The Trouble with Harry

Harry Nicolaides Thailand

http://www.harrynicolaides.com/

Η ιστορία του Ελληνοαυστραλού δημοσιογράφου Χάρη Νικολαΐδη είναι λίγο-πολύ γνωστή. Έγραψε ένα μυθιστόρημα ο άνθρωπος, και κάπου είχε μια παράγραφο που κουτσομπόλευε τα ερωτικά μυστικά κάποιας φανταστικής βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης. Οι αρχές της χώρας τον συνέλαβαν, κατέσχεσαν όλα τα αντίτυπα του βιβλίου του και τον καταδίκασαν σε τρία χρόνια φυλάκισης. Το μυθιστόρημα του Χάρη είχε πουλήσει όλες κι όλες εφτά κόπιες…

Στην Ταϊλάνδη είναι τόσο αδιανόητο για οποιονδήποτε πολίτη της χώρας να δείξει ασέβεια στο πρόσωπο κάποιου μέλους της βασιλικής οικογένειας (ακόμα και φανταστικού), που στους κινηματογράφους ο κόσμος σηκώνεται όρθιος και τραγουδάει τον ύμνο (ή κάτι παρόμοιο) πριν ξεκινήσει η προβολή. Αν είσαι ξένος και δεν σηκωθείς, σου βάζουν τόσο άγριο χέρι που αναγκάζεσαι να το κάνεις για να μη βρεις το μπελά σου. Μιλάμε για μία χώρα όπου ακόμα κι ο Παπαθεμελής θα θεωρείτο αριστερός και όπου ο όποιος εθνικός διχασμός δεν άγγιξε ποτέ το θεσμό της βασιλείας. Η δε πρόσφατη «ειρηνική και αυθόρμητη» εξέγερση πολιτών που κατέλαβαν τα αεροδρόμια οδήγησε σε ακόμα συντηρητικότερη κυβέρνηση. 

Ο Νικολαΐδης την έχει άσχημα. Πέρα από petition προς ένα κράτος που κανέναν ενδοιασμό δεν θα είχε και να τον εκτελούσε ακόμα, μήπως θα έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο την κυρία Μπακογιάννη; Υπουργός Εξωτερικών είναι ακόμα αν δεν κάνω λάθος. Να πιέσει λίγο, όχι με διαβήματα αλλά με απειλές για διεθνείς κυρώσεις και ασκώντας επιρροή στα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με την Ταϊλάνδη. Το ότι υπάρχει τρόπος είναι βέβαιο. Γιατί αν η όλη ιστορία αφορούσε κάποιο εγχώριο δημόσιο πρόσωπο (και το έκαναν τα κανάλια θέμα από το πρωί μέχρι το βράδυ), αποκλείεται να πέρναγαν τρία χρόνια. 

Αυτό που μετράει δεν είναι μόνο να μαθευτεί παραέξω η είδηση (παγκοσμίως κατά προτίμηση), αλλά και να κινητοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Αν θέλουν σταυρούς και χρήματα (που θέλουν όπως ξέρουμε) τουλάχιστον να ιδρώσουν και λίγο. 

Ας στείλουμε λοιπόν όλοι μας ένα mail στο minister@mfa.gr για αρχή. Και να συμπληρώσουμε τη φόρμα επικοινωνίας στο site της Ντόρας αν θέλουμε. Και να κάνουμε και μία κρούση στα επιμελητήρια, να μάθουν οι επιχειρηματίες μας ότι ήρθε η ώρα να επιδείξουν ευαισθητοποίηση στους καταναλωτές τους.

Vodpod videos no longer available.

Δείτε επίσης:

CNN

Huffington Post

Facebook group

Sydney Indymedia

http://alepouda.blogspot.com/

 

Παρακαλώ υπογράψτε το petition και αν θέλετε προσθέστε mail και πηγές στα σχόλια.

This entry was posted in ...και πολλα αλλα, ψυχοτραυματικα, αγριαδες. Bookmark the permalink.

6 Responses to The Trouble with Harry

  1. Παρακάτω είναι το μήνυμα που έστειλα στην Ντόρα Μπακογιάννη μέσω της σελίδας επικοινωνίας του ιστοτόπου της (http://www.dorabak.gr/default.asp?pid=12&la=1)

    ==============================
    Αγαπητή κα Μπακογιάννη,

    Αυτό το μήνυμα αφορά τον ομογενή δημοσιογράφο Χάρη Νικολαΐδη από την Αυστραλία. Ο δημοσιογράφος κατηγορήθηκε για την αναφορά του στη σκανδαλώδη ζωή ενός Ταϊλανδού εστεμμένου πρίγκιπα, σε παράγραφο μιας νουβέλας που είχε γράψει το 2005. Η νουβέλα, με τίτλο «Αληθοφάνεια», τυπώθηκε μόνο σε 50 αντίτυπα και πουλήθηκαν λιγότερα από δέκα.

    Το Ποινικό Δικαστήριο της Μπανγκόκ τον καταδίκασε σε τριετή κάθειρξη. Η αποδοχή αυτής της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη για τον κο Νικολαΐδη και κρατείται σε άθλιες συνθήκες με κλονισμένη την υγεία και την ψυχολογία του. Θα το εκτιμούσα αν κάνατε κάποιες κινήσεις για την απελευθέρωσή του.

    Παρακάτω παραθέτω διάφορους συνδέσμους σχετικά με το γεγονός:
    http://edition.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/01/19/thai.jail/#cnnSTCVideo
    http://www.tvxs.gr/v699
    http://www.huffingtonpost.com/2009/01/19/australian-harry-nicolaid_n_159025.html
    http://www.tvxs.gr/v3881
    http://www.harrynicolaides.com/

    Φιλικά,
    Νίκος Μαρκογιαννάκης
    ==============================

  2. Ο/Η Elikas λέει:

    Νίκο καλωσόρισες. Πολύ σωστή κίνηση να στείλεις μήνυμα στην Υπ.Εξ. Αν κάνουν κι άλλοι το ίδιο θα αναγκαστεί να παρέμβει για να γλιτώσει τυχόν πολιτικό κόστος.

    Στο μεταξύ, το petition για την αποφυλάκιση ενός αθώου δεν το έχουν υπογράψει ούτε 2.500 άνθρωποι. Αν αφορούσε κάποιο κακοποιημένο σκυλάκι θα το είχαν υπογράψει χίλιες φορές περισσότεροι…

  3. Παράθεμα: FREE Harry Nicolaides « ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ

  4. Είσαι σίγουρος ότι είναι έτσι; Και με ποια κατηγορία συνελήφθη και καταδικάστηκε; Γιατί δεν μπορεί επειδή σχολίασε φανταστική ή υπαρκτή οικογένεια άλλης χώρας να καταδικαστεί από ένα δικαστήριο. Και τι έγινε με την έφεση;

  5. Ο/Η Elikas λέει:

    Δείμο,

    ομολογώ ότι στην αρχή υποψιάστηκα πως πρόκειται για hoax, ενδεχομένως με σκοπό να διαφημιστεί το βιβλίο. Όμως πρόκειται για είδηση που μετέδωσαν όλα τα διεθνή πρακτορεία και – όπως βλέπεις και στο βίντεο – κάθε άλλο παρά φάρσα είναι.

    Ο Χάρης ζούσε τα τελευταία τρία χρόνια στην Ταϊλάνδη και μάλιστα δίδασκε σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Φεύγοντας για να επιστρέψει στην Αυστραλία συνελήφθη βάσει ενός νόμου που παρέχει αφορμές στο καθεστώς να φιμώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αν και δεν έχω επισκεφτεί την Ταϊλάνδη, έχω έναν πολύ καλό φίλο που έχει ζήσει χρόνια εκεί και μου έχει επιβεβαιώσει ότι στο θέμα της προσβολής της βασιλικής οικογένειας δεν σηκώνουν αστεία.

    Αρχικά, η ποινή που αντιμετώπιζε ο Νικολαΐδης ήταν έξι (6) χρόνια φυλάκισης. Παραδέχτηκε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη, μειώνοντας την ποινή στο μισό. Δε γνωρίζω αν έγινε ή μπορεί να γίνει έφεση.

  6. Ο/Η alepouda λέει:

    Μια αλλη ιδεα ειναι να χρησιμοποιησουμε το twitter
    Φαινεται οτι στη ιστορια του Αστακου ηταν αποτελεσματικο
    Διαβαστε εδω

    Μαθήματα δημοσιογραφίας

    Μπορουμε να στειλουμε ενα tweet στην υπουργο
    εγω εστειλα το παρακατω
    @Dora_Bakoyannis θα κανει διαβημα το υπ. Εξ για τον Νικολαιδη?

    οσα πιο πολλα tweets
    μεχρι να απαντησει

Σχολιάστε