Ευρωκάλτσες 2009 (μέρος 1ο): Συνήθεις Ύποπτοι

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Ο ελληνικός λαός απείχε. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε. Ο ελληνικός λαός τιμωρήθηκε. Για τους μετανάστες και τους πάσης φύσεως εξεγερμένους, ούτε να το συζητάμε καλύτερα. Ο ελληνικός λαός τους πήρε και τους σήκωσε…


Πρόλογος

Έχοντας συμμετάσχει ενεργά σε μία άνιση μάχη κατά της αποχής και μία άτυπη, οικειοθελή και ανιδιοτελή καμπάνια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, νιώθω πως οφείλω να τοποθετηθώ ανοιχτά και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. Αν και κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η ανάλυση ενός ανθρώπου που έπεσε τόσο τραγικά έξω στις προβλέψεις του, είναι κάτι που εσείς και μόνο μπορείτε να κρίνετε και να σχολιάσετε. Επειδή το κείμενο μου βγαίνει μεγάλο, θα το δημοσιεύσω σε συνέχειες, ξεκινώντας από την εκτίμηση μου για κάθε κόμμα ξεχωριστά και καταλήγοντας στους αληθινούς νικητές και ηττημένους των φετινών ευρωεκλογών. Οι οποίοι δεν είναι ούτε τα κόμματα, αλλά ούτε και η αποχή.

Εισαγωγή: Νούμερα και φυσικά φαινόμενα

Σύμφωνα με τη φυσική, το ορατό φάσμα αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία συμπεριλαμβάνει τόσο το υπεριώδες όσο και το υπέρυθρο μήκος κύματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι μόνο ένα κομμάτι από το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας, η οποία εκτείνεται σε αόρατα και ενίοτε σιωπηλά άκρα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ορατό φάσμα:

ΠΑΣΟΚ: Πράσινη υπανάπτυξη

36,64%, 1.878.859 ψήφοι, 8  έδρες  (βουλευτικές 2007: 38,10%, 2.727.279 ψήφοι / ευρωεκλογές 2004: 34,03 %, 2.083.327 ψήφοι, 8 έδρες)

Θεωρητικά νίκησαν και οι οπαδοί τους έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν και να ζητάνε βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, το κόμμα τους το εμπιστεύτηκαν 850.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν είχε ηττηθεί από τη Νέα Δημοκρατία με την ίδια πάνω-κάτω διαφορά που την κέρδισε φέτος. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι πόσοι ακριβώς τους ψήφισαν, αφού ο αντιδημοκρατικός εκλογικός μας νόμος επιτρέπει δυστυχώς στις μειοψηφίες να κυβερνούν. Το πρόβλημα τους είναι ότι το χαμηλό ποσοστό τους δεν τους επιτρέπει να ονειρεύονται αυτοδυναμία, ιδίως αν μιλάμε για εξακομματική Βουλή. Όσο και να κουνάνε τα σημαιάκια τους λοιπόν, δεν κέρδισαν τίποτα – ούτε καν μία έδρα στην Ευρωβουλή παραπάνω από τους αιώνιους αντιπάλους τους. Καιρός να αλλάξουν στρατηγική και να σταματήσουν να κατηγορούν την αποχή, η οποία δεν είναι κάποια προσωρινή μόδα αλλά μία έμπρακτη αποδοκιμασία που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και προς αυτούς. Άλλωστε, χωρίς την αποχή το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο για την παράταξη τους.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση του (ούτως ή άλλως αρνητικού στην προοπτική συνεργασίας) ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός Βουλής οι (ναι σε όλα κι ό,τι κάτσει) Οικολόγοι Πράσινοι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι αν δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα ότι διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και ο σοσιαλισμός δεν της χρησιμεύει μόνο για σλόγκαν, οι πελατειακές σχέσεις και η διαπλοκή δεν αρκούν για να της χαρίσουν την εξουσία (η οποία δείχνει να είναι και το μόνο που νοιάζει πολλά από τα αλαζονικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, κέρδισε επιτέλους μία μάχη, αλλά εξακολουθεί να απέχει δραματικά από το πρότυπο του λευκού Ομπάμα που πλασάρουν γι’ αυτόν οι επικοινωνιολόγοι του. Τα μεγάλα και αόριστα λόγια δεν φτάνουν. Χρειάζεται ουσιαστική και συγκεκριμένη πολιτική για να ελπίζει το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των αριστερών καταβολών ενός κόμματος που δείχνει να έχει ξεχάσει ότι δεν κατσικώθηκε για τόσα χρόνια στην εξουσία επειδή ήταν νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό. 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το βασίλειο μου για ένα άλογο

32,29%, 1.655.636 ψήφοι, 8 έδρες (βουλευτικές 2007: 41,84%, 2.994.979 ψήφοι / ευρωεκλογές 2004: 43,01%, 2.633.574 ψήφοι, 11 έδρες)

Εντάξει, ό,τι και να λένε τον ήπιανε πιο άσχημα απ’ όλους – ή μήπως όχι; Ένα εκατομμύριο ψήφοι λιγότεροι από τις ευρωεκλογές του 2004 είναι σίγουρα εντυπωσιακή πτώση, όπως και οι 11 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως η αποχή είναι βουβή και το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή ήδη προσπαθεί να τη μασκαρέψει σε σιωπηλή ψήφο εμπιστοσύνης και απαίτηση του λαού για πιο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις. Μη χέσω, αλλά ας όψονται οι απέχοντες που τους καπελώνουν έτσι εύκολα όλοι. Όπως και να ‘χει, η νομιμοποίηση των επερχόμενων σκληρών μέτρων για την αποσόβηση της κρίσης έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει αν θα αντιπολιτευτεί σθεναρά την κυβέρνηση ή όχι.

Η χθεσινή διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 4,35% – ζόρικο ποσοστό αλλά αν σκεφτεί κανείς τα σκάνδαλα και τα λάθη που έχουν προηγηθεί, αξιοπρεπές και ενδεχομένως αναστρέψιμο. Με την εφεδρεία του Λ.Α.Ο.Σ σε επιφυλακή και το ΠΑΣΟΚ μακριά από αυτοδυναμίες και συνεργασίες, η δεξιά κέρδισε πίστωση χρόνου για να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να κλέβει, να εξαπατά και να καταστέλει. Μέχρι να έρθει η σειρά των άλλων να κυβερνήσουν, να κάνουν πάνω-κάτω τα ίδια, και φτου κι από την αρχή. Ας είναι καλά το κομματικό κράτος και η συντηρητική εμμονή της κοινωνίας, που κρατάει τις δεξαμενές ψήφων για τη Νέα Δημοκρατία σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα.

Ωστόσο, το διαφαινόμενο πολιτικό κόστος μίας άτυπης συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά είναι τεράστιο. Όχι μόνο επειδή μπορεί να οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη σε ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά επειδή απειλεί να την διασπάσει και να ξαναφέρει με τον πιο θεαματικό τρόπο τη μαχόμενη αριστερά στο προσκήνιο. Ο στόχος του Κώστα Καραμανλή είναι πλέον μονόδρομος: μηδενική ανοχή στα κινήματα και ξεπούλημα των πάντων στα συμφέροντα που τον διατήρησαν για λίγο ακόμα στην εξουσία.

ΚΚΕ: Ο ραγισμένος μονόλιθος

8,35%, 428.283 ψήφοι, 2 έδρες (βουλευτικές 2007: 8,15%, 583.750 ψήφοι / ευρωεκλογές 2004: 9,48%, 580.396 ψήφοι, 3 έδρες)

Φαινομενικά, ο Περισσός πέτυχε τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από τη διατήρηση των ποσοστών του κόμματος σε ικανοποιητικά επίπεδα και την πανηγυρική παραμονή του ΚΚΕ στην πρωτοκαθεδρία του αριστερού κινήματος. Ο (όχι και τόσο μεγάλος τελικά) αντίπαλος συνετρίβη και το Λ.Α.Ο.Σ δεν κατάφερε να πιάσει την τρίτη θέση. Όλα καλά. Μόνο που σε απόλυτα νούμερα, το ΚΚΕ είχε 150.000 ψηφοφόρους λιγότερους σε σχέση με το 2004 και το 2007 (όπου ο αριθμός των ψήφων που πήρε ήταν σχεδόν ίδιος). Κι επιπλέον, έχασε και μία έδρα (αν και σ’ αυτό παίζει ρόλο και η μείωση του συνόλου των εδρών από 24 σε 22). Για ένα κόμμα με τόσο σταθερή βάση και τόσο υψηλή συσπείρωση, το γεγονός ότι έχασε ψήφους αντί να καρπωθεί σημαντική μερίδα από τα εκατομμύρια των δυσαρεστημένων του δικομματικού συστήματος αγγίζει τα όρια της πανωλεθρίας. Κι ας μην είναι ορατή για τους φανατικούς οπαδούς.

Φταίει άραγε η προβοκάτσια που ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας και που ποτέ δεν είδαμε να πραγματοποιείται; Φταίει το άρωμα σκανδάλων που συνοδεύει τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κόμματος; Φταίει ο Πάγκαλος και η υποτιθέμενη αντικομμουνιστική υστερία που ελάχιστους δείχνει να αφορά; Φταίει η στάση που κράτησε το ΚΚΕ στα γεγονότα του Δεκέμβρη και τα συγχαρητήρια που έλαβε από το κατεστημένο της δεξιάς και της ακροδεξιάς; Φταίει η φυσική φθορά του παλαιοκομμουνιστικού μοντέλου “όχι σε όλα” και η απόφαση να ξεθαφτεί από το κελάρι η πολιτική που χάραξε ο Στάλιν πριν από 60 και πλέον χρόνια; Φταίει το κεφάλαιο, που με τη στάση του κανονικά θα έπρεπε να έχει στείλει πλήθη στην αγκαλιά του πανίσχυρου συνδικαλιστικού μηχανισμού του ΚΚΕ; Φταίει το αίτημα για μία ενωμένη αριστερά που θα συμμετέχει σε κοινούς αγώνες και κοινές πορείες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αφού δεν φάνηκαν να καρπώνονται τους συντρόφους που τόλμησαν να γυρίσουν την πλάτη στο ένα και μοναδικό κόμμα. Τους κέρδισε η αποχή, πράγμα αδιανόητο όταν μιλάμε για πιστούς ενός δόγματος που όλο και περισσότερο θυμίζει θρησκεία παρά πολιτική.

Λ.Α.Ο.Σ: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

7,15%, 366.615 ψήφοι, 2 έδρες (βουλευτικές 2007: 3,80%, 271.809 ψήφοι / ευρωεκλογές 2004: 4,12%, 252.429 ψήφοι, 1 έδρα)

Αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, αφού κατάφερε να εκτοξεύσει τόσο τα ποσοστά του όσο και τον απόλυτο αριθμό όσων τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Πολλοί αναλυτές προσποιήθηκαν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν απρόσμενη. Άλλοι τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για ένα επικίνδυνο φαινόμενο, ταυτίζοντας την άνοδο του Λ.Α.Ο.Σ με την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Αρκετοί είναι αυτοί που διατείνονται ότι αυτή η εξέλιξη θέτει σε πολιτική ομηρία τον πρωθυπουργό, αναγκάζοντας τον να επιβάλλει ακόμα περισσότερη και σκληρότερη καταστολή σε διαδηλωτές και αλλοδαπούς. Πολύ φοβάμαι ότι στην επόμενη πορεία διαμαρτυρίας (ιδίως αν συμμετέχουν μουσουλμάνοι), θα δούμε ένα πρόσωπο της δεξιάς που οι γονείς μας ακόμα προσπαθούν να ξεχάσουν ότι κάποτε έζησαν. Κι όπως λέει κι ο λαός (και όχι το Λάος) “όπου δεν φτάνει το κράτος, φτάνει το παρακράτος…”

Πόσο κατευθυνόμενη όμως μπορεί να είναι η επιτυχία του Λ.Α.Ο.Σ; Και πόσο προσωρινή; Πέρα από την οφθαλμοφανή στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς τη συντήρηση και την ξενοφοβία εξαιτίας των αντικειμενικών συνθηκών, το κόμμα του ικανότατου δημαγωγού Γιώργου Καρατζαφέρη είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο παιδί των ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων. Μόνο στο δελτίο του Alter, η εκπροσώπηση του αντιστοιχεί σε παράταξη που έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα 20-25% των ψήφων του εκλογικού σώματος – ενώ μέχρι χθες δεν είχε καν πιάσει το 4%.

Γιατί άραγε τα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να μας κάνουν οπαδούς των ιδεών που εκφράζει το Λ.Α.Ο.Σ; Γιατί τόση εμμονή με τα “μεγάλα εθνικά θέματα”; Γιατί τόση προπαγάνδα για την “ξενόφερτη εγκληματικότητα”; Θέλουν τόσο πολύ να έχουν μια κοινωνία που αποτελείται από φασίστες; Ή μήπως θέλουν να νομιμοποιήσουν την κρατική βία και να σπείρουν τον τρόμο κατά της διαφορετικότητας και των κοινωνικών κινημάτων; Κατά πάσα πιθανότητα και τα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι αν ποτέ ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφήσει τους εθνικοπατριωτικούς λεονταρισμούς και αποφασίσει να αντιπαρατεθεί στους νταβατζήδες που τον ανέδειξαν, ο αποκλεισμός του από τη δημόσια σφαίρα και η αναπλήρωση του από κάποιον άλλον υποταγμένο στρατιώτη του κατεστημένου πρέπει να θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται, σε αντίθεση με την εκτίναξη του Λ.Α.Ο.Σ σε ακόμα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά στο μέλλον, που είναι σχεδόν δεδομένη.

(συνεχίζεται…)

Advertisements
This entry was posted in υπεροψιες, ψυχοτραυματικα, αγριαδες. Bookmark the permalink.

25 Responses to Ευρωκάλτσες 2009 (μέρος 1ο): Συνήθεις Ύποπτοι

 1. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Τους απέχοντες τους έφαγαν οι γαλάζιοι καρχαρίες και βαφτίσθηκαν νεοδημοκράτες Τσουκαλάδες ερήμην τους.

  Ας πρόσεχαν.

  Συμφωνώ με το κείμενο και αναμένω την συνέχεια, αλλά πιθανολογώ ότι η πτώση των ψήφων του ΚΚΕ οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει, στην φυσική φθορά της μη ανανεούμενης εκλογικής βάσης του. 😛

  Τουλάχιστον στην Σουηδία οι μαύροι Πειρατές για χάρη της ελευθερίας του ίδερνετ πήραν 7,1% και βυσμάτωσαν τους ακροδεξιούς που πήραν 3,8%.

  Παρ’ όλα αυτά επειδή βλαστημήσατε τον αρραγή κομματικό μονόλιθο του ΚΚΕ, πάρτε ένα βίδεο για τιμωρία:

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  Πόλσε,

  150.000 κομμουνιστές δεν πέθαναν μέσα σε δύο χρόνια ούτε στον εμφύλιο. Τι διάολο, χρονοδιακόπτη είχαν ή έληξε η εγγύηση;

  Και η Σουηδία μια χαρά ακούγεται για μετανάστευση. Αν και μάλλον θα προτιμήσω θερμότερα κλίματα…

 3. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Αναμένω κι εγώ με αγωνία τις συνέχειες της ανάλυσης. Αν τη στείλεις και στο TVXS προβλέπω να σπάσει το δυσκολοκατάρριπτο ρεκόρ των 300+ σχολίων του δεκαλόγου κατά της αποχής. Ελπίζω να βρεις και εκδότη να τα εκδόσει όλα σε ένα μεγάλο καλαίσθητο τόμο ή εναλλακτικά σε μικρότερους τόμους που να τους προσφέρει σε συνέχειες κυριακάτικη εφημερίδα.

  Αν εξαιρέσεις τα μούτρα του πατερούλη, νοσταλγικός και εμψυχωτικός ο ύμνος της ΕΣΣΔ που μας θύμισε ο φινλανδός σύντροφος. Μια πιθανή συμμαχία με «πειρατές» είναι καλή ιδέα, την ανέφεραν και ραδ. σταθμό «Στο κόκκινο». Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην επανάσταση του ’21 οι πειρατές Μιαούλης, Κανάρης, Τομπάζης κ.α. συνέβαλαν τα μέγιστα.

  Περί μετανάστευσης, έχω κι εγώ ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κούβα αλλά η παροιμιώδης κομματική γραφειοκρατεία – κληρονομιά της σοβιετικής επιρροής – εμποδίζει ακόμα το αναθεματισμένο χαρτί να φτάσει μέχρι το γραφείο του συντρόφου Ραούλ για να εγκριθεί.

  Hasta siempre

 4. Παράθεμα: Επιλογές εκ της σύνταξης « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ

 5. Ο/Η Rodia λέει:

  Την άνοδο του ΛΑΟΣ δε χρειαζόντουσαν μαντικές ικανότητες για να τη προβλέψει κανείς -άσχετα που η εξοχότητά μου επαίρεται γι αυτό! 😉 Η αποχή εκεί οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια λέμε…
  Η διαρκώς διογκούμενη προβολή του Καρα Τζα Φύρερ στα κανάλια με προβλημάτισε από την αρχή. Δεν ήταν αρκετός ο Προφήτης Μας, καθώς φαίνεται. Χρειαζόταν να βγει μπροστά ο αρχιδιαφημιστής. Με τη ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ διαφήμιση ότι τάχα έδωσε όλα τα χρήματα τα προορισμένα για τις διαφημίσεις του κόμματος στο ταμείο για τη φτώχεια με τσεκ που έδειχνε την υπογραφή του. Δεν μας είπε όμως ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ πλήρωσε αυτή τη διαφήμιση. Η βλακεία είναι πανίσχυρη -αυτό είναι διαπίστωση- και η βλακεία οδηγεί σε μονοπάτια με μια κατεύθυνση, τη ΒΙΑ.
  Για τούτο σου αφιερώνω την ΕΡΙΚΑ, αν δεν ανατρίχιασες αρκετά, ελπίζοντας να μη χρειαστεί να τη ξανακούσουμε σύντομα. –>>

  • Ο/Η ΒΤ λέει:

   Απλα λόγια:

   ΝΔ: Το κόμμα με την μεγαλύτερη συσπείρωση σε αυτές τις εκλογές έχει σαν δικαιολογία το λευκό…Αν έιναι δυνατόν. Δεν πρέπει να σχολιάσουμε καν την παραγραφή. Κατευθείαν κρεμάλα ασυζητητή.

   ΠΑΣΟΚ: Ως γνωστόν τους πήρε και αυτούς η μπάλα των σκανδάλων. Ακόμα πιστεύω ότι ο Γιωργάκης δεν κάνει για πρωθυπουργός. Δεν έχει την μαγκιά να κάνει τέτοιες κινήσεις ωστέ να αλλάξουν τα πράγματα.

   Γιατί ανέβηκε το ΛΑΟΣ:
   Έκανε διαφημιστική μαγκιά. Πήρε ένα κομμάτι από τα χρήματα που παρέχει το κράτος στα κόμματα.. και τα έδωσε. Εκτός αυτού νομίζω ότι απαντάει ότι τον ρωτάνε.

   Οσο για Rodia
   για την έκφραση «τάχα έδωσε όλα τα χρήματα». ποιος σου είπε ότι τα έδωσε όλα?
   Η επακριβής φράση που είπε στην προεκλογική του καμπάνια ήταν η: «να δώσουμε όλα τα κόμματα, από κοινού, ένα ποσό από την κρατική χορηγία που λαμβάνουμε».

   Προτιμάω κάποια από αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν σε φτωχούς παρά να βλέπω γεωργούς να αρπάζουν σημαίες, διαφήμιση που κοστίζει μία σύνταξη 2 και 3 φορές μέσα σε 5 λεπτά.
   Επίσης η άλλη μαγκιά του είναι ότι αυτά τα χρήματα που έδωσε, βοηθάνε στην εφορία.

   ΟΣΟ για τους 150.000 – του ΚΚΕ
   1)Μάλλον έλειξε η εγγύηση τους καθώς ωρίμασαν. Μάλλον δεν πρέπει να εμπιστεύεσε ένα κόμμα του οποίου ο/η αρχηγός δεν απαντάει στις ερωτήσεις καθόλου η απαντάει με ψέμματα σε δηλώσεις δεν έχουμε καμια σχέση με επιχειρηματίες…
   2)1400 Ε βασικός μισθός? εδώ δεν τα δίνετε σε δικούς σας υπαλλήλους θα τα δώσετε σε άλλους…Η οικονομική κρίση θα φταίει.
   3) Να φύγουμε από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Διαλέξτε χρεωκοπεία ή Τουρκία

   Επίσης η καμπάνια με τα μεγάφωνα σε σταθμούς τρένων δεν σας θύμισε λίγο Κίνα ή Γερμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης?

   …Όχι παιδιά εγώ δεν ψήφισα, και εγώ στη παραλία ήμουν, δεν είμαι εγγεγραμένος σε κανένα κόμμα, απλά μου αρέσει να ακούω όλα τα λόγια των πολιτικών και να καταλαβαίνω τι γίνεται.

   …Μάθετε στο μυαλό σας κολύμπι γιατί βλέπω ότι πνίγεστε στην βλακεία αυτού του κόσμου…

 6. Καλημέρα σας!
  Περιμένω τη συνέχεια που είναι και εκεί που μας καίει!
  Ο ΛΑΟΣ θα λαμβάνει πάντα την ψήφο των νοικοκυραίων όσο η αριστερά δεν χτυπάει ξεκάθαρα την νοοτροπία αυτή. Αλλά πλέον δεν μπορεί αυτό να γίνεται μόνο στο επίπεδο των αρχών! Μάλλον δεν πιάνει ή δεν αρκεί! Θέλει απαντήσεις και λύσεις.
  Έλικα, ελπίζω να χαλάρωσες λίγο. Οι καιροί απαιτούν ηρεμία και πείσμα! Καθαρό μυαλό για να δούμε τι θα κάνουμε!

 7. Ο/Η fight back λέει:

  γενικα σε διαβαζω και μ’αρεσει η οπτικη σου και συμφωνω σε πολλα.

  στη συγκεκριμενη αναλυση, δε λειπει η αξιοπιστια.
  κατα τη γνωμη μου λειπει η ψυχραιμια και η αντικειμενικοτητα.

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  Καλημέρα κι ευχαριστώ για το μπαζάρισμα. Λινκάρετε και αναδημοσιεύστε ελεύθερα.

  @ tsalapeteinos

  Επειδή ανέφερες το tvxs.gr και τη διαδικτυακή καμπάνια κατά της αποχής, αξίζει να επισημάνουμε ότι σ’ αυτές τις εκλογές τα νέα και εναλλακτικά μέσα ηττήθηκαν κατά κράτος. Για κάθε έναν που πείθαμε να πάει να ψηφίσει αριστερά, τα παραδοσιακά μέσα έπειθαν εκατό να μην πάνε να ψηφίσουν ή να ενισχύσουν την ακροδεξιά και τον δικομματισμό.

  Ο Πόλσε είναι Σουηδός (ημίαιμος) κι όχι Φινλανδός σύντροφος 🙂

  Καλή επιλογή είναι κι η Κούβα, αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα μας βλέπω να καταλήγουμε στο Γκουαντάναμο.

  @ Ροδιά

  Η χθεσινή εκπομπή του Χατζηνικολάου ήταν χαρακτηριστική για το κλίμα που θα επικρατήσει από δω και πέρα. Ο Βορίδης ευτυχισμένος κι από θέση ισχύος να τσαμπουκαλεύεται ελεύθερα με όποιον γουστάρει, ο Παυλόπουλος (ο οποίος είναι δεξιός αλλά όχι φασίστας) με μία μούρη μέχρι το πάτωμα να προσπαθεί να αποκρούσει το φλερτ της ακροδεξιάς για συγκυβέρνηση με αοριστολογίες, ο Μαργαρίτης κομπάρσος να δέχεται καρπαζιές και δούλεμα από όλους, ο Χρυσοχοΐδης να επιμένει στη γραμμή «κερδίσαμε» για τα μάτια του κόσμου, κι ο Χρυσόγελος των Ο-Π να στριμώχνεται να απολογηθεί για την «εθνική προδοσία» του κόμματος του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  Όσο για τον Χατζηνικολάου, έδινε συγχαρητήρια στον Βορίδη που κατάφερε να γίνει συνδιαχειριστής της πολυκατοικίας και απορούσε πώς τα κατάφερε. Μήπως επειδή έχει παρελάσει όλη η χούντα από το δελτίο σου Νικολάκη; Μέχρι και τον Παττακό είχες καλεσμένο, ενώ τον δηλωμένο ναζί Πλεύρη (περήφανο πατέρα) τον είχες πανελίστα κάθε τρεις και λίγο. Άξιος ο μισθός σου και να προσέχεις μη σε δαγκώσει το φίδι τώρα που βγήκε από το αυγό που κράταγες ζεστό κάτω από το κωλαράκι σου…

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  @ κόκκινο μπαλόνι

  Η συνέχεια ψήνεται. Με δυσκολεύει λίγο γιατί πονάει. Όχι όσο το τελικό συμπέρασμα βέβαια…

  @ fight back

  Σε σχέση με το βρισίδι που έριχνα το βράδυ των εκλογών, αυτό το κείμενο είναι μνημείο ψυχραιμίας κι αντικειμενικότητας 🙂 Αν είναι αξιόπιστο ή όχι, θα φανεί από τις εξελίξεις. Ευχαριστώ για την παρατήρηση πάντως.

 10. Ο/Η Rodia λέει:

  Εχω αραιώσει τη τηλεθέαση, ο καναπές με ζεσταίνει πολύ βλέπεις…
  Αυτό που παρατήρησα στη γειτονιά μου όμως, ταιριάζει με την εκπομπή του Χατζηνικολάου όπως τη παρουσιάζεις:
  Οι νεαροί χρυσαυγίτες που τα βράδια μαζευόντουσαν στα παγκάκια στα πεζοδρόμια γύρω από τη μικρή πλατεία, χτες ήταν αραχτοί από νωρίς το απόγευμα στις πολυθρόνες του μικρού καφέ και γελούσαν λέγοντας φωναχτά χοντράδες, έδειχναν κατενθουσιασμένοι.
  Πρόκληση; Αμπα… μάλλον θράσος.

 11. Ο/Η Daria λέει:

  Καλημέρα,
  εμένα μου φάνηκε αρκετά ψύχραιμο το κείμενό σου. Πολύ πιο ψύχραιμο απ’ όσα θα μπορούσα να σκεφτώ εγώ. Που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί είμαι οργανωμένη εκεί αλλά γιατί μου φαινόταν πάντα πως ήταν οι πιο «τίμιοι» μέσα στη θολούρα τους και στις συνιστώσες τους. Και γιατί ήταν αυτοί που δέχονταν το μεγαλύτερο πόλεμο, όχι μόνον από τα ΜΜΕ αλλά και στο διαδίκτυο. Όπου, αν κάποιος δεν ζούσε στην Ελλάδα θα νόμιζε απ’ αυτά που γράφονται, πως την Ελλάδα κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ατσάλινο χέρι.
  Πάντως για το ΛΑΟΣ ήμουν σίγουρη πως θα σάρωνε. Ποσοστό δεν μπορούσα να μαντέψω ακριβώς αλλά οι βόλτες που κόβω στο νετ αυτό μου σιγοψυθίριζαν.

 12. Ο/Η Daria λέει:

  Όσο για τα πάνελ και το τσαμπουκάλεμα του Βορίδη, αυτός ήταν τίποτε μπροστά στο τσαμπουκάλεμα του λαϊκού μάγκα Βελόπουλου το βράδυ των εκλογών. Μόνο που δεν σηκώθηκε να χαστουκίσει την Κανέλλη που όσο να πεις δεν μασάει εύκολα και είναι πιο πολλά χρόνια στο κουρμπέτι. Άλλαξα κανάλι για να μη δω το ύφος του σε περίπτωση που θα μιλούσε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Σιχάθηκα και τρόμαξα στην ιδέα πως αυτό το χουλιγκάνικο σίχαμα θα το βλέπω μπροστά μου να γελάει και να τσαμπουκαλεύεται όποτε ανοίξω τηλεόραση. Και ακόμα χειρότερα, πως τέτοια υποκείμενα θα υποβάλλουν και θα επιβάλλουν την άποψή τους στον μπουχέσα.

 13. Ο/Η BUTTERFLY λέει:

  Καλημερα!
  Εχω αρκετα να πω, αλλα περιμενω και το 2ο μερος. Παντως απογοητευτηκα αρκετα με τις εκλογες και κυριως με τη νοοτροπια μας!

 14. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ροδιά

  Ήρθαν για να μείνουν. Και τώρα θα είναι πλέον εκείνοι που θα μας λένε «πίσω στις τρύπες σας σκουλήκια» κάθε φορά που σηκώνουμε κεφάλι.

  Εσύ πού λες να μεταναστεύσεις αλήθεια;

  @ Daria

  Καλημέρα. Το δεύτερο μέρος (που αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ) ανεβαίνει εντός ολίγου.

  Για τους τραμπούκους που αφήσαμε να μας κάτσουνε στο σβέρκο, ας όψονται όσοι ποτέ δεν τους πήραν στα σοβαρά. Μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και απλά πρόκειται για προσωρινή μετατόπιση ψηφοφόρων της ΝΔ. Κούνια που τους κούναγε και καλά να περάσουν στην Ασφάλεια…

  @ Butterfly

  Άστα να πάνε καλή μου. Βγάλαμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας. Αλλά αυτό θα το αναλύσω στο τελευταίο μέρος της εκλογικής μου αποτίμησης.

 15. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Έλικα, χάσαμε. 😉 (και δεν εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ).

  Αλλά εγώ δεν το βάζω κάτω.
  Είμαι πεισματάρικο σεξοαντιδραστικό γουρουνι.

  Αλλαγή προσέγγισης μάλλον θέλει.

  Και δεν θεωρώ δεδομένη την αύξηση των Λαοτιανών.
  Μπορεί και να έπιασαν ταβάνι.

  Από την άλλη βέβαια, ο Καρ -ατζα- είναι καλός λαδέμπορας.

 16. Ο/Η Elikas λέει:

  Μόλις ανέβηκε το δεύτερο μέρος της εκλογικής αποτίμησης. Έχει και ΣΥΡΙΖΑ μέσα, οπότε φτιάξτε φραπέ και αράξτε να το απολαύσετε.

  @ antidrasi+sex

  Τον ήπιαμε φίλε. Και ούτε εγώ εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Για το τι μέλλει γενέσθαι, θα τοποθετηθώ στο τρίτο και τελευταίο σεντόνι αυτού το αφιερώματος. Ζητώ συγγνώμη για την έκταση (σε όσους το διαβάζουν και δεν μπήκαν στο μπλογκ μου απλά γκουγκλάροντας τη λέξη «μουνί»). Αν δεν τα έγραφα όμως θα έσκαγα.

 17. Ο/Η Кроткая λέει:

  Κι εγώ βρίσκω το κείμενό σου ψύχραιμο και γενικά σωστό. Είμαι λιγότερο ψύχραιμη εξού και δεν ανέβασα τίποτα ακόμα, γιατί θα έπρεπε να βάλω disclaimer «adults only»! 🙂

  Για την ουσία, εν ολίγοις, το συμπέρασμα είναι πως ο μόνος νικητής είναι οι (κάθε λογής) φασίστες (όχι μόνο του ΛΑΟΣ), σε μια χώρα που περηφανευόταν όσο να πεις για την δημοκρατικότητα και την αγάπη της για ελευθερία (δες και το εθνικό μας ύμνο)!

  Μία μόνο παρατήρηση επί του λεκτικού (γιατί επί της ουσίας μάλλον το ίδιο εννοούμε).
  Για μένα η αποχή δεν δηλώνει αποδοκιμασία του συστήματος. Δηλώνει άγνοια, αφασία και αδιαφορία, φούλστοπ. Ο κόσμος δε νοιάζεται για τίποτα πέρα από το μπάνιο, τα γκομενάκια και το φραπέ. Άντε και τα μοχίτος στο Γκάζι. Ο κόσμος έχει γίνει φυτό, και τα γεράνια στο μπαλκόνι μου είναι πιο ζωντανά από το μέσο ευρωπαίο πολίτη!
  Και ναι μεν, κάποιοι έχουν δουλέψει σκληρά για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, ενώ κάποιοι άλλοι πιάστηκαν στον ύπνο και εκπλήσσονται. Πλην όμως, τα αποτελέσματα ξεπερνούν ακόμα και τις προσδοκίες του πρετεντέρη, ο οποίος πρέπει να άνοιξε τρελές σαμπάνιες Ντομ περινιόν τον Κυριακή το βράδυ!

  Συμφωνώ με τον Αντιδρασέξ από πάνω, «αλλαγή προσέγγισης», αλλαγή ρητορικής, φτάνουν πια τα ξύλινα λόγια, φτάνει η ομφαλοσκόπηση, έλεος πλέον, ο κόσμος εκεί έξω ζει και σκέφτεται αλλιώς, κι αν δεν το κατάλαβες, too bad for you. Όχι νέες ηλικίες, καινούρια μυαλά, να, σαν της Ροδιάς πχ!

  Έχω να πω πάρα πολλά για το μέρος βου (όπως υποψιάζομαι πως θα είναι) εξού και επιφυλάσσομαι. Μου τη δίνει που θα μοιάσω με το γκρινιάρη στη γωνία, αλλά και τι άλλο μένει;

  Ακόμα, μην ομφαλοσκοπούμε κι εμείς, δείτε τα αποτελέσματα στην Ολλανδία, την Αυστρία ή τη Γερμανία. Δείτε τη συμμετοχή στη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Δείτε πώς ψήφισαν οι Γάλλοι (Τζίζους, ένα χρόνο κίνημα έχουν στη Γαλλία ρε π@@στη μου!) ή οι Ιταλοί (μα 40% στο μπότοξ???).

  Εν κατακλείδι η βλακεία είναι αήττητη, συντρόφια, τα’πε και ο Άλμπερτ πρινα πό 60 χρόνια.

  [Αιτήσεις αλλαγής υπηκόοτητας στα κατά τόπους προξενεία κάνουμε; Ανταλλάσσω το ελληνορθόδοξο διαβατήριό μου με ένα πουρτουγγαλέζικο asap!].

 18. Ο/Η Rodia λέει:

  Καλέ μου Ελικα, εδώ δεν τό’στριψα (αλά καραμανλιστί) τόσα κι άλλα τόσα χρόνια και θα εγκαταλείψω το καράβι στα στερνά; Απαπαπα! Οχι βέβαια πως δηλωνω καπετάνιος, αν και μου πάει το καπετανιλίκι [εδώ παρένθεση ευχαριστίας προς Κροτ(ίδα)!!], αλλά έχω πεισμώσει πια να δω μια άσπρη μέρα να ξημερώνει στο τόπο μας -ΟΧΙ ΛΕΥΚΗ, εννοείται.
  ..οπότε.. στον αγώνα μέχρι τλευταίας ρανίδος..
  (προχτές πέταξα στα σκουπίδια -κρατησου!- 273 από τις αιτήσεις/εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για εκπόνηση μελετών, όλες υποβληθείσες επί ΠΑΣΟΚ, μερικές με εξώδικα ενστάσεων με υπογραφή Φώτη Κουβέλη εναντίον μου. Επί ΝΔ ανέλαβα 2 μελέτες δημοσίου ενδιαφέροντος, να λέγεται του στραβού το δίκιο, ίσως με νόμισαν συγγενή συνονόματου υπουργού, όπως τότε που μου έκλεισαν σούπερ δωματιο σε ξενοδοχείο σε περίοδο αιχμής)

 19. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  @Έλιξ (ας αρχίσωμεν πάραυτα να εξασκούμεθα εις την καθαρεύσουσα κατόπιν της επικατήσεως των εθνικοκοφρόνων)

  Αυτό για την αποτυχία της καμπάνιας των εναλλακτικών μέσων έναντι των παραδοσιακών ξαναπέστο. Επειδή είμαστε μια μεγάλη παρέα συνοδοιπόροι συμπλόγγερς θεωρήσαμε ότι είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος – πλάνη οικτρά. Ούτε καν αντιπροσωπευτικό δείγμα των νέων (25-40 χρονών), κατοίκων αστικών κέντρων, χαρτογιακάδων και με ανώτερη μόρφωση που ψήφισαν τον Ομπάμα και τον Κον Μπεντίτ στη Γαλλία (βλ. http://www.tvxs.gr/v13681 ) δεν είμαστε. Χωρίς να θέλω να εκμαιεύσω ότι ψήφος υπέρ των ανωτέρω είναι ακριβώς προοδευτική, αλλά αναφέρω ενδεικτικά σαν περιπτώσεις που οι διαδιχτυακές καμπάνιες δούλεψαν καλά. Κάτι αντίστοιχο υποθέτω έγινε και με τους Σουηδούς πειρατάς. Εδώ στο λεβάντε φαίνεται πως η διείσδυση του διαδιχτύου είναι πολύ μικρότερη, και ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για σοβαρούς σκοπούς (ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, πολιτική). Πλάκα πλάκα κάτι ξέρει το ΚΚΕ που συνεχίζει να κάνει καμπάνιες με τα χωνιά πάνω στα αγροτικά και με τα τραγούσια του Μίκη. Βέβαια η λύση δεν είναι να γυρίσουμε επικοινωνιακά 60 χρόνια πίσω, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά από τα αποτελέσματα της κάλπης. Δείτε και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο blog των G700.
  http://g700.blogspot.com/2009/06/700.html

  Όσο αφορά στο σύντροφο Λιτμάνεν (συγγνώμη αν δεν το διαβάζω σωστά, δεν κατέχω τα ρουνικά), Σουηδοί, Φινλανδοί, Έλληνες, Τούρκοι, Αλβανοί και Κοσοβάροι στον κόσμο των αφεντικών – και των φασιστών -είμαστε όλο μετανάστες!

 20. Ο/Η Elikas λέει:

  @BT

  Για το ΛΑΟΣ διαφωνούμε. Σε πληροφορώ ότι έπαιξε αρνητικό ρόλο η χειρονομία της διαφήμισης με την επιταγή προς τους φτωχούς για κάποιους που κανονικά σκέφτονταν να τους ψηφίσουν. Πιο σημαντικοί ήταν δύο παράγοντες:

  α) Το τεράστιο σπρώξιμο από τα ΜΜΕ (άμεσο με Μπουμπούκο ορίτζιναλ και έμμεσο με τη γυναίκα του να ανακρίνει φουκαράδες δημόσια).

  β) Η εσκεμμένη παθητικότητα των σωμάτων ασφαλείας (που στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από ακροδεξιούς) απέναντι στη σκληρή εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και στην ασυδοσία μιας δράκας μαλακισμένων που νόμιζαν ότι ο Δεκέμβρης συνεχίζεται και μπορούν να σπάνε ό,τι και όποτε γουστάρουν. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν παραβλέπω καθόλου τις «επιχειρήσεις σκούπα» εναντίον δικαίων τε και αδίκων μεταναστών, ούτε το ξύλο και τα δακρυγόνα στους (ειρηνικούς συνήθως) διαδηλωτές. Η τεχνητή πόλωση (που κορυφώθηκε με τις φαντεζί αλλά ακίνδυνες «τρομοκρατικές» ενέργειες ανθρώπων που πιθανότατα είναι προβοκάτορες της ΕΥΠ), κατάφερε να εξαγριώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να θέσει ως λαϊκό αίτημα το ζήτημα της ασφάλειας. Οδηγώντας νομοτελειακά στην εμφάνιση των σκληροπυρηνικών «σωτήρων» του ΛΑΟΣ.

  Κατά τ’ άλλα, μας λες ότι δεν ψήφισες και να μάθουμε στο μυαλό μας κολύμπι. Εσένα δεν σε αγγίζουν όλα αυτά που συνέβησαν μέχρι τώρα; Δεν θα σε αγγίξουν αυτά που άθελα σου νομιμοποίησες να συμβούν από δω και πέρα;

  Όταν κάποιος τσεκουρώνει τον κορμό του δέντρου, δεν είναι λογικό να κοροϊδεύεις εκείνους που πριονίζουν το κλαδί που κάθονται επειδή το δικό σου κλαδί παραμένει άθικτο.

  @ Κροτ

  Η βλακεία είναι σίγουρα αήττητη, αλλά δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Καλλιεργείται, μανιπουλάρεται, επιβάλλεται. Αν κοιτάξεις γύρω σου, θα δεις πάρα μα πάρα πολλούς συντηρητικούς ανθρώπους στον χώρο της αριστεράς (ακόμα και της αναρχίας). Μερικοί από αυτούς είναι τόσο πωρωμένοι με το αλάθητο που πιστεύουν ότι κατέχουν, ώστε αν πέρναγε από το χέρι τους θα το επέβαλλαν σε μία ολόκληρη κοινωνία δια της βίας. Με λίγα λόγια, φασίστες υπάρχουν παντού, και όχι μόνο στην ακροδεξιά.

  Η προβατοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών κι ο ραγιαδισμός σαν πρότυπο lifestyle είναι πολύ λιγότερο αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και πολύ περισσότερο αποτέλεσμα έξυπνου και άκρως επικίνδυνου πολιτισμικού μάρκετινγκ. Συγκριτικά, ο «Μεγάλος Αδελφός» του Όργουελ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν αυταρχικό καθοδηγητή της γειτονιάς.

  @ Ροδιά

  Καλά κάνεις και δεν εγκαταλείπεις το καράβι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι έχει ήδη γίνει υποβρύχιο.

 21. Ο/Η Allu Fun Marx λέει:

  Αντι-ΚΚΕ κλισεδούρα και άγιος ο…θεός.

  Φαντάζομαι τι χαρούλες θα κάνατε, αν το ΚΚΕ έπεφτε κάτω από 7%…

 22. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Allu Fun Marx

  Καλά, εσύ δεν κατάλαβες τίποτα…

  Χέστηκα για το ποσοστό του ΚΚΕ, χέστηκα και για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον για τα μηδέν κόμμα κάτι του εξωκοινοβουλευτικού αυτισμού. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι δεν μπορώ να αθροίσω αυτά τα ποσοστά, γιατί όλοι θεωρούν ότι αυτός που συμμετέχει στην παραδιπλανή πορεία δεν είναι σύντροφος τους. Κι αυτό που πραγματικά με καίει είναι ότι ακόμα κι αν μπορούσα να τα αθροίσω, τα ποσοστά αυτά είναι εξωφρενικά μίζερα και παντελώς ανίκανα να προκαλέσουν οποιουδήποτε είδους ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος.

  Μπορείς να χαίρεσαι λοιπόν όσο θέλεις που 150.000 κομμουνιστές γύρισαν την πλάτη στην παλαιολιθική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ αλλά το ποσοστό κρατήθηκε σε «αξιοπρεπή» επίπεδα. Η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει, ο νεοφιλελευθερισμός μας γράφει όλους στα παπάρια του και τα λαμόγια θα συνεχίσουν να πίνουν το αίμα κάθε εργαζόμενου – είτε είναι οργανωμένος οπαδός σε κάποιο κόμμα είτε όχι.

 23. Ο/Η Rodia λέει:

  μερικοί μπακαλίστικοι υπολογισμοί:

  1. η ΝΔ έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων 977.934 και σε ποσοστό -37,13%
  2. το ΠΑΣΟΚ έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων 204.468 και σε ποσοστό -9,81%
  3. το ΚΚΕ έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων 152.113 και σε ποσοστό -26,20%
  4. ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε απόλυτο αριθμό ψήφων 13.549 και σε ποσοστό -5,32%
  5. το ΛΑΟΣ κέρδισε σε απόλυτο αριθμό ψήφων 114.186 και σε ποσοστό +45,23%
  6. οι Ο-Π κέρδισαν σε απόλυτο αριθμό ψήφων 138.319 και σε ποσοστό +338,41%

 24. Ο/Η Rodia λέει:

  συμπλρ–>> σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2004.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s