Αλυσιδωτή επιστολή

Αγαπητέ σύντροφε,

με όλη την καλή διάθεση, θα ήθελα να σου επισημάνω την προσοχή στο ενδεχόμενο να ακολουθείς προβληματική επικοινωνιακή πολιτική. Δεν θέλω να σου υποδείξω τι να γράψεις φυσικά. Δεν έχω συγκεκριμένη άποψη άλλωστε, γιατί ομολογώ ότι – αν και συμφωνούμε σε πολλά – σπάνια επισκέπτομαι την ηλεκτρονική εφημερίδα σου.

Ο λόγος είναι απλός. Για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει περάσει στην εποχή του web 2.0 και των κοινωνικών δικτύων (blogs, twitter, facebook, myspace, linked in, κλπ), ο καθημερινός βομβαρδισμός με ενημερωτικά mail (από οποιονδήποτε) θεωρείται spam και σβήνεται αμέσως. Στην καλύτερη, αγνοείται. Κι έτσι, ενώ μπορεί να φιλοξενεί η εφημερίδα σου μια πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη για το Α ή Β γεγονός, ελάχιστοι θα το μάθουν. Πιθανόν ούτε καν οι κοντινοί σου φίλοι και ομοϊδεάτες.

Ελπίζω ειλικρινά να μην παρεξηγηθείς από την υπόδειξη μου και να μη θεωρήσεις τη στάση μου ελιτίστικη. Απλά πιστεύω ότι η μέθοδος που ακολουθείς είναι κραυγαλέα, παρωχημένη και εντέλει αναποτελεσματική. Όσο και η ντουντούκα που αντηχεί έξω από τα άδεια γραφεία της Σταδίου (σε μια πορεία που ποτέ δεν θα δείξει η τηλεόραση – εκτός αν σπάσουν τζαμαρίες).

Κοινώς, έχεις να παλέψεις με ελικόπτερο και κρατάς τόξο.

Κι αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με το πόσο απολιτίκ και καπιταλιστικά είναι τα νέα μέσα. Που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επαναστατικά από όσο φαντάζεσαι…

Φιλικά,

Έλικας

Υ.Γ.(1) Αλυσιδωτή επιστολή (chain mail) είναι η γνωστή ιστορία «στείλε αυτό το γράμμα σε 50 ανθρώπους» – μόνο που στην εποχή του διαδικτύου δεν χρειάζεσαι πια 50 ανθρώπους για να διαδώσεις παντού το μήνυμα σου. Αρκεί ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπόλικη υπομονή.

Υ.Γ.(2) Ακολουθώντας την παραπάνω πρακτική, ελάχιστη σημασία έχει αν πουλάς βιάγκρα, χαρίζεις λεφτά, έχεις άκρες στο χρηματιστήριο, θέλεις να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα ή προτιμάς να καταγγείλεις ένα ανατριχιαστικό περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Advertisements
This entry was posted in δικτυολογιες, εξοδοι κινδυνου. Bookmark the permalink.

11 Responses to Αλυσιδωτή επιστολή

 1. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Όποιος δεν στείλει την παρούσα ανάρτηση σε 50 γνωστούς του, θα πάθει μαγουλάδες και θα πληρώσει 666 Eυρώ περιβαλλοντικό πρόστιμο, γιατί κλάνει πολύ (μεθάνιο).

  Όποιος την στείλει σε 50 γνωστούς του, θα κερδίσει 72 Aφγανές παρθένες.

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  @polse

  Κάπως έτσι. Κι όποιος το στείλει σε 72 Αφγανές παρθένες θα πάρει επιστροφή φόρου από τον Παπακωνσταντίνου αυτοπροσώπως (μετρητά).

  Όποιος δεν το στείλει πουθενά, θα συνεχίσει να βρίσκει στο γραμματοκιβώτιο του κομματικά spam. Με τα οποία ενδεχομένως να συμφωνούσε, αν δεν ήταν τόσο ξύλινα και τόσο παρείσακτα.

 3. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Το στείλεις δεν το στείλεις, το σπαμινγκ είναι αναπόφευκτο γιατί ο ηλίθιος είναι:
  α) ανίκητος
  β) ηλίθιος, άρα δεν πρόκειται να καταλάβει.

  Ο μόνος τρόπος να το γλυτώσεις από γνωστούς, είναι να τους βρίσεις.

  Σήμερα έλαβα μέηλ που λέει ότι με το «Health Care Reform» ο Obamias θέλει να μας φυτέψει «το τσιπάκι».

  Τζιζας! (ο υιός μου κατά τας γραφάς).

 4. Ο/Η yX λέει:

  Κι εγώ χρησιμοποιώ newsletter για το Salata TV και δε μπορώ να πω ότι είναι άχρηστο. Σκεφτείτε ότι στον κόσμο που απευθυνόμαστε περιλαμβάνονται και άνθρωποι άνω των 40, χωρίς ιδιαίτερη οικειότητα με το διαδίκτυο. Άνθρωποι για τους οποίους το email είναι το ταβάνι της δυνατότητάς τους για κοινωνική δικτύωση.

  Φυσικά η καθημερινή ενόχληση με emails είναι ενοχλητική, και η χρήση facebok, twitter κτλ είναι επίσης απαραίτητη. Αλλά μου φαίνεται λίγο ισοπεδωτική η παρουσίασή σου.

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  @antidrasi+sex

  Δεν το ήξερες ότι ο Ομπάμιας θέλει να φυτέψει το τσιπάκι σε ευσεβείς ρεπουμπλικάνους; Έτσι ώστε να τους εντοπίζουν οι μαύροι πιο εύκολα όταν θα κάνουν την επανάσταση.

  Είναι θλιβερό πάντως να εξομοιώνονται με τέτοιες μαλακίες οι πρωτοβουλίες εναλλακτικής ενημέρωσης (που ενίοτε φέρνουν στο φως συνταρακτικά γεγονότα ή φιλοξενούν αναλύσεις που κάτι πάνε να πουν).

  Προφανώς κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος αλλάζει…

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  @yX

  Είναι ισοπεδωτική η παρουσίαση μου, ακριβώς γιατί είναι απόλυτα αυτοκαταστροφικό το να στέλνεις newsletter σε ανθρώπους που δεν σου έχουν ζητήσει να το κάνεις. Αν κάποιος έχει εγγραφεί και το newsletter σου δεν είναι καθημερινό αλλά εβδομαδιαίο (τουλάχιστον), κάτι πάει κι έρχεται. Και πάλι όμως, μη νομίζεις ότι πολυδιαβάζεται.

  Οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα «μοδάτα» social media, συνήθως είναι ακόμα πιο καχύποπτοι απέναντι σε chain mails, γιατί φοβούνται ότι θα βγει ο ιός και θα τους φάει το δίσκο. Χρειάζεται λοιπόν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και να μη δοκιμάζεις την υπομονή τους.

  Και προφανώς δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το να προσπαθείς να «προσηλυτίσεις» ομοϊδεάτες σου. Ενώ έχει πολύ σοβαρό νόημα το να κάνεις το μήνυμα σου τόσο δυνατό ώστε από μόνοι τους να παίρνουν οι άνθρωποι την πρωτοβουλία να το μοιραστούν με φίλους και γνωστούς τους. Κι έτσι να φτάνει «συστημένο» και να διαβάζεται.

  Το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί αν κάνεις το λάθος να βάλεις φόρα-παρτίδα το έμβλημα κάποιου κόμματος ή συνιστώσας. Γιατί στους φίλους μου δεν θέλω να μοιράζω φυλλάδια για το τι *πρέπει* να ψηφίσουν. Θέλω να μπορώ να τους ενημερώσω όμως για όσα δεν τους ενημερώνουν τα «καθεστωτικά» μέσα.

  Υ.Γ. Ο δεύτερος ενικός δεν πηγαίνει σε σένα προσωπικά.

 7. Ο/Η Γεράσιμος λέει:

  Για να κερδίσω 72 Σουηδές παρθένες σε πόσους πρέπει να το στείλω;

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Μάλλον πρέπει να ρωτήσεις τον Polsemannen, που ξέρει από Σουηδία (και καλό λάδι επίσης).

   Ή έναν από όλους αυτούς τους Αφρικάνους που στέλνουν mail σε αγνώστους, ψάχνοντας κάποιον να τους βοηθήσει να βγάλουν 35 εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα τους (από τα οποία θα κερδίσεις προμήθεια 10% – αρκεί να καλύψεις κάποια τραπεζικά έξοδα της τάξης των 500 ευρώ).

 8. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Βαρυσήμαντη η ανοιχτή επιστολή, αλλά ήσουν άτυχος γιατί της έκλεψε τη δόξα η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους δανειστές μας.

  Όσο για τα σπαμ, υπάρχει και μια ειδική κατηγορία. Αυτή που λέει ότι προωθείστε ώστε να μαζευτεί από ένα σέντσι για κάθε παιδάκι που πεινάει στην Αφρική, ή για κάποιο άλλο παιδάκι που χρειάζεται να κάνει μια ακριβή εγχείρηση ή άλλον ευαγή σκοπό. Πέραν του ότι δεν είναι νομίζω τεχνικά εφικτό να μετρηθεί ο αριθμός των συνολικών παραληπτών ενός σπαμ, πολύ συχνά τέτοια μηνύματα είναι μούφα, κατασκευασμένα από αργόσχολους έως κακόβουλους τύπους, που ποντάρουν στο ότι ο αναγνώστης ακόμα και αν δεν πολυπιστεύει στην επιτυχία του σκοπού μάλλον θα το προωθήσει από ενοχικά σύνδρομα («και μια στο 1.000.000 να ισχύει, θα είμαι πολύ κάθαρμα αν δεν το διαδόσω»).

  Υπάρχει ακόμα πιο εξειδικευμένη υποκατηγορία όπου δίδεται ένα τηλέφωνο ή τραπεζικός λογαριασμός προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα. Εκεί ενέχει και δόλος, αν δεν είναι διασταυρωμένο ή δεν προέρχεται από αξιόπιστη πηγή (δημόσιας υπηρεσίας, σοβαρής ΜΚΟ, εφημερίδας κλπ). Το πιο εξτρίμ που έχω ακούσει – σε ραδιοφωνική εκπομπή – είναι πως κάποιος διέδοσε σπαμ καλώντας να συγκεντρωθούν φιάλες με αίμα για κάποιον νεαρό που είχε σοβαρό ατύχημα με μηχανή, δίνοντας μάλιστα στοιχεία κάποιου υποτιθέμενου συγγενούς του. Τελικά μαζεύτηκαν πολλές φιάλες στον Ευαγγελισμό και όταν επικοινώσαν με τον άνθρωπο του οποίου τα στοιχεία είχαν δωθεί, σε κάποια επαρχιακή πόλη, αποδείχτηκε πως δεν είχε σχέση με την υπόθεση… Θα πείτε μικρό το κακό αφού το αίμα δε θα πάει χαμένο τελικά. Είναι ενδεικτικό όμως πόσο «προχωρημένος» μπορεί να είναι ο τρόπος σκέψης κάποιων.

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  @tsal

  Πολύ σωστά. Και με όλα αυτά η μέθοδος της αλυσιδωτής επιστολής έχει καταλήξει να ταυτιστεί με το περιθώριο. Όπως τα φυλλάδια που μπαίνουν κάτω από την πόρτα της πολυκατοικίας μας. Στον ίδιο κάδο πετιούνται.

  Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε λίγο το τι και το πώς το λέμε; Πλάκα έχει η «μανιφαχτούρα» όταν τα συζητάμε μεταξύ μας, αλλά αλίμονο αν πας να πείσεις άνθρωπο για το δίκιο σου χρησιμοποιώντας το τίμιο ξύλο της Οκτωβριανής.

  2010 γαμώτη μου. Δεν επιτρέπεται να μην έχουν λογαριασμό στο twitter τα ΜΜΕ της αριστεράς. Πώς θα διαδώσω ένα άρθρο της Αυγής (ή του Ριζοσπάστη έστω) αν πρέπει να κάθομαι να ψάχνω μόνος μου το link; Πώς θα μάθω ότι καν υπάρχει το τάδε έντυπο της δείνα ανθυποσυνιστώσας ή ο δεν-ξέρω-κι-εγώ-ποιος ανεξάρτητος χώρος ζύμωσης και δε συμμαζεύεται; Με chain mail; Έλεος!

  Τις ίδιες μαλακίες έκαναν κι οι Ινδιάνοι και ξεκληρίστηκαν. Βέβαια, όσοι απέμειναν πήραν άδεια να ανοίξουν καζίνο για αποζημίωση και τα κονόμησαν χοντρά.

 10. Δεν ξέρω πώς να μπλοκάρω όλα αυτά τα spam. Και κάτι επιλογές του outlook δε με βοηθά καθόλου, κι έχω σιχαθεί τα πάντα, ρε φίλε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s