Το ύψος των περιστάσεων

mountain_peak

Επετεύχθη λοιπόν μια πρώτη συμφωνία στο περιβόητο Eurogroup, μετά από εντατική και δύσκολη διαπραγμάτευση. Και πολλοί είναι εκείνοι που είναι έξαλλοι, θεωρώντας ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε αρκετά αριστερή και αρκετά πιεστική για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κακώς ασχολούμαι, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ούτε θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους, ούτε τους νοιάζει. Αλλά πάμε άλλη μία, ξεκινώντας από τα δεδομένα:

1) Η Ελλάδα χρωστάει €331 δισ. Δεν παίζει ρόλο αν κακώς δανείστηκαν αυτά τα λεφτά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε αν σχεδόν όλα όσα εισπράττουμε πάνε κατευθείαν σε τράπεζες και τόκους. Δεν παίζει καν ρόλο αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Υπάρχει, και το να προσποιούμαστε ότι δεν το βλέπουμε δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.

2) Αν βγει η Ελλάδα απ’ το ευρώ, πάλι θα χρωστάει €331 δισ., μόνο που τότε αποκλείεται να μπορεί να πληρώνει τους τόκους, γιατί με το που θα πάει στη δραχμή θα κάνει τέτοια υποτίμηση που θα είναι σαν να διπλασιάζεται το χρέος (το οποίο θα παραμένει σε ευρώ φυσικά).

3) Αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση το χρέος των προγραμμάτων διάσωσης εξακολουθεί να υφίσταται, γιατί υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο. Κόβεται όμως αυτομάτως η ρευστότητα από ΕΚΤ και μηχανισμούς στήριξης, και η κυβέρνηση μένει να κοιτάζει τα άδεια ταμεία χωρίς να μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση ή να της αποφέρει κάποια έσοδα. Και χωρίς να μπορεί να πληρώσει τους τόκους των δανείων φυσικά, που θα συνεχίσουν να αυξάνονται μαζί με τα πρόστιμα.

4) Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εντελώς παράνομη και αναξιόπιστη αν διαγράψει μονομερώς το χρέος (ή έστω μέρος του). Κι αν δοκιμάσει να κάνει κάτι τέτοιο ουσιαστικά βγαίνουμε κλωτσηδόν από την Ε.Ε. κι απομονωνόμαστε από όλον τον κόσμο. Που σημαίνει εμπάργκο σε εισαγωγές κι εξαγωγές, καθώς και σε τουρισμό, κλπ. Με όλους τους λαούς να μας βλέπουν ξαφνικά σαν εχθρούς και λωποδύτες. Όλους όμως. Ναι, και τους Τούρκους, που οι ηγέτες τους έχουν μερικά εσωτερικά προβληματάκια να λύσουν και θα τους έκανε καλό λίγος αντιπερισπασμός.

5) Στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους που ήδη έχουμε θα έρθουν να προστεθούν άλλοι 200-300 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, που πλέον δεν θα έχουν δικαίωμα να εργαστούν στην Ε.Ε. και θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω. Στο μεταξύ, πολλοί από αυτούς που θα έχουν εγκλωβιστεί εδώ θα προσπαθούν να φύγουν για οπουδήποτε. Παράνομα.

6) Εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε., πτωχευμένοι και στιγματισμένοι, προφανώς δεν θα μπορούμε να βγούμε ξανά στις διεθνείς αγορές και να δανειστούμε φράγκο. Άρα θα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις για να επιβιώσουμε. Δεν είμαστε όμως, κι ούτε μπορούμε να γίνουμε χωρίς σοβαρή ρευστότητα – η οποία δεν έχει να κάνει με το πόσα χαρτονομίσματα μπορεί να τυπώσει κανείς, ούτε με το πόσα μηδενικά θα έχουν πάνω τους.

7) Έλλειψη βασικών αγαθών και πείνα για πολύ κόσμο λοιπόν. Και όποιος νομίζει ότι μπορούμε απλά να πάμε πίσω στα χωριά μας και να φυτεύουμε ντομάτες είναι βλάκας, γιατί μιλάμε για καμιά δεκαριά εκατομμύρια κόσμο που ζει σε πόλεις – και ξαφνικά δεν θα έχει ούτε βενζίνη για να πάει μέχρι το χωριό. Αναπόφευκτα θα αρχίσουν λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ και εξεγέρσεις, ενώ το ελικόπτερο στην ταράτσα της Βουλής θα ζεσταίνει τις μηχανές του.

8) Η ύφεση στην Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας, και οι αντοχές της κοινωνίας για περισσότερη και αγριότερη λιτότητα είναι μηδενικές. Γιαυτό άλλωστε βρέθηκε ένα αριστερό κόμμα του 4% να φτάνει να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί έδωσε ελπίδα ότι μπορεί να δει αυτός ο λαός άσπρη μέρα. Όχι για να τον βυθίσει πιο βαθιά στην ανέχεια και την απόγνωση.

9) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν αυτοδυναμία, και εξαρτάται από τη συνεργασία του με ένα σχετικά αλλοπρόσαλλο και αρκούντως εθνικιστικό κόμμα. Με 36,3% και τα ποσοστά του σε κάθετη πτώση (εφόσον προκύψει έξοδος από Ε.Ε, στάση πληρωμών, κλπ), και με το σύνολο των ΜΜΕ να λυσσάει εναντίον του, αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές δεν θα μπορέσει να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση. Στο μεταξύ, τα κόμματα που προκάλεσαν την κρίση θα εξακολουθούν να παραπαίουν και να αδυνατούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους.

10) Η συσσωρευμένη αγανάκτηση και πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια ενός λαού που έχει μείνει άφραγκος και τον μισεί όλος ο πλανήτης οδηγεί νομοτελειακά σε άνοδο του ναζισμού. Που είναι ήδη εδραιωμένος ως παρακράτος, ενώ η μισαλλόδοξη ρητορική του έχει απήχηση σε πάρα πολλούς που ψήφισαν ΝΔ και άλλα κόμματα. Ας όψεται το επιχειρηματικό κεφάλαιο, που χρησιμοποίησε τον μηχανισμό προπαγάνδας του για να μετατοπίσει σταδιακά την ατζέντα όλο και πιο δεξιά, ενώ παράλληλα στήριζε μια κυβέρνηση θρησκόληπτων ακροδεξιών που ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν οτιδήποτε.

11) Οι ναζί είναι οπλισμένοι, φανατισμένοι, οργανωμένοι και έτοιμοι να «σώσουν» τη χώρα σε περίπτωση που «πέσει στα βράχια». Δεν θα περιμένουν να κερδίσουν εκλογές για να επιχειρήσουν να καταλάβουν την εξουσία. Αρκεί να δημιουργηθεί επαρκής αναμπουμπούλα και να τους βγάλει μια δημοσκόπηση κοντά στο 15-20%. Εκτός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου (και ΝΑΤΟ πιθανότατα), και με τους δανειστές μας να ενισχύουν κρυφά τους ναζί (με τους οποίους θα τα βρουν όπως τα βρήκαν με τους ναζί στην Ουκρανία), η βίαιη εκτροπή του πολιτεύματος είναι δεδομένη.

12) Καμία αντίσταση δεν θα μπορεί να προβάλει η απαξιωμένη πλέον αριστερά, καθώς και τα κινήματα που μια ζωή μιλάνε για κρεμάλες και πηγάδες αλλά δεν έχουν πιάσει όπλο στα χέρια τους. Μέσα σε ένα 48ωρο το πολύ θα έχουν συλληφθεί όσοι θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιτυχή έκβαση ενός πραξικοπήματος, και -επειδή μιλάμε για ναζί και όχι απλά για ακροδεξιούς- πολλοί από αυτούς θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα διεξαγωγής εμφυλίου θα καταλήξει σε μία εύκολη και γρήγορη σφαγή των αντιφρονούντων (που στο κάτω-κάτω ήταν αυτοί που ψήφισαν τους μαλάκες που μας έριξαν στα βράχια).

Σ’ αυτούς που θα απορρίψουν τα παραπάνω ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας και θα αρχίσουν τις μεγαλοστομίες για λαϊκή κυριαρχία κι επαναστάσεις, θα ήθελα απλά να υπενθυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια που πρωτομπήκαμε στα μνημόνια έλεγαν ότι ο λαός θα βγει στους δρόμους και θα τα ανατρέψει αμέσως. Και βγήκε όντως κάμποσος λαός στους δρόμους, έφαγε μια Μαρφίν στο κεφάλι, λούφαξε για κάνα χρόνο, αγανάκτησε και ξαναβγήκε στις πλατείες, έφαγε ξύλο και μερικούς τόνους δακρυγόνα, ξαναλούφαξε για άλλον ένα χρόνο, τρομοκρατήθηκε και ψήφισε ξανά στις εκλογές τους δυνάστες του, έπεσε σε μαύρη κατάθλιψη για άλλα δυόμιση χρόνια, κι έφτασε μόλις πριν από ένα μήνα να τολμήσει να αναθέσει τη σωτηρία του σε μία αριστερή κυβέρνηση. Την οποία αγαπάει κι εμπιστεύεται τόσο πολύ ώστε να τρέχει φοβισμένος να αποσύρει από τις τράπεζες ό,τι λεφτουδάκια του έχουν απομείνει. 

Και για επιμύθιο, λινκάρω αυτό το κείμενο που είχα γράψει το Μάιο του 2010 (με τίτλο «το βάθος των περιστάσεων»). Τότε που οι φιλελέδες μας έλεγαν ότι αρκεί να απολύσουμε μερικούς τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους για να ξαναβγούμε στις αγορές μέχρι τα τέλη του ’11, ενώ οι αριστεροί ήταν πεπεισμένοι ότι ούτε ο φασισμός θα περάσει, ούτε ο καπιταλισμός. Τη συνέχεια την ξέρετε.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

3 Responses to Το ύψος των περιστάσεων

 1. Ο/Η Alex Zonas λέει:

  Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι τα 7 πρώτα σημεία σου ίσχυαν και πριν από έναν μήνα. Και πολλά από τα επόμενα σημεία που ανέφερες. Αλλά τότε, η θέση σου ήταν «βγες στον δρόμο για να αντισταθείς σε ένα σύστημα που σου γαμάει την ζωή».

  Η δική σου θέση, όπως και η δική μου, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αλλά όμως, η στάση του Συριζα έχει. Κι αντί να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και να πιέσει προς αυτά που ευχόμαστε ότι θα κάνει τώρα (και ήταν μάλιστα προβλέψεις του μνημονίου), υιοθέτησε έναν στείρο αντομνημονιασμό για να κληθεί αμέσως να υπογράψει το νέο λυσμόνιο ως κυβέρνηση ενός υπερήφανου τώρα κράτους.

  Χμ…

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  Alex, η θέση μου εξακολουθεί να είναι «βγες στον δρόμο για να αντισταθείς σε ένα σύστημα που σου γαμάει την ζωή». Και όχι μόνο στο δρόμο, αλλά παντού. Ούτε μόνο για να αντισταθούμε και να αναθέσουμε στην όποια εξουσία να δώσει λύσεις. Ήρθε ο καιρός να χτίσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν μας αφήνουν να χτίσουμε αυτά που θέλουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Προκειμένου να το πετύχουμε, πρέπει να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κι έξυπνες διαπραγματεύσεις, ενώ ο χρόνος πιέζει ανελέητα και ο κίνδυνος bank run παραμένει.

  Κι εκεί είναι που τσαντίζομαι με όσους θεωρούν ότι η «εκεχειρία» της Παρασκευής είναι μία άνευ όρων παράδοση με αλλαγμένη διατύπωση. Δεν είναι, κι ας αποτελεί υποχώρηση σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα (που αφορούν ολόκληρη την τετραετία, κι όχι μόνο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τον Ιούνιο). Τα μέτρα που θα κατατεθούν τη Δευτέρα το βράδυ επίσης δεν θα είναι περικοπές και χαράτσια των μνημονίων, και πάω στοίχημα για αυτό. Το αν θα τα δεχτεί ο Σόιμπλε και θα ανασάνουμε για 4 μήνες ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα, κι ένα άλλο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης από μόνο του. Ως τώρα ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας τα έχουν πάει περίφημα σ’ αυτό, φέρνοντας την αμφισβήτηση του δόγματος λιτότητας στο παγκόσμιο προσκήνιο και κερδίζοντας συμμάχους στα πιο απίθανα μέρη. Ναι, φυσικά και δεν θα γκρεμίσουν από μόνοι τους τον καπιταλισμό εν μία νυκτί, ούτε θα αποτινάξουν τον ζυγό των δανειστών από πάνω μας έτσι εύκολα. Αλλά τουλάχιστον το παλεύουν με αξιώσεις, και είναι παλαβό να τους τη λέμε γιατί δεν έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε σοσιαλιστικό παράδεισο μέσα σε ένα μήνα. Όπως είναι παλαβό και να τους τη λέμε επειδή εκείνοι κάνουν τη δωδέκατη ώρα τα αυτονόητα βήματα που δεν έκαναν άλλοι πριν καλά-καλά μας χτυπήσει η κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν.

  Διάβασε κι αυτό περί στρατηγικής, για να μην το κουράζω: http://www.zerohedge.com/news/2015-02-22/50-shades-greece. Δεν συμφωνώ ως προς την αναγκαιότητα του Grexit, αλλά θεωρώ ότι εξηγεί αρκετά καλά πώς παίζεται όλο αυτό το παιχνίδι και πόσες αναγνώσεις μπορεί να έχει.

  Και διάβασε κι οτιδήποτε έχει γράψει ο Paul Mason κι ο Paul Krugman πάνω στο θέμα. Δεν είναι απλά ότι συμφωνώ μαζί τους γιατί μου αρέσουν αυτά που λένε, αλλά ότι βρίσκω πολύ λογικές και τεκμηριωμένες τις αναλύσεις τους. Σε αντίθεση με οτιδήποτε κυκλοφορεί στα ελληνικά ΜΜΕ, που συνήθως είναι σκέτη λάσπη (για ευνόητους λόγους).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s