Για μια χούφτα σκοτάδι

earth1

Τα σβήσατε λοιπόν τα φώτα σας χθες; Στείλατε το μήνυμα στην αόρατη και μεταφυσική οντότητα της κλιματικής αλλαγής για να την τρομάξετε μπας και αποφασίσει να μην έρθει; Ξεπλύνατε τις ενοχές που σας φόρτωσαν όσοι σας προτρέπουν να καταναλώσετε προϊόντα κατασκευασμένα σε εργοστάσια που παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που παράγει μια ολόκληρη πόλη; Συγκινηθήκατε που το καλό παράδειγμα μοιράστηκαν μαζί σας πολιτικοί που ξηλώνουν πάρκα και δηλητηριάζουν ποτάμια για να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα των φίλων τους; Μπράβο σας. Κοιμηθείτε τώρα ήσυχοι που θα μεγαλώσουν τα παιδιά σας σε έναν καλύτερο κόσμο. Σε έναν κόσμο που θα αρκεί μία ώρα σκοτάδι το χρόνο για να ζήσετε μια ολόκληρη ζωή λουσμένη στο φως…

Λυπάμαι που σας το χαλάω, αλλά κάθε χρόνος έχει 8.760 ώρες. Πράγμα που σημαίνει ότι από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα, έχουν περάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες. Ένα εκατομμύριο ώρες ανεξέλεγκτης μόλυνσης του αέρα, ένα εκατομμύριο ώρες ασύδοτης αποψίλωσης των δασών, ένα εκατομμύριο ώρες αλόγιστης ρύπανσης των ωκεανών. Οι καθημερινοί ρύποι που ευθύνονται για τα αέρια θερμοκηπίου και την επικείμενη κλιματική αλλαγή μετριούνται σε εκατομμύρια τόνους, και από αυτούς ένα απειροελάχιστο ποσοστό προέρχεται από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Ακόμα κι αν κλείνατε τα φώτα σας και δεν τα ανάβατε ποτέ ξανά λοιπόν, πάλι μία τρύπα στο νερό θα είχατε κάνει για να προστατέψετε το περιβάλλον που τόσο πολύ νομίζετε ότι αγαπάτε.

Το μόνο που καταφέρατε είναι να συμμετάσχετε σε μία μαζική επιχείρηση αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης, σε μία απόπειρα συλλογικής συγκάλυψης των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που έχετε σιωπηλά αποδεχτεί ως αντίτιμο της επίπλαστης ευημερία σας, σε μία βιομηχανία κατασκευής ενοχών για τους απλούς πολίτες – λες και το αυτομαστίγωμα των «αμαρτωλών» θυμάτων είναι η λύση που θα μας οδηγήσει στη σωτηρία. Δεν είναι τυχαίος η θρησκευτικός παραλληλισμός, αφού η όλη καμπάνια της “Ώρας της Γης” στηρίζεται στη μαγική σκέψη – σαν αυτή που κάνει κάποιο παιδάκι που κλείνει σφιχτά τα μάτια του για ένα λεπτό και προσεύχεται όταν τα ξανανοίξει να δει το βάζο της μαμάς πάλι σε ένα κομμάτι…

Μια ώρα σκοτάδι λοιπόν. Μια ώρα οπισθοδρόμησης. Μια ώρα πιο κοντά στον μεσαίωνα. Μια ώρα ανώδυνο και ασφαλές ταξίδι στον φόβο ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Έτσι ώστε μόλις συμπληρωθούν τα εξήντα λεπτά να ανάψετε όλα τα φώτα του σπιτιού, ανακουφισμένοι που ξορκίσατε και φέτος το κακό πνεύμα. Δεισιδαιμονίες και μαγγανείες του 21ου αιώνα… Ποιος ξέρει; Ίσως σε λίγα χρόνια να αποτελούν λαϊκή παράδοση.

Πέρα από το πόσο αρνητικός είναι ο συμβολισμός αυτής της δήθεν οικολογικής ευαισθητοποίησης, μία ώρα σκοτάδι σημαίνει άφεση αμαρτιών του πολιτισμού του οποίου αποτελείτε μέρος, καθώς και αθώωση των επιχειρηματιών και των πολιτικών που – ενώ γνώριζαν ότι οι πράξεις τους καταστρέφουν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί όλους – προτίμησαν να επιδιώξουν το γρήγορο και διαρκώς αυξανόμενο κέρδος. Επίσης, μια ώρα σκοτάδι σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής εξιλέωσης, που κάνουν το μυαλό μας πουρέ και την καρδιά μας πέτρα. Τουλάχιστον να κλείνατε την τηλεόραση για μια ώρα, αυτό κάποιο μήνυμα θα πέρναγε… Όμως πολλοί από εσάς προτίμησαν να παραμείνουν καθηλωμένοι στον καναπέ τους και βυθισμένοι στο μισοσκόταδο, χαζεύοντας στην οθόνη κτίρια και γέφυρες με σβησμένα φώτα κι ακούγοντας εντεταλμένα φερέφωνα της ανάλγητης εξουσίας να εκτοξεύουν κοτσάνες περί “μυσταγωγίας”.

Αν το μόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στο περιβάλλον που επέτρεψε τη γέννηση και επιβίωση σας είναι μία ώρα με σβηστές λάμπες, αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο σκοπεύει να σας ανταμείψει εκείνο για τη θυσία σας. Ίσως με χίλια χρόνια εποχή των παγετώνων; Ή μήπως με δεκάδες μέτρα υψηλότερη στάθμη ωκεανών, που θα πνίξουν μια για πάντα την αλαζονία σας; Αν και πολύ φοβάμαι ότι το περιβάλλον ποσώς ενδιαφέρεται για το αν τα πρωτεύοντα θηλαστικά με τους κακούς τρόπους θα συνεχίζουν να εξαντλούν τους πόρους του για πολύ ακόμα. Απλά περιμένει υπομονετικά την εξαφάνιση του είδους τους και την μακρόχρονη και βασανιστική επούλωση των πληγών του…

This entry was posted in παραμυθακια, υπεροψιες, ψυχοτραυματικα, αγριαδες. Bookmark the permalink.

25 Responses to Για μια χούφτα σκοτάδι

 1. Ο/Η περσσεφόνη λέει:

  γεια σου νεφέλικα.
  συμφωνώ με τον αυστηρό τόνο. Δε χρειαζόμαστε να μας χαιδεύουν τα αυτιά!ελπίζω σε μια αλλαγή μακροπρόθεσμη, στην καθημερινότητα μας. πράξεις συνειδητές.
  (με μένα πάντως έπιασε το κόλπο σου,σηκώθηκα και έσβησα ένα φως που έκαιγε τζάμπα)
  :)))))

 2. Ο/Η pølsemannen λέει:

  Την ξέσκισα την κουφάλα την μεταφυσική οντότητα.
  Δεν θα ξαναφανεί από τα τιμημένα χώματά μας.

 3. Ο/Η Elikas λέει:

  @ περσσεφόνη

  Για αρχή, καλό θα ήταν να μην ξαναψηφίσουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη «μόδα» της οικολογίας μόνο και μόνο για να παραστήσουν τους ευαισθητοποιημένους ή για να προωθήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης.

  Επίσης, να μποϊκοτάρουμε συνειδητά κι επίμονα εταιρείες που κάνουν ζημιά στο περιβάλλον. Πετρελαϊκές και όχι μόνο. Ούτε ένα ευρώ.

  Να περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ. και να απαιτήσουμε φτηνά υβριδικά ή υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα.

  Να διεκδικήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φτάνοντας μέχρι και σε συλλογικές μηνύσεις κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εταιρειών που καίνε λιθάνθρακα.

  Να στείλουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο όλους όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα σαν αυτό του Ασωπού, κι αν δεν συμμορφωθούν να τους κλείσουμε τα εργοστάσια.

  Και αφού βάλουμε παντού λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, να μην τις ανάβουμε αν δεν υπάρχει λόγος.

  Και μετά βλέπουμε…

 4. Ο/Η Elikas λέει:

  @ pølsemannen

  Μπράβο αγόρι μου! Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί καν να κλείσεις το θερμοσίφωνο…

 5. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  αααα, εγώ δεν μπορώ να βλέπω εθνική ελλάδος στο σκοτάδι να ουμ….
  δεν βλέπω που έχει πάει η πίτσα και η μπύρα….
  άσε που παίζαμε με τους Εβραίοι, και όσο να ναι φοβόμανε, γιατί μου έχουν πεί ότι είναι τέρατα…

 6. Ο/Η Кроткая λέει:

  Επειδή βρήκα πολύ ύποπτο το γεγονός ότι μας παρακινούν να συμμετάσχουμε οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ, αυτοί δλδ που παίρνουν τις αποφάσεις για περιβαλλοντικά θέματα, δεν έσβησα τα φώτα.
  Στο βέλγιο όπου ζω, έχει κυκλοφορήσει κατάλογος με τις δημοσιες υπηρεσίες που συμμετέχουν, δλδ διάφορα υπουργεία ή δημόσιοι φορείς και τα ευρωπαϊκά όργανα (Κοινοβούλιο κλπ).
  1. Αυτα ούτως ή άλλως είναι κλειστά σάββατο βράδυ
  2. ΌΛο το χρόνο τις μέρες και ώρες που είναι κλειστά υπάρχουν φώτα αναμμένα στα κτήριά τους -και καλά για λόγους ασφαλείας.
  3. Αυτοί δεν είναι τα κέντρα λήψης αποφάσεων? Λένε αυτοί σε μένα να συμμετέχω στο πανηγύρι για να σώσω τον πλανήτη;

  Πόσο μας δουλεύουν;

  Επίσης, σόρρυ, δεν είχα καταλάβει πως έπρεπε να σβήσουν μόνο τα φώτα και όχι οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές. Μα τα φώτα έχουν τη μικρότερη κατανάλωση. Αν έσβησες τα φώτα, αλλά έβαλες πχ πλυντήριο, κατανάλωσες τα ίδια και χειρότερα.

  Μας έχουν για τελείως μαλάκες, και ίσως όχι άδικα.

 7. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  τς τς τς, άπιστοι θωμάδες…. Μα μια συμβολική κίνηση θα κάναμε, για να δείξουμε ότι θέμε να σωθεί η γης που την πατούμε κι όλοι μέσα θε να μπείτε…
  αντιδραστικοί, ε αντιδραστικοί…
  Τι? Θέτε και πράξεις? Από αυτούς που αποφασίζουν? Και αφού έχουμε δημοκρατία, εμείς τους εκλέγουμε, άρα πάλι εμείς φταίμε?
  Ε μα δε σας βρίσκει πουθενά κανείς…

 8. Ο/Η Νάσος λέει:

  Συμφωνώ 100% μαζί σου.

  Η πιο γελοία ατάκα σ’ αυτήν την εκστρατεία (την μεγαλύτερη μετά από εκείνη του Μεγαλέκου) ήταν «στέλνουμε ένα μήνυμα στους ισχυρούς της γης».

  Υπόθέτω ότι η άμεση απάντηση των ισχυρών ήταν «οκ, το πήραμε το μήνυμα, ω Θεέ μου, τι κάναμε τόσα χρόνια, ευχαριστούμε που μας ανοίξατε τα μάτια» κλπ. κλπ.

  Άντε βρε, σε καλό μας, και του χρόνου.

 9. Ο/Η Elikas λέει:

  @ antidrasi+sex

  Εσύ δεν έχεις να προωθήσεις μία άλλη εκστρατεία συγκάλυψης; Μόνο που αυτή είναι κυριολεκτική (κουκούλα στο πρόσωπο) και ο συμβολισμός της ξεκάθαρος (δικαιούμαστε να μην εισπνέουμε χημικά σε διαδηλώσεις και να μη μας συλλαμβάνουν κάθε φορά που βρίζουμε τους δολοφόνους). Επίσης, δεν είδα ούτε τα κόμματα ούτε τα κανάλια να την στηρίζουν…

  Κατά τ’ άλλα, η ειρωνεία σου είναι όλα τα λεφτά.

  @ Кроткая

  Μας δουλεύουν κανονικότατα. Αντί να βγάλουν μία ντιρεκτίβα που να περιορίζει λίγο πιο δραστικά τους εργοστασιακούς ρύπους (όχι για μία ώρα, αλλά για πάντα) ή να δίνουν κίνητρα για εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ρίχνουν το μπαλάκι στους πολίτες. Και τους ζητάνε να σβήσουν τα φώτα, που όλα μαζί καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από όσο ένα σεσουάρ…

  @ Νάσος

  Μία εκστρατεία με τις ευλογίες των «ισχυρών της Γης» που απευθύνεται στους ίδιους; Ίσως να ευαισθητοποιηθούν τόσο πολύ που να αποφασίσουν να ακριβύνει κι άλλο ο λογαριασμός της ΔΕΗ (για να προστατέψουμε το περιβάλλον φυσικά, όχι για να τα κονομήσουν τα μονοπώλια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος).

  Η ώρα του γιαουρτιού πότε θα έρθει άραγε;

 10. Φίλε Έλικα, προσυπογράφω. Άνθρωποι γεννηθήκαμε, και πρόβατα θα πεθάνουμε.
  Ας μάθουμε πρώτα να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο και μετά θα καταλάβουμε αν πρέπει να τα σβήνουμε και όταν μας λένε…

 11. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Ιπτάμενος Ολλανδός

  Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η απόπειρα ευαισθητοποίησης του μέσου πολίτη, αλλά η νοοτροπία «ρίχνω τη μπάλα στην κερκίδα» (ενώ ο διαιτητής κάνει πως δεν βλέπει το ένα πέναλντι μετά το άλλο).

  Σαφώς και πρέπει όλοι να μάθουμε να μην καταναλώνουμε άσκοπα ρεύμα, να μην καίμε παραπανίσια βενζίνη, να ανακυκλώνουμε, κλπ.

  Όμως δεν είναι δυνατόν να επωμιζόμαστε τόσο δυσανάλογα την ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ιδίως όταν οι διάφορες ΜΚΟ επιλέγουν να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους μεγάλους ρυπαντές και τις κυβερνήσεις που τους κάνουν πλάτες.

  Μία ώρα χωρίς λάμπες για όλα τα νοικοκυριά του πλανήτη δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα εκατομμυριοστό της καθημερινής μόλυνσης. Ειλικρινά, μια μέρα χωρίς να δει κανένας μας τηλεόραση θα είχε περισσότερο αποτέλεσμα. Γιατί αυτό τσούζει τα κανάλια, τους πολιτικούς που κάνουν την ψηφοθηρική προπαγάνδα τους, τους διαφημιστές που μας έχουν πιάσει κορόιδο και φυσικά τις επιχειρήσεις που μας πουλάνε ένα σωρό αηδίες χωρίς να νοιάζονται καθόλου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  Ακόμα καλύτερα βέβαια, θα ήταν μια ολόκληρη χρονιά χωρίς τηλεόραση…

 12. Ο/Η η τοξότισσα λέει:

  Σωστός φίλε μου, αλλά ποιος κατανοεί?… όταν η ίδια η «αντιμολυντική» καμπάνια μοιράζει εκατομμύρια σε επιχειρήσεις «φιλικών προς το περιβάλλον» τεχνολογιών και σπεύδουμε -όσοι μπορούμε λόγω κόστους- να τα αγοράσουμε, συνεχίζοντας να μετατρέπουμε σε χωματερές τη φύση γύρω μας? μολύνοντας ασύστολα το νεράκι που πίνουμε ή χρησιμοποιούμε για πότισμα γεωργικών εκτάσεων? γεμίζοντας με τόνους καυσαέρια -πολύ πιο επικίνδυνα για την υγεία- και μικροσωματίδια ρύπων την ατμόσφαιρα?…

  Κάπου θαρρώ πως «χάσαμε τη μπάλα» και μπερδέψαμε την ορθή και θεμιτή αγάπη και έγνοια για το περιβάλλον που ζούμε με την καταναλωτική καπιταλιστική μανία αγοράς νέων τεχνολογιών…

  τώρα μάλιστα και με «αποποίηση ενοχών» (δύο σε ένα) ταυτόχρονα, μιας και εφησυχάζουμε με την τακτική μας…

  Ενώ «για χάρη μας» συνεχίζουν να ξοδεύονται εκατομμύρια για «τεχνολογική αντιμετώπιση» της κλιματικής αλλαγής μέσω της γεωμηχανικής…

  Τι να πεις…

 13. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Να τι κάνει όποιος θέλει να κάνει κάτι:
  http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/2848

 14. Παράθεμα: Πες τα Νεφέλικα - Ώρα της Γης « IN LOVE WITH LIFE

 15. Ο/Η Φλώσσυ λέει:

  Προσυπογράφω.

 16. Ο/Η Elikas λέει:

  @ τοξότισσα

  Αν μιλάμε για πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες κι επιχειρήσεις, καλό κάνει να τις στηρίζουμε. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν αγοράζουμε άχρηστα πράγματα για να το παίξουμε οικολόγοι, ούτε μετατοπίζουμε το πρόβλημα σε άλλους τομείς που καθορίζουν την επιβίωση του είδους μας (π.χ. βιοκαύσιμα και επιπτώσεις στην επισιτιστική κρίση).

  Η υποκρισία όμως είναι ότι νομίζουμε πως πατώντας ένα κουμπί για ένα ακόμα ηλεκτρονικό petition ή σβήνοντας έναν διακόπτη για μία ώρα κάνουμε το χρέος μας. Χρέος απέναντι σε ποιον όμως; Στο οικοσύστημα που μας συντηρεί ή σε εμάς τους ίδιους;

  @ antidrasi+sex

  Μαθητές που πηγαίνουν σχολείο με τα πόδια; Γιατί όχι; Οι απλές ιδέες είναι συχνά οι καλύτερες.

  @ inlovewithlife

  Τα λέω – ποιος με ακούει όμως; Πάω στοίχημα ότι για κάποιους «ευαισθητοποιημένους» όλη αυτή η κριτική θα φαντάζει απλά μίζερη και μηδενιστική.

  «Και τι θέλετε να κάνουμε κύριε; Να ανέβουμε ξανά στα δέντρα;» φαντάζομαι να λένε κάτι κυρίες που παίρνουν το SUV για να πάνε στο σουπερμάρκετ και να αγοράσουν πλαστικό φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες (αφήνοντας τα φώτα κλειστά στο σπίτι όμως).

  «Όχι μαντάμ, διότι δεν έχει απομείνει πλέον δέντρο για να ανέβετε. Δοκιμάστε καλύτερα να επιστρέψετε στον ωκεανό που ξέβρασε κάποτε τους προγόνους σας» είναι η απάντηση. «Κι αν πνιγείτε, τι να κάνουμε; Το περιβάλλον θέλει θυσίες…»

 17. Ο/Η Elikas λέει:

  @ Φλώσσυ

  Ευχαριστώ.

  Και μία ακόμα παρατήρηση προς όλους:

  Το περιβάλλον δεν είναι τα λουλουδάκια και τα δεντράκια που χαιρόμαστε να βλέπουμε όταν πηγαίνουμε στην εξοχή. Ούτε εκείνα τα χαριτωμένα μωρά φώκιας που κατακρεουργούνται για να γίνουν γούνες. Το περιβάλλον δεν φτιάχτηκε για να περνάμε εμείς ευχάριστα ή να συγκινούμαστε με το δράμα του. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και κάτι παραπάνω. Είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς ενάντια σε ένα απόλυτα εχθρικό σύμπαν. Κατεστραμμένο περιβάλλον σημαίνει ζωή σε υπόγεια με τεχνητό φως και τεχνητό αέρα. Για λίγους εννοείται. Οι υπόλοιποι θα αργοπεθαίνουν στην επιφάνεια χτυπημένοι από τη δολοφονική ηλιακή ακτινοβολία, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την πείνα και τις αρρώστιες.

  Δεν κάνετε καμία χάρη λοιπόν σε κανένα δεντράκι και κανένα χνουδωτό ζωάκι όταν παλεύετε να ανατραπεί ο εφιάλτης με τον οποίον εσείς και όλοι σας οι πρόγονοι προικοδότησαν το ανθρώπινο είδος. Στους εαυτούς σας κάνετε χάρη και στα παιδιά σας.

  Κι αν νομίζετε ότι για να γλιτώσετε από ένα φλεγόμενο σπίτι που ετοιμάζεται να πέσει και να σας πλακώσει αρκεί να γράψετε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, καλά να πάθετε που θα καείτε.

  Οι υπόλοιποι τι φταίμε όμως;

 18. Ο/Η fight back λέει:

  μπραβο ρε νεφελικα.

  εδω σου λεει θα ενισχυσουν την αγορα των αυτοκινητων που εχει 35% μειωση το πρωτο τριμηνο.
  και δεν τολμας να βγεις εξω με το ποδηλατο γιατι θα σε βαλει κατω απο τις ροδες κανενας αδαης

 19. Ο/Η Elikas λέει:

  @ fight back

  Μην ανησυχείς. Θα καθιερώσουμε την «ώρα του ποδηλάτου» (κατά προτίμηση βιδωμένου στο πάτωμα, από αυτά που έχουν στα γυμναστήρια). Μια φορά το χρόνο, θα στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στα αυτοκίνητα (όχι στους οδηγούς, ούτε στις αυτοκινητοβιομηχανίες) ότι τα σνομπάρουμε και γουστάρουμε να κάνουμε πετάλι. Για να μάθουν καλύτερους τρόπους τα μπάσταρδα…

 20. τα είπες όλα!
  Και στα σχόλια ήρθες και συμπλήρωσες το όλον!
  Μα πως το καταφέρνεις;

 21. Ο/Η maurochali λέει:

  Από τις πιο γελοίες καυχησιολογίες ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της σημερίνης Καθημερινής: «Σαν να φυτεύτηκαν 2.500 δένδρα…» (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_31/03/2009_309443) (Προφανώς η κ. Διαμαντή που το έγραψε εννοεί ότι «εξοικονομήθηκε» τόσο διοξείδιο, όσο θα απορροφούσαν 2500 δέντρα σε 1 ώρα. Μόνο που τα δέντρα δεν ζούνε μόνο μία ώρα.)
  Αν ο δήμαρχος με μια ώρα «κέρδισε» 2500 δέντρα τότε τρέμουμε για ό,τι από το είδος «δέντρο» έχει γλυτώσει στην Αττική.

 22. Ο/Η thalassa sto vouno λέει:

  Μπράβο ρε Έλικα για το ποστ, όπως πάντα πολύ καλά γραμμένο.
  Η όλη φάση μου θυμίζει τις πυρκαγιές ή τους πολέμους ή την πείνα και τα παιδάκια που πεθαίνουν στον πλανήτη κι εμείς κάνουμε τηλεοπτικούς Μαραθωνείους να μαζέψουμε κανά φράγκο… Δίνουμε ένα, δέκα, πενήντα, χίλια ευρώ ο κάθε «απλός πολίτης» και μ’αυτά εξαγοράζουμε τη συνείδησή μας (και ξεχνάμε τις ευθύνες των κυβερνόντων και υπαίτιων των καταστάσεων).
  Μέχρι την επόμενη φορά!

 23. Ο/Η Elikas λέει:

  @ κόκκινο μπαλόνι

  Το μυστικό μου είναι απλό: είμαι φλύαρος και ξερόλας 🙂

  @ maurochali

  2.500 δέντρα (κομμένα) την ώρα είναι ο στόχος που έχει βάλει ο Δήμαρχος και οι συνεταίροι του. Το άρθρο της «Κ» στο μεταξύ μιλάει για συναυλίες (φωτισμένες με LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης). Μήπως δεν υπήρχε και μικροφωνική στις συναυλίες; Ή οι ενισχυτές και τα ηχεία δεν καίνε ρεύμα;

  @ Θάλασσα στο βουνό

  Τουλάχιστον στους «μαραθώνιους» για τα φτωχά παιδάκια οι πολίτες θυσιάζουν κάτι παραπάνω από 1 ώρα με σβηστά φώτα (και αναμμένη τηλεόραση). Αν και πάλι τα λεφτά τρώγονται από μεσάζοντες και σπανίως φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, ενώ η νοοτροπία ελεημοσύνης κοιμίζει αντί να ευαισθητοποιεί πραγματικά.

 24. Ο/Η poorfox λέει:

  χμ… κοιμίζει αντί να ευαισθητοποιεί…
  τι θέλει να πει ο (μέγας)ποιητής..?

  κοιμήσου… κοιμήσου… κοιμήσου
  κλείσε τα φώτα … για μια ώρα … άνοιξε τα φώτα τώρα…
  συνέχισε να βλέπεις τηλεόραση…να τρως ότι σου δίνουμε … να μην σε ενοχλεί τπτ… γκρίνιαξε δεν πειράζει…μπράβο … μπράβο… απομονώσου κιόλας… μια χαρά τα πας …η ώρα της υποταΓΗΣ τελείωσε …του χρόνου πάλι …

  κινητοποιήσεις χωρίς το αντίκρισμα του αντικειμενικού σκοπού,
  αλλά με μοναδικό σκοπό την ακινητοποίηση του αντικειμένου

 25. Ο/Η Elikas λέει:

  @ poorfox

  «Η ώρα της υποταΓΗΣ»!!! Πολύ καλό, έπρεπε να το είχα σκεφτεί εγώ πρώτος για να το βάλω τίτλο στο post.

  Άντε, και του χρόνου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s