Η μέρα της Βασίλισσας (micro-doc)

Οι Ολλανδοί γιορτάζουν τα γενέθλια της Βασίλισσας τους την ημέρα που είχε γεννηθεί η μητέρα της, η οποία ήταν κι αυτή κάποτε Βασίλισσα αλλά βγήκε στη σύνταξη μέχρι που πριν από λίγα χρόνια έφυγε πλήρης ημερών, ενώ η κόρη της, η τωρινή Βασίλισσα που λέγαμε και στην αρχή, κανονικά έχει τα γενέθλια της κάπου τον Ιανουάριο αλλά δεν τα γιορτάζει τότε παρά μόνο με τους στενούς συγγενείς και φίλους της.

Όχι, δεν έγινα Ζαμπούνης. Ακόμα. Λίγη υπομονή παρακαλώ.

Γιατί αναγκάζεται να γιορτάζει τα γενέθλια της η Βασίλισσα κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου λοιπόν; Γιατί κάπως πρέπει να γιορτάσουν κι οι Ολλανδοί τον ερχομό της άνοιξης είναι η απάντηση. Και η φετινή άνοιξη ήρθε φέτος από νωρίς. Δύο μήνες λιακάδα φίλε. Και ζέστη.

Έψαχναν λοιπόν αφορμή από παλιά για να εκτονώνουν τα ζωώδη ένστικτα τους οι Ολλανδοί, τη βρήκαν και τώρα δε λένε να την αφήσουν. Και πολύ καλά κάνουν, αφού πέρα από κρυπτοπαγανιστές είναι παράλληλα και Προτεστάντες, οπότε τον συνδυασμό θρησκευτικής κατάνυξης και πανζουρλισμού δεν τον πολυκατέχουν. Πάρτι όμως ξέρουν να κάνουν. Και παζάρι ξέρουν να κάνουν επίσης, καθώς η μέρα της Βασίλισσας (Queensday ή ολλανδιστί Koninginnedag) είναι η μοναδική μέρα που επιτρέπεται το ελεύθερο εμπόριο, χύμα στα πεζοδρόμια. Χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια εννοείται…

Αυτά για εισαγωγή, πάρτε μια γεύση από έναν άλλο κόσμο τώρα και τα λέμε αργότερα. (Δείτε το full screen και με ήχο παρακαλώ):

Ελπίζω να σας άρεσε και να μη σας πολυκούρασε. Αν θέλετε, στο τέλος του ποστ υπάρχει λινκ για άλλο ένα βιντεάκι, που δείχνει τα συνεργεία καθαρισμού να μαζεύουν τα νυχτερινά υπολείμματα αυτού του πορτοκαλί χάους.

Όχι, δεν τα μοιράζομαι αυτά μαζί σας για να στρίψω το μαχαίρι στην πληγή – αν και ομολογώ ότι πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό μου η σκέψη να ανεβάσω το βίντεο κι από κάτω να γράψω μόνο μια φράση: «Εσείς, τι νέα;» Είναι γαϊδουριά όμως, τουλάχιστον προς όσους με διαβάζουν και τρώνε στη μάπα μια κρίση για την οποία οι ίδιοι δεν έφταιξαν. Είναι προσβολή απέναντι σε ανθρώπους που βιώνουν καθημερινές φρίκες κι απογοητεύσεις, αντί να ζουν σε μία όμορφη και καθαρή πόλη και να βγαίνουν όλοι μαζί στους δρόμους μια φορά το χρόνο για να γιορτάσουν. Οτιδήποτε.

ΟΚ, έστω ότι οι Ολλανδοί είναι πρόβατα στο μαντρί ενός φεουδαρχικοκαπιταλιστικού συστήματος. Έστω ότι προσκυνάνε μια κυριούλα που απλά είχε την κωλοφαρδία να γεννηθεί στο σωστό σόι. Έστω ότι ξεπουλάνε τις αναμνήσεις τους και τις ψυχές τους στο διάβολο της ελεύθερης αγοράς. Έστω ότι δεν θα είχαν ούτε αυτοί λεφτά για να κάνουν πάρτι αν δεν είχαν εκμεταλλευτεί και πνίξει στο αίμα τις εξωτικές αποικίες τους. Ή αν δεν είχαν τόσο εύφορο έδαφος κάτω από τα πόδια τους (το οποίο αυτοί το έβαλαν εκεί, για να μην ξεχνιόμαστε).

Οι Ολλανδοί ωστόσο προνόησαν να οργανώσουν την κοινωνία τους με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί και να αποδίδει κέρδη. Κέρδη για τη Βασίλισσα, το κεφάλαιο, το κράτος αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τους ίδιους τους πολίτες. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συλλογική προσπάθεια για να γίνει, αλλά κι ένα καλό γλέντι για να μπορεί να επαναληφθεί.

Και στα δικά σας.

Queensday – the aftermath teaser

Advertisements
This entry was posted in παραμυθακια, video post and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Η μέρα της Βασίλισσας (micro-doc)

 1. Είναι αιρετικοί παιδί μου.

  Που τα μεγαλεία της ΟρΦοΝΤοξίας (Προφορά ΞανΦού ΓΚένους) μας.

 2. Ο/Η Кроткая λέει:

  «ΟΚ, έστω ότι οι Ολλανδοί είναι πρόβατα στο μαντρί ενός φεουδαρχικοκαπιταλιστικού συστήματος. Έστω ότι προσκυνάνε μια κυριούλα που απλά είχε την κωλοφαρδία να γεννηθεί στο σωστό σόι. Έστω ότι ξεπουλάνε τις αναμνήσεις τους και τις ψυχές τους στο διάβολο της ελεύθερης αγοράς. Έστω ότι δεν θα είχαν ούτε αυτοί λεφτά για να κάνουν πάρτι αν δεν είχαν εκμεταλλευτεί και πνίξει στο αίμα τις εξωτικές αποικίες τους. »

  ε, δεν είναι και λίγα τα «έστω» που βάζεις. ούτε και αμελητέα είναι.
  και σόρυ, αλλά όχι και «συλλογική προσπάθεια» οι Ολλανδοί: έχω την εντύπωση πως είναι από τις πιο ατομικιστικές κοινωνίες που υπάρχουν. Εννοώ πως αν δεν ήταν το ατομικό κέρδος στη μέση, σιγά μη καθόντουσαν να δουλέψουν όλοι μαζί.

  Άσε που άμα είναι να ξεζουμίσω ένα σωρό φτωχοδιαβόλους και να ασπαστώ τις αρχές του προτεσταντισμού για να κάνω μια φορά το χρόνο πάρτυ στο δρόμο (όντας η χώρα με τις λιγότερες αργίες και άδειες στην Ευρώπη, η χώρα όπου η Πρωτομαγιά δεν ειναι αργία), εχμ, άσε, θα διαλέξω άλλη χώρα.

  [Το Βέλγιο ας πούμε, λολλλ.]

  (του χρόνου πάντως θα σας κουβαληθώ για το το πάρτυ, γιατί πρέπει να το δω για να αποκτήσω ολοκληρωμένη άποψη).

 3. Ο/Η rodia λέει:

  Ωραίο τόπο διάλεξες να μείνεις! 🙂
  Οι ολλανδοί είναι οι αγαπημένοι μου ευρωπαίοι.

 4. Ο/Η Elikas λέει:

  @Πόλσε

  Καλή κι η Ορθοδοξία, ιδίως όταν συνδυάζεται με γαστριμαργικές απολαύσεις (βλ. Καθαρή Δευτέρα, Πάσχα, κλπ). Στο καρναβάλι όμως (διότι κατά βάθος περί αυτού πρόκειται) η Ορθοδοξία δεν τα πάει και τόσο καλά με το concept του διονυσιασμού. Οι Προτεστάντες αρχιερείς ούτε που ξέρουν τι σημαίνει διονυσιασμός βέβαια, οπότε άφησαν τη «μέρα της βασίλισσας» να περάσει στο ντούκου.

  @Κροτ

  Δείξε μου μία κοινωνία όπου η έννοια της συλλογικότητας δεν στηρίζεται στο ατομικό συμφέρον. Όπου οι άνθρωποι τραβάνε κουπί, επαναστατούν ή γλεντάνε χωρίς να τους νοιάζει ο εαυτός τους στην όλη εξίσωση. Όσο για τα «έστω» που βάζω, δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και περισσότερα από αυτά που αναλογούν στον οποιονδήποτε. Για φαντάσου ποια θα ήταν τα «έστω» των Βέλγων (ακριβώς τα ίδια μ’ αυτά των Ολλανδών) και αν τολμάς κάτσε να μετρήσεις τα «έστω» των Ελλήνων.

  Ο δε Προτεσταντισμός είναι απλά άλλο ένα σκοταδιστικό κι οπισθοδρομικό δόγμα, παρόμοιο με τα σκοταδιστικά κι οποισθοδρομικά δόγματα που επηρρεάζουν τις ζωές όλων των ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Και δεν σου ζητάει κανείς να τον ασπαστείς προκειμένου να μπορείς να βγεις στους δρόμους και να τα σπάσεις. Που είναι απείρως πιο υγιής μορφή εκτόνωσης από το να βγεις στους δρόμους για να φωνάξεις «ε-μπρός λα-έ μη σκύ-βεις το κε-φά-λι» καθώς σέρνεις τα βήματα σου έξω από τα άδεια γραφεία της Σταδίου και περιμένεις πότε τα δακρυγόνα θα σε αναγκάσουν να τρέξεις για να μην πεθάνεις από ασφυξία. Σόρι, αλλά ανάμεσα στη μιζέρια της ελληνικής πρωτομαγιάς και την καφρίλα της ολλανδικής μέρας της βασίλισσας, προτιμώ τη δεύτερη.

  Και η Ολλανδία καθόλου δεν είναι η χώρα με τις λιγότερες άδειες και αργίες στην Ευρώπη. Κι αν κάνω λάθος, ίσως να οφείλεται στο ότι με μέσο όρο 31 ώρες εργασίας την εβδομάδα, κάθε μέρα δίνει την εντύπωση ημιαργίας.

  Τέλος πάντων, we are missing the point. Ο σκοπός δεν είναι να κρίνουμε αν οι Ολλανδοί είναι έτσι ή αλλιώς, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι το να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στο δρόμο, το να μην σου περισσεύουν λεφτά για να πιεις μια μπύρα με τους φίλους σου και το να μην έχεις διάθεση να δεις καν τους φίλους σου γιατί θα τσακωθείτε πάλι για τα πολιτικά ΔΕΝ είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

  @Ροδιά

  Έχοντας ήδη γράψει το παραπάνω υπερασπιστικό σεντόνι για να απαντήσω στην Κροτ, θα σου πρότεινα να κρατάς μικρό καλάθι αν δεν τους έχεις ζήσει αρκετά τους Ολλανδούς. Όπως όλοι, έχουν τα καλά τους, αλλά έχουν και κάτι στραβά ρε παιδάκι μου…

 5. Ο/Η trialalo λέει:

  Η ελληνική μιζέρια δεν χρειάζεται να ανακλαστεί πάνω σε καμιά ολλανδική γιορτή για να φανεί.
  Είναι πλέον ολοφάνερη με σάρκα και οστά στην καθημερινότητά μας,,η νέα μας πραγματικότητα.Μας έχουν πείσει ότι αυτό είναι το φυσιολογικό, αυτή θα είναι η τιμωρία μας για τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, ότι όλοι φταίξαμε και όλοι θα πληρώσουμε με τα ευρώ μας και με τη ζωή μας και ότι καλά θα κάνουμε να το αποδεχτούμε μια ώρα αρχίτερα («έρχονται δύσκολα χρόνια..»)
  Ε…και για τα μάτια του κόσμου κάνουμε και καμιά πορεία έτσι για να γλυκονανουρίσουμε την επαναστατική μας συνείδηση…

 6. Ο/Η Fileas Fog λέει:

  Έλικα, ποιά είναι τα στραβά των Ολλανδών κατά τη γνώμη σου (απ΄όσα έχεις ζήσει εκεί) ?

  Άσχετο, αλλά, ο υπολογιστής μου θεωρείται πια ξεπερασμένος ή η σελίδα αυτή είναι υπερβολικά «βαριά» ? Ή και τα δύο?

 7. Ο/Η Elikas λέει:

  @trialalo

  Ίσως θα έπρεπε να οργανώνουμε street party και συναυλίες αντί για πορείες. Με πολιτικό χαρακτήρα μεν, αλλά και διάθεση να γιορτάσουμε μία ριζική ανατροπή στις ζωές μας δε. Όσο το σκηνικό περιλαμβάνει ντουντούκες, κομματικά πανό, απαρχαιωμένα συνθήματα και μια χούφτα τύπους που πετάνε πέτρες, το έργο θα παραμένει γνωστό και η έκβαση του κάθε φορά η ίδια.

  @Fileas Fog

  Τα περί καλών και στραβών των Ολλανδών είναι μεγάλη κουβέντα, και όλα είναι σχετικά φυσικά. Όλοι οι λαοί έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά κανένας άνθρωπος δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά από την εθνικότητα του. Επιφυλάσσομαι να γράψω κάποιο ποστ για όλα αυτά στο μέλλον.

  Για τη σελίδα μου και τον υπολογιστή σου δεν μπορώ να σε κατατοπίσω. Στο δανεικό laptop που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή άνοιξε μια χαρά πάντως.

 8. Ο/Η the elf at bay λέει:

  Μια πόλη όπου θα ήθελα να ζω. Αλλά πού ξέρεις, κάποια μέρα, μπορεί!

 9. Ο/Η HappyHour λέει:

  Γειά σου Έλικα! «Ακούγεσαι» καλά απο το γράψιμο σου… αλλά πως μας την βγαίνεις έτσι βρε παιδί μου; Δηλαδή εκεί περνάς μια χαρά, ασκείς και την πολιτική σου ελευθερία ή είσαι ένας cool μεν μετανάστης δε; Εδώ σίγουρα δεν διαθέτουμε προ πολλού τίποτα απο αυτά αλλά δεν είναι μόνο το περιτύλιγμα που κάνει την διαφορά έτσι δεν είναι; 😉

  Το βιντεάκι πάντως είναι πολύ καλό, μπήκα και στο λινκ και είδα κι άλλα απο την δουλειά σου, εξαιρετική! Πολύ ωραία ευκρίνεια έχει η εικόνα, μπράβο!

 10. Ο/Η tsalapeteinos λέει:

  Θα μπορούσα να (ξανα)πώ κι εγώ πολλά κατά του εποικοδομήματος των οράνιε, αλλά αρκούμαι στην εξής διακήρυξη:

  Λευτεριά στο Κουρασάο και τις λοιπές Ολλανδικές Αντίλλες!
  Ένωση με την Μπολιβαριανή Δημοκρατίας της Βενεζουέλας!

  (Πολύ όμορφο το βίντεο πράγματι)

 11. Ο/Η firiki2010 λέει:

  «Οι Ολλανδοί ωστόσο προνόησαν να οργανώσουν την κοινωνία τους με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί και να αποδίδει κέρδη. Κέρδη για τη Βασίλισσα, το κεφάλαιο, το κράτος αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τους ίδιους τους πολίτες. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συλλογική προσπάθεια για να γίνει, αλλά κι ένα καλό γλέντι για να μπορεί να επαναληφθεί.»
  Ακριβώς όπως τα λες . Ελα όμως που για τη «συγκρουσιακή» κουλτούρα μας οι win-win καταστάσεις είναι ακατανόητες. Και όσο δεν δημιουργούνται και δεν λειτουργούν θεσμοί και διαδικασίες που θα τις ευνοούν θα το πληρώνουμε.

  • Ο/Η HappyHour λέει:

   Ε ναι βέβαια, αν το κλουβί είναι χρυσό αλλάζουν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν win-win καταστάσεις in real life! Η ανελευθερία είναι ανελευθερία όσα (τύπου) δημοκρατικά ενδύματα κι αν της φορέσουν…

 12. Ο/Η Elikas λέει:

  @the elf at bay

  Καλώς να μας έρθεις!

  @HappyHour

  Για cool δεν ξέρω, μετανάστης μια φορά είμαι. Απλά είμαι τυχερός που προέρχομαι από μία χώρα εντός Ε.Ε. (για την ώρα) και άρα είμαι ελεύθερος να περπατάω στους δρόμους μιας πόλης όπου οι αλλοδαποί δεν κινδυνεύουν άμεσα από λιντσάρισμα.

  @Tsalapeteinos

  Λευτεριά στη Μύκονο! Ένωση με το Πριγκηπάτο του Μονακό!

  @firiki2010

  Δε νομίζω ότι αυτό που ευθύνεται για την κατάντια των θεσμών στην Ελλάδα είναι η συγκρουσιακή κουλτούρα μας, όσο η έλλειψη της όταν πραγματικά χρειάζεται. Οι Ολλανδοί (και πολλοί άλλοι Βορειοευρωπαίοι) μπορεί να μας φαίνονται ανέμελοι και νωθροί, αλλά έτσι και πάει κανείς να τους τσιμεντώσει το πάρκο της γειτονιάς τους τον έχουν ανασκολοπήσει πριν προλάβει να πει «κιχ». Ακριβώς επειδή μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν win-win (για όλους) αλλά win σκέτο (για ελάχιστους).

 13. Ο/Η Ανώνυμος θαυμαστής λέει:

  Μπας και είναι εύκολο να μας πείς με τί κάμερα έκανες το γύρισμα ? 🙂

  • Ο/Η Elikas λέει:

   Ορίστε που απέκτησα και θαυμαστή 🙂

   Αν κάνεις κλικ και μπεις στο Vimeo, θα δεις ότι το γύρισμα έγινε με μία Panasonic Lumix DMC-GH2 και τον «μαμίσιο» φακό 14-140 mm (παραείχε πανικό την ημέρα της Βασίλισσας για να αλλάζω φακούς κάθε τρεις και λίγο). Στο χέρι – ούτε μονόποδο δεν χρησιμοποίησα.

   • Ο/Η Ανώνυμος θαυμαστής λέει:

    Απίστευτο ! Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να κουβαλάς και ένα πεπόνι κάμερα μαζί.
    Πάντως έχεις όμως και σταθερό χέρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s