Θεωρίες συνωμοσίας

Θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τη Wikipedia:

Με τον όρο θεωρία συνωμοσίας γίνεται αναφορά σε κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, ένα γεγονός ή μια σειρά από γεγονότα ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής, μυστικής, οργανωμένης και υπόγειας δράσης ατόμου ή ομάδας ανθρώπων ή υπηρεσιών ή Πολιτικής παράταξης ή Κυβερνήσεων ή Συνασπισμών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν μία εναλλακτική και πολλές φορές καινοτόμο οδό αντί των επίσημων ερμηνειών γύρω από κάποιο θέμα, τις οποίες εκλαμβάνουν ως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων και περισσότερο όταν αυτές δεν είναι απόλυτα πειστικές πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν.

Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει εν γένει κάθε αναπόδεικτη και συχνά ίσως παράλογη ερμηνεία γύρω από κάποιο γεγονός.

Στη σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία ο,τιδήποτε άγνωστου, παράδοξου ή αναπόδεικτου.

Η καραμέλα δε λέει να λιώσει, αν και υπέρ το δέον σαλιωμένη: όσοι αναζητούν διαπλεκόμενους ενόχους στις ανώτερες βαθμίδες της εξουσίας είναι κακόπιστοι που γοητεύονται από θεωρίες συνωμοσίας. Κακώς αμφισβητούν την  αξιοπιστία και την ηθική υπόσταση του όλου οικονομικού και πολιτικού συστήματος, αφού όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι αποτελέσματα αντικειμενικών συνθηκών, δημοκρατικών διαδικασιών και ελεύθερων αγορών. Κισμέτ. Ενίοτε με μία μικρή εξαίρεση ατομικής βούλησης, που επιβεβαιώνει τον κανόνα καταφέρνοντας να επιβληθεί μόνη της και με το σπαθί της.  Όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες βασίζονται σε παράδοξα, αναπόδεικτα και άρα ανύπαρκτα σενάρια.

Είναι τυχαίο που η αναδιανομή του πλούτου προς όφελος ολίγων συνοδεύεται από έξαρση μισαλλοδοξίας των πολλών. Είναι συμπτωματικό το ότι τα μέσα μαζικής εξόντωσης προωθούν τον φασισμό σε όλες τις πιθανές και απίθανες μορφές του, ενώ παράλληλα προπαγανδίζουν πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Είναι άσχετο το ότι μια ζωή η εξαθλίωση γεννάει βία, η βία γεννάει φόβο, ο φόβος γεννάει αποκτήνωση κι η αποκτήνωση γεννάει υπακοή. Είναι ανακόλουθο το ότι μια αποβλακωμένη, διχασμένη και τρομοκρατημένη κοινωνία έχει μειωμένες πιθανότητες να ανατρέψει ακόμα και το πιο προκλητικά διεφθαρμένο, υποκριτικό ή/και ανίκανο καθεστώς.

Οποιαδήποτε σύνδεση ή ομοιότητα με πρόσωπα, κόμματα, θεσμούς, επιχειρηματικούς ομίλους και προνομιούχες οικογένειες είναι αποκύημα της φαντασίας μας, που βλέπει συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν. Λες και για να επιτευχθεί μια συνωμοσία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να την υπογράψουν πρώτα μοχθηροί τύποι που καπνίζουν πούρα μέσα στις κακοφωτισμένες τραπεζαρίες μυστικών διευθυντηρίων. Ή να εμπλέκονται μεταφυσικές δυνάμεις και εξωγήινοι κατακτητές…

I got bad news for you wikipedia… Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, η εξουσία καθοριζόταν πάντοτε από συνωμοσίες. Είναι στη φύση της. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένας βασιλιάς, σουλτάνος, πρωθυπουργός ή διευθύνων σύμβουλος χωρίς να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία μυστική συνεννόηση δύο ή περισσότερων ανθρώπων υπέρ του. Χωρίς να έχει προηγηθεί ένα σχήμα του τύπου “ο Α κι ο Β συνάπτουν κρυφή συμφωνία να στηρίξουν τον Γ έναντι του Δ”. Συμμαχίες από δω, δίκτυα από κει, λέσχες, τραστ, κλίκες, φράξιες, κουμπαριές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και να η εμπιστευτική αλληλογραφία, τα χαμηλόφωνα τηλεφωνήματα και οι εχέμυθες συναντήσεις. Παντού και πάντα. Ούτε πρόεδρος δεκαπενταμελούς δεν μπορείς να γίνεις πια αν δεν έχεις μηχανορραφήσει λιγάκι.

Μία συνωμοσία δεν είναι καν απαραίτητο να αφορά ευθεία χρηματική συναλλαγή, πόσο μάλλον να σχεδιάζεται από τα μέλη κάποιας παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής ελίτ. Αρκεί να γίνεται μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Μπαίνεις στο παραβάν και σταυρώνεις τον υποψήφιο βουλευτή που υποσχέθηκε να σε διορίσει; Συμμετέχεις σε συνωμοσία – κι ας νομίζεις ότι ασκείς το ιερό δημοκρατικό σου δικαίωμα. Και όχι μόνον, αυτό, αλλά γίνεσαι και το εξιλαστήριο θύμα της συνωμοσίας, καθότι είσαι ένα αναλώσιμο πιόνι της και τίποτα παραπάνω. Κι επειδή δεν είσαι το μοναδικό αναλώσιμο πιόνι, γίνεσαι ταυτόχρονα και άλλοθι. Πειστικό επιχείρημα κατά της ύπαρξης μιας συνωμοσίας που έχει μάθει καιρό τώρα να εξαφανίζει τα ίχνη της μέσα στο ανώνυμο πλήθος.

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια. Bookmark the permalink.

17 Responses to Θεωρίες συνωμοσίας

 1. Ο/Η rodia λέει:

  Σωστά και καλοδιατυπωμένα όλα. Respect.

  Μπαίνεις στο παραβάν και σταυρώνεις τον υποψήφιο βουλευτή που υποσχέθηκε να σε διορίσει; Συμμετέχεις σε συνωμοσία – κι ας νομίζεις ότι ασκείς το ιερό δημοκρατικό σου δικαίωμα. Και όχι μόνον, αυτό, αλλά γίνεσαι και το εξιλαστήριο θύμα της συνωμοσίας, καθότι είσαι ένα αναλώσιμο πιόνι της και τίποτα παραπάνω. Κι επειδή δεν είσαι το μοναδικό αναλώσιμο πιόνι, γίνεσαι ταυτόχρονα και άλλοθι. Πειστικό επιχείρημα κατά της ύπαρξης μιας συνωμοσίας που έχει μάθει καιρό τώρα να εξαφανίζει τα ίχνη της μέσα στο ανώνυμο πλήθος.

  Αυτό ακριβώς συζητούσαμε προχτές με ένα φίλο, λίγο διαφορετικά:
  «Εμεις ειμαστε το καθεστως, καθε «δημοκρατικη» ψηφος στηριζει/αναδεικνυει τη βούληση των πολλών ημών που θελουμε αυτά για τα οποια παραπονιομαστε «μετα την απομάκρυνση εκ του ταμείου».»

  Ελπίζω να ξυπνησουμε μετα απο όλα αυτά που συμβαίνουν…

 2. Ο/Η rodia λέει:

  σμπλρ. το α’ πρόσωπο αφορά τους πολλους, όχι όσους σκεπτόμαστε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση και όχι κατά το στενό συμφέρον. Το 1% (λίγο πολύ) των σκεπτόμενων είναι δυσκολο να επηρρεάσει τα πράγματα…

 3. Ο/Η HappyHour λέει:

  Με εξέπληξες ευχάριστα θα έλεγα. Περίμενα ότι θα ήσουν αρνητικός σε τέτοιου είδους προσέγγιση 🙂

  Μερικές φορές πάντως γίνεται (ηθελημένα;) σύχγυση μετάξυ θεωριών συνομωσίας και θεωριών βλακείας τύπου Νεφελίμ και εξωγίηνων.

 4. Παντού και πάντα υπάρχουν συνωμοσίες μικρές και μεγάλες, αλλά δεν είναι κατ ανάγκην τα πάντα αποτέλεσμα συνωμοσιών.

  (Θυμίζει τα μαθηματικά με την «αναγκαία αλλά όχι ικανή» συνθήκη)

  Επίσης θεωρώ την αντικατάσταση της πυραμίδας με τα 13 επίπεδα και τον παντεπόπτη οφθαλμό του Ώρου, με την ABSOLUT VODKA και τον παντεπόπτη οφθαλμό του Ώρου (δεν γλιτώνει κανείς από αυτόν) μέγιστη αναβάθμιση.

 5. Δε θα διαφωνήσω με το σκεπτικό σου. Ειδικά με την τελευταία παράγραφο. Βέβαια, η συνωμοσία κυρίως αναφέρεται σε αντικοινωνική πράξη (εκτός κι αν έτσι θεωρήσουμε και το ρουσφέτι) οργανωμένη νωρίτερα από την τέλεσή της. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι όχι απλά η εύκολη λύση, αλλά η λαϊκίστικη εκδοχή αποπροσανατολισμού του λαού (όταν πηγάζει από πολιτικά ή άλλα χείλη που ακούν εξουσία), είναι και μία πρόταση που έρχεται να καλύψει με στόμφο τη δική μας άγνοια, αμάθεια και αδυναμία κρίσης συχνά (όταν πρόκειται για τον ίδιο το λαό).

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  @Ροδιά

  Η δημοκρατία δεν αποτελεί συνωμοσία, ακόμα κι αν στηρίζεται σε μυστική ψήφο. Κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι ψηφίζεις με βάση το κοινό συμφέρον κι όχι με βάση το ατομικό. Η παρωδία της δημοκρατίας όμως (όπου η ψήφος έχει να κάνει με ρουσφέτια, συντεχνιακά συμφέροντα, εντοπιότητα, οικογενειακούς δεσμούς, κλπ) είναι ο ορισμός της συνωμοσίας.

  Όσο για τους «σκεπτόμενους» (των οποίων η ύπαρξη δεν έχει αποδειχτεί ακόμα), όταν ψηφίζουν με γνώμωνα μικροπολιτικές σκοπιμότητες πάλι στις παρυφές της συνωμοσίας κινούνται. Το ίδιο ισχύει και για κάτι «ψαγμένους» που σνομπάρουν τη διαδικασία όταν αφορά βουλευτές και δημάρχους, αλλά μια χαρά μηχανορραφούν μεταξύ τους για να μανιπουλάρουν τα λιγοστά μέλη μιας (και καλά) αμεσοδημοκρατικής συνέλευσης.

  @HappyHour

  Δεν ξέρω γιατί εκπλήσσεσαι, αφού πάντα ήμουν θιασώτης ευφάνταστων και καταστροφολογικών σεναρίων (τα οποία έχουν την κακή συνήθεια να επιβεβαιώνονται στο πολλαπλάσιο με καθυστέρηση μερικών μηνών).

  Φυσικά και γίνεται ηθελημένα η σύγχυση ανάμεσα στη συνωμοσία της καθημερινότητας και τη συνωμοσία της υπέρβασης. Κι αυτό συνωμοσία είναι. Ή νομίζεις ότι ξαφνικά γεμίσαμε Λιακόπουλους και Χαρδαβέλες επειδή οι μπαρούφες που πουλάνε νίκησαν τον ανταγωνισμό στα ίσα;

  @Πόλσε

  Από τη στιγμή που δύο ή παραπάνω άνθρωποι αποφασίζουν να ενεργήσουν εν κρυπτώ, υφίσταται ένα είδος συνωμοσίας. Ιδίως όταν άλλα λένε προς τα έξω κι άλλα μεταξύ τους. Κι όσο πιο σημαντικό είναι το διακύβευμα, τόσο πιο σκοτεινή είναι η συνωμοσία. Είτε μιλάμε για την προαποφασισμένη επέλαση του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία (μέσω μιας φαινομενικά σοσιαλιστικής κυβέρνησης που διατυμπάνιζε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν), είτε μιλάμε για την τεράστια μπίζνα της κατασκευής και λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων στην πλέον σεισμογενή χώρα του κόσμου. Κάποιοι συναλλάχθηκαν με κάποιους, έχοντας διαφορετική ατζέντα από αυτή που παρουσίαζαν δημόσια. Τόσο απλά.

  @δείμος του πολίτη

  Στις συνωμοσίες, πέρα από ποσοτική διαφορά (το διακύβευμα που αναφέρω παραπάνω), υπάρχει και η ποιοτική. Σαν τη μουσική ένα πράγμα, που περιλαμβάνει τα πάντα από Μπαχ μέχρι Καρβέλα. Προφανώς δεν συνωμοτούν οι Μασόνοι με τους Ναϊτες, τους Σιωνιστές και τους Δρακονιανούς για να καθυποτάξουν τους Έλληνες (εκ Σειρίου και μη). Είναι βλακώδες να πιστεύει κανείς ότι οι συνωμότες πρέπει ντε και καλά να έχουν μεταφυσικές καταβολές και υπερφυσικές δυνάμεις. Αρκούν δυο καναλάρχες που θα υποσχεθούν σ΄έναν πολιτικό ότι οι δημοσιογράφοι τους θα τον στηρίξουν με αντάλλαγμα μία ευνοϊκή ρύθμιση για τον ΦΠΑ που χρωστάνε. Τόσο πεζό μπορεί να είναι, κι ακόμα περισσότερο.

 7. Ο/Η aerosol λέει:

  Μου θύμισες την τρομερή ρήση «Just Because You’re Paranoid Doesn’t Mean They’re Not Out to Get You»!

  «Τόσο πεζό μπορεί να είναι, κι ακόμα περισσότερο.»
  Συμφωνώ απολύτως. Όμως η συνομωσιολογική οπτική, ακριβώς επειδή αφορά πράγματα που γίνονται εν κρυπτώ, είναι από εκπληκτικά δύσκολο έως αδύνατο να μην ολισθαίνει σε απίστευτες εικασίες. Απαιτεί να περπατήσεις στην κόψη του ξυραφιού με τόση προσοχή που συνήθως δεν διαθέτει ο θιασώτης της.

  Προϋποθέτει να τηρείς τις αποστάσεις τόσο από την άκριτη υιοθέτηση των επίσημων εξηγήσεων όσο -κι εδώ δυσκολεύει για τους περισσότερους- και από την ίδια την συνομοσιωλογία. Να μην ανήκεις, να αδειάζεις από θεωρίες, να δυσπιστείς πρώτιστα απέναντι στην ανθρώπινη τάση να ανακαλύπτει μοτίβα κι εκεί που δεν υπάρχουν, να παρατηρείς τα ίδια σου τα χούγια.

  Νομίζω πως αυτά είναι μια συνεχής μάχη απέναντι στους μηχανισμούς που διαμορφώνουν την αντίληψη, μια μάχη που συνήθως χάνουμε. Εξ ου και οι πάμπολλες γραφικότητες που μαστίζουν τον συνομοσιωλογικό «χώρο». Οι περισσότεροι σκαρώνουν αφελή σενάρια που δεν παίρνουν υπόψη το χάος των ανθρώπινων κοινωνιών και ψάχνουν ένα απλό συμπέρασμα που να εξηγεί τα πάντα. Νομίζω πως δεν υπάρχει (και ούτε θα μπορούσε).

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  @aerosol

  Πολύ σωστά. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη συνωμοσία ως καθημερινή πρακτική και τη συνωμοσία ως μεταφυσική εξήγηση των πάντων. Το ότι πολλοί ολισθαίνουν στη δεύτερη δεν συνεπάγεται ότι η πρώτη παύει να υπάρχει.

  @Ξυπόλητος Πρίγκηψ

  Ωραία τα λέει ο Moore. Κανείς δεν είναι στο πηδάλιο του κόσμου μεν, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που συνωμοτούν διαρκώς για να αποκτήσουν τον έλεγχο. Ενίοτε και εν μέρει, κάποιοι τα καταφέρνουν. Προσωρινά.

 9. Ο/Η kafe tourk λέει:

  Πολλά πράγματα είναι ίδια με το παρελθόν, αλλά κάθε εποχή έχει την ιδιαιτερότητα της. Να τα βάζεις όλα σε ένα τσουβάλι είναι μεγαλο λάθος, γιατι στο τέλος σου μένει η θέση ότι αυτό το έργο το έχω ξαναδει. Και ωστόσο, τα πάντα ρει και τίποτε δεν περνάει τον ποταμό δυο φορές. Η ανάλυση έχει πολλά κενά και δεν εξηγεί ούτε γιατι υπάρχουν συνωμότες, ούτε τι είδους συνωμοσίες γεννάει κάθε εποχή, ούτε τι είναι φυσικό και τι ανώμαλο σε κάθε συνωμοσία.
  Διότι συνωμοσία ήταν και η Γαλλική Επανάσταση και η Ελληνική και η Ρωσική και πάει λέγοντας. Ευτυχώς η ανθρώπινη γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να σπρώξει όλα τα τεκταινόμενα κάτω απο την ίδια ομπρέλα

 10. Χαίρετε! ο κόσμος αγαπάει τις συνωμοσίες για τον ίδιο λόγο που αγαπάει και το μασκάρεμα στα καρναβάλια: του αρέσει να κρύβεται, του αρέσει να βρίσκει κρυμμένα μυστικά στο σεντούκι. Δύσκολο να υποστηρίξεις τον εαυτό σου φάτσα κάρτα. Εμείς η συμπαθής τάξις των bloggers έχουμε λίγη απ’ αυτή την παιδική διάθεση να παίξουμε κρυφτούλι με τον εαυτό μας, ε;

 11. Ο/Η Elikas λέει:

  @kafe tourk

  Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να απογυμνώσω την έννοια της συνωμοσίας από τις μυθολογικές διαστάσεις που την καθιστούν απίθανη έως αδύνατη. Να καταδείξω ότι μικρές και μεγάλες συνωμοσίες μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν παντού γύρω μας και απλά να μην τις αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιες. Και εννοείται ότι η Γαλλική, η Ελληνική και η Ρώσικη επανάσταση προέκυψαν από συνωμοσίες. Το ίδιο και η άνοδος του Χίτλερ, η δικτατορία των Συνταγματαρχών και κάθε Καντάφι, Μπους και Μπερλουσκόνι που βρέθηκε ποτέ στην εξουσία. Συνωμοσία υπήρξε η δολοφονία του Καίσαρα, η εξάπλωση του Χριστιανισμού, κάθε Βυζαντινός ή Κινέζος Αυτοκράτορας που κάθησε σε θρόνο, και πάει λέγοντας. Είναι ανόητο να το αρνούμαστε επειδή μας έχουν μάθει να δίνουμε αρνητικό πρόσημο στον όρο. Η Εθνική Αντίσταση ας πούμε, κι αυτή συνωμοσία ήταν. Των καλών εναντίον των κακών αν θέλεις, πάντως συνωμοσία.

  Μέσα από αυτό το πρίσμα, όλα είναι φυσικά και ταυτόχρονα ανώμαλα όσο παραμένουν κρυφά. Αυτό που μετράει είναι ότι είναι πραγματικά, ότι δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

  Ο δε λόγος ύπαρξης συνωμοτών γεννιέται από την επιθυμία κατάλυσης, σφετερισμού ή διατήρησης κάποιας μορφής εξουσίας. Υπεραπλουστευμένα και χοντροκομμένα, γιατί νομίζω ότι είναι άλλη συζήτηση.

  @ Αλέξανδρος Δελάρζ

  Εμείς οι μπλόγκερς (που δεν είμαστε τάξη, πόσο μάλλον συμπαθής), έχουμε ουκ ολίγες φορές συνωμοτήσει για να στήσουμε μία κινητοποίηση, να ξεκινήσουμε ένα ομαδικό μπλογκ ή απλά να ξεκατινιαστούμε με την ησυχία μας. Το τι έχουν διαβάσει τα ματάκια μου σε διάφορες κλειστές ομάδες και λίστες δε λέγεται. Το γεγονός ότι συνήθως ανοίγουμε μια τρύπα στο νερό και τίποτα παραπάνω δεν αναιρεί το ότι συνωμοτούμε κάθε φορά που θα μας δοθεί η ευκαρία. Ούτε το ότι συχνά επιλέγουμε να το κάνουμε ντυμένοι Ζορό.

 12. Ο/Η Khlysty λέει:

  Ομολογώ ότι όπως ορίζεις τη συνομωσία, έχεις δίκιο. Απλώς, κατά την άποψή μου, άλλο αυτό που παρουσιάζεις εσύ ως συνομωσία (θα το ονόμαζα «διαφορικής εντάσεως διαφθορά») κι άλλο οι θεωρίες συνομωσίας, όπως αυτές που αναφέρω στο ποστ αυτό: http://khlyst.blogspot.com/2011/03/ptiii.html, πολλές εκ των οποίων είναι «λογικοφανείς», έως ότου κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί τους με λογικά επιχειρήματα, οπότε και καταρρέουν.

 13. Ο/Η Elikas λέει:

  @Κhlysty

  Ναι, ο όρος «θεωρίες συνωμοσίας» τυπικά αναφέρεται σε όλες αυτές τις εθνικιστικές/εσχατολογικές αρλούμπες που κάνουν θραύση (αφού η σωστή παπαρολογία καφενείου απαιτεί τσεκουράτα λόγια και κοινό εχθρό). Κι έτσι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα γίνεται «οι Εβραίοι» (ή ο Σόρος, που είναι ταυτοπροσωπία) κι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γίνονται «οι Γερμανοί» (ή η Μέρκελ, που πάλι είναι ταυτοπροσωπία).

  Αν κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες όμως, και κυρίως αν αφαιρέσουμε τις εθνικοπατριωτικές υστερίες από το κάδρο, τι μένει; Πάλι μία σειρά από συνωμοσίες. Απλά είναι πιο ξενέρωτες γιατί αφορούν ανθρώπους σαν κι εμάς, που έχουν πάθη και ανασφάλειες και γι’ αυτό κοιτάζουν να κερδίζουν όσο περισσότερο μπορούν εις βάρος όσων χρειαστεί και για όσο τους παίρνει. Οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

 14. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Με τον όρο θεωρία συνωμοσίας … ή Συνασπισμών.

  Τώρα κατάλαβα γιατί ο Πάγκαλος κατηγορεί σε βαθμό εμμονής τον… ΣΥΡΙΖΑ!

  Επί της ουσίας συμφωνώ με την εισήγηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s