with a little help from my friends

Leidseplein, Amsterdam 29-6-11

Στην ‘κανονική’ μου ζωή έχω και Facebook, το οποίο κρατάω σε απόσταση από το blog μου για ευνόητους λόγους. Τις τελευταίες ημέρες όμως, ξεσάλωσα να ανεβάζω βίντεο, notes και links σχετικά με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Κυρίως στα αγγλικά, μια που ζω στο εξωτερικό και αρκετοί από τους ‘φίλους’ μου δεν γνωρίζουν ελληνικά.

Θεωρώντας ότι μερικοί ίσως να ένιωσαν άβολα, σκέφτηκα να τους απευθυνθώ σε πιο προσωπικό τόνο. Με την ελπίδα ότι ίσως κάποιοι από αυτούς κάνουν κάτι παρόμοιο και σπάσουν τη σιωπηλή συμφωνία του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου: Δεν μιλάμε για πολιτικά, εκτός αν είμαστε τίποτα κολλημένοι – από αυτούς που οργανώνονται σε κόμματα και συλλογικότητες και κάθε τρεις και λίγο τρέχουν σε πορείες. Οι υπόλοιποι είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι, με δουλειές, οικογένειες, παρέες και σχέσεις. Απλά κοιτάζουμε να γινόμαστε ευχάριστοι, να κρατάμε επαφές και να μας κάνουν ‘like’. Αν είμαστε τολμηροί, βάζουμε κι εκείνες τις φωτογραφίες που τα σπάγαμε στο πάρτυ – μέχρι εκεί όμως. Δεν κάνουμε ‘share’ ανοιγμένα κεφάλια και μπαρουτοκαπνισμένα πτώματα στο Facebook. Δεν μιλάμε για χούντες, ‘Στόλους της Ελευθερίας’ και κομάντα του Λιμενικού που εκτελούν εντολές ξένου κράτους. Κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν. Στο κάτω-κάτω, αν θέλουν τόσο πολύ να μάθουν τι συμβαίνει ας δουν ειδήσεις.

Μόνο που στις ειδήσεις προβάλλονται κυρίως οι εικόνες που μπορούν να διαστρεβλωθούν υπέρ της καθεστωτικής αφήγησης. Σχετικά ανώδυνες αλλά ταυτόχρονα θεαματικές: Από ψηλά, κάποιος κουκουλοφόρος σπάει μια φλεγόμενη βιτρίνα. Άνδρες των ΜΑΤ απαντούν με χημικά σε βροχή από πέτρες. Και μιλάω πάντα για τα ξένα μέσα, γιατί για τα ελληνικά δεν αξίζει καν να το συζητάμε.

Η διάχυση της αλήθειας (βαριά λέξη, το ξέρω) επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών, των Γάλλων και των Πορτογάλων. Των Άγγλων και των Αμερικάνων. Των Αιγύπτιων και των Τυνήσιων. Των Κολομβιανών, των Βραζιλιάνων και των Γιαπωνέζων. Ακόμα και των Γερμανών. Με τον έναν ή άλλον τρόπο, είμαστε συνδεδεμένοι με όλους τους. Κι αν όχι με όλους, με εκατοντάδες εκατομμύρια από αυτούς. Ας τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν.

Disclaimer – The Battle of Athens

Dear Facebook friends,

I usually keep my political beliefs separated from my personal online network; let alone my professional one. If I wasn’t 100% sure that the latest developments in Greece are critical for the future of peace, justice and democracy on a global scale, I wouldn’t be bombarding you with all those uncomfortable videos and posts.

I fully respect the fact that you have lives to live, and that most of you prefer to share music videos and party snapshots instead of images of police violence and economic despair. Under normal circumstances, I would prefer to do the same also.

Whether we like it or not, there is adequate evidence to suggest that history is once again knocking on our door. On everybody’s door. And this time there is absolutely no excuse for ignoring the dire implications of our passivity.

For the first time in the history of mankind, billions of people are connected to each other on a daily basis; able to share information and ideas independently of governments and media corporations. For the first time ever, billions of people can discuss issues, join forces and take action in order to bring change and stop this madness before it’s too late.

Let’s go for it. We have everything to lose if we don’t.

————————————————-

Update: Παραθέτω και μερικά χρήσιμα links, το πρώτο εκ των οποίων προτείνω να το τυπώσετε και να το βάλετε κάτω από το μαξιλάρι σας.

Mark Mazower, Democracy’s cradle, rocking the world (New York Times)

Το ίδιο άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά (realdemocracy.gr)

Συγκεντρωτικό-συλλογικό google doc με δεκάδες links για βίντεο και άλλα ντοκουμέντα αστυνομικής βίας

Η εκτενής οπτική της Guardian, με πολλές μαρτυρίες και σχόλια

———————————————

Κι άλλο update, για ένα πάντα επίκαιρο κι εμψυχωτικό βίντεο (από όπου εμπνεύστηκα και τον τίτλο αυτού του post άλλωστε):

This entry was posted in ...και πολλα αλλα, παραμυθακια, συνοδοιποροι, δικτυολογιες, ελπιδες. Bookmark the permalink.

9 Responses to with a little help from my friends

 1. Ο/Η Craig λέει:

  I was there in Athens on Wednedsay and what I saw was a savage attack by a government on its own people, a deliberate and brutal attempt to terrorise those present into leaving the centre of Athens. Time and time again I witnessed the police beat and attack anyone who happened to be in their way. There was no attempt to isolate trouble makers, on the contrary anyone in Syntagma and beyond was classified by the police as a dangerous enemy and treated accordingly.

  Apocalypse Z
 2. Ο/Η Elikas λέει:

  @Craig

  Dude, I’d like to thank you for everything you’ve done so far in order to share the truth about what’s going on in Greece with the rest of the world. I urge everyone else to follow your example and post photos and other evidence on flickr, demotix, facebook, twitter, etc.

  And please be careful out there. You know better than I do how ugly it can get.

 3. Ο/Η elilelos λέει:

  🙂 Ούτε καν σκέφτηκα πώς κάποιοι θα ενοχλούνταν όταν δημοσίευα τα video και τις φωτό στο facebook, ύστερα από αυτά που πέρασα και είδα την Τετάρτη στο Σύνταγμα. Για όσους δεν μπορούν να βρίσκονται εκεί καθήκον είναι η ενημέρωση. Προσωπικά επικροτώ τέτοιες ενέργειες. Στην τελική αυτοί που ενοχλούνται τώρα θα ενοχληθούν σε πιο βάρβαρο βαθμό αργότερα αν δεν αντιδράσουν.

 4. Ο/Η Elikas λέει:

  @elilelos
  Οι κάτοικοι εξωτερικού (Έλληνες και μη) ζουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Πολλοί από τους φίλους μας στα κοινωνικά δίκτυα δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει δακρυγόνο, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτή και μπάχαλο, τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί με το μεσοπρόθεσμο, πώς φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε, κλπ. Απλά κάτι έχει πάρει τ’ αυτί τους ότι γίνεται χαμός στην Ελλάδα κι ότι καλούνται να πληρώσουν εκείνοι τα σπασμένα – and that’s all. Οι φίλοι μου στην Ολλανδία π.χ. κάνουν βόλτες στα πάρκα με το ποδήλατο τους, πάνε για φαγητό και ψώνια, λένε καλημέρα στους αστυνομικούς και απλά εκπλήσσονται όταν η κυβέρνηση τους ανακοινώνει 25% περικοπές στον πολιτισμό. Δεν συνδέουν τα γεγονότα μεταξύ τους, ούτε βλέπουν τον δόλο πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις που σταδιακά οικοδομούν έναν καινούργιο ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό. Δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει.

  Προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ξεσηκώσουμε, πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Αν αρχίσουμε π.χ. να σκούζουμε για μπάτσους, γουρούνια, δολοφόνους, χούντες, επαναστάσεις κι αντικαπιταλισμούς, απλά θα γίνουμε δυσάρεστοι και γραφικοί. Στην καλύτερη να κερδίσουμε τη συμπαράσταση των απειροελάχιστων που ήδη ονειρεύονται λαϊκές εξεγέρσεις και αμεσοδημοκρατίες. Και που μόνοι τους δεν έχουν καμία απολύτως ελπίδα να τις πραγματοποιήσουν ποτέ.

  Τις ανακοινώσεις κομμάτων και συλλογικοτήτων δεν τις διαβάζει κανένας. Το ίδιο και τα δυσνόητα άρθρα που αφορούν αναδιάρθρωση του χρέους κι επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό που όλοι γουστάρουν όμως είναι μια καλή ιστορία. Και δεν υπάρχει καλύτερη ιστορία από αυτή του αδικημένου αουτσάιντερ που ορθώνει ανάστημα και ανατρέπει τα προγνωστικά. Δαβίδ-Γολιάθ, Οδυσσέας-Πολύφημος, Χριστιανοί-λιοντάρια, και πάει λέγοντας.

  Ας τους διηγηθούμε λοιπόν την ιστορία μας. Κι ας την κάνουμε όσο πιο συναρπαστική γίνεται. Χωρίς να διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται.

 5. Ο/Η lascapigliata λέει:

  Αυτό που περιγράφεις είναι ακριβώς η δική μου κατάσταση. Μάλιστα στο παρελθόν έχω σβήσει το λογαριασμό του fb επειδή ακριβώς έπρεπε να αυτολογοκρίνομαι. Και μάλιστα μου έχουν κάνει και παρατήρηση ότι δεν θα ξυπνήσω συνειδήσεις μέσα από το fb. Την Τετάρτη όμως ανέβασα ότι δεν είχα ανεβάσει ένα εξάμηνο τώρα. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

 6. Ο/Η Elikas λέει:

  @lascapigliata

  Μη νομίζεις ότι κι εγώ τα ‘χω καταφέρει καλύτερα ως τώρα. Η ανταπόκριση στο FB είναι μάλλον χλιαρή. Αν και αυτό έχει να κάνει και με τις κρυφές ρυθμίσεις του FB, το οποίο αποφασίζει για σένα τι πρέπει να βλέπεις στο «home» feed και τι όχι. Το πιθανότερο είναι οι ‘φίλοι’ μας που δεν ασχολούνται με ειδησεογραφικό περιεχόμενο να μη δουν ποτέ αυτά που ανεβάζουμε. Το ίδιο κι αυτοί με τους οποίους δεν κρατάμε συχνή επαφή μέσω FB.

  Κατά τ’ άλλα, θέλει διπλωματία το πράγμα. Και πιασάρικη (όχι απαραίτητα λαϊκίστικη) αφήγηση.

 7. Ο/Η ykanell λέει:

  Συμφωνώ με την πρωτοβουλία να ενημερωθεί ο κόσμος για το τί συμβαίνει στην Ελλάδα καθώς και για τα όσα έκανε η αστυνομία. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες επέστρεψα Ελλάδα έχοντας ζήσει 2 χρόνια στο Άμστερνταμ και όσα συμβαίνουν φαίνονται απίστευτα. Ίσως αν δεν είχα φύγει ποτέ από Ελλάδα δεν θα μου φαίνονταν τόσο. Όμως διαφωνώ απόλυτα με τη φωτογραφία από την Leidseplein. Όταν ζεις στο εξωτερικό είσαι στο δικό σου κόσμο και ασφάλεια και πολύ αβασάνιστα μπορείς να πείς ότι δεν θες τα λεφτά της τρόικα. Όμως αν έχεις τη δουλειά σου στην Ελλάδα δεν το λές καθόλου εύκολα ειδικά αν προσπαθείς να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή και η προοπτική μίας χρεωκοπίας λειτουργεί ανασταλτικά στα όσα θέλεις να κάνεις. Προσωπικά όση επιφυλακτικότητα έχω απέναντι στην κυβέρνηση για τις κινήσεις της άλλη τόση έχω σε όσους μένουν στο εξωτερικό και διαδηλώνουν από εκεί κατά της χρηματοδότησης από την τρόικα.

 8. Ο/Η Elikas λέει:

  @ykanell

  Είναι μεγάλη κουβέντα το αν και με ποιους όρους πρέπει να πάρει νέο δάνειο το ελληνικό κράτος κι από ποιους. Το γεγονός είναι ότι με την παρούσα πολιτική που ακολουθείται, τα χρήματα δεν διοχετεύονται στην ελληνική οικονομία, δεν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας κι επιχειρηματικές ευκαιρίες, και δεν κερδίζουν χρόνο για κανέναν πέρα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Χώρια το ότι οι όροι που τίθενται για να δωθούν αυτά τα χρήματα ουσιαστικά και τυπικά ακυρώνουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνεται πάρα πολύς κόσμος στην Ελλάδα και στον διεθνή τύπο (οικονομικό και μη).

  Οι διαδηλωτές στο Άμστερνταμ συμπαραστέκονται στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις ελληνικές πλατείες κι εκφράζουν την αγωνία του – δεν λένε ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Επιπλέον, απευθύνονται στους Ολλανδούς – που έχουν βομβαρδιστεί από τα ΜΜΕ τους με παραμύθια για τους τεμπέληδες Έλληνες που παίρνουν τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων για να τα σπάνε στα μπουζούκια.

 9. Ο/Η ykanell λέει:

  @Elikas

  Παιδιά, μαζί σας. Το να εκφράζεις συμπαράσταση στους συμπαστριώτες σου είναι αξιόλογο, εννοείται. Απλά το πανώ δεν εκφράζει ακριβώς συμπαράσταση. Πιο πολύ εκφράζει θέση η οποία για κάποιον που δεν εξαρτάται (τουλάχιστον άμεσα) από την ελληνική οικονομία είναι εκ του ασφαλούς. Όσον αφορά τώρα τους Ολλανδούς, επειδή το έχω ζήσει πολύ καλά αυτό που περιγράφεις, ειδικά σε επαγγελματικές συναντήσεις, είμαι της άποψης ότι κάνοντας τη δουλειά μας καλά (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) βοηθάει στο να τους αλλάξουμε γνώμη.

  Χαιρετισμούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s