Οικονομικοτεχνική φυγή

Milios

Σήμερα δημοσιεύτηκε ένα κείμενο με τίτλο «Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!», το οποίο ασκεί έντονη κριτική στη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης που τελικά αποδέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το κείμενο υπογράφουν οι Σπύρος Λαπατσιώρας, Γιάννης Μηλιός και Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος.

Πριν εκφράσω τις ειλικρινείς απορίες μου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν το βρίσκω καθόλου αρνητικό να υπάρχουν εσωκομματικές διαφωνίες, ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Πολύ καλά κάνουν και αμφισβητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το κατά πόσο η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς και κατά πόσο αποκλίνει από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος τους. Στο κάτω-κάτω, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι οικονομολόγοι, και άρα η γνώμη τους σε τέτοια ζητήματα μετράει παραπάνω από αυτή ενός απλού μέλους ή οπαδού. Πόσο μάλλον από τη γνώμη κάποιου που είναι εξ ορισμού κακόπιστος και αντίθετος με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Υπάρχει όμως ένα θέμα: ο Γιάννης Μηλιός είναι εδώ και αρκετό καιρό υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, η δουλειά του δεν είναι απλά να μας εξηγεί πόσο καταστροφική είναι η λιτότητα και πόσο λάθος το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, αφού αυτό δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να το επισημάνει. Το ίδιο ισχύει και για γενικόλογες ιδεολογικές τοποθετήσεις σχετικά με τον ρόλο του κεφαλαίου και το ήθος της αριστεράς. Αντιθέτως, θεωρώ ότι εκεί που ο Γιάννης Μηλιός και το επιτελείο του μπορούσαν να φανούν πραγματικά χρήσιμοι είναι στα εξής:

α) Να είχαν αναλύσει σε βάθος τι ακριβώς έχει πάει στραβά τόσα χρόνια, και να είχαν εκπονήσει μελέτες με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που θα αποδείκνυαν ποιες κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν λάθος, ποιες εκτιμήσεις των εταίρων μας έπεσαν έξω, γιατί δεν είναι βιώσιμο το χρέος, και γιατί δεν πρόκειται να επέλθει ποτέ ουσιαστική ανάπτυξη με συνεχιζόμενη λιτότητα και αέναους δανεισμούς. Με νούμερα, γραφήματα, κι απ’ όλα, έτσι ώστε οποιοσδήποτε τους κατηγορήσει ότι απλά εκφράζουν την πολιτική τους άποψη να βρεθεί αντιμέτωπος με στοιχεία που δεν σηκώνουν σοβαρή αμφισβήτηση.

β) Να είχαν καταρτίσει όχι ένα, αλλά τρία στρατηγικά σχέδια εξόδου από την κρίση. Χωρίς αγνές προθέσεις και αφηρημένους στόχους, αλλά με παράθεση αναλυτικών και κοστολογημένων μέτρων που θα είχαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ρεαλιστική μέθοδο εφαρμογής. Και που θα λάμβαναν υπόψη τους όλα τα δεδομένα: προβλήματα ρευστότητας, νομικές δεσμεύσεις προηγούμενων συμφωνιών, καθώς και τον αποκλεισμό της πιθανότητας να ενταθεί η λιτότητα έστω και προσωρινά. Κρυφά ή φανερά, αυτά τα σχέδια θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι τα εξής:

 1. Διαγραφή ή μερική απομείωση του χρέους. Με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ελπίδα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας φυσικά, και όχι να τους κάνει να βάλουν τα γέλια με το θράσος μας. Δεν έχω ιδέα πώς ακριβώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια τέτοια πρόταση, αλλά υποθέτω ότι θα έδινε βάρος σε μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα για επενδύσεις και πολλά άλλα. Εννοείται ότι μια τέτοια πρόταση θα είχε εκ των πραγμάτων μικρές πιθανότητες επιτυχίας, και άρα θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί παράλληλα ένα Plan B.
 2. Προσωρινή παράταση δανειακής σύμβασης, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για παραλλαγή της συμφωνίας που τελικά πέτυχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ευνοϊκότερους όμως όρους όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές και τη διατήρηση εθνικής κυριαρχίας. Πάλι δεν ξέρω ποια ακριβώς μέτρα θα μπορούσαν να πείσουν ανθρώπους σαν τον Σόιμπλε ότι μια τέτοια πρόταση είναι ελκυστική, αλλά ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν. Κι αν για οποιονδήποτε λόγο συναντούσαμε αδιαλλαξία και αντιμετωπίζαμε το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα εφόσον δεν συμμορφωθούμε στην απαίτηση των εταίρων μας να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας ως έχει, Plan C.
 3. Κήρυξη πτώχευσης εντός ευρωζώνης, ή συντεταγμένη έξοδος από το ενιαίο νόμισμα. Με υπολογισμένα κόστη, λεπτομερή ανάλυση του πώς και από πού θα βρεθούν άμεσα πόροι για να μη διακοπούν μισθοδοσίες και πληρωμές συντάξεων, πλήρες αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μπορεί η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να βγει στις διεθνείς αγορές, και φυσικά απάντηση στο μέγα ερώτημα του τι θα γινόταν με το υπάρχον χρέος. Γιατί με υποτιμημένη δραχμή δε λέει να χρωστάς 331 δισ. ευρώ και να περιμένεις ότι η οικονομία σου δεν θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που είναι τώρα.

Αυτή λοιπόν ήταν η δουλειά που κατά τη γνώμη μου όφειλε να έχει κάνει ο -κατά τ’ άλλα αξιοσέβαστος και συμπαθέστατος- Γιάννης Μηλιός και οι συνεργάτες του. Και είναι μια δουλειά που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει πριν την άνοιξη του 2012, όταν για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε με αξιώσεις να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Και δεν λέω ότι δεν την έχουν κάνει, ούτε ότι δεν την έκαναν καλά. Απλά λέω ότι εγώ δεν την έχω δει δημοσιευμένη πουθενά, οπότε η κατόπιν εορτής κριτική που πόσταραν στο Facebook μου περισσεύει. Κι από τη στιγμή που η κρτική τους δεν αντιπροτείνει καλύτερα μέτρα και πιο αποτελεσματικές τακτικές από αυτές που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ομάδα του, θεωρώ ότι είναι μία κριτική ανέξοδη, αδιάφορη και εντέλει απολιτική.

Και μην πέσετε να με φάτε επειδή αυτά που γράφω ακούγονται τεχνοκρατικά. Για κοινή λογική μιλάω, και δεν αποκλείω καμία απολύτως εναλλακτική λύση. Αρκεί να είναι δομημένη και μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, γιατί δεν αφορά μια οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, αλλά μία χώρα που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ύφεσης στην πρόσφατη ιστορία, και που οι πολίτες της δεν αντέχουν άλλη εξαθλίωση, ούτε πειραματισμούς που κανείς δεν ξέρει πού μπορούν να οδηγήσουν.

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

4 Responses to Οικονομικοτεχνική φυγή

 1. Ο/Η Кроткая λέει:

  εκτιμώ πως ο Μηλιός τα έχει κάνει αυτα και πως αρνήθηκε να πάρει θέση στο Υπουργείο λόγω περσόνας Βαρουφάκη, ο οποίος (εκτιμώ) κάνει του κεφαλιού του και δεν ακούει κανένα. Εικασίες είναι αυτα, και βεβαια δεν αποπειρώμαι να υπερασπιστώ το Μηλιό, απλά δίνω ένα κρέντιτ.

 2. Ο/Η Elikas λέει:

  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι παίχτηκε με τον Βαρουφάκη κι αν κάνει του κεφαλιού του ή αν τα πάνε καλά με τον Μηλιό. Ο Βαρουφάκης εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μηλιός είναι εκεί εδώ και πολλά χρόνια. Και -απ’ ό,τι βλέπω στο Facebook- εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής. Που σημαίνει ότι μπορεί να καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του στον Τσίπρα και τα όργανα του κόμματος όποτε θέλει. Καλό θα ήταν όμως να τις κατέθετε πολύ πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

  Και επαναλαμβάνω ότι δεν μιλάω για έκθεση ιδεών, αλλά για εξελόφυλλα που θα λένε ποια τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με τι ποσό και πότε, ποια θα κρατικοποιηθεί ή θα συγχωνευτεί, ποια μπορούμε να αντέξουμε εάν βαρέσει κανόνι και πώς θα αποζημιωθούν οι καταθέτες, κλπ. Σε άλλο κεφάλαιο, τι θα γίνει με ELA, EFSM, ECB, IMF και όποιο άλλο ακρωνύμιο υπάρχει στην χρηματοπιστωτική αγορά. Ποσά, χρονοδιάγραμμα, ανταλλάγματα, τα πάντα. Πιο πέρα, τι ποσά αναμένεται να εκταμιευτούν και πότε από φοροεπιδρομές εντός και εκτός Ελλάδας, και πώς μπορούμε να βάλουμε χέρι σε offshore και ξένες τράπεζες που φυλάνε καταθέσεις Ελλήνων. Και πάει λέγοντας…

  Την τακτική του πώς θα χτιστούν πολιτικές συμμαχίες και με ποιους άστην στον Τσίπρα. Αλλά δώστου ρε φίλε να έχει μαζί του ένα ντοσιέ με νούμερα. Κι άσε τις ιδεολογικές τοποθετήσεις για τα συνέδρια και τις συνελεύσεις.

 3. Ο/Η Σονόρα λέει:

  Σωστές παρατηρήσεις-να προσπαθήσουμε να τις μεταφέρουμε και σαν επίσημες ερωτήσεις;κάποιος που έχει facebook ίσως να μπορεί να του τα πει ευθέως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s