Το μεγάλο διακύβευμα

syriza_tsipras

Σε μία βδομάδα θα ξέρουμε. Όχι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αφού όλα πλέον δείχνουν ότι η νίκη του είναι μη αναστρέψιμη, κι ότι το προηγούμενο καθεστώς καταρρέει. Σε μία βδομάδα θα ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει την αυτοδυναμία (που κανονικά δεν θα έπρεπε να τη δικαιούται ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος που συγκεντρώνει λιγότερο από 50%, αλλά ας μην το πιάσουμε αυτό τώρα).

Υπό κανονικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι προτιμότερες από τις αυτοδύναμες, αφού είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο για τον νικητή να αντιμετωπίσει το κράτος ως λάφυρο και να καταχραστεί την εξουσία. Η παρούσα συγκυρία όμως ουδεμία σχέση έχει με κανονικές συνθήκες, και οι προοπτικές για μια αριστερή συγκυβέρνηση συνεπάγονται πολιτικό εκβιασμό είτε από μία αλλοπρόσαλλη πατριωτική δεξιά (λέγε με Πάνο), είτε από το κακομαθημένο παιδί της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας (λέγε με Σταύρο).

Όσο για το ΚΚΕ, θα προτιμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και να αυτοκτονήσει πολιτικά, παρά να δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό όχι λόγω προσήλωσης στα κομμουνιστικά ιδεώδη, αλλά λόγω συμπόρευσης της ηγεσίας του με τον καπιταλισμό που υποτίθεται ότι αντιμάχεται (αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φαίνεται να τον έχει ξεχάσει, και να παλεύει μόνο για να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ). 

Αυτό που δεν θα μάθουμε σε μία βδομάδα, αλλά ούτε και σε ένα-δυο μήνες, είναι αν ο Τσίπρας και η παρέα του τελικά θα τα καταφέρουν. Να διαπραγματευτούν το χρέος, να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και να επουλώσουν τις πληγές της ελληνικής κοινωνίας. Να φέρουν την ελπίδα που υπόσχονται. Ή έστω να προετοιμάσουν το έδαφος για τον ερχομό της…

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τρεις βασικές εκδοχές:

α) Να γίνει το θαύμα, και να πάνε όντως τα πράγματα καλύτερα. Για όλους. Να σταματήσει ο παραλογισμός της εντεινόμενης λιτότητας, να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να εξυγιανθούν οι θεσμοί και να επικρατήσει κοινωνική ηρεμία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμική ανάταση. Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι της κρίσης, να πάνε οι προπαγανδιστές τους σπίτια τους και να επιστρέψει το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε τα τελευταία χρόνια, για να χτίσουμε όλοι μαζί μια ισχυρή, σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική Ελλάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα επιλέξει το δρόμο της αξιοκρατίας, αντί να προσπαθήσει να γίνει κάτι σαν ετεροχρονισμένο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Κι ακόμα κι αν πετύχει τέτοιον άθλο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει όχι μόνο να αντέξει στις διεθνείς πιέσεις, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει το όραμά του στην υπόλοιπη Ευρώπη – που προς το παρόν βρίσκεται υπό την ομηρία επενδυτικών ομίλων και μισαλλόδοξων φανατικών κάθε είδους. Θεωρητικά υπάρχει μια πιθανότητα να συμβούν όλα αυτά, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι και ιδιαίτερα μεγάλη. 

β) Να τα κάνει θάλασσα ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας όλα τα σενάρια κινδυνολογίας που διακινεί το απερχόμενο καθεστώς. Δηλαδή, να φύγουμε από την Ευρωζώνη (και την Ε.Ε. κατ’ επέκταση), να πτωχεύσουμε ξανά και ξανά, να χάσουμε τα σπίτια μας, τις καταθέσεις μας και τα ελάχιστα κεκτημένα που μας έχουν απομείνει, να πεινάσουμε, να ματώσουμε και να υποδουλωθούμε πια και επισήμως, αφού κανείς δεν θα μπορεί να μας προστατέψει από τις ορέξεις αποικιοκρατών και ξένων κατακτητών. Προσωπικά, θεωρώ ότι η πιθανότητα να συμβεί όλο αυτό το κακό είναι ανύπαρκτη, κι αυτό επειδή -σε αντίθεση με την κυρίαρχη ρητορική της μιντιακής τρομολαγνείας- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με παράφρονες μπολσεβίκους που θα τα τινάξουν όλα στον αέρα για να παρουν εκδίκηση και να εγκαθιδρύσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς.

γ) Να μην αλλάξει τίποτα και να γίνουμε μάρτυρες μιας θεαματικότατης κωλοτούμπας, όπου μια χαρά θα συνεχίσουν να μας τυραννάνε οι ξένοι δανειστές και οι εγχώριοι ολιγάρχες, κανένας σάπιος πολιτικός δεν θα τιμωρηθεί, κανένα χρέος δεν θα κουρευτεί, και όλες οι ελπίδες για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη θα μπουν στην κατάψυξη για χάρη της σταθερότητας και της ανάπτυξης που ίσως κάποια στιγμή έρθουν (μετά από μερικές δεκαετίες συνεχιζόμενης εξαθλίωσης). Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, για τον πολύ απλό λόγο ότι σε μία τέτοια περίπτωση η συλλογική απογοήτευση και οργή θα είναι τόσο έντονες που θα ανοίξουν το δρόμο για την επικράτηση του ναζισμού – που πλέον θα πείθει όλο και περισσότερους ότι είναι η μία και μοναδική λύση «για να ξεβρωμίσει ο τόπος». Και ο ναζισμός μόνο ένα πράγμα ξέρει να κάνει καλά: να σκοτώνει. Όχι τους νταβατζήδες της διαπλοκής φυσικά (που είναι άλλωστε και οι κύριοι χρηματοδότες του), αλλά όλους όσους αντιτίθενται στο μίσος που πρεσβεύει. Δηλαδή, όλους όσους δεν είναι εντελώς φασίστες οι ίδιοι. Κι επειδή δεν πρόκειται για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αλλά για διεθνές, μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως θα σημάνει την επικράτηση του ναζισμού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη διάλυση της Ε.Ε. και το ξεκίνημα ενός παγκοσμίου πολέμου όπου θα φαγωθούμε όλοι μεταξύ μας μέχρι να μη μείνει κανένας ζωντανός πέρα από τους Εσκιμώους, τους Πολυνήσιους και τους Ελβετούς (οι οποίοι πάντα καταφέρνουν να τη σκαπουλάρουν με κάποιον τρόπο). 

Υπερβολές, ίσως σκεφτούν αρκετοί, αγνοώντας ότι η χώρα μας έχει υπάρξει πολλές φορές προάγγελος σημαντικότατων ιστορικών εξελίξεων – κάτι σαν πειραματόζωο για τη μορφή που θα έχει το μέλλον όχι μόνο στη βαλκανική χερσόνησο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και με μία παγκόσμια οικονομία να παραπαίει, τον εθνικισμό και τα θρησκευτικά μίση να θεριεύουν και το κλίμα να αλλάζει, ένα σπίρτο αρκεί για να πάρει φωτιά η πυριτιδαποθήκη.

Καλός ο χαβαλές λοιπόν για το περιστέρι που αμόλησε ο Τσίπρας, την ποδοσφαιρική δεινότητα του μικρού Νικόλα και τις επιδείξεις τάπερ των νεοδημοκρατών υποψηφίων, αλλά το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Και δεν αφορά μόνο εμάς και τα παιδιά μας, αλλά και τα παιδιά των άλλων.

Ας κάνουμε ό,τι καταλαβαίνουμε αυτή την Κυριακή, έχοντας όμως στο μυαλό μας ότι άλλη ευκαιρία δεν πρόκειται να υπάρξει.

young tsipras

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s