Ο πόλεμος της φωτιάς

zaxarw_25-8-07.jpg

 

Κίτρινο φως. Άρρωστο. Απόκοσμο. Μοιάζει με έκλειψη ηλίου, μόνο που μυρίζει παντού καμένο. Ο ουρανός άχρωμος – ούτε καν γκρίζος. Στάχτες αιωρούνται στον αέρα και αποκαΐδια προσγειώνονται απαλά στα πεζοδρόμια και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Από το απέναντι μπαλκόνι, ένας Πακιστανός μετανάστης με κοιτάζει. Το βλέμμα του φανερώνει οίκτο. Κάτω στο δρόμο, οι περαστικοί περπατούν σκυφτοί, αμίλητοι. Κάποιοι βουρκώνουν. Μπορεί να φταίει και η κάπνα. Δε μπορείς να αναπνεύσεις πια σ’ αυτή την πόλη. Ούτε να κοιμηθείς μπορείς. Κλείνεις τα μάτια σου και βλέπεις φλόγες. Ακούς ουρλιαχτά. Κραυγές ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί. Με τα παιδιά στην αγκαλιά. Αιχμάλωτοι της πυρκαγιάς μέσα στα σπίτια τους, στα χωράφια τους, στα χωριά τους, στα δάση τους. Στον τόπο τους. Στον τόπο. Απανθρακώθηκαν λένε οι ειδήσεις. Λες και πρόκειται για ξύλα, όχι για ανθρώπους. Δολοφονήθηκαν ίσως είναι πιο κατάλληλη λέξη. Όπως και τα δάση, τα χωριά, τα κτήματα και τα ζώα. Δολοφονήθηκαν. Εν ψυχρώ. Από ποιούς όμως;

 

Ακούγεται η θεωρία ότι δεχόμαστε επίθεση από κάποιον αόρατο και υποχθόνιο εξωτερικό εχθρό. Ποιόν όμως; Ποιός είναι τόσο ηλίθιος ώστε να θέλει να κάψει μια χώρα που τα καταφέρνει να καεί μια χαρά κι από μόνη της; Ποιός μπορεί να θέλει να καταλύσει ένα κράτος που είναι ήδη ανοργάνωτο και διεφθαρμένο; Από πού κι ως πού αποκτήσαμε ξαφνικά εχθρούς που μας επιβουλεύονται ως έθνος; Κι έστω ότι τους αποκτήσαμε – γιατί η ανίκανη κυβέρνηση μας δεν τους έχει κηρύξει ήδη τον πόλεμο και δε μας έχει καλέσει σε επιστράτευση; Τι σκατά περιμένει; Να βομβαρδίσουν την Ακρόπολη; Άσε που ένας πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να αναβάλλει τις εκλογές…

 

Καλύτερα να μην παραμυθιαζόμαστε με εθνικιστικές φαντασιώσεις και θεωρίες συνομωσίας όμως. Φοβάμαι πως δεν υπάρχουν άλλοι βάρβαροι πέρα από εμάς τους ίδιους. Και τους αλήτες που μας κυβερνούν.

 

Βγαίνουν και μιλάνε όλοι για έγκλημα. Λες και υπάρχει καμία αμφιβολία. Όπου υπάρχει έγκλημα όμως οφείλει να υπάρξει και τιμωρία. Παραδειγματική και σκληρή, απάνθρωπη όσο το ίδιο το έγκλημα. Δε μιλάω για μερικούς φουκαράδες που πήραν ένα χαρτζηλίκι για να ρίξουν ένα αναμμένο στουπί σε κάποιο ξέφωτο. Μιλάω για τους ηθικούς αυτουργούς. Τους ουσιαστικούς αυτουργούς. Αυτούς που έχουν κίνητρο για το έγκλημα και άλλοθι κάποιο κοσμικό πάρτι στη Μύκονο. Αυτούς που θα διεκδικήσουν μερίδιο από τα καμένα, αυτούς που θα ανοικοδομήσουν και θα «αξιοποιήσουν» τις πληγείσες περιοχές. Αυτούς που έκαψαν την Ελλάδα. Για ένα οικόπεδο. Για ένα «φιλέτο». Για ένα συγκρότημα κακόγουστων πολυτελών κατοικιών μέσα στα καμένα και στα φαντάσματα. Για τα χρήματα. Πολλά ή λίγα, ελάχιστη σημασία έχει. Για τα λεφτά γαμώ το κέρατό μου. Κάηκε μια ολόκληρη χώρα και δολοφονήθηκαν τόσοι άνθρωποι επειδή κάποιοι θέλουν να βγάλουν περισσότερα λεφτά.

 

Ξέρουμε ποιοί είναι. Κι αν δεν ξέρουμε, είναι πολύ εύκολο να τους βρούμε. Αρκεί να περιμένουμε να δούμε ποιοί θα αποπειραθούν να καρπωθούν έστω και ένα στρέμμα καμένου δάσους. Ποιοί θα αρχίσουν να μπαζώνουν και να χτίζουν. Με άδειες από την πολεοδομία ή χωρίς, τη σιωπηλή στήριξη της όποιας κυβέρνησης ή της εκκλησίας, οι επίδοξοι καταπατητές καλά θα κάνουν να έχουν ολόκληρο στρατό από μπράβους μαζί τους. Γιατί αυτή τη φορά δε θα περιμένουμε κανένα μαχαίρι να φτάσει σε κανένα κόκαλο. Αυτή τη φορά το μαχαίρι θα το κρατάμε εμείς. Και θα εκδικηθούμε για την χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή που γνώρισε η Ελλάδα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Για όλα.

 

Όσα φάγατε, φάγατε κύριοι. Το γεύμα σας τελείωσε όμως. Από εδώ και πέρα, κανένας σας δεν θα μπορεί να κοιμάται πλέον ασφαλής.

 

Αφού αποφασίσατε ότι θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε.

…………………………………………………………………………..

Update (26/8/07, 02:05)

Φτάνει πια η κοροϊδία. Τετάρτη απόγευμα συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Βουβή. Χωρίς συνθήματα και μούντζες. Η σιωπή μας θα είναι εκκωφαντική.

Διαδώστε το.

This entry was posted in ψυχοτραυματικα, αγριαδες. Bookmark the permalink.

17 Responses to Ο πόλεμος της φωτιάς

  1. Ο/Η kitsosmitsos λέει:

    Όπως βουβός είναι και ο πόνος. Η οργή όμως;

  2. Ο/Η Rodia λέει:

    Δεν είναι μάλλον η περίπτωση «…να καρπωθούν έστω και ένα στρέμμα καμένου δάσους.» ούτε η φάση «Ποιοί θα αρχίσουν να μπαζώνουν και να χτίζουν…»
    Μπορώ να φανταστώ άλλες προεκτάσεις, οργανισμών που θα βάλουν πόδι -«δοκιμαστικά» έστω- ΓΙΑ ΝΑ μας προστατέψουν και μακάρι να διαψευστώ. Ιδωμεν.

    Α! ο ninemos άφησε στο ΜΙΞΕΡ ένα σχόλιο/απάντηση στη πρόσκλησή σου για συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

  3. Παράθεμα: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Να μην ξεχάσουμε…

  4. Ο/Η nefelikas λέει:

    Βουβός είναι ο πόνος και η συγκέντρωση αυτή δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα διαδήλωσης αλλά κηδείας. Να πάμε όλοι με μαύρα. Και όχι να καθήσουμε σπίτια μας θεωρώντας ότι δεν αρμόζει να συσπειρωθούμε και να δώσουμε ένα παρόν όταν καίγεται η χώρα μας. Μπορεί να μας τρομοκρατούν, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τρομοκρατηθούμε.

    Όσο για τις θεωρίες συνομωσίας, προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που το κακό δεν ξεκίνησε από οικοπεδοφάγους, τα όποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω είναι οικονομικά και όχι εθνικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή ιδεολογικές διαφορές. Είναι γελοίο το γεγονός ότι δημιουργείται κλίμα εναντίον των «αντιεξουσιαστών». Λες και βάζουν φωτιές τα παιδιά που πήγαν να ρίξουν μπογιές στο καζίνο (και για τους οποίους εξαπολύθηκε κυνηγητό που δεν είδαμε ποτέ να να εξαπολύεται εναντίον των εμπρηστών).

    Μην ξεχνάμε όμως ότι ΚΑΘΕ καλοκαίρι έχουμε εκατοντάδες πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες ξεσπάνε ταυτόχρονα σε περιόδους καύσωνα και ισχυρών ανέμων (για ευνόητους λόγους). Το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφυγε τόσο πολύ από κάθε έλεγχο δεν είναι τυχαίο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εγκληματική ολιγωρία και παντελή απουσία σοβαρού σχεδιασμού. Είναι πολύ εύκολο επικοινωνιακό τρικ για την κυβέρνηση να αφήνει υπόνοιες για «ξένα κέντρα» και «οργανωμένο σχέδιο». Αποποιείται κάθε ευθύνη έτσι.

  5. Κάνε αν θες ένα ξεχωριστό μικρό ποστ Νεφέλικα, να παραπέμψω εκεί σε ανάλογο πόστ μου – κάλεσμα.

  6. Ο/Η nefelikas λέει:

    Γιώργο, αν θέλεις κάνε λίγη υπομονή. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την ομάδα της «Αναδάσωσης» για να αποφασίσουμε αν η Τετάρτη είναι όντως η κατάλληλη ημέρα ή όχι.

    Γνώμη μου είναι ότι παρά τον κίνδυνο να μην προλάβουμε να οργανωθούμε εγκαίρως και να υπάρξει μικρή συμμετοχή λόγω διακοπών, καλό θα ήταν να αντιδράσουμε άμεσα.

    ΒΟΥΒΗ ΟΡΓΗ. ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ.

    Φορώντας μαύρα. Όλοι μας. Και όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος. Σε κάθε κεντρική πλατεία, σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη τη χώρα. 7 η ώρα το απόγευμα.

  7. Παράθεμα: Ήμαρτον… « nebula in caelo

  8. Όπως είπα και στο μπλογκ μου, μακάρι να ήμουν Αθήνα να συμμετείχα.
    Πάντως θα το διαδώσω όσο μπορώ.

    Καλό θα ήταν όλοι να είναι στα μαύρα, ή τουλάχιστον να φορούν ένα περιβραχιόνιο, ως ένδειξη πένθους στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν από την ανικανότητα των τελευταίων κυβερνήσεων, όσο και για μας που θα αργοπεθαίνουμε αναπνέοντας πλέον λιγότερο οξυγόνο…

  9. Ο/Η Βασιλεία λέει:

    Δεν είχα φανταστεί ποτέ μου τόση οργή. Δεν είχα δει αυτό τον απαίσιο πορτοκαλί ουρανό.

    Έκατσα στο μπαλκόνι χθες και μυρίζοντας σκέφτηκα:

    «Μυρίζει σαν Τσικνοπέμπτη»

    και μετά έκλαψα και μόνο που τόλμησα να κάνω αυτό το αστείο.

  10. Ο/Η albert λέει:

    Θα ήταν χρήσιμο όπου ναναι να βγουν τα ονόματα των ανθρώπων και οι φωτογραφίες των κτισμάτων που έχουν αναγείρει, είτε πρόκειται για βίλες, είτε για φτωχικά αυθαίρετα σε ήδη καμένες δασικές εκτάσεις.

  11. Ο/Η nefelikas λέει:

    Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάποιο τηλέφωνο όπου μπορούμε να προσφερθούμε για εθελοντές; Κάτι να κάνουμε γαμώτο μου. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και να είμαστε απλοί θεατές.

    Όσο για την επόμενη μέρα (όποτε αυτή ξημερώσει μέσα στα αποκαΐδια), μία πρώτη απάντηση βρίσκεται στο νέο post που ανέρτησα εδώ και στην anadasosi.blogspot.com

  12. Ο/Η nebula_in_caelo λέει:

    Και γω χθες αυτό σκεφτόμουν ρε γαμώτο. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε… αλλά να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα…

  13. Ο/Η Pan λέει:

    Τετάρτη απόγευμα…Εκεί θα είμαι…Εκεί θα είμαστε όλοι.
    Έχω και μια πρόσκληση στο μπλόγκ.

  14. Παράθεμα: … « ΜαυροΧαλι

  15. Ο/Η ritsmas λέει:

    Νεφελίκα, σε παρακολουθώ και στα μειλ και στην καλύβα με τον πάνο και το θειο και τον νοσφυ και την παρεα…αλλά βρε παιδί μου, γραφετε κατεβατά και ειμαι και γριουλα, κουουράζομαιαιαι….

  16. Ο/Η nefelikas λέει:

    @Ritsmas
    Κουράγιο γιαγιάκα, διάβασε και τα άλλα που έχουν μεγάλα γράμματα να μην κουράζεσαι. Πάρε αύριο και το Π να κατέβεις στους δρόμους.

    Και να προσέχεις μην ανάψεις κατά λάθος καμιά φωτιά όταν πας να ψήσεις κουλουράκια…

  17. Παράθεμα: Κόμματα, χρώματα και πολιτικά πτώματα | ελεύθερος δικτυογράφος

Σχολιάστε