήσει» και ο ΛΑΟΣ!

    Πως θα αισθανόσασταν με το μήνυμα του ΛΑΟΣ στο blog σας;

    Προσωπικά, το κατέβασα.

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @ DPurpler

    ΟΚ, αφού ένιωσες ότι σε καπελώνουν, καλά έκανες και το κατέβασες. Εγώ – όπως σου είπα – δεν το είδα καθόλου έτσι.

    Πάντως, σε παρακαλώ μην φτάνεις να συγκρίνεις τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΛΑΟΣ. Όχι επειδή τα δύο κόμματα έχουν ριζικά διαφορετική ιδεολογία και ποιότητα στον πολιτικό τους λόγο, αλλά επειδή ένα κόμμα σαν το ΛΑΟΣ ποτέ δεν θα υιοθετούσε ένα τέτοιο σύνθημα. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το κείμενο που συνοδεύει το banner αναφέρεται με συμπάθεια στην αριστερά, την αμεσοδημοκρατία και άλλες έννοιες που καμία απολύτως συγγένεια δεν έχουν με όσα πρεσβεύει η παράταξη του Καρατζαφύρερ.

    Επειδή τυχαίνει να γνωριζόμαστε προσωπικά, ομολογώ ότι μου κάνει εντύπωση τόσο μένος εναντίον ενός κόμματος που έχει συμβάλλει θετικά (ΚΑΙ αυτό, και όχι αποκλειστικά αυτό) στην υπόθεση του Ασωπού. Ωστόσο, σέβομαι τις επιλογές σου και δεν σκοπεύω να σε πιέσω να αλλάξεις γνώμη.

   • Ο/Η DPurpler λέει:

    Σίγουρα ο ΛΑΟΣ δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως να ήταν ατυχές το παράδειγμα. Ανακαλώ.

    Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν άλλαξα στάση. Απλά δεν χρησιμοποιώ το ίδιο σύνθημα που θα είναι το βασικο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εβδομάδα.

    Σχετικά με τον ποτάμι, δεν είναι το μόνο πράγμα στην ζωή μας.
    Και όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 10 μήνες, είναι εντελώς αντίθετες με τις δικές μου αντιλήψεις. Που να αρχίσω και που να τελειώσω…

    Από την εκλόγιμη θέση στους αντιευρωπαιστές;

    Από τον ουσιαστικό αποκλεισμό του πιο δραστήριου ευρωβουλευτή της χώρας;

    Από τις θέσεις για τις συνεργασίες;

    Από τις θέσεις της άκριτης υποστήριξης των μεταναστών;

    Από την στέγαση κάθε λογής γκρουπούσκουλου της ακραίας αριστεράς μέσα στο σπίτι της Ανανεωτικής, παραδοσιακά φιλοευρωπαικής αριστεράς;

    Ακόμα και στην αρχική θέση του Δεκέμβρη, (που συμφωνούσαμε), τα μάζεψαν για να μην τους κατηγορήσουν για μπαχαλάκηδες.

    Πίσω ολοταχώς, για το κομματικό συμφέρον.

    Που να αρχίσω και που να τελειώσω… Τα έχουμε πει και κατ’ ιδίαν.

    Θέλω να δω την αυτοκριτική στις 8 Ιούνη. Πως θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Θα ακουστεί η φωνή της λογικής ή θα φταίνε πάλι τα ΜΜΕ και ο «πόλεμος» που τους κάνουν; (Τα ίδια ΜΜΕ που πέρυσι τέτοιο καιρό έδιναν 18%…)

   • Ο/Η Elikas λέει:

    @ DPurpler

    Κατόπιν δικής σου παράκλησης, έσβησα το ένα σχόλιο που άφησες και διόρθωσα το άλλο, βάζοντας τη σωστή υπογραφή σου. Κι ας μου είχες ζητήσει να σβήσω και τα δύο 🙂

    Όσον αφορά αυτά που λες, είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν θα ήθελα να κάνω στα σχόλια αυτού εδώ του post, γιατί τότε θα φανεί όντως σαν να καπελώνει την όλη προσπάθεια ένας πολιτικός χώρος (στον οποίο δεν ανήκω οργανωμένα κι ούτε σκοπεύω να ενταχθώ).

    Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω (και που ισχύει για τη στάση αρκετών πολιτών απέναντι σε πολλά κόμματα και όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ), είναι ότι ναι μεν είναι θετικό να είμαστε επικριτικοί και αυστηροί μαζί τους, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από μία παράταξη να είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά μας γούστα προκειμένου να την στηρίξουμε. Η πολυφωνία και η αμφίδρομη επικοινωνία ηγεσίας-βάσης αυτό το νόημα έχουν.

    Διαφορετικά, καταλήγουμε σε μονολιθικά μορφώματα όπου η παραμικρή κριτική αντιμετωπίζεται με διαγραφές και λογοκρισία, ή – ακόμα χειρότερα – σε παρεΐστικα μικρομάγαζα όπου τα μέλη τους αλληλοευλογούν τα γένια τους χωρίς διάθεση να εξελιχθούν σε κάτι μαζικότερο και εν δυνάμει επικίνδυνο για το κατεστημένο που αντιμάχονται.

  • Καπέλωμα;
   Εγώ το βρήκα τέλειο που τα συνθήματα που γεννιούνται από κανονικούς ανθρώπους και συζητιούνται στις παρέες μπορούν και φτάνουν πιο ψηλά. 🙂
   Και είναι και καλύτερα από αυτά που φτιάχνουν οι διαφημιστικές ε;
   Αν θες τσέκαρε το τελευταίο μου ποστ. Ακριβώς αυτό λέω!

   Έλικα, πάμε γι’ άλλα!!!! 🙂

 184. Ο/Η Rodia λέει:

  @αρκιν
  «Η εξουσία διαφθείρει» είχε πει ο Αριστοτέλης και αυτό το βλέπουμε στη πράξη, όταν υπόσχονται πολλά τα κόμματα πριν γίνουν «κόμματα εξουσίας», οπότε σιάχνουν και εκλογικούς νόμους μόνο και μόνο για να τη διατηρήσουν.
  Περί απλής αναλογικής, λευκών, κλπ, είχαμε ακούσει πολλές υποσχέσεις παλιά, ΠΡΙΝ γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση.
  Υπάρχει και μια σοφή παροιμία για καλάθι και κεράσια…
  Αλλο ένα θεματάκι είναι η ισότιμη/ισόχρονη προβολή όων των κομμάτων. Διαφωνώ με τη μερίδα του λέοντος που προσφέρεται στα μεγάλα κόμματα. Πώς θα ενημερωθώ για ιδέες ενός νέου και μικρού; Τι λέει το Σύνταγμα; Γιατί οι «μικροί» της Βουλής υποστηρίζουν το σύστημα μόλις μπουν στη Βουλή, ενώ όταν βρίσκονταν απέξω ωρύονταν περί ίσης αντιμετώπισης, κλπ; Μοιάζουν με τους ελληνάρες που μόλις τα καταφέρουν και μπουν στο λεωφορείο, ξεφεύγοντας από την ουρά, φωνάζουν στον οδηγό να ξεκινήσει, εμποδίζοντας μάλιστα τους υπόλοιπους να μπουν και αυτοί μέσα! 🙂

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ Ροδιά

   Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λυσσάξει να διαμαρτύρονται στο ΕΣΡ και να κάνουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη για την άνιση αντιμετώπιση τους από τα ΜΜΕ. Το ΛΑΟΣ φυσικά δεν έχει παράπονο (στο Alter ειδικά, του συμπεριφέρονται λες και εκπροσωπεί τουλάχιστον το 20% του εκλογικού σώματος).

   Για τα εξωκοινοβουλευτικά (με εξαίρεση τους Ο-Π που προωθούνται γερά τελευταία) έχεις δίκιο. Αλλά με ποια βάση θα δώσεις βήμα στο Α κόμμα κι όχι στο Β; Είναι και 27 πανάθεμα τους, δεν είναι 5-6…

   • Ο/Η Rodia λέει:

    Τι σημασία έχει ο αριθμός; Ας μοιράσουν το χρόνο σε ίσα μέρη λέω, να έχουν ΟΛΟΙ από δέκα λεπτά. ΟΛΟΙ.
    Το να μοιραζεται ο χρονος άνισα, εξαφανίζει όλους τους μικρους και ποιος μπορει να με βεβαιωσει ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχει μια λαμπερή ιδέα;
    Φυσικά, να μοιράζεται και το χρήμα σε ίσα μέρη. Να δούμε τότε για πόσο θα αντέξουν οι περίφημοι κομματικοί «μηχανισμοί»…
    Διαβασε το άρθρο του Συντάγματος για το δικαιωμα του εκλέγεσθαι. Πώς να εκλεγώ, κύριοι, άμα δεν έχω πρόσβαση να ακουστώ ΕΞΙΣΟΥ με τους υπόλοιπους;

    Ενα παράδειγμα πολύ καλό συνεργασίας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, με ιδέες, κλπ, υπήρξε η Ενωση Κεντρου. Επειδή συγκέντρωνε πολλές και ενδιαφέρουσες τάσεις. Ισως για τούτο να έσπευσαν να τη καταποντίσουν. Τότε.

 185. Παράθεμα: Ευρωεκλογές 2009 « Ματιές στο Ναύπλιο…

 186. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Βλέπω η συμμετοχή πλησιάζει… απειλητικά τα 300 σχόλια. Δε θα πρεπε η σύνταξη να τάξει κάποιο έπαθλο για τον 300ο ή έστω 500ο σχολιαστή; Αν λόγω κρίσης δεν φτάνουν τα οικονομικά για υβριδικό σουβ, ας είναι και μια βέσπα βρε αδερφέ.

 187. Ο/Η Elikas λέει:

  @ tsalapeteinos

  Ώστε έτσι, ε; Προάγεις τις πελατειακές σχέσεις και την εξαγορά ψήφων; (ε, σχολίων ήθελα να πω). Ούτε κουλούρι φίλε μου. Ακούς εκεί έπαθλο για τους σχολιαστές… «Μεγάλοι τσέλιγκες» το περάσαμε εδώ πέρα; :-ΡΡΡ

 188. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Κοίτα να δεις, ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε πει πως η σημαντικότερη… κληρονομιά που μας άφησε η τουρκοκρατεία ήταν το ρουσφέτι και το μπαχτσίσι. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει τόσο στους Μεγάλους Τσέλιγκες όσο και στο Δεκάλογο του Καλού (ή Κακού) Ψηφοφόρου.

 189. Ο/Η Elikas λέει:

  @ εικονολόγος

  Καίριο το ερώτημα σου σχετικά με την νοοτροπία του «μουλωχτού» (βλ. βολεψάκια) πολίτη και τις υπερεκτιμημένες δυνατότητες του κράτους και των κομμάτων.

  Όχι, προφανώς δεν πιστεύω σε θαύματα, κι ούτε περιμένω ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα εξαφανιστεί ο ραγιαδισμός και η αναξιοκρατία από τις ζωές μας επειδή ψηφίσαμε κάποιο κόμμα. Όμως το πολιτισμικό πλαίσιο (στον καθορισμό του οποίου κυρίαρχο ρόλο παίζει πλέον η τηλεόραση) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιδεολογία που πρεσβεύει η εκάστοτε εξουσία. Για να αναπαράγω το κλισέ, όλα είναι θέμα παιδείας.

  Θέλει γενιές ολόκληρες για να φτάσουμε να μην είμαστε μια χώρα «Ελληναράδων», και σίγουρα θέλει τη συμμετοχή όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο όμως διατηρείται το ίδιο πολιτικό σκηνικό και οι κάθε λογής κουμπάροι και νταβατζήδες χειραγωγούν ανενόχλητοι την κοινή γνώμη, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Ψηφίζω λοιπόν ΚΑΙ για να ενισχύσω το «αντίπαλο δέος» σ’ αυτόν τον βόθρο που βρισκόμαστε, και εννοείται πως δεν εναποθέτω τις ελπίδες μου αποκλειστικά στην ανά τετραετία επίσκεψη μου στο παραβάν.

  @ tsalapeteinos

  Δυστυχώς ο Ραφαηλίδης είχε δίκιο. Σου πάω στοίχημα ότι αν έβγαινε αύριο ο Βεργής και μοίραζε πεντοχίλιαρα σε όσους τον ψηφίσουν, θα βρισκόταν ξαφνικά τρίτο κόμμα. Το είδαμε και το 2007 με τις πυρκαγιές, όπου ο Καραμανλής εξελέγη πρωθυπουργός έχοντας κρατήσει πολύ πιο ανεύθυνη στάση από αυτή που κράτησε ο Βεργής (τον οποίο αναφέρω ως παράδειγμα ασόβαρου καραγκιόζη φυσικά, μην κατηγορηθώ κιόλας ότι τον προμοτάρω).

  @ all

  Και για να ευθυμήσουμε λίγο (αλλά και για να προβοκάρω ακόμα περισσότερο τους υπέρμαχους της αποχής), ορίστε και το σημερινό πρωτοσέλιδο της «εφημερίδας που γκρέμισε τον καραμανλισμό»:

  http://www.news247.gr/Headline.htm?sp=l53&sp=l9&sp=l1243600656919

  • Ο/Η εικονολόγος λέει:

   @ Elikas

   Σοφά λοιπόν μίλησες… θέλει πολλές γενιές και δε νομίζω ότι θα προλάβουμε.
   Ωστόσο μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, ο καθένας με τον τρόπο του. Θα μου επιτρέψεις να μην μοιράζομαι μαζί σου, την ντε και καλά ενίσχυση του οποιουδήποτε «αντίπαλου δέους» ως λύση, αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον πιστεύεις πραγματικά σ’ αυτο που υποστηρίζεις και κάνεις.

   • Ο/Η Elikas λέει:

    Το αν θα προλάβουμε να δούμε μία ριζική αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου ή όχι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα. Πέρα από τις πολιτικές επιλογές του καθενός (στις οποίες συμπεριλαμβάνω και την αποχή ακόμα), η απάντηση έχει να κάνει με πολλές και διάφορες κοινωνικές εξελίξεις, με πολιτιστικές ρήξεις αλλά και με τεχνολογικές καινοτομίες. Μέχρι πρόσφατα, οι μόνοι που είχαν πρόσβαση σε δημόσιο λόγο μαζικής κλίμακας ήταν όσοι είχαν πάρα πολλά χρήματα ή διαπλέκονταν με αυτούς που τα έχουν. Η δε επικοινωνία ήταν μονόδρομος πομπού-δέκτη, χωρίς δυνατότητα αντιλόγου από τη βάση. Όμως αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει.

    Η εποχή της ντουντούκας και της μπροσούρας (που κι αυτές δεν αποτελούν αμφίδρομη επικοινωνία) πέρασε. Ο δρόμος και οι συνελεύσεις προσφέρονται για συλλογικές διεκδικήσεις, ζυμώσεις και ζωντανό διάλογο, πάντα όμως σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων (που συχνά είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι). Το διαδίκτυο είναι εδώ, είναι αχανές και παγκόσμιο, είναι ελεύθερο και οριζόντιο, απλά θέλει αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να υποκαταστήσει την τηλεόραση και να υπονομεύσει αποτελεσματικά το όποιο κατεστημένο. Και φυσικά, το διαδίκτυο είναι ένα σκέτο μέσο – δεν αρκεί από μόνο του να κάνει τη διαφορά.

    Δεν ξέρω αν από τους χιλιάδες που έλαβαν το μήνυμα αυτής της μίνι καμπάνιας ενάντια στην αποχή έχει πειστεί έστω και ένας να αλλάξει γνώμη και να πάει να ψηφίσει. Αυτό που μετράει είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως είχαν πρόσβαση σε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς λογοκρισία και τραμπουκισμούς για να φιμωθεί η αντίθετη άποψη. Νομίζω πως αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας – και κυρίως για όσους εμμένουν στον ολοκληρωτισμό της μίας και μοναδικής «αλήθειας». Εφόσον δεν φοβόμαστε ενδεχόμενη κατάρρευση των επιχειρημάτων μας, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ανταλλάσσοντας απόψεις. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή ανάβουν τα αίματα και ξεφεύγουμε από τους άγραφους κανόνες καλής συμπεριφοράς…

    Ναι, κι εγώ πιστεύω ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο με αυτές τις εκλογές. Το να απεμπολίσουμε όμως το δικαίωμα μας να συμμετέχουμε στον διάλογο, το να απαξιώσουμε τη δύναμη της μίας ψήφου, το να διαιωνίσουμε κομματικούς μηχανισμούς που επιβάλλουν την αυθεντία της ηγεσίας στη βάση χωρίς αντίλογο, αυτό το θεωρώ εγκληματικό. Ενώ το να ελέγχουμε την εξουσία και να επαναδιαμορφώνουμε τις δομές των μηχανισμών της μέχρι να μετασχηματιστεί σε κάτι που εκφράζει το σύνολο και όχι απλά ένα μέρος του, είναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας. Και κορωνίδα αυτής της παρέμβασης, είναι ένα ταπεινό χαρτάκι που πέφτει σε μία μικρή σχισμή. Αν αυτό το χαρτάκι χάσει το νόημα του, η επιβολή της οπισθοδρόμησης από τους νομιμοφανείς εξουσιαστές είναι αναπόφευκτη. Ήδη προσπαθούν να περάσουν μέτρα για να καταστείλουν την απειλή των σύγχρονων μέσων και αντιλήψεων. Μέσα από την Ευρωβουλή μάλιστα, στην οποία θα βρεθούν για άλλη μια φορά οι άνθρωποι που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να δούμε απογυμνωμένους από τη δυνατότητα τους να ασελγούν εις βάρος μας χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν.

    Ακούγομαι ρομαντικός και αφελής για κάποιους ίσως, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι η ουτοπία μπορεί να μην είναι και τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία της. Κι ότι όλες οι παρατάξεις, οι συλλογικότητες και οι κινητοποιήσεις πρέπει να στηρίζονται στη δύναμη των πολλών και όχι στα συμφέροντα των λίγων.

 190. Ο/Η blogo λέει:

  Πολυ καλο ποστ.
  Αναφερθηκα και εγω σ’ αυτο.
  http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/05/blog-post_29.html

 191. Παράθεμα: Ευρωεκλογές 2009, Δόση 2η: Μέρες του ‘46; « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ

 192. Ο/Η Έφηβος λέει:

  Πώς αποχή-άκυρο-λευκό βοηθάνε το δικομματισμό;

  http://efhbos.wordpress.com/2009/05/30/apoxh-akyro-leyk/

 193. Ο/Η costello λέει:

  Standing ovation για μια εξαιρετική ανάρτηση, μια από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ μου, ειλικρινά (κι έχω μεγάλο παρελθόν στο Blogger όχι αστεία).

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ costello

   Κόψε κάνα μέτρο από το ψάρι γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες και θα έχουν και δίκιο 🙂

   Σ’ ευχαριστώ πάντως και – φυσικά – σε ενθαρρύνω να αναρτήσεις το banner και στο δικό σου μπλογκ (κρίμα που ανέστειλες τη λειτουργία του πριν προλάβω να σε ανακαλύψω).

 194. Παράθεμα: Επιλογές εκ της σύνταξης « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ

 195. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Δεν ξέρω αν θα μπορούσε ο Βεργής να μοιράσει πεντοχίλιαρα, μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος και συλλέκτες πρέπει να έχουν ακόμα αποθέματα. Αν μοίραζε πάντως τα… πρόβατα που είχε φέρει στη συγκέντρωση στο Κολωνάκι, σίγουρα θα τον ψήφιζαν τα άλλα (δίποδα) πρόβατα. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Αβέρωφ, όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος.

  • Ο/Η Elikas λέει:

   @ tsalapeteinos

   Πεντοχίλιαρα ευρώ εννοούσα. Κι ας είναι σε πολλά χαρτονομίσματα, άμα τα δώσεις στους ραγιάδες είναι ικανοί να σε ψηφίσουν μόνο και μόνο γι’ αυτό. Ας όψονται τα στριπτιτζάδικα όπου τελικά θα καταλήξουν τα χρήματα (ρώτα τι παίχτηκε στην Ηλεία μετά τις φωτιές και θα καταλάβεις).

   Περί αμνοεριφίων (και λοιπών μελών του ζωικού βασιλείου) έχει αναρτηθεί ολοκαίνουργιο και απαστράπτον post.

 196. Ο/Η faros λέει:

  Πολύ καλό το άρθρο σου και ακόμη πιο καλύτερη η αφίσα – προτροπή για συμμετοχή στις ευρωεκλογές και γενικά στις εκλογικές διαδικασίες.

  Μια μικρή παρατήρηση, αν μου το επιτρέπεις φυσικά.
  Όταν λέμε «δικτατορία του προλεταριάτου», εννοούμε την Λαϊκή Εξουσία.
  Και σ΄αυτήν όχι μόνο ψηφίζει κάθε τόσο ο εργάτης, αλλά συμμετέχει στα κοινά με δεκάδες άλλους τρόπους που είναι άγνωστοι στην λεγόμενη αστική δημοκρατία, στην οποία (αστική δημοκρατία) ψηφίζεις μια φορά στα 4 χρόνια και … ξεμπέρδεψες – όχι ότι αυτό δεν είναι ΠΟΛΥ σημαντικό.

  Ευχαριτώ για την φιλοξενία σου και καλό βόλι !

 197. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @faros
  Επειδή φαίνεσαι μάλλον για νεαρό άτομο, θα συνιστούσα πολύ (και πολύπλευρο) διάβασμα ώστε να αντιληφθείς από μόνος σου, με το δικό σου μυαλό και την δική σου συνείδηση ότι όταν λέμε “δικτατορία του προλεταριάτου”, εννοούμε ένα φανταστικό μόρφωμα εντελώς αναποτελεσματικό και απάνθρωπο το οποίο όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε πάντα τεράστια πολιτικά και ανθρωπιστικά κόστη.

  Να είσαι καλά !

  (στις τρέχουσες συνθήκες η -συνειδητή- αποχή είναι η μοναδική στάση αξιοπρέπειας !)

 198. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  @Έλιξ
  Ήσουν διαφωτιστικός.Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Αλογοσκούφης – σου προτείνω μετά τα αμνοερίφια να ασχοληθείς κάποτε με τα ιπποειδή και λοιπά ά-λογα – έκανε αναθεώρηση του ΑΕΠ προσμετρώντας τις δαπάνες στος οίκους ανοχής. Κεφάλαια που δε διοχετεύονται σε αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας τοποθετούνται εκεί. Makes sense. Μάλλον άδικα αποκαθηλώθηκε από το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας.

 199. Ο/Η KOSTAS λέει:

  αναρτηθηκε ευχαριστώ

 200. Ο/Η Elikas λέει:

  @ faros

  Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση να μπω στη συζήτηση περί «λαϊκής εξουσίας» και επιπλοκών του «εφαρμοσμένου» κομμουνισμού, παραδέχομαι ότι – τυπικά – έχεις δίκιο στην παρατήρηση σου. Κανονικά θα έπρεπε να βάλω τη λέξη «προλεταριάτο» σε εισαγωγικά ή να διευκρινίσω ότι μιλάω για την διαστρέβλωση της μαρξιστικής ιδεολογίας μέσα από μορφές στείρου ολοκληρωτισμού.

  Όλοι βέβαια κατάλαβαν σε τι αναφέρομαι, γιατί όπου η κομμουνιστική ιδεολογία έγινε πράξη σε μεγάλη κλίμακα, ούτε αληθινή δημοκρατία υπήρξε, ούτε τίποτα. Αντιθέτως, εν ονόματι της εργατικής τάξης και της επανάστασης, είδαμε προσωπολατρείες, ισόβιους ηγέτες, υπερεξουσίες κομματικών στελεχών, διωγμούς και εκτελέσεις αντιφρονούντων, διαγραφές διαφωνούντων, και πολλά άλλα φαινόμενα που ταιριάζουν σε δικτατορίες και πουθενά αλλού.

  Καλή η θεωρία, αλλά να ξέρουμε και τι λέμε.

  @ ανώνυμος (31/5, 6:57μμ)

  Σκληρή η γλώσσα σου προς τον σύντροφο Faros (όχι ότι εγώ ήμουν πιο ήπιος μαζί του), δυστυχώς όμως έχεις δίκιο. Το κατά ΚΚΕ ευαγγέλιο θέλει τη «δικτατορία του προλεταριάτου» να εφαρμόζεται κατ’ εικόνα και ομοίωση της Σοβιετικής εμπειρίας – η οποία είχε αναμφίβολα κάποια θετικά, όπως είχε και πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία.

  Αυτό που λες όμως για τη «συνειδητή» αποχή δεν το υποστηρίζεις με επιχειρήματα, ενώ τόσο στο κείμενο όσο και σε πολλά από τα σχόλια έχει γίνει ένας διάλογος που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρακτικών.

  Για να το θέσω όσο πιο απλά και περιεκτικά γίνεται, αν υποθέσουμε ότι η ουτοπία της αμεσοδημοκρατίας βρίσκεται στο ρετιρέ, πρέπει από κάτω να έχουν χτιστεί ολόκληροι όροφοι πάνω στα γερά θεμέλια των κατακτήσεων της αστικής δημοκρατίας. Χωρίς τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, το ρετιρέ μας θα παραμείνει για πάντα στα σχέδια.

  @ tsalapeteinos

  Λες ο Αλογοσκούφης να ήταν άλλη μία παρεξηγημένη μεγαλοφυΐα σ’ αυτή τη χώρα; Ή μήπως δεν υπήρξε τίποτα παραπάνω από έναν αποτυχημένο νταβατζή;

 201. Μιας και αναφέρεστε στην πρώην ΕΣΣΔ θα σας πω μία προσωπική ιστορία. Στο σχολείο που πήγαινα κάθε χρόνο γινότανε και μία εκδρομή στην ΕΣΣΔ. Θέλω να σημειώσω πως το σχολείο ήταν για τα παιδία των υπαλλήλων της Ε.Ε. και για αυτό τον λόγο στην ΕΣΣΔ τους υποδεχόντουσαν τα παιδιά της νομεκλατούρας και όχι οι προλεταριάτοι.

  Όταν τα παιδιά από τη Δύση γυρνούσαν από την ΕΣΣΔ έφερναν μετάλια (ψεύτικα φυσικά) και διάφορα άλλα προϊόντα μιας και η ζωή ήταν πάρα πολύ φθηνή.

  Η αδελφή μου είχε πάει το 1988 και όταν γύρισε και μπήκε στο αυτοκίνητο μας, έβαλε τα κλάματα για το πως ζούσαν οι άνθρωποι στον Σοσιαλιστικό «παράδεισο».

  Εγώ δεν μπόρεσα να πάω γιατί πήγαιναν μόνο οι μαθητές της Β’ λυκείο και εγώ Β’ λυκείου πήγα το 1990 και η περίοδος ήταν τραγική για σχολική εκδρομή. Το έχω αποθυμένο.

 202. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Δεν σοβαρολογούσα βέβαια περί αλογομούρη. Η διαχείρηση της οικονομίας είναι σύνθετο θέμα, ακόμα και τον Κρούγκμαν να βάζαμε υπουργό υποπτεύομαι πως θα αποτύγχανε. Τουλάχιστο θα μπορούσαν βέβαια οι εκάστοτε υπουργοί και υφυπουργοί να ξέρουν το… φύλο των περσινών νομπελιστών.

 203. Ο/Η kritias λέει:

  χαχα, το (9) έγραψε!

 204. Ο/Η kool thinks λέει:

  @elikas καταπληκτικο και πετυχημενο το ποστ σου, αναδημοσιευω.

 205. Ο/Η thalassaki λέει:

  Με μεγάλη μου χαρά αναδημοσιεύω το κείμενό σου και μονιμοποιώ το banner. Να είσαι καλά, καλή ψήφο.

 206. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @thalassaki

  Καλή ψήφο ! Και καλό βόλι ! Με την νίκη !

  ( και κρατήστε με προσοχή … τα μυαλά στα κάγκελα ! )

 207. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  @all

  βρήκα και μία (υπερκομματική) νέα έννοια (όπως κρασίλα, μπουρτζίλα, σκατίλα κλπ) : ΚΟΜΜΑΤΙΛΑ !

 208. Ο/Η wizzardemperor λέει:

  OI ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

  Θα πώ ένα απλό παράδειγμα , μια παραβολή αν θέλετε , την οποία εκ των προτέρων ξέρω πως κάποιοι θα την θεωρήσουν ηλίθια , αλλα δεν πειράζει μιας και υποψιάζομαι πως αυτό θα έκαναν ετσι κι αλλοιώς …

  Ήταν λοιπόν δύο φίλοι , ο Γιωργάκης και ο Μήτσος, γείτονες για πολλά χρόνια , οι οποίοι ζούσαν μια δύσκολη ζωή . Επειδή η φτώχεια φέρνει γκρίνια , εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι βλαστήμιες και τα παράπονα πήγαιναν σύννεφο , πράγμα που ήταν όπως και να το κάνουμε δικαιολογημένο . Τα λέγανε συχνά και συμφωνούσαν γενικά , και αυτό ήταν η μόνη τους παρηγοριάααα…

  Μία μέρα των ημερών όμως , κι εκεί που όλα πηγαιναν στραβά , συνέβη το αναπάντεχο : Ένας τεράστιος ιπτάμενος δίσκος προσγειώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης . Απο μέσα βγήκαν κάτι πράσινα ανθρωπάκια , τα οποία σκανδαλωδώς δεν φορούσαν απολύτως τίποτα , και άρχισαν να βιάζουν και να σκοτώνουν αδιακρίτως , ενώ απο τα μεγάφωνα του διαστημοπλοίου ακουγόταν η πασίγνωστη επιτυχία των W.A.S.P. ,”kill – fuck – die” .

  O μήτσος εντυπωσιάστικε αρχικά , καθότι και ο ίδιος τύγχανε μεγάλος φάν των WASP , αλλα στη συνέχεια πήρε πρέφα πως τα εξωγηινάκια δεν σηκώνανε και πολλά και σφάζαν αδιακρίτως , οποτε πήρε τη καραμπίνα του κι έτρεξε πανικόβλητος να βρεί τον φίλο τουτον Γιώργο .

  -Ξύπνα γιώργη , θα μας σκοτώσουνε!! Πάρε το δίκανο να τους καθαρίσουμε πρώτοι !!!
  -Δεν σκοτώνω φίλε , ο φόνος είναι κακό πράμα…
  -Τί λές ρε παλαβέ ??
  -Τι τι λέω ? Ξεχνάς τι τραβάγαμε τόσο καιρό απο τους άλλους ? Τί πλαστήρας , τί παπάγος , τα ίδια σκατά είναι , τουλάχιστον με αυτούς θα ξεμπερδέψουμε πιό γρήγορα … Άσε που δεν κάνει να σκοτώνουμε κιόλας…
  – Ρε , θα μας αλλάξουν τον αδόξαστο , θα μας σφάξουνε στο γόνατο!!!
  – Φίλε μου , σου επαναλαμβάνω , ο φόνος δεν συνάδει με την ιδεολογία μου…Άμα θές να πάς , να πάς ,άλλωστε σιγά μην τους σκοτώσεις όλους…
  -Γιατί ρε Γιωργάκη , έχεις να προτείνεις τίποτα καλύτερο ? Εσύ τί θα κάνεις δηλαδή ?
  – Εγώ θα πάω να κάνω κανα μπανάκι , και μετά θα κατέβω στο δρόμο να τους βάλω τις φωνές…

  Κι έτσι , οι εξωγηίνοι υποδούλωσαν τον πλανήτη και ανάγκασαν τον ντόπιο πληθισμό να δουλεύει υπερωρίες , τοποθετώντας υπόθετα σε πράσινα φωσφοριζέ οπίσθια…Κί αν καμμιά φορά ο Γιωργάκης έλεγε καμμιά κουβέντα και διαμαρτυρόταν , ο Μήτσος τον κοιτούσε και κούναγε το κεφάλι και τον έλεγε χαζοβιόλη . Ακόμα και οι εξωγηίνοι του κάνανε τρελλή καζούρα και του λέγανε , “πέστα ρε γιωργάρα , είσαι ωραίος ” , και τον αφήνανε και λάσκα γτ ξέρανε κι αυτοί πως ο γιωργάκης τα έλεγε καλά ο μπαγάσας ,αλλα δεν έκανε και τπτ άλλο εδώ που τα λέμε . Γτ στην τελική ο γιωργάκης είχε επίπεδο και δεν το έριχνε για κανέναν ναούμε!!!

  Κι έτσι ζήσαν αυτοί σκατά και το ίδιο προβλέπω και για εμάς άν δεν κατέβετε στις κάλπες παιδία…

  Αυτιά…

 209. Ο/Η Rodia λέει:

  Ε, να μη κάνω το σχόλιο νούμερο 300..? ε;

 210. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Rodia εγώ στη θέση σου θα διεκδικούσα έπαθλο, συμβολικό έστω.

 211. Ο/Η Elikas λέει:

  Ξεσαλώσατε βλέπω όσο έλειπα.

  @ Γιάννης Καραμήτρος

  Υπάρχει και άλλη αριστερά πέρα από αυτήν που περιγράφεις. Και δεν θέλω να κολλήσω σε ταμπέλες, ας μην λέγεται καν αριστερά κι ας λέγεται όπως θέλει. Αρκεί να κινείται στο πνεύμα της προάσπισης των συμφερόντων του συνόλου, κι όχι στην εξαπάτηση κάποιας πλειοψηφίας προς όφελος των λίγων. Και αν δίνει αγώνες για το περιβάλλον αντί να χαρίζει ποδήλατα σε δημάρχους, ακόμα καλύτερα 😉

  @ tsalapeteinos

  «Η κυρία Γκρούκμαν» – αμίμητη ατάκα. Μοναδική. Οι άνθρωποι έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, όχι αστεία.

  Βουλιάξτε τους για να αλλάξουμε.

  @ kritias, kool things, thalassaki & ανώνυμος (1/6/09, 10:15)

  Καλό βόλι δεν θα πει τίποτα. Χαίρομαι που ήρθατε, αλλά χαίρομαι ακόμα περισσότερο που δεν τσιμπήσατε το δόλωμα και θα πάτε για μπάνιο από το μεσημέρι και μετά. Αφού κάψει ο ήλιος (όχι του ΠΑΣΟΚ, ο κανονικός).

  Exit poll με μπύρες στην παραλία. Χάσουμε-κερδίσουμε, καλά θα περάσουμε…

  @ ανώνυμος (1/6/09, 10:19)

  Καλή η κομματίλα, αλλά η αποχίλα μου κάνει σε πιο μπαγιάτικο 😀

  @ wizzardemperor

  Διδακτικό, πρωτότυπο και ουσιαστικό. Δεν ξέρω βέβαια αν έχεις κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό στο μυαλό σου όταν λες «πέστα ρε γιωργάρα , είσαι ωραίος!», αλλά το βασικό είναι να ξεκουμπιστούν οι εξωγήινοι. Κι ας διαφωνούμε μερικές φορές μεταξύ μας στον τρόπο…

  @ Ροδιά

  Όπου γάμος και χαρά… 300 σχόλια έχω να δω στο μπλογκ μου από τότε που πήγαινα γυμνάσιο.

  Κάτι δείχνει αυτό όμως. Ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται. Συζητάει, το ψάχνει, δεν κάθεται άλλο στον καναπέ με στυρωμένα χέρια.

  Φυσάει πολύ ρεύμα και ο τελευταίος δεν ξέρω αν θα προλάβει καν να κλείσει την πόρτα 😉

  @ tsalapeteinos

  Αν η Ροδιά ήταν οι 300, εσύ είσαι ο Λεωνίδας φίλε μου :-Ρ

  Πράγμα που με κάνει βέβαια Εφιάλτη… (του συστήματος και καλά). «Πίσω και σας φάγαμε» φάση γίναμε. Μακάρι.

  Μου φαίνεται ότι πρέπει να ανεβάσω καινούργιο ποστ. Έχει κανείς/καμία σας καμιά καλή ιδέα;

 212. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Μπα εγώ καμιά σχέση με το Λιονάιντας. Δεν είμαι τόσο γραμμωμένος ούτε έχω κάνει φωτόλυση.

  Ιδέα για νέο πόστο; Μετά τα πρόβατα, τα κατσίκια και τους τσέλιγκες μπορείς να ασχοληθεις με τα τσακάλια. Της πολιτικής, των δρόμων κλπ. Μην παραλείψεις μνεία στον Κάρλος και το… στρατηγό Τσακαλώτο.

 213. Ο/Η ellinaki λέει:

  Συγχαρητήρια. Απόλυτη κάλυψη και σαφής. Με γλύτωσες και από σεντονιάδα που είχα σκοπό να αναρτήσω 😉

 214. Ο/Η Maximos λέει:

  Στις εκλογές που έρχονται οι «αγανακτισμένοι» θα πάνε για μπάνιο……Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες που με μαστοριά παρουσιάζουν την αποχή σαν ψήφο διαμαρτυρίας. Επιβάλλεται να ψηφίσουμε έξω από τα εγκεκριμένα κόμματα των προπαγανδιστικών δημοσκοπήσεων, τα συνδικάτα ελέγχου της κοινής γνώμης. Κανείς αγανακτισμένος για μπάνιο. Έστω και για μία φορά ας βγούμε από το μαντρί. Πιστέψτε με! Η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη ικανοποίηση. Θα έχουμε πάψει να είμαστε «σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα – όπου μας εύρει μας πατεί»

 215. Ο/Η murplejane λέει:

  «Στημένη η δημοσκόπηση της Kapa Research που δημοσίευσε «ΤΟ ΒΗΜΑ»

  Η δημοσκόπηση της γνωστής εταιρείας Kapa Research για το ποιος πολιτικός αρχηγός επικράτησε στο debate, ανέβηκε στο site της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 20:18 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το debate ξεκίνησε στις 20:10 !!! Μετά από τηλεφωνήματα στο «ΒΗΜΑ» και το σάλο που δημιουργήθηκε στο διαδύκτιο από blogs η σχετική σελίδα του ηλεκτρονικού Βήματος, κατέβηκε. Όμως «ΤΟ ΒΗΜΑ» την ξανανέβασε αργότερα χωρίς …ώρα δημοσίευσης! Ταυτόχρονα η «δημοσκόπηση» δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στο ΒΗΜΑ(!).

  Την αποκάλυψη την έκανε η τηλεόραση χωρίς σύνορα:

  http://www.tvxs.gr/v12848

  «Συγχαρητήρια στην Κάπα Research και στον Ντίνο Ρουτζούνη για την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και την εγκυρότητα. Μας εξέπληξε όλους, προτού καν τελειώσει η συζήτηση να έχει έτοιμη την έρευνά του. Αν αυτό το πνεύμα περάσει σε όλο τον επιχειρηματικό χώρο του τόπου μας σε διάστημα εξίσου ταχύ η Ελλάδα θα έχει γίνει Γερμανία» , δηλωσε ο «μεγαλος» ηττημενος του debate , Αλεκος Αλαβανος , στη συνεντευξη του στο Βημα.»

  Επισης, ο Λαζοπουλος εχθες στηριξε αποχη πιο ανοιχτα απο καθε αλλη φορα.

  Πολλη βρωμια ρε παιδι μου…Πάρα πολλη βρωμια.

  Ευτυχως, καποιοι ακομα πορευονται τιμια και σταθερα

 216. Ο/Η Elikas λέει:

  @ tsalapeteinos

  Από δω το πας, από κει το πας, μου φαίνεται ότι θέλεις να σου ζωγραφίσω το αγωνιστικό πορτρέτο σου. Μέχρι τις εκλογές όμως δεν προβλέπεται να ασχοληθώ με τα πτηνά. Μάλλον.

  @ ellinaki

  Η χαρά είναι όλη δική μου.

  @ Maximos

  Ακριβώς. Το κατεστημένο έχει επιστρατεύσει όλα του τα όπλα υπέρ της αποχής. Από τον Τράγκα μέχρι τον Λαζόπουλο κι ακόμη παραπέρα…

  @ murplejane

  Και λίγα έχωσε ο Αλαβάνος. Η αλητεία του συγκροτήματος δεν έχει όρια.

  Για τον Λαζόπουλο, η λέξη «πουλημένος» είναι μάλλον ήπια για να τον χαρακτηρίσει. Έβγαλε και δική του δημοσκόπηση στο τέλος, παραλείποντας να εξηγήσει στο κοινό του με ποιον ακριβώς τρόπο η αποχή θα «μαυρίσει» τους πολιτικούς. Χαρίζοντας στα δύο μεγάλα κόμματα έξτρα ποσοστά της τάξης του 10-15%; Τα μούτρα κρέας θα τους κάνεις ρε Λάκη…

  Το καλύτερο όμως μας το φύλαξες για το τέλος. Παρακαλώ όλους και όλες που διαβάζουν αυτό το σχόλιο να δουν το βίντεο και να βγάλουν συμπεράσματα:

 217. Παράθεμα: Δεν απέχω, συμμετέχω! « Αναγεννημένη

 218. Ο/Η tsiou λέει:

  Μιας και γίνεται αναφορά για τον Λαζόπουλο, αυτή είναι η επιστολή που του έστειλα σήμερα:

  Απογοήτευση φίλε Λάκη (συγνώμη για το φίλε και τον ενικό. αλλά κάθε Τρίτη είσαι σπίτι μου).
  Πλήρης απογοήτευση λοιπόν, μα περισσότερο ΤΣΑΝΤΙΛΑ.
  Βλέπω το Τσαντίρι τρεις σεζόν και λέω: «επιτέλους να κάποιος που έχει το μέσο στα χέρια του και το χρησιμοποιεί σωστά. Κάποιος που εκφράζει τις απόψεις, τις σκέψεις και καυτηριάζει αυτά που δεν μπορεί ο απλός πολίτης.
  Αυτός που κάνει τη διαφορά στον τηλεοπτικό παραλογισμό και δίνει μαθήματα (με τον τρόπο του) στους «λιγούτσικους» και «μικρούς» δημοσιογράφους και πολιτικούς που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον παραλογισμό.
  Αυτός που παροτρύνει τη νεολαία σε συμμετοχή και αγώνα.
  Αυτός που κουνάει το δάχτυλο στους μεγάλους να ακούσουν τους νέους.
  Αυτός που βάζει την «κυρία» απέναντί του να ενεργοποιήσει τη διαδικασία σκέψης.
  Μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης και ακόμα μεγαλύτερη η δύναμη της σάτιρας, του χιούμορ και η θετική διάθεση απέναντι στα πράγματα, έστω και στα κακώς κείμενα.
  Και περνάνε οι Τρίτες και συσπειρώνεται ο κόσμος γύρω σου θεωρώντας ότι έχει βρει τον εκφραστή του.
  «Μπράβο ρε συ, πέστα…» ξέρεις πόσες φορές το είπα βλέποντας Τσαντίρι?
  Και σφίγγουν οι μέρες, για να φτάσουμε στην μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ (τύφλα να έχει ο Πρετεντέρης).
  «Ξύπνα κυρία μου…», «Ακούστε τους νέους…», «Ναι κυρία μου όχι απλώς είμαστε στο χείλος του γκρεμού αλλά ήδη πέφτουμε….» Όλη αυτή η «μεθοδευμένη» αφύπνιση για να μας πεις τελικά να απέχουμε; Τέτοια αντίφαση και ασυνέπεια… Τους ξύπνησες και τους αφήνεις να τριγυρνούν σαν υπνοβάτες, παροτρύνοντας τους να κάνουν το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί τόσος κόπος; Αυτό το έκαναν έτσι και αλλιώς. Και έτσι εσύ ο «άλλος» έφτασες να είσαι ένας «ίδιος» για να μην πω ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ. Και δεν θα δεχτώ τους «ευνόητους λόγους» που δεν επιτρέπουν να το πας παραπέρα, γιατί η αδιαμφισβήτητη ευφυΐα σου σου επιτρέπει να ξέρεις καλά από την αρχή μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Μήπως λοιπόν να αφήσεις την πολιτική σάτιρα και να ασχοληθείς με τα ανώδυνα όπως η κ. Ντενίση, ο κ. Κούγιας, ο κ. Γαλάτης, η κ. Σαρρή και πολλά άλλα τέτοια…; Γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να σου καταλογιστεί πρόθεση έως δόλος.
  Σε συγκαταλέγω λοιπόν και γω στους «Μεγαλύτερους Έλληνες» γιατί άφησες τον κόσμο στα κρύα του λουτρού….
  Πάψε λοιπόν να παροτρύνεις έμμεσα και ύπουλα (τελικά) σε αποχή, κάνοντας θετικά σχόλια σε διάφορα βιντεάκια ανθρώπων αρνούμενων να ψηφίσουν, τάχα μου δήθεν «αναδεικνύοντας» απλώς την πραγματικότητα και το «που μας έφτασαν». Όπως καυτηριάζεις άλλα μπορείς κι αυτό.
  Ο.Φ.Α (ξέρεις τι σημαίνει, αλλά σε περίπτωση που δεν…. Όπου Φυσάει ο Άνεμος)
  Ο.Φ.Α κύριε Λαζόπουλε (επανέρχομαι στον πληθυντικό γιατί δεν θα μπαίνετε τις Τρίτες πλέον στο σπίτι μου)

  Υ.Γ.(1) Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που τον Δεκέμβρη υπερασπιστήκατε την έκρηξη-αντίδραση του και επαινέσατε τον αγώνα του;
  Τι θα λέγατε σ’ αυτόν που άκουσε την παρότρυνσή σας «να ακούει τους νέους γιατί δεν είναι άβουλοι και ασυνάρτητοι όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν….» Όταν τελικά θα ρωτήσει τι απάντηση θα πάρει; «…εγώ πάω για μπάνιο»;
  Το πιο πιθανό είναι αυτή η ασυνέπεια να πατάει -όπως πολύ σωστά λέτε- στο ότι ο κόσμος ξεχνάει γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζουμε, γιατί αν είχε μνήμη αυτοί οι νέοι και όχι μόνο, που σήμερα χειροκροτούν τα «αστειάκια» σας περί αποχής θα έπρεπε να σας πάρουν με τις πέτρες.

  Υ.Γ.(2) Τελικά που θα πάτε για μπάνιο;
  Γιατί η αποχή σας θα βλάψει εμάς τους «κοινούς θνητούς» που συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε «ανώφελα» σε ένα εκ των προτέρων «στημένο παιχνίδι», αλλά για σας δεν έχει επιπτώσεις, μιας και είστε «Παντός Συστήματος»

  Υ.Γ.(3) Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που «σκέφτονται» πριν την εμφάνιση σας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ή χωρίς εσάς.

 219. Ο/Η Elikas λέει:

  @ tsiou

  Καλά έκανες και του τα ‘χωσες, αλλά μην περιμένεις ότι του είπες κάτι που δεν ξέρει ήδη. Ο Λαζόπουλος πάει σετάκι με την Κανέλη, ακριβώς γιατί αποτελούν το δημαγωγικό άλλοθι του ίδιου συστήματος. Εκείνος πουλώντας χαβαλέ και μελόδραμα, κι εκείνη πουλώντας υστερία. Και καλά, υπέρ του «κοσμάκη» (πόσο την σιχαίνομαι αυτή τη λέξη, γι’ αυτό τη βάζω πάντα σε εισαγωγικά).

  Τουλάχιστον η Κανέλη προτρέπει τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα της κι όχι να πάει για μπάνιο. Κάτι είναι κι αυτό…

  Ενώ ο Λάκης τα παίρνει κάτω από το τραπέζι για να παριστάνει τη βαλβίδα ασφαλείας στη χύτρα ταχύτητας. Γελάει ο κόσμος, φεύγει ο ατμός, κάνουν πάρτι τα λαμόγια. Νοικοκυρεμένα πράγματα.

 220. Ο/Η Seagull λέει:

  Καλή σου μέρα!
  Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία «Κλέφτρα Κίσσα» (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο «εκθέτω» κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω «κλέψει».
  Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
  http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
  Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
  δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την «κλοπή» αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

  Ευχαριστώ
  Seagull
  http://seagullstefanos.blogspot.com/

  Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους

 221. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Γενικά διαφωνώ με την άποψη του «ψηφίζω», που υποστηρίζει καλογραμμένα ο Νεφέλικας. Θα την υποστήριζα αν με κάποιο μαγικό τρόπο την επόμενη των εκλογών όλοι οι άνθρωποι γίνονταν πιο δραστήριοι πολιτικά, ο καθένας με τον τρόπο που θα πίστευε καλύτερο (ακόμη και αν δεν είναι ο δικός μου τρόπος).

  Οι εκλογές όμως έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οδηγούν στην παθητικοποίηση.

  Αφενός εκλέγονται αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις για όλους τους υπόλοιπους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτή η αλήθεια, την οποία συνηθίσαμε, γιατί γεννηθήκαμε έτσι, είναι τερατώδης, αν την σκεφτεί κανείς, και πάντως δεν πρέπει να λέγεται δημοκρατία. Αν κάποιος έχει αντίρρηση, ας μας πει τότε κάποιον θεσμικό τρόπο, τον οποίο έχει καθιερώσει το σύστημα, για την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων πέραν των εκλογών και στο ενδιάμεσο των τεσσάρων αυτών χρόνων. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι συμμετέχω δε σημαίνει συμβουλεύω, λέω άποψη ή απλώς υπάρχω αλλά σημαίνει συμμετέχω στην απόφαση, κοινώς αποφασίζω.

  Αφετέρου αυτοί που εκλέγουν αφήνουν οι ίδιοι οικειοθελώς τις υποθέσεις τους σε αυτούς που εκλέγονται, κοινώς οι υπήκοοι τοποθετούν στις θέσεις εξουσίας τους επαγγελματίες πολιτικούς. Λογική συνέπεια μίας τέτοιας πρακτικής για όποιον ψηφίζει και δε θέλει να έρχεται σε αντίφαση με τον εαυτό του είναι μετά την ψηφοφορία να κάτσει να περιμένει αν θα γίνει αυτό αυτό για το οποίο ψήφισε, δλδ αν ο εκλεγμένος αντιπρόσωπός του θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Η αναμονή αυτή για το 99% του κόσμου διαρκεί 365 ημέρες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι ωσότου έρθουν οι επόμενες εκλογές όπου για μία ημέρα ο επίδοξος εκλέγων θα κάνει άλλη μία υπερπροσπάθεια τυλίγοντας έναν φάκελο και ρίχνοντας τον σε μία κάλπη. Τη δουλειά μου εγώ, του υπηκόου, τη δουλειά σου εσύ, του επαγγελματία εξουσιαστή στα κέντρα των αποφάσεων. Δεν είναι λοιπόν παράλογες σε αυτό το πλαίσιο της μαλακίας στιχομυθίες τύπου «μας είπαν ψέματα», «είναι άχρηστοι», «για όλα φταίει το κράτος» κτλ. Όπως δεν είναι παράλογο σε αυτό το πλαίσιο της μαλακίας όπου το 1% των δραστήριων πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται και τα 4 χρόνια για μία καλύτερη κοινωνία, όπως πιστεύει ο καθένας, θεωρούνται από το 99% ως γραφικοί και δεν εμπίπτουν στην έννοια του πολίτη της αστικής δημοκρατίας αλλά στην έννοια του επικίνδυνου αμφισβητία (όπως και είναι βέβαια).

  Το ρεπουμπλικανικό σύστημα έχει μία ιστορικότητα. Δημιουργήθηκε από τη γιακωβίνικη επανάσταση, την πιο πετυχημένη όλων των εποχών λόγω της βάσης της στη μετάλλαξη των οικονομικών δομών που έφερναν στην επιφάνεια την αστική τάξη. Ήταν σαφώς καλύτερο των τότε υπαρχόντων πολιτικών συστημάτων. Αρχίζει όμως σιγά σιγά να ξεπερνιέται στην πράξη μέσα στις υπερπολύπλοκες κοινωνίες του σήμερα στο μέτρο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ποιότητα της ατομικότητάς τους και δεν ανέχονται να ετεροκαθορίζονται τόσο εύκολα.

  Η δημοκρατία ή θα είναι άμεση ή δε θα είναι τίποτα. ΑΚΥΡΟ ή ΑΠΟΧΗ την Κυριακή, καθημερινή οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους κοινωνικούς χώρους, στα κινήματα στο μέτρο που θέλει και μπορεί ο καθένας. Εμείς καθορίζουμε τις αποφάσεις που παίρνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, μην τρέφετε αυταπάτες, και όταν γίνομαστε οι πολίτες που θέλουνε, η επίφαση της «δημοκρατίας» τους αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.

  ΥΓ1. Όποιος κάνει μόνο το πρώτο, έστω και συνειδητά, δεν διαφέρει από ό,τι φτύνει. Η αδιαφορία δεν αποτέλεσε ποτέ λύση. Όποιος όμως ψηφίζει, για να αδιαφορεί μετά, είναι συνυπεύθυνος στο μέτρο που του αναλογεί για την υπάρχουσα κατάντια.

  ΥΓ2. Νεφ κάνεις ισοπεδωτικές γενικεύσεις στα 10 σημεία σου.

  • Ο/Η arkin λέει:

   «Αφετέρου αυτοί που εκλέγουν αφήνουν οι ίδιοι οικειοθελώς τις υποθέσεις τους σε αυτούς που εκλέγονται, κοινώς οι υπήκοοι τοποθετούν στις θέσεις εξουσίας τους επαγγελματίες πολιτικούς. Λογική συνέπεια μίας τέτοιας πρακτικής για όποιον ψηφίζει και δε θέλει να έρχεται σε αντίφαση με τον εαυτό του είναι μετά την ψηφοφορία να κάτσει να περιμένει αν θα γίνει αυτό αυτό για το οποίο ψήφισε, δλδ αν ο εκλεγμένος αντιπρόσωπός του θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Η αναμονή αυτή για το 99% του κόσμου διαρκεί 365 ημέρες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι…»
   «… Όπως δεν είναι παράλογο σε αυτό το πλαίσιο της μαλακίας όπου το 1% των δραστήριων πολιτών […] θεωρούνται από το 99% ως γραφικοί και δεν εμπίπτουν στην έννοια του πολίτη της αστικής δημοκρατίας αλλά στην έννοια του επικίνδυνου αμφισβητία (όπως και είναι βέβαια).»

   Από την άλλη, εσύ δεν κάνεις σε αυτήν την παράγραφο του κειμένου σου τουλάχιστον 3 ισοπεδωτικές γενικεύσεις;

 222. Ο/Η Elikas λέει:

  @ arkoudos

  Να ‘σαι καλά. Μακάρι να πειστεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, έστω και τελευταία στιγμή.

  @ inlovewithlife

  Καλώστονε κι ας άργησε 🙂

  Σε κάποια από αυτά που γράφεις συμφωνούμε, αν και έχει δίκιο ο arkin ότι κάνεις κι εσύ ισοπεδωτικές γενικεύσεις. Θα σου απαντήσω όμως με ένα παράδειγμα, σχετικό με το αντικείμενο σου κιόλας.

  Έστω ότι μεθαύριο η (νόμιμα εκλεγμένη) ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται κάποια ντιρεκτίβα της Ε.Ε. για να περιορίσει την ελεύθερη χρήση του διαδικτύου με νομοθετικά μέτρα. Εσύ, εγώ και μπόλικοι άλλοι διαφωνούμε και θέλουμε να τους σταματήσουμε. Τι κάνουμε λοιπόν;

  Κατ’ αρχήν, ξεκινάμε μια ωραία διαδικτυακή καμπάνια. Θα μάθουν τις θέσεις μας μερικές χιλιάδες άνθρωποι, από τους οποίους οι περισσότεροι θα αδιαφορήσουν (αρκεί να μην θίγεται το δικαίωμα τους να βλέπουν τσόντες και να κάνουν κουίζ στο facebook). Τζίφος λοιπόν. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να κατεβάσουμε τον κόσμο στους δρόμους. Αν σκεφτείς ότι για μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και τη φορολογία κατεβαίνουν πλέον λίγοι σε πορείες, για ένα τέτοιο ζήτημα θα κατέβουν ελάχιστοι – και δεν θα τους δείξει καν η τηλεόραση. Πάμε παρακάτω. Θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας, τα χρήματα μας και την ψυχική μας ηρεμία, θα προσπαθήσουμε να διεξάγουμε έναν δικαστικό αγώνα εναντίον ενός γίγαντα, με προσφυγές στο ΣτΕ, στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και άλλα θεσμικά όργανα της αστικής δημοκρατίας (την οποία δεν αποδεχόμαστε). Εφόσον κάνουμε καλή δουλειά, θα έχουμε μια μικρή ελπίδα να ανασταλούν τα νέα μέτρα προσωρινά – μόνο και μόνο για να επανέλθουν λίγους μήνες αργότερα με ελαφρώς τροποποιημένη μορφή.

  Και μετά; Μετά θα ψάξουμε να βρούμε βουλευτές και ευρωβουλευτές να μας στηρίξουν φίλε, παρατάξεις που συμμερίζονται τις θέσεις μας είτε επειδή τις πιστεύουν είτε επειδή αποσκοπούν να αποσπάσουν την ψήφο μας. Ποιοι θα είναι αυτοί όμως; Ο Καρατζαφέρης; Το ΚΚΕ; Ο Τρεμόπουλος; ή μήπως το «σοσιαλιστικό κίνημα»; Μη μου πεις μόνο «η μεγάλη ριζοσπαστική και ενωμένη αριστερά», γιατί αφού δεν θα την έχουμε ψηφίσει δεν θα υπάρχει. Κι αν υπάρχει, δεν θα έχει εκπροσώπηση για να μας βοηθήσει.

  Προφανώς, η προοπτική να ξεκινήσουμε ένοπλο αγώνα για κάτι που σχετίζεται με domains, DNS, digital rights και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο δεν παίζει. Το πολύ-πολύ να αποπειραθούν οι πιο σκληροπυρηνικοί από εμάς να καταφύγουν σε χακεριές εναντίον του συστήματος. Αργά η γρήγορα θα τους εντοπίσουν, θα τους τσιμπήσουν και θα τους καταδικάσουν με την κατηγορία της «ηλεκτρονικής τρομοκρατίας».

  Άρα; Θα πάρουμε από τα τρία το μακρύτερο και θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε έναν ιδανικό κόσμο εγκλωβισμένοι σε μία ολοένα και χειρότερη πραγματικότητα.

  Με συγχωρείς πολύ, αλλά θα προτιμήσω την κουρτίνα 1. Κι ας κρύβεται ο Ζονγκ από πίσω…

 223. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  @arkin

  Θα ήταν όμορφο να μην ήταν ισοπεδωτικές οι γενικεύσεις μου αυτές.

  Αν δεν είχα ακούσει χιλιάδες φορές από πάρα πολύ κόσμο τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα» ως απάντηση για κάθε μορφή αγώνα από τα κάτω.

  Η επιβεβαίωση της εσωτερίκευσης από κάθε άνθρωπο της θέσης του ως υπηκόου. Η πλήρης παραδοχή ενός συστήματος το οποίο περνάει, τη μόνη στιγμή που έρχεται σε επαφή με την κοινωνία, από τις εκλογές.

  Είδες λοιπόν ότι καμία φορά οι επιλογές μας, όσο όμορφα και να μας τις έχουν «ντύσει», οδηγούν σε επιπτώσεις που ποτέ δε θελήσαμε.

  • Ο/Η arkin λέει:

   Θα επιμείνω. Το γεγονός ότι έχεις ακούσει χιλιάδες φορές αυτή τη φράση (και άλλες) από πάρα πολύ κόσμο, δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

   Το ότι ψηφίζουμε δεν μας κάνει αυτομάτως υπηκόους. Υπήκοος είναι όποιος αφήνει τους άλλους να του πουν τι θα κάνει και αποδέχεται τη μοίρα του παθητικά. Αυτή η στάση έχει σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα της στην άγνοια και στην «ευκολία». Και είναι προσωπική επιλογή, όχι συνέπεια του οποιουδήποτε συστήματος.

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Και οι εκλογές είναι μια μορφή αγώνα «από τα κάτω». Σαφώς και έχουν να κάνουν με ζητήματα χειραγώγησης και πελατειακών σχέσεων «από πάνω», όπως και σαφώς δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

   Μπορεί η δημοκρατία σήμερα να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, όμως δεν ζούμε σε εποχές όπου τα κινήματα που απειλούν το κατεστημένο έχουν κηρυχθεί παράνομα και αποκλείονται από την κάλπη. Θεωρητικά, ακόμα και οι αναρχικοί θα μπορούσαν να βγάλουν ψηφοδέλτιο, με την προϋπόθεση ότι αν καταλάβουν έδρα θα την αφήσουν κενή. Κι εκεί, όντως θα αμφισβητούσαν έμπρακτα τον κοινοβουλευτισμό, αφού θα εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του.

 224. Ο/Η inlovewithlife λέει:

  Αυτό που εγώ λέω προϋποθέτει μία άλλη ανάγνωση της πολιτικής, διαφορετική από αυτή που διαδίδεται στα κραταιά ΜΜΕ. Η πραγματική πολιτική παράγεται από την κοινωνία και είναι απείρως πιο ανώτερη από αυτήν που παράγεται στους διαδρόμους της βουλής.

  Έτσι στο παράδειγμα που έφερες η απάντηση είναι ότι το ποιες αποφάσεις θα παρθούν στην ΕΕ δε συναρτάται από το πόσο έξυπνοι ή ενάρετοι είναι οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν αλλά στο κατά πόσο οι κοινωνίες από κάτω είναι δραστήριες και γεμάτες «πολιτική» με την αληθινή έννοια. Αυτό συνέβη όταν η πίεση ενός πανευρωπαϊκού κινήματος είχε πριν κάποια χρόνια ανατρέψει την ψήφιση πατεντών λογισμικού. Αυτό δε θα συμβεί ξανά αν όλοι κοιμόμαστε. Οι βουλευτές δεν είναι καλοί, κακοί, ψεύτες, διεφθαρμένοι κτλ. Οι βουλευτές είναι άνθρωποι που κατέχουν μοναδικά την τέχνη του συμβιβασμού ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στις κοινωνίες. Τη δουλειά τους αυτοί, τη δουλειά μας εμείς.

  Άλλο παρόμοιο παράδειγμα ο Ομπάμα. Ανέβηκε στην εξουσία με ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα των ΗΠΑ κοινωνικό κίνημα. Όλοι όμως, όπως και αυτός, είχαν από τα πριν συνομωτήσει το κίνημα αυτό να είναι προεκλογικό και μετά να πάει σπίτι του. Και μάλιστα να πάει πιο εύκολα σπίτι του ακριβώς για το λόγο ότι εξέλεξε αυτόν τον εξαιρετικά προικισμένο τύπο, που θα αναλάμβανε να επιλύσει για λογαριασμό όλων τα πάντα. Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο Ομπάμα είναι ο Χριστός. Τι ακριβώς πιθανότητες έχει να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα απέναντι στο πιο ισχυρό κεφάλαιο της γης όταν ο ίδιος έχει στείλει τον κόσμο που τον έφερε στην εξουσία σπίτι του? Ποιον στα αλήθεια θα επικαλεστεί, όταν τα τεράστια συμφέροντα θα πιέζουν? Γιατί σε κάθε συμβιβασμό κάποιος πληρώνει τη νύφη, κάποιος αιμοραγεί, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Καμία πιθανότητα.

  Τα πράγματα είναι απλά. Όσοι ψηφίσετε, ψηφίστε χωρίς αυταπάτες. Η CHANGE δεν έρχεται από τους ηγέτες, το θεό ή την ντετερμινιστικά εξελισσόμενη πάλη των τάξεων, που οδηγεί στην κομμουνιστική ουτοπία. Η CHANGE μπορεί να έρθει μόνο από εμάς τους ίδιους. Ας πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Υπάρχουν τρόποι και σίγουρα είναι καλύτεροι από το τέλμα στο οποίο οδηγούν όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι.

 225. Παράθεμα: ΧΑΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ apo nefelika kai kokkino baloni « Jamavous’s Weblog

 226. Ο/Η Elikas λέει:

  @ inlovewithlife

  Είσαι φίλος μου, σε εκτιμώ, σέβομαι όλα όσα πιστεύεις, αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι η απάντηση σου είναι κατώτερη των προσδοκιών μου. Κι αυτό γιατί τελικά μου μιλάς για έναν υποθετικό κόσμο και όχι για αυτόν τον οποίο καθημερινά βιώνουμε. Όταν το ζήτημα είναι η ανεξιθρησκεία π.χ., η τοποθέτηση «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν θρησκείες» είναι απλά εκτός θέματος. Το ίδιο ισχύει όταν το ζήτημα είναι η οικονομία και κάποιος μιλάει για έναν κόσμο χωρίς χρήματα, ή όταν το ζήτημα είναι το σύστημα υγείας και κάποιος ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς αρρώστιες.

  Στην περίπτωση μας, το ζήτημα είναι η δημοκρατία μέσω εκπροσώπησης. Υπάρχει. Όχι μόνο υπάρχει, αλλά είναι και καθεστώς, με ένα σωρό εξουσίες πάνω στις ζωές εκατομμυρίων. Αν θα θέλαμε κάποτε να πάρει μια εντελώς άλλη μορφή, καλά κάνουμε και το θέλουμε και μακάρι να το πετύχουμε. Μέχρι τότε όμως; Και πώς διάολο θα έρθει το «μέχρι τότε» απέχοντας από τις διαδικασίες; Αυτό κανένας από τους υπέρμαχους της αποχής δεν έχει καταφέρει να μου το απαντήσει.

  Ωραία τα κινήματα και χίλιες φορές καλύτερα να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συναποφασίζουν σε διάφορα θέματα παρά να εμπιστευόμαστε κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια «εν λευκώ» την εκπροσώπηση μας σε επαγγελματίες. Όμως – προς το παρόν – δεν υφίσταται υποκατάστατο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κι αν υφίσταται αφορά κοινότητες μιας μηδαμινής μειοψηφίας (που δεν έχουν κανενός είδους δυνατότητα να δρομολογήσουν τις εξελίξεις στο σύνολο τους).

  Στην τεχνολογικά προηγμένη Αμερική, το μοντέλο διοίκησης που προωθεί ο Ομπάμα προβλέπει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Όχι άμεσα, αλλά σταδιακά. Σε πέντε χρόνια, σε δέκα, σε εκατό. Και το γεγονός είναι ότι χωρίς Ομπάμα (τον αναφέρω ως παράδειγμα και όχι ως Μεσσία), η Αμερική θα ήταν χειρότερη γιατί θα είχε Μακ Κέην ή άντε Χίλαρι. Και ακόμα κι αν γινόταν επανάσταση (λέμε τώρα) και γκρεμιζόταν το Κογκρέσο, σίγουρα δεν θα εμφανιζόταν από τη μία μέρα στην άλλη ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα από αυτό που υπήρχε μέχρι χθες.

  Ανάμεσα σε Μπους και Ομπάμα λοιπόν, προτιμώ τον δεύτερο. Στην Ελλάδα, όπου ο δικομματισμός είναι μια πλαστή πραγματικότητα και όχι μία συστημική αναγκαιότητα, έχω πολύ περισσότερες επιλογές από δύο. Θα προτιμήσω αυτήν που είναι πλησιέστερη στο μοντέλο ανοιχτού και ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των πολλών, και όχι εκείνες που εξακολουθούν να επιμένουν στα θέσφατα μιας κλειστής ιεραρχικής κάστας των λίγων.

 227. Ο/Η Magnitis λέει:

  Πάρα πολύ καλό και το banner και οι απαντήσεις.
  Το ανάρτησα ήδη στο ιστολόγιό μου.
  Νά’ σαι πάντα καλά.

 228. Ο/Η Maximos λέει:

  οι Π.Ε.Κ και οι Μ.Ε.Κ

  Η Ελλάδα διεκδικεί και μία μοναδική πρωτιά ανά τον κόσμο. Είναι η χώρα των κοψοχέρηδων. Οι κοψοχέρηδες είναι μία ειδική συνομοταξία που χωρίζεται σε δύο είδη τους Π.Ε.Κ και Μ.Ε.Κ δηλαδή τους πριν από τις εκλογές κοψοχέρηδες και τους μετά τις εκλογές κοψοχέρηδες.

  Οι Π.Ε.Κ πάσχουν από το σύνδρομο σκλάβου-αφέντη. σηκώνονται όρθιοι χειροκροτούν και ταπεινώνονται εξευτελιστικά παρέχοντας συνεχώς εχέγγυα δουλοφροσύνης. Οι Π.Ε.Κ έχουν πάρει διαζύγιο από την λογική και έχουν υποταχθεί στους πληρωμένους ατάλαντους μεροκαματιάρηδες κονδυλοφόρους προπαγανδιστές της κομματικής αλήθειας. Βλέπουν τα δάση να καίγονται, την εκπαίδευση να έχει πάθει βαρύ εγκεφαλικό, τα νοσοκομεία τριτοκοσμικά. Παρακολουθούν την πολιτική να κακουργεί, να υποβαθμίζει και να εξευτελίζει στο έπακρο τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, να υποτάσσει την παιδεία στον συνδικαλιστικό λαϊκισμό, στην κομματοκρατία, στην αναξιοκρατία. Δεν μπορεί τα βλέπουν όλα αυτά! Αν όμως κάποιος τολμήσει έστω και για πλάκα να τους προτείνει να ψηφίσουν το άλλο το διαφορετικό σαν να τους τσίμπησε μύγα πετάγονται απάνω λέγοντας με πάθος: «δεν κόβω καλύτερα το χέρι μου».
  Οι Π.Ε.Κ μέσα στην παραζάλη τους ότι ανήκουν κάπου είναι τραγικοί και φρικτοί. Μπορεί κάποιος να τους καταλάβει.

  Αυτοί που είναι πράγματι τραγικοί αλλά συνάμα και φαιδροί είναι οι Μ.Ε.Κ. Είναι οι απλοί άνθρωποι που ξέρουν αλλά θέλουν να τα έχουν καλά με όλους και να μη δυσαρεστήσουν κανέναν. Θα ψηφίσουν φοβισμένα κάποιο από τα εγκεκριμένα κόμματα ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει, ότι ξαφνικά η παιδεία θα αναστηθεί, το νοσοκομεία θα πάψουν να είναι στάβλοι, θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια. Είναι οι άνθρωποι πυγμαίοι που ζουν από την μια μέρα στην άλλη έχοντας απαρνηθεί τις μεγάλες συγκινήσεις, τις μεγάλες ανατροπές που θα έφερνε μία ψήφος κάπου αλλού. Δεν μπορούν έστω και μία στιγμή να διανοηθούν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αρκεί να τολμήσουν. Να βγούνε από το μαντρί όπου τους αρμέγουν κανονικά και έστω και για μία μέρα να δείξουν ότι έχουν αηδιάσει, να εκφράσουν την εναντίωση τους στα σχέδια και στην εξουσιαστική λογική της Νέας Τάξης. Έστω και για μία φορά να πάψουν να ψηφίζουν ψευδολόγους κομματάνθρωπους. Έστω και για μία φορά να μάθουν ότι μπορούν να τιμωρήσουν έμπρακτα την πολιτική διαφθορά, την αυθάδη πολιτική ασυνέπεια, την αλαζονεία και ιταμότητα των καισαρίσκων της εξουσίας. Αν ο κάθε ένας από αυτούς συνειδητοποιήσει ότι το πολίτευμα στη χώρα μας είναι απερίφραστα και ωμά η κομματοκρατία, η στυγνή ολιγαρχία ανεξέλεγκτων διευθυντηρίων μία εκπληκτική κοινωνική δυναμική θα είχε γεννηθεί. Αλλά φευ! Με το ίδιο τρόπο, όπως κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο τους θα νομιμοποιήσουν τη ολιγαρχία που νέμεται την χώρα και το μόνο που θα τους έχει μείνει θα είναι «δεν έκοβα το χέρι μου». Αλλά τότε θα είναι αργά..πολύ αργά..
  Μία υποκατηγορία των Μ.Ε.Κ είναι αυτοί που αναποφάσιστοι και μοιραίοι θα πάνε εκδρομή την ημέρα των εκλογών και θα νομίζουν ότι κάτι πέτυχαν, ότι έκαναν την μούρη κρέας στο κατεστημένο, ότι τους έδειξαν. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εξυπηρετούν απόλυτα τα εγκεκριμένα κόμματα και τους ολιγάρχες που θα τρίβουν με χαρά τα χέρια τους και μαζεμένοι στο GB θα χτυπάει ο ένας τον άλλον στην πλάτη ευχαριστημένοι. «Ευτυχώς που δεν ψήφισαν! Φαντάσου όλη αυτή η αποχή να είχε πάει….» και θα τους λούζει κρύος ιδρώτας μόνο με την ιδέα ότι αν μερικοί δεν πηγαιναν εκδρομή…κάποιοι έκτος ξαφνικά θα μπορούσαν να είναι εντός.

 229. Παράθεμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ για Αργολιδα,Ερμιονιδα « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας

 230. Παράθεμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ για Αργολιδα,Ερμιονιδα « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας

 231. Ο/Η Rodia λέει:

  Maximos, πολύ ωραίο σχόλιο!:)
  Με βγάζεις κι απο τον κόπο να γράψω κάτι τι παρόμοιο. Θυμάμαι και εκείνους τους κοψοχέρηδες που είχαν δηλώσει «να μου κοπεί το χέρι αν τον ξαναψηφίσω» τότε που το είχε σκάσει στο Παρίσι ο «εθνάρχης» (πριν γίνει εθνάρχης βεβαια) με ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης» μετά το σκάνδαλο της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη. Μάλλον έφυγε και άφησε το κόμμα του έκθετο, επειδή δεν μπορούσε να αποφύγει την ήττα στις εκλογές που ερχόντουσαν…
  Οι ίδιοι «κοψοχέρηδες», φυσικά, τον επανέφεραν στην εξουσία μετά τη χούντα, με άλλοθι το ρητό «Καραμανλης ή τανκς»!!!
  ..τελικά, μια χώρα μονόχειρων είμαστε..
  (τα δυο χέρια είναι υπερβολικά πολλά, κάπως σαν… πολυτέλεια!)

 232. Μα που πήγε το σχολιάκι μου;;;
  Λοιπόν, είπα μπράβο στη Ροδιά που συνέδεσε το υπέροχο σχόλιο του Μάξιμου με τον Καραμανλή, εθνάρχη κατά τους δικούς του πια, μη χέσω!!!
  (μα τι γλώσσα είναι αυτή Μπαλόνι, τσκ τσκ τσκ)

 233. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Magnitis

  Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Καλό βόλι και σε σένα.

  @ Maximos

  Ό,τι και να πω είναι λίγο. Έγραψες!

  Από τη μία μεριά έχουμε τους κάθε λογής κοψοχέρηδες να ψηφίζουν με οπαδική προσήλωση τους ίδιους και τους ίδιους, από την άλλη έχουμε τους αμφισβητίες των κοψοχέρηδων, που απέχουν για να παραμείνουν αμόλυντοι από τον δικομματισμό που άθελα τους ενισχύουν.

  Το παράλογο όχι μόνο δεν απαντάει, αλλά έχει χαλάσει κι ο τηλεφωνητής…

  @ Ροδιά

  Τι εθνάρχης, τι μονάρχης. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ψηφίζει δυναστείες βασιλέων. Βρε δεν πάει να μας κοπεί το χέρι καλύτερα…

  @ κόκκινο μπαλόνι

  Έλα ντε, πού πήγε το σχολιάκι σου; Κοίταξα στα δόντια του σκύλου, μήπως το είχε περάσει για spam και το έφαγε, αλλά είτε το κατάπιε είτε δεν το άφησες ποτέ.

 234. Ο/Η arkoudos λέει:

  @Elikas

  Sorry που παρεμβαίνω, αλλά μόλις κατάλαβα το μέγεθος και το ύφος των απαντήσεων:

  Κρίνοντας από αυτές, έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά με αυτό το ποστ.

  Αυτό μόνο, ως παρατήρηση.

 235. Ο/Η Αγησίας λέει:

  Φίλε Έλικα, μόλις διάβασα ένα αρθράκι σε τοπική εφημερίδα κι εκνευρίστηκα πολύ. Η ανάρτησή σου αυτή, συντομευμένη, με το μπάνερ και χωρίς καμία μνεία της πηγής, έχει δημοσιευθεί στη 2η σελίδα του Βήματος της Κω, φύλλο 19/04.06.09.

  Έστειλα (και σου κοινοποιώ) πμ διαμαρτυρίας στον ιδιοκτήτη.

 236. Ο/Η Elikas λέει:

  @ arkoudos

  Να ‘σαι καλά συνοδοιπόρε, κι εσύ έχεις κάνει πολλή και καλή δουλειά με τα banner (και όχι μόνο). Κι ας λένε ό,τι θέλουν τα γκάλοπ, την Κυριακή μιλάει το κουτί με τη χαραμάδα 😉

  Καλό βόλι!

  @ Αγησίας

  Έστω και συντομευμένη και χωρίς αναφορά στην πηγή, καλύτερα από το να μην ακούγεται καθόλου ή άποψη κατά της αποχής.

  Είμαστε μικροί κι εξαιρετικά αδύναμοι απέναντι στα μεγαθήρια των καναλιών. Αλλά είμαστε πολλοί 😀

 237. Ο/Η desapoin3ison4 λέει:

  φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί που θα απέχουν δεν το κάνουν από πολιτική θέση απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. αν του έλεγε κάποιος…. ωραία παιδιά, αφου δεν θέλετε να ψηφίζετε, να καταργήσουμε την ψήφο και να κάνουμε ένα άλλο σύστημα για να μην μπαίνετε κι εσείς στον κόπο…………κτλ

  πολύ καλά τα λες ! μπράβο

 238. Παράθεμα: Γιατί μπορώ και ίσως πρέπει να απέχω « We are not alone

 239. Ο/Η wizzardemperor λέει:

  elika, sou tsournepsa to sxoliaki apo to tvxs..

  to anadimosievw soubidos…

  ta espage pragmatika….

 240. Ο/Η Alexandra λέει:

  Τι κρίμα να ανακαλύψω το υπέροχο αυτό σύνθημα μόλις σήμερα.

  Η αποχή τους κάνει να τρίβουν τα χέρια τους.

  Εύγε και για το σύνθημα!!!

  Καλό Σ/Κ

 241. Παράθεμα: Ψήφο στην εξέλιξη! « ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ

 242. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Έχω σκοπό να μην ψηφήσω στις 7 Νοεμβρίου διότι πιστεύω με την δημιουργία των περιφερειών δημιουργούνται στην πράξη 13 μικρά κρατίδια τα οποία θα εξυπηρετούν ηθελημένα ή άθελα στην ουσία ξένα συμφέροντα όπως την εξαγωγή πετρελαίου και ορυκτών κοιτασμάτων για λογαριασμό τρίτων εις βάρος της χώρας μας, βλέπουμε λοιπόν ότι μεθοδεύεται στην πράξη η μέθοδος του διαίρει και βασίλευε
  Πιστεύω ότι το σχέδιο Καλλικράτης στο μέλλον ουσιαστικά θα ρευστοποιήσει τα σύνορα βάζοντας σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους (Άννα Ψαρουδα Μπενακη)
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2717000&publDate=
  Ετσι απέχοντας θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απαξίας του Καλλικράτη στον κο Ραγκουση και την παρέα του
  Και αν κάποιος πει ότι …και 10% του εκλογικού σώματος να ψηφίσει θα υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα και οι εκλογές θα επικυρωθούν
  Απαντούμε: Σίγουρα αλλά άλλο είναι σε ένα σπίτι από τα 10 άτομα να μην σε θέλουν τα 5 και τα άλλα 5 να σε στηρίζουν και άλλο είναι να μην σε θέλουν τα 9 και συνεχώς να ανησυχείς γιατί δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει και ποτέ θα σου την πέσουν. Αν λοιπόν οι 9 στους 10 πούμε όχι στις Καλλικρατειες εκλογές δεν ξέρουμε αν κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχιστεί και να εδραιωθεί ο θεσμός.
  Θα ήθελα το σχόλιο σας και θα ήθελα επίσης να μου πείτε ποια πολιτική επιλογή ή στάση μας συμφέρει να κρατήσουμε κατά την γνώμη σας προκειμένου να απαξιώσουμε τις εκλογές του Καλλικράτη
  Ευχαριστώ

 243. Ο/Η Κώστας Αυδίκος λέει:

  Τελικά ρε παίδες…..μετά από 1 χρόνο και πλέον….και ένα 24ωρο πριν τις νέες δημοτικές αυτή τη φορά εκλογές….και χωρίς καν να υπάρχει θέμα αν θα χάσουμε κανένα μπάνιο (χειμώνιασε πια)….και αφού βρισκόμαστε προ πτωχεύσεως της χώρας αλλά και προ του αφανισμού και κατακερματισμού της μεσαίας τάξης….μετά την λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΝΤ μετά την φορολαίλαπα και την κατάργηση δώρων επιδομάτων θέσεων εργασίας αξιοπρέπειας και της ίδιας της ζωής….μετά την απαξίωση μιας ολόκληρης γενιάς και την ΑΠΟΓΝΩΣΗ και την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ….με τα ΜΜΕ και τα κόμματα μπάτσους ελεύθερων ιδεών και αποχαύνωσης του μυαλού μας και με επίτιμους τους Λαζό ΚΚΕ Κανέλη σε ρόλο ασφάλειας πιέσεως χύτρας ΣΕΒ
  ….μετά απ’όλα αυτά….όλα τα παραπάνω posts ΕΙΧΑΝ Ή ΈΧΟΥΝ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ;;;;
  Pαπαρολογίες…άνευ ουσίας.

  ΕΧΩ ΤΡΕΛΑ ΝΕΥΡΑ…..κι έχω τρελά νεύρα απ΄ όταν έμαθα να σκέφτομαι…και πέρασαν πολλά χρόνια…πολλά χρόνια ΤΙΠΟΤΑ….τόσα χρόνια ένα σκέτο ΤΙΠΟΤΑ!!!
  Κυβερνήσεις έρχοντια και φεύγουν πολιτικές και πολιτικοί έρχονται και φεύγουν χωρίς να προσφέρουν ΜΙΑ!!!!…χωρίς να αφήνουν κάποιο θετικό στίγμα….μόνο αρνητικά πρόσημα…τίποτε άλλο….χρεωκοπία ιδεών και ανθρώπων.

  Όχι λοιπόν… θα γυρίσω οριστικά πια την πλάτη μου…όχι μόνο στα κόμματα εξουσίας αλλά και στα μικρότερα κόμματα στα μικρότερα γρανάζια του σάπιου συστήματος που μας έκλεισε τα σπίτια….γιατί πολύ απλά οι ελπίδες για σωτηρία δεν υπάρχουν στις εκλογές ή στα πρόσωπα που γλύφουν μέχρι αηδίας για μια ψήφο….αλλά ούτε και στους μαλάκες που πάνε και ψηφίζουν γιατί »μπορούν» χωρίς να ξέρουν τι θέλουν ή ακόμα χειρότερα γιατί έτσι τους έχουν μάθει ότι »πρέπει» να κάνουν κάθε 4 χρόνια…..Οι ελπίδες δεν υπάρχουν ούτε στα κόμματα ούτε σε ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και λοιπά λαοπλάνα ΠΑΜΕ-ΦΥΓΕ-ΤΕΛΕΙΩΣΑ…λωποδύτες όλοι τους, εργατοπατέρες wannabe βουλευτές.Σαπίλα ως το μεδούλι.

  Αρκετά πια με το πανηγυράκι τους….εγώ σ’ αυτό το πανηγύρι σ’αυτό το τραγέλαφο σ΄αυτή την κοροϊδία δε θα λάβω μέρος ούτε θα ρίξω νερό στο μύλο τους….κι έτσι δεν θα νομιμοποιήσω….τουλάχιστον όχι στα δικά μου μάτια στα δικά μου μέτρα στη δική μ0υ ηθική….αυτή την κατρακύλα….δε θα νομιμοποιήσω τη συνέχιση λάθος πρακτικών και αντιλήψεων παλιών μυαλών…..γιατί πολύ απλά…

  ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ>>>ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ.
  Δεν μπορούμε 4 χρόνια να κοπροσκυλιάζουμε να μην κάνουμε τίποτα και λίγο πριν σαλπίσει ο χρόνος να πιάνει φωτιά ο κώλος μας ή μάλλον η γλώσσα….και όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει να γίνονται λόγια και υποσχέσεις για τα επόμενα 4 χρόνια.Δεν μπορεί να ζούμε με δανεικά και να μην παράγουμε τίποτα….παρά μόνο νταηλίκι μαγκιά κλεψιά ψευτιά και νταβατζιλίκι ευτραφών και μη νταβατζήδων.
  Δεν νοείται στη χώρα του φιλότιμου να μην υπάρχει φιλότιμο….δεν νοείται στη χώρα της δημοκρατίας να μην υπάρχει δημοκρατία,στη χώρα του πολιτισμού να υπάρχουν μόνο λαμόγια….που είναι η ελπίδα…υπάρχει σήμερα ελπίδα;

  Ελπίδα υπάρχει απλά κρύβεται καλά…..

  Χρειάζεται παιδεία, ήθος και αγώνα καθημερινό και προσωπικό και ομαδικό…κι επειδή οι ομάδες στο Ελλάντα είναι βρώμικες (ναι ναι….ακόμη και οι πιο μικρές) και τελειωμένες……εγώ θα κάνω τον δικό μου αγώνα μόνος μου….ελπίζω και ο καθένας σας να κάνει το ίδιο σύμφωνα με το δικό του ήθος τη δική του παιδεία και τη δική του δυναμική……κάποτε ίσως υπάρξει σύγκλιση….όταν ωριμάσουν όλα γύρω μας και πάνω απ΄όλα εμείς οι ίδιοι…..όταν πετάξουμε τις παρωπίδες κι αρχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας ΞΕΚΑΘΑΡΑ.
  Εγώ δε θα ψηφίσω αύριο….και δε θα ψηφίσω ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (ανεξαρτήτως μπάνιων του λαού…..του λαού…πόσο άσχημο ακούγεται αυτό).Για μένα η αυριανή μέρα διαγράφεται….εγώ βρίσκομαι ήδη στην επομένη….και περιμένω τα νέα πακέτα των τρομομέτρων……όμως δεν τα περιμένω με κατεβασμένο το κεφάλι…ή το βρακί….τα περιμένω και θα αντισταθώ όπως και όσο περισσότερο μπορώ…..my way.

 244. Παράθεμα: Διπλή αποχή | ελεύθερος δικτυογράφος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s