Όσο υπάρχουν πίθηκοι

Είμαι ζωντανός, είμαι υγιής, έχω να φάω. Έχω πόσιμο νερό, ένα ασφαλές μέρος να κοιμάμαι κι έναν άλλον πίθηκο να σφίγγω στην αγκαλιά μου. Όταν βρέχει κρυώνω. Όταν βγάζει ήλιο ζεσταίνομαι. Ξέρω να ανάβω φωτιά και να χρησιμοποιώ εργαλεία. Ξέρω να στέκομαι όρθιος. Μπορώ να κινούμαι, να γνωρίζω καινούργιους πιθήκους και να κρατάω επαφή με τους παλιούς. Μπορώ να μιλάω. Είμαι ελεύθερος να επιλέξω αν θα το κάνω ή όχι. Και πότε.

Είμαι ένας απολύτως φυσιολογικός πίθηκος. Πιο άτριχος από τα ξαδέλφια μου στα δέντρα και πιο σκεπτόμενος. Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον.

Συχνά ονειρεύομαι ότι δεν είμαι πια πίθηκος. Ότι είμαι κάτι άλλο, κυρίαρχο και εκλεκτό. Κάτι σπουδαίο. Δεν είμαι ο μόνος βέβαια, αφού όλοι οι πίθηκοι έχουμε την τάση να φαντασιώνουμε κάτι παρόμοιο. Όπως έχουμε την τάση να μαζευόμαστε σε ομάδες, να μιμούμαστε ο ένας τον άλλον, να συναγωνιζόμαστε για το προνόμιο της αναπαραγωγής, να συσσωρεύουμε καρπούς για το χειμώνα και να ξεψειριζόμαστε στον ελεύθερο χρόνο μας. Υποθέτω ότι είναι στη φύση μας να το κάνουμε.

Μια φύση που δεν χάνουμε την ευκαιρία να απαρνηθούμε, προτάσσοντας σαν επιχείρημα τα επιτεύγματα του πολιτισμού που οικοδομήσαμε ανά τους αιώνες. Είμαστε οι μοναδικοί πίθηκοι που έχτισαν ποτέ πυραμίδες, πάτησαν στο φεγγάρι και στοιχημάτισαν στο χρηματιστήριο. Είμαστε οι μοναδικοί πίθηκοι που μπορούν να τρώνε πίτσα και να παρακολουθούν τηλεόραση ταυτόχρονα. Είμαστε οι μοναδικοί πίθηκοι που έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να εξοντώνουν ολοκληρωτικά οτιδήποτε αμφισβητεί την υποτιθέμενη ανωτερότητα τους.

Άρα αυτός ο κόσμος φτιάχτηκε για να μας ανήκει. Λογικό άλμα. Αφελές όσο και επικίνδυνο. Και ταυτόχρονα θεμελιώδες για την ύπαρξη οποιουδήποτε συστήματος κοινωνικής οργάνωσης και παραγωγής αξιών έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Οποιουδήποτε θρησκευτικού, ιδεολογικού, οικονομικού ή πολιτισμικού πλαισίου έχουμε αποδεχτεί ως κάτι φυσικό, δεδομένο και αναπόδραστο. Ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι εφήμερο και τεχνητό, κατασκευασμένο από πιθήκους που νομίζουν ότι δεν είναι πίθηκοι. Και που πιστεύουν ότι αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ασκούν εξουσία ο ένας στον άλλον, παριστάνοντας τους θεούς. Αυτό κι αν είναι λογικό άλμα…

Η αλήθεια είναι ότι όσο και να αψηφούμε την ταπεινή βιολογική μας προέλευση, παραμένουμε ανήμποροι να ανατρέψουμε τους νόμους της φύσης. Τους μοναδικούς νόμους που είναι πραγματικά αμετάκλητοι και απαράβατοι, και που τέθηκαν σε ισχύ χωρίς τη βοήθεια απεσταλμένου. Τους νόμους που μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε φθαρτοί, προσωρινοί και άρα σε καμία περίπτωση ιδιοκτήτες του κόσμου που μας περιβάλλει. Τους νόμους που μας ωθούν να εξελισσόμαστε, επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς την πορεία μας ως είδος. Μέχρι να πάψουμε πλέον να είμαστε πίθηκοι ή μέχρι να καταφέρουμε να αφανιστούμε.

Όσο υπάρχουν πίθηκοι, οι ζωές μας θα συνεχίσουν να περιστρέφονται γύρω από τις προτεραιότητες που εμείς θέτουμε, και που τις περισσότερες φορές είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις αντικειμενικές συνθήκες που μας επέτρεψαν να φτάσουμε ως εδώ. Όσο υπάρχουν πίθηκοι, οι κινητήριες δυνάμεις που διαμορφώνουν την ύπαρξη μας θα σχετίζονται με αλαζονικές όσο και ανυπόστατες πεποιθήσεις για το θέλημα του Θεού, το μεγαλείο του έθνους, το χρώμα του χρήματος και  το δίκιο του εργάτη. Εκτός αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τα πρότυπα της κοινωνίας μας, γκρεμίζοντας σαθρές δομές και χτίζοντας νέες που θα καθορίζονται από τις ανάγκες όλων μας. Αλλά τότε βέβαια δεν θα είμαστε πια πίθηκοι. Θα είμαστε κάτι άλλο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην αργή και βασανιστική εξελικτική μας πορεία πάντοτε υπήρχαν δύο κύριες κατηγορίες πιθήκων:

1) Αυτός που μαζεύει όσους περισσότερους καρπούς μπορεί για την πάρτη του, κλέβει τους καρπούς των άλλων, σφετερίζεται την εξουσία με δόλο, ασκεί βία για να  επιβληθεί και γενικά δε νοιάζεται καθόλου αν οι υπόλοιποι πίθηκοι ζουν ή πεθαίνουν.

2) Αυτός που συνεργάζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, μοιράζεται τους καρπούς που βρίσκει μαζί τους, προασπίζεται το κοινό συμφέρον και δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο πρώτος πίθηκος έκανε περιουσία, απέκτησε θεσμική υπόσταση κι εξελίχθηκε σε ευαγγελιστή του δόγματος της ελεύθερης αγοράς. Ή οποιουδήποτε άλλου δόγματος του επιτρέπει να χειραγωγεί τα πλήθη και να απολαμβάνει προκλητικά προνόμια σε βάρος των υπολοίπων.

Ο δεύτερος πίθηκος έγινε άνθρωπος.

This entry was posted in παραμυθακια, υπεροψιες, ψυχοτραυματικα. Bookmark the permalink.

15 Responses to Όσο υπάρχουν πίθηκοι

 1. Ο/Η dealsend λέει:

  Μακάρι να μπορούσα να διαφωνήσω.

 2. Παράθεμα: Tweets that mention Όσο υπάρχουν πίθηκοι | ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ -- Topsy.com

 3. Ο/Η Кроткая λέει:

  Νομίζω πως γενικά η πρώτη κατηγορία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ενώ η δεύτερη μειώνεται σταθερά.
  Όπερ και διαψεύδει τα περί ανώτερου πολιτισμού και κολοκύθια κύμβαλα…

  [χαίρομαι που επέστρεψες επιτέλους]

 4. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Ένσταση! Ελάχιστοι από τους πιθήκους της πρώτης κατηγορίας κατάφεραν αυτό που λες.
  Οι περισσότεροι, ενώ ΘΕΛΟΥΝ αυτό που θέλει ο πίθηκος της πρώτης κατηγορίας, παίρνουν τα @χίδι@ των λίγων πιθήκων που τα έχουν καταφέρει!
  Και δεν καταλαβαίνουν ότι η σωτηρία τους θα ήταν στην κατηγορία 2.

 5. Ο/Η Elikas λέει:

  @dealsend

  Και γιατί «μακάρι»; Δεν είναι κακό να είναι κανείς πίθηκος, αρκεί να το συνειδητοποιεί πού και πού. Και να αφήνει και καμιά μπανάνα και για τους άλλους.

  @Κροτ

  Το σωστό είναι «τάσεις» αντί για «κατηγορίες». Γιατί η αλήθεια είναι ότι και οι δύο κατηγορίες που αναφέρω είναι σχετικά μειοψηφικές. Οι περισσότεροι πίθηκοι ανήκουν στην κατηγορία γ, η οποία συνδυάζει το αγωνιστικό πνεύμα του πρόβατου, την ευελιξία της αγελάδας και την οξυδέρκεια της γαλοπούλας. Είναι μη-πίθηκοι κοινώς, αλλά όχι επειδή είναι πιο εξελιγμένοι.

  Συνήθως τρέφονται με ριάλιτι.

  @antidrasi+sex

  Εντάξει, εσύ προέρχεσαι από το γουρούνι (που είναι και πιο σέξι).

  Ρε μπαγλαμά, τρεισήμιση μήνες έχω να ανεβάσω post και η πρώτη λέξη που βρήκες να σχολιάσεις είναι «ένσταση»; How fucking typical…

  Επί της ουσίας, απάντησα στη Βέλγα.

  [Υ.Γ. Κι εσείς μου λείψατε]

 6. Ο/Η ESKARINA λέει:

  Εσχάτως, νομίζω ότι η κατηγορία γ΄εκτός από ριάλιτι τρέφεται και με Λαζόπουλο, έτσι για να είναι ασορτί με το αγωνιστικό πνεύμα του προβάτου.

  ΥΓ. Χαίρομαι που γύρισες.

 7. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  (Αυτό που περιγράφεις εσύ όπως το αποτύπωσε ο Κιούμπρικ με εικόνες – προσοχή στο μονόλιθο!)

 8. Ο/Η Μαλάκας λέει:

  Άρα αυτός ο κόσμος φτιάχτηκε για να μας ανήκει……

  Τους μοναδικούς νόμους που είναι πραγματικά αμετάκλητοι και απαράβατοι, και που τέθηκαν σε ισχύ χωρίς τη βοήθεια απεσταλμένου…….

  Ρίξε μια ματια στο παρακάτω, μιλάει για την «Ανθρωπινη αρχή¨ , πολύ της μόδας τελευτέα … Ο Hawking σκίζει τα ρουχα του για αυτήν…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anthropic_principle

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλες και όλους.

  @ESKARINA

  Και Λαζόπουλο έχει το μενού, και Αυτιά, και Μενεγάκη, και Θέμο, και Πάσχο (για πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους). Όπως και να μαγειρέψεις τα σκατά, πάλι σκατά θα είναι. Και – ως γνωστόν – είσαι ό,τι τρως.

  [Ευχαριστώ]

  @tsal

  Έλα παππού να σου δείξω τα χωράφια σου 🙂 Κάποτε το είχα ποστάρει κι εγώ αυτό. Ένα μικρό βιντεάκι από μια μεγάλη ταινιάρα…

  Μπορούμε και χωρίς μονόλιθο. Αν και πάντα βοηθάει να έχεις κάποιον άλλον για να ρίξεις το φταίξιμο.

  @Μαλάκας (the Great)

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Παρακάμπτοντας τα φυσικομαθηματικά (τα οποία δεν κατέχω και τόσο καλά όπως ξέρεις), η «ανθρώπινη αρχή» θέτει ένα φιλοσοφικό ερώτημα στα όρια της σοφιστείας:

  Μας έκατσε τόσο καλό συμπαντικό timing επειδή χωρίς εμάς στο ρόλο του παρατηρητή δεν θα είχε λόγο ύπαρξης ο κόσμος γύρω μας, ή μήπως η δική μας ύπαρξη είναι απλά μία από τις πολλές επιπτώσεις του καλού συμπαντικού timing; Κοινώς, η ατάκα «τυχαίο; δε νομίζω» σε κοσμολογική κλίμακα.

  Ό,τι και να ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι ότι το προνόμιο της ζωής (με νοημοσύνη κιόλας) παραείναι σημαντικό για να το σπαταλάμε παίζοντας την κολοκυθιά για τα αίτια της κρίσης (και το πουλί μας για το πώς θα την ξεπεράσουμε). Ξεφτίλα να έχει συνωμοτήσει ολόκληρο σύμπαν για να υπάρξουμε και να εξελιχθούμε, κι εμείς να ασχολούμαστε με το πώς θα κονομήσουμε κάνα φράγκο παραπάνω σε βάρος των υπολοίπων, πώς θα διατηρήσουμε την εκλογική επιρροή μας και πώς θα ρίξουμε την ευθύνη στους δημόσιους υπαλλήλους, τα ξένα συμφέροντα ή τον μαύρο μονόλιθο.

 10. Ο/Η Αλέξανδρος Δελάρζ λέει:

  Ω, τι ασέβεια δια την Θείαν καταγωγήν του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του εκ της Θείας Πνοής δημιουργηθέντος ανθρώπου να παραλληλίζεται με τέτοιαν χυδαιότητα με τον πίθηκον!

  Παρεμπιπτόντως χτές είχε ο Σκάι το περίφημο ντοκιμανταίρ για το λόμπι των Ευαγγελιστών στις ΗΠΑ και για την περίφημη θεωρία τους περί «δημιουργισμού» [creationism].
  Οι παππούδες μας πίθηκοι; No sir!
  Πολλοί συμπατριώτες μας, μέσα στον πατριωτικό τους οίστρο λεν «όταν εμείς είχαμε φιλοσοφία, οι ευρωπαίοι ήταν ακόμα πάνω στα δέντρα», ή αλλιώς η έμμεση αποδοχή του δαρβινισμού μέσα στον χοντροκομμένο εθνικισμό.
  Υπάρχει και η περίφημη στιχομυθία στην ταινία «ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» ανάμεσα στον Κέβιν Κλάιν και την Τζέιμι Λι Κέρτις:
  – Apes don’t read philosophy!
  – Yes they do, but they don’t understand it…

 11. Να παραθέσω το γνωστό βιντεάκι με τον George Carlin να εξηγεί για ποιο λόγο ήρθαν οι άνθρωποι στη γη; … Για να φέρουν το πλαστικό που δεν μπορούσε να παραχθεί με φυσικό τρόπο!!! 😉

  [Το περί οικολογίας, stand up show του εννοώ.]

  Προχθές η WWF ανακοίνωσε ότι χρειαζόμαστε πλέον πηγές 1,5 γης για να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε έτσι.
  [Περισσεύει πουθενά 0,5 γης και δεν το είδα;]

 12. Ο/Η Nick Korokid λέει:

  Εγώ είμαι ένας γυμνός (σωστότερα ντυμένος) σοσιαλιστής στα λόγια πίθηκος, με 2 κεφάλια (δυστυχώς το πάνω υπερτροφικό μέσω τη εξελικτικής πορείας), που παρακολουθεί άλλους γυμνούς πιθήκους πιο έξυπνους, να προσπαθούν να καταστρέψουν τον πλανήτη!!!

 13. Όχι στην κτηνοβασία!

  Σεξ μόνο με τα αδέλφια μας τους χιμπατζήδες!

  (Αλλά σαν είδος έχουμε φτιάξει μια χαλάουα ρε φίλε άλλο πράμα. Πιστεύω ότι είναι το κορυφαίο επίτευγμα μας μετά τα χρωματιστά χαρτάκια που κυνηγάμε νυχθημερόν).

 14. Ο/Η Υπολανθάνων λέει:

  Γεια σου Νεφέλικα. Που χάθηκες; Υπέροχο κλείσιμο. Πόσο χαίρομαι να σε διαβάζω…

 15. Ο/Η Rodia λέει:

  Εχμ.. ετσι (υποθετω) δικαιολογειται η διαδοση προϊοντων αποτριχωσης…
  Και η ενασχόληση με τριχες -γενικως.
  Μας λειπεις… Καθε που ερχονται εκλογες θα γραφεις; 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s