Βιομηχανία Δολοφόνων (updated)

Update (13/1/09, 19:32)

Το άρθρο αναθεωρήθηκε, καθώς έκρινα ότι τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον τύπο και στο διαδίκτυο δεν επαρκούν για να αποδείξουν την αδιαμφισβήτητη ενοχή της ΕΑΒ και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που ανακαλώ κάτι που έγραψα σ’ αυτό το blog, κυρίως επειδή αναγνωρίζω τον κίνδυνο στον οποίο θέτω τον εαυτό μου αλλά και αρκετούς από τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί ενάντια στην εγκληματική ρύπανση του Ασωπού.

——————————

Όχι και τόσο μακριά από την πολυτάραχη Παλαιστίνη, μία άλλη γενοκτονία συντελείται έξω από την πόρτα μας. Μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Και τα θύματα αυτή τη φορά είμαστε εμείς οι ίδιοι…


Εδώ και δύο περίπου χρόνια, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ (Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας) παράγονται ασύλληπτες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου (1.750.000.000 μικρογραμμάρια την ημέρα όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού). Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σημαντική ποσότητα βαρέων μετάλλων δεν εξουδετερώνεται και καταλήγει στον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε συνδυασμό με τη ρύπανση που προκαλείται από άλλες βιομηχανίες της περιοχής, τα κρούσματα καρκίνου στους κατοίκους έχουν εξαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (ως αιτία θανάτου, ο καρκίνος από 6% έχει αγγίξει το 36%). Αυτή η μαζική και σιωπηλή δηλητηρίαση πιθανότατα σχετίζεται με την πρόσφατη συνεργασία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin, την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία που αντιμετώπισε σοβαρά νομικά προβλήματα εξαιτίας της μόλυνσης που προκαλούσαν οι δραστηριότητες της στο έδαφος των ΗΠΑ. Προκειμένου να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της χωρίς να χρειάζεται πια να καταβάλλει υπέρογκες αποζημιώσεις, η L.M. φαίνεται πως αναζήτησε πρόθυμους και διεφθαρμένους συνεταίρους που θα φιλοξενούσαν τις εργασίες της σε κάποια βολική μπανανία.

Μαντέψτε ποια είναι η μπανανία… Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι πιθανολογείται όλα αυτά να συμβαίνουν με αφορμή τις εργασίες αποχρωματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία μαθαίνουν να σκορπούν θάνατο πριν καλά-καλά ξεκινήσουν να πετάνε.

Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο, ούτε με ένα ή πολλά “μεμονωμένα περιστατικά” κρατικής βίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφαινόμενη κατά συρροήν δολοφονία χιλιάδων πολιτών από την ίδια τους την κυβέρνηση.

Κάποια στιγμή, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε ότι το οικονομικό όφελος είναι σημαντικότερο από τη ζωή των υπηκόων, και η εύνοια των υπερατλαντικών αφεντικών μας μετράει περισσότερο από τον καρκίνο που απειλεί να θερίσει τους άτυχους ιθαγενείς. Κι έτσι κάποιος υπουργός, γενικός γραμματέας ή διευθύνων σύμβουλος ενός κρατικού οργανισμού υπέγραψε μία συμφωνία που πιθανόν να ισοδυναμεί με τη θανατική καταδίκη ανυποψίαστων και εντελώς αθώων πολιτών. Τουλάχιστον να τους βομβάρδιζε, να γλίτωναν οι άνθρωποι από τα έξοδα και την ταλαιπωρία της χημειοθεραπείας…

Σε μία περίοδο που η πιπίλα της τρομοκρατίας έρχεται να βουλώσει τα στόματα των αντιφρονούντων του καθεστώτος και οι υλικές ζημιές τραπεζικών καταστημάτων εξισώνονται με δολοφονίες εφήβων, οι άνθρωποι που απέσπασαν την ψήφο μας με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής απειλούν την υγεία μας σε βαθμό που καμία ποσότητα μολότοφ ποτέ δεν θα μπορούσε.

 

Εδώ και τώρα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε:

Να σταματήσει αμέσως η περαιτέρω ρύπανση του Ασωπού και τους υδροφόρου ορίζοντα.

Να ερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και οι επιπτώσεις και να παρθούν μέτρα για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της υγείας των πληγέντων. Ακόμα κι αν δεν είναι πια εφικτή…

Να ερευνηθεί κατά πόσον ευθύνονται για τη ρύπανση η ΕΑΒ και η Lockheed Martin, και να παρθούν όλα τα νομικά μέτρα που απαιτούνται για να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλοι ανεξαιρέτως οι υπεύθυνοι, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Να πάρει θέση η διεθνής κοινότητα και να διασφαλίσει τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Και να μην τολμήσει κανείς να μιλήσει για μαχαίρι και κόκαλο αυτή τη φορά. Τέρμα το άπλετο φως που θα χυθεί και οι πολιτικές ευθύνες που θα αναλογιστούν. Η Δικαιοσύνη να βγάλει το μαντήλι από τη μούρη της και να καταδικάσει τους υπεύθυνους. Τελεία. Δε με νοιάζει κι αν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπλεγμένος, ούτε αν θα χαλάσει το πολιτικό κλίμα. Ακυβερνησία έχουμε ούτως ή άλλως.

Ξεπεράστηκε κάθε πιθανό όριο, και καμία δικαιολογία δε μπορεί να μειώσει το κόστος τέτοιων εγκλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΒ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι ακολουθούν τακτική εκφοβισμού με απανωτές δικαστικές προσφυγές εναντίον όσων αρνούνται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Τώρα πια είναι αργά όμως. Το μάθανε πάρα πολλοί και θα συνεχίσουν να παλεύουν για να ξεσκεπαστεί η συγκάλυψη του βρώμικου και στυγνού αυτού εγκλήματος. Το οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ΕΑΒ και σε άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες είναι ασήμαντα.

Σας παρακαλώ διασταυρώστε και διαδώστε αυτή την είδηση. Διαμαρτυρηθείτε μέχρι να δοθεί λύση. Και μην περιμένετε από κανέναν άλλο να το κάνει για σας.

 

Ως εδώ ήταν!

—————————————————————————————–

Πηγές:

http://asopossos.wordpress.com/

http://www.oikologio.gr/content/view/1894/111/

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=60153248

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=43818424

http://www.tvxs.gr/v3098

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/10/2008_289358

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=228831&ct=6

http://environmentfood.blogspot.com/2008/12/blog-post_03.html

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=102579&lsc=1

http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e080122a.html

 

Υ.Γ. Είναι δευτερεύουσας σημασίας το ενδεχόμενο η ρύπανση να σχετίζεται με τις εργασίες αμερικάνικης βιομηχανίας όπλων. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε έτσι και μιλάγαμε για κινέζικους πυραύλους ή ρωσικά υποβρύχια. Αυτό που μετράει είναι ότι – ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με αμέλεια – οι αποφάσεις που οδήγησαν στη ρύπανση με θανατηφόρο εξασθενές χρώμιο πάρθηκαν από υψηλά ιστάμενους ενός κρατικού οργανισμού και άρα χαίρουν πολιτικής κάλυψης από την ελληνική κυβέρνηση.

This entry was posted in ψυχοτραυματικα, αγριαδες, ελπιδες. Bookmark the permalink.

8 Responses to Βιομηχανία Δολοφόνων (updated)

  1. Το θέμα ακόμη μία φορά τίθεται στη βάση ότι η «δημοκρατία» αδιαφορεί με το περιβάλλον τόσο όσο και για τις ανθρώπινες ζωές που αφειδώς ξοδεύει στο όνομα της γης.

  2. Ο/Η thalassastovouno λέει:

    @ Δείμο
    τί εννοείς «ξοδεύει στο όνομα της γης»;
    η γη (εκτός από το real estate που τους ενδιαφέρει) είναι κομμάτι του περιβάλλοντος για το οποίο δεν δίνουν δεκάρα.

  3. Ο/Η Elikas λέει:

    δείμο,

    μου φαίνεται ότι η «δημοκρατία» που έχουμε ξοδεύει ανθρώπινες ζωές στο όνομα της ρεμούλας και των καλών δημοσίων σχέσεων με τους κάθε είδους κραταιούς αποικιοκράτες που την έχουν εξαγοράσει.

    θάλασσα στο βουνό,

    Έχεις δίκιο. Το περιβάλλον δεν είναι απλά ραχούλες και λιβαδάκια, είναι το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί. Αν το δηλητηριάζει κανείς παίρνει την εκδίκηση του…

  4. Ο/Η Green Soul λέει:

    Σχετικά με το θέμα, δείτε και ερωτήματα των Οικολόγων Πράσινων από τον Οκτώβριο:
    http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=print&sid=940

  5. Ο/Η AsoposSOS λέει:

    Να πούμε επίσης ότι οι αγωνιστές υπέβαλαν αντι-εξώδικο προς την ΕΑΒ και εντός των προσεχών ημερών θα υποβάλουν αίτηση για ανάκληση των αδειών λειτουργίας της ΕΑΒ!

    Ευχαριστούμε για την δημοσίευση Έλικα.

  6. Μπράβο «Έλικα». Και εγώ συνοδοιπόρος σε αυτόν τον δύσβατο δρόμο. Ας είμαστε όλοι στο Σύνταγμα την Παρασκευή, 16-01-2009, για να δουν ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια ανοχής.

  7. Ο/Η Elikas λέει:

    Green Soul

    Με συγχωρείς για την παράλειψη να αναφέρω τους Ο-Π. Links για την ανακοίνωση τους και τη δράση τους μπορεί να βρει κανείς και στο http://asopossos.wordpress.com/

    AsoposSOS

    Καλή επιτυχία στον δύσκολο δικαστικό αγώνα εναντίον της ΕΑΒ. Και μη μασήσετε όταν θα σας κατηγορήσουν ότι θέλετε να αφήσετε στο δρόμο τους εργαζόμενους. Η δουλειά τους δεν είναι να δηλητηριάζουν τους συμπολίτες τους.

    Κυρία Καραβασίλη

    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και σας εύχομαι να δικαιωθείτε από την πορεία των εξελίξεων. Μπράβο σας που τιμήσατε τον ρόλο που σας είχε αναθέσει η πολιτεία και δεν βοηθήσατε στη συγκάλυψη του εγκλήματος.

    Θα είμαστε όλοι εκεί αύριο για να δώσουμε απάντηση στις απόπειρες εκφοβισμού.

  8. Ο/Η Elikas λέει:

    Διαβάστε επίσης το κείμενο διαμαρτυρίας της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον:

    http://symparataxi.blogspot.com/2009/01/blog-post_5083.html

    Αύριο θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στο μετρό. Βοηθήστε τους.

Σχολιάστε