Αβύθιστος

Λοιπόν, ένα συνοπτικό σχόλιο για να τελειώνουμε κάποια στιγμή μ’ αυτή την ιστορία της συλλογικής ευθύνης όλων μας για το ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας (και όχι μόνον):

Αβύθιστος, φρεσκοβαμμένος και χρυσοπληρωμένος. Θυσιάστηκαν άνθρωποι για να φτιαχτεί. Τζάμπα.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε επειδή ο καπετάνιος έκανε λανθασμένη εκτίμηση. Ή επειδή ο πλοιοκτήτης που πίεσε τον καπετάνιο να μην αλλάξει ρότα ήταν βλαξ. Ή επειδή ο ναυπηγός που έπεισε τον πλοιοκτήτη ότι το πλοίο είναι αβύθιστο ήταν αλαζόνας.

Ο Τιτανικός σίγουρα δεν βυθίστηκε επειδή οι στιβαγμένοι σαν σαρδέλες επιβάτες της τρίτης θέσης δεν είχαν πληρώσει πιο ακριβό εισιτήριο ώστε το πλοίο να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για αποφυγή παγόβουνων. Κοινώς, το σύνθημα «να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν», πέρα από λαϊκίστικο είναι και δίκαιο. Ιδίως όταν οι επιβάτες της πρώτης θέσης απολαμβάνουν προκλητική χλιδή, εκμεταλλευόμενοι την υπεραξία της εργασίας των πληβείων.

Δε λέω, μπορεί οι Έλληνες καταναλωτές/ψηφοφόροι/εργαζόμενοι/κορόιδα να μην έχουν επιδείξει ιδανική συμπεριφορά, και κάποιοι αναμφίβολα έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία τα μαλιοκέφαλα της. Ωστόσο, δεν είχαν αυτοί ούτε την ευθύνη διαχείρησης της οικονομίας, ούτε αυτή της διοίκησης του κρατικού μηχανισμού, ούτε της τήρησης των νόμων. Δεν είχαν καν τα χρήματα στα χέρια τους για να επηρεάσουν σε ικανό βαθμό τις εξελίξεις.

Δεν είχαν το τιμόνι στα χέρια τους. Είχαν ψηφίσει καπετάνιους, που υπάκουσαν στους πλοιοκτήτες, που πείστηκαν από τους ναυπηγούς. Και – guess what – όλοι τους ήταν καπιταλιστές μέχρι το μεδούλι.

This entry was posted in παραμυθακια, υπεροψιες. Bookmark the permalink.

70 Responses to Αβύθιστος

 1. Ο/Η espοir - надежда λέει:

  Οι πολλοί, είχαν τη δυνατότητα να επιβάλουν / απαιτήσουν ίση μεταχείρηση, αλλά επειδή δρούσαν ανοργάνωτα και μεμονωμένα, φάγανε το κεφάλι τους. Ακόμα κι αν ο Τιτανικός δεν είχε αρκετές βάρκες, θα επιβίωναν οι περισσότεροι.

  Αλλά ούτε τότε έδρασαν συλλογικά, ούτε σήμερα το κάνουν. Ο καθένας ασχολείται μόνο με το ατομικό του συμφέρον. Άρα, συνειδητά γίνεται τροφή του καρχαρία και απλά ελπίζει πως θα χορτάσει τρώγοντας τον διπλανό του ή αυτός θα κολυμπήσει πιο γρήγορα κλπ.

  [Μόνο που σε αντίθεση με τους πραγματικούς καρχαρίες που τρώνε για να κορέσουν την πείνα τους, η πείνα των κερδών που έχουν οι τραπεζο-καρχαρίες είναι ακόρεστη.]

 2. Ο/Η Πότμος λέει:

  Όπως στον Τιτανικό, έτσι και σήμερα οι επιβάτες ήταν απλοί καταναλωτές, όχι πολίτες. Σκόπιμα. Οι από πάνω εισπράττουν και διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι κανονισμένα. Οι από κάτω πληρώνουν και εμπιστεύονται. Όταν όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι έτσι λειτουργεί σωστά το σύστημα, χωρίς άλλη πρότερη εμπειρία, δεν μπορείς δα και να τους προσάψεις ευθύνες.

  Ακόμα και αν το σκέφτηκαν να λειτουργήσουν διαφορετικά, κάποιος καλοθελητής τους είπε ότι αυτά είναι όνειρα και χαζομάρες.

  Μόνη τους ευθύνη, γιατί δεν έβαλαν τη λογική πάνω από τις διαβεβαιώσεις.

 3. Ο/Η dame31 λέει:

  Πέστα χρυσόστομε….

 4. Επί 30 χρόνια το 80% των Ελλήνων ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για 30 χρόνια!

  Κι όμως, 4 χρόνια αρκούν για να διαπιστώσει ένας λογικός άνθρωπος ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει λάθος ρότα.

  Ναι, υπάρχει προπαγάνδα. Ναι, το σύστημα είναι στημένο για να αποκόπτει τα νέα πολιτικά κόμματα. Όμως, 30 χρόνια είναι υπέρ-αρκετά για να καταλάβει ο Έλληνας τι τον περιμένει.

  Εφόσον λοιπόν δεν αντέδρασε, είναι άξιος της μοίρας του.

  • Ο/Η HappyHour λέει:

   Κι αυτοί που αντέδρασαν και αντιδρούν, είναι άξιοι και αυτοί της μοίρας τους ; Τότε καλά κάνουν όσοι ζητουν κρεμάλες στο Σύνταγμα ;

   • Ο/Η Tristanos λέει:

    Προφανώς δεν μπορεί ο καθένας που διαφωνεί με την απόφαση της πλειοψηφίας να στήνει κρεμάλες. Αν διαφωνείς με την πλειοψηφία τότε προσπαθείς να της αλλάξεις γνώμη. Αν δεν τα καταφέρεις συμβιβάζεσαι με την απόφασή της και συνεχίζεις να προσπαθείς για όσο αντέχεις. Αν δεν αντέχεις άλλο, τότε αλλάζεις κράτος και επιλέγεις ένα που δεν ισχύει η υπάρχουσα δημοκρατική διαδικασία.

 5. Ο/Η Кроткая λέει:

  Να πούμε όμως και καμιά κουβεντούλα για το πόσο βολεμένοι ήταν όλα αυτά τα χρόνια οι επιβάτες της τρίτης θέσης και πόσο γάβγιζαν μεν, ακίνδυνα δε.

  Συμφωνώ με την esp0ir, δεν χαρίζω αβέρτα συγχωροχάρτια…

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  @espoir

  Δίκιο έχεις. Και η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά με τους ρακένδυτους και φοβισμένους μετανάστες στα αμπάρια του Τιτανικού, οι περισσότεροι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να συσπειρωθούν και να δράσουν ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία.

  @Πότμος

  Κι εσύ έχεις δίκιο. Αν ο μορφωμένος και έμπειρος καπετάνιος παρασύρεται από τις υποσχέσεις του ναυπηγού, τι να πουν οι άσχετοι επιβάτες; Τους λένε ότι είναι αβύθιστο και το πιστεύουν. Κι αν κάποιος διαφωνήσει, λοιδωρείται γιατί είναι χωριάτης που ξέρει μόνο από ψαροκάικα κι όχι από υπερωκεάνια.

  @dame31

  Μωρέ τα λέω εγώ, ποιος με ακούει είναι το θέμα…

  @Δημήτριος Μιχαλάκος

  36 χρόνια, όχι 30. Ακόμα χειρότερα. Από την άλλη, η δύναμη της προπαγάνδας είναι πανίσχυρη – ιδίως όταν δεν φαίνονται παγόβουνα στον ορίζοντα. Γιατί να ανησυχήσει κανείς; Γιατί να μην ψηφίσει με γνώμωνα την πελατειακή εξυπηρέτηση; Γιατί να μην κοιτάξει να βολευτεί σε ένα σύστημα που φτιάχτηκε για να βολεύει και να εξαγοράζει;

  Οι συνειδήσεις διαμορφώνονται. Και άρα χειραγωγούνται.

  @Κροτ

  Ούτε εγώ θέλω να χαρίσω συγχωροχάρτι σε κανέναν – ιδίως στον «κυρίαρχο λαό». Το ποστ αυτό όμως γράφτηκε για να αντικρούσει το παραμύθι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

  Δηλαδή, το ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υδραυλικοί, οι τηλεφωνήτριες και οι κομμώτριες. Ότι αν δεν πίεζαν οι συνδικαλιστές για «προνομιακή» μεταχείριση των εργαζομένων, θα είχαν εξυγιανθεί τα ταμεία κι όλα θα ήταν μια χαρά. Ότι η κομματοκρατία και η κρατική διαφθορά είναι φαινόμενα «σοβιετικού» τύπου (και άρα ο Σημίτης κι ο Καραμανλής ήταν προς το κομμουνιστές μεριά). Και πάει λέγοντας…

  Ναι, υπάρχει ευθύνη και στη βάση. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι φταίμε εμείς που τόσα χρόνια δεν έχει πάει κανένα λαμόγιο φυλακή, που δεν φορολογούνται τα μοναστήρια κι οι εφοπλιστές, που παραγράφονται τα χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων, που νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα και φοροδιαφεύγουν οι μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι, που αγοράζουμε υποβρύχια που γέρνουν και ξεπουλάμε το δημόσιο πλούτο, που, που…

  Μια ζωή φωνάζουμε και μας κατηγορούν ότι είμαστε γραφικοί και εκτός πραγματικότητας. Σε λίγο θα μας κατηγορήσουν ότι φταίμε που δεν πήραμε τα όπλα να επαναστατήσουμε όταν έπρεπε. Έλεος δηλαδή.

 7. Ο/Η HappyHour λέει:

  Οι άνθρωποι αλλάζουν και γνώμη κάποιες φορές. Αν κάποιος ψήφιζε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια αλλά τώρα ΔΕΝ θα τους ξαναψηφίσει δεν θα τον διώξω λέγοντας του «τι έκανες ρε καραγκιόζη τόσα χρόνια;», αλλά θα τον δω σαν σύμμαχο. Και δεν μιλάω για τύπους Ο.Φ.Α (βλ.Pretender) αλλά για απλό κόσμο. Ούτε είναι ώρα να λέμε, «εμ εγώ/εμείς σας τα λέγα/με τόσο καιρό» άρα τώρα που το βλέπεις κι εσύ δεν δικαιούσαι να μιλάς. Μάλλον είναι ώρα για οργάνωση, ενεργοποίηση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση ενάντια στο κατεστημένο σύστημα.

 8. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Συμφωνώ κι εγώ ότι η κυριότερη ευθύνη του απλού λαού ήταν τόσα χρόνια η χαζή και η ιδιοτελής ψήφος. Η πρώτη περίπτωση ήταν απλά λάθος, ή δεύτερη επιλήψημη ανάλογα με το βαθμό ιδιοτέλειας (που μπορεί να κυμαινόταν από μια μεταθεσούλα για το φαντάρο μέχρι μια άδεια ταξί ή περίπτερου). Οι ευθύνες των κρατούντων ήταν σαφέστατα εγκληματικές και επισύρουν απόδοση επαναστατικής δικαιοσύνης (βλ. θητεία του σ. Τσε ως διοικητή του φρουρίου Λα Καμπάνια, πριν χρηματίσει… κεντρικός τραπεζίτης).

  Η ιδέα για ένοπλη δράση δεν είναι άστοχη. Ίσως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον περιβόητο «τρίτο γύρο». Αν επικρατήσει τέτοια απόφαση, προτείνω να υλοποιηθεί τη βραδιά του τελικού τοου μουντιάλ. Να τους βάλουμε γκολ, ή μάλλον… γκολάθο (γιατί ελπίζω μια τουλάχιστο από Ισπανία ή Αργεντινή να είναι στο μεγάλο τελικό) από τα αποδυτήρια!

 9. Ο/Η espοir - надежда λέει:

  Είχαν ψηφίσει καπετάνιους, που υπάκουσαν στους πλοιοκτήτες, που πείστηκαν από τους ναυπηγούς. Και – guess what – όλοι τους ήταν καπιταλιστές μέχρι το μεδούλι.

  Ειδικά ως προς αυτό το σκέλος να πούμε ότι οι ψηφοφόροι / επιβάτες, πίεζαν διαρκώς τους καπετάνιους να τους εξασφαλίσουν μια θέση στο πλήρωμα για να βγάλουν τα έξοδα του ταξιδιού … με αποτέλεσμα να φτάσει το πλοίο να έχει περισσότερο πλήρωμα από επιβάτες.

 10. Ο/Η Кроткая λέει:

  Ξαναματασυμφωνώ με την esp0ir.

  Και πρόσεξε ότι άρχισαν ήδη να βγάζουν στη φόρα αποδιοπομπέους τράγους (Μαντέλης, Τόλης, Άκης κλπ) για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να μασήσει ο λαός που -και καλά- κάποιοι θα περάσουν από δίκη (τύπου «βρώμικου 89» προφανώς) και να πει «νταξει μωρέ, κάποιοι πλήρωσαν» και μετά να τους ξαναψηφίσει τους ίδιους, ελπίζοντας σε μια θεσούλα, σε μια μεταθεσούλα και γενικώς σε μια ζωούλα, χωμένη σε μια τρυπούλα…

  Προφανώς και οι ευθύνες δεν καταμερίζονται εξίσου. Αλλά όταν από τη μια βλέπεις πως ακόμα και τώρα, μετά από όλα αυτά, αν γίνουν εκλογές (στο υπογράφω) παλι μαλακισμένα θα ψηφίσουν και με το ίδιο σκεπτικό -ε, άει σιχτίρ. Καλά να πάθουν οι βλαμμένοι. Ναι, λοιπόν, φταίνε και αυτοί. Γιατί μακάρι να υπάρξουν πολλοί σαν αυτούς που λέει η Χάππι, αλλά,χμ, εγώ κρατώ μικρό καλάθι.

  Είμαι η πρώτη που λέει πως το ρουσφετολογικό σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα (και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, γιατί έχω βαρεθεί να ακούω για μοναδικότητες) οφείλεται στην απουσία κοινωνικού κράτους (η οποία συντηρείται επιτούτου), αλλά ντάξει, δεν είναι μόνο οι θεσούλες στο δημόσιο. Είναι και τα αυθαιρετάκια στα καμμένα που μετά «τα δήλωναν για να τα σώσουν» και τα ΑΜΟ αυτοκίνητα (όλα Μερσεντές, τα θυμάστε?), οι επιδοτήσεις αλά «Βαλκανιζατέρ». ΆΛλοι ήταν όλο αυτοί που περνιούνταν και για έξυπνοι;

  Λαστ μπατ νοτ ληστ, για να τα λέμε όλα, δεν είμαστε η μόνη χώρα με τα τεραστιαία σκάνδαλα, έτσι;
  Θυμηθείτε πως έκλεισε την πολιτική του καριέρα ο Κωλ.
  Θυμηθείτε το τεραστιαίο σκάνδαλο Σρέντερ-Γκάζπρομ (στην αμέμπτου ηθικής Γερμανία, ντάξει; όχι σε καμιά μπανανία σαν τη δικιά μας), τα σκάνδαλα του Μιτεράν (που συνέπεσαν χρονικά με του Αντρέα), τον Αλέν Ζυπέ δις στη στενή, το Σιράκ που θα περάσει από ένα δικαστήριο, σιγά μη γλιτώσει, το Βιλπέν με την Clearstream (άλλη σκανδαλάρα αυτή!).

  Όλα αυτά, (εγώ θα το λέω, κι ας κούγομαι γραφική) είναι δομικά συστατικά του καπιταλισμού. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, πολύ μακριά δε μας βλέπω να πηγαίνουμε.

  Όλα αυτά, όχι για να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά για να υπογραμμίσω τις δυο όψεις του νομίσματος…

 11. Ο/Η Кроткая λέει:

  [ΥΓ. Κάνα σχολιάκι για τα χτεσινά ξεφτιλίκια; 😉 ]

 12. Ο/Η Elikas λέει:

  @HappyHour

  Ναι, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το αιώνιο πρόβλημα της έλλειψης σοβαρού, ικανού και ελπιδοφόρου αντίπαλου δέους. Οπότε, ναι μεν έχει έρθει η ώρα για οργάνωση, ενεργοποίηση, κλπ, αλλά αν εμείς που αμφισβητούμε μια ζωή το «σύστημα» αρνούμαστε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, η ώρα θα περάσει κι η ευκαιρία θα χαθεί.

  Κοινώς, η λύση δεν είναι να κάνει ανταρσία το πόπολο και να κουμαντάρει το καράβι όπισθεν ολοταχώς. Ούτε να καλέσει σε γενική συνέλευση για να καταγγείλει το παγόβουνο…

  @Τσαλ

  Όποιος έχει όπλο, το χρησιμοποιεί. Το χειρότερο όμως είναι ότι μετά συνεχίζει να έχει όπλο και συνεχίζει να το χρησιμοποιεί. Με αποτέλεσμα η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους επαναστάτες και τους δικτάτορες να ορίζεται από το αν θα σκοτωθούν νέοι και θα γίνουν σύμβολα, ή αν θα τους δοθεί η δυνατότητα να γεράσουν κατσικωμένοι στην εξουσία.

  @espoir

  Περισσότερο πλήρωμα από επιβάτες δεν έχει το πλοίο. Γιατί το πλήρωμα έχει αρμοδιότητες, δεν βρίσκεται εκεί απλά για να κάνει θελήματα και να ζητιανεύει μπαξίσι.

  Περισσότερους επιβάτες από σωσίβιες λέμβους, σίγουρα.

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  @Κροτ

  Θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω, αλλά δεν πτοούμαι.

  Η προπαγάνδα διαμορφώνει συνειδήσεις, πολιτισμικό πλαίσιο, κοινωνικά πρότυπα, ηθικούς νόμους, κλπ. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να ξεφύγουν από το βαρυτικό της πεδίο.

  Είτε μιλάμε για θρησκευτική, είτε για εθνικιστική, είτε για κομματική χειραγώγηση, ο βασικός μηχανισμός είναι ίδιος. Φορτώνουμε το μυαλό του κόσμου με θέσφατα, στοχοποιούμε τους αμφισβητίες, παραποιούμε τα γεγονότα, αποπροσανατολίζουμε με φτηνό και εντυπωσιακό θέαμα, τρομοκρατούμε με κατασκευασμένους μπαμπούλες, παραμυθιάζουμε με υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

  Όσο υπάρχει προπαγάνδα δεν υπάρχει δημοκρατία, πολύ απλά γιατί αλλοιώνεται η ελευθερία βούλησης του ατόμου και η συνοχή του συνόλου. Κι αυτό δεν είναι καπιταλιστική αποκλειστικότητα, αλλά πανάρχαια και δοκιμασμένη τεχνική διατήρησης εξουσίας.

  Κανείς μας δεν είναι απρόσβλητος από την προπαγάνδα, απλά μερικοί είναι αλλεργικοί και βγάζουν φλούμπες. Μικρό το κακό, αφού πάντα αποτελούν μειοψηφία.

  Όσο για τα ξεφτιλίκια, το σχολιάκι μου το έγραψα και στο twitter:

  «Εκεί στο Συνασπισμό, το κουρεύουν κιόλας το μουνί ή μόνο το χτενίζουν; Ρωτάω γιατί έχω μια φίλη που θέλει να κάνει ανταύγειες.»

  Κατώτατοι των περιστάσεων. Και όχι μόνον οι «ανανεωτικοί», αλλά και (λίγο-πολύ) όλοι οι υπόλοιποι. Είτε το κάνουν σκόπιμα είτε όχι, με τη στάση τους εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα της εξουσίας την οποία υποτίθεται ότι αντιμάχονται. Εξαλείφοντας τις εναλλακτικές για όποιον θέλει να καταργηθεί ο δικομματισμός χωρίς να ψηφίσει φασίστες, σταλίνες ή απολιτίκ φυσιολάτρες.

 14. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Μια και έγινε αναφορά σε κάποιο «συνέδριο», τουλάχιστο αποφεύχθηκαν τα… έκτροπα όπως στο γειτονικό ΣΕΦ (τελικός πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ των αιωνίων).

 15. Ο/Η HappyHour λέει:

  Τελικά αυτό το @%#& φως στο τούνελ πότε θα φανεί ;;;;

 16. Ο/Η Кроткая λέει:

  «Κατώτατοι των περιστάσεων. Και όχι μόνον οι “ανανεωτικοί”, αλλά και (λίγο-πολύ) όλοι οι υπόλοιποι. Είτε το κάνουν σκόπιμα είτε όχι, με τη στάση τους εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα της εξουσίας την οποία υποτίθεται ότι αντιμάχονται. Εξαλείφοντας τις εναλλακτικές για όποιον θέλει να καταργηθεί ο δικομματισμός χωρίς να ψηφίσει φασίστες, σταλίνες ή απολιτίκ φυσιολάτρες.»

  κλαπ κλαπ κλαπ

  Τι εννοείς, Τσαλ? Υπήρχε περίπτωση να πέσει ξύλο;
  Τζίζας!

  Έλιξ, και σε ποια εποχή ΔΕΝ υπήρξε προπαγάνδα? Εγώ δεν ξέρω καμία πάντως. Απλώς ήταν άλλα τα μέσα.

 17. Ο/Η espοir - надежда λέει:

  @ elikas,
  Αχ, εσείς οι άντρες που μπερδεύετε το κούρεμα με τις ανταύγιες! 🙂

  @ Кроткая,
  Αν δεν υπάρχει (πάντα) η πιθανότητα να πέσει ξύλο για να υπερασπιστούν τις απόψεις τους οι διαφωνούντες, πώς θα αποδείξουμε ότι είναι μαχητική (και όχι νεκρή) η αριστερά; εε; εεεε;;;
  Ποιος θα κάνει βραστούς τους αστούς; Με catering δεν γίνονται επαναστάσεις! Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε και τη βρωμοδουλειά.

  [Πάω να λιποθυμίσω κάπου μετά από αυτή την τρισμέγιστη εξυπνάδα που μόλις είπα …]

  • Ο/Η HappyHour λέει:

   Xαχαχα Εσπουάρ!
   Οι αστοί γίνονται βραστοί (και όχι στα κάρβουνα) ως environment friendly cooking ή για ιδεολογικούς λόγους ; 🙂

   • Ο/Η espοir - надежда λέει:

    Καλέ δεν ξέρεις το κλασσικό σύνθημα;

    Βραστούς-βραστούς θα φάμε τους αστούς
    και τους γραφειοκράτες, στο φούρνο, με πατάτες!

    Ο Μαμαλάκης θα το έβγαλε, στα νιάτα του. :ρΡ

   • Ο/Η HappyHour λέει:

    Το ξέρω, το ξέρω το σύνθημα αλλά θα μπορούσε να λέει και «ψητούς ψητούς θα φάμε τους αστούς». 🙂

    Αααα οι πατάτες μ’ αρέσουν… πιάσε μια γραφειοκράτες !!!

 18. Ο/Η Elikas λέει:

  @Τσαλ

  Αυτό μας έλειπε. Να φτάσουμε να δούμε τον Μαργαρίτη και τον Λαφαζάνη να παίζουν μπουκέτα. Αν και θα είχε πλάκα, δε λέω…

  @HappyHour

  Αν θέλεις να δεις φως στο τούνελ, υπάρχει πάντα η Νικολούλη.

  @Κροτ

  Πάντα υπήρχε προπαγάνδα, σαφέστατα. Σήμερα όμως είναι πιο ύπουλη από ποτέ, γιατί αντί να επιβάλεται με τη βία του ολοκληρωτισμού υποδύεται την αθώα δημοκρατική κορασίδα. Και καλά, «αυτά θέλει να δει ο κόσμος – δεν φταίμε εμείς που του τα σερβίρουμε». Στην ουσία όμως, η δήθεν πολυφωνία είναι μονοφωνία, και η λάσπη κολλάει ακριβώς γιατί παρουσιάζεται ως νηφάλια άποψη.

  @Espoir

  Δεν μπερδεύω τίποτα. Οι άλλοι τα μπερδεύουν, που αντί για κόμμα έχουν ανοίξει κομμωτήριο.

  Τους δικούς μου αστούς τους προτιμώ στη σούβλα. Ξεροψημένους. Αν τους κάνεις βραστούς, φρόντισε να τους έχεις δέσει πρώτα για να μη σου κλέβουν τις πατάτες.

 19. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Το δραματοποίησα υπερβολικά. Δεν περίμενα να πέσει ξύλο αν και δεν παρακολούθησα στενά το συνέδριο. Σε τέτοιους καιρούς όμως όλα να τα περιμένεις. Διάβασα κάπου ότι οι φραξιονιστές «μενσεβίκοι» συζητάνε πιθανή συνεργασία με τους οικολόγους. Στο πνεύμα του… Καλλικράτη φαντάζομαι, για να μη χρειάζεται να νοικιάζουν δύο γραφεία. Παραμένουν στο – βουλησιακά επαναστατικό – κόμμα «μπολσεβίκοι» και «εσέροι». Το ζητούμενο βέβαια είναι με ποιον είναι οι εργάτες, αφού εργατική επανάσταση χωρίς εργατική τάξη δεν γίνεται, η δε απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας, όπως προείπαν οι ιστορικοί ηγέτες καμιά εκατοστή και βάλε χρόνια πριν.

 20. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Μήπως οι υπάλληλοι δεν είναι εργάτες (του πνεύματος); Θυμίζω τον μαρξικό ορισμό: Εργάτης είναι αυτός που πουλά την εργατική του δύναμη έναντι μισθού. Με τις δραστικές αλλαγές στην παραγωγή και την οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια οι αναπτυγμένες χώρες έχουν αποβιομηχανοποιηθεί με αποτέλεσμα οι βιομηχανικοί εργάτες να αποτελούν μειοψηφία. Δεν περιμένουμε επομένως μόνο από αυτούς να γίνουν οι νεκραθάφτες του καπιταλισμού και οικοδόμοι του σοσιαλισμού, αλλά από όλους τους εργαζόμενους – με εξαίρεση τα καλοπληρωμένα στελέχη της γραφειοκρατικής και επιχειρηματικής ελίτ.

 21. Ο/Η Кроткая λέει:

  Esp0ir, λολλλ!!! Παίζει τόση αντρίλα στο κόμμα και δεν το είχα πάρει είδηση? Τι λες, ανατρίχιασα!

  Τσαλ, ντάξει, να είμαστε αισιόδοξοι, δε λέω, αλλά να έχουμε υπόψην πως οι αυτοί που ονομάζεις με λαθροχειρία εργάτες, είναι άξια τέκνα της μικροαστικής τάξης (σαν και του λόγου μας, δλδ, για να μην κάνουμε τους έξυπνους).

  Έλιξ, είναι απλώς αλλιώτικη η εποχή και έχει την προπαγάνδα που της ταιριάζει. Να σου θυμίσω δε, πως προπαγάνδα δεν κάνουν μόνον τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και παράδειγμά μου οι Ηνωμένες Πολιτείες (όχι σήμερα, αλλά στο μεσοπόλεμο ή και νωρίτερα) ή η Γερμανία (τη Δυτική εννοώ) στα μεταπολεμικά χρόνια.
  Δε νομίζω πως φταίει το είδος του «πολιτεύματος», αλλά περισσότερο η εποχή, και κυρίως το γεγονός ότι ο «εχθρός» είναι θολός, ασαφής και ύπουλος, οπότε τέτοια είναι και η προπαγάνδα του.

 22. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  μπουροκράτισσα Κρότκαγια,

  Αν νομίζεις πως θα χαρίσω εργάτες και υπαλλήλους στον αντιδραστικό αστοκαπιταλισμό είσαι βαθιά γελασμένη! Η επανάσταση θα περάσει δια πυρός και σιδήρου! – έστω μαλακού σιδήρου από τους χαρτοκόπτες των χαρτογιακάδων 😆

 23. Παράθεμα: Ο φόβος, το μίσος και ο κόπος | Spindoc.gr

 24. Αγαπητέ Έλικα,

  Ζητώ συγνώμη, γιατί κάνω το σχόλιο μου με καθυστέρηση. Με αφορμή αυτό σου το post, συμπεριέλαβα μια απάντηση σε αυτό, στο τελευταίο μου post, αλλά δεν πρόλαβα να σε επισκεφθώ για να την εκθέσω και εδώ (έχω όμω λινκ στο κείμενο μου για εδώ). Δυστυχώς, κάποιοι άλλοι (όπως το αποπάνω site το εμφανίζουν ως δικό τους κείμενο, χωρίς την άδεια μου – τέλος πάντων).

  Το «ζουμί» της αντίρρησης μου είναι αυτό που παραθετω από κάτω. Απαντώ και σε ένα κείμενο επίσης, που δεν το θεωρώ καλοπροαίρετο όπως το δικό σου, αλλά μάλλον απλουστευτικό/δημαγωγικό – όποιος θέλει μπορεί να βρεί το λινκ, στο αρχικό κείμενο, στο blog μου (http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/06/blog-post_09.html).
  Με την ελπίδα για μια δημιουργική συζήτηση.

  «Η συζήτηση για την απαραίτητη ενδοσκόπηση, στην οποία μας καλεί η κρίση, διαστρέφεται μονίμως (καλοπροαίρετα ή όχι) σε μια συζήτηση οτι “δεν κλέψαμε εμείς” και οτι η “συλλογική ευθύνη είναι ενοχική”. Βεβαίως και δεν είμαστε όλοι ίδιοι, βεβαίως και εντελώς άλλη είναι η ευθύνη (και ποινική προφανώς) του Μαντέλη και πολλών άλλων (τους οποίους πρέπει μα σύστημα και υπομονή να καταγγείλουμε τεκμηριωμένα). Οι επιβάτες του Τιτανικού όμως είχαν εδώ (όπως και σε κάθε οργανωμένη κοινωνία) τη διαρκή ευθύνη της επιλογής των καπετάνιων – και της μη ανάδειξης άλλων. Ταυτοχρόνως, με την παραοικονομία στο 40%, είχαν την απόλυτη συνευθύνη για τη διαφθορά στο σκάφος. Στη δική μου λογική, ουδείς μιλάει για “ενοχές” ή για “εξιδανίκευση της φτώχειας”. Αλλά για αυτοκριτική βελτίωση και “διόρθωση πορείας” μιας χώρας που βάδιζε προς τον γκρεμό, βουτηγμένη μέσα στη διάχυτη ανομία, στις τριτοκοσμικές δομές, στην υπερκατανάλωση και το δανεισμό (ναι, και το “αυτοκινητάκι” θέλει να μπορείς να του πληρώνεις ασφάλειες, σέρβις, τέλη κλπ. – παρέα και με τα δύο κινητά), αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την κοινή τύχη της. Αλί από τους έντιμους, που όμως πολλές φορές και αυτοί ιδιώτευσαν ή ακολούθησαν τη ρητορική του “ανέμελου φουσκώματος του κράτους” και της πάση θυσία πρόταξης των δικαιωμάτων έναντι των υποχρεώσεων. Και όχι, δεν είμαι καθόλου “φιλελεύθερος” στην ιδεολογία. Η Ελλάδα έφτασε να είναι ακραία…»

  • Ο/Η HappyHour λέει:

   Είστε ο Προκόπης Δούκας ο δημοσιογράφος;

   Λέτε «Οι επιβάτες του Τιτανικού όμως είχαν εδώ (όπως και σε κάθε οργανωμένη κοινωνία) τη διαρκή ευθύνη της επιλογής των καπετάνιων – και της μη ανάδειξης άλλων»,

   αλήθεια την είχαν αυτή την ευθύνη της επιλογής ; Πόσο δημοκρατικό άραγε είναι να ψηφίζω κάποιον επειδή μου λέει π.χ. «Η Ελλάδα έχει πλούτο και μπορεί να τον αξιοποιήσει[…] Λεφτά υπάρχουν» κλπ κλπ κι ύστερα (μόλις βγει κυβέρνηση) να μου λέει τα αντίθετα και κυρίως να κάνει τα αντίθετα; Έχω ευθύνη που τον επέλεξα βάσει ψεύτικων κριτηρίων που μου πλάσαρε;

   Πόσο δημοκρατικό είναι άραγε η (υπερτατή) πολιτική επιλογή μου να μην μπορεί να αλλαχθεί παρά μόνο ύστερα από 4 χρόνια (ή έστω μέχρι τις επόμενες εκλογές), και να είναι ουσιαστικά εν λευκώ επιτάγη για αποφάσεις που δεν γνώριζα απο πριν (ωστε να έχω πιο αξιόπιστα κριτήρια επιλογής);

   Ότι κάποιοι στήριξαν τον δικομματισμό δεν τους αποκλειεί απο το να αλλάξουν γνώμη.

   Τέλος, θεωρώ πολύ υποκριτικό να στηρίζουμε τα επιχειρήματα μας στη δημοκρατικότητα της κοινωνίας μας όταν είναι πια παραδεκτό και από τον πιο αφελή ότι δεν έχουμε δημοκρατία. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να βαφτίζουμε την ολιγαρχία του κεφαλαίου (το οποίο περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα απο πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ελεύθερους μεγαλό-επαγγελματίες οι οποιοί διαπλέκονται συνεχώς και αδιαλλείπτως τα τελευταία 30 χρόνια μεταξύ τους με σκοπό την εξουσία) ως κοινοβουλευτική δημοκρατία ;

 25. Ναι, είμαι δημοσιογράφος. Τα επιχειρήματα σας έχουν ξανασυζητηθεί, αλλά θα επιχειρήσω μια συνοπτική απάντηση:

  1. Κατά την άποψη μου είναι ύβρις να ισχυρίζεται κανείς οτι δεν έχουμε δημοκρατία. Αν είχατε ζήσει τη δικτατορία (ή άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα), δε θα τολμούσατε να το ξεστομίσετε – μόνο και μόνο για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Αν μάλιστε μελετήσετε τη νεώτερη ιστορία, θα δείτε οτι το σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ τέτοια περίοδο δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου – παρά μόνο διαστήματα «μικρότερης ανωμαλίας» από τα συνήθη της βίας και νοθείας και της πολιτικής ζωής ενός προτεκτοράτου. Αρκει να σας υπενθυμίσω οτι το να είσαι κομμουνιστής έγινε νόμιμο, μόλις το 1974. Αν δεν είχαμε δημοκρατία, θα φοβόσασταν και να πείτε αυτά που λέτε…

  Μια «ανάπηρη» δημοκρατία, μάλιστα έχουμε. Και πρέπει να κάνουμε το παν για να την κάνουμε και πάλι αρτιμελή. Τα υπόλοιπα είναι αφέλειες στα δικά μου αυτιά, σας αντεπιστρέφω το επιχείρημα.

  2. Δε ξέρατε ποιούς ψηφίζετε; Δεν είστε επαρκώς εξοπλισμένος ως άνθρωπος και ως πολίτης, για να καταλαβαίνετε ποιοί είναι οι Λαϊκστόπουλοι και οι Δημαγωγόπουλοι; Ποιός τους ψήφισε όλους αυτούς; Οι Σουηδοί ή οι Αμερικανοί; Και τι κάνατε για να αναδείξετε άλλους, πιο σοβαρούς – π.χ. μια πιο σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική αριστερά ή άλλα κόμματα, από αυτά «τα διεφθαρμένα του δικομματισμού»; Κι αν μου ισχυριστείτε οτι δεν είστε αρκετοί για να το επιτύχετε αυτό, σημαίνει οτι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αυτό το επίπεδο πολιτικής ζωής επιθυμεί και συντηρεί…

  Εν τέλει, ποιοί φταίνε για το οτι η χώρα μας βρέθηκε υπερχρεωμένη; Οι κακοί κερδοσκόποι; Δεν θα συμφωνήσω…

  Διαβάστε, αν θέλετε, όλο το κείμενο και τις παραπομπές του – και τα ξαναλέμε ευχαρίστως…

 26. Υ.Γ. Ας μην κάνουμε τη συζήτηση γιατί έχει επιβληθεί παγκοσμίως, στον αναπτυγμένο κόσμο, η καπιταλιστική δημοκρατία. Ώσπου να βρεθεί καλύτερη πρόταση, είναι το μόνο σύστημα που έχουμε, για να μην ασφυκτιούμε, χωρίς καθόλου ελευθερίες και δικαιώματα. Κάθε άλλο πολίτευμα που υπάρχει στον πλανήτη, είναι χειρότερο, το έχει αποδείξει η ιστορία μέχρι στιγμής. Το να παλέψουμε για να βελτιωθεί, αυτό είναι άλλη συζήτηση – καμία αντίρρηση.

 27. Ο/Η Кроткая λέει:

  Προκόπη, έχουμε ξανα-διαφωνήσει γι’αυτό το θέμα, αλλά λέγοντας πως οι επιβάτες του Τιτανικού είχαν τη διαρκή ευθύνη της επιλογής των καπετάνιων – και της μη ανάδειξης άλλων, μοιάζει να ενστερνίζεσαι ένα απατηλό δίλημμα.
  Τα τελευταία 35 χρόνια εναλλάσσονται στο τιμόνι οι εξής δύο γνωστοί.
  Πόσες άλλες επιλογές είχαν οι επιβάτες της τρίτης θέσης;

  Πόσες επιλογές έχουν αλήθεια σημερα; Λυπάμαι πολύ που θα πω αυτό το πράγμα, αλλά εγώ που ήμουν πάντα υπέρμαχος της εκλογικής διαδικασίας και την στηρίζω, είναι πολύ πιθανό να μην έχω τίποτα να ψηφίσω στις επόμενες εκλογές.

  Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σχεδόν εκλεγόμενη μοναρχία. Γιατί δε νομίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τις ίδιες πιθανότητες να φτάσει στο ανώτατο αξίωμα με τον Τάδε Ταδόπουλο από το Τυχερό Έβρου…

 28. @Кроткая: Ναι, σωστό είναι αυτό για το νεποτισμό. Ποιός το συντηρεί πάλι όμως; Μήπως η ίδια η κοινωνία, που «εμπιστεύεται» τους γόνους του Ανδρέα ή αυτόν «που φέρει το όνομα Καραμανλής»; (!!!)

  Εναλάσσονται οι δύο, γιατί η κοινωνία (που δεν αποτελείται από ενεργούς πολίτες) το επέτρεψε. Έφτιαξε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς; Ανέδειξε ποιοτικά πρόσωπα; Οι άξιοι (που δεν πήγαν στην πολιτική, για να μην μπλέξουν με τα σκατά) δεν έχουν ευθύνη; Αυτοί που ακολούθησαν τις πομφόλυγες του Αλαβάνου ή της Παπαρήγα, δεν έχουν ευθύνη; Δεν έχουμε εν τέλει όλοι μας; (Με την έννοια που το λέει ο espoir, το έχω βάλει στο τέλος του ποστ)

  Με τούτα και με κείνα, ιδιωτεύοντας (κοιτώντας την πάρτη μας δηλαδή) ή ακολουθώντας ανώριμους και γελοίους, αφήσαμε τη δημόσια ζωή στα χέρια των Μαντέληδων, των Τσοχατζόπουλων, των Βουλγαράκηδων και των Ρουσόπουλων (και πολλών άλλων).

  Και τώρα γυρνάμε και ζητάμε τα ρέστα. Από ποιόν; Από τους εξωγήινους;

 29. Υ.Γ. Με τον Σημίτη έσπασε ο νεποτισμός. Αλλά δεν ήταν αρκετό, όπως ήταν εντελώς ανεπαρκή αυτά που έκανε για τη διαφθορά…

  (Και φυσικά τονίζω ξανά οτι η ευθύνη δεν είναι ίδια σε όλους. Αλλά συλλογικά είναι δική μας, όλων μας)

 30. Ο/Η Кроткая λέει:

  Προκόπη, θα συμφωνήσω απόλυτα, μα 100%, ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη και πως οι ευθύνη επιμερίζεται σε όλους, αλλά σε όχι ίδια ποσοστά.
  Θα διαφωνήσω ως προς το ότι φταίνε πολύ και οι κερδοσκόποι. Μια καλή ανάλυση σχετικά υπάρχει εδώ:
  http://enthemata.wordpress.com/2010/06/06/krisi/

  Οι κερδοσκόποι φταίνε κυρίως για την χρονική συγκυρία (την οποια επέλεξαν) και για το μέγεθος. Γιατί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι μεγαλύτερο από του Βελγίου, των ΗΠΑ ή της Βρετανίας, όπως διάβασα κάπου (το κάπου είχε παρπαομπή σε στατιστικά του ΟΟΣΑ, αλλά πρέπει να το ψαξω για να βρω λινκ).

  Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία που αναθέτει την επίλυση των προβλημάτων στους «αρμόδιους» και νίπτει τα χείρας της. Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε. Από την άλλη, αυτή η νοοτροπία καλλιεργήθηκε τα μάλα τόσο από τους πολιτικούς, όσο και από τα ΜΜΕ (από αυτά ειδικά μετά το 1990). Οι κάθε λογής καταρρεύσεις απογοήτευσαν επίσης, αλλά τα παπαγαλάκια μεγιστοποίησαν την επίδραση αυτή, στέλνοντας κόσμο στα σπίτια τους να κοιτάει τάλεντ σόου στο χαζοκούτι.

  Αλήθεια, σε πολιτιστικό επίπεδο -που είναι και ο καημός μου- τι σκατά προωθήθηκε από πολιτικούς και μέσα? Η Γιουροβίζιον (που σκάσαμε εκατομμύρια για να πάρει η Παπαπρήζου το τρόπαιο); Τα ριάλιτυ; Τα τάλεντ σόου; Τα πάνελς του χάους; Η Τατιάνα; Η Μενεγάκη που το διαζύγιό της έγινε είδηση; Η Τζούλια;
  Πού πήγε ο πολιτισμός αυτού του τόπου; Γιατί κανείς μα κανείς δεν επενδύει σε αυτόν;

  Δεν χαϊδεύω την κυρα-Μαρία ή τον κυρ-Μπάμπη. Κι αυτοί έβαλαν το χεράκι τους. Απλώς αυτοί έβαλαν ένα δαχτυλάκι, οι Μαντέληδες έβαλαν μια χερούκλα, οι πάνω από τους Μαντέληδες δέκα κουτάλες και οι κάθε λογής Ζίμενς-Βατοπέδια/Γκολντμαν Σαξ κλπ από άλλες δέκα κουτάλες.

  Ο εφησυχασμός του κόσμου δεν χρεώνεται μόνο στον κόσμο (τον οποίο πολλάκις έχω χαρακτηρίσει ηλίθιο και αδιάφορο προσωπικά). Χρεώνεται και στους μέντορες.

  Τέλος, θα διαφωνήσω πάρα πολύ για το Σημίτη. Γιατι, όπως αποδεικνύεται πλέον, και στα δημοσιονομικά ακόμα, έκανε απλά πολύ καλή μαγειρική (με ορίζοντα δεκαετίας όμως, αφού πλέον φαίνεται πως ήταν μαγειρική). Επ΄σιης, γιατί επί πρωθυπουργίας του έγινε πολύ μεγάλο φαγοπότι (με κάτι μεγάλα έργα, κάτι πολιτιστικές πρωτεύουσες και πολλά πολλά άλλα). Ο ίδιος ήταν η κεφαλή: είτε γνώριζε και σιώπησε (άρα είναι συνένοχος), είτε δεν πήρε μυρωδιά (άρα δεν ήταν αρκετά ικανός γι’αυτή τη δουλειά).

  Κι ερωτώ εγώ: τι σκατά να ψηφίσω λοιπόν; Εγώ που θέλω την αλλαγή, θέλω τους νέους και άξιους, θέλω την ανανέωση, το φρέσκο και το ηθικό- αλλά δεν μπορώ ή δεν έχω τις ικανότητες να φτιάξω καινούριο πολιτικό οργανισμό. Ποία η θέσις μου;! 😦

 31. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  @Кроткая: Η θέσις μας είναι κανονικά στην πολιτική: Στα κοινά της γειτονιάς, του δήμου, της κεντρικής πολιτικής σκηνής… 🙂

  Να δημιουργήσουμε επιτροπές και κινήσεις πολιτών, να αναδείξουμε υποψηφίους, να απαιτήσουμε και να «ανακρίνουμε» πολιτικούς αξιώσεων. Να φτιάξεις μόνη σου κόμμα δεν μπορείς, προφανώς. Όλοι αυτοί που μιλάνε τώρα για απουσία δημοκρατίας» τι έκαναν ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, για να μη φτάσουμε ως εδώ; Δεν έχουν ευθύνη οι πολίτες, γιά το πώς πάει η χώρα τους; Ή μήπως, μια μεγάλη μερίδα βολεύτηκε με την προσωπική της διαφθορά; Και ποιός είπε οτι οι πολίτες δεν πρέπει να προβλέπουν και να προλαβαίνουν, αλλά κατόπιν εορτής να κατεβαίνουν απλώς σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας;

  Για το Σημίτη, σε παραπέμπω σε αυτό, για τις απόψεις μου: http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html Ας μην φάμε εδώ το χρόνο μας…

  Τρία παραδείγματαθα δώσω, από το πρόσφατο παρελθόν, απλά και εύληπτα σε όλους (και όχι πολυδαίδαλα σκάνδαλα, για τα οποία ο απλός πολίτης δεν μπορεί να ξέρει), γιατί φταίμε συλλογικά:

  –Πότε ξεσηκωθήκαμε (να πλημμυρίσουμε έστω με mail το γραφείο του πρωθυπουργού), όταν ο Σανιδάς εξανάγκασε σε παραίτηση τους δύο δικαστές, που δεν δέχονταν οτι δεν υπήρχε ευθύνη υπουργών για το Βατροπέδι;

  — Πότε ξεσηκωθήκαμε όταν ο Ρουσόπουλος αμειβόταν οικογενειακά με συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από δουλειές που έπαιρνε η (μέχρι τότε απλή πολιτική συντάκτις) γυναίκα του σε κανάλια, ακριβώς λόγω της ιδιότητας και της εξουσίας του;

  — Πότε ξεσηκωθήκαμε,, όταν η γυναίκα του πρωθυπουργού έκανε διδακτορικό στην ιατρική, από νηπιαγωγός;

  Όταν τα φώναζα και τα έγραφα, οι περισσότεροι (και πολλοί αριστεροί) κουνούσαν το κεφάλι και μου έλεγαν «είσαι υπερβολικός», «είσαι άτεγκτος» κλπ…

  Επειδή αυτά που λέω είναι νεοδημοκρατικά σκάνδαλα, δεν εννοώ οτι και πριν δεν υπήρχαν αφορμές να ξεσηκωθούμε. Αλλά όσο δεν αντιδρούσαμε, τόσο πιο απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα έγινε αυτό που έγινε…

 32. Συγνώμη, έφυγε χωρίς όνομα. Το παραπάνω σχόλιο είναι δικό μου…

 33. Υ.Γ. 2 Οι κερδοσκόποι είναι «σκυλιά», που κάνουν το παν για να πέσεις στα δόντια τους. Δική μας ευθύνη θεωρώ είναι να το είχαμε αποτρέψει (δεδομένου του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που ισχύει). Και κάναμε ΤΟ ΠΑΝ, ως χώρα, για να βρεθούμε στο στόχαστρο, λόγω των τριτοκοσμικών αδυναμιών μας…

 34. Ο/Η Elikas λέει:

  Προκόπη καλησπέρα. Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστώ για το λινκ. Απάντησα το πρωί, αλλά κάποιο τεχνικό πρόβλημα του blogspot μου «έφαγε» το σχόλιο και δεν είχα το χρόνο να το ξαναγράψω.

  Συνοπτικά, η θέση μου στο ερώτημα «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα» είναι «το κοτέτσι». Κι εξηγούμαι:

  Απαραίτητη προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η ελεύθερη βούληση του ατόμου. Για να μπορέσει όμως το άτομο να επιλέξει ελεύθερα τους διαχειριστές (και όχι εξουσιαστές) του κράτους, χρειάζεται (για αρχή) ένας εκλογικός νόμος που δεν μαγειρεύει μειοψηφικές αυτοδυναμίες. Κυρίως όμως, χρειάζεται ένα ολόκληρο κοινωνικό/πολιτισμικό πλαίσιο που επιτρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις, να γίνει γόνιμος διάλογος και να τηρηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος.

  Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αντιθέτως, έχουμε ένα σύστημα παιδείας* που εμποτίζει γενιές ολόκληρες με μισαλλοδοξία κι εθνικισμό, έχουμε μία ανελέητη μιντιακή προπαγάνδα που πουλάει χυδαίο lifestyle και τόνους παραπληροφόρησης (μη διστάζοντας να προωθήσει ακόμα και φασίστες), έχουμε μια δικαιοσύνη που συστηματικά συγκαλύπτει τα εγκλήματα των ισχυρών, έχουμε κομματικούς μηχανισμούς που καλλιεργούν πελατειακές σχέσεις για να διατηρηθούν στην εξουσία, έχουμε ιεράρχες με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και χρυσόβουλα Σουλτάνων, έχουμε ανεξέλεγκτη κεφαλαιοκρατία που χαράσσει οικονομική πολιτική στα μέτρα της, έχουμε άγρια και αντιδημοκρατικότατη καταστολή σε όποιον πάει κόντρα, και πάει λέγοντας.

  Ο Χ πολίτης που πάει στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υφίσταται πλέον δημοκρατία (παρά μόνο κατ’ επίφασιν). Δεν επιλέγει εκείνος, έχουν επιλέξει άλλοι για αυτόν πριν. Και – εντελώς ύπουλα και οργανωμένα – του έχουν επιβάλλει τις επιλογές που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

  Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χ πολίτης/ψηφοφόρος/καταναλωτής/μαλάκας έχει διαβρωθεί ηθικά μέχρι το κόκαλο, όταν οι τράπεζες του πουλάνε δάνειο με ληστρικούς όρους για να μπορέσει να καταναλώσει όλα τα υλικά αγαθά που θα του δώσουν το κύρος ενός Βουλγαράκη ή ενός Θέμου (οι οποίοι αποτελούν πρότυπο επιτυχίας σε μία χώρα όπου το κοινωνικό στάτους μετριέται με βίζιτες πολυτελείας που χορεύουν πάνω στο τραπέζι του σκυλάδικου).

  Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της νοσηρής κατάστασης έχει παίξει το μέσο στο οποίο εργάζεσαι φίλε Προκόπη. Ένα μέσο το οποίο γνωρίζω καλά, γιατί έχω εργαστεί κι εγώ σε διάφορους τομείς του (ξεκινώντας από τη διαφήμιση). Ένα μέσο που εκφασίζει συστηματικά την κοινωνία, παπαγαλίζει παραμυθάκια της εξουσίας, υποβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών και πουλάει αστραφτερά όνειρα χωρίς αντίκρυσμα.

  Ένα μέσο που οφείλει να ξεσηκώσει τον κόσμο όταν ο Σανιδάς κουκουλώνει σκάνδαλα, όταν ο Ρουσόπουλος διαπλέκεται με επιχειρηματίες και όταν η Νατάσα παίρνει διδακτορικό με βύσμα. Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου Προκόπη, κι όχι το να διαβάζει ανακοινώσεις που καταδικάζουν τη βία αδιόριστων εκπαιδευτικών (που ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ στους διαδρόμους της ΕΡΤ επειδή κανείς δεν τους έδινε βήμα να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους από την κατάφωρη συκοφαντία μιας παράνομης κυβέρνησης)**.

  Συγγνώμη για την επίθεση επί προσωπικού, αλλά κάποιος που λέει τις ειδήσεις στην τηλεόραση είναι ο τελευταίος άνθρωπος που δικαιούται να επιρρίπτει ευθύνες σε οποιονδήποτε για το τι ψήφισε και πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα σε ναυάγιο. Ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είσαι εσύ, που προφανώς δεν ανήκεις στο ίδιο τσουβάλι με την Τρέμη, τον Ευαγγελάτο ή τον Χατζηνικολάου.

  *την παιδεία δεν τη διαμορφώνουν οι δάσκαλοι και οι ωρομίσθιοι προφανώς, αλλά η εκάστοτε εξουσία που μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα πανεπιστημιακά συγγράματα προπαγανδίζει τις αξίες που θα την κρατήσουν στον αφρό.

  **Μία κυβέρνηση που εκλέγεται με σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και το μετατρέπει σε «νεοφιλελευθερισμός ή χάος» είναι εξίσου παράνομη με μία κυβέρνηση που δεν εκλέγεται καθόλου.

  Μπόνους τρακ. Ο Σημίτης: α) Μας έβαλε στην ΟΝΕ με καραμπινάτη απάτη (αποδεδειγμένα – και σιγά μην έκανε όλη τη βρωμοδουλειά η Goldman Sachs μόνη της), και β) λειτούργησε σαν «παπαγαλάκι» ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ποντάρει στη φούσκα του χρηματιστηρίου λίγο πριν εκείνη σκάσει. Ακόμα λοιπόν κι αν ο ίδιος δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ μίζα, πρέπει οπωσδήποτε να πεθάνει ατιμασμένος και φυλακισμένος.

 35. Ο/Η Elikas λέει:

  Ζητώ συγγνώμη από τους υπόλοιπους σχολιαστές που δεν θα απαντήσω ξεχωριστά στον καθένα, αλλά νομίζω ότι με το τελευταίο μου σχόλιο τοποθετήθηκα για όλα.

  Μία προσθήκη μόνο, σε μορφή παράκλησης:

  Ξαναδιαβάστε Μακιαβέλι.

  • Ο/Η tsalapeteinos λέει:

   Μακιαβέλι; Είσαι οπαδός του… Νετσάγεφ; Φτου φτου.

   • Ο/Η Elikas λέει:

    Δεν είμαι οπαδός κανενός. Απλά βγάζω το καπέλο στον Μακιαβέλι επειδή ανέλυσε τους μηχανισμούς της εξουσίας χωρίς να βάζει πουθενά αξιολογικό πρόσημο. Δεν ασχολήθηκε δηλαδή με το αν η συκοφαντία πολιτικών αντιπάλων (π.χ.) είναι ηθική ή ανήθικη, εντόπισε όμως τον τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιας μεθόδου, καθώς και τις παραμέτρους που την κάνουν αποτελεσματική ή όχι.

    Τα γραπτά του Μακιαβέλι είναι ένα πολύτιμο μάθημα για όλους μας. Ιδίως για εμάς που παλεύουμε μια ζωή να αποδείξουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αδιαφορώντας για το αν η ρητορική μας έχει τελικά την επιθυμητή απήχηση στις μάζες.

 36. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  @Elikas: Εν τάχει σου απαντώ, πριν πάω για δελτίο, επί προσωπικού – και δεν παρεξηγούμαι… 🙂

  Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι αυτή, πράγματι. Όταν έχει την εξουσία να το κάνει από την τηλεόραση, γιατί δεν φαντάζομαι να βαυκαλίζομαι οτι μια διοίκηση της ΕΡΤ τοποθετημένη από τον Ρουσόπουλο, θα μου επέτρεπε να λέω τέτοια πράγματα από το δελτίο. Άλλωστε, το δελτίο δεν είναι προσωπικό βήμα.

  Είχα όμως «προσωπικό βήμα» – στην Athens Voice. Και τα έγραψα (προς τιμήν του Φώτη Γεωργελέ, που φοβόταν αντίποινα – και τον οποίο πολλοί άσχετοι λοιδωρούν ως εκφραστή του «lifestyle»)

  Αυτό που σου λέω όμως είναι οτι πολύ λίγους «συγκίνησα». Οι περισσότεροι δεν έβλεπαν «πού είναι το πρόβλημα». Ακόμα και μετά τις εκλογές – και την πλήρη αποκάλυψη των κατορθωμάτων Καραμανλή – υπήρξε άνθρωπος που με λοιδώρησε στο blog μου, οτι «πού τα βασίζω αυτά που λέω για τη Νατάσα» (που πέρασε 13 μαθήματα μέσα σε μια μέρα, όπως λεγόταν τότε – και δεν βγήκε κανείς να το διαψεύσει – αλλά και που το προσπάθησε μόνο είναι πρόβλημα, δεδομένης της ιδιαίτερης μεταχείρισης που απολάμβανε).

  Γιατί πάντα αναζητούμε τον υπεύθυνο στο κράτος, στα ΜΜΕ και στα λοιπά; Δενβ οφείλει ο πολίτης να διακρίνει; Πρέπει να τον ξεσηκώσει το ΜΜΕ.

  Και ξαναπηγαίνω στο αρχικό μου κείμενο: Μην ισοπεδώνουμε, δεν είμασετ όλοι ίδιοι. Ούτε η τηλεόραση (που έχει πολλές αμαρτίες), ούτα τα ΜΜΕ γενικώς, ούτε καμμία άλλη ομάδα. Βοηθήστε όλοι να αναδειχθούν οι καλύτεροι…

  Τα υπόλοιπα το βράδυ. Πάω για δελτίο… 🙂

 37. Ο/Η Elikas λέει:

  @Προκόπης Δούκας

  Χαίρομαι που δεν παρεξηγήθηκες. Ξέρεις πως εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάνεις διάλογο ενώ η επαγγελματική σου ιδιότητα σου επιτρέπει να κάνεις μονόλογο. Ιδίως όταν εκτίθεσαι επώνυμα και δημόσια.

  Όσον αφορά τον πολίτη και την ικανότητα του να διακρίνει, δεν μπορούμε να έχουμε από όλους την απαίτηση να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Κάποιοι γεννιόμαστε «πνεύματα αντιλογίας», έχουμε το προνόμιο να μεγαλώσουμε σε οικογένειες που μας ενθαρρύνουν να διαβάζουμε και να σκεφτόμαστε, είμαστε τυχεροί και πηγαίνουμε σε καλά σχολεία, καταφέρνουμε να συνδεθούμε στη ζωή μας με ανθρώπους που ξέρουν να συζητούν, μαθαίνουμε να αποφεύγουμε τις Σειρήνες του εύκολου πλουτισμού και της πολιτισμικής έκπτωσης, και αφιερώνουμε ατέλειωτες ώρες για να αναλύουμε εξοντωτικά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Και πάλι, κάνουμε λάθη. Πολλά μάλιστα.

  Κάποιοι από εμάς όμως (οι περισσότεροι) δεν έχουν την πολυτέλεια να ακολουθήσουν ανάλογη διαδρομή. Καλούνται να βιοποριστούν σε αφιλόξενα εργασιακά περιβάλλοντα, καλούνται να αναλάβουν από νωρίς οικογενειακά βάρη, καλούνται να κατανοήσουν τον κόσμο και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις με λιγοστά εφόδια. Υλικά και πνευματικά.

  Κανείς δεν έχει το ακαταλόγιστο βέβαια, αλλά μη φτάνουμε και στο σημείο να κατηγορούμε τον μπαρμπα-Μήτσο επειδή δεν ψυλλιάστηκε εγκαίρως (κι από μόνος του) το πώς ακριβώς λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ή το πώς η εξουσία καταφέρνει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

  Όταν επιβιβάζομαι σε ένα καράβι, δεν γίνεται να θεωρώ εκ προοιμίου ότι ο καπετάνιος είναι ατζαμής, ο πλοιοκτήτης λαμόγιο κι ο ναυπηγός άσχετος. Δεν είναι δική μου δουλειά να υποκαταστήσω κανέναν από τους τρεις, ούτε να διακρίνω μέσα στο σκοτάδι το παγόβουνο που έρχεται. Αντιθέτως, αυτός που μου πούλησε τα εισιτήρια, οφείλει να ξέρει και να με προειδοποιήσει.

 38. Ο/Η HappyHour λέει:

  1. Οτι δεν είχαμε δημοκρατία στη χούντα δεν αναιρεί οτι δεν έχουμε και τώρα. Αν είχαμε λοιπόν δημοκρατία αυτά που λέω θα μπορούσα να τα πω και στα ΜΜΕ. Αν είχαμε δημοκρατία δεν θα φοβόμουν να εκφράσω τις πολιτικές μου πεποιθήσεις στον εργασιακό μου χώρο. Αν είχαμε δημοκρατία δεν θα είχαμε πρωθυπουργό κάποιον που λέει πως δεν είμαι εγώ αρμόδιος πηγαίνετε στην τρόικα. Αν είχαμε δημοκρατία δεν θα υπήρχε η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Αν είχαμε δημοκρατία η κυβέρνηση Γιωργάκη θα είχε πέσει απο την 2η μέρα. Αν είχαμε δημοκρατία οι διάφοροι Μαντέληδες και Ρουσόπουλοι δεν θα περιφέρονταν απο εξεταστική σε εξεταστική θα είχαν φύγει με τις πέτρες.
  Δημοκρατία σημαίνει μετέχω κάθε μέρα στην πόλη μου, όχι κάθε 4 χρόνια. Δημοκρατία θα πει έχω επιλογές πριν επιλέξω. Δημοκρατία δεν θα πει στέλνω ε μαιλ στο γραφείο του πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθω.

  2. Όχι δεν ήξερα ποιους ψήφιζα κι όταν έμαθα είναι πλέον αργά και προφανώς δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω την ψήφο μου. Ούτε είμαι επαρκώς εξοπλισμένος άνθρωπος να καταλαβαίνω τους δημαγωγούς γιατί δεν με βοήθησε ούτε η παιδεία που μου προσφέρθηκε αλλά ούτε και η ενημέρωση που (δεν) μου έδωσαν τα ΜΜΕ.

  Για τα υπόλοιπα με κάλυψε πλήρως ο Έλικας.

  Ο όρος καπιταλιστική δημοκρατία είναι καινούριος; Αστείος μου φαίνεται. Φαντάζομαι βέβαια πως εσάς θα σας φανεί εξ’ίσου αστείος ο όρος άμεση δημοκρατία.

 39. Πάμε πάλι λοιπόν, που έχω ώρα:

  @Ελικας:

  1. Σαφώς και τεράστια ευθύνη (το επισημαίνω κάθε τόσο σε άρθρα μου) για τη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας έχει η σκυλοπόπ/φασίζουσα ιδιωτική τηλεόραση. Η ευθύνη ανήκει αρχικά στην οικουμενική κυβέρνηση, που έδωσε τις πρώτες άδειες. Στη συνέχεια, σε όσους άσκησαν εξουσία – και στο σύνολο πολιτικών/πελατών. Απορώ ακόμα που «σοβαροί» άνθρωποι δέχονται να πάνε σε εκπομπές σουργέλων. Ουρλιάζω – και κανείς δε με ακούει…

  2. Για τις τεράστιες ευθύνες των δημοσιογράφων γράφω εδώ: «Η δημοσιογραφία και η συντεχνιακή λογική» http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/h.html

  3. Για τα επεισόδια στην ΕΡΤ είσαι πολύ άδικος μαζί μου: Αν έπρεπε (και μπορούσα) να ακολουθήσω τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το αυστηρά επαγγελματικό κριτήριο, επ’ ουδενί δεν έπρεπε να παίξει πρώτο αυτό το θέμα (και σίγουρα, αφού υπήρχε η επί 2 λεπτά δήλωση τους, έπρεπε να ακουστεί και η άποψη της διοίκησης της ΕΡΤ). Θα έπρεπε να παίξει 18ο θέμα. Αλλά βλέπεις, αυτό είχε συμφωνήσει η διοίκηση, υπό την απειλή της βίαιας εισβολής και κατάληψης του στούντιο. Με τέτοιους ακτιβισμούς εγώ είμαι αντίθετος, οι περσινοί τουλάχιστον είχαν πιο ουσιαστικό και «σωστό» (κατ΄εμέ) ύφος και ήθος.

  Ένα δελτίο, δεν μπορεί να διαμορφώνεται με τη βία, όπως θέλει η ΚΟΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή όποιος άλλος. Σε έχω διαβάσει (και πολύ σωστά) να τα χώνεις στην αριστερά για τα λάθη της, μην τους υπερασπίζεσαι τώρα. Προσπάθησαν να κάνουν ένα «μιντιατικό γεγονός», για να περάσουν το μήνυμα τους. Διαφωνώ, από τη στιγμή που υπήρξε βία (την οποία δέχτηκαν κιόλας, δυστυχώς).

  Κι άλλες φορές το πρώτο θέμα δεν είναι το σωστό. Κι αυτό, γιατί υπακούει στη βούληση μιας κυβερνητικής διοίκησης. Αν θέλουμε να φτάσουμε το BBC, που φτύνει τις κυβερνητικές επιθυμίες, πρέπει να εργαστούμε σκληρά στη νοοτροπία – που πρέπει να απέχει μακράν από τη διελκυστίνδα Ρουσόπουλος – ΚΟΕ.

  Το τι έγινε και οι απόψεις μου για το συμβάν εδώ: http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/blog-post.html
  http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

  4. Έρχομαι στο ζουμί: Για το «κοτέτσι» δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών οι πολίτες. Δεν δέχομαι την «αβουλία» ή την «άγνοια» (άγνοια νόμου, όπως ξέρεις δεν υπάρχει στο δίκαιο). Στο βάθος, όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά αρνούνται να κοπιάσουν και να ξεβολευτούν – μένουν σε αυτό το επίπεδο και ψηφίζουν Κουλούρη και Γιακουμάτο.

  Ναι, η κατάπτωση της παιδείας οφείλεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και στους εκπαιδευτικούς – και στις στρεβλές νοοτροπίες που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία (με ευθύνη και της αριστεράς), τη διαφθορά και την έλλειψη προσπαθειας. Ναι, η κατάντια της τηλεόρασης οφείλεται πάρα πολύ και στο κοινό που εξέθρεψε την κιτρινιά (και καταβαράθρωσε από θεαματικότητα τα αξιόλογα). Κατά την άποψη μου, φταίνε κυρίως οι αξιόλογοι άνθρωποι που απέχουν από την τηλεόραση, αντί να «προπαγανδίζουν» τα αξιόλογα προγράμματα – αφήνοντας έτσι να επιβάλλεται (όπως και στην πολιτική) το χυδαίο και το μέτριο. Παραθέτω το πόνημα «Η τηλεθέαση, η αποχή και η ακροδεξιά Ευρώπη» http://prokopisdoukas.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html
  🙂

  Σκέψου το σκεπτικό σου: «Ένα μέσο που οφείλει να ξεσηκώσει τον κόσμο όταν ο Σανιδάς κουκουλώνει σκάνδαλα, όταν ο Ρουσόπουλος διαπλέκεται με επιχειρηματίες και όταν η Νατάσα παίρνει διδακτορικό με βύσμα.» Η κοινωνία χρειάζεται ένα μέσο να την ξεσηκώσει; Όταν τα λες – και η πλειονότητα σου λέει «μπα είσαι υπερβολικός», πρέπει να επιστρατευθεί η προπαγάνδα από την ανάποδη, να ερεθιστεί το πλήθος με μέθοδο; Μήπως έτσι διαπράττεται το ίδιο λάθος που μας οδήγησε εδώ;

  Μήπως λοιπόν, η κοινωνία έπρεπε π.χ. να μυριστεί οτι οι λαμογιές ήταν ήδη εδώ από το 2004 και να καταψηφίσει τη ΝΔ; Όοοχι, έπρεπε την ξαναψηφίσει – αφού είχε καεί και η μισή Ελλάδα.

  Μήπως η κοινωνία πρέπει να αναδείξει πιο υγιείς πολιτικες δυνάμεις; Πρέπει, αλλά δεν το κάνει – «βαριέται» και αρκείται στο να βρίζει, να εκφράζει αρνητικά συναισθήματα, «ανυπακοή» κλπ. Αν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση την ξεγέλασε, ας τη ρίξει και ας κυβερνήσουν άλλοι; Ποιοί;

  Δεν το κάνει, γιατί ξέρει οτι για τη χρεωκοπία της χώρας, έχει τη φωλιά της λερωμένη. 95 δις εκτιμάται η φοροδιαφυγή, 40% του ΑΕΠ. Ποιός την κάνει αυτή ο Κόκκαλης και οι συν αυτώ – μόνο; Όχι, συμμετέχει τεράστιος αριθμός Ελλήνων. Ποιός παραγόντισε και ζήτησε ρουσφέτια διορισμού, π.χ. τα τελευταία 10 χρόνια; Όλοι αυτοί που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα, στο διπλάσιο, όπως είπε σήμερα ο Παπανδρέου. Ποιός λειτουργεί συντεχνιακά, ποιός χτίζει τα αυθαίρετα, ποιός λαδώνει με γρηγορόσημο, αντί να καταγγείλει αυτόν που του ζητάει χρηματισμό; Ποιός θέλει οι νόμοι να ισχύσουν μόνο για τους άλλους; Ποιός θέλει και τον σκύλο και την πίτα;

  (Σήμερα μου εκμυστηρεύθηκε ταξιτζής, οτι παλιά αυτοί που είχαν τα «πολυβόλα» = πειραγμένα ταξίμετρα, όταν «έγδυναν» έναν τουρίστα, το περηφανευόντουσαν στους υπόλοιπους…)

  Και μετά, κάποιοι θα βγουν να τα σπάσουν… Πολύ παραγωγικό.. Κι εν τω μεταξύ, οι ζωές μας περνούν, χωρίς να καταφέρνουμε να βελτιωθούμε κάπως και να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ζωή, που όλοι αποζητούμε στην ουσία…

  Για το καράβι μπορεί να έχεις δίκιο (σε μια ευνομούμενη πολιτεία). Για τη ζωή όλων μας όμως (από τη στιγμή που δεν γεννηθήκαμε στη Ρουάντα ή στη Βοσνία εν μέσω πολέμου), είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Και συλλογικά και ατομικά. Και η ελληνική κοινωνία πέταξε με τη μεταπολίτευση, τη μεγαλύτερη ευκαιρία να μπει σε έναν δρόμο ευνομούμενης δημοκρατίας. Ίσως είναι πολύ να το ζητάμε από μια χώρα, που τα προηγούμενα 2500 χρόνια ζούσε σε καθεστώς φεουδαρχίας ή προτεκτοράτου…

 40. @HappyHour: 1. Βεβαίως μπορείτε να τα πείτε και στα ΜΜΕ. Παντού μπορείτε να πείτε την άποψη σας – και δεν θα σας καταδιώξει κανείς. Το θέμα είναι αν ευσταθούν και πόσο πειστικές είναι. Δεν σας πιστεύω οτι φοβάστε να πείτε τις πολιτικές σας προτιμήσεις στη δουλειά σας, εκτός αν επικροτείτε πράξεις μίσους και βίας και καλείτε σε hate speech, οπότε τίθεται και θέμα παρότρυνσης σε ποινικώς κολάσιμες πράξεις (μεγάλη συζήτηση παγκοσμίως, με αφορμή τα φασιστικά κόμματα). Ουδείς ενδιαφέρεται, είμαι βέβαιος. Μάλλον δεν έχετε ζήσει ποτέ σε πραγματική έλλειψη δημοκρατίας…

  2. Πού λοιπόν υπάρχει η δημοκρατία που επιθυμείτε; Μαζί σας για την «άμεση», δώστε το υπόδειγμα για να γίνει – και πείστε τον κόσμο να την απαιτήσει. Με ποιό οικονομικό σύστημα όμως; Ξέρετε κάποιο άλλο που να μπορεί να επιβιώσει (με την επιθυμία των ανθρώπων), πλην του καπιταλισμού;

  3. Η προπαγάνδα, η διαφθορά και οι υπόλοιπες αδυναμίες είναι σύμφυτες με τη δημοκρατία. Ιδίως αν είναι «ανάπηρη», όπως η δική μας. Παρόλα αυτά, είναι το μόνο προτιμητέο πολίτευμα.

  4. Να μετέχετε κάθε μέρα στην πόλη σας. Ποιός σας εμποδίζει; Μήπως δεν βρίσκετε αρκετούς άλλους πρόθυμους; Μήπως λοιπόν φταίνε οι συμπολίτες σας γι αυτό; Νομίζετε οτι πορεία 100 χιλιάδων στο δρόμο προκαλεί μεγαλύτερο σοκ σε μια κυβέρνηση, από το να στείλουν 100 χιλιάδες πολίτες mail στον πρωθυπουργό; Κάνετε μεγάλο λάθος. Το ένα είναι «μηχανικό» και συχνό. Το άλλο προϋποθέτει κόπο – και θα τους δημιουργούσε πανικό. Παραθέτω και άλλο πόνημα: http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/blog-post_11.html

  5. Κακώς δεν ξέρατε τι ψηφίζατε. Αλλά κι αν ξεγελαστήκατε, υπάρχουν αυτοί που αναδείξατε στη Βουλή, οι οποίοι μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Μήπως δεν είναι το πιο σοφό πράγμα όταν είμαστε χρεωμένοι και δεν έχουμε καλύτερη εναλλακτική να μας κυβερνήσει; Αυτοί που είναι στη Βουλή, πώς αναδείχθηκαν; Φροντίσατε (με τις μικρές σας δυνάμεις) να αναδειχθούν άλλοι, άλλου επιπέδου;

  6. Δεν είστε ειλικρινής όταν λέτε οτι δεν καταλαβαίνετε τους δημαγωγούς. Τους καταλαβαίνετε μια χαρά, είναι συνήθως κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν μας. Αλλά βολεύεστε με αυτούς ή με την αποχή.

  7. Η παιδεία του καθενός αποτελεί και ευθύνη του. Κοπιάσατε αρκετά, ήσασταν μαθητής του 20, αλλά το σύστημα ήταν σαθρό; Και παρόλα αυτά βγήκατε «βλάκας» και δεν καταλαβαίνετε;

  8. Φροντίσατε να ενισχύσετε εκείνα τα ΜΜΕ και εκείνους τους δημοσιογράφους που θα σας παρέχουν καλύτερη ενημέρωση; Μπα, τους απορρίψατε συλλήβδην και αθρόως ή βολευτήκατε με τους χειρότερους. Που να τρέχουμε τώρα…

  Στη ζωή καλούμαστε να είμαστε «γιατροί του εαυτού μας». Αλλιώς, είμαστε έρμαια των άλλων, του κράτους, του συστήματος – που μας φταίνε για όλα…

 41. Υ.Γ. Παρέλειψα να σε διευκρινίσω Έλικα, απαντώντας στη μομφή σου, οτι δεν ζητάω τα ρέστα από κανέναν. Αρνούμαι όμως τη μετάθεση ευθυνών από τους πολίτες προς τον «δικομματισμό», το κράτος, τους άλλους γενικώς (που αποτελούνται κι αυτά από τους πολίτες) – όλους, εκτός από εμάς.

  Είμαι ένας δημοσιογράφος (επειδή είχα πάντα ψώνιο με τα κοινά) που προσπαθεί να πάει κόντρα στην έκπτωση αξιών/ηθικής/αισθητικής στο χώρο μου και στην ελληνική κοινωνία. Συνήθως (απαντώ στην Κροτκαρ για τον πολιτισμό), με θεωρούν «του Μεγάρου», γιατί τους πέφτω πολύ «κουλτουριάρης» – μη σου πω και «ομοφυλόφιλος»… 🙂 Ξέρετε τι επίπεδο κυκλοφορεί στη δουλειά μου;

  Αμείβομαι με τα ελάχιστα σε σχέση με τους άλλους 10 συναδέλφους μου που κάνουν κεντρικό δελτίο σε αυτή τη χώρα – και προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου. Έχω υποστεί κι εγώ μια μείωση μισθού κατά τουλάχιστον 25% τους τελευταίους μήνες – και φυσικά δεν μου αρέσει καθόλου. Σε λίγο θα φτάσω στα λεφτά που έπαιρνα το 1996 στο (απείρως φτωχότερο) ραδιόφωνο. Κάνω όμως την αυτοκριτική μου και λέω οτι έφταιξα κι εγώ – και τώρα πρέπει να το υποστώ και να βελτιωθώ. Π.χ. όταν πρωτοπήγα στην ΕΡΤ τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα και συμμετείχα κι εγώ αναγκαστικά σε κάποια – όμως μια σοβαρή βελτίωση επιτεύχθηκε στην πορεία. Ή ας πούμε ελέγχω τον εαυτό μου, γιατί δεν κατέβηκα στην πολιτική, όπως θα όφειλα ίσως.

  Προσπαθώ όμως να είμαι ενεργός πολίτης, μάχομαι για τη γειτονιά μου (που τυχαίνει να είναι το κέντρο της πόλης) και επιμένω να μην εξαπλωθεί ο ρατσισμός και η εξαθλίωση. Χωρίς να έχω συμφωνήσει σε κανένα κλείσιμο δρόμου όμως ή σε καμία πράξη βίας, όπως πολύ συχνά κάποιοι εισηγούνται. Γιατί πρέπει όλοι (θεωρώ) να αναζητήσουμε τους τρόπους να συμβάλουμε σε αυτό το «κοινό» που ζούμε – και να κάνουμε την «ειρηνική επανάσταση»…

  Άντε, γιατί είναι αργά – και στο τέλος θα σας πω και τα προσωπικά μου… 🙂

 42. Καλημέρα! Θα κάνω και μια τελευταία παρατήρηση, ξαναδιαβάζοντας τα χθεσινά. Κοιτάω την πολιτικο-κοινωνική σου ανάλυση Έλικα, η οποία μοιάζει εν πρώτοις σωστή. Στην ουσία όμως, (όπως ενδεχομένως και του Ηappy Hour, δεν ξέρω) εμπεριέχει μια τεράστια αντίφαση:

  Θεωρούμε οτι ο πολίτης (και πολύ σωστά) δικαιούται πολύ περισσότερα – ίσως και «άμεση δημοκρατία» κλπ. Από την άλλη όμως, τον «αθωώνουμε», όταν οι αδυναμίες του τον αφήνουν «χαμηλά», ανήμπορο να διεκδικήσει και να πετύχει αυτά που πρέπει. Μα αυτά που «δικαιούται» ο πολίτης, πρέπει να τα κατακτήσει – δεν θα του τα δώσει κανείς. Είναι σύμφυτο με την ιστορία του ανθρώπου, τα πάσης φύσεως συμφέροντα (των ίδιων των ανθρώπων κατασκευάσματα) να προσπαθούν να «πλιατσικολογήσουν» τον κοινό πλούτο. Πάντα αυτό θα προσπαθούν.

  Η προηγμένη μορφή της δημοκρατίας είναι ακριβώς αυτό: Να πολεμά με επιτυχία τα συμφέροντα, που επιθυμούν να στερήσουν από τον πολίτη τα περισσότερα που επιζητά. Κανένας λαός δεν «κληρονόμησε» την ευτυχία, χωρίς κόπο. Την κέρδισε με τις προσπάθειες του…

 43. Ο/Η Elikas λέει:

  Προκόπη καλημέρα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα – για την ακρίβεια θα προσπαθήσω να θέσω ερωτήματα στις απαντήσεις που έχεις ήδη δώσει.

  1. Είναι η (ιδιωτική και κρατική) τηλεόραση απλά χαμηλού επιπέδου; Ή μήπως έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης; Όταν π.χ. μετατρέπεται ο Άδωνις (κι όλο του το σόι) σε δημοφιλή τηλεπερσόνα, αυτό συμβαίνει επειδή «τέτοια θέλει να βλέπει ο κόσμος» ή μήπως επειδή η οικονομική/πολιτική εξουσία έχει συμφέρον από τη χουντοποίηση της κοινωνίας; Το ίδιο ερώτημα ισχύει φυσικά και για την εκπροσώπηση της αριστεράς μέσω του (άνευ ιδιότητας) Κουναλάκη, για την εκπροσώπηση του πολιτισμού μέσω της Καλομοίρας, κλπ.

  2. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ναι μεν δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι, αλλά αυτή τη στιγμή ο κλάδος έχει για πρόεδρο έναν χαφιέ της ασφάλειας και η έννοια της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας είναι θεωρητικό σχήμα. Οι περισσότεροι (υπερπροβεβλημένοι) συνάδελφοι σου δεν κάνουν ούτε ρεπορτάζ, ούτε τίποτα. Απλά προσπαθούν να επηρεάσουν το κοινό υπέρ των εκάστοτε αφεντικών τους. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Γιατί λοιπόν εσείς οι «καλοί» δημοσιογράφοι δεν έχετε καταφέρει να εξυγιάνετε τον χώρο σας και ζητάτε τα ρέστα από εμάς που δεν παίρνουμε με τις πέτρες αυτούς που πρέπει; Και πώς ακριβώς θα επιβάλουμε αξιοκρατικά κριτήρια; Στέλνοντας mail διαμαρτυρίας στον Αλαφούζο και τον Κυριακού; Ή μήπως επικρίνοντας μέσα από τα μπλογκ μας τον βρώμικο ρόλο του ΕΣΡ;

  3. Για την «εισβολή» των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην ΕΡΤ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν ήταν όλοι τους κανονικοί αδιόριστοι, οι περισσότεροι ήταν κομματικά στελέχη. Κι αλίμονο αν γίνει μόδα μια τέτοια μέθοδος. Μεθαύριο που θα θέλουν να παρέμβουν οι χρυσαυγίτες στο δελτίο, με ποιο σκεπτικό θα πρέπει να τους το αρνηθούμε; Από την άλλη, όταν η όποια Διαμαντοπούλου βγαίνει και συκοφαντεί τους (εξαπατημένους) συμβασιούχους και ωρομίσθιους χωρίς αντίλογο κι όταν ο όποιος Πρετεντέρης ειρωνεύεται τους «προνομιούχους» εκπαιδευτικούς, με ποιον τρόπο μπορούν οι θιγόμενοι να δημιουργήσουν ένα «μιντιακό γεγονός» για να εκθέσουν τις απόψεις τους; Εκδίδοντας ανακοινώσεις που δεν θα μπουν ούτε στα ψιλά των εφημερίδων; Κλείνοντας δρόμους; Κάνοντας απεργία εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων; Εκτοξεύοντας γιαούρτια; Πώς; Απελπισμένοι είναι οι άνθρωποι. Δεν έχουν και πολλές επιλογές να αμυνθούν.

  4. Αναρωτιέσαι αν είναι σωστό να υπάρχει αντι-προπαγάνδα και μήπως κάτι τέτοιο διογκώνει το πρόβλημα αντί να το λύνει. Πώς αλλιώς θα πολεμήσουμε έναν εχθρό που έχει τανκς και βομβαρδιστικά αεροπλάνα όμως; Παθητικά; Σνομπάροντας ο καθένας μας τα σκουπίδια που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ και διαβάζοντας Ζίζεκ και Αντόρνο; Πόσοι από εμάς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο; Και πώς θα επηρεάσουν τους γύρω τους αν όχι μέσω κάποιας μορφής αντι-προπαγάνδας; Και ποιος είναι αυτός που αποκλείει τους αξιόλογους ανθρώπους από την τηλεόραση αν όχι οι καναλάρχες και τα τσιράκια τους; Ποιος επιλέγει να χαϊδέψει τον Ψωμιάδη και την Κανέλη; Ο (άγνωστος κι απροσδιόριστος) τηλεθεατής με το μηχανάκι της AGB; Είσαι αρκετά χρόνια στο κουρμπέτι για να πιστεύεις σοβαρά κάτι τέτοιο…

  Κλείνοντας (άλλο ένα) σεντόνι, επιμένω ότι σαφέστατα και κανένας πολίτης δεν είναι 100% άμοιρος ευθυνών, ωστόσο η συνείδηση του διαμορφώθηκε (και συνεχίζει να διαμορφώνεται) από ένα σύνολο που περιλαμβάνει την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, τον στρατό, το κόμμα, το συνδικάτο, το εργασιακό περιβάλλον και τις παρέες. Κοινός παρονομαστής σε ΟΛΑ τα παραπάνω, καταλύτης όσον αφορά τις αξίες και τα πρότυπα ολόκληρης της κοινωνίας είναι η προπαγάνδα. Της οποίας κυριότερος εκφραστής είναι τα τελευταία 40 χρόνια η τηλεόραση.

  Η οποία τηλεόραση είναι πανίσχυρη (ρώτα και τον Μπερλουσκόνι αν δεν με πιστεύεις), διαπλεκόμενη (δεν χρειάζεται να ρωτήσεις κανέναν γιαυτό) και πέρα για πέρα αντιδημοκρατική (αφού δεν δίνει βήμα σε κανέναν που αμφισβητεί ουσιαστικά το όλο σύστημα).

  Λυπάμαι που στο λέω λοιπόν, αλλά αν κάποιος έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την ευθύνη για το ναυάγιο, αυτός δεν είναι ούτε ο Μαντέλης, ούτε ο Ρουσόπουλος, ούτε ο βλαξ που τους ψήφισε για ένα ρουσφετάκι. Τη μερίδα του λέοντος την έχει αυτός που ανέδειξε τον κάθε Ρουσόπουλο, που τον επέβαλε εκβιαστικά στην κομματική ιεραρχία, που προπαγάνδισε όλα όσα πρεσβεύει ο όποιος Ρουσόπουλος και που καρπώθηκε τα οικονομικά οφέλη μίας οικονομικής απάτης που ταυτόχρονα υπήρξε και συνταγματική εκτροπή.

  Κι αυτός ο κάποιος δεν είσαι εσύ προσωπικά μεν, είναι οι συνάδελφοι κι οι εργοδότες σου δε. Καθώς και όλοι όσοι βρίσκονται από πίσω τους και κινούν τα νήματα της εξουσίας.

  Υ.Γ. Ποιος άφησε τον ταξιτζή να κλέβει τον τουρίστα, του νομιμοποίησε το αυθαίρετο και διόρισε την κορούλα του στο δημόσιο; Εγώ; Εσύ; Ή μήπως οι αλήτες που μετά βαϊων, κλάδων και νοθευμένων εκλογικών συστημάτων στέφονταν ηγεμόνες των απανταχού ραγιάδων; Και ποιοι μας τους πλάσαραν; Ποιοι τους έβαλαν μέσα στα σπίτια μας από τα τηλεπαράθυρα; Ποιοι μας πιπίλισαν το μυαλό ότι αυτοί είναι οι καταλληλότεροι και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να υποταχθούμε στις διαταγές τους;

 44. Ο/Η Elikas λέει:

  addendum (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό :-))

  Δώσε μου τον μηχανισμό προπαγάνδας του Μπερλουσκόνι και σε δέκα χρόνια θα σου κάνω τις Ιταλίδες να μην ξυρίζουν τα πόδια τους.

  Δώσε μου το σύνολο των ΜΜΕ των Τσετσένων και σε είκοσι χρόνια θα τους έχω πείσει να στήσουν ανδριάντα του Πούτιν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας τους.

  Δώσε μου το Fox News, το CNN, το NBC και τους υπόλοιπους κολοσσούς των αμερικανικών ΜΜΕ και σε τριάντα χρόνια θα σου έχω μετατρέψει τους Ρεπουμπλικάνους σε φανατικούς αντικαπιταλιστές.

  Μόνο με τους Ισραηλινούς θα δυσκολευτώ λίγο παραπάνω μέχρι να τους πείσω να γίνουν οπαδοί της Χαμάς και της Αλ Κάιντα. Σε εξήντα-εβδομήντα χρόνια το πολύ όμως, θα ορκίζονται πίστη στο Κοράνι.

 45. Ο/Η Кроткая λέει:

  Α, ωραία κουβεντούλα έχετε στήσει εδώ εσείς!

  Διάβασα ολόκληρα τα πολύ ενδιαφέροντα σεντονάκια σας και θα ήθελα να κάνω 5 σχόλια-σφήνες σχετικά με σημεία που μου έκλεψαν την προσοχή.

  1. «Γεννιόμαστε πνεύματα αντιλογίας». Όχι, Ελικα, δεν γεννιόμαστε. Γινόμαστε, κάποιοι από μας. Ούτε κάποιοι γεννιούνται πονηρεμένοι και κάποιοι αγαθοί. Η οικογένεια, το σχολείο, το περιβάλλον και οι εμπειρίες τους τούς κάνουν πονηρεμένους, έξυπνους, χαζούς ή αφελείς.

  2. Είπε κάπου ο Προκόπης νομίζω πως έχει και το άτομο ευθύνη για την παιδεία του.
  Επειδή η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά από την γέννηση των ανθρώπων, δυσκολεύομαι να ζητήσω ευθύνες από ένα βρέφος. Το ίδιο κι από ένα παιδί 4, 9, 15 χρονών. Μόνο που δε γίνεται κανένα θαύμα στα 18 που επισήμως ενηλικιώνεται κάποιος, ώστε εκεί που προερχόταν από μια οικογένεια που άκουγε Καλομοίρα και έβλεπε Ρούλα, ξαφνικά να τη δει αλλιώς και να ακούει Σοστακόβιτς ή να διαβάζει Κάφκα. Αυτά τα πράματα χτίζονται (ή μαλλον ΔΕΝ χτίζονται δυστυχώς) από νωρίς.
  Σε εκείνο το νωρίς πιο μεγάλη ευθύνη έχει η οιικογένεια από το σχολείο, γιατί έχει την πρώτη βάρδια, ενώ το σχολείο τη δεύτερη (και λιγότερες ώρες). Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν τα ΜΜΕ, γιατί δυστυχώς πολύ συχνα οι «γονείς» παρκάρουν τα μωρά τους μπροστά το χαζοκούτι, για να μην τους παίρνουν το κεφάλι.
  Αλλά εδώ έχουμε πάλι ένα ζήτημα τύπου «κότας και αυγου». Διότι το σύστημα έχιε κάνει τη δουλίτσα του εδώ και πολλά χρόνια και πλέον απλά δρέπει καρπούς. Οι δικοί μου γονείς που είναι και «της γενιάς του Πολυτεχνείου» (αλλά δεν το λέμε και πολύ γιατί δε νιώθουμε και πολύ περήφανοι πια) με μεγάλωσαν με Χατζηδάκι, Λοΐζο, Άλκη Ζέη, Πιλάβιο και Μπόλεκ και Λόλεκ. Κι έγινα όπως έγινα. Αλλά πόσοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους έτσι;
  Και πώς θα ζητήσω τα ρέστα από το γονιό που μεγαλώνει το παιδί του με Καλομοίρα και Πέγκυ Ζήνα, αφού αυτό μονάχα ξέρει; ΑΚόμα και αν το σχολείο προσπαθήσει, τα «πυρά» του σχολείου είναι σφεντόνες, μπροστά στο σπίτι (που έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο) και στην τηλεόραση (που είναι πολύ ελκυστικότερη από το βιβλιο ή άλλα μέσα). Δεν βγάζω λάδι το σχολείο. Αλλά κάποιο κράτος το έχει στήσει όπως το έχει στήσει. Το ίδιο κράτος που έδωσε πέρισυ 28 εκατομμύρια στις τράπεζες και τώρα βάζει εσάς (εγώ δεν φορολογούμαι στην Ελλάδα) να πληρώσετε.

  Κι επειδή προσωπικά εκτιμώ την ΕΡΤ πιο πολύ από τα κωλοχανεία της ιδιωτικής (με τα στραβά της), να πω και δυο κουβέντες για χάρη της. Ο λόγος που η ΕΡΤ δεν θα γίνει ποτέ ΒBC απλός και έχει να κάνει με το πώς χρηματοδοτείται. Όσο δεν θεσπίζεται ξεχωριστός φόρος τηλεόρασης που θα πιάνει ιδιωτική και δημόσια, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη (δλδ πληρώνεις εφόσον έχεις συσκευή συνδεδεμένη με κάποιον πάροχο -και όλοι περνάνε από πάροχο), η ΕΡΤ θα εξαρτάται από τη διαφημιστική πίτα (η οποία ξέρουμε όλοι πώς δουλεύει) και από το κράτος. Αν δεν απατώμαι το BBC δεν έχει διαφημίσεις, χρηματοδοτείται από τον φόρο μόνο. Οπως και να’χει, η πιο σημαντική μορφή εξάρτησης είναι η οικονομική. όσο η δημόσια τηλεόραση εξαρτάται από την κυβέρνηση, η τηλεόραση τύπου BBC θα αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο…

  3. Έλικα, είπες το εξής:
  «Δεν είναι δική μου δουλειά να υποκαταστήσω κανέναν από τους τρεις, ούτε να διακρίνω μέσα στο σκοτάδι το παγόβουνο που έρχεται. Αντιθέτως, αυτός που μου πούλησε τα εισιτήρια, οφείλει να ξέρει και να με προειδοποιήσει.»

  Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Πάω στην τράπεζα να πάρω δάνειο, αλλά είμαι σκράπας στα οικονομικά. Κι έχω κια μυωπία, οπότε δεν διαβάζω καλά τα μικρά γράμματα των αστερίσκων. Υπογράφω όμως και παίρνω το δάνειο. Όταν η τράπεζα θα μου πάρει το σπίτι, φταίω εγώ ή η τράπεζα;
  Πολλοί έλεγαν πως για την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών (που δεν είναι και τα χειρότερα, οι Ισπανοί είναι πιο χρεωμένοι) φταίγαν οι τράπεζες που δεν επιτρέπεται να κάνουν ό,τι γουστάρουν και να εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη.
  Πιο γελοίο επιχείρημα από αυτό δεν έχω ακούσει! Η τράπεζαα δεν είανι ευαγές ίδρυμα ούτε φιλόπτωχο ταμείο. Τη δική της τσέπη θα κοιτάξει να γεμίσει -κατά προτίμηση αδειάζοντας τη δική μου!
  Εγώ είμαι υπεύθυνη για την τσέπη μου.
  Θέλω να πω ότι, οκ, επιβιβάζομαι σε ένα καράβι και πρέπει κάποιοι να έχουν κάνει τη δουλειά τους. Αλλά επειδή μιλάμε για τη δική μου ζωή, ε, μάλλον θα αποφύγω το Ροδάνθη και θα προτιμήσω να πάω με τον Αίολο.

  Νομίζω πως και οι δυο, Έλικα και Προκόπη, έχετε τα δίκια σας και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

 46. Οκ, πάμε πάλι: 🙂

  1. Αντιπαθώ τις θεωρίες συνομωσίας. Η τηλεόραση είναι έτσι, γιατί αυτού του επιπέδου είναι τα αφεντικά (που πήραν άδεια από την οικουμενική κυβέρνηση, επαναλαμβάνω), επιλέγουν τα στελέχη, βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος στο κοινό – και τους βολεύει η φτήνια. Όταν έχει πολύ υψηλότερη τηλεθέαση ο Μάκης και ο Θέμος, από τον Πρετεντέρη – κι αυτός με τη σειρά του υψηλότερη από τον Τσίμα, κι αυτός με τη σειρά του από τον Αυγερόπουλο, τότε φταίμε εμείς.
  (Η κρατική κατά τη γνώμη μου δεν είναι χαμηλού επιπέδου, συνολικά. Είναι πολλές φορές «άχαρη» και μη ανεξάρτητη, ναι).
  Να μη σου θυμίσω ΠΟΙΟΣ (=το 95% του ελληνικού λαού) κάνει πρώτη τηλεθέαση της χρονιάς τη Γιουροβίζιον – και πρώτη τηλεθέαση στην ΕΤ-1 την εκκλησία και τις παρελάσεις…

  2. Δεν διάβασες το λινκ μου για τη δημοσιογραφία… 🙂
  Συνοδεύει και το νο 1.
  Μας τα χώνω, είμαστε απαράδεκτοι. Αυτό είναι το επίπεδο μας, αυτούς εκλέγουμε. Το ίδιο είναι και οι περισσότερες συντεχνίες. Μήπως πάλι φταίει το κράτος και το σύστημα;

  Αν λοιπον οι περισσότεροι πολίτες ήταν ενεργοί, δεν θα άφηναν να είναι πρώτη εκπομπή ο Θέμος ή ο Μάκης, αλλά θα τους γυρνούσαν την πλάτη και θα αναδείκνυαν π.χ. τον Αυγερόπουλο πρώτο. Αλλά, σιγά μην υπάρχουν αρκετοί να τον εκτιμήσουν. Πού να τρέχεις τώρα, θέλει κόπο…

  3. Πολύ σωστά το λες για τους Χρυσαυγίτες. Δεν είμαι σίγουρος για την «απελπισία», έμαθα (μπορεί να μην είναι αλήθεια) οτι είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι τους κανονικά την Πέμπτη στη πρωινή ζώνη, να εκθέσουν τις απόψεις τους. Οι συγκεκριμένοι όμως προτίμησαν να εισβάλουν, για να κάνουν το χάπενινγκ. Είναι χαρακτηριστικό μιας αριστερίστικης νοοτροπίας, που επιθυμεί να προκαλέσει τη βία και τη θυματοποίηση, για να έχει αποτέλεσμα. Είμαι αντίθετος, γιατί υπάρχει ένας υφέρπων τραμπουκισμός. Θα μπορούσαν να διοργανώσουν μια πορεία (όχι βέβαια μόνο 30 άτομα) και θα έπαιζε στα δελτία. Αλλά ήθελαν κάτι «δυνατότερο», που εξυπηρετεί και την πολιτική τους παρουσία (που όμως αντικατοπτρίζει μια απελπιστικά μικρή μειονότητα). Αφού δεν μπορούν αν πείσουν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν, ελπίζουν να πείσουν εμάς;

  4. Αφού έχεις δουλέψει στην τηλεόραση, θα ξέρεις οτι μπορεί μεν να προωθούν πρόσωπα τα κανάλια, αλλά ο απόλυτος τελικός ρυθμιστής είναι ο τηλεθεατής. Στην κρατική αυτό το κριτήριο δεν υπάρχει (παίζουν υποχρεωτικά όλοι), αλλά στην ιδιωτική ξέρεις πολύ καλά οτι επιλέγονται τα πιο «τηλεοπτικά» πρόσωπα.

  Όπου «τηλεοπτικά» σημαίνει μεγαλύτερη τηλεθέαση. Όταν ο διευθυντής του Μέγκα παίρνει την άλλη μέρα τα νούμερα και βλέπει οτι η εκπομπή που έκανε ο Πρετεντέρης με τον Κούγια, τον Τράγκα, τον Κουλούρη ή τον Γιακουμάτο (ή τον Καρατζαφέρη) πήγε περίφημα, γιατί είχε σούπερ τηλεθέαση, τότε τι νομίζεις οτι θα κάνει την επόμενη φορά; Ενώ αν έβλεπε τηλεθεάσεις Νευροκοπίου, γιατί όλοι αμέσως θα άλλαζαν κανάλι, αντί να κάτσουν να «αυνανιστούν» με τον καυγά, τότε θα αναγκαζόταν να αλλάξει ρότα. Πράγματι, ο μέσος τηλεθεατής δεν θα αντιδράσει διαβάζοντας Ζίζεκ – αλλά ούτε και ο πιο καλλιεργημένος πρέπει να αντιδράσει έτσι. Πρέπει δυναμικά (και επηρεάζοντας τους γύρω του) να δει ΜΟΝΟ τις πολύ καλές εκπομπές. Έτσι θα επιβάλει την άνοδο…

  (Τώρα για τον Ροσόπουλο ειδικά, ξέρεις ποιός τον ανέδειξε στην πολιτική, το λέει ευκρινώς στο βιβλίο του ο Κύρτσος: ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Ας πούμε οτι «ξεγέλασε» όλον τον κόσμο. Όταν είδαμε την καραμπινάτη διαπλοκή με τη γυναίκα του, γιατί δεν σηκώθηκαν και οι πέτρες; Γιατί χρειάστηκαν 3 χρόνια για να πειστούν νοήμονες άνθρωποι οτι υπάρχει πρόβλημα; Γιατί απλούστατα, η κοινωνία έχει διολισθήσει σε μια «χαλαρότητα» και μια διαφθορά, που βόλευε μέχρι πρότινος τους περισσότερους…)

  Καταλήγοντας, θέλω να σου δώσω να καταλάβεις, οτι είμαι από αυτούς που ουρλιάζουν και γίνονται δυσάρεστοι στους γύρω τους (και στο συνάφι, γιατί δεν τους αρέσει να τους εντοπίζεις τα φάουλ). Είμαι από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που δεν χαιρετάνε καν πολλούς πολιτικούς, που θεωρώ κατάπτυστους, παρά το οτι μου το επιβάλλει η δουλειά μου. Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι κατάπτυστα – και μερικοί ιδιοκτήτες πρέπει να μπουν φυλακή – και σε άλλους να αφαιρεθούν οι άδειες. Δεν είμαστε όμως (ευτυχώς όχι ακόμα) στην κατάσταση του απόλυτου μπερλουσκονισμού, που βιώνει η Ιταλία.

  Αυτό όμως δεν αθωώνει έναν ολόκληρο λαό, που βοήθησε στη διαμόρφωση ενός τέτοιου τοπίου. Που είναι επαρκώς (επαρκέστατα) κουτοπόνηρος, για να καταλαβαίνει όσα τον συμφέρουν. Και που σφυρίζει αδιάφορα, όσο δεν θίγεται το στενό του συμφεράκι…

  Υ.Γ. Οι εκμαυλιστές προέρχονται από ακριβώς την ίδια δεξαμενή ανθρώπων, όπως και οι εκμαυλιζόμενοι. Αναδείχθηκαν δε με τη βοήθεια των εκμαυλιζόμενων….

 47. Τόση ώρα απαντούσα στον Έλικα, αλλά παρενεβλήθη η Κρότκαρ – και θα πω και για το δικό της σχόλιο μια κουβέντα:

  Θεωρώ δύο «φορείς κουλτούρας» κυρίως υπαίτιους: Την τηλεόραση (μεγάλη ζημιά κάνουν και τα σίριαλ, με τη διάχυτη κατινιά τους) και τη σκυλοπόπ μουσική (γι αυτό συνήθως τα αποκαλώ συμπτυγμένα «η σκυλοπόπ τηλεόραση»).

  Γι αυτό και έφριξα όταν η Γκερέκου, σύζυγος Τόλη, έγινε υφυπουργός Πολιτισμού (http://prokopisdoukas.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html) – και γι αυτό θεωρώ κεφαλαιώδη την υπόθεση μουσική, για το επίπεδο του ελληνικού λαού. Το σκυλάδικο, με ρίζες στη Χούντα (εμ, τι νομίζετε, οτι οι εποχές του ολοκληρωτισμού δεν αφήνουν τα σημάδια τους σε μια κοινωνία;) και εξάπλωση επί ανδρεοπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ξέρετε με πόσους έχω «τσακωθεί», γιατί μου λένε οτι είμαι ελιτιστής – και τι πρόβλημα έχω με τον «Τόλη»;

  Η παιδεία λοιπόν (που εξαρτάται πάρα πολύ όπως λέει η Κροτ από την οικογένεια) είναι μια διαδικασία «φαύλου κύκλου», όταν το επίπεδο ενός λαού πέφτει μαζικά. Ας πούμε οτι με την μεταπολίτευση, το ελληνικό τραγούδι (που είχε, όπως και ο κινηματογράφος εξαιρετική εμπορική ποιότητα) πολιτικοποιήθηκε υπερβολικά – και αυτό οδήγησε σε μια βίαιη αποπολιτικοποίηση, στο άλλο άκρο. Μας βγήκε φουλ το τριτοκοσμικό – και χάσαμε τη μπάλα.

  Το ίδιο συνέβη και με τη διεθνή μουσική. Κάποτε ελληνική μουσική ακουγόταν μόνο στα μπουζούκια. Μετά συντηρητικοποιηθήκαμε, τα νέα παιδιά άκουγαν γυμνισμό κι έλεγαν «παπαπα», άρχισαν να ακούνε ελληνικά, έκαναν το σταυρό τους και φορούσαν την ελληνική σημαία, γιατί «η Μακεδονία είναι ελληνική»…

  Μόνο με την αντίσταση του καθενός αντιμετωπίζονται αυτά. Με την «αυτόματη σφαλιάρα», το κράξιμο, την άρνηση να αποδεχτούμε αυτά τα φαινόμενα. Και με την αέναη προσπάθεια να βελτιωθούμε και να επιπλεύσει το καλύτερο. Τώρα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά των χαμένων δεκαετιών…

 48. Υ.Γ. Α, και κάτι ακόμα (ο φλύαρος) :-))

  Έλικα και Κροτ, φοβάμαι οτι πολλοί γινόμαστε πνεύμα αντιλογίας, με την αρνητική έννοια. Εννοώ, οτι στην ελληνική κοινωνία βρίσκεις απύθμενες ποσότητες μπουρδολογίας, συνωμοσιολογίας, παπαρολογίας – και γενικώς «κόντρας για την κόντρα», με αμιγώς ψυχοπαθητικές ρίζες.

  Και αντί να «κοντράρουμε» το αρνητικό για τη ζωή μας, κοντράρουμε το θετικό, αυτό που θα οδηγήσει προς την πρόοδο. Σύνδρομο που διακρίνει το μεγαλύτερο ποσοστό της αριστερής πολιτικής έκφρασης, στη χώρα…

 49. Υ.Γ. Ξέχασα! Το ΕΣΡ δεν είναι αρμόδιο για τη δημοσιογραφία, επί της ουσίας.

  Πολλοί από τους σχολιαστές που βλέπεις, κάνουν ρεπορτάζ – και το σχόλιο είναι η φυσική εξέλιξη στη σκάλα της ιεραρχίας. Άλλο αν κάποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του καναλάρχη. Γι αυτό και γω προτιμώ απείρως να υφίσταμαι τις ανάγκες προβολής της (εκλεγμένης τουλάχιστον) κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά μιας αυθαίρετης «πρέσβειρας καλής θελήσεως».

 50. Ο/Η Elikas λέει:

  Πρώτα οι κυρίες 🙂

  @Κροτ

  1. ΟΚ, δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε. Αν και σαφέστατα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου επηρεάζεται και από την κληρονομικότητα. Ελάχιστη σημασία έχει όμως, από τη στιγμή που το κοινωνικό πλαίσιο είναι αυτό που είναι.

  2. Συμφωνούμε. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς το ότι υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών πολιτισμικών επιλογών (κυρίως επειδή ένα ολόκληρο σύστημα φρόντισε να τις περιθωριοποιήσει), όντως δεν μπορούμε να ζητάμε τα ρέστα από κανέναν για το επίπεδο της καθημερινής διαπαιδαγώγησης. Ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ, κι έτσι οι νεότερες γενιές έχουν έρθει σε επαφή με φρέσκες ιδέες και αντισυμβατικά ερεθίσματα. Διαφορετικά, ούτε γενοκτονία δεν θα μας έσωζε.

  Σημειωτέον, το BBC δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε. Και ριάλιτι της συμφοράς έχει, κι απ’ όλα.

  3. Εσύ είσαι υπεύθυνη για την τσέπη σου, κι αυτοί που ψήφισες είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων. Όταν επιτρέπουν την αισχροκέρδεια στις τράπεζες, δεν ενημερώνουν τον καταναλωτή και δεν τιμωρούν τα λαμόγια, εσύ (που μεγάλωσες βλέποντας διαφημίσεις κι εκπομπές lifestyle) έχεις κάθε ελαφρυντικό να θέλεις να δανειστείς προκειμένου να νιώσεις κι εσύ μια μικρή πριγκήπισσα.

  @Προκόπης Δούκας

  1. Το ότι ο Χατζηνικολάου είχε μέσα σε διάστημα δέκα ημερών καλεσμένους στο κεντρικό δελτίο τον Παττακό, τον Ιωαννίδη, τον Πλεύρη (πατέρα), τον Πλέυρη (υιό), τον Άδωνι (δις) και τον Καρατζαφέρη (τρις), είναι θεωρία συνωμοσίας; Έλα ρε Προκόπη τώρα, αν αυτό δεν είναι απόπειρα εκφασισμού του ελληνικού λαού, τότε τι είναι;

  Επιπλέον, ξέρεις πολύ καλά ότι οι μετρήσεις της AGB είναι αναξιόπιστες, καθώς και ότι τα μηχανάκια δίνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που με το ζόρι έχουν βγάλει γυμνάσιο. Ψάξτο αν δεν με πιστεύεις.

  2. Αυτό που προβάλλεται, πουλάει. Αν μάλιστα προβάλλεται για αρκετό καιρό, όχι απλά πουλάει, αλλά διαμορφώνει και τάσεις στην κοινή γνώμη. Φυσικά και δεν έχει την τηλεθέαση του Μάκη ο Αυγερόπουλος. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο ελληνικός λαός είναι a priori κρετίνος. Κάποιοι έχουν συμφέρον να τον κρατάνε στο σκοτάδι και να του σερβίρουν σκουπίδια. Πολύ απλά, γιατί ένας λοβοτομημένος λαός δεν είναι επικίνδυνος – ακόμα κι αν του περικόψεις το μισθό και του κλέψεις τη σύνταξη.

  3. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τα γκρουπούσκουλα και τις μικροπολιτικές τους απόπειρες ψηφοθηρίας (ώστε το 0,3% να γίνει κάποτε 0,7%). Ωστόσο, είναι απαράδεκτο να μπορεί μία υπουργός να πει το ποίημα της χωρίς αντίλογο και χωρίς να τολμάει να τη στριμώξει ο (δημόσιος λειτουργός) δημοσιογράφος. Η κατάσταση στην παιδεία είναι πέραν απελπισίας. Και όχι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η «δημοκρατική» συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ χτύπησε πρώτα τους εκπαιδευτικούς και μετά εξαπέλυσε κυνήγι μαγισσών εναντίον των γιατρών. Προφανώς δεν υπερασπίζομαι τους τύπους που παίρνουν φακελάκι (και φοροδιαφεύγουν), απλά βλέπω ένα pattern απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αν θέλεις να ξέρεις.

  4. «[ο τηλεθεατής] πρέπει δυναμικά (και επηρεάζοντας τους γύρω του) να δει ΜΟΝΟ τις πολύ καλές εκπομπές.»

  Συγγνώμη που θα γίνω κακός, αλλά αυτό μου θυμίζει φιναλίστ καλλιστείων που εύχεται να υπάρξει «ειρήνη και αγάπη σε όλον τον κόσμο». Πώς θα γίνει αυτό; Μόνος του ο αποκτηνωμένος Ελληνάρας θα σιχτιρίσει, θα κλείσει το χαζοκούτι και θα πιάσει το διάβασμα; Και πόσες είναι οι καλές εκπομπές; Δύο; Τρεις; Εγώ ας πούμε θεωρώ το «Έχει Γούστο» δυσφήμιση του πολιτισμού, ακριβώς γιατί τον παρουσιάζει αποστειρωμένα και βαρετά (και ξινισμένα).

  Για τον Ρουσόπουλο, όσο ήταν στα πράγματα κανείς δεν τολμούσε να κουνηθεί – το είπες κι εσύ ο ίδιος. Κυκλοφορούσε βέβαια το σκανδαλάκι με τις αμοιβές της γυναίκας του, με μορφή φήμης όπως και όλα τα υπόλοιπα δεκάδες ατιμώρητα σκάνδαλα. Αλίμονο όμως αν αντί να επεμβαίνει η δικαιοσύνη, να κάνει φασαρία η αντιπολίτευση και να κάνουν οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους περιμένουμε από «το λαό» να ξυπνήσει και να αντιδράσει. Τότε τι σκατά χρειαζόμαστε το πολίτευμα που έχουμε; Ας το ρίξουμε στην αυτοδικία να τελειώνουμε.

  Και μην τρελαθούμε κιόλας ότι ο Ρουσόπουλος ήταν τόσο γάτα ώστε να καταλάβει την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα για πάρτη του. Λακές ήταν ο άνθρωπος. Έξυπνος, μορφωμένος, αλαζόνας, πανούργος, αλλά λακές. Και αναλώσιμος.

  Γράφεις:

  «Γι αυτό και γω προτιμώ απείρως να υφίσταμαι τις ανάγκες προβολής της (εκλεγμένης τουλάχιστον) κυβερνητικής πλειοψηφίας…»

  Εδώ φίλε μου είσαι φάουλ. Αναγνωρίζω το ήθος και τις καλές προθέσεις σου, και συμφωνώ σε αρκετά από αυτά που λες. Αλλά επειδή έχω πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή μου να μη φιλάω το δαχτυλίδι του κάθε καραγκιόζη που την είδε βαρώνος, τώρα θα στα χώσω άσχημα.

  Αν η εκλεγμένη κυβερνητική μειοψηφία (γιατί πλειοψηφία μια φορά δεν είναι) έχει ανάγκη προβολής, να πληρώσει διαφημιστικό χρόνο. Να φτιάξει το κανάλι του ΠΑΣΟΚ ή το κανάλι της ΝΔ. Να βγει στους δρόμους και να μοιράζει τζάμπα κουλούρια. Οτιδήποτε.

  Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ δεν είναι μαγαζάκι κανενός και οι δημοσιογράφοι (που σέβονται τη δουλειά τους) δεν είναι ξεσκονόπανα της εξουσίας. Κακώς λοιπόν αποδέχεσαι (με μισή καρδιά έστω) τις ανάγκες προβολής οποιουδήποτε έρχεται και στο παίζει αφεντικό. Γιατί το πραγματικό αφεντικό σου είμαι εγώ και τα δέκα εκατομμύρια ακόμα μαλάκες που πληρώνουμε για ενημέρωση και μας ταϊζετε προπαγάνδα. Σόρι κιόλας.

 51. 1. Ομολογώ οτι δεν είχα ιδέα γι αυτό το παλμαρέ που παραθέτεις. Δεν τον παρακολουθώ. Μην ξεχνάς πάντως οτι η προέλευση του, όσο κι αν προσπαθεί να εμφανιστεί «αδέκαστος», είναι από την ΟΝΝΕΔ – και πρόκειται μάλλον για σκληρό δεξιό. Δε νομίζω οτι (ειδικά οι του ΛΑΟΣ) είναι γι αυτόν «μη συγγενικά» (από την πολιτική πλευρά) πρόσωπα…

  Το θέμα της AGB είναι μεγάλο. Όταν υπήρχε η άλλη εταιρεία, η Τaylor-Nielsen υπήρχαν μικρές διαφορές. Ο διευθύνων σύμβουλος της, ο Τρεπεκλής, είχε πει οτι ήταν σημαντικές, αλλά τον εμπιστεύεσαι; Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική εικόνα της τηλεθέασης δεν απέχει πολύ. Η τηλεόραση γίνεται, έτσι και αλλιώς, το μέσο του φτωχού και αγράμματου, όλο και περισσότερο. Διάβασε το πόνημα «Οι τηλεθεάσεις, η αποχή και η ακροδεξιά Ευρώπη» http://prokopisdoukas.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html Θα καταλάβεις τι εννοώ…

  2. ΟΧΙ, δεν λέω οτι ο ελληνικός λαός είναι κρετίνος. Αντιθέτως, είναι και πολύ καπάτσος, έχει υψηλή αντίληψη. Έφτιαξε όμως μια κουλτούρα τεμπελιάς, ωχαδερφισμού, βαρεμάρας, κενότητας, ήσσονος προσπάθειας. Και πνίγηκε μέσα στην καπατσοσύνη του και την κουτοπονηριά του…

  3. Δεν είναι υποχρεωμένη μια εκπομπή που έχει τη Διαμαντοπούλου να φιλοξενήσει τους αδιόριστους. Η ΕΡΤ γενικά, ας πούμε οτι είναι. Μπορεί όμως και κάπου αλλού.
  Ξέρεις, είμαι πολύ επιφυλακτικός στα «σχέδια απαξίωσης». Γιατί προϋποθέτουν σχεδιασμό και οργάνωση, που δεν υπάρχει ούτε για τα στοιχειώδη ακόμα…

  4. Ποιός είπε να δεις το «Έχει Γούστο;» 🙂
  Υπάρχουν μερικές πολύ καλές εκπομπές όμως. Η πλειονότητα του κόσμου όχι μόνο δεν τις βλέπει, αλλά επιδιώκει να δει τις «κιτρινιές». Είναι θέμα κόπου, αισθητικής και επιπέδου κι αυτό.

  5. Για τον Ρουσόπουλο, δεν με κατάλαβες. Πρώτον δεν είναι μορφωμένος. Τέλειωσε το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας και ως υπουργός, τώρα τελευταία, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
  Δεύτερον, το πρόβλημα είναι οτι ακόμα και νοήμονες μορφωμένοι άνθρωποι ΔΕΝ καταλάβαιναν το ηθικό ζήτημα. Όχι μόνο δεν αντέδρασαν, διαφωνούσαν. Ή τέλος πάντων, δεν πείθονταν. Διότι, ως κοινωνία έχουμε απωλέσει τα αντανακλαστικά μας σε ζητήματα πολιτικής ηθικής, έχουμε διαβρωθεί – και γενικώς κοιτάμε την πάρτη μας. Δεν επρόκειτο περί «φήμης». Ήταν αυταπόδεικτο. Κι όμως η ελληνική κοινωνία αντιστάθηκε αρχικά στην καταδίκη του, γιατί έχει και η ίδια «λερωμένη τη φωλιά» της, γιατί είναι «βυθισμένη» στην ανοχή τέτοιων φαινομένων.

  Η διαφορά μας είναι οτι εσύ θεωρείς υπεύθυνο για την τελμάτωση αυτή το «σύστημα». Εγώ πάλι θεωρώ περισσότερο την ίδια την κοινωνία…

  6. Πάμε και στο επίμαχο. Δεν παρεξηγούμαι, έχω αντοχές… 🙂
  Δεν το έγραψα όπως έπρεπε – και μου τα χώνεις. Αμ, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που προβάλλεται ασύστολα από την ΕΡΤ. Είναι πρώτον, όλα τα κόμματα. Δεύτερον, όλοι οι φορείς, θεσμοί και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Όλοι θεωρούν την ΕΡΤ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ μέσον προβολής τους – και φυσικά περισσότερο από όλους η κυβέρνηση. Και ο τελευταίος σύλλογος της Άνω Αγουλινίτσας ασκεί πιέσεις, για να καλυφθεί η χοροεσπερίδα του – δεν μπορεί να φανταστείς…

  Υπό μια έννοια (θα μπορούσαν να) έχουν δίκιο. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να προβάλει τους πάντες, γιατί ανήκει σε όλους – και φυσικά στους εκλεγμένους εκπροσώπους. Θα έπρεπε όμως ΟΧΙ με τα κριτήρια που έχει ο καθένας, αλλά με ανεξάρτητα δημοσιογραφικά κριτήρια. Όπως ΒΒC. Όταν φτάσουμε να γίνουμε έτσι, η ΕΡΤ δεν θα είναι πια «σάκος του μποξ».

  Προς το παρόν, ο επισκέπτης σου θα τσακώνεται κάθε βράδυ (μια και δεν νομιμοποιούμαι να αποφασίζω, δεν είμαι διευθυντής και δεν προσωπικό δοβλέτι το δελτίο, όπως δεν είναι πουθενά στον κόσμο), πώς να μειωθεί η παρουσία του πρωθυπουργού, πώς θα πεταχτεί κανένα βίντεο υπουργού «από το παράθυρο», πώς θα κάνουμε λιγότερο βαρετά και ανούσια θέματα με το τι είπε η Παπαρήγα, τι λένε «κύκλοι του Σαμαρά» και τι είπε ο Α ή ο Β, ώστε να παίζουμε μόνο τις ουσιαστικές εξελίξεις, όπως π.χ. αυτές στον Συνασπισμό, την τελευταία εβδομάδα.

  Αλλά βλέπεις, το κάθε κόμμα δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του δελτίου. Ενδιαφέρεται πώς θα «παίξει» μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω, εις βάρος κάποιου άλλου θέματος…

  Να διαλύσω κι έναν άλλο μύθο: Η ΕΡΤ δεν έκανε ποτέ (και δεν ξέρει να κάνει) καλή προπαγάνδα. Όταν την κάνει, είναι άτεχνη.

  Άντε, καλό Σαββατοκύριακο…

 52. Υ.Γ. Το πραγματικό αφεντικό πράγματι είναι οι δέκα εκατομύρια Έλληνες, με τις χιλιάδες αντικρουόμενες απόψεις. Οι (μειοψηφικά έστω) μεγαλύτερη ομάδα εκπροσωπείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει οτι κάνω ότι μου πουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως, έχω κάνει πολλές φορές το αντίθετο – κι έχω βρεθεί και σε δυσμένεια. Αλλά να μην ξεχνάμε οτι αυτή η εξουσία είναι τουλάχιστον θεσμοθετημένη. Αυτό προσπάθησα να σου πω με το προηγούμενο σχόλιο μου, περί πρέσβειρας….

 53. Ο/Η Elikas λέει:

  @Προκόπης Δούκας

  Πριν σου ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλό Σαββατοκύριακο, θα σε παραπέμψω στο φίλο μας τον Ροϊδη, ο οποίος αναδημοσιεύει Michael Hudson και «Ιό».

  Θα μου πεις, τι σχέση έχει η (υψηλού επιπέδου) συνωμοσιολογία για τους κακούς τραπεζίτες με αυτά που συζητάμε εμείς; Έχει και παραέχει Προκόπη. Γιατί όπως σε κάθε έγκλημα υπάρχει και κίνητρο, έτσι κι εδώ.

  Η προπαγάνδα (της οποίας αποτελείς κι εσύ ένα μικρό κι απείθαρχο γρανάζι) λειτουργεί προς όφελος του κέρδους. Του χρήματος. Εκεί που συσσωρεύεται το πολύ, εκεί ποντάρει. Και το κάνει αυτόματα σχεδόν, γιαυτό και δεν απαιτείται κάποιος σατανικός εγκέφαλος στη διοίκηση της ΕΡΤ. Ούτε καν ένας κανονικός εγκέφαλος στο κεφάλι του Άκη Παυλόπουλου.

  Όμως οι ειδήσεις, τα πάνελ και τα ριάλιτι αποτελούν στρατηγική επιλογή της εξουσίας. Της πάνω μεριάς της ψαλίδας αν θέλεις, στην οποία ακόμα σουλατσάρουν βασιλιάδες, βαρώνοι και μαρκησίες. Δεν μας ταϊζουν σκατά επειδή αυτά θέλουμε να φάμε, αλλά επειδή έτσι και συνηθίσουμε στα σκατά δεν πρόκειται ποτέ να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε κάτι καλύτερο.

  Και δώστου διαφημίσεις, τσόντες, σκανδαλολογία, διαπομπεύσεις και τρομολαγνεία. Και δώστου Λαζόπουλους και Μπουμπούκους. Και δώστου Πρετεντέρηδες να σουφρώνουν χαριτωμένα τα χειλάκια μόλις ξεστομίσουν κάποιο ελεεινό ευφυολόγημα.

  Κάνε το πόπολο να βελάξει, γιατί αλλιώς θα σε δαγκώσει όταν δοκιμάσεις να το σφάξεις. Πανάρχαιη συνταγή. Από την εποχή των Φαραώ και βάλε.

  Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ατόφιος ολοκληρωτισμός, περισσότερο από οποιαδήποτε πατριωτική φιέστα του Τίτο ή του Παπαδόπουλου. Απλά είναι μεταμοντέρνος ολοκληρωτισμός σε νέα πολύχρωμη συσκευασία. Κατασκευασμένος σύμφωνα με τα ηθικά πρότυπα του καπιταλισμού, ο οποίος ως γνωστόν αν είχε ηθικά πρότυπα θα τα πούλαγε.

  Άρτος και θεάματα Προκόπη. Όπως και οι λαοθάλασσες κάτω από τα προεκλογικά μπαλκόνια της δεκαετίας του ’80 – κι ας αποτελούνταν από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είχαν ελεύθερη βούληση να ψηφίσουν. Κάτι να ελπίσουν ήθελαν όλο κι όλο. Κι αυτοί στους οποίους πίστεψαν τους εξαπάτησαν.

  Για ποιον άλλο λόγο νομίζεις ότι είμαι τόσο οργισμένος;

 54. Ο/Η Elikas λέει:

  Κι επειδή είναι αργά και δεν είμαι σίγουρος ότι βγάζει νόημα το προηγούμενο σχόλιο, αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής:

  Σαφώς και η εξουσία αποτελείται από ανθρώπους, σαφώς κι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε μία κοινωνία, σαφώς και η κοινωνία έχει ευθύνη για τις καταναλωτικές, ηθικές και πολιτικές της επιλογές.

  Αλλά από τους κωλοφαραώ μέχρι σήμερα χτίζουμε πυραμίδες. Και στις πυραμίδες όποιος βρίσκεται στη βάση σηκώνει τα βάρη όλων των υπολοίπων. Κι αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό. Καιρός να το αλλάξουμε λοιπόν, γιατί τώρα πια έχουμε τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να το κάνουμε.

  (και δεν υπαινίσσομαι ότι απλά πρόκειται για κάποιο δομικό πρόβλημα της οικονομίας ή του πολιτεύματος, ούτε καν το τοποθετώ στο πλαίσιο καπιταλισμού-σοσιαλισμού).

 55. Ο/Η Кроткая λέει:

  Προκόπη, θα συμφωνήσω με τον Έλικα σε ό,τι αφορά το γεγονός πως υπάρχει συμφέρον στον τρόπο με τον οποίο δομούνται και στο τι επιλέγουν να προβάλουν τα ΜΜΕ γενικώς. Και για να ενισχύσω τη θέση μου, θα σου φέρω ένα παράδειγμα.

  Αν εγώ είχα γεννηθεί στα νησιά Φίτζι, πέραν του ότι θα χαιρόμουν τις τέλειες παραλίες του Ειρηνικού, θα είχα ελάχιστες πιθανότητες να γνωρίζω τον Χατζηδάκι, το Φραγκιά ή την Πολυδούρη. Ακόμα κι αν είχα ιντερνετ, θα υπήρχε πάντα αφενός το γλωσσικό εμπόδιο, αφετέρου το γεγονός ότι δεν θα έψαχνα ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ακριβώς ποτέ δεν θα είχα το έναυσμα.

  Όταν έκανα ιδιαίτερα προ δεκαετίας, είχα μαθήτρια από τα ΒΠ της Αθήνας που σε ηλικία 15 χρονών δεν ήξερε το Χατζηδάκι, δεν είχε ακούσει ποτέ της ούτε καν το όνομά του. Και δε λέω καν πως η μόνη επαφή της με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση ήταν αυτή που παρουσιάζεται στο σχολείο, με τον στείρο τρόπο που όλοι ξέρουμε. Φταίει αυτό το κορίτσι; Αφού οι γονείς ήταν του τσιφτετελιού και της Άτζελας. Το σχολείο έκανε προφανώς ό,τι μπορούσε (πήγαινε μάλιστα σε πρωτοκλασσάτο ιδιωτικό σχολείο) -αλλά εκείνη την ώρα το κοριτσάκι αυτό μάλλον κουτσομπόλευε με τη διπλανή της (λογικό το βρίσκω, κι εγώ το ίδιο έκανα την ώρα της βαρετής Άλγεβρας όταν ήμουν μαθήτρια).

  Πώς αυτό το παιδί θα γνωρίσει και θα αναζητήσει κάτι άλλο από τα τσιφτετέλια και την Ατζελα, αν κανείς δεν φροντίσει να το φέρει σε επαφή με αυτό το κάτι άλλο;
  Είναι ψεύτικη δικαιολογία το «αυτά ζητάει ο κόσμος». Ο κόσμος ζητά αυτά που ξέρει (και η τάση προς την «ευκολία» είναι ένα φυσικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό) -αν κανείς δεν φροντίσει να του δείξει πως υπάρχουν και άλλα, ο κόσμος θα ζητάει μονίμως Ψηνάκη, Πέγκυ Ζήνα και Τζούλια. Και είναι συντονισμένη η προσφορά πανταχόθεν, εξού και η πρόσβαση στο άλλο, το διαφορετικό είναι σχεδόν αδύνατη.
  Ποιος θα κάτσει να δει την εκπομπή πχ της Κυριακοπούλου μετά τα μεσάνυχτα το Σάββατο (ή Κυριακή;). Κανείς. Γιατί εκείνη την ώρα ο κόσμος είτε είναι έξω και διασκεδάζει, είτε κοιμάται.

  Επί 20 τουλάχιστον χρόνια ο κόσμος έχει εθιστεί στη φασαρία, την κακής ποιότητας πανελίστικη συζήτηση-αρένα, τα σλόγκαν, την πολιτιστική ισοπέδωση. Δυο ολόκληρες γενιές αναθρεφτηκαν με αυτό τον τρόπο. Ποιος θα δείξει το άλλο;

  Προσωπικά δεν έχω σκοπό να χαϊδέψω τα αυτιά κανενός, προφανώς και η αριστερά έχει ευθύνες. Έχει ευθύνες γιατί είναι απωθητική, βαρετή και καθόλου πειστική, γιατί χάνει το δάσος για το δέντρο, γιατί φραξιονίζει αντί να λειτουργεί με εξωστρέφεια και να απεργάζεται βιώσιμες και ουσιαστικές προτάσεις, για χιλιάδες λόγους.
  Ούτως ή άλλως όμως, οι ευθύνες είναι επιμερισμένες. Το 80% έχει βαρύτερες αυθύνες από το 11%, θαρρώ.

 56. @Κροτκαρ & Έλικα: Βεβαια και έχει. Μα κι εγώ, όταν μιλάω για κοινωνία για τη μεγάλη της πλειονότητα μιλάω. Το 80% ΕΙΝΑΙ η κοινωνία. Απλώς θα ήθελα, τουλάχιστον το 11%, να ξεχωρίζει με έναν άλλο τρόπο. Και δεν ξεχωρίζει. Φτάνουμε λοιπόν σε ποσοστά τρίτου προγράμματος.

  Από την άλλη, υπάρχει ένα σιωπηλό, υγιές κομμάτι, που δε ξέρω πώς να το μετρήσω. Που δεν είναι έτσι χάλια. Που ασφυκτιά. Αλλά κάνει ένα τεράστιο λάθος. Ανέχεται…

  Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του «αυτά θέλει ο κόσμος». Αντιθέτως, έχω τσακωθεί πολλές φορές γι αυτό στον τηλεοπτικό χώρο. Ο κόσμος θέλει το καλό και εμπορικό – να μη δωσω παραδείγματα. Το οποίο γίνεται, αλλά θέλει κόπο, έμπνευση και μεράκι. Εξακολουθώ να πιστεύω σε αυτό.

  Την αδράνεια μας επικρίνω. Την ανοχή μας. Το «δε βαριέσαι». Την ιδιωτεία μας. Όχι την κακή μας πάστα. Κι αν κάτι με ενοχλεί (για να γυρίσω στην αρχική ανάλυση του Έλικα) είναι η «αθώωση» του μέσου Έλληνα. Ο οποίος είναι ικανότατος και σούπερ «στην πρίζα», όταν πρέπει για το συμφεράκι του. Όταν όμως πρόκειται για το κοινό καλό, έχει αναπτύξει το απόλυτο «δε βαριέσαι»…

  Άντε, αρκετά τα είπαμε. Καλή εβδομάδα!

 57. Ο/Η Elikas λέει:

  Καθυστερημένη απάντηση/κερασάκι στην τούρτα:

  “The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum.”

  Noam Tsomsky

  Καλή εβδομάδα παιδιά!

 58. Ο/Η Δ λέει:

  Elikas
  Συγχαρητήρια για το ιδιαίτερα αξιόλογο ιστολογιό σου

  Διάβασα σχεδόν όλα τα σχόλια και συμφωνώ σε μέγιστό βαθμό με τις απόψεις σου
  Στον Προκόπη –και σε εσένα εφόσον σε ενδιαφέρει- θα πρότεινα να ρίξει μια ματιά στα βιβλία των:

  Edward Louis Bernays. – Propaganda ο οποίος είναι ο εφευρέτης του όρου δημοσιες σχέσεις και έχει επηρεασει πάρα πολλους τομεις των καθημερινών μας πρακτικών

  Walter Lippmann. – Public Opinion ο οποίος είναι ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο ψυχρός πόλεμος δημοσιογράφος βραβευμένος με πουλιτζερ

  …να μελετήσουμε λίγο τους κοινωνικούς επιστήμονες και ύστερα να μιλήσουμε για συνομοσιωλογίες –και όχι συνομωσίες

  Μπορείτε επίσης να δείτε τα όσα περί Ρώμης γράφω

  Καμία δημοκρατία δεν υπάρχει, Η αντιπροσωπευτική αστικοφιλελευθερη δικαιωματοκρατία της μαζικής παραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης –στην οποία υποβόσκει μια πουριτανική ηθική- δεν είναι δημοκρατία

  Σαν διαλεκτική αλληλεπίδραση με τον απόλυτος απαραίτητο Niccolò Machiavelli θα πρότεινα των Thomas Hobbes ή οτιδήποτε περιγράφει την προτεσταντική ηθική η οποία έχει διαμορφώσει εξαιρετικά την τωρινή πολιτική μας σκέψη, από την αστική εργασιακή ηθική του Immanuel Kant έως την κατανάλωση ως πρόταση ηρεμιστικού μας

  »Ο άνθρωπος που του έχουν αρνηθεί το δικαίωμα να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, αρχίζει να θεωρεί σημαντικές τις αποφάσεις που του επιτρέπεται να παίρνει.»

  Cyril Northcote Parkinson.

  Υ.γ: Κρίμα που ανακάλυψα καθυστερημένα το ιστολόγιο και κατ’ επέκταση την κουβέντα.

  Εννοείτε Adorno και Žižek..:-)

 59. Ο/Η xtsanos λέει:

  My two cents: άλλο η συνολική ευθύνη, άλλο η συλλογική ευθύνη. Όσο άστοχο είναι να λέμε ότι φταίνε όλοι το ίδιο άλλο τόσο άστοχο είναι να λέμε ότι φταίνε κάποιοι και όχι εμείς. Ο καθένας να πληρώσει την κρίση στο βαθμό που τη δημιούργησε – αυτό είναι το σωστό και γιαυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό και από αυτούς που υποστηρίζουν ότι φταίνε όλοι και από αυτούς που υποστηρίζουν ότι φταίνε οι άλλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s